![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filologia polska
Cytat:
![]() Ja też miałam, tak jak Ty- nic dziwnego, ta sama uczelnia ![]() Uuuu, a egzaminu z romantyzmu i oświecenia nie wspominam najlepiej... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a do psychologii się przymierzam, ale nie mogę się zabrać-standardowo Edytowane przez chwiejna88 Czas edycji: 2009-01-28 o 20:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety mam gramatykę z scs, czeka mnie wycieczka do katowic na poprawe
![]() W pon miałam egzamin z pegagogiki. Mnie uczył dr Musioł, a cwiczenia miałam z mgr Hetmańczyk. Egzamin zdany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
3 lata studiowałam w Rybniku, a MU robię w Katowicach, bo w Rybniku nie ma
![]() Cytat:
![]() Ja miałam egzamin z historii filozofii na 2 roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
Ehhh ja nie wiem co to są za studia, bo z filozofii u nas w Katowicach też egzaminu jako tako nie ma-pani nam przepisała oceny z ćwiczeń (nieważne z kim miało się ćwiczenia). Więc w moim indeksie figuruje już piękna trója z egzaminu, którego w rzeczywistości nie było.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Ja mam niestety jutro exam z filozofii i o przepisaniu ocen z cwiczen nie ma mowy, bo jeszcze ich nie wystawił. Wszystko za jednym razem... zal z wykładu, ocena z cwiczen + ocena z egzaminu. Słyszałam ze w zeszlym tygodniu na politologii oprocz jednej osoby oblal wszystkich... ciekawe jak bedzie u nas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
biore tez pod uwage nauczanie j. polskiego jako obcego, czy w tym celu powinnam wybrac specjalizacje nauczycielska? ![]()
![]() |
![]() |
#220 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do nauczycielskiej, to nie tędy droga ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na UWr wyglada to tak: FILOLOGIA POLSKA - SPECJALNOŚĆ: NAUCZANIE JĘZYKA POLSKIEGO JAKO OBCEGO Specjalność przeznaczona jest dla studentów filologii polskiej. Warunkiem przyjęcia jest: 1. zaliczenie 6 semestru studiów filologii polskiej (ewentualnie licencjat); 2. egzamin z gramatyki opisowej języka polskiego zdany na ocenę dobrą lub bardzo dobrą;(ksero strony z indeksu) 3. udokumentowana znajomość języka obcego - minimum uniwersytecki poziom E zdany na ocenę bardzo dobrą lub inny dokument poświadczający dobrą znajomość języka obcego. Pierwszeństwo mają osoby, które na trzecim roku zaliczą odpowiednie przedmioty opcyjne i jednocześnie spełnią podane wy|#ej warunki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Wtajemniczenie
|
arrachnnee, durgo-dziekuje za informacje
![]() ![]() ![]()
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
Hey,
Teraz też nazywa się to "historia filozofii". Śmiac mi się chce z tego egzaminu hehe. Mieliśmy do opracowania konspekt na dany temat - mógł byc ten sam co temat referatu z zajęc, lub jak ktoś chciał to dostal inny temat. Założenie było, że każy przynosi konspekt i streszcza swój temat, a potem mogą byc 1-3 pytania. A tu się okazuje, że wchodziliśmy po 3 os, pan dr ogl konspekt - jak ktoś miał w jego mniemaniu za słaby to zadał jakieś pytanko, patrzył na obecności i każdy dostał wpis. Chyba, ze komuś nie odpowiadało 3 lub 3,5 to zapraszam na wyc do k-c :P ... Jedyny minus bylo ok 70 wiec swoje trzeba było wystac... Także exam zdany, a lit. współczesna zaliczona ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas nacisk jest głównie na wykonywanie korekty ![]() Aby nauczać jezyka polskiego, jako obcego, trzeba ukończyc albo specjalizację taka na studiach, albo pójśc na studia podyplomowe ![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki za egzamin z psychologii i poprawkę z historycznej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Wtajemniczenie
|
polonistyczny zgon, że tak powiem
![]() nie mogę ogarnąć historii języka, dat tych przeklętych słowników, a tak w ogóle to cześć! ![]()
![]() |
![]() |
#226 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() to juz postanowilam-w pierwszej kolejnosci skladam na edytorstwo, specjalizacje nauczycielska biore pod uwage jako druga, bo na UJ nauczanie jako j. obcego to studia drugiego stopnia ![]()
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Mam w piątek egzamin ze współczesnej :/ co za masakra :/
![]() |
#229 | |
Pani Buka
|
Cytat:
hm... no do korekty bym się nadawała, bo wydaje mi się, że mam dobre oko do wyłapywania wszelkich błędów ![]() bo chętnie mogłabym dorabiać przy jakichś korektach albo w wydawnictwie, nie ograniczając się jednak do wiedzy tylko z języka polskiego ![]()
![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jesli chodzi o MU z edytorstwa, to w grę wchodzi chyba tylko polonistyka z taką specjalizacją ![]() "Warunkiem przyj ęcia na studia II stopnia jest dyplom ukończenia studiów zwłaszcza na następujących kierunkach: filologia, filologia polska, kulturoznawstwo, informacja naukowa i bibliotekoznawstwo, filozofia, socjologia, politologia, pedagogika, historia, dziennikarstwo i komunikacja społeczna". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Przyczajenie
|
Melduję się! Rok drugi, Uniwersytet Szczeciński
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Rozeznanie
|
Melduję się na wątku. Filologię polską skończyłam ładnych kilka lat temu, zrobiłam dwie specjalizacje: edytorską i nauczycielską, pracowałam w obu zawodach - jako redaktor i jako nauczyciel - oraz w kilku "niewyuczonych" - np. jako dziennikarz.
Co do edytorstwa - na mojej uczelni (UŁ) zajęcia nie ograniczały się tylko do korekty. Duży nacisk położony był też na typografię, komputerowy skład tekstu itp. Mieliśmy m.in. dwa semestry "pracowni komputerowej", gdzie dłubaliśmy okładki, strony w programie PageMaker, a na zaliczenie musieliśmy samodzielnie przygotować większą publikację (oceniane były wszystkie elementy - projekt całości, staranność wykonania, unikanie typowych błędów składu itp.) Ale najwięcej edytorstwa to się człowiek uczy PO studiach, kiedy znajdzie pracę jako redaktor, korektor lub edytor. A o nią wcale nie tak łatwo, jak się wydaje ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
Spotkałam się z opinią, że nie warto studiować filologii zaocznie. Nieważne czy polskiej, czy angielskiej, bo przez dwa dni w tygodniu nie można nauczyć się doskonale języka, nie ma tyle ćwiczeń itd. Czy to prawda? Co o tym myślicie? Moja sytuacja finansowa i rodzinna nie pozwala mi na studiowanie w trybie dziennym. Myślałam nad filologią polską, jednak te negatywne zdania trochę mnie niepokoją...
Czekam na Wasze opinie i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Wtajemniczenie
|
Ja się zastanawiam nad językiem polskim z historią na UMCSie. Jest ktoś na tym, skończył to ktoś? Chciałabym wiedzieć czy jest sens to studiować, czy można po tym uczyć i polskiego i historii, jak się na te studia patrzy - czy mają taki samo znaczenie jak sama filologia polska?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odzew.
![]() Mam nadzieję, że niedługo dołączę do Waszego grona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
JA składam papiery na UW na filologie polska-zaocznie.
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
UW, czy UWr?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
Google nie pokazało mi różnicy a chodzi mi Uniwersytet Wrocławski
![]()
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
UWr to Wrocławski, UW to Warszawski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:50.