METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-12, 22:47   #2371
żurawinka
Zakorzenienie

Dot.: Co sądzicie o moim pokoju?

No to mi się chyba oberwie:-( dla mnie za duży misz masz - trochę kolonialnie( czy też staromodnie - piękny sekretarzyk), trochę Indii, nie do końca to współgra ze sobą - ale to tylko jak dla mnie. Napewno poszewki są cudowne, fotelik i każdy mebel mają w sobie duszę, ale przez te pasy pokój wydaje się być wysoki i wąski, takie mam odczucie.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-12, 22:53   #2372
bebunio
jak promyczek słońca....

Pokoik przepiękny! Myślę, że wszystkie mebelki: sekretarzyk, fotelik, stolik pasują do siebie. Wszystkie dodatki również wyszukane i dopasowane pod klimat i kolorystycznie. Dywaniki, poduszki, świecuszki, duperelki... Kolory ścian, obrazy, wzorki... Nie ma nic przypadkowego. Pokoik sprawia wrażenie ciepłego, przytulnego. Można się w nim zrelaksować, wyciszyć, odpocząć...
Zdjęcia sprawiają wrażenie jakby wzięte z gazety "mój dom" czy coś takiego. Nie sugeruję, że skopiowałaś pomysł, tylko, że masz do tego zmysł i potrafisz dobrać wszystko do siebie. Ja widzę Cię jako projektantkę wnętrz. Talent odziedziczony zapewne po mamie - malarce.
Tylko ten laptop mi tam trochę nie pasuje, lepsza byłaby piękna papeteria i gęsie pióro i atrament ale cóż trzeba iść z duchem czasu.
Pomysł doskonały!
PS: Zastanawia mnie, gdzie masz szafę na ciuchy? Łóżko widzę jest... To takie retoryczne pytanie, bo ja u siebie muszę mieć mnóstwo miejsca, na ciuchy, sprzęt itp. I miejsce dla gości... Po prostu jestem praktyczna.
bebunio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-12, 23:28   #2373
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

żurawinka
Bo ten pokój jest wąski (ma 2.4m szerokości), gdy nie było pasów wydawał się być jeszcze bardziej wąski. Na początku obawiałam się efektu tych pasów, ale jest lepiej niż bez nich, naprawdę!!!
Jeżeli chodzi o różnorodnośc i jak powiedziałaś misz-masz to sprawa gustu... Ja osobiście czułabym się nieswojo w pokoju ujednoliconym stylistycznie, ponieważ miałabym wrażenie, że jest jakiś sztuczny, zaprojektowany dla potrzeb sesji zdięciowej do magazynu o wnętrzach.
Wolę takie "finezyjne" urozmaicenie...
Pozdrawiam

bebunio
Hmm... ciuszki trzymam w szufladach sekretarzyka, a książki i różne drobiazgi w szafce na której stoi telewizor. Ta strona pokoju jest jeszcze nie wykończona więc nie zamieszcze pełnego zdięcia . Oprócz tego w przedpokoju mam szafę więc tam trzymam plaszczyki, kurteczki, buciki i torebi....
Sekretarzyk jest zamykany, więc gdy nie korzystam z komputera to go "ukrywam" w środku. Z drugiej jednak strony lepiej wygląda laptop niż wielki zwalisty PeCet....

A co do ściany gdzie stoi TV to znajdują sie tam okna i kaloryfer. Trwaja poszukiwania idealnego karnisza i zasłonek. Akt zamierzam wsadzić pod szkło i jakies fajne złote ramki.
Zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić sobie witrażu w oknie, taki dopasowany stylistycznie do mojego pokoju co oznacza PEŁNĄ DOWOLNOŚĆ

Zasłonki chcę również dobrane kolorystycznie, myślę o takich pudrowych ciemnych różach i fioletach, albo złotę. Jak je zawieszę ten kącik odrazu będzie przytulniejszy. Nie chcę się śpieszyć i kupować byle czego, wolę poczekać i kupić zaslonki idealne

Wszystkie pomysły są moje. Nie skopiowałam niczego. A jedyną "wnętrzarską" gazetą jaką lubię i czytam jest 'WERANDA"

Edytowane przez 6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Czas edycji: 2008-02-24 o 15:27
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 00:11   #2374
Lalik
Zadomowienie

Dot.: Pokój Elfir. Dla odmiany pomoc dla mnie :D

nie wiem czy nie zapozno ale dodam cos od siebie. zainspirowana Twoim pomyslem na blat, troche go zmodyfikowalam do chyba wygodniejszej wersji, ktora podzieli Wam pokoj na czesc do pracy (blat pod jedna sciana) i czesc do odpoczynku (lozko).
mysle, ze przy tak ustawionym lozku, kiedy tylko jedna osoba mialaby dostep do polki nocnej sprawdzi sie 'zabudowany' zaglowek. spokojnie mozna go wykonac z karton-gipsu, czy plyty osb, a na polce znajdzie sie miejsce dla ksiazek, butelki wody, czy malej lampki. to podstawa 'projektu'.

wrzucam 3 propozycje, podstawa opisana wyzej, reszta to juz glownie kwestia rozmieszczenia akwarium/komody.
cala przestrzen na szerokosc okna i kaloryfera pod blatem jest wolna wiec mozesz wsunac tam komputery, stolik na kolkach, czy krzesla, gdy z nich nie korzystacie. ewentualnie jeden z monitorow moze stac nad polkami pod blatem, wtedy miedzy dwoma monitorami bedziesz miec duuuuuzo miejsca do pracy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2.JPG (28,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.JPG (18,8 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.JPG (21,8 KB, 15 załadowań)

Lalik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 01:07   #2375
Lalik
Zadomowienie

Dot.: Pora i na mój pokój..

bardzo fajne kolory; biel ladnie neutralizuje sliwke i czerwien. zmienilabym tylko kolor boazerii nad lozkiem. jest lakierowana jesli dobrze widze? zeszlifowalabym warstwe lakieru i na tak przygotowane surowe drewno polozylabym cienka warstwe bialej bejcy lub matowej farby i dodala efekt przetarc, ewentualnie zostawila jednolita biel ale z przeswitami struktury desek. choc skoro malowanie juz skonczone, to pewnie nie bedzie Ci sie chcialo tak 'cudowac'

Lalik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 07:26   #2376
selfish
Rozeznanie

Lalik - brawo! Świetny pomysł, zwłaszcza nr 2- z akwarium na blacie

--------l
selfish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 08:27   #2377
Elfir
Zakorzenienie

Akwarium wazy ponad 300 kg (sama woda 250 kg). Blat musialby byc zamocowany na grubych stalowych katownikach.

Pod oknem, na calej prawie dlugosci mam kaloryfer - wiec ustawienie pod blatem obudowy komputera odpada, bo zimą bedzie sie przegrzewal procesor.

Sciana przy ktorej staloby lozko ma dokladnie 160 cm. Kazde lozko, jakie ogladalam, o materacu 160 cm, jest szersze o co najmniej 6 cm. A wiec łózko "wchodziłoby" na wejscie do garderoby.

Ja juz tez kombinuje z tym ustawianiem długi czas i nic logicznego mi nie przychodzi na mysl. Najchetniej przesunelabym drzwi
W kazdym razie juz sie dogadalismy z TZ ze jego komputer bedzie stal w pokoju obok, bo on lubi sobie do poznej nocy pograc.

PS. Ogrodnikiem projektantem jest z wyksztalcenia i zamilowania. Skonczylam projektowanie terenow zieleni na AR w Poznaniu.
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-13, 09:13   #2378
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Problem z pokojem ...

Na szabloneria.pl nic nie znalazlas?
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 09:30   #2379
mikusia16
Raczkowanie

GG do mikusia16 Send a message via Skype™ to mikusia16
Dot.: Mój pokój - moimi rękami :)

Cytat:
Napisane przez anka1232 Pokaż wiadomość
Kochani potrzebuję szblon do namalowania żyrafy, może ktoś gdzieś ma to brdzo prosze bo mam pomysł nowy
szukasz jeszcze tego szblonu? Ja znalazlam u siebie na kompie tylko takie coś. Nie wiem, moze sie nie nadaje, ale w koncu jak zyrafa to zyrafa)) Przy twoich zdolnościach machniesz ją od reki))
ps. twój pokój mnie po prostu zachwycił !!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zyrafa.jpg (38,9 KB, 21 załadowań)
mikusia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 09:34   #2380
Konto usunięte

Tez nie na temat, ale to "element" wprowadzający miłą atmosferę....
Mój piesek.

Edytowane przez 6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Czas edycji: 2008-02-24 o 15:27
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 10:08   #2381
paulagroszek
Raczkowanie

Dot.: POMOCY!!!Mój pokój jest okropny!!!

Dzięki dziewczyny , spróbuje coś z tym zrobić.Ale proszę o jeszcze jakieś pomysły, by mój pokój nie był za dziecinny, ale też żeby nie był za poważny.
paulagroszek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-13, 10:18   #2382
raszka
Przyczajenie

Dot.: Po remoncie pokoju-wejdzcie i ocencie!:)

Przede wszystkim chcialam Wam wszystkim bardzo podziękować za rady i za cieple slowa

Cytat:
Napisane przez tala Pokaż wiadomość
Pokoik bardzo fajny. Super zestawinie kolorów zółty brąz. Tylko chyba sufit jest biały. Nie jestem zwolenniczką białych sufitów przy ścianach w kolorze. No ale, że motyw na ściane też jest biały to Cię ratuje

Bardzo fajne dodatki i piękne zdjęcia.
Ja też nie chciałam białego sufitu ale ktos mi mowil ze teraz wszyscy maja bialy sufit nawet przy kolorowych scianach... Ale najwidoczniej sie mylil
A i jestes juz druga osoba,ktora pomylila sie co do kolorów.Motyw na ścianie jest błękitny jak rolety. Chyba jednak te zdjęcia nie są takie piękne bo kłamią!!!Pozdrawiam
raszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 10:23   #2383
paulagroszek
Raczkowanie

Dot.: Problem z pokojem ...

Elfir fajna stronka z szablonami
Stary 2007-08-13, 10:32   #2384
Masiaczek
Rozeznanie

zgadzam się z dziewczynami - wszedzie masz pełno pierdółek które pewnie nie są ci do niczego potrzebne poprostu tak sobie stoją (lub wiszą) na początek radze ci zrobic taki totalny porządek i wyrzócić wszystkie drobiazgi w najgorszym wypadku spakowac w kartony i wyniesc do piwnicy ( maskotki figórki motylki itp. itd.) radziła bym ci też pozbyć się dywany i zmienić narzutę na łórzko i firanki (jakos nie podobają mi się takie koronkowe)
Proponuję utrzymanie w pokoju ciepłch kolorów tzn. sciany koloru ciepłego bezowego a firanki, nartzuta na łóżko itp. brązowe

Masiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 10:37   #2385
paulagroszek
Raczkowanie

Firanek nie długo się pozbędę, dywan wymieniam, ale musi i tak być dywan, bo podłogę mam zniszczoną.A co do koloru pokoju myślę o takim:
Imagxve4.jpg a wy co sądzicie o nim???
Stary 2007-08-13, 10:56   #2386
Konto usunięte

Mam kilka rad:
1. "Oczyszczenie" powieszchni z niepotrzebnych przedmiotów. Miśki, pluszaki i małe "durnostojki" sprawiają, że pokój robi wrażenie dziecinnego. (a tego nie chcesz)
2.Kolorek jest super, tylko obawiem się jak będzie wyglądał w połączeniu z sosnową buazerią... (ona jest sosnowa, prawda?)...
Nie wiem jak duże fundysze możesz przeznaczyć na zmianę wystroju... Wspomnij o tym przy następnej wiadomości....
Fajny efekt mozna uzyskać zamalowując drewno na jakiś kolor (widziałam coś takiego w "Rewolucjach pokojowych" na TVNie. Tylko wtedy malowali drewno na biało. Gdybyś i ty tak zrobiła moglabyś powiększyć trochę swój pokój (optycznie oczywiście)
Firanki proponuję powiesić długie do ziemi.
Obowiązkowo dywan- out!!!
Coś gładkiego na podłodze byłoby fajniejsze.
Lub też dywanik w stylu "misiowym"...
Meble mogłabyś obłożyć okeiną do mebli.
Tańszym rozwiązaniem jest zmiana gałeczek-klameczek u dźwiczek...
Można całkowicie tym zmienić charakter mebla.

Wymiana łóżka pewnie nie wchodzi w grę, więc postaw na narzuty, kopy i "milion" poduszek, które sprawią ze będzie przytulniej.

Widzę ze lubisz ozdabiac sciany. Tak wiec zamiast tysiąca drobiazgów postaw na 1-2-3 większe obrazy, plakaty czy zdięcia, tylko pamiętaj pakaty lub inne 'papierowe' ozdoby lepiej wyglądają oprawione, np w antyramy, ktore sa naprawdę niedrogie....

Poszukam, coś jeszcze i ci powklejam moze jakies pomysły
Stary 2007-08-13, 11:03   #2387
Konto usunięte

Acha..... oczywiście nie musisz pozbywać sie wszystkich drobiazgów.... Zostaw te, które są dla ciebie waznymi pamiątkami, nie chcesz chyba aby pokój zatracił indywidualny charakter??

Zastanów się jeszcze nad kolorem ścian.

Ja proponuje jakieś natyralne kolory, np delikatną zielen, lekkie beze czy brązy
Mogłabyś wtedy postawić na ekologiczny look, ktory jest na topie....

I pamiętaj; staraj się dobierać wszystkie dodatki rozsadnie, bez nieprzemyslanych decyzjii, których mozesz potem żałować
Stary 2007-08-13, 11:07   #2388
Masiaczek
Rozeznanie

kolorek śliczny ale chyba nie pasuje do tego drewna na suficie

Stary 2007-08-13, 11:10   #2389
anka1232
Rozeznanie

dzięki wielkie, już w sumie nie potrzebuję bo już zrobiłam szablon sama, tylko jeszcze muszę troszkę poprawić i wkleję fotki. Teraz pracuję nad tryptykiem z masajami może dziś skończę, to dam wam do oceny
anka1232 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-13, 11:26   #2390
Masiaczek
Rozeznanie

pokoj jest swietny widac że ma taką swoją własną 'duszę' a sciana z tym obrazkiem cudowna

Stary 2007-08-13, 11:29   #2391
paulagroszek
Raczkowanie

acha ok...nie za bardzo chce mi się malować całej boazerii na jakiś kolor, wolałabym pozostać tak jak jest (boazeria jest sosnowa), oglądałam akurat ten odcinek "Pokojowych rewolucji" i fajnie to wyglądało, ale nie chcę .A może bym pomalowała ściany na ciemniejszy kolor łososiowy a szablon jakiegoś drzewa kwiatu czy czegoś podobnego zrobiłabym brązowy??co o tym myślicie??
A co do porządków to już dawno miałam się tym zająć, ale jakoś mi się nie chciało, ale dzisiaj jeszcze spróbuje coś uporządkować, bo z pierdułami i nie potrzebnymi rzeczami macie racje, połowy wogule nie używam
Stary 2007-08-13, 11:31   #2392
paulagroszek
Raczkowanie

a proszę jeszcze o jakieś ustawienia mebli, bo ja za bardzo niewiem jak
Stary 2007-08-13, 11:32   #2393
anka1232
Rozeznanie

A tak się jeszcze zastanawiam, w pierwszym poście jest drzewo nad łóżkiem i przyszło mi do głowy żeby go przemalować na brązowo, jak myślicie jak by to wyglądało? bo ja tak myśle i sama nie wiem czy malować czy nie?
anka1232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 11:32   #2394
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka1232 Pokaż wiadomość
A tak się jeszcze zastanawiam, w pierwszym poście jest drzewo nad łóżkiem i przyszło mi do głowy żeby go przemalować na brązowo, jak myślicie jak by to wyglądało? bo ja tak myśle i sama nie wiem czy malować czy nie?
Mam pytanie, czym je malowałaś? Osobno kupowaną farbą czy pigmentem wymieszanym z białą?
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 11:34   #2395
Suzette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulagroszek Pokaż wiadomość
acha ok...nie za bardzo chce mi się malować całej boazerii na jakiś kolor, wolałabym pozostać tak jak jest (boazeria jest sosnowa), oglądałam akurat ten odcinek "Pokojowych rewolucji" i fajnie to wyglądało, ale nie chcę .A może bym pomalowała ściany na ciemniejszy kolor łososiowy a szablon jakiegoś drzewa kwiatu czy czegoś podobnego zrobiłabym brązowy??co o tym myślicie??
A co do porządków to już dawno miałam się tym zająć, ale jakoś mi się nie chciało, ale dzisiaj jeszcze spróbuje coś uporządkować, bo z pierdułami i nie potrzebnymi rzeczami macie racje, połowy wogule nie używam

Ja mysle,ze znacznie lepszy bylyby jakis zielony kolor.Kolorek,ktory wybralas jest ladny,ale tak jak juz dziewczyny pisaly nie pasuje do boazerii
Jezeli nie chcesz mnie calych zielonych scian, pomaluj je na bezowo,a jedna tylko sciane na jakas mocna zielen?

MOJ WATEK CIUSZKOWY
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=203942
Suzette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 11:35   #2396
Ines-ka
Zakorzenienie

Dot.: Pora i na mój pokój..

Cytat:
Napisane przez Lalik Pokaż wiadomość
bardzo fajne kolory; biel ladnie neutralizuje sliwke i czerwien. zmienilabym tylko kolor boazerii nad lozkiem. jest lakierowana jesli dobrze widze? zeszlifowalabym warstwe lakieru i na tak przygotowane surowe drewno polozylabym cienka warstwe bialej bejcy lub matowej farby i dodala efekt przetarc, ewentualnie zostawila jednolita biel ale z przeswitami struktury desek. choc skoro malowanie juz skonczone, to pewnie nie bedzie Ci sie chcialo tak 'cudowac'
Chciałoby się, chciało. Ale to już raczej nie teraz, bo rodzina za moje cuda mnie z domu wyprowadzi. Właśnie to drewno na suficie jest trochę przytłaczające i najchętniej pomalowałabym całośc na biało. Odłożę trochę funduszy na materac do nowego łóżka, stelaż na zamówienie u rodziciela.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 11:50   #2397
*IgA*
Przyczajenie

Dot.: urządzania pokoju - teraz mój

a ja nadal tkwie w tym samym i nadal brak pomyslow jak odnowic moj pokoj :/ tyle propozycji a ja nie umiem nic wykombinowac.... mialam premalowac boazerie na ciemno ale generalnie nie bedzie to pasowac do niebieskich mebli.. no i jak z ukladem jest mi ktos wstanie jeszcze troche pomoc? dodac ze meli nie zmieniam, lozko tak ale za jakich czas. wiec do przemeblowania jest szafa, mebloscianka kolo szafy i ta z barkiem, mebloscianka z biurkiem jest sciagnieta. prosze jeszcze raz o pomoc
*IgA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 11:51   #2398
paulagroszek
Raczkowanie

eee na zielono na pewno nie pomaluje, bo nienawidzę zielonego...ale myślę o beżowym lub brązowym
Stary 2007-08-13, 11:55   #2399
nymphadora_tonks
Przyczajenie

GG do nymphadora_tonks

Hmmm... Nastrojowa muzyka ) Kocham Nore(h) Jones, ściągnij sobie też Enya, Era, Gregorian, Katie Melua. Dobre też jest Oasis, Travis ale to już troszkę z innej beczki

nymphadora_tonks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 11:55   #2400
Masiaczek
Rozeznanie

łososiowy???? raczej nie najlepsze będą dwa rozwiązania
1. beżowy, brązowy, pomarańczowy
http://www.dulux.co.uk/colours/ready_mixed/oranges.jsp - te kolorki
http://www.dulux.co.uk/colours/ready_mixed/creams.jsp

lub

2. zielony jasny, zielony ciemny dodatki niebieskie lub troszkę żółtgo
http://www.dulux.co.uk/colours/fresh_greens.jsp - 3 i 4 propozycja od lewej ( te kolory na samej górze kolumienek)

moim zfaniem tylko te dwa rozwiązania bedą ci pasowały

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości