|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Wlasnie kupilam Elmo na allegro. Nie jest to special edition, ale wydaje sie fajny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2372 |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Hej, hej!
A ja mam pytanko do Brytyjek i innych zagramanicznych... ![]() Po jakiemu gadacie do swoich dzieciaczków? Uczycie je też od razu języka obcego czy macie nadzieję że nauczą się od innych dzieci...? A tak poza tym buuuziaki dla wszystkich! ![]() A apropo's planu dnia to mojemu sie coś rozregulowało - już śpi! I tak samo wczoraj, a przedwczoraj to zasnął mi o 15 i nie dałam rady go juz potem wybudzić - zjadł i dalej w kimono, pomimo ze próbowałam go otrzeźwić na wszystkie sposoby. A najgorsze że powoli odbija się to nam na nockach... Wieczorem mąż chce zebym troche posiedziała z nim a rano od 4 mały daje czadu... I ledwo już żyję... Edytowane przez JaGaaaa Czas edycji: 2009-02-19 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2373 | ||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
wspolczuje niewyspania
![]() |
#2374 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
My wrócilismy z bioderek
![]() martwie się.. acha dostaliśmy liste prykazów od lekarza (wszyscy mali pacjenci dostaja) i tam jest napisane ze do 3 miesiąća nie mozna klaść dziecka na boku !! moja i tak nie lubi wiec jej nie kładliśmy ale czesto rodzice ulewajace dzieci tak klada.. a i ciasne zawijanie w kocyk czy becik jest nie dobre (a podobno uspokaja niektóre dzieci) bosze ci lkarze mogli by sie dogadaci gadac to samo a nie co lekarz to co innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2375 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja strone hippa dopiero wczoraj wyczailam. Fajny maja sklep internetowy tez i przesylka za darmo. Ale poczytalam sklady jedzonek dla bobasow i Cow&Gate lepiej wypada. Bardzo polecam ten czat Cow&Gate. Dzis wypytalam sie o wszystko co mnie nurtowalo. Te panie znaja sie o wieeeele lepiej niz hv. ![]() Cytat:
![]() Buziaki i dla Ciebie! ![]() Mam ten sam problem... Wieczorem sie nie chce spac, rano wstawac... ![]() Cytat:
![]() ![]() Przykro mi z powodu bioderek, ale moze jednak z nimi wszystko ok. Bedziecie robili rentgena? Taki maluszek moze juz miec? Nie martw sie na zapas. ![]() Na boczku nigdy malutkiej nie klade, najwyzej na pleckach i na brzuszku. Mamy becik, ale ciasno nie zapinalismy, tak jest fajnie zrobiony, ze ma rzep i nie da sie ciasno zapiac. Przyznaje, ze nigdy o tych "przykazach" nie slyszalam. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2376 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Dzisiejsze szczepienie nie było takie złe, mały tylko trochę zapłakał, bardziej ja przeżywałam. Teraz jest marudny, ale na szczęście innych objawów nie ma ![]() Paula Szyszka współczuję i życzę zdrówka, wiem co przechodziłaś, bo sama miałam identycznie niedawno. Scorpionec trzymam kciuki żeby jednak okazało się, że z bioderkami wszystko ok!!! My też nie kładziemy Małego na boku, bo od samego początku lekarz nam zabronił. Mam pytanko do dziewczyn, które mają zabawki Lamaze. Czy któraś zabawka działa na takiej samej zasadzie jak konik, to znaczy wydaje dżwięki kiedy się ją dotknie? Mamy piszczącą żyrafkę i dużego pieska, który miał wydawać dźwięki, ale chyba coś źle zrozumiałam, bo ma tylko w nóżkach piszczałki kiedy się je nadusi. A jak działa ptaszek? Też tylko ma piszczałki, czy pod wpływem dotyku wydaje jakieś dźwięki podobne do ptaszka? Pozdrawiam mamusie |
![]() ![]() |
![]() |
#2377 |
Zadomowienie
|
drobciaa ptaszek jak sie go na brzusio nacisnie to wydaje trele jak prawdziwy,nie wiem czy slowik czy zwykly wrobel ale ladnie brzmi
#2378 |
Rozeznanie
|
Drobcia widze ze ty tez dzis po szczepieniu u nas niestety niewygladalo to najlepiej, bo moja mala ryczy juz caly dzien
![]() Ja moja mala klade na boczku ale nie tak calkiem, to znaczy nie na ramionku tylko pod plecki podwijam troche pierzynki, pokazali mi w szpitalu, bo moja mala na prosto na pleckach to chyba by nigdy niezasnela, zawsze sie wtula w podusie to tak slodko wyglada ![]() Dziewczyny fajny ten Elmo ![]() ![]() jedna taka hustawka-skoczek nie taki tygrysek tylko niebieski siedzonko http://allegro.pl/item557537673_disn...ysek_nowy.html a druga taka http://allegro.pl/item551587816_wing...go_bobasa.html w polsce na allegro sa takie tylko 2 a u nas na ebayu jest tego mnostwo, ciekawa jestem czy mojej kulce sie spodoba ![]()
#2379 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
co do tych przykazów to o nich nie słyszałam. no ale na boku to mała śpi od zawsze, tak ją kładliśmy, bo nie odbijała na początku i się bałam, że uleje. A czym to grozi?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2380 |
Raczkowanie
|
Dobry wieczór mamusie!
Paula zdrówka Ci życzę kochana, bo wiem co to znaczy. Trzy tygodnie temu też przez to przechodziłam. Scorpionec trzymam ![]() ![]() Jeżeli chodzi o wspólną kąpiel, to jutro ją przetestujemy. Mam nadzieję, że Laurce się spodoba tak jak kąpiel w wanience ![]() A dziś w nocy moja córcia przespała 8 godzin ![]() ![]() Zamówiłam ostatnio ramkę z gliną dla mojej mamy, bo jutro ma urodziny. I trochę cieżko było nam odbić rączkę, więc zrobiliśmy dwie stópki ![]() A jeżeli chodzi i tłusty czwartek, to ja rano zjadłam małego pączka własnej roboty od babci. I teraz czytając Wasze posty poszłam po jeszcze jednego ![]() ![]() Życzę zdrówka dla Waszych maleństw. |
![]() ![]() |
![]() |
#2381 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, ja swoją Emilkę kładę czasem na boczku, bo ulewa-nic nie wiedziałam,że nie mozna. Wiecie dlaczego nie mozna?
Ja dziś zjadłam dwa pączki i dopiero potem się zastanowiłam,że w tej marmoladzie moga być przecież truskawki.Czy może takie po obrobce termicznej nie sa już takimi alergenami? ![]() Moja Emilka dzis taka kupę walnęła,że całe plecy miała brudne, wyszło tez troche bokiem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2382 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja sluchalam wypowiedzi eksperta, ze jesli rodzice maja mowic w swoim jezyku. bo przeciez, jakbysmy nie byli super wyuczeni, zawsze zdazy nam sie popelnic blad, lub nawet intonacja nie bedzie taka jak trzeba. dlatego my do malej tylko po poslku, choc zdarza mi sie przy moich ang znajomych mowic do niej po ang ale tylko dlatego zeby oni wiedzieli o czym mowa |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2383 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...0,3855207.html Moja intuicja mi mowi, ze piszesz o Cow&Gate. ![]() Polecam wszystkim Mamusiom, bardzo ladny artykul: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...4,5214944.html |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2384 |
Raczkowanie
|
Dzięki aaliyah, chyba zamówię w takim razie tą ptaszynę
![]() Magdalena u nas horror zaczął się wieczorem, też nie mogliśmy małego uspokoić, zasnął mi na kolanach, a jak go przebudziliśmy do kąpieli to tak się darł, że nawet po kąpieli podczas picia mleczka tak biedny płakał, że jeszcze trochę i płakałabym z nim. Wyszłam z domu bo byłam umówiona na wyjście do kina i za 5 minut mąż do mnie dzwoni, że mały uspokił się i śpi jak aniołek, uff, mam nadzieję, że jutro będzie lepiej, przeklęte szczepionki ![]() A ja zjadłam 3 pączki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2385 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a i nie zauwazylam ze przekręcasz nicka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() a co do bujawek.. to te pierwsza(albo bardzo podobna) ostatnio w tv lekarz bardzo krytykowal.. bardzo obciąża kręgosłup i obręcz miednicy.. taka jak ta druga pierwszy raz widze.. ale mówili ze bujawki nie sa najlepsze dla dzieci.. jezyk jakim ma mówic dziecko na obczyźnie mam kuzyna we francji tera juz 25 letniego.. jego matka polka, ojciec francuz.. matka od malego uczyla go tylko po francusku by nie mial problemów w szkole (zeby dzieci sie nie śmialy ze nie mówi czysto po francusku tylko z akcentem ![]() dla odmiany moja kuzynka mieszka w stanach mam meza hiszpana...córeczka z ojcem gada po hiszpańsku.. z mama po polsku a w przedszkolu i na podwórku po angielsku(ma 3 lata)... i przechodzi płynnie z jednego w drugi.. np rozmawia z mama po polsku i wtej samej chwili tata cos zapyta po hiszpańsku i ona plynnie odpowiada w jego jezyku po czym wraca do rozmowy z mama po polsku ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2386 |
Rozeznanie
|
scorpionec trzymam kciuki żeby z bioderkami było wszystko w porządku. U nas pierwsze usg pokazało, że jest wszystko dobrze a na nastepnej kontroli było już coś nie tak i w rezultacie mamy aparat. Ja tez dopiero na ostatniej wizycie dowiedziałam się, ze rożki nie są najlepszym pomysłem bo dziecko musi swobodnie ruszać nóżkami i móc je szeroko rozkladać (w moim rożku mała nie miała szans rozłożenie nóżek jak żabka). A co wg lekarza jest niejednoznaczne?
drobciaa my mamy Emilkę i małpkę, która ponoć miała wesoło się śmiać a tylko piszczy (tak jak Emilka) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2387 |
Rozeznanie
|
Kładzenie na boczku
![]() Przestraszyłyście mnie... Ja od niemowlaka kładę na boczku bo w szpitalu mi powiedzieli że jak dzidziak nie odbije to położyć na boczku i się nie zakrztusi... A jak był mały to prawie nigdy nie odbijał ![]() Teraz już śpi na boczku rzadziej ale jednak... A z bioderkami też było na pierwszej wizycie superancko, a następna 3 marca. Już się boję po waszych doświadczeniach bo tak sobie myślałam że jak już było dobrze to nie powinno być gorzej... Pozdrawiamy wszystkich. Szymon dziś coś bez humoru więc uciekam. Pa,pa! |
![]() ![]() |
![]() |
#2388 |
Zakorzenienie
|
alyiah nie cwaniakuj, i tu i tu sie rejestrowalam
![]() ![]() e, mam strone zrfeebies.co.uk goraco polecam brytyjkom, ludzie tam sobie polecaja wszytskie darmowe rzeczy, sample, dzieki nim mam kupe kremow probek i tubek, lyzeczki, czapeczki itp ![]() kombinuje jakby tu mloda oduczyc budzenia w nocy, ale na razie to ona je pelne posilki podczas tych pobudek, to chyba nie da rady. a szkoda a co do jezykow - jak widac mozna w wieku 3 latek uemiec 3 jezyki i nie miec pomieszania. dla mnie smieszne byloby mowic do poli po ang skoro ani ja ani tz nie jestemy anglikami pojdzie do zloba to sie nauczy |
![]() ![]() |
![]() |
#2389 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wspolczuje placzu,moj mlodzian przy pierwszej spal caly dzien i ogolnie byl ospaly a druga byla juz ok,tego zycze przy nastepnej,i mysle ze dzisiaj juz ok Cytat:
![]() co do budzenia ja nie wiem jak ci pomoc,ja jak tylko przestalam mlodego budzic to spi mi do 5 czasem nawet do 6,wiec mamy 1 pobudke,moze wiecej jej jesc dawaj? glupie ale moze pomoze,swaitlo zgas? no nie wiem
![]() |
#2390 |
Zakorzenienie
|
widzisz ja ja karmie po ciemku, nawet z lozeczka nie wyjmuje, tylko glowka na bok i jazda. ona spi jak zabita tylko ciumka. zjada tyle co normalnie, nie chce jesc wiecej, wypluwa smoczek i idzie dalej spac. a jak dam jej herbatki to sie budzi za godzine bo glodna. uh
|
![]() ![]() |
![]() |
#2391 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A tej stronki nie znalam. Zaraz tam zagladne. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Smieje sie nawet, ze gdyby to on dawal cycka to by tez wziela. ![]() My jak karmimy ja przez sen to pozniej jednak podnosimy do odbicia zeby sie dziecko nie meczylo. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2392 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szok ![]() ![]() W szpitalu tez zawijali malego bardzo ciasno w pieluche i kocyk. Czasami to wygladal az jak mala larwa- glowa i odwlok ![]() ![]() Hustawki- jakos balabym sie, ze sa malo bezpieczne dla kregoslupa. Uzywanie wszystkich chodzikow jest przeciez zakazane a to wyglada podobnie, a nawet gorzej jesli hustwaka z tygryskiem jest na sprezynujacych paskach ![]() Chrzciny- zazdroszcze mamusia ktore maja juz to za soba ![]() ![]() ![]() Zabawaki Lamaze- my mamy pawia. Niestety nie wydaje zadnego dzwieku lub ja o tym nie wiem. jest tylko szeleszczacy ![]() 10 marca idziemy na nastepne szczepienia. Zobaczymy jak Wojtek je zniesie. Po ostatnich byl 3 dni marudny... Ufff tyle naskrobalyscie, ze staram sie byc na biezaco z czytaniem, ale niestety nie za bardzo mam czas na odpisywanie. U mnie nadal rodzinka. Mama po niedawnej operacji dochodzi do siebie, wiec musze jej poswiecac troche czasu, do tego jeszcze dziecko (ostatnio bardzo ulewajace) i maz (ostatnio seksualnie nie wyzyty przez co marudny ![]() ![]() Zapomnialabym napisac, ze jest u mnie tez siostra, ktora jest rehabilitantem specjalizujacym sie w rahabilitacji malych dzieci. Sprawdzala Wojtusia i wszytsko jest OK ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
staram sie nie martwić na zapas.. co do kladzenia na boku to nam polozna powiedzala ze zeby sie dziecko nie zakrztusiło to lepiej cos pod materac podlozyc i dobrze aby dziecko mialo glowe na bok odwrócona nie koniecznie cale cialko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2394 |
Rozeznanie
|
A moja mala jak lezala w inkubatorku to wlasnie ją ukladali calą na boku, raz na jednym, raz na drugim. I bądź tu madry
![]() dziękuję dziewczyny za wszystkie ciepłe słowa ![]() Ja już poddałam sie jezeli chodzi o karmienie. Ale juz nie placze z tego powodu, pogodzilam sie, to przez ten glupi katar mala nie chciala cyca. Jeszcze nie jest calkiem zdrowa, bo cos tam jej szelesci ale wiecej lekarstw podawac nie moge bo to ponad dwa tygonie, dzis ostatni czopek i syrop, a w przyszlym tygodniu kontrola. no i w marcu czeka mnie praca, ale w domu, sama sie zgodzilam ![]() dziewczyny, mamy strzaszna wode z kranu i chcialabym malej gotowac taką butelkową, czy do picia, czy do mleka. nie wiecie czy zywca moge? ma na boku napis ze przebadane przez instytut matki i dziecka, bo gerbera to strasznie drogie są, a ja bym i kawe, herbate z tej wody tez robila Edytowane przez poisone Czas edycji: 2009-02-20 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2395 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jak w Polsce, u nas pisza na butelkach ktora woda nadaje sie do podania dzidziusiowi. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2397 |
Zakorzenienie
|
ja tam gotuje zwykla kranowke a pozniej przepuszczam przez brite. jakos mi szybciej idzie, a poza tym taka ilosc plastiku produkowala mi mloda ze nie mialam gdzie tego trzymac do wywozki smieci
trzymta kciuki - ide do lekarza za chwile z moim kregoslupem, bo dzis upuscilam polke. z wys 5 cm, na lozeczko, ale tk sie wystraszylam ze poszlam i sie wcisnelam. moze mi tabletki przepisac (byle nie paracetamol na boga), niewazne. mam sie umiec schylac i podnosci dziecko z lozeczka |
![]() ![]() |
![]() |
#2398 |
Rozeznanie
|
Kurcze dziewczyny pograzylyscie mnie tymi hustawkami
![]() normalnie to nic zadnych bujakow, hustawek chodzikow, no to dziecko powinno caly czas lezec na prosto, no bo jakby to tak zsumowac to tak to wyglada, dzis do tej podskakujacej hustawki wlozylismy roczna dziewczynke od kolezanki i miala straszna frajde, niezamierzam do tego wkladac malej za wczesnie i na caly dzien, poczekamy az do tego dorosnie, ![]()
#2399 |
Zadomowienie
|
skylie konia ma aliyah,ja dopeiro w przyszly piatek bede miec
![]() http://www.learningcurve.com/product...6?locale=en_US ulozenie boczne my tam mlodego kladlismy jak nie beknal,zeby podczas snu sie nie przykrztusil ale i tak po minucie bylk na pleckach ![]() woda ja tam tez kranowa,ale wczesniej filtruje potem gotuje,jakas roznica? ![]() katakumba trzymam kciuki ,powodzenia ![]() magdalena no ja tez slyszalalam ze nie powinno sie urzywac takich wkladanych rzeczy ale moja siorka miala chodzik i faktycznie jej synus cos tam mial przez to problemy,nie pamiatam,cos ze stawianiem nozek,krzywo,plaskostopie czy cos ![]()
#2400 |
Zakorzenienie
|
lisey, mnie prosciej gotowana wlac do dzbanka w filterem, wiem ze zawsze tam mam juz gotowa do mleka. no i jak zagotujesz wode filtrowana to pozniej czekasz czy maasz jeszcze jeden dzbanek? ja tam nie mam takich przestrzeni zeby miec dwa dzbanki i czajnik. :P
magdalena, wiesz ze ja jestem liberalna. moje dziecko jezdzi w nosiedelku przodem, pewnie jako pierwsze na tym watku, kapie sie z nim w wannie od dwoch miesiecy i generalnie nie trzese sie nad polka jak nad jajkiem ale takie wlsanie chustawki gdzie dziecka nozki wchodza jakby w uprzarz a ono samo podskakuje ani chodziki mnie nie przekonuja i moja takich nie bedzie miec. pewnie zafundujemy jej zwykla chustawke do framugi przyczepiana, natomiast nie te rzeczy ale jak napisalas, nie bedziesz przeciez malej wsadzac tam teraz, a jak bedzie starsza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.