|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2431 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witaj
![]() ![]() ![]() ![]() Jak miło Cię w widzieć ![]() Nie byłam na wyścigach, wykorzystałam weekend na wyskok do Jordanii i zwiedzenie Petry ![]() Cuuuuudne miejsce. Byłam tez nad Morzem Martwym, ale nie zrobiło na mnie większego wrażenia. Mam stały kontakt z Jovikzu, jest dość mocno zajęta, a Jumeirah Girl spotkałam jakiś rok temu ostatnio, nie wiem co u niej. Może się odezwie. Cieszę się bardzo, że twardo walczysz i idziesz do przodu, tak trzymaj ![]() ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
Witaj Janek, przywykłeś do niskich temperatur? Jak sobie radzisz?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2432 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witam,
EVA jeśli możesz to opisz swoje wrażenia i zamieść zdjęcia z wycieczki ![]() Moich sąsiadów również nie zauroczyło Morze Martwe, mówią, że to jest takie miejsce, które warto zobaczyć ale niekoniecznie do niego wracać ![]() ![]() Właśnie wróciłam z Bieszczad, trochę odpoczynku od codzienności też się należy. Temperatury nie rozpieszczają, ale spotkania z ciekawymi ludźmi zawsze. Trafiłam na wernisaż twórców powiatu bieszczadzkiego. Okazją do tego była coroczna wystawa pt. „Tworzymy w samotności, wystawiamy wspólnie”. Szkoda, że nie jest nagłośniona medialnie. Pozdrawiam A z Z |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2433 |
Przyczajenie
|
Witam
Trafiłam tu dzisiaj przypadkiem i mam zamiar zostac na dluzej ![]() Od jakiegos czasu maz mysli o zmianie pracy i opuszczeniu deszczowej Irlandii. Mozecie polecic jakies agencje lub stronki gdzie moglby poszukac pracy w zawodzie geodeta(land surveyor )? Wysyla CV na ogloszenia z netu ale wlasciwie bez zadnych rezultatow.Nie wiem czy jego resume jest zle skonstruowane czy moze w Emiratach maja jakies inne wymagania co do inzynierow ![]() Prosze o informacje jak najskuteczniej znalezc prace ![]() ![]() Ostatnio otrzymal maila (chyba z jakiejs agencji ) ze po wplaceniu 90 eur jego Cv zostanie umieszczone na ich stonie gdzie beda miec wglad potencjalni przyszli pracodawcy-czy to jest jakas sciema czy tak dzialaja agencje rekrutacyjne w Emiratach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2434 | |
|
![]() Cytat:
![]() Poważna agencja rekrutacyjna NIE pobiera opłat od poszukujących zatrudnienia. Dostaję zapłate od Pracodawcy za zatrudnionego Pracownika. Już podawane były w tym wątku agencje headhunterskie i linki do gazet zamieszczających ogłoszenia wyszukaj je. Poza tym Irlandzkie biura rekrutujące mają kontakt z GCC więc jeśli profil Twojego męża dodadzą do bazy to znalezienie pracy może być łatwiejsze. Znalezienie ofert wcale nie jest trudne. land surveyor jobs in dubai
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2435 |
Przyczajenie
|
Ewa znalezienie ofert w necie nie jest trudne tylko tak jak pisalam nie mamy niestety na nie zadnych odpowiedzi (maz wysyla od kilku dni ) dlatego zapytalam o jakies konretne sprawdzone agencje .
Pogrzebawlam troche w watku i znalazlam faktycznie kilka namiarow-dziekuje bardzo ![]() Staram sie przeczytac caly watek ale jestem dopiero na 20 stronie .Moze w wekend pojdzie to jakos szybciej ![]() Jest tu tyle ciekawych informacji ze chlone wszystko z wypiekami na twarzy i strasznie Wam zazdroszcze ze mozecie tam mieszkac i obcowac z tym na codzien ![]() ![]() Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie i przyslijcie troche sloneczka na deszczowa wyspe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2436 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Hej, to znowu ja
![]() W przyszły czwartek lecę do Dubaju liniami Emirates. I mam takie pytanko - czy nie będę miała problemu z przewiezieniem w bagażu głównym suszonych grzybów które własnoręcznie zebrałam i ususzyłam? Po prostu produkt "domowy". Wiem, że nie mogę mieć maku, tylko kupić gotową masę w puszce. Mogę też zabrać pakowaną kapustę kiszoną i ogórki (kupione w sklepie, w torebce foliowej)? No i oczywiście dwa pudła Ptasiego Mleczka i Michałków, co jeszcze? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2437 | ||
|
Cytat:
Zawsze lepiej gdy jedzenie zapakowane jest hermetycznie i nie roznosi się zapach bo to może przyciągać uwagę psów nawet jak one na narkotyki są nastawione głównie. Nie powinnaś mieć żadnych problemów... grzyby, te nie halucynogenne ![]() Maku tu nie ma wcale, nawet tego w puszcze, ale można go wwieźć taki przetworzony. Ogórki i kapusta kiszona są do kupienia tutaj, też nie słyszałam aby komuś jakieś problemy przy tym robili. Pamiętaj tylko, że wszystkie te produkty masz mieć w głównym bagażu. Poza tym, jak masz manicure set, to też go do głównego daj, nożyczki i pilniczki to niebezpieczne przedmioty. Życzę miłego lotu i do zobaczenia wkrótce Inshallah ![]() ![]() Na wszelki wypadek dla przypomnienia: Cytat:
Natomiast Pismo Święte i ozdoby Chrześcijańskie można wwieźć bez bez problemu, czyli krzyżyk na szyi nikogo tutaj nie przestraszy, bo w Arabii Saudyjskiej można za to dostać karę chłosty, a w przypadku udowodnienia działalności misyjnej, karę śmierci.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2013-11-21 o 05:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2438 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dziękuję Evo ID
![]() Grzyby zapakuję do szczelnych torebek na mrożonki, kapustę i ogórki też dobrze zabezpieczę, zabiorę też suszone jabłka mojej babci ![]() Z opłatkiem myślę że nie będę miała większych problemów. Evo ID, a Ty gdzie spędzisz święta? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2439 | |
|
Cytat:
Bożonarodzeniowa Choinka wśród palm ma wiele uroku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2440 |
Przyczajenie
|
Ewa na pewno masz racje ale ciezko sie chyba przestawic do Swiat bez sniegu i Mikolaja w krotkich spodentkach
![]() A jak w Emiratach wyglada okres przedswiateczny i Swieta? Tez jest szalenstwo prezentow, wolne od pracy itd? Napisz troszke jak oni tam Swietuja i jak witaja Nowy Rok? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2441 |
Raczkowanie
|
W ACE Yas Island mozna juz zamowic zywa prawdziwa kanadyjska choinke bozonarodzeniowa a wiekszosc sklepow z dekoracjami (Ikea, Home Center, Daiso, Marks and Spencer, BHS, Waitrose, Marina...) ma w asortymencie sliczne ozdoby swiateczne, bombki i akcesoria.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2442 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2443 |
|
399 Dh
![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- W wątku jest już kilka opisów Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku tutaj. Gorączka ogarnia Chrześcijan rzecz jasna, ale udziela się też i Muzułamanom, którzy Jezusa uznaja za jednego z Proroków i nazywają go Issa. Idea świątecznych dekoracji, choinki i prezentów sprawia miłą atmosferę, zdarza się, że i w co bardziej otwartych i światłych domach Muzułańskich gdzie są małe dzieci stawiana jest choinka bo to dla nich ciekawa tradycja. Nowy Rok to naturalnie fajerwerki i zabawy do rana, ale nie na ulicach. Święta Bożego Narodzenia nie są dniami wolnymi od pracy państwowo, to wszak kraj Islamski i świeta tutaj są inne, ale wiele Chrześciajan ma możliwość wziąć sobie kilka dni wolnego w tym czasie.
![]() |
![]() |
#2444 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Obserwuję wasz wątek od dłuższego czasu i jestem pełna podziwu dla Evy. Serio, dawno nie widziałam kogoś tak pomocnego na tym forum ![]() Mam pytanie, jak dużym atutem jest znajomość arabskiego w emiratach? Jestem humanistką, językowcem. Planowałam studiować filologię arabską plus kierunek humanistyczny typu politologia/dyplomacja. Mieszkanie w krajach arabskich to moje marzenie, tylko myślę pod kątem znalezienia pracy w tamtych rejonach. Czy warto iść na filologię, czy po prostu zrobić inne humanistyczne studia i biegły angielski (potwierdzony certyfikatem) mi wystarczy? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ![]()
![]() |
#2445 | |
|
![]() Cytat:
Witaj Oprindelige ![]() Język Arabski jest dużym atutem w pracy tutaj, wszak językiem urzędowym w UAE jest Arabski. Powszechność J. Angielskiego wynika z tego, że to kraj gdzie emigranci z całego świata stanowią ponad 80% i język biznesu był po prostu konieczny. Poprzedni Ambasador Polski, pan Chałaczkiewicz świetnie mówił po arabsku, obecny niestety nie, ale za to Konsul zna Arabski, czyli przynajmniej jedna osoba w Ambasadzie porozumiewająca się po Arabsku jest przydatna.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2446 |
Raczkowanie
|
łuuuu czyli są jakieś szanse
![]() dziękuję za odpowiedź. Po prostu podeszłam do tematu z trochę innej strony, uwielbiam kulturę arabską, ale chciałabym to połączyć z pracą. Przecież po filologii i dyplomacji/stosunkach międzynarodowych (bo tak planuję), mogę robić wiele rzeczy, od tłumaczeń zaczynając, na pracy w urzędach kończąc ![]() jak na razie uczę się i mam nadzieję, że będzie dobrze ![]()
![]() |
#2447 |
Rozeznanie
|
Cześć wszystkim!!
No i mamyy Expo2020 ![]() Długo mnie nie było tutaj , no i dużo zmian w moim życiu. ![]()
![]() |
#2448 | |
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nalezalo sie EXPO Dubajowi ![]() To sie bedzie dzialo ![]() Dawaj Jumeirah, kto to jest ten Lucky Guy? ![]() Zadzwon do mnie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2449 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ten lucky guy jest ten sam hehe. Jestem zaręczona i koniec lutego jest ślub. Wczoraj już zapłaciam za suknie ślubną, będzie gotowa za dwa miesiące z Włoch. Sala w hotelu juz booked.
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2013-11-29 o 21:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2450 |
|
Happy
UAE National Day !!!!!!!
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2013-12-01 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2451 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2452 |
Raczkowanie
|
Witam,
Jumeirah Girl Miło Cię "widzieć" ![]() ![]() Pozdrawiam A z Z |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2453 | |
Rozeznanie
|
Ouchh!! Dziekuje bardzo
![]() ![]() Cytat:
![]() Jestem bardzo zabiegana, ze nawet robienie zakupy sie stresuje hehe Jak u ciebie? Jak zdrowka?
![]() |
![]() |
#2454 |
|
Bożonarodzeniowa atmosfera w Emiratach
![]() Wesołych Świąt
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2455 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam serdecznie,
Wybieramy się grupką ok. 10 osób do Dubaju 2 lutego 2014r. Będziemy tam tydzień. Szukamy kogoś kto oprowadziłby nas po Dubaju, pokazał ciekawe miejsca, opowiedział jakieś ciekawostki. Bardzo proszę o kontakt jesli byłby ktoś zainteresowany oprowadzeniem naszej grupy na monika@buksatravel.pl Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2456 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszcze Wam Elissy na Sylwestra!!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2457 | |
|
Cytat:
Nie wiem o kim piszesz? Kto to Elissa?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2458 |
Zakorzenienie
|
Piosenkarka popowa, bardzo znana w krajach arabskich. Doczytałam, że bedzie w Dubaju na Sylwestra
![]()
![]() |
![]() |
#2459 | |
|
Cytat:
Dzieki, tak kojarze jej twarz. Faktycznie jest bardzo znana, ja tez kiedys sluchalam arabskiej muzyki ale mi jakos zupelnie przeszlo. Czasem jakas jest nawet fajna, lubilam Amr Diab. Slucham tutaj tylko Radio One, tylko zachodnia muzyka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2460 |
Zakorzenienie
|
Eva a ja za to czasem podsluchuje Hayat FM, nadają właśnie od Ciebie, z Dubaju
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.