Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy] - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-19, 19:15   #2371
Winky
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]

Cytat:
Napisane przez wizjaa Pokaż wiadomość
jak wszyscy sie chwala to i ja..

6.00 - plasterek bialego sera
16.00 - salatka (salata, pomidor, ogorek, rzodkiewki, marchewka, szparagowa, jajo, bialy ser, wiejski)
18.00 - salatka (szparagowa, pomidor, jajo, bialy ser, wiejski)

smiech na sali
Czy w tym wątku chodzi o pochwalenie się, kto zjadł mniej? Ten temat miał służyc czemu innemu.
Wizja, doskonale wiesz, że tragedia, więc czego oczekujesz?
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 19:43   #2372
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Winky Pokaż wiadomość
Czy w tym wątku chodzi o pochwalenie się, kto zjadł mniej? Ten temat miał służyc czemu innemu.
Wizja, doskonale wiesz, że tragedia, więc czego oczekujesz?
a czy musze czegos oczekiwać?
i tak na tym nie chudne, haha
wizjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 19:51   #2373
intheend
Rozeznanie

.

Edytowane przez intheend
Czas edycji: 2011-07-20 o 16:15
intheend jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 20:01   #2374
Winky
Zadomowienie

Cytat:
a czy musze czegos oczekiwać?
i tak na tym nie chudne, haha
Wydawało mi się, że umieszczjąc posty na forum, oczekujemy jakiej odpowiedzi do niego.
Przecież nie chodzi o to, czy chudniesz, tyjesz czy trzymasz wagę. Jak długo twój organizm tak pociągnie? Tak bardzo pragniesz pożegnać się z życiem? Jeśli tak to czemu nie zaczniesz szukać pomocy?
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 20:09   #2375
wizjaa
Rozeznanie

kurcze, wiem, ze robie źle, ale wydaje mi sie, ze skoro waga jest cakiem ok to przeciez nic zlego sobie nie robie..
wizjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 21:17   #2376
intheend
Rozeznanie

Cytat:
kurcze, wiem, ze robie źle, ale wydaje mi sie, ze skoro waga jest cakiem ok to przeciez nic zlego sobie nie robie..
Chyba jednak tak. Na plasterku sera to długo nie pożyjesz.
Waga całkiem ok? 40kg?
Stary 2011-05-19, 21:34   #2377
mleczna_czeko
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez intheend Pokaż wiadomość
Jesteś w trakcie wychodzenia z ed = jestes na przytyciu mam rozumieć?
Tak jestem na przytyciu....choć po jadłospisie nie widać Bardzo dziękuję za odpowiedź!!!! Zastosuje się do Twoich rad
mleczna_czeko jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-19, 21:51   #2378
szakal165
Zakorzenienie

a ja mam dość bo stoję na niby niezbyt dużej ilości a niby powinnam chudnąć wg niektórych
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-20, 08:00   #2379
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
jak wszyscy sie chwala to i ja..

6.00 - plasterek bialego sera
16.00 - salatka (salata, pomidor, ogorek, rzodkiewki, marchewka, szparagowa, jajo, bialy ser, wiejski)
18.00 - salatka (szparagowa, pomidor, jajo, bialy ser, wiejski)

smiech na sali
patrząc na Twój staż na wizażu, doświadczenie i postawę krytyczną wobec podobnych^ akcji, dochodzę do wniosku, że chyba faktycznie, bez ironii, chciałaś się pochwalić.
przykre.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 11:13   #2380
skomplikowana_18
BAN stały

Arrow Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]

dziewczyny, ciezko mi, pewnie w czasie matur waga troszke spadla, czulam to wtedy, ale jadlam, tylko, ze bylo duzo stresu i placzu, bo nawalilam z polskim przez pomylke moja (pisalam o tym juz), jadlam, jem, nie poddaje sie, zwaze sie po maturach juz, i pewnie znowu troche przytyc bd musiala. bo te ok 7,5kg,ktore przytylam od stycznia juz nikogo nie zadowala, teraz glowny cel to okres. ale jakos ciezko mi, ciagle jem sama,bo akurat tak wychodzi np.w tygodniu-mama w pracy. boje sie,ze jak ktos nie widzi, ze jem to nie wierzy. boje sie tez zwazyc, bo boje sie,ze mama zacznie gadac,ze za malo jem ,ze nie widzi jak jem i ze po prostu to podwazy. bo ja ewentualny spadek maly wagi bede laczyla z tamtym czasem, najbardziej stresujacym, caly czas jadlam i jem ,i to jest piekne, ze sie nie poddalam. niedlugo obiad,a znow sama jestem. i boje sie,ze mama bd gadac, ze moze tego wszystkiego nie jem, jesli bedzie spadek. a ja to laczyc bede z poczatkiem maja. rozumiecie moje obawy?tak jakbym myslala,ze teraz jem na darmo, bo nikt nie widzi. ciezko mi z tym mysleniem,ale przeciez jem dla siebie no ale jakos wolalabym z innymi,tzn.miedzy ludzmi. no ale tak bywa, mamy nie ma ciagle, sama musze dbac o siebie. tez macie taki problem,ze musicie mowic rodzinie co i ile jecie i czy nie za duzo? moj jadlospis jest w ncj ,zobaczcie. nie za duzo? zaraz juz 3 posilek- zupa, brokuly,piers kurczaka goto ana i pol worka gryczanej kaszy. eh,i boje sie niemieckiego ustnegopodst.i rozszerz.
skomplikowana_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 11:30   #2381
intheend
Rozeznanie

.

Edytowane przez intheend

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-21, 11:34   #2382
agnieszka16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skomplikowana_18 Pokaż wiadomość
dziewczyny, ciezko mi, pewnie w czasie matur waga troszke spadla, czulam to wtedy, ale jadlam, tylko, ze bylo duzo stresu i placzu, bo nawalilam z polskim przez pomylke moja (pisalam o tym juz), jadlam, jem, nie poddaje sie, zwaze sie po maturach juz, i pewnie znowu troche przytyc bd musiala. bo te ok 7,5kg,ktore przytylam od stycznia juz nikogo nie zadowala, teraz glowny cel to okres. ale jakos ciezko mi, ciagle jem sama,bo akurat tak wychodzi np.w tygodniu-mama w pracy. boje sie,ze jak ktos nie widzi, ze jem to nie wierzy. boje sie tez zwazyc, bo boje sie,ze mama zacznie gadac,ze za malo jem ,ze nie widzi jak jem i ze po prostu to podwazy. bo ja ewentualny spadek maly wagi bede laczyla z tamtym czasem, najbardziej stresujacym, caly czas jadlam i jem ,i to jest piekne, ze sie nie poddalam. niedlugo obiad,a znow sama jestem. i boje sie,ze mama bd gadac, ze moze tego wszystkiego nie jem, jesli bedzie spadek. a ja to laczyc bede z poczatkiem maja. rozumiecie moje obawy?tak jakbym myslala,ze teraz jem na darmo, bo nikt nie widzi. ciezko mi z tym mysleniem,ale przeciez jem dla siebie no ale jakos wolalabym z innymi,tzn.miedzy ludzmi. no ale tak bywa, mamy nie ma ciagle, sama musze dbac o siebie. tez macie taki problem,ze musicie mowic rodzinie co i ile jecie i czy nie za duzo? moj jadlospis jest w ncj ,zobaczcie. nie za duzo? zaraz juz 3 posilek- zupa, brokuly,piers kurczaka goto ana i pol worka gryczanej kaszy. eh,i boje sie niemieckiego ustnegopodst.i rozszerz.
Za dużo? Dziewczyno, jesz tak jak byś była na lekkim utrzymaniu, pewnie niektórzy by na takim jadłospisie nawet chudli. powyższy post świadczy o tym, że nie jest z Tobą ani trochę lepiej. Matura maturą, ty zajmij się przeede wszystkim leczeniem psychicznym, bo z takimi zaburzeniami po prostu nie masz szans poradzic sobie na studiach, gdzie naprawdę cały czas jest więcej stresu, niż w roku maturalnym.
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 16:38   #2383
skomplikowana_18
BAN stały

dzieki za odp. tez mowisz rodzinie co jesz? ja tak robie ciagle, dzis np.znow wiekszosc jem sama i troche mi z tym trudno, bo "przeciez nikt nie widzi" niedawno byl podwieczorek,pozniej kolacja itd. mecza mnie tez dolegliwosci o ktorych juz mowilam,uczucie przepelnienia, zgaga,zaparcia,wzdecia..e h. tak przegladalam sobie ostatnie wpisy i te chwalenie sie pewnej kolezanki ,jak "duzo" zjadla kojarzy mi sie z moim dawnym zachowaniem. pamietam,ze gdy pisalam ,ze waze (o zgrozo!) mało kg,czulam pewna satysfakcje,wydawalo mi sie,ze sie tym wyrozniam. z biegem czasu doszlo do mnie to,ze chcialabym sie wyrozniac, miec czym pochwalic, ale czyms zdrowym, niezaburzonym. daze do tego, bliscy mowia,ze to,ze podeszlam do matury,zaliczylam rok po kilkumiesiecznej przerwie, ze to juz moj sukces. ja tak tego nie widze,jestem b.krytyczna wobec siebie. i zla,ze tyle stracilam przez chorobe,w kazdym roku po kilka miesiecy nie bylo mnie w szkole, przez cale liceum. no ale ciesze sie,ze mam juz to za soba. jednak najwazniejszym osiagnieciem jest chyba to, ze podnioslam sie z totalnego dna. nawet w chwilach stresu nie rezygnowalam z jedzenia. z tych "osiagnietych"xxkg sama przytylam duzo kg,ok 7,5 poki co. jakos utrzymuje mi sie ostatnio chyba ok xxkg, ale to nie koniec walki. jem, choc nastaly trudne dni, ale jem sama, musze, za duzo mnie to kosztowalo. ale to nienormalne,ze ciagle mowie rodzinie co jem i czy nie za duzo. moze na wizazu bede to pisala i Wy bedziecie moje jadlo oceniac.. dobra,koncze,bo zamiast poduczyc sie z niemca, pisze i pisze, jak juz pisalam kiedys chwalilam sie waga, a teraz moge juz czyms innym. z polskiego ustnego mialam 90%,chyba nie najgorzej,co?

Edytowane przez iza_wiosenna
Czas edycji: 2011-05-22 o 11:30
Stary 2011-05-21, 17:24   #2384
agnieszka16
Zadomowienie

ja mieszkam sama i praktycznie nikt mnie nie kontrolował. byłam na tyle zdecydowana, że zacisnęłam zęby, poszłam na terapię do psychiatry-psychoterapeuty. dostałam leki. zawzięłam się, i zaczęłam regularnie tyć, aż doszłam do normalnego bmi. moja psychika miała się coraz lepiej dzięki leczeniu, wiele rzeczy poukładałam, zajęłam się szkołą, pracą, chłopakiem. Bez lekarza nie poradziłabym sobie. Wagę odzyskałam bardzo szybko, troche później odzyskałam okres, zdrowy wygląd, normalne życie. W tym momencie nie czuję się już chora, chociaż nie zakończyłam jeszcze terapii. Trzeba mieć poważne, dojrzałe podejście do leczenia. Albo chcesz wyzdrowieć albo nie, to żadna filozofia, czy "walka". te 7,5 kg na plus miałaś już kilka tygodni temu. Idz do przodu, dla każdej normalnej osoby twoja waga jest przerażająco niska.
Nie zawsze ma się wsparcie rodziny, nie zawsze ma się towarzyszy, ktorzy cię obserwują i kontrolują. Jesteś dorosła, więc weź sprawy w swoje ręce, bo z tego co widać wciąż jesteś na strasznie wczesnym etapie leczenia i w ogóle nie robisz postępów. Nie chodzi tylko o bardzo skromne jadłospisy, ale i o twój sposób pisania, wciąż neurotyczny, megachorobowy.
Może jednak zrezygnuj z wizażu i zajmij się terapią?

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2011-05-21 o 17:28
Stary 2011-05-21, 21:27   #2385
szakal165
Zakorzenienie

a czy to norma że jak zjem więcej w jakimś dniu zjem więcej to mam bóle ;/ ? bo w weekend zjem często ciasto i potem mam ból czasem i 'cięzar; taki jakiś :| juz wolę uczucie pustki bo nie czuje głodu w ogole... a jak zjem więcej to mam dyskomfort
Stary 2011-05-21, 21:34   #2386
intheend
Rozeznanie

.

Edytowane przez intheend
Stary 2011-05-21, 23:02   #2387
skomplikowana_18
BAN stały

kurcze, napisalam meegadlugiego posta i sie skasowal nie chce mi sie od nowa,wiec intheend, sluchaj, napisalas mi tak jakbym byla na poczatku drogi, a jestem przy koncu. takie rady to byly 4-5 miesiecy temu, teraz to juz nie ten etap. jestem juz dalej, bo nie wiem czy wiesz,ale od stycznia do maja przytylam sama z wagi ponizej [nieważne] do [nieważne] obecnych, choc bylo juz xx. wiec widzisz, juz ok +7,5 kg,to o czyms swiadczy, a takiego typu rady,ktore napisalas to raczej nietrafione.

Czas edycji: 2011-05-22 o 11:31
Stary 2011-05-21, 23:27   #2388
agnieszka16
Zadomowienie

uważasz, że te xx kilogramów to koniec drogi? to gratuluje i życzę powodzenia w odzyskiwaniu okresu. dziewczyno, bądz poważna. rady są trafione, skoro wciąż się do nich nie stosujesz . a jeśli zdajesz sobie sprawę z tego jak powinny naprawdę wyglądać jadłospisy na przytycie, a i tak jesz jak jesz, to jakiej oceny i jakich rad się spodziewasz?

Stary 2011-05-22, 09:58   #2389
intheend
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez skomplikowana_18 Pokaż wiadomość
...
Czyli tyjesz około 1kg/miesiąc, żaden wyczyn bym powiedziała. Kwestia gustu w jakim miejscu drogi jesteś. Jeśli rady nietrafione to egzystuj sobie na samej zielenince dalej. Jak napisała agnieszka16, skoro się do nich nie stosujesz to nie oczekuj cudów tylko idź do ośrodka, bo najwyraźniej wciąż jest z psychiką niehalo. My tu nie jesteśmy żeby kogokolwiek nawracać ani wmuszać jedzenie - sama decydujesz o swoim życiu, nawet Cię nie znam, więc na dobrą sprawę jest mi wszystko jedno. Wolisz umrzeć - bonne chance! Tylko nie proś o rady bo szkoda czasu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-22, 13:07   #2390
Annie1441
Wtajemniczenie

ale mnie rozbawiły te za x owane kilogramy nie wiem czemu nawet
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 15:24   #2391
skomplikowana_18
BAN stały

jem normalne posilki, w ktorych uwzgledniam wszystkie potrzebne produkty. jaka zieleninka? same napisalyscie, ze jadlospis jest dobry taki na utrzymaniu, a ja wlasnie ten krotki czas jestem na U (odpoczynek po dlugim P,na ktorym duzo mi przybylo), ale musze znow na P przejsc, wiec co sie tak denerwujecie, teraz jem jak na U ,a nie R, wiec o co chodzi? nawet p.doktor powiedziala,ze w czas matur nie musze tyc, a jak jest minimalny spadek to nadrobie to, bo wiem,ze to nie jest korzystne dla mojego organizmu. najwazniejsze,ze jadlam i jem. a te 7- 7,5 kg,ktore mi przybylo,w miare sie utrzymuje. ok,zmieniam temat. teraz mysle o tym niemieckim, boje sie rozszerzonego, tyle mnie przeciez w szkole nie bylo. ale pozniej wakacje no i studia,choc wybor mam niestety ograniczony, o czym juz pisalam. najwyzej za rok "ulepsze" mature i wtedy megadobre, wymarzone studia? sama nie wiem. czy niemiecki studiowac, jesli tak to czy germanistyka na uniwersytecie,to pewnie za rok wtedy.. czy kolegium, czy wzornictwo-kierunek artystyczny,a a to lubie, choc i tak naj interesuje mnie psychologia. A Wy co studiujecie/zamierzacie studiowac?
Stary 2011-05-22, 15:32   #2392
Annie1441
Wtajemniczenie

dietetykę...
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 15:39   #2393
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
dietetykę...

też.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 17:07   #2394
lanvin
Raczkowanie

ja jestem na pierwszym roku anglistyki
ale też myślałam o dietetyce właśnie jeszcze albo o kosmetologii. jednak nie zdawałam na maturze chemii ani biologii, więc ostatecznie zdecydowałam się na angielski
lanvin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 20:50   #2395
szakal165
Zakorzenienie

a ja straciłam studia z widoku na 2 lata i teraz... nie wiem,co dalej. Z jednej strony "odzwyczaiłam się" od nauki, z drugiej-chciałabym,ale nie mam szans z powodów finansowych (wiem,że są stypendia, ale mam problem-bo samo stypendium nie starczy, a z pracą jakąkolwiek mam od zawsze problem, nigdzie nie mogę się załapać). Trochę boję się przyszłości.
Stary 2011-05-22, 21:16   #2396
jelonk
Rozeznanie

A ja mam ogromny problem z wyborem studiów... Bo interesują mnie:
pedagogika, psychologia, germanistyka, kulturoznawstwo, scenografia (ale będę próbować dopiero za rok), tłumaczenie specjalistyczne (raczej też za rok). I najchętniej bym studiowała wszystko na raz A ostatnio jeszcze, jak przeglądałam różne kierunki, natrafiłam na kognitywistykę, która mnie bardzo zainteresowała, ale kurde, co ja bym potem robiła
jelonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 22:35   #2397
sprotte
Raczkowanie

witajcie. swojej historii opisywac nie będę, bo zapewne wygląda podobnie jak większości dziewczyn z tegoż wątku. najważniejsze jednak, że chcę pokonać ed i zacząć normalnie żyć. w chwili obecnej muszę skupić się na utrzymaniu wagi. nie jest aż tak krytyczna, abym musiała tyć, ale w chwili większych spadków - czeka mnie szpital. obecnie jem 3-4 posiłki dziennie (zwykle są to 4, 3 zdarzają się w weekendy, kiedy dłużej śpię i jeden tak jakby "wypada"), co 4 godziny, średnie porcje. kcal wahają się raczej koło 1000. wiem, że jest to zbyt mało. muszę to wszystko zmienić, mianowicie 5 posiłków, max co 3 godziny, większe porcje i min 2000 kcal, ale zdaje się, że powinnam to robić stopniowo, aby nie przytyć i stopniowo rozciągać żołądek, prawda? i skoro dzisiaj jeszcze jadłam tak jak dotychczas, jak powinnam zacząć wracać od jutra do "normalności"?
sprotte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-22, 23:36   #2398
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

jak nie od jutra to na jaki lepszy termin czekasz?
skoro już o tym myślisz, to idź za ciosem.
it's always something more to get
and i don't see the reason not to get it.
*
damaged people are dangerous because they know they can survive anything
chocotoffeebananacoco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-23, 08:42   #2399
skomplikowana_18
BAN stały

dziewczyny, zdawala ktoras z Was mature ustna rozszerzona z niemca? bo podstawa to rozmowy sterowane+obrazek, a na rozszerzeniu jest stymulus+prezentacja tematu, tylko ze podobno jest czas na przygowowanie do tego drugiego (prezentacji tematu) 15 min? jak to sie odbywa? prosze,wytlumaczcie mi, najlepiej to przekierujcie tzn.przeniescie moj post do forum zwiazanego z matura, bo ja nie moglam znalezc. prosze o pomoc!
Stary 2011-05-23, 16:28   #2400
mleczna_czeko
Przyczajenie

Mój dzisiejszy jadłospis:
Śniadanie: serek wiejski z ogórkami i rzodkiewkami, kromka chleba ze słonecznikiem (50 g), herbata
Potem była kawa z mlekiem i mandarynka
Obiad: warzywa na parze (brokuł, kalafior, cukinia), 3 łyżki kaszy gryczanej, herbata zielona
Mandarynka i kawa zbożowa z mlekiem
Kolacja: kromka chleba ze słonecznikiem z wędlina, sałatą, herbata
Sporo rzodkiewek do chrupania
W ciagu dnia wpadło jeszcze kilka mlecznych cukierków.
mleczna_czeko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości