Świnki Morskie - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-24, 19:11   #2461
motylek1007
Zakorzenienie

Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...

Mnie setka na poczatku tez przerazila wielkoscia a teraz mysle ze jest za mala i marzy mi 120.........

dlatego wlasnie zrezygnowalam z trocin - bez ciagly bałagan...granulant z tego co wiem wyjdzie Ci znacznie drozej niz trociny i powiem Ci ze na takich pałeczkach swinkom nie bedzie wygodnie....sama połóz reke na nim i zobacz czy bedzie fajnie...
Moze kupisz mate? mozesz kłasc je na granulant. Worek kosztuje chyba z 10zł i pewnie wystarcza na raz..widze jak mi piach schodzi...

Niektore swinki potrzebuja wiecej czasu na jedzenie z reki, wiec spokojnie

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-24, 19:20   #2462
Mirelkaaa
Zakorzenienie

ale te świnki takie małe a tu takq big klatka hmm ale taką mate trzeba prać i wydaje mi się, ze jak przesiąkne to strasznie śmierdzi. mam taką półeczke jak ty, dałam ją nisko, ale świnki jakoś tam nie uczęszczają, a tam mają jedzonko. a pojemnik na sianko, przesuwają po całej klatce, bo wchodzą do niego, a potem zamiast wyjść tak jak weszły to jedna go pcha zeby wyjsc, a druga jej pomaga i go ciągnie
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-24, 19:44   #2463
motylek1007
Zakorzenienie

Mi sie wydawalo identycznie - czyli male swinki i big klatka - teraz chlopaki urosły i juz zmienilam zdanie

jak długo masz półke? bo zazwyczaj kilka dni musi minąć nim swinki zajarzą co i jak

mate trzeba prac - ja piore co okolo 5 dni i nic nie śmierdzi

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-24, 19:52   #2464
Mirelkaaa
Zakorzenienie

klatka z półką przyszła kilka godzin temu ale niestety jest uszkodzona kuweta i musze odesłać z reklamacją beda musiały wrócić na chwile do akwarium chyba zdecyduje się na tą mate. a co do tego pasidełka, jak tak z nim rozrabiają to czy powinnam je zlikwidować? a moja nowa swinka jest strasznie niegrzeczna i wydaje mi się, ze psuje mojego Gwiazdka, bo on cały czas ją nasladuje a Gwiazdek przy niej jest taki duzy, ze sie boje zeby jej cos nie zrobił. a chciałam zamontowac poidełko od zewnątrz, ale to blaszane z czego piją, jest zakrótkie. a domek to switny pomysł bo swinki juz go pokochały, wciskają sie tam razem i spią a mam wapno i moje swinko z niego nie korzystają a czytałam gdzies na forum ze swinki Kasi gryzły prenty i ze wzieła jedna do siebie, ale druga za nią piszczała, to nie bała sie, ze ją zgniecie?
Stary 2008-01-24, 20:08   #2465
motylek1007
Zakorzenienie

to normalne ze swinki nie ruszaja wapnia bo im potrzebny jest WAPŃ nie takie wapno z zoologa

2 swinki zawsze beda wiecej rozrabialy niz jedna.
Ja mam pasnik wysoko, nie wskocza i nie wejda.
Na poczatku u mni etez byla duza roznica we wzroscie bo Bibi mial 9-mcy a Czandor miesiac jak byly polaczone...

nie zrozumialam o co chodzi z tym poidełkiem...

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-24, 20:10   #2466
motylek1007
Zakorzenienie

to normalne ze swinki nie ruszaja wapnia bo im potrzebny jest WAPŃ nie takie wapno z zoologa

Na poczatku u mni etez byla duza roznica we wzroscie bo Bibi mial 9-mcy a Czandor miesiac jak byly polaczone...

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-24, 20:12   #2467
motylek1007
Zakorzenienie

[*] 11.09.2012

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 21:27   #2468
Lavi92
Zakorzenienie

Moje Maleństwo dziś zmarło...
Prawdopodobnie ze strachu i bardzo możliwe że zostało upuszczone..

;(

Przyszla taka dziewczynka, zaczęła je brać na ręce.. pokazałam jej jak i w ogóle, wyszłam do koleżanki, pokój był zamknięty, ale ona i tak wchodziła..
Jak przyszłam Pineska leżała już na boczku ;( Wiedziałam, że to nie oznacza nic dobrego.. i nie myliłam się.. o 21:10 odeszła..
;(

Dlaczego wyszłam.. Boże..ale ja głupia jestem!!!!!!
Stary 2008-01-24, 21:31   #2469
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
[*] dla świneczki

prawdopodobnie byla inna przyczyna bo od upadku świnka od razu nie umiera (no chyba ze skręci sobie kark)

teraz juz i tak nic nie zrobimy

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-24, 22:14   #2470
Lavi92
Zakorzenienie

Może była bardzo wystraszona do tego..
Nie wiadomo co się stało dokładnie.. Oddychała nie równo.. w sumie to jeden oddech na 10 sekund..
Nie było przy niej nikogo.. dopiero pod koniec przyszedł tato i ja..

Stary 2008-01-24, 22:59   #2471
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
Może była bardzo wystraszona do tego..
Nie wiadomo co się stało dokładnie.. Oddychała nie równo.. w sumie to jeden oddech na 10 sekund..
Nie było przy niej nikogo.. dopiero pod koniec przyszedł tato i ja..

Lavi strasznie mi przykro

Wiecie co dziewczyny...ten osad ktory gromadzi sie w moim pojniku i w rureczce, to chyba rdza na tej metalowej rurce od srodka chyba jest...jak czyscilam to cos mi sierdzialo metalem, powachalam to i rdza smierdzi... Mam wymienic im pojnik na nowy??
Blanka coraz bardziej mnie irytuje zaczyanm sie na nia denerwowac, odganiam ja od Rosy, kilka razy na nia krzyknelam... nie wiem jak ona tak moze od rana do nocy chodzic za nia i ja denerwowac, grucha jej caly czas za uchem i skrada sie na tych swoich krotkich lapkach... Wiem, ze swinki maja swoj swiat, ale widze tez, jak Rosa czesto sie boi i ucieka w drugi kat klatki przed nią nie wiem naprawde czy moge cos robic, czy wogole cos robic.
to nie trwa dni ani tygodnie, tylko miesiace! czy one tak beda juz zawsze zyc? ehh
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 06:36   #2472
Lavi92
Zakorzenienie

Maripossa moja Nepka też tak robiła Pinesce tyle, że nie cały czas. Ale bardzo często.A czy twoje świninki mają wybieg? Bo można zawiesić na prętach drugą miseczkę.

Słuchajcie.. bo teraz się poważnie zastanawiam czy kupić Nepce koleznkę.. nie chcę, żeby była sama, bo będzie jej smutno, ale z drugiej strony jak kupię i odpukac, coś jej się stanie?
Dalej mam wyrzuty że mogłam temu zaradzić
Stary 2008-01-25, 07:11   #2473
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maripossa Pokaż wiadomość
Wiecie co dziewczyny...ten osad ktory gromadzi sie w moim pojniku i w rureczce, to chyba rdza na tej metalowej rurce od srodka chyba jest...jak czyscilam to cos mi sierdzialo metalem, powachalam to i rdza smierdzi... Mam wymienic im pojnik na nowy??
to nie rdza tylko osad, tez tak mam, czyszczę ale on i tak jest. Ja im daje przegotowaną wodę i moze dlatego. Moze przy mineralnych tego nie ma

Osobiscie wymieniam im co jakis czas poidełko na nowe bo zaczyna cieknąc.
Teraz wlasnie kupiłam nowe a to mieli od maja...to nie jest duzy koszt bo okolo 10zł

Cytat:
Napisane przez Maripossa Pokaż wiadomość
Blanka coraz bardziej mnie irytuje zaczyanm sie na nia denerwowac, odganiam ja od Rosy, kilka razy na nia krzyknelam... nie wiem jak ona tak moze od rana do nocy chodzic za nia i ja denerwowac, grucha jej caly czas za uchem i skrada sie na tych swoich krotkich lapkach... Wiem, ze swinki maja swoj swiat, ale widze tez, jak Rosa czesto sie boi i ucieka w drugi kat klatki przed nią nie wiem naprawde czy moge cos robic, czy wogole cos robic.
to nie trwa dni ani tygodnie, tylko miesiace! czy one tak beda juz zawsze zyc? ehh
Maripossa to ogdanianie i krzyki nac nie dadzą bo: świnki i tak nie wiedza o co Ci chodzi i Ciebie nie ma przy nich caly czas.
One po prostu ustalaja zasady w klatce. U mnie tez to trwało miesiącami co wiecej u mnie jest taka parabola, sa gorsze tygodnie kiedy sie kłócą i jest ostro a są dni kiedy jest spokoj, jednak Bibi zawsze jest na staconej pozycji ze tak powiem i jest przeganiany, jednak umie sobie poradzic - nie staje okoniem, tylko pojdzie sie najesc kiedy Czandor juz zjadl co lepsze i spi. Mam 2 miski ale Bibi i tak jest przeganiany chyba ze sa te gorsze dni to nie ustępuje i sie kłócą...
W jakim wieku sa świnki? wypuszczasz je luzem?

Cytat:

Słuchajcie.. bo teraz się poważnie zastanawiam czy kupić Nepce koleznkę.. nie chcę, żeby była sama, bo będzie jej smutno, ale z drugiej strony jak kupię i odpukac, coś jej się stanie?
Dalej mam wyrzuty że mogłam temu zaradzić
Moim zdaniem koniecznie musisz dokupic świnke bo przeciez Nepka zyla z druga swinka a teraz jest sama i to dla niej szok.
Powinna miec towarzysza...takie jest moje zdanie, inaczej bedzie baardzo tesknić.

Jak wiesz ja mam tez 2 swinki i juz dzis wiem ze jak jednej cos sie stanie, dokupie druga

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-25, 09:26   #2474
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość

z tym poidełkiem chodziło mi o to, że wększość osoób montuje poidełko od zewnątrz klatki, a to metalowe z którego piją jest w wewnątrz, a u mnie się tak nie da, bo to metalowe jest za krótkie. rozumiesz? a na tym wapnie chciałam zeby scierały sobie pazurki.

Cytat:
Prawdopodobnie ze strachu i bardzo możliwe że zostało upuszczone..

;(

Przyszla taka dziewczynka, zaczęła je brać na ręce.. pokazałam jej jak i w ogóle, wyszłam do koleżanki, pokój był zamknięty, ale ona i tak wchodziła..
Jak przyszłam Pineska leżała już na boczku ;( Wiedziałam, że to nie oznacza nic dobrego.. i nie myliłam się.. o 21:10 odeszła..
;(

Dlaczego wyszłam.. Boże..ale ja głupia jestem!!!!!!
[*][*][*] dla świnki;(

a ja czytam wasze posty i widze, ze jedna ze swinek góruje nad drugą, ja zauważyłam, że u mnie to ten mały rządzi w klatce śmiać mi się chce boje się co będzie jak on urośnie...
Stary 2008-01-25, 10:08   #2475
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

To w poidelku to na pewno nie rdza bo ja kupilam przedwczoraj nowe i jak wczoraj wymienialam wode to juz to bylo. Daje wode przegotowana.

Lavi wspolczuje straty swinki

Maripossa. co do rzadzacej swinki. moze wypuszczaj Blanke z klatki i wtedy dawaj jedzenie. Zanim ona sie nabiega Rosa zdarzy sie najesc. Albo bierz Rose na kolana i dawaj jesc. Nie wiem co ci poradzic.
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-25, 12:03   #2476
Mirelkaaa
Zakorzenienie

to moze to co macie w poidełku to przez tą wode przegotowaną. ja mam moje poidełko pół roku i daje wode mineralna i nie mam rdzy.
Stary 2008-01-25, 12:18   #2477
kasia_no87
Zakorzenienie

Bloo ma biegunke Co mam zrobic
Stary 2008-01-25, 12:33   #2478
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
to moze to co macie w poidełku to przez tą wode przegotowaną. ja mam moje poidełko pół roku i daje wode mineralna i nie mam rdzy.
to nie rdza, tylko osad
Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Bloo ma biegunke Co mam zrobic
ja przechodzilam juz kilka razy przez biegunke to Ci pomoge.
Przede wszystkim odstaw wszelakie owoce i warzywa.
Mocna ta biegunka?

podaj mu pół tabletki węgla rozpuszczonej z wodą do pyszczka. Postaraj sie dac wszystko, ten osad też.
Jesli do wieczora nie minie daj kolejne pol tabletki

SPrawdz czy je samodzielnie sianko i pije wode to bardzo wazne.

Podawaj tez 2 razy dziennie po pol amupułki Lakcidu przez kilka dni, nawet jak biegunka ustanie - to ma odbudowac flore bakteryjną.

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-25, 14:32   #2479
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
to nie rdza, tylko osad .
no to osad a byłam dziś po tą mate i nie mieli:/ myślicie ze w OBI będzie? a takie maty to bym chyba dwie potrzebowała na zmiene. ile mniej wiecej zapłace za dwie maty o długości 100cm a szerokości 50cm?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 14:51   #2480
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
no to osad a byłam dziś po tą mate i nie mieli:/ myślicie ze w OBI będzie? a takie maty to bym chyba dwie potrzebowała na zmiene. ile mniej wiecej zapłace za dwie maty o długości 100cm a szerokości 50cm?
Bloo wszystko je i pije. Wszystko normalnie. Narazie nie widze, zeby cokolwiek sie dzialo. Dosyc mocno miala. Moze to tylko takie jednorazowe bylo

Ta mata ma szerokosc ok 70cm wiec bedziesz musiala uciac. Dlugosc bierzesz na metr. U mnie kosztuje taka mata prawie 20zl. nie wiem jak u ciebie. Wiec za dwie zaplacisz ok. 40zl u mnie. Nie wiem jak u ciebie. najwyzej kupisz jedna jak ci kasy braknie. Druga dokupisz.
Stary 2008-01-25, 16:28   #2481
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Bloo wszystko je i pije. Wszystko normalnie. Narazie nie widze, zeby cokolwiek sie dzialo. Dosyc mocno miala. Moze to tylko takie jednorazowe bylo

wszystko czyli co? warzywa i owoce tez?

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-25, 17:24   #2482
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

Ta mata ma szerokosc ok 70cm wiec bedziesz musiala uciac. Dlugosc bierzesz na metr. U mnie kosztuje taka mata prawie 20zl. nie wiem jak u ciebie. Wiec za dwie zaplacisz ok. 40zl u mnie. Nie wiem jak u ciebie. najwyzej kupisz jedna jak ci kasy braknie. Druga dokupisz.
byłam w obi i mata kosztowała 28 zł. nie kupiłam, bo na dwie by mi nie straczyło kasy, a ty Kasiu gdzie kupiłas mate za 20 zł?
Stary 2008-01-25, 18:53   #2483
kasia_no87
Zakorzenienie

Motylku wszystko je czyli sama je karme, sianko i pije wode. Nic sie w jej zachowaniu nie zmienilo. Jak narazie nie ma sladu po biegunce. Moze ja tylko przeczyscilo.

Mirelka maty kupilam jedne w sklepie gdzie tapety a drugie w dywycie. Za metr dokladnie po 18,90.
Stary 2008-01-25, 19:03   #2484
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Mirelka maty kupilam jedne w sklepie gdzie tapety a drugie w dywycie. Za metr dokladnie po 18,90.
no to w obi za 2 maty zapłace tyle co ty zapłaciłabyś za 3
poszukam tańszych....

mam pytanie, czytałam gdzies, ze jesli sie ma 1 swinke, to lepiej nie kupowac domku, a to dlaczego ja mam dwie, ale jestem ciekawa
Stary 2008-01-25, 19:08   #2485
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Motylku wszystko je czyli sama je karme, sianko i pije wode. Nic sie w jej zachowaniu nie zmienilo. Jak narazie nie ma sladu po biegunce. Moze ja tylko przeczyscilo.
dziwne
to moze to nie byla biegunka?

Cytat:

mam pytanie, czytałam gdzies, ze jesli sie ma 1 swinke, to lepiej nie kupowac domku, a to dlaczego ja mam dwie, ale jestem ciekawa
to bzdura

kazda świnka powinna miec schronienie, miejsce intymne

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-25, 19:45   #2486
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
to bzdura
kazda świnka powinna miec schronienie, miejsce intymne
hmm to było na str internetowej poświęconej świnkom... moje świnki mają półeczke i domek, więc mogą się schować gdzie chcą, ale jak miałam jedną świnke to nie miała żadnego schronienia. ale widze ze cieszy się, ze wkoncu ma towarzystwo odżyła przy Kukusiu ale jest strasznie zazdrosna jak całuje Kukusia, wtedy cały czas sie do mnie pcha i mnie liże, a jak jest w klatce czy akwarium to patrzy na mnie z takim wyrzutem a Kukuś mnie zabardzo nie lubi, cały czas ucieka. A wogóle to obydwa świniaczki jak sie patzre co robią w klatce to się chowają zeby ich widać nie było, a jak wykonam jakis ruch to uciekają az się kurzy

wiem, że jestem okropna, ale ja nie zmieniam moim swinkom wody codzinnie, tylko jak wypiją ta z poidełka
Stary 2008-01-25, 19:57   #2487
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
hmm to było na str internetowej poświęconej świnkom...
ja juz czytalam rózne bzdury na stronach poświeconym świnkom, nie mowie juz o ksiązkach, wiec nie wszystko co pisza to prawda, zapewniam...

Mam poradnik dla hodowcow świnek gdzie pisza że swinka moze sobie wypic mleko

Cytat:
wiem, że jestem okropna, ale ja nie zmieniam moim swinkom wody codzinnie, tylko jak wypiją ta z poidełka
masz racje to okropne

to tak jakby mama czekala az zjesz chleb a dopiero pozniej pojdzie kupic Ci świeży

[*] 11.09.2012

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 20:04   #2488
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja juz czytalam rózne bzdury na stronach poświeconym świnkom, nie mowie juz o ksiązkach, wiec nie wszystko co pisza to prawda, zapewniam...

Mam poradnik dla hodowcow świnek gdzie pisza że swinka moze sobie wypic mleko

masz racje to okropne

to tak jakby mama czekala az zjesz chleb a dopiero pozniej pojdzie kupic Ci świeży
a jesteś pewna że świnka nie może wypić mleka?

no, ale im to nie przeszkadza, sama nie wypijam wody mineralnej w jeden dzien !
Stary 2008-01-25, 20:09   #2489
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
a jesteś pewna że świnka nie może wypić mleka?

no, ale im to nie przeszkadza, sama nie wypijam wody mineralnej w jeden dzien !

jestem przekonana w 10000% ze świnka nie moze pic mleka

skad wiesz ze swinkom to nie przeszkadza? nie maja wyboru i piją....

[*] 11.09.2012
Stary 2008-01-25, 20:56   #2490
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
jestem przekonana w 10000% ze świnka nie moze pic mleka

skad wiesz ze swinkom to nie przeszkadza? nie maja wyboru i piją....
no dobra, przyznam się, ze jak kupiłam swinke to dałam jej troche mleczka i nic jej nie było...

no ale przeciez moje swinki piją mineralną
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości