Co z nazwiskiem - podwójne nazwisko dla obu małżonków? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-03, 14:11   #211
Timon i Pumba
hakuna matata

Dot.: Co z nazwiskiem - podwójne nazwisko dla obu małżonków?

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 19:50
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 08:39   #212
luna_laula
catwoman

Cytat:
Napisane przez littleparty Pokaż wiadomość
No właśnie o podejście ludzi chyba najbardziej chodzi I to tłumaczenie non stop niedouczonym, że żona nie ma takiego nazwiska jak mąż. "Nie chcesz jego nazwiska, bo planujesz od niego odejść?" albo "Nie kochasz go?", "Ale małżeństwo MUSI mieć takie samo nazwisko!!!1one"

No i sam fakt, że chciałabym mieć nazwisko męża, ale nie uśmiecha mi się kombinacja dwóch dziwnych tworów
Ja mam takie zdanie, że skoro mąż nie musi zmieniać to żona też i nie twierdzę, że z tego powodu, że nie bierze mojego nazwiska mnie nie kocha to jest po prostu tradycja a życia tradycjom nie zamierzam podporządkowywać
luna_laula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 13:10   #213
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez luna_laula Pokaż wiadomość
Ja mam takie zdanie, że skoro mąż nie musi zmieniać to żona też i nie twierdzę, że z tego powodu, że nie bierze mojego nazwiska mnie nie kocha to jest po prostu tradycja a życia tradycjom nie zamierzam podporządkowywać
No i spoko, ty akurat tej tradycji nie lubisz, a dla innej PM jest ona fajna i z własnej woli i chęci przyjmuje nazwisko męża Generalnie ja nie mam nic do zostawania przy nazwisku panieńskim, sama mam dwuczłonowe - stwierdzam tylko fakt, że jest to w Polsce jeszcze wciąż mało popularne i mogą, choć absolutnie nie muszę z tego wynikać jakieś niejasności (oby coraz rzadziej!). I jakoś nie mam potrzeby walczyć z tym systemem i uświadamiać polaków, jak widać jest masa chętnych Przy czym argument pod tytułem "skoro mąż nie musi zmieniać to żona też".. serio? Rozumiem przywiązanie do swojego nazwiska, wieloletnią pracę na jego "markę" czy zwyczajny brak potrzeby zmiany nazwiska, ale akurat taki argument to slaba walka o równouprawnienie:rolleyes :

Edytowane przez mmagduszka
Czas edycji: 2016-12-05 o 13:11
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-06, 10:11   #214
luna_laula
catwoman

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
No i spoko, ty akurat tej tradycji nie lubisz, a dla innej PM jest ona fajna i z własnej woli i chęci przyjmuje nazwisko męża Generalnie ja nie mam nic do zostawania przy nazwisku panieńskim, sama mam dwuczłonowe - stwierdzam tylko fakt, że jest to w Polsce jeszcze wciąż mało popularne i mogą, choć absolutnie nie muszę z tego wynikać jakieś niejasności (oby coraz rzadziej!). I jakoś nie mam potrzeby walczyć z tym systemem i uświadamiać polaków, jak widać jest masa chętnych Przy czym argument pod tytułem "skoro mąż nie musi zmieniać to żona też".. serio? Rozumiem przywiązanie do swojego nazwiska, wieloletnią pracę na jego "markę" czy zwyczajny brak potrzeby zmiany nazwiska, ale akurat taki argument to slaba walka o równouprawnienie:rolleyes :
A jaka jest dobra? Widłami? Dla mnie zmienianie nazwiska, bo taka tradycja to trochę jak zajmowanie się domem przez kobietę, bo taka tradycja, że mężczyzna ma na dom pracować. To jest dla mnie zwykły wybór i nie zamierzam cicho siedzieć tylko głośno mówić dlaczego postępuję tak, a nie inaczej
Stary 2016-12-07, 13:13   #215
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
A jaka jest dobra? Widłami? Dla mnie zmienianie nazwiska, bo taka tradycja to trochę jak zajmowanie się domem przez kobietę, bo taka tradycja, że mężczyzna ma na dom pracować. To jest dla mnie zwykły wybór i nie zamierzam cicho siedzieć tylko głośno mówić dlaczego postępuję tak, a nie inaczej
No nie wiem, to jest temat na inną dyskusję więc EOT Aczkolwiek dla mnie własnie takie argumenty tym bardziej utrwalają stereotypy. Na zasadzie dzieci w przedszkolu "on nie musi to ja też". Nie czujesz potrzeby zmiany, mie lubisz i nie akceptujesz takiej tradycji i masz do tego święte prawo Jeśli to zwykły wybór to taka powinna być argumentacja - że to Twój wybór. A nie "nie zmienię, bo on nie zmienia" to ciężko trochę traktować poważnie Czyli co, zmieniłabym gdyby on zmienił?
Stary 2016-12-07, 17:23   #216
luna_laula
catwoman

Cytat:
No nie wiem, to jest temat na inną dyskusję więc EOT Aczkolwiek dla mnie własnie takie argumenty tym bardziej utrwalają stereotypy. Na zasadzie dzieci w przedszkolu "on nie musi to ja też". Nie czujesz potrzeby zmiany, mie lubisz i nie akceptujesz takiej tradycji i masz do tego święte prawo Jeśli to zwykły wybór to taka powinna być argumentacja - że to Twój wybór. A nie "nie zmienię, bo on nie zmienia" to ciężko trochę traktować poważnie Czyli co, zmieniłabym gdyby on zmienił?
Wydaję mi się, że myśleniem już trochę wyszłam poza przedszkole Po prostu powtarzam, że lubię jak ludzie, gdy robią coś ważnego potrafią powiedzieć dlaczego to robią (i jest to choć trochę przemyślane i przeanalizowane) Znam zbyt wielu osobników, których decyzje spowodowane są tylko tradycją Bezrefleksyjnie wszystko przeżywają byle podpasować się pod tradycję i nie wystawać przed szereg Tego nie lubię. Oczywiście to nie moja sprawa, ale jak ktoś rozpoczyna temat to mówię co myślę

Myślę, że w przedszkolu jest częściej- on tak robi to ja też muszę

Edytowane przez luna_laula
Czas edycji: 2016-12-07 o 17:27
Stary 2016-12-07, 17:50   #217
stesia
Zakorzenienie

dla mnie tłumaczenie nie zmieniam bo on nie zmienia jest na tym samym poziomie co zmieniam bo taka tradycja albo nie zmieniam bo nie chcę robić tak jak tradycja pokazuje
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-08, 14:08   #218
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
dla mnie tłumaczenie nie zmieniam bo on nie zmienia jest na tym samym poziomie co zmieniam bo taka tradycja albo nie zmieniam bo nie chcę robić tak jak tradycja pokazuje

No i mi własnie od początku o to chodzi xD Decyzja o zmianie nazwiska powinna być zgodna z własnym sumieniem a nie stosunkiem pozytywnym/negatywnym do tradycji
Stary 2016-12-08, 14:25   #219
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Napisane przez littleparty Pokaż wiadomość
.....................Podw ójnego nie zrobię, bo brzmi komicznie w takim połączeniu, zostają więc opcje: zostawić swoje mimo, że bardzo bym chciała mieć jakąś "więź" z przyszłym mężem, czy przyjąć jego i mieć konfigurację dziwne imię + dziwne nazwisko? Jestem w kropce i chyba żadna z tych opcji nie jest dobra
jakie masz to dziwne imię?

przyjmij męża
lawendax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-09, 08:53   #220
luna_laula
catwoman

Cytat:
No i mi własnie od początku o to chodzi xD Decyzja o zmianie nazwiska powinna być zgodna z własnym sumieniem a nie stosunkiem pozytywnym/negatywnym do tradycji
Moja jest zgodna z moim sumieniem i jednocześnie negatywnie odnoszę się do wprowadzania pewnych rzeczy w życie tylko dlatego, że są tradycją U mnie jest to bardzo przemyślane i nie wmawiajcie mi, że myślę jak dziecko, błagam
Stary 2016-12-09, 10:40   #221
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Moja jest zgodna z moim sumieniem i jednocześnie negatywnie odnoszę się do wprowadzania pewnych rzeczy w życie tylko dlatego, że są tradycją U mnie jest to bardzo przemyślane i nie wmawiajcie mi, że myślę jak dziecko, błagam
Niczego Ci nie wmawiam, po prostu napisałaś że nie zmieniasz nazwiska bo Twój TŻ nie zmienia to Twoje słowa No ale ok, EOT, w końcu każdy ma prawo do podjęcia takiej decyzji jaka mu leży na serduchu i może mieć swoją argumentację, nie musi się z niej tłumaczyć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-09, 10:49   #222
luna_laula
catwoman

Cytat:
Niczego Ci nie wmawiam, po prostu napisałaś że nie zmieniasz nazwiska bo Twój TŻ nie zmienia to Twoje słowa No ale ok, EOT, w końcu każdy ma prawo do podjęcia takiej decyzji jaka mu leży na serduchu i może mieć swoją argumentację, nie musi się z niej tłumaczyć.
To było stwierdzenie Napisałam tu wiele argumentów, a ty wybrałaś sobie jeden i się go czepiłaś, żeby mi coś na siłę udowodnić
Stary 2016-12-09, 21:56   #223
Eunice9
Zakorzenienie

No wiecie co, co innego tradycja np. świętowania Bożego Narodzenia itp. a co innego zmiana nazwiska która dotyka dokładnie nas i na całe życie Nie jesteśmy w XXw.,w dzisiejszych czasach i faceci zmieniają nazwiska. Rozumiem ze gdyby mój facet nie chciał zmienić nazwiska na moje "bo nie" to ja też bym mogła nie chcieć, bo niektórzy to odbieraja jako takie podporządkowanie się. No ale kwestia poglądów, a tacy którym się ta tradycja podoba a są tacy jak ja czy Luna

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez Eunice9
Czas edycji: 2016-12-09 o 22:15
Eunice9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-09, 21:58   #224
Ingrid80
BAN stały

W XXI

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-09, 22:15   #225
Eunice9
Zakorzenienie

Miało być "nie jestesmy", autokorekta, już edytuje

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości