Technik farmacji -warto? - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-03, 09:20   #2371
Mysszzka
Raczkowanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Ad1
Osobiscie dodałbym wodę i w niej rozpuszczal. A dlaczego? Jesli moze nie ma to wiekszego przy benzoesanie to przy silnie dzialajacych alkaloidach jak stwierdzicie czy sie rozpuscilo calkowicie w brunatnym nieprzezroczystym syropie?
Rozpuscic w wodzie rozdzielajac syropami niezgodne pozornie skladniki.
Odnośnie Rp nr 2 nie saczymy roztworów kolorowych - Rivanol, fiolet gencjanowy, nadmanganian potasu to r-ry kolorowe.
Dziękuję Doktorze
Mysszzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 10:06   #2372
Yoanna21
Zadomowienie

Przerabiam właśnie czopki i nasunęło mi się kilka pytań:

1) Czy są plastikowe fomy do pręcików, albo matryce do ich wytłaczania? Niby Jachowicz pisze o formach metalowych, ale czy widział je ktoś? Rzeczywiście istnieje coś takiego? I podobno pręcików już się nie wykonuje.

2) Do którego roku życia pacjentki stosować pręciki dopochwowe, a od którego globulki? Bo jak lekarz zapisze globulki dopochwowe dla małej dziewczynki, to przecież nie zrobię dla niej 2 czy 3-gramowych globulek.

3) Do ichtiolu dodać lanolinę tylko w metodzie wylewania, prawda? A do balsamu peruwiańskiego olej rycynowy w metodzie wytłaczania i wylewania?

4) Czy można sproszkować tabletki powlekane dojelitowe do przygotowania czopków? (np. Majamil jest przykładem takiej tabletki stosowanej w czopkach).
W proszkach nie można, chyba, że masa subst. czynnej wynosi tyle co dawka jednorazowa, a tu? Wydaje mi się, że można.

5) Czy wyjaławiać masło kakaowe, gdy mamy czopki z antybiotykiem? Jeśli tak, to w czym/czym?
Na TPLu, gdy przerabialiśmy czopki z antybiotykami mowa była, żeby robić je najlepiej w unguatorze, ale nic o wcześniejszym wyjałowieniu podłoża.
Ale gdyby była do dyspozycji loża i łaźnia wodna. To co w takim przypadku zrobić?

6) Co do czopków z antybiotykiem jeszcze. Nie wstawiamy unguatora pod lożę? Bo słyszałam dwie różne opinie od różnych nauczycieli

7) Czy furagina należy do wykazu B? Furazidiny w ogóle nie ma w FP, a nitrofurantoina należy do B...

Yoanna21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 10:41   #2373
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Joanna28142 Pokaż wiadomość
A ja mam BARDZO WAZNE PYTANIE I BLAGAM O POMOC!!!!Niech ktos mi powie kto wie to na 100% czy technik moze dostac na egzaminie krople oczne??? W naszej szkole nie przykladano do nich uwagi gdyz nie bylo odpowiedniego sprzetu oraz mowiono ze technik nie moze tego wykonywac!!!Wiec po jakiego grzyba z tego egzamin skoro nie mozemy tego robic???Jak dostane krople oczne to POLEGNE
Technik może robić wszystko na co pozwalają mu przepisy prawne ustawy Prawo Farmaceutyczne, kilka tygodni temu wklejałem do tego wątku odpowiedni wycinek z PF można go sobie odszukać lub poczytać ustawę. Wg powyższej ustawy technik może robić krople oczne /ustawa tego nie zabrania/.

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez edytka8787 Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o zamiane to byla taka rp niby probna 2007r i byl Luminal zwykly w mixt, to trzeba go zamienic na sodowy?! tak nas uczono , i mam pytanko czy jak bysmy zaminiali to podadza nam mase czasteczkowa? Czy mam to pamietac ,
Masz ksero monografii farmakopealnej i tam jest masa czasteczkowa.

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Cytat:
Napisane przez wampa Pokaż wiadomość
absurd tegorocznego egzaminu: dostajemy tylko tyle kartke ile jest w arkuszu egzaminacyjnym, CKE w tym roku nie przewiduje dobierania kartek, oszczedzaja chyba na papierze
Nie przejmujcie sie tym,to juz bylo w tamtym roku i jak ktos potrzebowal to kartke zawsze dostawal. Jesli Wam nie beda chcieli dac dodatkowej kartki to sie domagajcie zeby to wpisali do protokolu z egzaminu!!!! Ze wy sie tej kartki domagacie a oni Wam nie moga dac, niech to wpisza do protokolu. Napewno Wam dadza!!!
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 11:57   #2374
edytka8787
Rozeznanie

Dzieki , ale mialam tylko sama recepte dlatego nie moglam sprawdzic , ale bede juz wiedziec. Pewnie poraz setne pytanie Doktorze jaka bys dal w tym roku recepte na egzamin? Boze ja umre tam i ma jeszcze pytanko: chodzi o pewna rp , w ktorej d.d i d.j sa przekroczone i np dd efedryny wynosi 0,15 to wtedy dziele przez 3( taka ilosc ile wynosi dawk na dobe) a w tej rp jest napisane 0,15- 52.8 ( masa lyzki dobowo)
x-200.0 (na calosc)
x=0,568 i wyszlo ok to ja robie to zle?

Edytowane przez edytka8787
Czas edycji: 2011-06-03 o 12:26
edytka8787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 12:24   #2375
hita33
Raczkowanie

a ja obstawiam proszki ,może nawet z antybiotykiem z tabletki .......
hita33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 15:23   #2376
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hita33 Pokaż wiadomość
a ja obstawiam proszki ,może nawet z antybiotykiem z tabletki .......
nie dobijajcie mnie te czerwcowe nie byly jak na razie takie zle
Stary 2011-06-03, 15:38   #2377
Yoanna21
Zadomowienie

Cytat:
Boze ja umre tam i ma jeszcze pytanko: chodzi o pewna rp , w ktorej d.d i d.j sa przekroczone i np dd efedryny wynosi 0,15 to wtedy dziele przez 3( taka ilosc ile wynosi dawk na dobe) a w tej rp jest napisane 0,15- 52.8 ( masa lyzki dobowo)
x-200.0 (na calosc)
Widzę, że nie tylko ja tak panikuję.

Tak robisz źle. W lekach płynnych (mieszanki, krople) robisz korektę inaczej, a mianowicie:
Jeśli przekroczona jest dawka dobowa, to:

MDD z FP - dawkowanie (czyli np. 3 x masa łyżki)

x - masa całego leku

Jeśli przekroczona jednorazowa:
MDJ z FP - dawkowanie (wtedy już tylko w jednej łyżce!!!
jeśli założymy, że lek przyjmuje się 3 razy dziennie po jednej łyżce)
x - masa całego leku

Edytowane przez Yoanna21
Czas edycji: 2011-06-03 o 15:41
Stary 2011-06-03, 17:34   #2378
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Yoanna21 Pokaż wiadomość
Widzę, że nie tylko ja tak panikuję.

Tak robisz źle. W lekach płynnych (mieszanki, krople) robisz korektę inaczej, a mianowicie:
Jeśli przekroczona jest dawka dobowa, to:

MDD z FP - dawkowanie (czyli np. 3 x masa łyżki)

x - masa całego leku

Jeśli przekroczona jednorazowa:
MDJ z FP - dawkowanie (wtedy już tylko w jednej łyżce!!!
jeśli założymy, że lek przyjmuje się 3 razy dziennie po jednej łyżce)
x - masa całego leku
oki juz kapuje dziekuje Ci bardzo juz powoli wszystko mi sie myli
Stary 2011-06-03, 19:16   #2379
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Przerabiam właśnie czopki i nasunęło mi się kilka pytań:

1) Czy są plastikowe fomy do pręcików, albo matryce do ich wytłaczania? Niby Jachowicz pisze o formach metalowych, ale czy widział je ktoś? Rzeczywiście istnieje coś takiego? I podobno pręcików już się nie wykonuje.

2) Do którego roku życia pacjentki stosować pręciki dopochwowe, a od którego globulki? Bo jak lekarz zapisze globulki dopochwowe dla małej dziewczynki, to przecież nie zrobię dla niej 2 czy 3-gramowych globulek.

3) Do ichtiolu dodać lanolinę tylko w metodzie wylewania, prawda? A do balsamu peruwiańskiego olej rycynowy w metodzie wytłaczania i wylewania?

4) Czy można sproszkować tabletki powlekane dojelitowe do przygotowania czopków? (np. Majamil jest przykładem takiej tabletki stosowanej w czopkach).
W proszkach nie można, chyba, że masa subst. czynnej wynosi tyle co dawka jednorazowa, a tu? Wydaje mi się, że można.

5) Czy wyjaławiać masło kakaowe, gdy mamy czopki z antybiotykiem? Jeśli tak, to w czym/czym?
Na TPLu, gdy przerabialiśmy czopki z antybiotykami mowa była, żeby robić je najlepiej w unguatorze, ale nic o wcześniejszym wyjałowieniu podłoża.
Ale gdyby była do dyspozycji loża i łaźnia wodna. To co w takim przypadku zrobić?

6) Co do czopków z antybiotykiem jeszcze. Nie wstawiamy unguatora pod lożę? Bo słyszałam dwie różne opinie od różnych nauczycieli

7) Czy furagina należy do wykazu B? Furazidiny w ogóle nie ma w FP, a nitrofurantoina należy do B...
Ad1
Form do precików osobiście nie widziałem.
Ad2
Dla małych dziewczynek robi sie czopki dopoczwowe o gramaturze 2g lub 1 g w formie na czopki. Nie ma określonego wieku, zależy od "gabarytów" dziewczynki, jedne są bardziej wyrośnięte inne mniej. To tak jak z masą ciała. Było o tym parę postów wyżej.
Ad3
Tak
Ad4
Można
Ad5
Kupic jalowe maslo i robic wylacznie pod loza i w unguatorze. Inna metoda nie wolno robic.
Ad6
nie wstawiamy pod loze ale wszystkie skladniki + mieszadlo zakladamy pod loza i zakrecamy pudelko, ktore przenosimy zakrecone i montujemy do unguatora poza loza. potem po wymieszaniu zdejmujemy i wylewanie odbywac sie ma rowniez pod loza.
Ad7
furagina to co innego a nitrofurantoina to co innego.
To tak jak morfina i etylomorfina

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
Dzieki , ale mialam tylko sama recepte dlatego nie moglam sprawdzic , ale bede juz wiedziec. Pewnie poraz setne pytanie Doktorze jaka bys dal w tym roku recepte na egzamin? Boze ja umre tam i ma jeszcze pytanko: chodzi o pewna rp , w ktorej d.d i d.j sa przekroczone i np dd efedryny wynosi 0,15 to wtedy dziele przez 3( taka ilosc ile wynosi dawk na dobe) a w tej rp jest napisane 0,15- 52.8 ( masa lyzki dobowo)
x-200.0 (na calosc)
Dobrze robisz, tak to właśnie ma wyglądać
0,568g masz dać do całego leku tego składnika po korekcie

Edytowane przez Dr PajChiWo
Czas edycji: 2011-06-03 o 19:17
Stary 2011-06-03, 19:43   #2380
edytka8787
Rozeznanie

Chyba fikne do egzaminu, z tego co pamietam, to dawek nie bylo przekroczonych jeszcze
Stary 2011-06-03, 19:54   #2381
olkaq
Raczkowanie

Zazwyczaj na egzaminie czerwcowym jest taka recepta jaka byla na standaryzacji w zeszlym roku. Mam takie szczescie,ze akurat w zeszlym roku byla standaryzacja w naszwej szkole (cke wybiera kilka szkół w polsce) byly CZOPKI stawaim na czopki albo krople
pozdrawiam.
olkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 20:32   #2382
agnes188
Zakorzenienie

w sumie czopki sa latwe

mam pytanie czy leki z antybiotykiem musza byc wszystkie wykonane w jalowych warunkach??

i jeszcze jedno kiedys byla rozmowa czy mozna picie na egzaminie miec i u nas mowia ze absolutnie nie.

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 20:44   #2383
Jazzlyn
Zadomowienie

Tak, wszystkie leki z antybiotykami należy wykonać w warunkach aseptycznych.
U nas nie można mieć wody, właściwie mnie to nie dziwi :P
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 20:55   #2384
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olkaq Pokaż wiadomość
Zazwyczaj na egzaminie czerwcowym jest taka recepta jaka byla na standaryzacji w zeszlym roku. Mam takie szczescie,ze akurat w zeszlym roku byla standaryzacja w naszwej szkole (cke wybiera kilka szkół w polsce) byly CZOPKI stawaim na czopki albo krople
pozdrawiam.
no to może pamietasz jaka była recepta na te czopki?
Stary 2011-06-03, 21:01   #2385
miodova
Raczkowanie

A mnie dziwi bardzo, bo niektórym zasycha w gardle ze stresu, organizm potrzebuje wody, to jednak 4 godziny, można oczywiście wytrzymać, ale przy wysokich temperaturach, gdy w sali jest duszno + tak jak wspomniałam stres chce się pić.. A co w tej wodzie niby rozpuszczona wiedza jest? Czy jakiś dopalacz? Jak o to się boją to niech sami zafundują każdemu po małej butelce- szkoła nie zbiednieje. CKE nie zabrania, a szkoła zabrania- bezsens jakiś...

A ja czopków nie chcę (((
Stary 2011-06-03, 21:25   #2386
Jazzlyn
Zadomowienie

Mnie nie dziwi bo tak jest niestety na większości egzaminów, na maturach itp CKE nie zabrania? Mnie się zawsze wydawało że to są odgórnie narzucone procedury, jeśli nie to rzeczywiście mogliby nam kupić po butelce wody :P
Stary 2011-06-03, 23:23   #2387
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jazzlyn Pokaż wiadomość
Mnie nie dziwi bo tak jest niestety na większości egzaminów, na maturach itp CKE nie zabrania? Mnie się zawsze wydawało że to są odgórnie narzucone procedury, jeśli nie to rzeczywiście mogliby nam kupić po butelce wody :P
U nas w szkole, w naszym ośrodku egzaminacyjnym, na głowę jest jedna butelka wody niegazowanej. To nieludzkie żeby przez 4 godziny zegarowe zdający nie miał dostępu do wody!!!!! Tym bardziej, że egzamin jest zwykle w ogromnym skwarze!!!

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Cytat:
I tego się trzymajmy

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

Cytat:
Napisane przez olkaq Pokaż wiadomość
pozdrawiam.
Napisz jaki skład miały te czopki. No dobra to napisz chociaż na priv
Stary 2011-06-04, 12:42   #2388
Jazzlyn
Zadomowienie

Skoro już jesteśmy przy czopkach to mam dwa pytania:
1, Czy dawki maksymalne sprawdzamy tylko gdy dana substancja ma podane maksymalne dawkowanie doodbytnicze?
2. W skład czopków wchodzi balsam peruwiański, wymagany jest dodatek oleju rycynowego, czy przy obliczaniu ilości masła kakaowego odejmujemy również olej rycynowy czy tylko substancje lecznicze? Jachowicz nie odejmuje oleju.
Stary 2011-06-04, 12:56   #2389
miodova
Raczkowanie

Jeżeli w czopkach występują substancje niedostępne pro receptura i musimy użyć tabletek to tak jak w proszkach kierujemy się tym, abyśmy użyli jak najmniej substancji pomocniczych?

I jeszcze mam jedno pytanie. Ilość masła kakaowego liczymy ze wzoru M=F-(f*s) i czy ja dobrze to liczę?
Przykładowo mam takie subst. (nie patrzę teraz pod kątem czy istnieją takie czopki i czy mają sens, interesują mnie obliczenia)
Rp.
Acidi borici 0,03
Zinci oxydi 0,02
Furagini 0,1
Cacao olei q.s.
D.t.d No XII

tabl. Furaginy 0,05g
całkowita masa- 0,11g
przyjęłam, ze pojemność formy wynosi 3,0g

M= 3,0g *12- [0,67*(0,03g*12)+0,25*(0,0 2g*12)+0,7*(0,22g*12)]= 33,851g
tyle trzeba użyć masła kakaowego czy robię gdzieś błąd?
Stary 2011-06-04, 14:57   #2390
Yoanna21
Zadomowienie

Cytat:
1, Czy dawki maksymalne sprawdzamy tylko gdy dana substancja ma podane maksymalne dawkowanie doodbytnicze?
2. W skład czopków wchodzi balsam peruwiański, wymagany jest dodatek oleju rycynowego, czy przy obliczaniu ilości masła kakaowego odejmujemy również olej rycynowy czy tylko substancje lecznicze? Jachowicz nie odejmuje oleju.
Ad. 1)Jeśli nie ma maksymalnej dawki doodbytniczej, to sprawdzasz dawki doodbytnicze zwykle stosowane. Z kolei jeśli tych nie ma, to bierzesz maksymalne doustne.

Ad.2) Odejmujesz też olej rycynowy.

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
Jeżeli w czopkach występują substancje niedostępne pro receptura i musimy użyć tabletek to tak jak w proszkach kierujemy się tym, abyśmy użyli jak najmniej substancji pomocniczych?

I jeszcze mam jedno pytanie. Ilość masła kakaowego liczymy ze wzoru M=F-(f*s) i czy ja dobrze to liczę?
Przykładowo mam takie subst. (nie patrzę teraz pod kątem czy istnieją takie czopki i czy mają sens, interesują mnie obliczenia)
Rp.
Acidi borici 0,03
Zinci oxydi 0,02
Furagini 0,1
Cacao olei q.s.
D.t.d No XII

tabl. Furaginy 0,05g
całkowita masa- 0,11g

1) Tak zawsze robiłam -brałam tabletki, których wychodzi najmniej.
2) Dobrze liczysz. Też mi tyle wyszło

-----------------------------------------
A jak policzyć stężenie np. kwasu bornego?
masa kwasu bornego w 1 globulce podzielić przez masę 1 globulki (czyli 3,0 gramy, albo tyle ile ma standaryzacja)

czy masa kwasu bornego w całej recepcie przez faktyczną masę globulek już razem z masłem ??

np. w tej recepcie:
Rp.
Furagini 0,075
Chlorquinaldoli 0,1
Metronidazoli 0,2
Acidi borici
Lactosi
Glicerini aa 0,1
Cacao olei
M.f. globuli vag.
D.t.d. No 12
D.S. 2x1
dla dziewczyny 14-letniej, 45 kg

Jeśli obliczę stężenie w ten sposób:
0,1g/3,0 * 100=3,333 % i wtedy stężenie jest przekroczone (FP: 1,0-3,0%)

Natomiast jeśli wyliczę masę 1 globulki (już z masłem), to stężenie nie jest przekroczone.
0,1 g/ 3,368 g=2,969 %

hmm...

Edytowane przez Yoanna21
Czas edycji: 2011-06-04 o 15:04
Stary 2011-06-04, 15:03   #2391
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:

Rp.
Acidi borici 0,03
Zinci oxydi 0,02
Furagini 0,1
Cacao olei q.s.
D.t.d No XII

tabl. Furaginy 0,05g
całkowita masa- 0,11g

mogłabys mi te obliczenia tak krok po kroku wytłumaczyc bo probowałam sama do tego dojsc ale chyba nic z tego
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-04, 15:57   #2392
miodova
Raczkowanie

Wzór znasz? M=F-(f*s) i podstawiamy
M= 3,0g-doświadczalnie ustalona wielk. form *12-ilość czopków do wykonania- [0,67współczynnik wyparcia acidum boricum*(0,03g-masa acidum bor*12-il. czopków)+0,25-wpółcz. wyparcia zinci ox*(0,02masa zinci*12il czopków)+0,7współ wyparcia furaginy*(0,22gmasa 2 tabl furaginy, bo tyle zuzyjemy do jednego czopa*12il. czopków)]= 33,851g

Yoanna dzięki
Stary 2011-06-04, 16:26   #2393
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
Wzór znasz? M=F-(f*s) i podstawiamy
M= 3,0g-doświadczalnie ustalona wielk. form *12-ilość czopków do wykonania- [0,67współczynnik wyparcia acidum boricum*(0,03g-masa acidum bor*12-il. czopków)+0,25-wpółcz. wyparcia zinci ox*(0,02masa zinci*12il czopków)+0,7współ wyparcia furaginy*(0,22gmasa 2 tabl furaginy, bo tyle zuzyjemy do jednego czopa*12il. czopków)]= 33,851g

Yoanna dzięki
Dziękuję bardzo

Tak wzór mam , przykładowe obliczenie tez ale nasz wykładowca jak coś tłumaczy to tak okrężnie i zawile ze się potem połapać nie można
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-04, 16:43   #2394
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
U nas nie można mieć wody, właściwie mnie to nie dziwi :P

wracajac do tej wody jakby ktos znalazl gdzies na stronie cke bo ja nei moge ze mozna miec ze soba wode. to niech napisze.nie wiem jak mam wytrzymac 4 godziny i jeszcze w taka pogode.

Edytowane przez agnes188
Czas edycji: 2011-06-09 o 22:47
Stary 2011-06-04, 19:22   #2395
Jazzlyn
Zadomowienie

Dziękuję Yoanna21
Czy przy metodzie wylewania obliczamy składniki i podłoże na dodatkowy czopek?
Ja jednak wolę dostać mieszankę, krople albo proszki
Stary 2011-06-04, 20:17   #2396
agnes188
Zakorzenienie

My zawsze obliczaliśmy przy metodzie wylewania napewno i z tego co pamiętam wytłaczania też mase na dodatkowy czopek

Ale już nie mówcie o tych czopkach:p
już lepiej kropelki mixtura albo proszki tak jak kolezanka wyzej napisala

Edytowane przez agnes188
Czas edycji: 2011-06-04 o 20:18
Stary 2011-06-04, 20:42   #2397
Jazzlyn
Zadomowienie

U nas przy wytłaczaniu dodawaliśmy tylko odrobinę masła kakaowego na wypchnięcie, przed przeniesieniem masy czopkowej do komory.

W tamtym roku też wszyscy obstawiali czopki, więc mam nadzieję że u nas też się nie sprawdzi :P
Stary 2011-06-04, 22:00   #2398
Yoanna21
Zadomowienie

No właśnie z tymi czopkami to dość kontrowersyjna sprawa jest.
Bo co jeśli w czopkach będzie substancja bardzo silnie działająca (wykaz A), a dodasz substancji na jeden czopek więcej niż masz w recepcie? I co podczas kontroli w aptece powiesz?
Ja jeśli się pojawią czopki/ globulki w metodzie wylewania zaznaczę to tylko w założeniach, że powinno się dodać substancji na jeden czopek więcej ze względu na poniesione podczas wykonywania straty.

Ale wiem, że sporo osób uczy się, żeby dodać subst. na jeden więcej i wydaje mi się, że wtedy powinni zaliczyć i to i to

Natomiast w czopkach metodą wytłaczania, dać tylko masło na tzw. wyparcie i to nie mieszając z całością masy, tylko dodać na końcu do tubusa, czyli jeśli czopek ma dwa gramy, to dodać ok. 2 gramy, jeśli globulka 3 g, to dodać 3 g masła.

Edytowane przez Yoanna21
Czas edycji: 2011-06-04 o 22:01
Stary 2011-06-04, 23:00   #2399
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Ad1
Tak
Ad2
Powinno się odjąć też olej moim zdaniem

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:

Rp.
Acidi borici 0,03
Zinci oxydi 0,02
Furagini 0,1
Cacao olei q.s.
D.t.d No XII

tabl. Furaginy 0,05g
całkowita masa- 0,11g

Ad1
Tak
Ad2
Obliczenia są jak najbardziej poprawne.

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:
Ad. 1)Jeśli nie ma maksymalnej dawki doodbytniczej, to sprawdzasz dawki doodbytnicze zwykle stosowane. Z kolei jeśli tych nie ma, to bierzesz maksymalne doustne.

Ad.2) Odejmujesz też olej rycynowy.

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

1) Tak zawsze robiłam -brałam tabletki, których wychodzi najmniej.
2) Dobrze liczysz. Też mi tyle wyszło

-----------------------------------------
masa kwasu bornego w 1 globulce podzielić przez masę 1 globulki (czyli 3,0 gramy, albo tyle ile ma standaryzacja)

czy masa kwasu bornego w całej recepcie przez faktyczną masę globulek już razem z masłem ??

np. w tej recepcie:
Rp.
Furagini 0,075
Chlorquinaldoli 0,1
Metronidazoli 0,2
Acidi borici
Lactosi
Glicerini aa 0,1
Cacao olei
M.f. globuli vag.
D.t.d. No 12
D.S. 2x1

Natomiast jeśli wyliczę masę 1 globulki (już z masłem), to stężenie nie jest przekroczone.
0,1 g/ 3,368 g=2,969 %

hmm...
A jak wezmiesz zwykle stosowane doodbytnicze i sie okaze ze sa przekroczone to jak skorygujesz?
A jak nie bedzie zwykle stosowanych doodbytniczych i wezmiesz doustne to jak bedzie dawka przekroczona to bedziesz korygowac ilosci czy nie, a jesli bedziesz to jak skoro to calkiem inna droga podania?

---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;27303916]Dziękuję bardzo

Tak wzór mam , przykładowe obliczenie tez ale nasz wykładowca jak coś tłumaczy to tak okrężnie i zawile ze się potem połapać nie można[/QUOTE]
Dziada, patałacha powinni wywalić i zatrudnić kogoś rzetelnego z talentem pedagogicznym co by umiał po ludzku wytłumaczyć

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
wracajac do tej wody jakby ktos znalazl gdzies na stronie cke bo ja nei moge ze mozna miec ze soba wode.
Ale też nie jest napisane, że nie można mieć wody, a to co nie jest zabronione to jest dozwolone!!!

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:

Natomiast w czopkach metodą wytłaczania, dać tylko masło na tzw. wyparcie i to nie mieszając z całością masy, tylko dodać na końcu do tubusa, czyli jeśli czopek ma dwa gramy, to dodać ok. 2 gramy, jeśli globulka 3 g, to dodać 3 g masła.
No ale forma na gałki jest na jedną gałkę, a forma na czopki jest na 3 sztuki czopków to skąd takie ilości na wyparcie???

Edytowane przez Dr PajChiWo
Czas edycji: 2011-06-04 o 22:41
Stary 2011-06-05, 11:21   #2400
Yoanna21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość

A jak wezmiesz zwykle stosowane doodbytnicze i sie okaze ze sa przekroczone to jak skorygujesz?
A jak nie bedzie zwykle stosowanych doodbytniczych i wezmiesz doustne to jak bedzie dawka przekroczona to bedziesz korygowac ilosci czy nie, a jesli bedziesz to jak skoro to calkiem inna droga podania?

No ale forma na gałki jest na jedną gałkę, a forma na czopki jest na 3 sztuki czopków to skąd takie ilości na wyparcie???[/QUOTE]

Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym. Ale wydaje mi się, że lepiej wziąć dawki zwykle stosowane niż nie sprawdzać ich wcale. I wtedy ewentualną korektę również zrobić do DZS.

Co do tej ilości masła to masz rację. W takim razie do globulki wystarczy mniejsza ilość niż 3,0 g, skoro na 3 czopki wziąć ok. 2,0 g. To zasłyszane od starszej n-lki TPL-u, która swoją drogą sprawdza egzaminy
---------

Ponawiam pytanie. To dla mnie istotne. Proszę o odpowiedź, jeśli ktoś ją zna.

np. w tej recepcie:
Rp.
Furagini 0,075
Chlorquinaldoli 0,1
Metronidazoli 0,2
Acidi borici
Lactosi
Glicerini aa 0,1
Cacao olei
M.f. globuli vag.
D.t.d. No 12
D.S. 2x1

0,1 g/ 3,368 g=2,969 %

Edytowane przez Yoanna21
Czas edycji: 2011-06-05 o 11:24
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości