Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-13, 10:32   #2371
T_Z
Przyczajenie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez paulaa6 Pokaż wiadomość
Jeżeli od dłuższego czasu jest się na niskokalorycznej diecie i został spowolniony metabolizm i się nie chudnie to co wtedy dzieje się w organizmie? Słyszałam różne opinie. Od zjadania zasobów tłuszczu potem mięśni i na odwrót ale też jeszcze większego odkładania się tłuszczu. Nie rozumiem nic z tego. Jak jest naprawdę?
Po pewnym czasie restrykcyjnej diety organizm przystosowuje się do tego, że dostarczasz mniej kcal niż powinnaś i ogranicza 'zużycie energii'. W dłuższej perspektywie może to skutkować ospałością, szybszym zmęczeniem, utratą masy mięśniowej. Każdy organizm reaguje inaczej.

Jest na to prosty sposób, który testowałem na sobie. W trakcie trzymania diety należy wprowadzać dni, w które spożywamy większą ilość kalorii - tzw. cheat day. Przeważnie wystarcza jeden dzień co 7 lub 14 dni.

Przykład:
Zapotrzebowanie kaloryczne jakie wyliczyliśmy to 1800 kcal.
Rozpoczynamy dietę, obcinamy kalorie i codziennie spożywamy max 1500 kcal.
Co 7/14 dni spożywamy 2100 kcal.

Taki cheat day daje 'fałszywy' sygnał dla naszego organizmu, że nie musi spowalniać metabolizmu bo wszystko jest ok i dostarczamy dużo kcal, nawet więcej niż potrzebuje.

Jaki jest stopień spowolnienia/przyspieszenia metabolizmu? To 5-20% więc nie demonizowałbym tego aspektu.

Co przyspiesza metabolizm?
1. Ruch
2. Ruch
3. Ruch
...
10. Ruch
11. Zwiększona masa mięśniowa
12. Przyprawy i dodatki: ostre papryczki, pieprz kajeński, cynamon, imbir
13. Kofeina (termogenik), herbaty (np. zielona)

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Wilkuu1 Pokaż wiadomość
Dieta kopenhaska jest bardzo mało kaloryczna. Mojej koleżance odbiło się, widać po niej ...
Po każdej diecie/odchudzaniu nastąpi efekt jojo jeśli wrócisz do błędnych nawyków (żywieniowych i ruchowych), które spowodowały otyłość.

było => jest => będzie
130kg =>95kg =>84kg

Edytowane przez T_Z
Czas edycji: 2013-07-13 o 10:29
T_Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-13, 10:34   #2372
paulaa6

Cytat:
Napisane przez T_Z Pokaż wiadomość
Po pewnym czasie restrykcyjnej diety organizm przystosowuje się do tego, że dostarczasz mniej kcal niż powinnaś i ogranicza 'zużycie energii'. W dłuższej perspektywie może to skutkować ospałością, szybszym zmęczeniem, utratą masy mięśniowej. Każdy organizm reaguje inaczej.

Jest na to prosty sposób, który testowałem na sobie. W trakcie trzymania diety należy wprowadzać dni, w które spożywamy większą ilość kalorii - tzw. cheat day. Przeważnie wystarcza jeden dzień co 7 lub 14 dni.

Przykład:
Zapotrzebowanie kaloryczne jakie wyliczyliśmy to 1800 kcal.
Rozpoczynamy dietę, obcinamy kalorie i codziennie spożywamy max 1500 kcal.
Co 7/14 dni spożywamy 2100 kcal.

Taki cheat day daje 'fałszywy' sygnał dla naszego organizmu, że nie musi spowalniać metabolizmu bo wszystko jest ok i dostarczamy dużo kcal, nawet więcej niż potrzebuje.

Jaki jest stopień spowolnienia/przyspieszenia metabolizmu? To 5-20% więc nie demonizowałbym tego aspektu.

Co przyspiesza metabolizm?
1. Ruch
2. Ruch
3. Ruch
...
10. Ruch
11. Zwiększona masa mięśniowa
12. Przyprawy i dodatki: ostre papryczki, pieprz kajeński, cynamon, imbir
13. Kofeina (termogenik), herbaty (np. zielona)
Dziękuje bardzo za satysfakcjonujące mnie info.

💕
paulaa6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-20, 16:24   #2373
Wenress
Zakorzenienie

Macie przepisy na w miarę zdrowe jedzenie, które nie zepsuje mi się przez 3 dni w gorącym namiocie?
Na pewno chleb razowy wezmę, ale dalej nie mam pomysłu a nie będzie możliwości kupienia niczego, ani ugotowania. Jakaś pasta np z soczewicy w słoiku wytrzyma? Ryż/kuskus z pomidorami z kartonu?
Jeszcze najlepiej żeby było sycące i nie zajmowało dużo miejsca... ani nie było drogie bo będzie większy żal jak ukradną

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-20, 19:26   #2374
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Ktos odpowie?

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Piramida żywieniowa jest zła?

Nie mogę znaleźć namiarów na sprawdzonego dietetyka z okolic Gdańska. Znalazłam wątek zbiorczy o dietetykach, ale tam nic nie ma. Nie ma takiego wątku czy nie umiem szukać?

ew. poproszę o namiary na stronę-ranking dietetyków.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-20, 20:26   #2375
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Piramida żywieniowa jest zła?

Nie mogę znaleźć namiarów na sprawdzonego dietetyka z okolic Gdańska. Znalazłam wątek zbiorczy o dietetykach, ale tam nic nie ma. Nie ma takiego wątku czy nie umiem szukać?

ew. poproszę o namiary na stronę-ranking dietetyków.
Niestety. Produkty zbożowe 4-5 razy dziennie to po prostu kompletna bzdura, a wpływ na sylwetkę - masakryczny. Po pierwsze, węglowodany (które są podstawowym składnikiem rzeczy zbożowych) nie są potrzebne do życia, natomiast tłuszcz oraz białko - owszem. Po drugie, różne osoby mają różne zapotrzebowanie, ale przynajmniej u mnie jest tak, że produkty zbożowe mogę jeść maks 2 razy dziennie, żeby nie tyć. Po trzecie - każdy jest inny i powinien dobierać dietę wyłącznie do swoich potrzeb. Wszelkie porady typu "piramidy żywieniowe" albo "normy dziennego spożycia" można sobie włożyć między bajki

Co do dietetyków - przykro mi, ale niestety większość z nich to też bardziej wróżbiarze niż prawdziwi lekarze. Z własnego doświadczenia ogromnie NIE POLECAM. O wiele więcej można wynieść z wizażu

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Macie przepisy na w miarę zdrowe jedzenie, które nie zepsuje mi się przez 3 dni w gorącym namiocie?
Na pewno chleb razowy wezmę, ale dalej nie mam pomysłu a nie będzie możliwości kupienia niczego, ani ugotowania. Jakaś pasta np z soczewicy w słoiku wytrzyma? Ryż/kuskus z pomidorami z kartonu?
Jeszcze najlepiej żeby było sycące i nie zajmowało dużo miejsca... ani nie było drogie bo będzie większy żal jak ukradną
Ja tam zabieram ze sobą kuchenkę turystyczną na wymienne butle z gazem i gotuję kuskus, ryż, makaron chiński, do tego jakieś świeże warzywa biorę. A, i jedzenie liofilizowane (wystarczy zalać wrzątkiem). Zastanów się nad zainwestowaniem w taką kuchenkę, jest niezastąpiona, niedroga, nie zajmuje dużo miejsca, a jedna butla wystarcza na tydzień albo dwa
Bo z takich zdrowych rzeczy długotrwałych to chyba nie da się nic polecić...
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-20, 21:01   #2376
Wenress
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość
Ja tam zabieram ze sobą kuchenkę turystyczną na wymienne butle z gazem i gotuję kuskus, ryż, makaron chiński, do tego jakieś świeże warzywa biorę. A, i jedzenie liofilizowane (wystarczy zalać wrzątkiem). Zastanów się nad zainwestowaniem w taką kuchenkę, jest niezastąpiona, niedroga, nie zajmuje dużo miejsca, a jedna butla wystarcza na tydzień albo dwa
Bo z takich zdrowych rzeczy długotrwałych to chyba nie da się nic polecić...
Tak by było najprościej ale odpada - pod namiot jeżdżę tylko raz w roku, na Woodstock niby są sklepy ale z zeszłego roku pamiętam jak to wygląda - na pewno nie będę do nich chodzić, za daleko i są ciekawsze rzeczy do roboty, więc nic świeżego nie będę mieć.
Nawet nie chodzi mi o naprawdę zdrowe jedzenie, wystarczyłoby normalne - byle lepsze od zapiekanek i kiełbas...

Ćwiczę!
Stary 2013-07-20, 22:34   #2377
nolose
Rozeznanie

Może migdały, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika? Ewentualnie jedzenie w puszkach, np. tuńczyk, fasola, groszek...
Stary 2013-07-21, 09:51   #2378
Wenress
Zakorzenienie

Dobry pomysł, wszystko dam radę kupić na miejscu koło stacji PKP, zawsze to lżej

Ćwiczę!
Stary 2013-07-22, 12:27   #2379
niuja
Rozeznanie

Możecie doradzić gdzie najlepiej zgłosić się po dobrze dobraną DIETĘ + TRENING dobrany ściśle do potrzeb? Chciałam zamówić na sfd, ale tam sa pytania bardzo ogólnikowe, a mi zależy na dobraniu treningu do uprawianych przeze mnie sportów i zaplecze treningowego jakie posiadam
Stary 2013-07-22, 12:58   #2380
wildclouds
BAN stały

Cytat:
Napisane przez niuja Pokaż wiadomość
Możecie doradzić gdzie najlepiej zgłosić się po dobrze dobraną DIETĘ + TRENING dobrany ściśle do potrzeb? Chciałam zamówić na sfd, ale tam sa pytania bardzo ogólnikowe, a mi zależy na dobraniu treningu do uprawianych przeze mnie sportów i zaplecze treningowego jakie posiadam

dr Dariusz Szukała, jest specjalistą dietetyki sportowej.
Mają sieć poradni w całym kraju.

http://dobrydietetyk.pl/dietetyk/dariusz-szukaa/3/
wildclouds jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-22, 13:08   #2381
niuja
Rozeznanie

Dzięki, jednak mi zależy od razu na dobraniu treningu, a dr z tego co widzę pomaga jedynie w diecie
Stary 2013-07-23, 15:43   #2382
anczysko1
Zakorzenienie

GG do anczysko1

Cytat:
Napisane przez niuja Pokaż wiadomość
a jakie uprawiasz sporty?
może będę mogła Ci pomóc
Stary 2013-07-24, 08:44   #2383
Solciuchna
Zakorzenienie

niuja, takie rzeczy powinien dobrać Ci ktoś, kto zobaczy Cię na własne oczy... Przez internet to ciężko jest...
Stary 2013-07-24, 09:36   #2384
niuja
Rozeznanie

Hm, chodzi o to, że muszę przybrać na wadze, miałam dość stresujący dłuuugi okres i strasznie się to na mnie odbiło. Ale nie chcę też pakować się byleczym i chętnie połączę to z treningami, chciałabym po prostu nabrać masy mięśniowej. Mogę tu się tak mocno rozpisywać?
Trenuję wspinaczkę, w domu posiadam chwytotablicę, drążek, stepper, dużą piłkę do fitnessu, chciałabym wykorzystać też rolki i wiadomo hantelki zawsze można zorganizować.
Stary 2013-07-24, 11:26   #2385
Solciuchna
Zakorzenienie

To co posiadasz, świetnie się nadaje, ale raczej do odchudzania Rolki to kardio, na kardio mięśni nie zbudujesz. Wspinaczka też mi się wydaje mało mięśniobudująca...

W zasadzie przepis jest prosty - białko + węgle + ćwiczenia siłowe z dużym obciążeniem. Najlepiej sprawdzą się hantle, sztangi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-24, 11:44   #2386
niuja
Rozeznanie

Dlatego potrzebuję pomocy osób, które są obeznane, bo spinaczka uwierz, jest mocno mięśniobudująca układałam sobie kiedyś diety, ale teraz po prostu nie mam na to czasu i na lenia chcę profesjonalnej pomocy.
Dzięki Wam bardzo!

Edit: Wróć, może obie mamy inne spojrzenie, tak jak mówisz, wspinaczka nie daje takich efektów jak kulturystyka, ale też nie jest typowo aerobowa, trenując regularnie da się zauważyć przyrost mięśni jak i spalanie tkanki tłuszczowej.

Z sfd dostałam odpowiedź, że treningi i całe plany można modyfikować od razu po jego otrzymaniu więc spróbuję tam

Edytowane przez niuja
Czas edycji: 2013-07-24 o 13:59
niuja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 14:56   #2387
Wenress
Zakorzenienie

Koleżanka opowiedziała mi o diecie warzywno-owocowej, którą polecił jej lekarz, nie na problem z wagą bo jest szczuplutka tylko ze zdrowiem, ponoć oczyszcza organizm i tak dalej.
Uwielbiam warzywa i owoce więc tydzień na czymś takim nie byłby dla mnie żadnym problemem Jednak panicznie boję się, że organizm spali mięśnie
albo że po powrocie do normalnego jedzenia zacznie gromadzić tłuszcz, do czego mam skłonność i każde większe odstępstwo od normalnych ilości jedzenia kiepsko się kończy (czyli jak jem za mało a potem normalnie albo za dużo a potem normalnie)
Dodam, że biegam 20km tygodniowo i ćwiczę jakieś dywanówki
Jak myślicie, słusznie się boję i lepiej sobie odpuścić czy jednak ta dieta jest warta uwagi?

Ćwiczę!
Stary 2013-07-24, 18:14   #2388
anczysko1
Zakorzenienie

GG do anczysko1

Cytat:
Koleżanka opowiedziała mi o diecie warzywno-owocowej, którą polecił jej lekarz, nie na problem z wagą bo jest szczuplutka tylko ze zdrowiem, ponoć oczyszcza organizm i tak dalej.
Uwielbiam warzywa i owoce więc tydzień na czymś takim nie byłby dla mnie żadnym problemem Jednak panicznie boję się, że organizm spali mięśnie
albo że po powrocie do normalnego jedzenia zacznie gromadzić tłuszcz, do czego mam skłonność i każde większe odstępstwo od normalnych ilości jedzenia kiepsko się kończy (czyli jak jem za mało a potem normalnie albo za dużo a potem normalnie)
Dodam, że biegam 20km tygodniowo i ćwiczę jakieś dywanówki
Jak myślicie, słusznie się boję i lepiej sobie odpuścić czy jednak ta dieta jest warta uwagi?
A ile Twoja koleżanka ma stosować taką dietę?
Ja bym na Twoim miejscu ją sobie darowała bo jak tak dużo ćwiczyczysz to potrzebujesz dużych ilości białka i odpowiedniej ilości tłuszczu, a tych składników w owocach i warzywach nie znajdziesz.
Stary 2013-07-24, 21:35   #2389
Wenress
Zakorzenienie

2 tygodnie, no właśnie tego się obawiam, że jedyny efekt to będzie niedożywienie , schudnę a potem nadrobię razy dwa, a mnie w ogóle nie chodzi o odchudzanie tylko tak się łudzę, że może cera i włosy się poprawią, jelita i różne takie drobne sprawy, więcej energii itp szczególnie, że koleżanka ma poważniejszy problem i skoro jej miałoby to pomóc to na moje bzdury tym bardziej....

Ćwiczę!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-24, 23:57   #2390
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anczysko1 Pokaż wiadomość
A ile Twoja koleżanka ma stosować taką dietę?
Ja bym na Twoim miejscu ją sobie darowała bo jak tak dużo ćwiczyczysz to potrzebujesz dużych ilości białka i odpowiedniej ilości tłuszczu, a tych składników w owocach i warzywach nie znajdziesz.

Organizm oczyszcza się SAM POPRZEZ ZDROWĄ DIETĘ. Czy może lepiej powiedzieć - odżywianie Wystarczy jeść jak najmniej przetworzone produkty.

Diety typu "owoce i warzywa", które zapisują dietetycy, to moim zdaniem straszna ściema. Nie wiem co mają na celu, nie rozumiem tego... Żeby klientka szybko zobaczyła mniej kg na wadze i przyszła na kolejne wizyty? Przecież to sama woda, wizualnie nic się nie schudnie, a jeśli nawet - to niezbyt estetycznie (obwisła skóra...). Nie rozumiem, czemu dietetycy nie mogą zapisać diety, gdzie będzie mnóstwo warzyw i owoców, a do tego jeszcze zdrowe białko i tłuszcze, bez których przecież nie da się żyć.

Edytowane przez Solciuchna
Czas edycji: 2013-07-24 o 23:58
Stary 2013-07-25, 05:53   #2391
blax5
Zadomowienie

Dlaczego jedzenie nie zmienia swojej kaloryczności podczas obróbki termicznej?
Tzn. chodzi mi o to, że, dajmy na to, mam filet z kurczaka. W takim kawałku mięsa jest x kalorii. Po ugotowaniu go w samej wodzie, mimo, że ma inną wagę, a inną zawartość kcal w 100 g, w całym kawałku kcal jest tyle samo. Prawda?
A przecież zmieniają się struktury zawarte w tym mięsie. Ścina się białko i zapewne jeszcze wiele innych procesów. Dlaczego nie wpływa to na zmianę kaloryczności?

Jakby ktoś miał linki do artykułów na ten temat, to też chętnie przyjmę, bo mi google nie pomogło nic znaleźć.
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 09:40   #2392
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Dlaczego jedzenie nie zmienia swojej kaloryczności podczas obróbki termicznej?
Tzn. chodzi mi o to, że, dajmy na to, mam filet z kurczaka. W takim kawałku mięsa jest x kalorii. Po ugotowaniu go w samej wodzie, mimo, że ma inną wagę, a inną zawartość kcal w 100 g, w całym kawałku kcal jest tyle samo. Prawda?
A przecież zmieniają się struktury zawarte w tym mięsie. Ścina się białko i zapewne jeszcze wiele innych procesów. Dlaczego nie wpływa to na zmianę kaloryczności?

Jakby ktoś miał linki do artykułów na ten temat, to też chętnie przyjmę, bo mi google nie pomogło nic znaleźć.
Temat kalorii to temat zgubiony W 2 identycznych produktach, identycznie ważących, mogą być całkiem różne wartości odżywcze i kaloryczne. Mało tego, organizm nie zawsze czerpie tą samą ilość kalorii z pożywienia!

A w jakim celu chciałaś o to zapytać? Odchudzasz się i liczysz kalorie?
Stary 2013-07-25, 09:58   #2393
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Temat kalorii to temat zgubiony W 2 identycznych produktach, identycznie ważących, mogą być całkiem różne wartości odżywcze i kaloryczne. Mało tego, organizm nie zawsze czerpie tą samą ilość kalorii z pożywienia!

Nie, ani jedno ani drugie. Pytam po prostu z ciekawości (interesuję się chemią i fizyką )
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 10:07   #2394
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
czyli to cale liczenie kalorii, minimalne zapotrzebowanie itd to tylko pic na wode?
Stary 2013-07-25, 13:15   #2395
Wenress
Zakorzenienie

Cytat:

Organizm oczyszcza się SAM POPRZEZ ZDROWĄ DIETĘ. Czy może lepiej powiedzieć - odżywianie Wystarczy jeść jak najmniej przetworzone produkty.

Diety typu "owoce i warzywa", które zapisują dietetycy, to moim zdaniem straszna ściema. Nie wiem co mają na celu, nie rozumiem tego... Żeby klientka szybko zobaczyła mniej kg na wadze i przyszła na kolejne wizyty? Przecież to sama woda, wizualnie nic się nie schudnie, a jeśli nawet - to niezbyt estetycznie (obwisła skóra...). Nie rozumiem, czemu dietetycy nie mogą zapisać diety, gdzie będzie mnóstwo warzyw i owoców, a do tego jeszcze zdrowe białko i tłuszcze, bez których przecież nie da się żyć.
No to sobie odpuszczę.
Właśnie koleżanka nie ma z czego chudnąć, i nie z tego powodu miała polecaną dietę, to mnie skusiło bo w głodówki odchudzające czy monodiety nie wierzę.
Może te owocki i warzywa mają sens skoro ona je normalnie białą mąkę, gotowe sosy z paczek, słodycze itd. Ja też przyznam, że jak mam kilka imprez w miesiącu to bym się chętnie natychmiastowo oczyściła, bo jednak trochę syfu wpadnie

Ćwiczę!
Stary 2013-07-25, 17:02   #2396
anczysko1
Zakorzenienie

GG do anczysko1

Cytat:
2 tygodnie, no właśnie tego się obawiam, że jedyny efekt to będzie niedożywienie , schudnę a potem nadrobię razy dwa, a mnie w ogóle nie chodzi o odchudzanie tylko tak się łudzę, że może cera i włosy się poprawią, jelita i różne takie drobne sprawy, więcej energii itp szczególnie, że koleżanka ma poważniejszy problem i skoro jej miałoby to pomóc to na moje bzdury tym bardziej....
jeśli chodzi o cerę, włosy czy paznokcie ja np piłam skrzyp i pokrzywę, niedawno zaczęłam pić bratka na trądzik (tylko do tego stosowałam maść) i faktycznie pomogło, cera się poprawiła, paznokcie zrobiły się twardsze można np pić sobie raz dziennie takie ziółka zamiast zwykłej herbaty, albo np można pić zieloną herbatę jeśli ktoś nie lubi ziółek.

Cytat:

Podobnie jest z Indeksem glikemicznym, jego wartość zmienia się w zależności od obróbki termicznej.

Cytat:
No to sobie odpuszczę.
Właśnie koleżanka nie ma z czego chudnąć, i nie z tego powodu miała polecaną dietę, to mnie skusiło bo w głodówki odchudzające czy monodiety nie wierzę.
Może te owocki i warzywa mają sens skoro ona je normalnie białą mąkę, gotowe sosy z paczek, słodycze itd. Ja też przyznam, że jak mam kilka imprez w miesiącu to bym się chętnie natychmiastowo oczyściła, bo jednak trochę syfu wpadnie
wiesz taką "dietę" można zastosować sobie np raz w miesiącu - 1 dzień właśnie po jakieś imprezie żeby się trochę oczyścić z toksyn, ale nie stosować tego przez dłuższy czas, bo tak jak sama mówisz tylko doprowadzisz się do niedożywienia i będzie jeszcze gorzej

A najlepiej unikać śmieciowego jedzenia typu fast foody, słone przekąski itd wtedy się oczyszczać nie będzie trzeba, ale wiem, że czasem jest taka ochota, której już nie można powstrzymać
Stary 2013-07-26, 08:40   #2397
T_Z
Przyczajenie

Cytat:

Jeśli ktoś odżywia się zdrowo... Oklepany argument dietetyków. Jeśli ktoś odżywia się dobrze to nie chodzi do dietetyków i nie ma problemów ze zdrowiem.

Cytat:
Diety typu "owoce i warzywa", które zapisują dietetycy, to moim zdaniem straszna ściema. Nie wiem co mają na celu, nie rozumiem tego...
Ma na celu oczyszczenie organizmu - w skrócie na podstawie własnych obserwacji nazywam to resetem organizmu.

Cytat:
Żeby klientka szybko zobaczyła mniej kg na wadze i przyszła na kolejne wizyty? Przecież to sama woda, wizualnie nic się nie schudnie, a jeśli nawet - to niezbyt estetycznie (obwisła skóra...).
Sama głodówka nie może być sposobem na odchudzanie - to oczywiste.
Natomiast może być świetnym wstępem do lepszego odżywiania i wtedy oczywiście yoyo nie nastąpi.

Cytat:
Nie rozumiem, czemu dietetycy nie mogą zapisać diety, gdzie będzie mnóstwo warzyw i owoców, a do tego jeszcze zdrowe białko i tłuszcze, bez których przecież nie da się żyć.
Jak zwykle w Polsce pokutują jeszcze zabobony już dawno obalone np. w USA. Jeśli znacie j. angielski to poszukajcie na youtube, google po słowie kluczowym fasting, water fasting itp.
Na diecie bez białka, tłuszczy, z niskimi węglami, poniżej 800kcal/dobę - czyli warzywa z dodatkiem owoców (bez tych bogatych w skrobię albo białko) - można być 2-6 tygodni. Na samej wodzie, ale tylko pod nadzorem lekarza 2-4 tygodni. W trakcie takiej głodówki normuje się ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu, cukru we krwi - w ciągu paru dni ludzie przekonują się, że to niezdrowe żarcie jest źródłem ich chorób cywilizacyjnych, oraz że organizm ma świetne możliwości radzenia sobie z tymi problemami tylko trzeba mu pomóc ruchem i dobrym odżywianiem.

było => jest => będzie
130kg =>95kg =>84kg
T_Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 09:17   #2398
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Jak zwykle w Polsce pokutują jeszcze zabobony już dawno obalone np. w USA. Jeśli znacie j. angielski to poszukajcie na youtube, google po słowie kluczowym fasting, water fasting itp.
Na diecie bez białka, tłuszczy, z niskimi węglami, poniżej 800kcal/dobę - czyli warzywa z dodatkiem owoców (bez tych bogatych w skrobię albo białko) - można być 2-6 tygodni. Na samej wodzie, ale tylko pod nadzorem lekarza 2-4 tygodni. W trakcie takiej głodówki normuje się ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu, cukru we krwi - w ciągu paru dni ludzie przekonują się, że to niezdrowe żarcie jest źródłem ich chorób cywilizacyjnych, oraz że organizm ma świetne możliwości radzenia sobie z tymi problemami tylko trzeba mu pomóc ruchem i dobrym odżywianiem.
ciekawe

to, ze niezdrowe zarcie (czy tez caly smietnik, ktory wrzucaja do wszelkiej zywnosci w postaci konserwantow, ulepszaczy, slodzikow itp) jest powodem wielu chorob i problemow ze zdrowiem, to nie tajemnica...

Ale czy faktycznie takie glodowanie jest zdrowe? Moze 1-2 dni, ale iles tygodni?
I co dzieje sie po tych 2-4 tygodniach na samej wodzie? Czy tez przypadkiem kosztem tego uregulowania cholesterolu, glukozy we krwi, nie siada gospodarka elektrolitowa (czyt. mineraly, witaminy)?

osobiscie mam troche "alergie" na wszelkie "nowosci" ciagnace zza oceanu, z ktorych wiele dziwnym trafem po jakims czasie okazuje sie "zlem"
Stary 2013-07-26, 14:31   #2399
anczysko1
Zakorzenienie

GG do anczysko1

Cytat:
Jeśli ktoś odżywia się zdrowo... Oklepany argument dietetyków. Jeśli ktoś odżywia się dobrze to nie chodzi do dietetyków i nie ma problemów ze zdrowiem.

Sama głodówka nie może być sposobem na odchudzanie - to oczywiste.
Natomiast może być świetnym wstępem do lepszego odżywiania i wtedy oczywiście yoyo nie nastąpi.
Ale ludzie nie chodzą do dietetyka tylko wtedy gdy są otyli albo niedożywieni. Istnieją też tzw dietetycy sportowi, kliniczni (np ktoś idzie do dietetyka, gdy ma wrzodziejące zapalenie jelita grubego albo inne choroby, w których sposób odżywiania jest bardzo ważny ponieważ łagodzi wiele objawów chorobowych) do dietetyka zgłaszają się też kobiety ciężarne czy karmiące piersią

Głodówka jest wstępem do lepszego odżywiania? Skąd czerpiesz takie informacje?
Stary 2013-07-28, 20:01   #2400
Marud13
Przyczajenie

Głodówka jest zła. Jak można to robić swojemu organizmowi. Podstawą do efektywniejszego odchudzania powinny być ćwiczenia. A nie głodówka, czy nawet ograniczanie spożywania niektórych pokarmów.
Marud13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości