|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Cytat:
Jest na to prosty sposób, który testowałem na sobie. W trakcie trzymania diety należy wprowadzać dni, w które spożywamy większą ilość kalorii - tzw. cheat day. Przeważnie wystarcza jeden dzień co 7 lub 14 dni. Przykład: Zapotrzebowanie kaloryczne jakie wyliczyliśmy to 1800 kcal. Rozpoczynamy dietę, obcinamy kalorie i codziennie spożywamy max 1500 kcal. Co 7/14 dni spożywamy 2100 kcal. Taki cheat day daje 'fałszywy' sygnał dla naszego organizmu, że nie musi spowalniać metabolizmu bo wszystko jest ok i dostarczamy dużo kcal, nawet więcej niż potrzebuje. Jaki jest stopień spowolnienia/przyspieszenia metabolizmu? To 5-20% więc nie demonizowałbym tego aspektu. Co przyspiesza metabolizm? 1. Ruch 2. Ruch 3. Ruch ... 10. Ruch 11. Zwiększona masa mięśniowa 12. Przyprawy i dodatki: ostre papryczki, pieprz kajeński, cynamon, imbir 13. Kofeina (termogenik), herbaty (np. zielona) ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Po każdej diecie/odchudzaniu nastąpi efekt jojo jeśli wrócisz do błędnych nawyków (żywieniowych i ruchowych), które spowodowały otyłość.
abrakatabra TZ ![]() było => jest => będzie 130kg =>95kg =>84kg Edytowane przez T_Z Czas edycji: 2013-07-13 o 10:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2372 | |
✌
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2373 |
Zakorzenienie
|
Macie przepisy na w miarę zdrowe jedzenie, które nie zepsuje mi się przez 3 dni w gorącym namiocie?
Na pewno chleb razowy wezmę, ale dalej nie mam pomysłu a nie będzie możliwości kupienia niczego, ani ugotowania. Jakaś pasta np z soczewicy w słoiku wytrzyma? Ryż/kuskus z pomidorami z kartonu? Jeszcze najlepiej żeby było sycące i nie zajmowało dużo miejsca... ani nie było drogie bo będzie większy żal jak ukradną ![]()
![]() |
#2374 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Ktos odpowie?
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2375 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do dietetyków - przykro mi, ale niestety większość z nich to też bardziej wróżbiarze niż prawdziwi lekarze. Z własnego doświadczenia ogromnie NIE POLECAM. O wiele więcej można wynieść z wizażu ![]() Cytat:
![]() Bo z takich zdrowych rzeczy długotrwałych to chyba nie da się nic polecić... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2376 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet nie chodzi mi o naprawdę zdrowe jedzenie, wystarczyłoby normalne - byle lepsze od zapiekanek i kiełbas...
![]() |
![]() |
#2377 |
Rozeznanie
|
Może migdały, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika?
![]()
![]() |
#2378 |
Zakorzenienie
|
Dobry pomysł, wszystko dam radę kupić na miejscu koło stacji PKP, zawsze to lżej
![]()
![]() |
#2379 |
Rozeznanie
|
Możecie doradzić gdzie najlepiej zgłosić się po dobrze dobraną DIETĘ + TRENING dobrany ściśle do potrzeb? Chciałam zamówić na sfd, ale tam sa pytania bardzo ogólnikowe, a mi zależy na dobraniu treningu do uprawianych przeze mnie sportów i zaplecze treningowego jakie posiadam
![]()
![]() |
#2380 | |
BAN stały
|
Cytat:
dr Dariusz Szukała, jest specjalistą dietetyki sportowej. Mają sieć poradni w całym kraju. ![]() http://dobrydietetyk.pl/dietetyk/dariusz-szukaa/3/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2381 |
Rozeznanie
|
Dzięki, jednak mi zależy od razu na dobraniu treningu, a dr z tego co widzę pomaga jedynie w diecie
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może będę mogła Ci pomóc
![]() |
![]() |
#2383 |
Zakorzenienie
|
niuja, takie rzeczy powinien dobrać Ci ktoś, kto zobaczy Cię na własne oczy... Przez internet to ciężko jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2384 |
Rozeznanie
|
Hm, chodzi o to, że muszę przybrać na wadze, miałam dość stresujący dłuuugi okres i strasznie się to na mnie odbiło. Ale nie chcę też pakować się byleczym i chętnie połączę to z treningami, chciałabym po prostu nabrać masy mięśniowej. Mogę tu się tak mocno rozpisywać?
Trenuję wspinaczkę, w domu posiadam chwytotablicę, drążek, stepper, dużą piłkę do fitnessu, chciałabym wykorzystać też rolki i wiadomo hantelki zawsze można zorganizować.
![]() |
#2385 |
Zakorzenienie
|
To co posiadasz, świetnie się nadaje, ale raczej do odchudzania
![]() ![]() W zasadzie przepis jest prosty - białko + węgle + ćwiczenia siłowe z dużym obciążeniem. Najlepiej sprawdzą się hantle, sztangi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2386 |
Rozeznanie
|
Dlatego potrzebuję pomocy osób, które są obeznane, bo spinaczka uwierz, jest mocno mięśniobudująca
![]() Dzięki Wam bardzo! Edit: Wróć, może obie mamy inne spojrzenie, tak jak mówisz, wspinaczka nie daje takich efektów jak kulturystyka, ale też nie jest typowo aerobowa, trenując regularnie da się zauważyć przyrost mięśni jak i spalanie tkanki tłuszczowej. Z sfd dostałam odpowiedź, że treningi i całe plany można modyfikować od razu po jego otrzymaniu więc spróbuję tam ![]()
intro.blog tu się otwieram. Edytowane przez niuja Czas edycji: 2013-07-24 o 13:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2387 |
Zakorzenienie
|
Koleżanka opowiedziała mi o diecie warzywno-owocowej, którą polecił jej lekarz, nie na problem z wagą bo jest szczuplutka tylko ze zdrowiem, ponoć oczyszcza organizm i tak dalej.
Uwielbiam warzywa i owoce więc tydzień na czymś takim nie byłby dla mnie żadnym problemem ![]() albo że po powrocie do normalnego jedzenia zacznie gromadzić tłuszcz, do czego mam skłonność i każde większe odstępstwo od normalnych ilości jedzenia kiepsko się kończy (czyli jak jem za mało a potem normalnie albo za dużo a potem normalnie) Dodam, że biegam 20km tygodniowo i ćwiczę jakieś dywanówki Jak myślicie, słusznie się boję i lepiej sobie odpuścić czy jednak ta dieta jest warta uwagi?
![]() |
#2388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym na Twoim miejscu ją sobie darowała bo jak tak dużo ćwiczyczysz to potrzebujesz dużych ilości białka i odpowiedniej ilości tłuszczu, a tych składników w owocach i warzywach nie znajdziesz.
![]() |
![]() |
#2389 |
Zakorzenienie
|
2 tygodnie, no właśnie tego się obawiam, że jedyny efekt to będzie niedożywienie
![]() ![]()
![]() |
#2390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Organizm oczyszcza się SAM POPRZEZ ZDROWĄ DIETĘ. Czy może lepiej powiedzieć - odżywianie ![]() Diety typu "owoce i warzywa", które zapisują dietetycy, to moim zdaniem straszna ściema. Nie wiem co mają na celu, nie rozumiem tego... Żeby klientka szybko zobaczyła mniej kg na wadze i przyszła na kolejne wizyty? ![]() Edytowane przez Solciuchna Czas edycji: 2013-07-24 o 23:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2391 |
Zadomowienie
|
Dlaczego jedzenie nie zmienia swojej kaloryczności podczas obróbki termicznej?
Tzn. chodzi mi o to, że, dajmy na to, mam filet z kurczaka. W takim kawałku mięsa jest x kalorii. Po ugotowaniu go w samej wodzie, mimo, że ma inną wagę, a inną zawartość kcal w 100 g, w całym kawałku kcal jest tyle samo. Prawda? A przecież zmieniają się struktury zawarte w tym mięsie. Ścina się białko i zapewne jeszcze wiele innych procesów. Dlaczego nie wpływa to na zmianę kaloryczności? Jakby ktoś miał linki do artykułów na ten temat, to też chętnie przyjmę, bo mi google nie pomogło nic znaleźć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w jakim celu chciałaś o to zapytać? Odchudzasz się i liczysz kalorie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2393 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie koleżanka nie ma z czego chudnąć, i nie z tego powodu miała polecaną dietę, to mnie skusiło ![]() Może te owocki i warzywa mają sens skoro ona je normalnie białą mąkę, gotowe sosy z paczek, słodycze itd. Ja też przyznam, że jak mam kilka imprez w miesiącu to bym się chętnie natychmiastowo oczyściła, bo jednak trochę syfu wpadnie ![]()
![]() |
![]() |
#2396 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A najlepiej unikać śmieciowego jedzenia typu fast foody, słone przekąski itd wtedy się oczyszczać nie będzie trzeba, ale wiem, że czasem jest taka ochota, której już nie można powstrzymać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2397 | ||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Natomiast może być świetnym wstępem do lepszego odżywiania i wtedy oczywiście yoyo nie nastąpi. Cytat:
Na diecie bez białka, tłuszczy, z niskimi węglami, poniżej 800kcal/dobę - czyli warzywa z dodatkiem owoców (bez tych bogatych w skrobię albo białko) - można być 2-6 tygodni. Na samej wodzie, ale tylko pod nadzorem lekarza 2-4 tygodni. W trakcie takiej głodówki normuje się ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu, cukru we krwi - w ciągu paru dni ludzie przekonują się, że to niezdrowe żarcie jest źródłem ich chorób cywilizacyjnych, oraz że organizm ma świetne możliwości radzenia sobie z tymi problemami tylko trzeba mu pomóc ruchem i dobrym odżywianiem.
![]() |
![]() |
#2398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to, ze niezdrowe zarcie (czy tez caly smietnik, ktory wrzucaja do wszelkiej zywnosci w postaci konserwantow, ulepszaczy, slodzikow itp) jest powodem wielu chorob i problemow ze zdrowiem, to nie tajemnica... Ale czy faktycznie takie glodowanie jest zdrowe? Moze 1-2 dni, ale iles tygodni? I co dzieje sie po tych 2-4 tygodniach na samej wodzie? Czy tez przypadkiem kosztem tego uregulowania cholesterolu, glukozy we krwi, nie siada gospodarka elektrolitowa (czyt. mineraly, witaminy)? osobiscie mam troche "alergie" na wszelkie "nowosci" ciagnace zza oceanu, z ktorych wiele dziwnym trafem po jakims czasie okazuje sie "zlem" ![]()
![]() |
![]() |
#2399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Głodówka jest wstępem do lepszego odżywiania? Skąd czerpiesz takie informacje?
![]() |
![]() |
#2400 |
Przyczajenie
|
Głodówka jest zła. Jak można to robić swojemu organizmowi. Podstawą do efektywniejszego odchudzania powinny być ćwiczenia. A nie głodówka, czy nawet ograniczanie spożywania niektórych pokarmów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.