Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-29, 15:34   #2371
Ata77
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Hazel Eyes Pokaż wiadomość
nie prawda. iwelu moich znajomych odbywalo 2 staze w 2 roznych instytucjach.
poza tym, pozniej mozna jest przejsc przygotowanie zawodowe po ukonczeniu chyba 27 roku zycia (staz mozna zrobic do 27)
PRAWDA. Doczytaj może. Staż można odbyć raz w sensie łączna suma okresu nie może przekroczyć 12 mc. Nie napisałam,że można odbyć tylko w jednej instytucji. Można odbyć w dwóch różnych,ale nie przekroczyć 12 mc.
Wiem co piszę.
Dalej również wprowadzasz w błąd kogoś pisząc,że można później przejść na przygotowanie zawodowe po ukończeniu 27 rż.
Na przygotowanie zawodowe kwalifikują się osoby:
-bez kwalifikacji zawodowych lub bez wykształcenia średniego
-długotrwale bezrobotne
-powyżej 50 rż
-po odbyciu kary wolności,które nie podjęły pracy
-niepełnosprawne
-kobiety ktore po urodzeniu dziecka nie podjęły pracy

NALEZY spełnić choć jedno z powyżśzych kryterii aby móc skorzystać z przygotowania zawodowego
Nie jest wiec tak jak piszesz,że po stażu "można przejsc na przygotowanie zawodowe",sugerujesz swoją wypowiedzią,że kazdy moze,a to nieprawda

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 14:10   #2372
abcdef112
Przyczajenie

a czy będąc na stażu za święto, które wypada w sobotę (tak jak 1 listopada) przysługuje mi dzień wolny ???
abcdef112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 14:58   #2373
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
PRAWDA. Doczytaj może. Staż można odbyć raz w sensie łączna suma okresu nie może przekroczyć 12 mc. Nie napisałam,że można odbyć tylko w jednej instytucji. Można odbyć w dwóch różnych,ale nie przekroczyć 12 mc.
Wiem co piszę.
Ata77, czyli mogę szukać stażu gdzie indziej, jeśli już raz byłam na niecałe 6 miesiecy?:O Nie wiedziałam. Myślałam, że jak sie juz raz gdzies załapie, to juz po ptokach.
izuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 16:08   #2374
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abcdef112 Pokaż wiadomość
a czy będąc na stażu za święto, które wypada w sobotę (tak jak 1 listopada) przysługuje mi dzień wolny ???
Tak.

Ale może też być "ogórnie" ustalony wolny dzień, np. u mnie za 1.11 wolny jest 10.11 i tu nie ma wyboru, że chce się kiedy indziej.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 15:18   #2375
agent15
Przyczajenie

Chciałbym się zapytać o dwie rzeczy, a mianowicie:

Czy po zakończonym stażu, mogę przedłużyć go sobie na zasadzie stażu interwencyjnego ? Jeśli tak to ile może potrwać tego rodzaju staż, czy mogę go przerwać z powodu przeprowadzki do innego miasta i ile jest za niego płacone ?

Brałem już urlop w sierpniu, ale chce wziąść też w grudniu, a więc czy mogę wg. moich obliczeń, liczyć na 6 dni wolnego ?

Edytowane przez agent15
Czas edycji: 2008-11-01 o 15:21
agent15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 18:30   #2376
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Nadal jesteś bezrobotna (bo przeciez nie jesteś zatrudniona w danej firmie/instytucji) i nie musisz sie do nowa rejestrować.
Dzięki, fajnie wiedzieć
A to znaczy, że muszę się co miesiąć odchaczac w UP, mimo że mam staż?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 19:17   #2377
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Dzięki, fajnie wiedzieć
A to znaczy, że muszę się co miesiąć odchaczac w UP, mimo że mam staż?
Z tego co tu dziewczyny pisały to roznie to jest - ja nie musiałam: termin miałam ustalony dopiero po stazu, ale kilka osób pisało że musiało co miesiąc przyjezdżać. Więce lepiej się dowiedz jak jest u Ciebie w UP.

Instagram

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-02, 11:03   #2378
paulinka3110
Wtajemniczenie

U mnie jednak staże przedłużają

Po kilku tygodniach niepewności i spekulacji wszystko się wyjaśniło
Myślę że do kwietnia zostanę jeszcze!

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 23:40   #2379
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Szkoda, że zarówno tu, jak i w naszym prawie jest tyle dziwnych przepisów regulujących, skoro już student w czasie studiów pójdzie do pracy powiedzmy w kawiarni, a studiuje np. weterynarię, wiadomo, że ambitna i nie zamożna osoba będzie chciała dorobić, więc juz w przyszłości nie bedzie mogła iść na staż związany ze swoim zawodem :/
Z tego co wyczytalam, to już tak NIE JEST i można iść na staż mając doswiadczenie zawodowe w innym miejscu pracy. Tak więc student weterynarii nawet jak na studiach 3 lata pracował w kawiarnii to po studiach może skorzystać ze stażu absolwenckiego np. w lecznicy zwierząt. W rozporządzeniu jest tylko napisane, że nie można mieć doświadczenia zawodwoego w miejscu pracy (czy miejsce pracy=dana konkretna firma?!). Może to ktoś KOMPETENTNY potwierdzić?

Edytowane przez kukimonster
Czas edycji: 2008-11-03 o 23:41
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 00:11   #2380
Brook
Zakorzenienie

dziewczyny czy ja sobie w UP moge wybrac staz ktory mi odpowiada?
czy moge miec z tego ze jestem dlugo na bezrobotnym jakies nieorzyjemnsoci potem? szukajac pracy np.?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 12:21   #2381
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
dziewczyny czy ja sobie w UP moge wybrac staz ktory mi odpowiada?
czy moge miec z tego ze jestem dlugo na bezrobotnym jakies nieorzyjemnsoci potem? szukajac pracy np.?

Wiadomo lepiej miec jak najmniejsza przerwe od pracy, bo to znaczy ze jestes non stopa aktywna zawodowo.

Tak staz mozesz sobie wybrac, pani powinna udostepnic Ci oferty stazowe jakie ma w UP.

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

mgosiekm jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-04, 15:16   #2382
agent15
Przyczajenie

Chciałbym się zapytać o dwie rzeczy, a mianowicie:

Czy po zakończonym stażu, mogę przedłużyć go sobie na zasadzie stażu interwencyjnego ? Jeśli tak to ile może potrwać tego rodzaju staż, czy mogę go przerwać z powodu przeprowadzki do innego miasta i ile jest za niego płacone ?

Brałem już urlop w sierpniu, ale chce wziąść też w grudniu, a więc czy mogę wg. moich obliczeń, liczyć na 6 dni wolnego ?
Stary 2008-11-04, 18:25   #2383
kukimonster
BAN stały

Ok, już sie sama u źródła dowiedziałam. Obecnie liczy sie TYLKO wiek. Mogę i wczesniej 5 lat pracować i dostac staż jak nie mam ukończonych 25 lat lub 27, jeśli po uczelni wyższej. Może też być w innym mieście, czyli generalnie co, kto sobie zamarzy
Stary 2008-11-04, 19:34   #2384
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
czyli generalnie co, kto sobie zamarzy
teoretycznie tak

Stary 2008-11-06, 21:05   #2385
agent15
Przyczajenie

Czy ktoś mi pomoże i odpowie na moje 2 pytania napisane powyżej ? :/
Stary 2008-11-12, 14:20   #2386
dra
Zakorzenienie

a ja mam pytanie czy stażysta może pracować w nocy??
Stary 2008-11-13, 13:52   #2387
outentyczna
Raczkowanie

Dziewczyny! Jestem obecnie na stażu. Czy miałyście taką sytuację, że nie dostałyście wypłaty w terminie?
outentyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 14:30   #2388
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez outentyczna Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Jestem obecnie na stażu. Czy miałyście taką sytuację, że nie dostałyście wypłaty w terminie?

Nie, ale było święto, więc może tym jest spowodowane opóźnienie?

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

mgosiekm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 17:04   #2389
asia_z
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez outentyczna Pokaż wiadomość
no właśnie ja jestem w takiej sytuacji. Zawsze miałam pieniądze na koncie 10 kazdego miesiąca, a dzisiaj jest już 13 i nic.. jutro chyba zadzwonie, żeby to wyjaśnić...
poza tym zostały mi jeszcze 2 tygodnie w moim obecnym miejscu u nareszcie przenoszę się na inne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-13, 19:30   #2390
golden_eye
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Mnie tez nękali na stażu o podpisanie umowy Ale nie podpisałam czym bardzo zdenerwowałam jedną aktywiztorkę - była zszokowana że nie chce podpisać, zreszta inni stazyści tez patrzyli z przerażeniem jak odmówiłam mówiąc że to nie jest decyzja do podjęcia w minutę i że nie bede podpisywać bez zapoznania sie z innymi ofertami.
Tak naprawde to nie da sie teraz ocenić który fundusz jest "dobry" a który "zły" nie wiadomo jak to bedzie wyglądac za kilkadzieisąt lat i nikt tego nie przewidzi
U mnie w pracy są teraz 2 stazystki i kilka razy w tygodniu dzwoni tel w sprawie OFE
Na stazu byłam 4 miesiace, teraz 4 miesiące pracuję i jeszcze nie wybrałam OFE

wtrącę się, bo też jestem na stażu już jakiś czas. podpisanie umowy z funduszem jest obowiązkowe dla każdego. jeśli w ciągu 2-ch tygodni nie podpiszesz jakiejś umowy, to dostaniesz przydział "z urzędu" - na pewno słyszałaś o losowaniach funduszu, hasła typu " nie daj się wylosować" czy coś takiego - to właśnie to. przydzielali jakieś marne fundusze, nie te z pierwszych stron gazet i z pierwszych miejsc w rankingach, ale te z małymi ilościami podpisanych umów, osobom które same nie wybrały funduszu. oficjalnie jest wyznaczony termin 2 tyg na podpisanie takiej umowy po rozpoczęciu pracy lub stażu, nieoficjalnie - oby zdążyć przed kolejnym losowaniem. jak zapomnisz - koniec. jest jedno wyjście z tego, jeśli fundusz ci się nie podoba, musisz tylko jakoś dowiedzieć się, który ci przydzielilli. chodzi o bezpłatną zmianę funduszu, na to masz chyba 2 lata od podpisania pierwszej umowy, jakoś tak. w tym czasie bezpłątnie można przechodzić z jednego funduszu do drugiego, później sobie naliczają jakieś kary czy coś. ogólnie jest to właśnie tak. trochę zawile ale mam nadzieję, że zrozumiale
odnośnie ogólnie staży - 12 miesięcy w sumie można odbyć, więcej nie, można w jednym miejscu, można w wielu, pod warunkiem, że załatwicie sobie kolejne staże dość szybko i sprytnie i w miarę żeby zachowana była ciągłość, bo to że możecie je odbyć w innym miejscu nie znaczy, że akurat załapiecie się na pieniążki z UP, bo one dziś są, jutro ich nie ma, są rozdzielane na wpływające wnioski, a nie tak żeby starczyło na cały rok, i w jednym urzędzie mogą je mieć do końca roku (z reguły urzędy wojewódzkie) a w innych skończą się już w sierpniu (np moja powiatówka...) i jeśli zaczniecie sobie załatwiać staż drugi za późno, to po prostu wam przepadnie. tego sie dowiedziałam czekając na staż 9 miesięcy (!!!) z tym, że ja czekałam na pierwszy i ledwo się załapałam.
co do przygotowania zawodowego - nie po to są przepisy, żeby ich przestrzegać. można iść na przygotowanie zawodowe zaraz po stażu, JEŚLI UP się zgodzi i nas wyśle. a kto im zabroni? mają pieniądze, nie ma chętnych AKURAT WTEDY na staże czy inne takie, to wyślą. moje koleżanki (4 więc nie tak mało) zaraz po stażu poszły na przygotowanie zawodowe do tego samego zakładu. nie ma reguł. każdy urząd rządzi się sam, a to że przepisy tak mówią to nic. wszystko zależy od INTERPRETACJI osób, które się tym zajmują. i oczywiście od chęci i uprzejmości osób, które siedzą za biurkiem.
co do podpisywania się co miesiąc - TRZEBA a jak nie to wielkie mecyje są, z wywaleniem z UP włącznie - też przechodziłam, w starym UP podpisywałam się co 3 mies. w nowym co miesiąc ale zapomnieli mi tego powiedzieć, i potem kombinowałam zwolnienie lekarskie, podania i cuda, zeby mnie nie wywalili, bo byłam w trakcie załatwiania stażu, na który potem poczekałam...
odnośnie pracy w trakcie studiów na umowę - nie wiem, jak w przepisach stoi, ale kolega pracował na umowę ponad rok na studiach a w tej chwili siedzi obok mnie na stażu, i twierdzi, że praca w trakcie studiów nie wlicza się do doświadczenia zawodowego, bo jak możecie mieć doświadczenie zawodowe nie mając zawodu? przecież nie ukończyłyście studiów...
wypłata nie w terminie - zawodność urzędu, banku i zły układ planet, ale zawsze w końcu jest, nie przejmować się, a jeśli nie będzie, zawsze macie wyciąg z konta, na którym pisze, ze przelewu nie było, a się należy, więc za miesiąc dostaniecie podwójne z pocałowaniem w rękę.
jeśli za długi post - przepraszam najmocniej, ale nie chciałam pisać w kilku, a czytam na bieżąco i odpisuję po kolei. jeśli kogoś pominęłam - albo nie wiem, albo nie zauważyłam, przepraszam.
jeśli ktoś ma pytania - bardzo proszę na priv pisać, bo rzadko siedzę na forum(ach) odpiszę od razu. pozdrawiam i trwam z Wami w bólu moja obecna motywacja do pracy - lepszy staż niż nic... chociaż fajnie jest
golden_eye jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 20:29   #2391
GOśka T.
Zakorzenienie

