![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!
Cytat:
Lekarka mówiła, że gdzieś koło 5 miesiąca dziecko podwaja wagę urodzeniową (gdzieś indziej wyczytałam że pomiędzy 4 a 6 miesiącem), twoja już prawie podwoiła, więc chyba nie masz się czym martwić. Edytowane przez kaylla Czas edycji: 2016-07-28 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!
Cytat:
![]() Ale w moim odczuciu karmienie takiego wielkiego dziecka jest niesmaczne. W sensie 2 letniego. Pozniej chyba tak czesto sie nie karmi?A jak jest jak dziecko ma zęby? Ale lubie to nasze cyckolenie, jestssmy wtedy tak bliziutko i to takie tylko nasze chwile ![]() I uwielbiam jak mnie obseruje jak je, jak usypia, jak sie uspokaja i jak dotyka mnie tymi malutkimi rączkami ![]() Dzwonila do nas kobieta z mopsu- dostaniemy 500+ Wooow, biora pod uwage 2014, a wtedy moja firma placila mi w premiach nieoskladkowanych. 2015 to sie dopiero zmienilo. A maz tez dostaje jak dostaje ![]() Nie kopiujcie, bo mnie znajdą ![]() To 500 to akurat ta kwota jaka bede dostawac mniej na macierzyńskim w porownaniu z l4. Ciekawe przez ile.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2016-07-28 o 12:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Ja też chciałabym karmić do roku bo pomijając już że to jest najlepsze co mogę dać Ali to ja sama naprawdę to uwielbiam
![]() Uwielbiam, że to są takie nasze chwile bliskości i uwielbiam widok tego mojego ssaka jedzącego z zapałem ![]() Po roku chcę wrócić do pracy więc wtedy już chciałabym mieć Małą odstawioną od piersi ale przerwę jak najbardziej mam zamiar wykorzystywać ![]() Co do spacerków to niestety u nas minął już ten piękny czas kiedy Ala zasypiała w sekundę wsadzona do wózka i spała po 3-4 godziny ciągiem. Nadal lubi swoją brykę, jak wsadzam płaczącą to się uspokaja ale już większość czasu na spacerach rozgląda się, obserwuje. Jeśli zaśnie to śpi jak zając, max 40 minut. No ale i tak fajnie, że nie protestuje i możemy spacerować codziennie A, no i też już ledwo co mi się mieści w gondoli :| ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Mona ja też ostatnio zawiesiłam Ali w wózku królikową zawieszkę z aliexpress no i patrzy na nią jak urzeczona. I uwielbia też oglądać liście. Jak tylko staniemy wózkiem pod jakimś drzewem to odchylam jej budkę żeby sobie popaczyła to robi taaakie wielkie oczyska i ma fazę dobrych kilka minut ![]() Co do spania to moja Ala śpi tak samo jak Nina - do 1-2 śpi ładnie a potem już pobudka co 2 godziny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
Nie ma ratunku w zawieszkach, bo ona po prostu ma ataki padaki jak widzi gondolę. Na sam dźwięk słowa Wózek, diabeł w nią wstępuje. Wychodzę z nią codziennie i pierwsze 100 metrów to jest test. Jak nie drze się już wtedy to biegnę szybko zrobić chociaż jakieś zakupy na obiad, jak widzę ze dziś ze spaceru totalne nici, to od razu zawracam, bo wystawianie jej na próbę i prsetezymanie totalnie nie działa
#215 |
Wtajemniczenie
|
Mona bardzo dobrze cie rozumiem z tym wózkiem i spacerami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przemaluj gondolę, wmów jej że to statek kosmiczny i że będzie fajnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Zadomowienie
|
Ranyyy, z tymi spacerami to współczuję. Alicja uwielbia spacery - bywa, że do południa 2-3h i po południu też. Dawniej w wózku na wertepach przysypiała, teraz już się wybudza, więc wybieram inny rodzaj dróg i chodników - przynajmniej sie staram. Mimo, że się wybudzi to podziwia wszystko wokół z pyszczkiem otwartym w zadziwieniu
![]() Ala wstaje między 5-tą a 7-mą rano, więc ja też. A potem gdzieś koło 10-ej robi awanturę, że chcę zrobić drzemkę- wtedy smoczek w pyszczek i jakby ktoś prąd odłączył - dziecka nie ma. Ja nie wiem czym ja sobie zasłużyłam na taki model. W nocy śpi od 20-ej do 5-ej coraz częściej - jak tak myślę to ostatnio co druga noc taka jest, więc wyspana też jestem. No i jak jej nie kochać. Jak chce się pobawić to guga, wtedy matka leci z całym arsenałem grzechotek, piszczków i gryzaczków ... i wtedy ten uśmiech, najpiękniejszy bezzębny uśmiech pod słońcem - mam odczucie, że Alunia też mnie trochę lubi jak razem robimy auuuuu, guuuuuu, ghyyy ![]()
27 kwietnia - ♥ Alicja ♥ Edytowane przez czekooladki Czas edycji: 2016-07-28 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
Wspolczuje i solidaryzuje sie w kwestii uczulenia na wozek ale u nas jest z tym ciut lepiej. Kiedys nie dal sie tam nawet wlozyc a teraz POD WARUNKIEM ZE MA DOBRY HUMOR udaje nam sie jakis spacer. No ale tez nie zawsze jednakze postep dostrzegam.
U nas chrzest 14.08 i mam nadzieje ze do tego czasu bedzie chcial chetniej lezec w wozku bo szczerze mowiac widze oczami wyobrazni ile osob na imprezie go chce obłapiać to mi sie juz zaczyna woda pod maską gotować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
U nas póki co wozek jest lubiany. Ale jakiegoś długiego spania to już w nim nie ma. Na drzemki w dzień nie mogę narzekać bo w sumie są po każdym karmieniu jeszcze.
Nocka - generalnie pierwszy sen jest tak do 24 - 2.00 zależy o której zasnie a później są pobudki mniej więcej co 2-3h więc jest ok. Wstaje zazwyczaj ok 6-7 ale często się zdarza że do 8-9 jeszcze przykima na naszym łóżku także życ nie umierać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Oj to u nas w dzień jest kiepsko ze spaniem, na spacerze przyśnie na te 20 min, potem jak wracamy od mamy to też, później zazwyczaj ma dłuższą drzemkę po południu (ale najchętniej na mnie, więc raczej też nic nie mogę zrobić
![]() ![]() Mona ![]() ![]() zakupy udane! Marysia trochę pospała w wózku, trochę siedziała i się rozglądała, trochę musiała sobie pokrzyczeć ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#221 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja kładę - czasami dłużej wytrzymuje, a czasami krócej. Dziś np. obczaił, że jak uderza w pałąk stópkami, to maskotki zaczynają się ruszać ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Jeśli chodzi o spacery to czasami zaraz po wyjściu usypia na 20-30 min. Często jest jednak tak, że w ogóle nie śpi, tylko się rozgląda. Po godzinie czasami zaczyna plakac, ale to wtedy w ruch idzie smoczek, który pozwala na wyciszenie do momentu powrotu do domu. Czasami jest też tak że pociumka chwilę smoczek i się uspokaja i dalej można kontynuować spacer. Wyjścia do sklepu na zakupy różnie wychodzą. Jeśli jedziemy samochodem to fotelik w sklepie nakrywam tetra i często jest tak że w nim śpi i budzi się dopiero jak nie czuję ruchu, czyli przy kasie ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 | ||
Zakorzenienie
|
Majówki 2016 - część pierwsza jako mamy!
Cytat:
![]() Tylko na razie jeszcze w ogóle nie wiem jak wygląda wprowadzanie nowych posiłków, w jakim stosunku do ilości mleka itd, wszystko w swoim czasie ![]() Brawo za wagę! O właśnie Kocie, też kiedyś chciałam pytać o to samo... ![]()
![]() Edytowane przez agassek Czas edycji: 2016-07-28 o 14:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Z deszczem w butach
|
Zabciu - dziecko z zebami karmi sie tak jak bezzebne
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#224 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja przy starszej chciałam chociaż do roku, ale jako że po około pół roku karmienia nie sprawiało mi ono takiej przykrości i zastoje to nie było jego drugie imię to chciałam karmić do samoodstawienia. Dało się i pracując, i na nowo rozszerzając dietę w okolicach roku (szukanie alergenów), i będąc w ciąży (bolało bo pokarmu nie było), teraz też karmię w określonym miejscu i czasie a np teraz jak wymiotowała i ma gorączkę jest to dobre lekarstwo. Już z 1.5 roczniakiem szło się dogadać, że np. karmimy tylko w domu, nie bójcie się tego. Starsza ociera się o hnb, młodsza była w gondoli na spacerze kilka razy, ale hnb dla mnie nie jest i nie rzuca się na pierś jak na ostatnią deskę ratunku, chociaż potrafi pół dnia przy piersi przeleżeć. Z mojego doświadczenia wynika, że pierś to bardzo wygodny, naturalny sposób i na ząbkowanie i na odwodnienie i na szybki sen u starszaka, i na problemy z kupą. Dziecko uczy się zasypiać z nianią, z tatą, w przedszkolu i wyciszyć też się bez niej potrafi. Moją zasadą jest nie proponować i nie zabraniać, a jak nie mam ochoty ma dłuższe ssanie to pp prostu jej o tym mówię. Może brzmi niezbyt popularnie, ale dla mnie to bardziej naturalne niż niektóre dziwne sposoby za którymi chowają się niektórzy rodzice bojący się emocjo swoich dzieci ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- A najpierw mieliśmy kota , potem psa i to są najmniej wymagający towarzysze podróży ![]() Polecam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Moderatorka z pazurem
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Alicji się chyba pokasztanił dzień z nocą - jak ją położyłam spać o 12 tak śpi do tej pory
![]() Dziś robiłam segregację ubranek i znów cała torba do odłożenia. Nie wiem czy to teraz jakiś skok czy coś innego ale mam wrażenie, że Ala dosłownie z dnia na dzień rośnie. Jak na nią patrzę rano po przebudzeniu to wydaje mi się jakby przez noc urosła ![]() ![]() W temacie ubranek to parę dni temu odwiedził nas wujek męża, starszy rozwodnik żyjący samotnie ale mocno związany z rodziną M. I przyniósł nam prezenty, ja dostałam czekoladki za to, że byłam dzielna (wreszcie ktoś docenił ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Fab ja dostalam duzo pampersów
![]() ![]() A od innych po takiej wielkiej paczce.
![]() |
#228 |
Moderatorka z pazurem
|
Co do kp...ja tez uwielbiam i planuje do roku, chyba ze w czasie zabkowania odgryzie mi sutki
![]() Uwielbiam te chwile bliskosci i to jak teraz zasnela przy piersi, wyplula sutka, ale od 5min wirtualnie ciumka ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Aaaa i bylam dzis w sklepie kupic sobie bransoletke...a kupilam bizuterie dla Emi, np na 18stke czy inne swieto...ze niby kupione w 2016. Czy to juz zahacza o chorobe psychiczna? Wydalam na to tysiaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Sobie chcialabym bransoletke z odciskami. Co do kp, ja zamierzam dlugo, napewno nie do 5 lat, ale np do 1,5 bym chciala ![]() A myslalyscie jak rozszerzac diete? Ktos sie decyduje na BLW? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Moderatorka z pazurem
|
Uff
![]() A co to jest blw? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Zadomowienie
|
Fab, tez uważam że najbardziej trafionym prezentem jaki Młody otrzymał był karton pampersów. Aczkolwiek dostał też króliczka oraz skarpetki + nakładki na rączki z Lamaze i to jest ok.
Z ciuszków to najbardziej jestem zadowolona z tego co dostał po kuzynach - w zasadzie mamy dwa kartony + wór z ciuszkami do w zasadzie prawie drugiego roku życia. Szwagrowi się nie przydadzą, bo nie planują więcej dzieci, a nam albo coś spasi z małym, albo z kolejnym dzieckiem w przyszłości, a jak nie to będzie do przekazania komuś dalej. Natomiast dostaliśmy tez kilka całkiem nowych, nie do końca trafionych, np. grubsza kurteczkę na 12 miesięcy, gdy będzie wtedy już wiosna, albo buciki najmniejszy rozmiar. Są śliczne, no ale właśnie dziecko nie bardzo je założy. Mam też krótkie spodenki, które będą pewnie dobre dopiero na zimę, bo rozmiary to 68/74, podczas gdy dopiero przeszliśmy na 62, a Młody przy mierzeniu w poniedziałek miał 58. Jeszcze długość w nich to pół biedy, bo najwyżej ma trochę za kolano, ale niestety są troszkę za szerokie. Roses, to może być ładny prezent na chrzest. Ja dostałam np. śliczną bransoletkę, która towarzyszyła mi chociażby do ślubu ![]() Edytowane przez Anika1986 Czas edycji: 2016-07-28 o 16:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Raz próbowałam wyjechać z kotem- nigdy więcej! Teraz mamy dwa i zostawiamy je w domu, moja mama przychodzi do nich dwa razy dziennie (nakarmić i posprzątać kuwety). A jak idziecie w góry to kot zostaje w pokoju czy jak? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Zadomowienie
|
Manu, u nas mam plan zacząć od 6 msc z papkami/kaszkami i stopniowo łączyć to z BLW. Tym bardziej że metoda ta jest zalecana dopiero jak dziecko samodzielnie siedzi, a z tym może być różnie, bo jedno dziecko zaczyna wczesniej, drugie później. Najogólniej - wyjdzie w praniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
A co to za bransoletka z odciskami??
---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Fajne jest karmienie takie aby dziecko samo probowało, tylko trzeba miec wszystko w plytkach ![]() Kiedyś czytałam na ten temat, ale nie ma obaw ze sie zaksztusi?Musze sie zaglebic w temat ![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- A wiecie jaki jest jeszcze plus kp? Ma sie wolne rece i mozna pisac na wizazu ![]()
![]() |
#236 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny a co sądzicie o biżuterii z mlekiem matki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale piekne!! Super pomysl, podoba mi sie. To teraz, co dla chlopaka mozna kupic?? Bo chyba nie bizuterie :p Fab, my jutro mamy 3 miesiace a ja jeszcze zadnych ciuchow nie odzlozylam! Wszystko pasuje haha Kiedy rozszerza sie diete?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#238 | |
Z deszczem w butach
|
Cytat:
Córce rozszerzałam od niespełna 6msc, ale za młodego chce się wziąć wcześniej 4,5-5msc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#239 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A dlaczego chcesz wczesniej rozszerzac? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#240 | |
Z deszczem w butach
|
Cytat:
Nie wiedzialam, ze to sie zmieniło, jeszcze dwa lata temu bylo chyba wlasnie tak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.