|
|
#2371 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część V.
Podczas porodu dochodzi do bardzo intensywnej stymulacji proprioceptywnej, tj. stymulacji czucia głębokiego. Wpływa ono na napięcie mięśniowe, czucie własnego ciała i orientację w przestrzeni. Poród siłami natury daje dziecku przede wszystkim bardzo duży docisk całego ciała, co buduje napięcie i pozwala mu poczuć swoje ciało. Dociski podczas porodu pomagają też dziecku w przygotowaniu się do pracy przeciwko sile grawitacji. Dziecko przez dziewięć miesięcy pływa w brzuchu mamy. Po narodzinach nagle zaczyna działać na nie siła grawitacji. Przejście przez kanał rodny mobilizuje je do pracy przeciwko tej sile, przygotowuje do poruszania się w innym środowisku. Przejście przez kanał rodny odwrażliwia( istnieją dzieci, które mają bardzo wrażliwą skórę i które po prostu nie lubią być dotykane czy masowane. Przechodząc przez kanał rodny, noworodek jest tak stymulowany, że ta wrażliwość zmniejsza się lub ginie). Jak dziecko rodzi się przez cc warto po porodzie głaskać jego twarz, główkę, potem resztę ciałka
.Cytat:
![]() Cytat:
A co do siusiu po warto sobie puścić wodę jakoś łatwiej się wtedy wysikać.
|
|
|
#2372 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka razy trafiłam na info ze dużo łatwiej robi sie siku np pod prysznicem. To jakos poleci. A reszta? Jak tu "przeć" jakby co? Tija mówi ze szwy sa mocne, kobiety tez nie trafiają do szpitala z powodu stolca, czyli to jest możliwe. Chyba kupię te czopki, od samego leżenia w szafce bedzie mi lzej.
|
|
|
|
#2373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio 93 waga pokazała sama radość ale niech no tylko ktoś spróbuje mi zwrócić uwagę, że co tak ciągle jem, to wzrokiem morduję No i tak fajnie widać po reakcji dziecia, co mu smakuje a co nie No to jak sobie odmówić tej przyjemności, jaką jest oglądanie falującego brzucha
|
|
|
|
|
#2374 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To coś na zasadzie zaburzeń SI? ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
Więc teraz mam tylko czekać na bombardowanie rozumiem? ![]() Ja jak się stresuję to cierpię na kompulsywne jedzenie....także ten...dziś chyba właśnie ten dzień. Przy okazji, tłumaczyłoby też wysokie tętno
|
|
|
#2375 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nigdy nie chciałam kosza mojżesza a po pobycie tutaj już mam zamówiony od koleżanki ![]() Cytat:
dla niego za spostrzegawczośćCytat:
Biedna... Cytat:
Nie jest jakiś bardzo gruby ale od "zawsze" ten brzuszek tak nisko. Przyjechała kiedyś znajoma, patrzy na mojego kocura i pyta: " A ona to kotna jest " ileż było śmiechu jak się dowiedziała, że to ON ![]() Cytat:
|
|
#2376 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2377 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
|
|
#2378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj po smacznym jedzeniu faluje kilka razy bardziej a jak nie smakuje to jedt cisza :P tak mi sie wydaje ![]() Tez zre dwa razy wiecej jak mam nerwa :/ |
|
|
|
|
#2379 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W dr Housie dziewczyna miałam kleszcza w bożence ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pierniku virobi jest głośniejszy od standardowego odkurzacza? Już się kiedyś nad nim zastanawiałam, a przez Was temat powrócił Jutro jedziemy do ikei, może wrócimy łóżeczkiem i materacem ![]() W końcu wiem jak to jest jak dziecię kopie w szyjkę |
||||
|
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
Napiszę jak piszą na Pudelku: pierwsza!!
![]() ![]() Dzień dobry Mamusie! Dobrego dnia! Słonko przykro mi z powodu pieska ![]()
|
#2381 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wow, witaj poranny ptaszku! Jak nocka? Spokojna? Wysłane za pomocą magii ---------- Dopisano o 06:05 ---------- Poprzedni post napisano o 06:04 ---------- I ja sie witam, wczoraj próbowałam Was nadrobić, niestety z marnym skutkiem jak widać ![]() Miłego dnia Wysłane za pomocą magii |
|
|
|
|
#2382 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry
odezwę się pewnie po wypiciu glukozy raz już dałam radę, mam nadzieję że teraz też tak ładnie pójdzie...
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia!
|
|
#2384 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dla męża..Cytat:
![]() fajnie,że wiesz na czym stoisz..to chyba dość rzadkie sytuacje,że ktoś by podważył takie zaświadczenie.. Cytat:
tak..przy zaburzeniach SI często zaburzone jest więcej niż jedna sfera..choć niekoniecznie..samo zab czucia głębokiego najczęściej przebiega na tyle łagodnie,że nikt nie zwraca na to uwagi..większość osób ma jakieś cechy zab. SI..np ja i mój pedantyzm albo jeszcze ładniej nazwane-potrzeba dbania o estetykę i czystość to też symptom zakłócen w sferze SI Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2385 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Wczorajszy dzień tak mnie wykończył, że nawet pobudkę w nocy miałam tylko 1. |
|
|
|
#2386 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2387 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
W weekend jak dobrze pójdzie TŻ pojedzie do mojej kuzynki po rzeczy dla Tosi Organizacja wyśmienita - rodzice przyjeżdżają, mama mnie będzie doglądać, a tata jedzie dla towarzystwa z TŻtem Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dzisiaj może nadrobię Cytat:
|
|
#2388 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba wiem kiedy spojenie bardziej boli (zaj... Boli bym powiedziała). Jak za dużo siedzę. Wczoraj miałam ochotę wysmarowac sie jakąś konkretną mascia albo lyknac porządną tabletkę przeciwbolowa. Ale jak ktos siedział na tylku z 10h z malymi przerwamk to co sie dziwić.
---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ---------- A zaparcia? Tego sie boje jak już. |
|
|
|
#2389 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2390 |
|
Zakorzenienie
|
Co do potrzeb fizjologicznych po porodzie, to załatwienie ich jest bardzo ważne, lekarze na obchodzie u nas zawsze pytali o stolec
Co do prysznica, to mi pozwolono na niego rano w sobotę, pod opieką męża. A urodziłam w pt wieczorem. Ale to też przez utratę krwi. |
|
|
|
#2391 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteście niezastąpione.
|
|
|
|
#2392 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2393 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zabieram sie za śniadanie. Potem musze sprzątać łazienkę. Zrobic jakieś zakupy. I tyle. Relaks, balkon, lezaczek.
|
|
|
|
#2394 |
|
Zakorzenienie
|
To czopki, najmniej inwazyjne
Tak jak kasia piszę, pytają o stolec i czasem nawet nie chcą wypuścić zanim kobieta się nie wypróżni.
|
#2395 | ||||
|
Zadomowienie
|
Hej!
Dzisiaj kiepsko pospałam, bo do późna pomagałam mężowi ogarnąć parę rzeczy na dziś i położyliśmy się trochę przed 1. Ku naszej uciesze sąsiedzi zorganizowali sobie imprezę, bez muzyki, za to z okropnie głośnymi krzykami i śmiechem. W poniedziałek. A że chcieliśmy mieć okno w nocy uchylone, żeby się nie ukisić, to niosło się jakby imprezka była dosłownie za naszą firanką. Mąż o 6 wstaje do pracy. Wrzasnęłam przez okno że proszę o ciszę, bo inaczej dzwonię na policję, i o dziwo poskutkowało. Ale z tego wszystkiego zirytowałam się i długo nie mogłam zasnąć.(Hm, kiedyś to ja byłam taką imprezującą studentkąâŚ Ale w środku tygodnia tak ludziom nie robiłam.)A obudziłam się jakoś po 5 z takim stanem pęcherza, że musiałam czym prędzej przygotować się na zaplanowane badanie moczu. Potem już nie zasnęłam, czekałam na otwarcie punktu pobrań. Zrobiłam badanie moczu, morfologię i OB, bo to mi kazała przynieść diabetolog, ale wykorzystam też do ginekologa, chyba się nie "przeterminuje" w 2 tygodnie. :P A nie chce mi się 2 razy za to płacić. Od gina zawsze robię prywatnie, a diabetolog jest z NFZ, ale nie dała mi skierowania, bo tak tylko rozmawiałyśmy bez wizyty i mówiła mi z jakimi badaniami mam się pojawić.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja miałam kiedyś kleszcza prawie między pośladkami. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dostałam na koniec taką książeczkę ze szkoły i jeszcze nie przejrzałam, ale czuję że nie będę miała za bardzo fajnych informacji do podzielenia się z Wami. :P Średnio jestem zadowolona z tych zajęć, no ale coś tam ogarnęłam, na pewno zapamiętam pielęgnację noworodka przećwiczoną na lalce.
Edytowane przez florencee Czas edycji: 2016-05-31 o 08:02 |
||||
|
|
|
#2396 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a tak serio to w 1 trym miałam podwyższony wynik na czczo i musiałam pełne badanie zrobić. Teraz jestem już po wypiciu i jest ok jest nas tu 4 ciężarne na glukoze mogliby nam jakiś pokoik udostępnić ![]() Cytat:
|
|
#2397 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2398 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zdarzają mi się teraz zaparcia i w momencie parcia czuję taki dziwne parcie też na bożenkę tak jakby bożenka chciała wyjść na zewnątrz Całe życie miałam zaparcia ale takiego odczucia nigdy. To jest normalne? Przepraszam za głupie pytanie Cytat:
|
|||
|
|
|
#2399 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A te zaparcia co teraz masz są mocniejsze niż przed ciążą? To pewnie przez wysiłek i moooocne parcie plus masa dziecka daje taki dziwny efekt.
|
|
#2400 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam sukienki w szafie.... Jupi jupi jupi... Nie wrzuciłam
![]() Z krótkiej zrobiły sie bardzo krótkie ale do domu i własnego ogródka mogą być. Za to krótkich spodenek nie mogę przez biodra przeciągnąć
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.

.

ostatnio 93 waga pokazała
sama radość

dla niego za spostrzegawczość

"
<3
taka tylko została w rozmiarze xs