|
|
#2371 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
|
|
|
|
|
#2372 |
|
Zadomowienie
|
Przerabiam właśnie czopki i nasunęło mi się kilka pytań:
1) Czy są plastikowe fomy do pręcików, albo matryce do ich wytłaczania? Niby Jachowicz pisze o formach metalowych, ale czy widział je ktoś? Rzeczywiście istnieje coś takiego? I podobno pręcików już się nie wykonuje. 2) Do którego roku życia pacjentki stosować pręciki dopochwowe, a od którego globulki? Bo jak lekarz zapisze globulki dopochwowe dla małej dziewczynki, to przecież nie zrobię dla niej 2 czy 3-gramowych globulek.3) Do ichtiolu dodać lanolinę tylko w metodzie wylewania, prawda? A do balsamu peruwiańskiego olej rycynowy w metodzie wytłaczania i wylewania? 4) Czy można sproszkować tabletki powlekane dojelitowe do przygotowania czopków? (np. Majamil jest przykładem takiej tabletki stosowanej w czopkach). W proszkach nie można, chyba, że masa subst. czynnej wynosi tyle co dawka jednorazowa, a tu? Wydaje mi się, że można. 5) Czy wyjaławiać masło kakaowe, gdy mamy czopki z antybiotykiem? Jeśli tak, to w czym/czym? Na TPLu, gdy przerabialiśmy czopki z antybiotykami mowa była, żeby robić je najlepiej w unguatorze, ale nic o wcześniejszym wyjałowieniu podłoża. Ale gdyby była do dyspozycji loża i łaźnia wodna. To co w takim przypadku zrobić? 6) Co do czopków z antybiotykiem jeszcze. Nie wstawiamy unguatora pod lożę? Bo słyszałam dwie różne opinie od różnych nauczycieli ![]() 7) Czy furagina należy do wykazu B? Furazidiny w ogóle nie ma w FP, a nitrofurantoina należy do B... |
|
|
|
#2373 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Nie przejmujcie sie tym,to juz bylo w tamtym roku i jak ktos potrzebowal to kartke zawsze dostawal. Jesli Wam nie beda chcieli dac dodatkowej kartki to sie domagajcie zeby to wpisali do protokolu z egzaminu!!!! Ze wy sie tej kartki domagacie a oni Wam nie moga dac, niech to wpisza do protokolu. Napewno Wam dadza!!! |
||
|
|
|
#2374 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki , ale mialam tylko sama recepte dlatego nie moglam sprawdzic , ale bede juz wiedziec. Pewnie poraz setne pytanie Doktorze jaka bys dal w tym roku recepte na egzamin?
Boze ja umre tam i ma jeszcze pytanko: chodzi o pewna rp , w ktorej d.d i d.j sa przekroczone i np dd efedryny wynosi 0,15 to wtedy dziele przez 3( taka ilosc ile wynosi dawk na dobe) a w tej rp jest napisane 0,15- 52.8 ( masa lyzki dobowo) x-200.0 (na calosc) x=0,568 i wyszlo ok to ja robie to zle?
Edytowane przez edytka8787 Czas edycji: 2011-06-03 o 12:26 |
|
|
|
#2375 |
|
Raczkowanie
|
a ja obstawiam proszki ,może nawet z antybiotykiem z tabletki .......
|
|
|
|
#2376 |
|
Rozeznanie
|
nie dobijajcie mnie
te czerwcowe nie byly jak na razie takie zle![]() |
|
|
|
#2377 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak robisz źle. W lekach płynnych (mieszanki, krople) robisz korektę inaczej, a mianowicie: Jeśli przekroczona jest dawka dobowa, to: MDD z FP - dawkowanie (czyli np. 3 x masa łyżki) x - masa całego leku Jeśli przekroczona jednorazowa: MDJ z FP - dawkowanie (wtedy już tylko w jednej łyżce!!! jeśli założymy, że lek przyjmuje się 3 razy dziennie po jednej łyżce) x - masa całego leku Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-03 o 15:41 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2378 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2379 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Form do precików osobiście nie widziałem. Ad2 Dla małych dziewczynek robi sie czopki dopoczwowe o gramaturze 2g lub 1 g w formie na czopki. Nie ma określonego wieku, zależy od "gabarytów" dziewczynki, jedne są bardziej wyrośnięte inne mniej. To tak jak z masą ciała. Było o tym parę postów wyżej. Ad3 Tak Ad4 Można Ad5 Kupic jalowe maslo i robic wylacznie pod loza i w unguatorze. Inna metoda nie wolno robic. Ad6 nie wstawiamy pod loze ale wszystkie skladniki + mieszadlo zakladamy pod loza i zakrecamy pudelko, ktore przenosimy zakrecone i montujemy do unguatora poza loza. potem po wymieszaniu zdejmujemy i wylewanie odbywac sie ma rowniez pod loza. Ad7 furagina to co innego a nitrofurantoina to co innego. To tak jak morfina i etylomorfina ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
![]() 0,568g masz dać do całego leku tego składnika po korekcie
Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-06-03 o 19:17 |
||
|
|
|
#2380 |
|
Rozeznanie
|
Chyba fikne do egzaminu, z tego co pamietam, to dawek nie bylo przekroczonych jeszcze
|
|
|
|
#2381 |
|
Raczkowanie
|
Zazwyczaj na egzaminie czerwcowym jest taka recepta jaka byla na standaryzacji w zeszlym roku. Mam takie szczescie,ze akurat w zeszlym roku byla standaryzacja w naszwej szkole (cke wybiera kilka szkół w polsce) byly CZOPKI stawaim na czopki albo krople
pozdrawiam. |
|
|
|
#2382 |
|
Zakorzenienie
|
w sumie czopki sa latwe
mam pytanie czy leki z antybiotykiem musza byc wszystkie wykonane w jalowych warunkach?? i jeszcze jedno kiedys byla rozmowa czy mozna picie na egzaminie miec i u nas mowia ze absolutnie nie. |
|
|
|
#2383 |
|
Zadomowienie
|
Tak, wszystkie leki z antybiotykami należy wykonać w warunkach aseptycznych.
U nas nie można mieć wody, właściwie mnie to nie dziwi :P |
|
|
|
#2384 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2385 |
|
Raczkowanie
|
A mnie dziwi bardzo, bo niektórym zasycha w gardle ze stresu, organizm potrzebuje wody, to jednak 4 godziny, można oczywiście wytrzymać, ale przy wysokich temperaturach, gdy w sali jest duszno + tak jak wspomniałam stres chce się pić.. A co w tej wodzie niby rozpuszczona wiedza jest? Czy jakiś dopalacz? Jak o to się boją to niech sami zafundują każdemu po małej butelce- szkoła nie zbiednieje. CKE nie zabrania, a szkoła zabrania- bezsens jakiś...
A ja czopków nie chcę (((
|
#2386 |
|
Zadomowienie
|
Mnie nie dziwi bo tak jest niestety na większości egzaminów, na maturach itp CKE nie zabrania? Mnie się zawsze wydawało że to są odgórnie narzucone procedury, jeśli nie to rzeczywiście mogliby nam kupić po butelce wody :P
|
|
|
|
#2387 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2388 |
|
Zadomowienie
|
Skoro już jesteśmy przy czopkach to mam dwa pytania:
1, Czy dawki maksymalne sprawdzamy tylko gdy dana substancja ma podane maksymalne dawkowanie doodbytnicze? 2. W skład czopków wchodzi balsam peruwiański, wymagany jest dodatek oleju rycynowego, czy przy obliczaniu ilości masła kakaowego odejmujemy również olej rycynowy czy tylko substancje lecznicze? Jachowicz nie odejmuje oleju. |
|
|
|
#2389 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli w czopkach występują substancje niedostępne pro receptura i musimy użyć tabletek to tak jak w proszkach kierujemy się tym, abyśmy użyli jak najmniej substancji pomocniczych?
I jeszcze mam jedno pytanie. Ilość masła kakaowego liczymy ze wzoru M=F-(f*s) i czy ja dobrze to liczę? Przykładowo mam takie subst. (nie patrzę teraz pod kątem czy istnieją takie czopki i czy mają sens, interesują mnie obliczenia) Rp. Acidi borici 0,03 Zinci oxydi 0,02 Furagini 0,1 Cacao olei q.s. D.t.d No XII tabl. Furaginy 0,05g całkowita masa- 0,11g przyjęłam, ze pojemność formy wynosi 3,0g M= 3,0g *12- [0,67*(0,03g*12)+0,25*(0,0 2g*12)+0,7*(0,22g*12)]= 33,851g tyle trzeba użyć masła kakaowego czy robię gdzieś błąd?
|
#2390 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ad.2) Odejmujesz też olej rycynowy. ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
2) Dobrze liczysz. Też mi tyle wyszło ![]() ----------------------------------------- A jak policzyć stężenie np. kwasu bornego? masa kwasu bornego w 1 globulce podzielić przez masę 1 globulki (czyli 3,0 gramy, albo tyle ile ma standaryzacja) czy masa kwasu bornego w całej recepcie przez faktyczną masę globulek już razem z masłem ?? np. w tej recepcie: Rp. Furagini 0,075 Chlorquinaldoli 0,1 Metronidazoli 0,2 Acidi borici Lactosi Glicerini aa 0,1 Cacao olei M.f. globuli vag. D.t.d. No 12 D.S. 2x1 dla dziewczyny 14-letniej, 45 kg Jeśli obliczę stężenie w ten sposób: 0,1g/3,0 * 100=3,333 % i wtedy stężenie jest przekroczone (FP: 1,0-3,0%) Natomiast jeśli wyliczę masę 1 globulki (już z masłem), to stężenie nie jest przekroczone. 0,1 g/ 3,368 g=2,969 % hmm... Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-04 o 15:04 |
||
|
|
|
#2391 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2392 |
|
Raczkowanie
|
Wzór znasz? M=F-(f*s) i podstawiamy
M= 3,0g-doświadczalnie ustalona wielk. form *12-ilość czopków do wykonania- [0,67współczynnik wyparcia acidum boricum*(0,03g-masa acidum bor*12-il. czopków)+0,25-wpółcz. wyparcia zinci ox*(0,02masa zinci*12il czopków)+0,7współ wyparcia furaginy*(0,22gmasa 2 tabl furaginy, bo tyle zuzyjemy do jednego czopa*12il. czopków)]= 33,851g Yoanna dzięki
|
#2393 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak wzór mam , przykładowe obliczenie tez ale nasz wykładowca jak coś tłumaczy to tak okrężnie i zawile ze się potem połapać nie można
|
|
|
|
|
#2394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wracajac do tej wody jakby ktos znalazl gdzies na stronie cke bo ja nei moge ze mozna miec ze soba wode. to niech napisze.nie wiem jak mam wytrzymac 4 godziny i jeszcze w taka pogode. Edytowane przez agnes188 Czas edycji: 2011-06-09 o 22:47 |
|
|
|
|
#2395 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję Yoanna21
![]() Czy przy metodzie wylewania obliczamy składniki i podłoże na dodatkowy czopek? Ja jednak wolę dostać mieszankę, krople albo proszki
|
|
|
|
#2396 |
|
Zakorzenienie
|
My zawsze obliczaliśmy przy metodzie wylewania napewno i z tego co pamiętam wytłaczania też mase na dodatkowy czopek
![]() Ale już nie mówcie o tych czopkach:p już lepiej kropelki mixtura albo proszki tak jak kolezanka wyzej napisala
Edytowane przez agnes188 Czas edycji: 2011-06-04 o 20:18 |
|
|
|
#2397 |
|
Zadomowienie
|
U nas przy wytłaczaniu dodawaliśmy tylko odrobinę masła kakaowego na wypchnięcie, przed przeniesieniem masy czopkowej do komory.
W tamtym roku też wszyscy obstawiali czopki, więc mam nadzieję że u nas też się nie sprawdzi :P |
|
|
|
#2398 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie z tymi czopkami to dość kontrowersyjna sprawa jest.
Bo co jeśli w czopkach będzie substancja bardzo silnie działająca (wykaz A), a dodasz substancji na jeden czopek więcej niż masz w recepcie? I co podczas kontroli w aptece powiesz? Ja jeśli się pojawią czopki/ globulki w metodzie wylewania zaznaczę to tylko w założeniach, że powinno się dodać substancji na jeden czopek więcej ze względu na poniesione podczas wykonywania straty. Ale wiem, że sporo osób uczy się, żeby dodać subst. na jeden więcej i wydaje mi się, że wtedy powinni zaliczyć i to i to ![]() Natomiast w czopkach metodą wytłaczania, dać tylko masło na tzw. wyparcie i to nie mieszając z całością masy, tylko dodać na końcu do tubusa, czyli jeśli czopek ma dwa gramy, to dodać ok. 2 gramy, jeśli globulka 3 g, to dodać 3 g masła. Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-04 o 22:01 |
|
|
|
#2399 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak Ad2 Powinno się odjąć też olej moim zdaniem ![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
Tak Ad2 Obliczenia są jak najbardziej poprawne. ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
A jak nie bedzie zwykle stosowanych doodbytniczych i wezmiesz doustne to jak bedzie dawka przekroczona to bedziesz korygowac ilosci czy nie, a jesli bedziesz to jak skoro to calkiem inna droga podania? ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- [1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;27303916]Dziękuję bardzo Tak wzór mam , przykładowe obliczenie tez ale nasz wykładowca jak coś tłumaczy to tak okrężnie i zawile ze się potem połapać nie można [/QUOTE]Dziada, patałacha powinni wywalić i zatrudnić kogoś rzetelnego z talentem pedagogicznym co by umiał po ludzku wytłumaczyć ![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- No ale forma na gałki jest na jedną gałkę, a forma na czopki jest na 3 sztuki czopków to skąd takie ilości na wyparcie??? Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-06-04 o 22:41 |
||||
|
|
|
#2400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale forma na gałki jest na jedną gałkę, a forma na czopki jest na 3 sztuki czopków to skąd takie ilości na wyparcie???[/QUOTE] Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym. Ale wydaje mi się, że lepiej wziąć dawki zwykle stosowane niż nie sprawdzać ich wcale. I wtedy ewentualną korektę również zrobić do DZS. Co do tej ilości masła to masz rację. W takim razie do globulki wystarczy mniejsza ilość niż 3,0 g, skoro na 3 czopki wziąć ok. 2,0 g. To zasłyszane od starszej n-lki TPL-u, która swoją drogą sprawdza egzaminy ![]() --------- Ponawiam pytanie. To dla mnie istotne. Proszę o odpowiedź, jeśli ktoś ją zna. A jak policzyć stężenie np. kwasu bornego? masa kwasu bornego w 1 globulce podzielić przez masę 1 globulki (czyli 3,0 gramy, albo tyle ile ma standaryzacja) czy masa kwasu bornego w całej recepcie przez faktyczną masę globulek już razem z masłem ?? np. w tej recepcie: Rp. Furagini 0,075 Chlorquinaldoli 0,1 Metronidazoli 0,2 Acidi borici Lactosi Glicerini aa 0,1 Cacao olei M.f. globuli vag. D.t.d. No 12 D.S. 2x1 dla dziewczyny 14-letniej, 45 kg Jeśli obliczę stężenie w ten sposób: 0,1g/3,0 * 100=3,333 % i wtedy stężenie jest przekroczone (FP: 1,0-3,0%) Natomiast jeśli wyliczę masę 1 globulki (już z masłem), to stężenie nie jest przekroczone. 0,1 g/ 3,368 g=2,969 % Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-05 o 11:24 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.

Bo jak lekarz zapisze globulki dopochwowe dla małej dziewczynki, to przecież nie zrobię dla niej 2 czy 3-gramowych globulek.