|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Odp: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sha
W Dubaju w Mall of Emirates znajdziesz mnóstwo sklepów z meblami. W jakim stylu chcesz zrobić design Waszego mieszkania? Nowoczesnym, kolonialnym, Middle-East... wszystko zależy jaki chcesz styl to takich sklepów trzeba szukać.
![]() |
![]() |
#2372 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
![]() Mam duzo spódnic, które sięgają do kolana, ale go nie zakrywają. Może jakoś przejdą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2373 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Ja zainwestowałam w spódnice maksi i suknie maksi - świetna rzecz i jaka wygodna. W podróży możesz usiąść w dowolnej konfiguracji bez martwienia się czy widać majtki czy jeszcze nie :P noszę koszulki bez ramiączek, ale zawsze mam narzutkę na - nie tylko ze względów obyczajowych, ale muszę się też chronić przed słońcem.
Styl mojego mieszkania będzie w typie "marina", jako wyrażenie mojej radości z powodu mieszkania nad morzem (moje marzenie od dzieciństwa!) i ogólnie zawsze mi się podobał. Lubię też klimaty skandynawskie i retro, ale retro do bloku w Dubaju średnio pasuje, ewentualnie jakieś akcenty. Nie mamy mnóstwa kasy żeby nagle wyposażyć sobie całe mieszkanie, będziemy to robić etapami, najpierw wiadomo - sypialnia, kuchnia, sprzęty AGD. Muszę kupić całe wyposażenie kuchni - TŻ ma talerz i dwa kubki tylko :P Ale muszę się przyznać że pierdółki do kuchni to kupować uwielbiam... jak widzę jakaś foremkę to już mam w głowie tysiąc przepisów co by tam upiec w niej ![]() Zaczynam się pakować i powiem Wam że te 30 kg to strasznie mało się wydaje :P Ostatnio nie powstrzymałam się i kupiłam 3 pary krótkich spodenek... mam nadzieję że będą na plażę ![]() Jak ja się cieszę że tam jadę! Nie bez znaczenia jest fakt, że z TŻ się prawie dwa miesiące nie widziałam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2374 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
No co tu tak cicho?
![]() Ja już od kilku dni jestem w Dubaju i muszę powiedzieć że na razie jestem po prostu oszołomiona. Urządzamy mozolnie mieszkanie, na razie co zwiedziłam to centra handlowe :P i sklepy wyposażenia wnętrz. Ale cieszę się, że tu jestem. Podoba mi się, naprawdę mi się podoba. Nawet upały nie wydają się takie straszliwe o ile nie muszę urządzać dlugich spacerów w samo południe. Ramadan wydaje mi się ciekawy zjawiskiem, ozdoby jak żywcem wyjęte z BN - gwiazdki i światełka :P tylko choinek brakuje ![]() Tylko chleb mi nie za bardzo smakuje... chyba tutaj będzie trzeba ruszyć tyłek i piec własny chleb. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2375 |
Nie depcze krokusów
|
Czekamy na dalsze opowieści świeżynki
![]()
![]() |
![]() |
#2376 | |
|
Cytat:
![]() W Spinneys możesz kupić chleb Europejski a nawet podobny do tego w Polsce, nie pamiętam jego nazwy bo ja chleba w ogóle nie lubię i prawie nie kupuję, ale poszukaj na półkach.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2377 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Najnowszy "wyczyn świeżynki" był taki że bardzo mi zależało żeby wywietrzyć mieszkanie. Mam okropny zapach jakby stęchlizny w szafkach kuchennych, ogólnie czuć w całym mieszkaniu dziwny zapach.
Więc wyłączyłam klimatyzację, otworzyłam wszystkie okna, zrobiłam przeciąg. Wchodzę za pół godziny do salonu - na razie pusty jest, więc dokłądnie było widać że cała podłoga jest mokra, z kafelek w kuchni już się zaczynało lać, ![]() Jeszcze trochę i pewnie załatwiłabym całą elektronikę w mieszkaniu :ściana: Wiedziałam że powietrze jest wilgotne, ale że aż tak? :P Na szczęście klima szybko osuszyła mieszkanie. Ale za to mieszkanie jest faktycznie bardziej świeże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2378 | |
|
Cytat:
ahahahahahahahaha.... ![]() Ale w zimie będziesz mogła wyłączyć AC i rozkoszować się wspaniałym powietrzem. W której dzielnicy Dubaju mieszkasz?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2379 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
![]() ![]() Odświeżacz nie za bardzo pomaga, bo jak się jedno z drugim wymiesza to jest jeszcze gorzej. Mieszkam w TECOM, całkiem mi się tu podoba - najważniejsze to mieszkać blisko stacji metra ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2380 |
|
Byłam w TECOM, w Media Rotana jest świetna włoska restauracja Progo's.
Branch tej z Beach Rotana w Abu Dhabi.
![]() |
![]() |
#2381 |
|
Ja mam zestaw do Bakhoor, pozbywam się w ten sposób wszelkich nieprzyjemnych zapachów.
![]() |
![]() |
#2382 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
I jeszcze jedno - wszędzie dają takie wielkie porcje? Byłam na pizzy, zapytałam się kelnera ile cm ma jedna pizza - nie potrafił powiedzieć, ale stwierdził, że to porcja dla jednej osoby. Dostałam wielką pizze którą musiał dokończyć mój TŻ bo nie dałabym rady.
Wczoraj zamówiłam sobie quesadillę - dostałam cztery wielkie kawały, prawie z krzesła spadłam jak to zobaczyłam, oczywiście TŻ znowu miał więcej... ale on to się nie liczy, jego żołądek to jak worek świętego Mikołaja, po prostu nie ma dna ![]() I tak jest zawsze jak się je na mieście. Czasami aż się boje zamawiać, bo bardzo nie lubię marnować jedzenia, ale te porcje mnie zawsze zaskakują. ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Dziękuje za te informacje, na pewno się przydadzą, poszukam więcej informacji o tym i pomyślę o zakupie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2383 |
|
![]()
Tu chyba większość ludzi lubi jeść 'na mieście' więc restauracje mają raczej duże porcje.
Natomiast te droższe restauracje w hotelach mają porcje mniejsze, ale to też zależy które. Marnotrastwo jedzenia jest tu na porządku dziennym, ciężko się przyzwyczaić na początku.
![]() |
![]() |
#2384 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2385 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Hej, dziewczyny, potrzebuję pomocy
![]() Jak już wspominałam mam aparat na zębach i właśnie wczoraj zerwał mi się drut ![]() Nie chcę iść do takiego, który mi pierwszy w googlach wyskoczył. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2013-08-10 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2386 | |
|
Cytat:
Jestes w Dubaju czy Abu Dhabi?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2387 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
W Dubaju jestem.
Szukam w internecie czegoś sensownego i dzwnonię po klinikach a jak zwykle okazuję się że nie mają żadnego ortodonty mi mo że na stronie stoi czarno na białym że jest. :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2388 |
Raczkowanie
|
dzwon do mnie pomoge
Edytowane przez bogotta Czas edycji: 2013-08-12 o 08:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2389 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Odp: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Dzwonie do bogotty, mam nadzieje ze mnie poratuje.
Eva ID naprawde nie wiem jak Ci dziekowac :- Polskiej grupy na fb poszukam. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2390 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dot.: Odp: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sha
Bogotta jest CUDOWNĄ osobą, która mnie poratowała, niestety Evy ID nie znam, więc nie mam jej jak podziękować osobiście, ale naprawdę jestem bardzo wdzięczna.
Poprosiłam również o przyłączenie do grupy Polacy w Dubaju na facebooku, tylko wątpię czy aministratorzy mnie zaakceptują bo niby skąd mają wiedzieć kto ja jestem ![]() Uff, to dobrze spotkać kogoś tak życzliwego. W Dubaju mi się bardzo podoba na razie, a świadomość, że są osoby które zorganizują pomoc w rodzaju mówisz i masz sprawiają że tym bardziej chce się tutaj zapuszczać korzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2391 |
|
![]() Jest, jest wspaniała osobą ![]() Mikia, z pewnością się kiedyś spotkamy jeszcze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2392 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
![]() Na teraz będę rozkoszować się Dubajem bez Ramadanu, niestety pogoda jeszcze jest zabójcza ![]() Ale wszystkie centra handlowe stoją przedemną otworem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2393 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Wpadłam zapytać czy któraś z Was ma przypadkiem do czynienia z biurem architektonicznym? Zastanawiam się na jakich programach się tam pracuje ![]() ![]()
![]() |
#2394 | |
|
Cytat:
W jakim programie Ty pracujesz? Oczywiście podstawa to AutoCad & 3D Max, w Photoshopie też się tu pracuje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2395 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Teraz wiele biur przerzuca się na Revita przez ten cały BIM. Idę na kurs we wrześniu żeby być na bieżąco ![]() No bez znajomości Cad'a, max'a i PS'a to chyba się nic nigdzie nie osiągnie. Ja na szczęście mam to już opanowane. Jeszcze chcę iść na podyplomowe z grafiki komputerowej, więc dopiero za rok mogę myśleć o wyjeździe... Ciekawe czy moje marzenia są do zrealizowania ![]()
![]() |
![]() |
#2396 |
Przyczajenie
|
A jak wygląda sprawa z nauką języka arabskiego? Wiem, że żeby normalnie funkcjonować angielski wystarczy, ale chciałabym wiedzieć czy język arabski jest bardzo trudny do nauczenia? Czy jest coś w czym naprawdę pomogłaby jego znajomość(chodzi mi o jakieś większe korzyści)?
Pozdrawiam Was wszyskie ![]() Morgiana |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2397 | |
|
![]() Cytat:
Oczywiście znajomość Języka Arabskiego nie jest wymagana, natomiast może pomóc bo wiele ofert pracy skierowane jest do osób posługujących się Angielskim i Arabskim. Trudność nauki zależy od tego jakie ma się zdolności językowe, ja uważam, że jest to w miarę łatwy i logiczny język. Czyta się poszczególne litery, a nie jak w Angielskim, czy Francuskim zapis różni się zupełnie od wymowy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2398 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2399 |
Przyczajenie
|
hej!
czy wiecie gdzie mogę kupić w Abu Dhabi otręby owsiane? czy "oats" które można znaleźć w tutejszych sklepach to to samo co otręby? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2400 | |
|
![]() Cytat:
Sprawdź też w dużym LULU, np. Khalidiyah Mall. Typowych produktów z Europy najwięcej mają Spinney's i Abela.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:38.