Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza! - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-04, 08:37   #2371
velika
Winter is coming

Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza

Ineso U mnie też są takie ryki. Młoda najchętniej już by wstała i robiła demolke A tu lipa heh
Niulka kurczę musisz jeść! Ja to mam taki apetyt ze koniec świata. Od rana już zjadłam tosty, pół paczki delicji i dwie porcje lodów heh
edit: trzy porcje :P

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Cytat:
Napisane przez kejka90 Pokaż wiadomość
No i nie oszukujmy sie. Czytalam artykul na temat nocnych karmien przy dzieciach KP i tylko 5% przesypia "cale noce". Takze radze sie nie skupiac i starac sie cieszyc ze dzieciaki chca jesc- w nocy mleko jest najlepsze, a to znaczy ze dzieciaki super sie rozwijaja. Jesli w ten sposob na to spojrzymy to od razu lepiej sie czlowiekowi zyje!! Peace
oo tka sobie trzeba tłumaczyć!
co do rozszerzania to na pewno jest jeszcze za wcześnie, co za bzdury ten pediatra gada ;/ ja może zacznę powoli tak dwa tygodnie przed skończeniem 6 miesiąca, bo moja przenoszona i widzę, że się rozwija z lekkim wyprzedzeniem. Ale to od niej też zależy i decyzję będę podejmować w październiku dopiero. Na razie zaczęłam się edukować, bo na temat rozszerzania to nic nie wiem

Edytowane przez velika
Czas edycji: 2016-08-04 o 08:32
velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-04, 09:00   #2372
lulka19
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza

Ja mam zamiar wprowadzić marchewkę a potem dynię pod koniec sierpnia. Bartek ma anemię, tak będzie najlepiej.

Wczoraj od 8 rano do 20 stej pospał mi może razem 1,5 godz Już nie wiedziałam co mam z nim robić, i zostawiałam go by sam się bawił

Teraz wieczorami nadrabiam zaleglosci książkowe i filmowe
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-04, 10:33   #2373
patulinka94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez renata3_ Pokaż wiadomość
Mój Miłosz również od 2 tygodni budzi się w nocy częściej niż wcześniej

puzle piankowe na podłogę
Czy ktoś ma puzle piankowe na podłogę z firmy Skip Hop ?
Myślę nad ich zakupemm ale szukam kogoś kto powie że warto zainwestować w nie prawie 300zl. ewentualnie coś innego polecacie ?
--
Ja mam i jestem zadowolona 😊 Mimo że nie wszystkie puzzle idealnie do siebie pasują.

Rozszerzanie diety- My podajemy marcheweczke w postaci papki, ale to bardziej jest lizanie łyżeczki. Zdecydowana większość zjadłam potem ja 😃😜
No i rozszerzamy ze względu na niski poziom żelaza i problem z kupka.
patulinka94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-04, 11:14   #2374
niulka_1985
Zadomowienie

Ja ograniczam słodkie. Wczoraj się zważyłam i osiągnęłam wagę sprzed ciąży, jednak po ciele tego nie widać. Oponka jest, biodra nadal szersze, uda tak samo, więc co straciłam? Wodę chyba.

Patulinka, a ta marchewka na kupkę pomaga? Mój Miloszek ma coraz większe problemy i chciałabym mu pomóc.

☆☆☆
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-04, 11:23   #2375
velika
Winter is coming

Ja muszę duuzo jeść bo nie chce chudnac za bardzo. Niulka graty za wagę!
W biedro są książeczki za 2,99. Kupiłam dwie kontrastowe i dwie bajki

Stary 2016-08-04, 11:44   #2376
lulka19
Zakorzenienie

Mi przyjaciółka, która ma 5 tyg starsza córeczke mówiła, ze od marchewki sa zaparcia Wiadomo, że w formie papki, i jeszcze z odrobiną masełka chyba.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Na zaparcia chyba lepiej jabłko jeśli już, albo sok z jabłek. Nie marchewkę gotowaną.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Ja muszę duuzo jeść bo nie chce chudnac za bardzo. Niulka graty za wagę!
W biedro są książeczki za 2,99. Kupiłam dwie kontrastowe i dwie bajki

Poluję na czarno białą
Stary 2016-08-04, 11:50   #2377
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Ineso U mnie też są takie ryki. Młoda najchętniej już by wstała i robiła demolke A tu lipa heh

co do rozszerzania to na pewno jest jeszcze za wcześnie, co za bzdury ten pediatra gada ;/ ja może zacznę powoli tak dwa tygodnie przed skończeniem 6 miesiąca, bo moja przenoszona i widzę, że się rozwija z lekkim wyprzedzeniem. Ale to od niej też zależy i decyzję będę podejmować w październiku dopiero. Na razie zaczęłam się edukować, bo na temat rozszerzania to nic nie wiem
No dokładnie!

Myślisz, że przenoszenie też ma na to wpływ? Na skoki tak, bo mózg się rozwijał - ale układ pokarmowy to chyba tylko ,,pracując"?
Też jeszcze nic nie wiem

A, i zapomniałam napisać że ja wczoraj też fryzjera zaliczyłam - też włosy do ramion, nawet fryzjerka zauważyła że lecą, więc chyba się zaczęło
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-04, 13:56   #2378
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90

Lulka takim szkrabom sie nie robi marchewki z maselkiem z tego co wiem

Dzieki za info o ksiazeczkach

Niulka graty za wage, ale jedz dziewczyno chocbys slodkie musiala. Nie ma nic gorszego jak brak jedzenia i KP.

Ineso zazdroszcze ze dopiero sie zaczelo. U mnie jest tragedia z wlosami. Za kazdym razem jak myje to łapie doła. Dobrze ze teraz malo wychodze to rzadziej myje bo sa okej, ale w takich bym juz nie wyszla do ludzi. W rozpuszczonych nie widac, ale w spietych koszmar. A juz nie wspomne o tym ze jak mi wyjda wlosy z kitki od dolu to mi mlody je ciagnie

Mikołaj <3
01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3
kejka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-04, 14:06   #2379
Kayira
Zakorzenienie

Kejka nie musze kazdej jej rady wprowadzac i tyle
A jak jej nie pasuje to trudno...

Velika to ladny masz apetyt..

Lulka to mialas dzien z glowy.. wspolczuje...

Patulinka ile Twoja juz ma?

Niulka moze ogolnie z calosci zgubilas. U mnie brzuch tez zostal...

WLOSY
mi teraz leca. Ale nie wiem czy to po ciazy czy farba. A moze jedno i drugie...
W ogole jakos dziwnie mi farba chwyta.... wraca m do brazu... trudno...

WAGA
A ja juz waze 7 kg mniej niz przed ciaza. Ale jem to na co mam ochote i ile chce.
Tylko ze ja jeszcze cwicze dodatkowo...
X mowi ze nogi mi bardzo schudly..
Tylko ja tez mam co zrzucac...

Nasz mały cud 22-04-2016
Kayira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-04, 14:53   #2380
patulinka94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Mi przyjaciółka, która ma 5 tyg starsza córeczke mówiła, ze od marchewki sa zaparcia Wiadomo, że w formie papki, i jeszcze z odrobiną masełka chyba.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Na zaparcia chyba lepiej jabłko jeśli już, albo sok z jabłek. Nie marchewkę gotowaną.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Poluję na czarno białą
Nie dodaje się masła takim dzieciom.
Przyjaciółce bym nie do końca wierzyła.
Najpierw rozszerza się dietę od warzyw, potem owoce. Bo do słodkiego dziecko się szybko przyzwyczai i nie będzie chciało warzyw
patulinka94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-04, 17:40   #2381
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patulinka94 Pokaż wiadomość
Nie dodaje się masła takim dzieciom.
Przyjaciółce bym nie do końca wierzyła.
Najpierw rozszerza się dietę od warzyw, potem owoce. Bo do słodkiego dziecko się szybko przyzwyczai i nie będzie chciało warzyw

Wiem, że zaczyna się od warzyw, i tak też zrobię, ale pisałam o Twoim konkretnym przypadku gdy dajesz marchewkę na zaparcia, a ona jest dobra, ale na biegunkę, bo zagęszcza kupkę

A co do masła to powinno się dawać, ale może mam zły przepis, w każdym razie wszędzie gdzie czytałam to dodają je.

Bartek mi dziś urządził takie cyrki gdy był spiący, że mało nie padłam na zawał. Ręce to mi do tej pory chodzą z bolu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-04, 19:05   #2382
GGI
Zakorzenienie

Oj dziewczynki wspolczuje wam z tymi lecacymi wlosami wiem jak to jest w ciazy mi tak lecialy.

Jedzenie u mnie apetyt taki jwk zawsze czyli 3 posilki dziennie o stalych porach i 2 przekaski czyli jakies ciasteczko.. ale za to wody pije okolo 4l na dobe.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Rozszerzenie jedzpnka tak ale ja zamierzam po 5.5 miesiaca oczywiscie od warzyw mam sporo u rodzicow eko warzyw wiec no na owoce bedzie czss. Dzis zrobilam 20 sloiczkow malunek dla cory bedzie na zime

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Malinek mialo byc

Stary 2016-08-04, 19:51   #2383
MaLoS
Rozeznanie

Dziewczyny a od kiedy ruszacie z kaszką czy zagęszczeniem mleczka? Pytam te, które maja taki zamiar

I jakiej firmy kaszkę kupić najlepiej?
Jestem lekko przerażona tym rozszerzeniem diety...

Mój Adaś tez cześciej sie budzi teraz, ale nie tyle mleczko co sie tulić, albo smoka chce

GGI słoiczki z własnymi malinami to bedzie bomba witaminowa na zimę super

Zmiany? Zawsze na lepsze
MaLoS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-05, 02:31   #2384
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25

GGI ja dostalam mnóstwo szpinaku swiezego od dziadka z działki i tez pomrozilam mam marchewkę od siostry również nie pryskana i chyba przygotuje ją tak jak gdzies w necie polecali w kostkach lodu pomrozona, zawsze to swoje i pewne, bo z marketu nie odwazylabym sie dać. O rozszerzaniu diety dostalam bardzo fajny poradnik z bobovity. Krok po kroku opisane jest co po kolei wprowadzac
Stary 2016-08-05, 03:22   #2385
Kayira
Zakorzenienie

Ggi maliny... zazdroszcze. My aronie bedziemy robic.

Malos nie wiem czy i tak nie bedziesz musiala kilku sprobowac. Nie pamietam co siostra podaje. Powiem wieczorem

Tabaska to fajny poradnik

Nasz mały cud 22-04-2016
Kayira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-05, 08:52   #2386
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaLoS Pokaż wiadomość
Dziewczyny a od kiedy ruszacie z kaszką czy zagęszczeniem mleczka? Pytam te, które maja taki zamiar

I jakiej firmy kaszkę kupić najlepiej?
Jestem lekko przerażona tym rozszerzeniem diety...

Mój Adaś tez cześciej sie budzi teraz, ale nie tyle mleczko co sie tulić, albo smoka chce

GGI słoiczki z własnymi malinami to bedzie bomba witaminowa na zimę super

My powinnyśmy szybciej... Chyba zacznę od następnego tyg robić kaszkę z 1 łyżki
Stary 2016-08-06, 07:56   #2387
velika
Winter is coming

dziecko mi się naprawiło dziś tylko 2 pobudki, o 1 i o 4, pospałyśmy sobie do 7 byłoby dłużej, gdyby staremu nie zadzwonił budzik, myślałam, że ubije dziada teraz młoda poszła znowu spać, a ja sobie jem lody
dzisiaj idziemy na grilla do znajomych, mam 5 minut z buta więc biorę Emi ze sobą. Początkowo chciałam mamę poprosić, żeby z nią została, ale jestem matka-wariatka niestety i wolę ją zabrać
Co do przetworów to ja nic nie robię, bo nie umiem nawet ;/ nie wiem co to biedne dziecko będzie jadło zimą ;] trochę lipnie nam przypada okres rozszerzania diety

Stary 2016-08-06, 11:40   #2388
niulka_1985
Zadomowienie

U mnie laktacja powoli wraca do normy, chyba faktycznie to był kryzys. Mimo tego i tak daję małemu mm na noc. Dzięki temu śpi 7 h, a nie 2 jak przedtem i mam jedno karmienie nocne, a nie trzy. Poza tym mały cały czas jest na piersi.

☆☆☆
Stary 2016-08-06, 12:28   #2389
GGI
Zakorzenienie

Tabaska podzielila bys sie tym krok po kroku z bobovity? Mozesz przeslac na prv?

Stary 2016-08-06, 13:45   #2390
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GGI Pokaż wiadomość
Tabaska podzielila bys sie tym krok po kroku z bobovity? Mozesz przeslac na prv?

To chyba trzeba się zalogować w ich klubie. Ja dziś to zrobiłam i teraz czekam za paczuszką.

☆☆☆
Stary 2016-08-06, 20:26   #2391
AsiaPo
Mama Land

Niulka: Gratulacje

Ja za to zrobiłam deal roku Doszła do mnie paczka z Hippa z papką marchewka&ziemniak oraz kupony na ich produkty zakupione w Ross.
Poszłam je wykorzystać i okazuje się, że łączą się one z promocjami ichniejszymi.
Więc za płyn do kąpieli dziecka zapłąciłam 12 zł/400ml! (bo wzrósł mi rabat Rossnę do 4%)
Stary 2016-08-06, 20:36   #2392
sunshine1551
Raczkowanie

rozszerzenie diety

Jeśli chodzi o podawanie posiłków to ja zaczęłam podawać najpierw ugotowaną marchewkę rozmiksowaną gdy młoda zaczęła 5-ty miesiąc tak przez tydzień następnie do tego dodałam w następnym tygodniu ziemniaka. W następnym tygodniu dodałam łyżkę masełka oselkę a później różyczkę brokuła później troszkę pietruszki. Daje zupkę przez butelkę jest gęsta więc młoda ciągnie ze smoczka krzyżykowego a i słodzę jedną plaskom łyżeczka cukru. Jeśli chodzi o zupki to w pierwszym dniu zjadła dwie łyżeczki a raczej wypluła. A następnego dnia 80 ml. I tak z każdym dniem coraz więcej. Teraz potrafi zjeść 0d 180 ml do 250 ml.
Kaszki bobo vita zaczęłam podawać też jak zaczęła równo 5 ty miesiąc dawałam 2 miarki żeby zagęścić mleko i zagęszczałam najpierw jeden posiłek żeby wyczuć czy jej nic nie będzie a później wszystkie.
Gdy młoda zaczęła 6 miesiąc wprowadzilam Kasze manne krupczatkę. Gotuję 200 ml wody wsypuje 2 miarki krupczatki i gotuje przez pięć minut żeby purkalo powoli na koniec dodaje plaskom łyżeczkę cukru ze względu na to że moje jabłka są strasznie kwaśne. Gdy jest letnie to dodaje do tego starte jabłko i podaje przez butle jest to bardzo gęste więc dziurę w smoczku sama musiałam odpowiednią zrobić. Takiego deserku potrafi pochlonąć 180 ml. Też jak zaczęłam 6 miesiąc to gotuje jej kompot z jabłek i pije jak szalona. Nie podaje już samej wody tylko kompot. Przez to że pije ten kompot to nie mamy żadnych problemów z konsystencją kupek nie ma zaparć. Teraz mam zamiar zagęszczać mleko modyfikowane wcześniej ugotowaną krupniczą niż tymi sztucznymi kaszkami bobo vity.

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Od następnego tygodnia mam zamiar dać jej ugotowaną zupkę z dynii.
Stary 2016-08-07, 00:30   #2393
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25

GGI zaloguj sie na bobovita peel i przyślą Ci ten poradnik poczta.

AsiaPo zrobilam ten sam deal, kupilam z każdego kuponu po 1 produkcie, a po żel Jeszcze sie cofnelam i sie okazalo ze dodatkowo jest na promo

My juz po chrzcinach, wszystko wyszlo super, maly rozsmieszal księdza a podczas imprezy gugal i cieszyl się do wszystkich, potem go wykapalismy i zasnal od razu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-08-07, 06:29   #2394
danika
Zakorzenienie

Sunshine proszę powiedz ze żartowałaś z tym cukrem do wszystkiego...

A czemu dajesz zupki i kaszke przez smoczek a nie łyżeczka? Pytam bo pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu. Tzn mleko z kaszka to wiem że dzieci niektóre piją ale o zupce pierwsze słyszę.

Asia i Tabaska: Janusze biznesu z Was Tabaska super że udane chrzciny
danika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-07, 06:42   #2395
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25

Mnie tez dziwi ze ten cukier dodaje, w poradniku wlasnie każą tego unikać, a zupki powinno dziecko jeść łyżeczka bo po to właśnie dziecko pokonuje kolejny krok nauki jedzenia i nabywa nowa umiejętność oprócz ssania
Stary 2016-08-07, 07:26   #2396
GGI
Zakorzenienie

Wlasnie ja tez jestem zaskoczona tum cukrem. Chcialam Was zapytac czy moze znacie sposob zeby uniknac cukru w konfiturach? Moze jest jakiś sprawdzony przez Was?

Stary 2016-08-07, 08:14   #2397
velika
Winter is coming

no też uważam, że ten cukier to niepotrzebny ;/
zarejestrowałam się do tego klubu bobovity kurde nie pamiętam, czy do hippa też się rejestrowałam
tabaska super, że chrzciny udane! u nas 24,09 dopiero, ostatni chyba jesteśmy ale i tak jestem w szoku, że chłop to ogarnął bez mojej pomocy ;] bo już myślałam, że ją ochrzci za jednym zamachem z komunią
my wczoraj zaliczyliśmy grilla u znajomych, szkoda, że tak zimno było to pół imprezy mnie ominęło bo się schowałam z małą w domu. No ale wolałam ją wziąć ze sobą niż dobić dopiero po 20 ;] kochana była, a nasz kumpel któremu się urodziła siostrzenica miesiąc po Pyzolu nie dowierzał, że dziecko może tyle godzin nie płakać a ona akurat lubi ludzi i imprezki
a dziś jedna pobudka koło 4 ale dokarmiłam ją o 22 jak wróciliśmy do domu ;]

Edytowane przez velika
Czas edycji: 2016-08-07 o 08:29
Stary 2016-08-07, 09:29   #2398
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
Sunshine proszę powiedz ze żartowałaś z tym cukrem do wszystkiego...

A czemu dajesz zupki i kaszke przez smoczek a nie łyżeczka? Pytam bo pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu. Tzn mleko z kaszka to wiem że dzieci niektóre piją ale o zupce pierwsze słyszę.

Asia i Tabaska: Janusze biznesu z Was Tabaska super że udane chrzciny

Ja się z tym spotkałam, ale smoczek musi być o dużym przepływie, i jest to rozwiązanie dość wygodne No ale pytanie klucz, po co ten cukier??

Dziewczyny czy wasze dzieci już same trzymają butelki?

TŻ dziś sam obrobił Bartka w nocy dzięki temu spałam 11 godzin

Edytowane przez lulka19
Czas edycji: 2016-08-07 o 09:31
Stary 2016-08-07, 09:37   #2399
GGI
Zakorzenienie

Jak tak Was czytam to w sumie zaluje ze tak wczesnie robilam chrzciny. Nie znalam w tedy jeszcze mojej córki teraz wszystko jak w zegarku i wiem co i jak a w tamtym czasie to sam stres był.... ale przy 2 dziecku bede juz mądrzejsze...

Stary 2016-08-07, 10:54   #2400
velika
Winter is coming

Wow super lulka, tyle snu!
Moja to nie zna butelki za bardzo. .. teraz to nawet w domu nie mam odpowiedniej

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości