![]() |
#2371 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
Wiem co piszę. Dalej również wprowadzasz w błąd kogoś pisząc,że można później przejść na przygotowanie zawodowe po ukończeniu 27 rż. Na przygotowanie zawodowe kwalifikują się osoby: -bez kwalifikacji zawodowych lub bez wykształcenia średniego -długotrwale bezrobotne -powyżej 50 rż -po odbyciu kary wolności,które nie podjęły pracy -niepełnosprawne -kobiety ktore po urodzeniu dziecka nie podjęły pracy NALEZY spełnić choć jedno z powyżśzych kryterii aby móc skorzystać z przygotowania zawodowego Nie jest wiec tak jak piszesz,że po stażu "można przejsc na przygotowanie zawodowe",sugerujesz swoją wypowiedzią,że kazdy moze,a to nieprawda |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2372 |
Przyczajenie
|
a czy będąc na stażu za święto, które wypada w sobotę (tak jak 1 listopada) przysługuje mi dzień wolny ???
|
![]() ![]() |
![]() |
#2373 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale może też być "ogórnie" ustalony wolny dzień, np. u mnie za 1.11 wolny jest 10.11 i tu nie ma wyboru, że chce się kiedy indziej.
![]() |
#2375 |
Przyczajenie
|
Chciałbym się zapytać o dwie rzeczy, a mianowicie:
Czy po zakończonym stażu, mogę przedłużyć go sobie na zasadzie stażu interwencyjnego ? Jeśli tak to ile może potrwać tego rodzaju staż, czy mogę go przerwać z powodu przeprowadzki do innego miasta i ile jest za niego płacone ? Brałem już urlop w sierpniu, ale chce wziąść też w grudniu, a więc czy mogę wg. moich obliczeń, liczyć na 6 dni wolnego ? Edytowane przez agent15 Czas edycji: 2008-11-01 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2376 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to znaczy, że muszę się co miesiąć odchaczac w UP, mimo że mam staż?
![]() |
#2377 |
Zakorzenienie
|
Z tego co tu dziewczyny pisały to roznie to jest - ja nie musiałam: termin miałam ustalony dopiero po stazu, ale kilka osób pisało że musiało co miesiąc przyjezdżać. Więce lepiej się dowiedz jak jest u Ciebie w UP.
#2378 |
Wtajemniczenie
|
U mnie jednak staże przedłużają
![]() Po kilku tygodniach niepewności i spekulacji wszystko się wyjaśniło ![]() Myślę że do kwietnia zostanę jeszcze!
![]() |
#2379 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez kukimonster Czas edycji: 2008-11-03 o 23:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2380 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy ja sobie w UP moge wybrac staz ktory mi odpowiada?
czy moge miec z tego ze jestem dlugo na bezrobotnym jakies nieorzyjemnsoci potem? szukajac pracy np.? |
![]() ![]() |
![]() |
#2381 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiadomo lepiej miec jak najmniejsza przerwe od pracy, bo to znaczy ze jestes non stopa aktywna zawodowo. Tak staz mozesz sobie wybrac, pani powinna udostepnic Ci oferty stazowe jakie ma w UP.
![]() |
#2382 |
Przyczajenie
|
Chciałbym się zapytać o dwie rzeczy, a mianowicie:
Czy po zakończonym stażu, mogę przedłużyć go sobie na zasadzie stażu interwencyjnego ? Jeśli tak to ile może potrwać tego rodzaju staż, czy mogę go przerwać z powodu przeprowadzki do innego miasta i ile jest za niego płacone ? Brałem już urlop w sierpniu, ale chce wziąść też w grudniu, a więc czy mogę wg. moich obliczeń, liczyć na 6 dni wolnego ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2383 |
BAN stały
|
Ok, już sie sama u źródła dowiedziałam. Obecnie liczy sie TYLKO wiek. Mogę i wczesniej 5 lat pracować i dostac staż jak nie mam ukończonych 25 lat lub 27, jeśli po uczelni wyższej. Może też być w innym mieście, czyli generalnie co, kto sobie zamarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2384 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2385 |
Przyczajenie
|
Czy ktoś mi pomoże i odpowie na moje 2 pytania napisane powyżej ? :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2386 |
Zakorzenienie
|
a ja mam pytanie czy stażysta może pracować w nocy??
#2387 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Jestem obecnie na stażu. Czy miałyście taką sytuację, że nie dostałyście wypłaty w terminie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2388 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie, ale było święto, więc może tym jest spowodowane opóźnienie?
![]() |
#2389 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym zostały mi jeszcze 2 tygodnie w moim obecnym miejscu u nareszcie przenoszę się na inne ![]()
![]() |
#2390 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wtrącę się, bo też jestem na stażu już jakiś czas. podpisanie umowy z funduszem jest obowiązkowe dla każdego. jeśli w ciągu 2-ch tygodni nie podpiszesz jakiejś umowy, to dostaniesz przydział "z urzędu" - na pewno słyszałaś o losowaniach funduszu, hasła typu " nie daj się wylosować" czy coś takiego - to właśnie to. przydzielali jakieś marne fundusze, nie te z pierwszych stron gazet i z pierwszych miejsc w rankingach, ale te z małymi ilościami podpisanych umów, osobom które same nie wybrały funduszu. oficjalnie jest wyznaczony termin 2 tyg na podpisanie takiej umowy po rozpoczęciu pracy lub stażu, nieoficjalnie - oby zdążyć przed kolejnym losowaniem. jak zapomnisz - koniec. jest jedno wyjście z tego, jeśli fundusz ci się nie podoba, musisz tylko jakoś dowiedzieć się, który ci przydzielilli. chodzi o bezpłatną zmianę funduszu, na to masz chyba 2 lata od podpisania pierwszej umowy, jakoś tak. w tym czasie bezpłątnie można przechodzić z jednego funduszu do drugiego, później sobie naliczają jakieś kary czy coś. ogólnie jest to właśnie tak. trochę zawile ale mam nadzieję, że zrozumiale ![]() odnośnie ogólnie staży - 12 miesięcy w sumie można odbyć, więcej nie, można w jednym miejscu, można w wielu, pod warunkiem, że załatwicie sobie kolejne staże dość szybko i sprytnie i w miarę żeby zachowana była ciągłość, bo to że możecie je odbyć w innym miejscu nie znaczy, że akurat załapiecie się na pieniążki z UP, bo one dziś są, jutro ich nie ma, są rozdzielane na wpływające wnioski, a nie tak żeby starczyło na cały rok, i w jednym urzędzie mogą je mieć do końca roku (z reguły urzędy wojewódzkie) a w innych skończą się już w sierpniu (np moja powiatówka...) i jeśli zaczniecie sobie załatwiać staż drugi za późno, to po prostu wam przepadnie. tego sie dowiedziałam czekając na staż 9 miesięcy (!!!) z tym, że ja czekałam na pierwszy i ledwo się załapałam. co do przygotowania zawodowego - nie po to są przepisy, żeby ich przestrzegać. można iść na przygotowanie zawodowe zaraz po stażu, JEŚLI UP się zgodzi i nas wyśle. a kto im zabroni? mają pieniądze, nie ma chętnych AKURAT WTEDY na staże czy inne takie, to wyślą. moje koleżanki (4 więc nie tak mało) zaraz po stażu poszły na przygotowanie zawodowe do tego samego zakładu. nie ma reguł. każdy urząd rządzi się sam, a to że przepisy tak mówią to nic. wszystko zależy od INTERPRETACJI osób, które się tym zajmują. i oczywiście od chęci i uprzejmości osób, które siedzą za biurkiem. co do podpisywania się co miesiąc - TRZEBA a jak nie to wielkie mecyje są, z wywaleniem z UP włącznie - też przechodziłam, w starym UP podpisywałam się co 3 mies. w nowym co miesiąc ale zapomnieli mi tego powiedzieć, i potem kombinowałam zwolnienie lekarskie, podania i cuda, zeby mnie nie wywalili, bo byłam w trakcie załatwiania stażu, na który potem poczekałam... odnośnie pracy w trakcie studiów na umowę - nie wiem, jak w przepisach stoi, ale kolega pracował na umowę ponad rok na studiach a w tej chwili siedzi obok mnie na stażu, i twierdzi, że praca w trakcie studiów nie wlicza się do doświadczenia zawodowego, bo jak możecie mieć doświadczenie zawodowe nie mając zawodu? przecież nie ukończyłyście studiów... wypłata nie w terminie - zawodność urzędu, banku i zły układ planet, ale zawsze w końcu jest, nie przejmować się, a jeśli nie będzie, zawsze macie wyciąg z konta, na którym pisze, ze przelewu nie było, a się należy, więc za miesiąc dostaniecie podwójne z pocałowaniem w rękę. jeśli za długi post - przepraszam najmocniej, ale nie chciałam pisać w kilku, a czytam na bieżąco i odpisuję po kolei. jeśli kogoś pominęłam - albo nie wiem, albo nie zauważyłam, przepraszam. jeśli ktoś ma pytania - bardzo proszę na priv pisać, bo rzadko siedzę na forum(ach) ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2391 |
Zakorzenienie
|
do mojej kierowniczki ostatnio 3 razy babka z pośrednictwa pracy dzwoniła włąsnei w związku z wyborem Ofe raz rozmawiaam zeby natychmiast decyzje podjąć , taa jasne ja zielonaaa i im powiem od razu z reki
![]() i nic mi nie wiadomo o terminie dwa tygodnie przynajmniej nikt mi nic takeigo nie poweidział, po za tym mój brat dostał pisemko z urzedu bodajże zeby sie zdecydował inaczej sami go wylosują do mnie póki co nic nie przysłalii Edytowane przez GOśka T. Czas edycji: 2008-11-13 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#2392 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Doświadczenie zawodowe może mieć nawet osoba po gimnazjum.... Nie interpretuj proszę tego tak literalnie.... Doświadczenie zawodowe to nic innego jak przebieg PRACY ZAWODOWEJ i można je nabyć jak najbardziej w trakcie edukacji,zawierając umowy o dzieło np. lub zlecenia... Z pozostałymi Twoimi "przemyśleniami" raczej się zgadzam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2393 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() odnośnie OFE to że się nie wie nie znaczy, że tak akurat nie jest, jak nie dzwonią to też nie znaczy, że nie trzeba się przejmować, nie myśleć o tym i udawać że nie ma problemu. to tak jak z dzieckiem, zamknie oczy i myśli, że nikt go nie widzi, bo ono nie widzi nic. trzeba się podowiadywać, zainteresować tematem u źródła, nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności karnej ![]() ![]() co UP to inne zwyczaje, u kogoś może być inaczej, nie spieram się, nie namawiam, każdy ma prawo robić z sobą to, co mu się podoba (a i to do pewnych granic). idę do pracy :-D |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() GośkaT: do mnie też jeszcze nie przysłali pisam z ZUSu - czekam aż je dostanę.
![]() |
#2395 |
Zakorzenienie
|
Zarejestrowalam sie w UP, gdyz chcialabym pojsc na staz. Obecnie ofert nie ma
![]()
#2397 |
Raczkowanie
|
![]()
..Ja troche z innej beczki ale nie wiedziałam gdzie sie o to zapytac, czy powie mi ktoś ile wynosi najniższe wynagrodzenie netto i brutto za miesiąc pracy? i ile teraz wynosi najniższa płaca na godzine także netto i brutto.....z gory dziekuje za odp
![]()
#2398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...agrodzenie&lr=
![]() |
#2399 |
BAN stały
|
Nie ma się kolega czym chwalić, bo wedle obecnych ustaw możesz pracować ile chcesz a i tak na staż mogą Cię wziąć. Liczy się tylko to, że masz mniej niż 25 lat lub 27 jesli po studiach. Tamta ustawa/rozporządzenie już nie obowiązuje jakiś czas...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2400 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jest coś takiego jak kalkulator płac, poszukaj... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:06.