|
|
#211 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Co z nazwiskiem - podwójne nazwisko dla obu małżonków?
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:50 |
|
|
|
|
#212 |
|
catwoman
|
[1=4efcb38470d54e29ba829df 6d8c8e2acbb6ccbdb_690e883 015e3a;68222526]
No właśnie o podejście ludzi chyba najbardziej chodzi No i sam fakt, że chciałabym mieć nazwisko męża, ale nie uśmiecha mi się kombinacja dwóch dziwnych tworów [/QUOTE]Ja mam takie zdanie, że skoro mąż nie musi zmieniać to żona też i nie twierdzę, że z tego powodu, że nie bierze mojego nazwiska mnie nie kocha to jest po prostu tradycja a życia tradycjom nie zamierzam podporządkowywać
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Generalnie ja nie mam nic do zostawania przy nazwisku panieńskim, sama mam dwuczłonowe - stwierdzam tylko fakt, że jest to w Polsce jeszcze wciąż mało popularne i mogą, choć absolutnie nie muszę z tego wynikać jakieś niejasności (oby coraz rzadziej!). I jakoś nie mam potrzeby walczyć z tym systemem i uświadamiać polaków, jak widać jest masa chętnych Przy czym argument pod tytułem "skoro mąż nie musi zmieniać to żona też".. serio? Rozumiem przywiązanie do swojego nazwiska, wieloletnią pracę na jego "markę" czy zwyczajny brak potrzeby zmiany nazwiska, ale akurat taki argument to slaba walka o równouprawnienie:rolleyes :
Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2016-12-05 o 14:11 |
|
|
|
|
|
#214 | |
|
catwoman
|
Cytat:
Dla mnie zmienianie nazwiska, bo taka tradycja to trochę jak zajmowanie się domem przez kobietę, bo taka tradycja, że mężczyzna ma na dom pracować. To jest dla mnie zwykły wybór i nie zamierzam cicho siedzieć tylko głośno mówić dlaczego postępuję tak, a nie inaczej
|
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aczkolwiek dla mnie własnie takie argumenty tym bardziej utrwalają stereotypy. Na zasadzie dzieci w przedszkolu "on nie musi to ja też". Nie czujesz potrzeby zmiany, mie lubisz i nie akceptujesz takiej tradycji i masz do tego święte prawo Jeśli to zwykły wybór to taka powinna być argumentacja - że to Twój wybór. A nie "nie zmienię, bo on nie zmienia" to ciężko trochę traktować poważnie Czyli co, zmieniłabym gdyby on zmienił?
|
|
|
|
#216 | |
|
catwoman
|
Cytat:
Po prostu powtarzam, że lubię jak ludzie, gdy robią coś ważnego potrafią powiedzieć dlaczego to robią (i jest to choć trochę przemyślane i przeanalizowane) Znam zbyt wielu osobników, których decyzje spowodowane są tylko tradycją Bezrefleksyjnie wszystko przeżywają byle podpasować się pod tradycję i nie wystawać przed szereg Tego nie lubię. Oczywiście to nie moja sprawa, ale jak ktoś rozpoczyna temat to mówię co myślę ![]() Myślę, że w przedszkolu jest częściej- on tak robi to ja też muszę
Edytowane przez luna_laula Czas edycji: 2016-12-07 o 18:27 |
|
|
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie tłumaczenie nie zmieniam bo on nie zmienia jest na tym samym poziomie co zmieniam bo taka tradycja albo nie zmieniam bo nie chcę robić tak jak tradycja pokazuje
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#219 |
|
Zadomowienie
|
[1=4efcb38470d54e29ba829df 6d8c8e2acbb6ccbdb_690e883 015e3a;68119826].....................Podw ójnego nie zrobię, bo brzmi komicznie w takim połączeniu, zostają więc opcje: zostawić swoje mimo, że bardzo bym chciała mieć jakąś "więź" z przyszłym mężem, czy przyjąć jego i mieć konfigurację dziwne imię + dziwne nazwisko? Jestem w kropce i chyba żadna z tych opcji nie jest dobra
[/QUOTE]jakie masz to dziwne imię? przyjmij męża
|
|
#220 | |
|
catwoman
|
Cytat:
U mnie jest to bardzo przemyślane i nie wmawiajcie mi, że myślę jak dziecko, błagam |
|
|
|
|
|
#221 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ale ok, EOT, w końcu każdy ma prawo do podjęcia takiej decyzji jaka mu leży na serduchu i może mieć swoją argumentację, nie musi się z niej tłumaczyć.
|
|
|
|
#222 | |
|
catwoman
|
Cytat:
Napisałam tu wiele argumentów, a ty wybrałaś sobie jeden i się go czepiłaś, żeby mi coś na siłę udowodnić
|
|
|
|
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
No wiecie co, co innego tradycja np. świętowania Bożego Narodzenia itp. a co innego zmiana nazwiska która dotyka dokładnie nas i na całe życie
Nie jesteśmy w XXw.,w dzisiejszych czasach i faceci zmieniają nazwiska. Rozumiem ze gdyby mój facet nie chciał zmienić nazwiska na moje "bo nie" to ja też bym mogła nie chcieć, bo niektórzy to odbieraja jako takie podporządkowanie się. No ale kwestia poglądów, a tacy którym się ta tradycja podoba a są tacy jak ja czy Luna ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Eunice9 Czas edycji: 2016-12-09 o 23:15 |
|
|
|
|
#224 |
|
BAN stały
|
W XXI
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
Miało być "nie jestesmy", autokorekta, już edytuje
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.

[/QUOTE]
i nie twierdzę, że z tego powodu, że nie bierze mojego nazwiska mnie nie kocha
to jest po prostu tradycja

Znam zbyt wielu osobników, których decyzje spowodowane są tylko tradycją