do mojej kierowniczki ostatnio 3 razy babka z pośrednictwa pracy dzwoniła włąsnei w związku z wyborem Ofe raz rozmawiaam zeby natychmiast decyzje podjąć , taa jasne ja zielonaaa i im powiem od razu z reki to powiedizałam ze musze jeszcze zapoznac sie z róznymi ofertami , a i tak nic nie kumam:// popieprzenie z tym.....matkooo
i nic mi nie wiadomo o terminie dwa tygodnie przynajmniej nikt mi nic takeigo nie poweidział, po za tym mój brat dostał pisemko z urzedu bodajże zeby sie zdecydował inaczej sami go wylosują do mnie póki co nic nie przysłalii

Edytowane przez GOśka T.
Czas edycji: 2008-11-13 o 20:31
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-13, 22:01   #2392
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golden_eye Pokaż wiadomość
co do przygotowania zawodowego - nie po to są przepisy, żeby ich przestrzegać.
Przepisy są po to,aby je przestrzegać

Cytat:
jak możecie mieć doświadczenie zawodowe nie mając zawodu? przecież nie ukończyłyście studiów...
No proszę Cię...
Doświadczenie zawodowe może mieć nawet osoba po gimnazjum....
Nie interpretuj proszę tego tak literalnie....
Doświadczenie zawodowe to nic innego jak przebieg PRACY ZAWODOWEJ i można je nabyć jak najbardziej w trakcie edukacji,zawierając umowy o dzieło np. lub zlecenia...

Z pozostałymi Twoimi "przemyśleniami" raczej się zgadzam

Stary 2008-11-14, 06:08   #2393
golden_eye
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Przepisy są po to,aby je przestrzegać

No proszę Cię...
Doświadczenie zawodowe może mieć nawet osoba po gimnazjum....
Nie interpretuj proszę tego tak literalnie....
Doświadczenie zawodowe to nic innego jak przebieg PRACY ZAWODOWEJ i można je nabyć jak najbardziej w trakcie edukacji,zawierając umowy o dzieło np. lub zlecenia...

Z pozostałymi Twoimi "przemyśleniami" raczej się zgadzam
akurat te części były sarkastycznie napisane opinia i tłumaczenie kolegi o doświadczeniu zawodowym - ale najwyraźniej na panie w UP podziałała, nie wiem, nie byłam akurat z nim załatwiać, chwalił się, że pracował i teraz jest na stażu, więc...
odnośnie OFE to że się nie wie nie znaczy, że tak akurat nie jest, jak nie dzwonią to też nie znaczy, że nie trzeba się przejmować, nie myśleć o tym i udawać że nie ma problemu. to tak jak z dzieckiem, zamknie oczy i myśli, że nikt go nie widzi, bo ono nie widzi nic. trzeba się podowiadywać, zainteresować tematem u źródła, nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności karnej (o żadnej karze tu akurat nie mówię, żeby było jasne). mój przyszły mąż pracuje od roku, i też usłyszał to samo od kadrowego - dwa tygodnie na wybranie funduszu, inaczej wyliczanka państwowa...
co UP to inne zwyczaje, u kogoś może być inaczej, nie spieram się, nie namawiam, każdy ma prawo robić z sobą to, co mu się podoba (a i to do pewnych granic). idę do pracy :-D
golden_eye jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-14, 06:57   #2394
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
wtrącę się, bo też jestem na stażu już jakiś czas. podpisanie umowy z funduszem jest obowiązkowe dla każdego. jeśli w ciągu 2-ch tygodni nie podpiszesz jakiejś umowy, to dostaniesz przydział "z urzędu" - na pewno słyszałaś o losowaniach funduszu, hasła typu " nie daj się wylosować" czy coś takiego - to właśnie to. przydzielali jakieś marne fundusze, nie te z pierwszych stron gazet i z pierwszych miejsc w rankingach, ale te z małymi ilościami podpisanych umów, osobom które same nie wybrały funduszu. oficjalnie jest wyznaczony termin 2 tyg na podpisanie takiej umowy po rozpoczęciu pracy lub stażu, nieoficjalnie - oby zdążyć przed kolejnym losowaniem. jak zapomnisz - koniec. jest jedno wyjście z tego, jeśli fundusz ci się nie podoba, musisz tylko jakoś dowiedzieć się, który ci przydzielilli. chodzi o bezpłatną zmianę funduszu, na to masz chyba 2 lata od podpisania pierwszej umowy, jakoś tak. w tym czasie bezpłątnie można przechodzić z jednego funduszu do drugiego, później sobie naliczają jakieś kary czy coś. ogólnie jest to właśnie tak. trochę zawile ale mam nadzieję, że zrozumiale
Wiem o tym Zeszta sama nie dawno o tym pisałam

GośkaT: do mnie też jeszcze nie przysłali pisam z ZUSu - czekam aż je dostanę.

Instagram

Stary 2008-11-14, 11:19   #2395
karolinka86
Zakorzenienie

Zarejestrowalam sie w UP, gdyz chcialabym pojsc na staz. Obecnie ofert nie ma Wiem, ze moge tez szukac na wlasna reke, ale róznie bywa z tym szczesciem... Termin stawienie sie do UP mam wyznaczony dopiero na poczatek grudnia. A czy w międzyczasie mogę chodzic do UP i dowiadywac sie czy sa jakies nowe oferty stazu?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-14, 11:23   #2396
maugoszatka
Wtajemniczenie

no pewnie, że możesz

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-14, 23:46   #2397
Nimfa28
Raczkowanie

Question Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

..Ja troche z innej beczki ale nie wiedziałam gdzie sie o to zapytac, czy powie mi ktoś ile wynosi najniższe wynagrodzenie netto i brutto za miesiąc pracy? i ile teraz wynosi najniższa płaca na godzine także netto i brutto.....z gory dziekuje za odp

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-15, 08:49   #2398
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
..Ja troche z innej beczki ale nie wiedziałam gdzie sie o to zapytac, czy powie mi ktoś ile wynosi najniższe wynagrodzenie netto i brutto za miesiąc pracy? i ile teraz wynosi najniższa płaca na godzine także netto i brutto.....z gory dziekuje za odp
Najnizsze wynagrodzenie netto to ok 850 zł, zresztą wystarczy wpisać w wyszukiwarce i można znaleźć - sporo tego w necie
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...agrodzenie&lr=

Instagram

Stary 2008-11-15, 13:20   #2399
kukimonster
BAN stały

Cytat:
akurat te części były sarkastycznie napisane opinia i tłumaczenie kolegi o doświadczeniu zawodowym - ale najwyraźniej na panie w UP podziałała, nie wiem, nie byłam akurat z nim załatwiać, chwalił się, że pracował i teraz jest na stażu, więc...
Nie ma się kolega czym chwalić, bo wedle obecnych ustaw możesz pracować ile chcesz a i tak na staż mogą Cię wziąć. Liczy się tylko to, że masz mniej niż 25 lat lub 27 jesli po studiach. Tamta ustawa/rozporządzenie już nie obowiązuje jakiś czas...
Stary 2008-11-15, 17:07   #2400
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
akurat te części były sarkastycznie napisane

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
czy w międzyczasie mogę chodzic do UP i dowiadywac sie czy sa jakies nowe oferty stazu?
Wskazane

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
ile wynosi najniższe wynagrodzenie netto i brutto za miesiąc pracy? i ile teraz wynosi najniższa płaca na godzine także netto i brutto.....z gory dziekuje za odp
Od 01.01.2008r. tzw "minimalne wynagrodzenie" wynosi 1126 zł brutto.
Jest coś takiego jak kalkulator płac, poszukaj...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości