Guzek na piersi - wątek zbiorczy! - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-03, 17:49   #2461
kate0109
Raczkowanie

Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez ChokoGirl Pokaż wiadomość
Kochana nie poddawaj się! Pozytywne myślenie to podstawa!
Wiem, że ciężko jest przestać o tym myśleć i zająć się czymś innym, ale uwierz mi da się.

I uwierz w siebie! Ja wiem, że jesteś twarda bo my kobietki już takie jesteśmy, przetrwamy wszystko.

Będzie dobrze
no mam nadzieję jak o tym nie mysle to jest spoko, ale jak mam chwilke wolnego i spokoj to odrazu czarne mysli i lzy w oczach tak wiec musze miec zajecie caly czas

dzis bylam na biopsji, nie bolało, no może troszeczkę. Lekarz mówi ze to najprawdopodobniej włókniakogruczolak.Na usg wygladalo to jak kawał węgla, strasznie czarne.Wiem, ze sa to ponoc guzki niezlosliwe ale czy kiedys moga zezłosliwiec jak np. zostawiloby sie je??Miałam miec kutą jedna pierś ale ze w tej drugiej tez juz jest maly guzek to odrazu mialam i ta druga kłutą. Wynik dopiero w polowie lipca to czekanie bedzie najgorsze... no i wiadomo juz ze na pewno beda mnie kroic bo ten guzek w prawej piersi jest za duzy, a z tym drugim to na razie nie wiadomo mam isc z wynikiem biopsji do lekarza i bedizemy ustalac co i jak.
Wiec, mam takie pytanko jak sam zabieg wygląda, ile trwa i w ogole czy blizna długo sie goi i czy w ogole to wszystko boli? na sama mysl o trzaskajacych narzedziach to dostaje gesiej skorki
w srode udalo mi sie obronic i jestem panią MGR.INŻ więc zniosę wszystko

Edytowane przez kate0109
Czas edycji: 2009-07-03 o 17:53
kate0109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 17:45   #2462
wik28
Przyczajenie

Dziewczyny,chyba trzy miesiące do badania nie wytrzymam bo strasznie się stresuję.Wybiorę się jeszcze raz na wizytę.
Mam do was pytanko,czy najpierw iść do lekarza który zajmuje się USG.W przychodni przyjmuje pani doktor która wykonuje wszelkie takie badania.Czy znowu wybrać się do swojego gina.Czy ginekolog robi USG piersi,czy to musi być jakaś przeszkolona do tego osoba?
wik28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 07:04   #2463
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wik28 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,chyba trzy miesiące do badania nie wytrzymam bo strasznie się stresuję.Wybiorę się jeszcze raz na wizytę.
Mam do was pytanko,czy najpierw iść do lekarza który zajmuje się USG.W przychodni przyjmuje pani doktor która wykonuje wszelkie takie badania.Czy znowu wybrać się do swojego gina.Czy ginekolog robi USG piersi,czy to musi być jakaś przeszkolona do tego osoba?
Chyba lepiej, żeby to był ktoś kto się specjalizuje w schorzeniach sutka. Ginekolog może Ci tylko dać skierowanie ( no chyba, że Twój ginekolog w tym się specjalizuje).
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 09:00   #2464
wik28
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedż.Chyba pójdę do przychodni i się zapiszę.Ta doktor przyjeżdża w środy i piątki .Bardzo się boję.
A po badaniu gdzie mam się udać,do gina czy rodzinnego?Czy ta doktor mi powie co robić?
wik28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 09:55   #2465
sunny_me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wik28 Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedż.Chyba pójdę do przychodni i się zapiszę.Ta doktor przyjeżdża w środy i piątki .Bardzo się boję.
A po badaniu gdzie mam się udać,do gina czy rodzinnego?Czy ta doktor mi powie co robić?
Wybierz się na USG do specjalisty (najczęściej chirurdzy wykonują) dostaniesz opis badania i jeśli wyjdzie coś niepokojącego to na pewno powie Ci co z tym robić lub pokieruje dalej, a jeśli uzna ze nie ma powodów do zmartwień to nawet chyba nie trzeba będzie nigdzie się pokazywać z tymi wynikami, wystarczy kontrolować U mnie w opisie było zaznaczone co do kontroli, a co do ewentualnej dalszej diagnostyki.

Ja mam pytanie do dziewczyn, które miały usuwane gruczolakowłókniaki : jeśli wszystko wydaje się ok i nic się nie wyczuwa, to kontrolne USG wykonywać co 2 lata czy lepiej jednak co rok?
sunny_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 23:01   #2466
Bepo
Przyczajenie

GG do Bepo

Cześć Dziewczyny! Nie było mnie tu strasznie dawno, bo po wspaniałym wyniku biopsji, wstyd się przyznać, olałam sprawę. Niedawno jednak mój chłopak zaczął mnie nagabywać, żebym koniecznie poszła do innego lekarza i zrobiła jeszcze usg. Bo przecież mam całą masę zmian, a nie jedną...

No i poszłam do Enelmedu, gdzie pan doktor poświęcił mi sporo czasu, dokładnie obejrzał poprzednie wyniki badań i biopsji i... kazał zrobić markery. ;-( Dokładnie wytłumaczył mi, że mam różnorodne zmiany i z pewnością jakaś z nich ma zadatki na bycie niebezpieczną w przyszłości. Tak więc znowu zaczynam się denerwować. :-/

Idę na usg w środę, a markery dopiero, jak uzbieram kasę, bo to stoi 450zł u nich. Ech, życie...

A, byłabym zapomniała, odkąd odstawiłam tabletki guzki już nie bolą. Pani onkolog miała chyba rację. A pan doktor Berliński przepisał mi jakieś ziołowe specyfiki na napięcie przedmiesiączkowe, przez które 1,5 roku brałam tabletki. I powiedział mi jeszcze, że hormony mogły mieć wpływ na to, że guzki szybciej urosły. Jeśli mam predyspozycje, to i tak by urosły i nie ma co tabletek obwiniać. Ot, gin-człowiek! ;-)

Edytowane przez Bepo
Czas edycji: 2009-07-06 o 23:02
Bepo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 14:49   #2467
paula8a8a
Przyczajenie

Hej...ja tez nie zaglądałam tu przez pewien czas bo byłam zabiegana u lekarzy wcześniej wykryłam u siebie guzek przez 2 lata nikomu o tym nie mówiłam aż poszłam do gin.gdzie powiedziala mi ze jesli nie zrobie usg to ona nie bedzie mnie leczyła wiec chcieć nie chcieć musiała pojśc i zobic badanie USG wykryło 2 guzki w lewej piersi 1=37mm, 2=13mm wiec jeden jest bardzo duzy.Miałam kontakt z 3 lekarzami robiłąm biopsje okazało sie ze to gruczoło-włokniak.Każdy z lekarzy mówił co innego ale miałam kontakt z bardzo świetną onkolog która powiedziała ze ona osobiście to ma i nie radzi tego wycinać bo w tak młodym wieku to może się odnawiać więc zastanówcie się dobrze czy chceicie aby Was kroili.....bo chyba nie warto-to moja opinia pzdr.
paula8a8a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 17:00   #2468
Castia
Wtajemniczenie

hej, ja też mam gruczolakowłókniaka ale moim zdaniem to chyba lepiej wyciac i miec swiety spokoj, jestem na etapie czekania na wyniki biopsji ale juz powiedzialam lekarzowi ze chce sie tego pozbyc nawet jak nie bedzie to nic groźnego, ciagle bym myslala o tym ze cos tam mam i rosnie, bo u mnie widze ze ciagle sie to powieksza.A jeszcze nie rodziłam i nie wiem jakby sie ten guzek ktory umiejscowiony jest tuz nad brodawka zachowywal w czasie karmienia i czy w ogóle mogłabym karmić. Jak mi wytna to tez pewnie beda dylematy czy bede mogla karmić piersią ale wole tego nie hodować u siebie.

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2009-07-07 o 17:02
Castia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 07:22   #2469
synia
Przyczajenie

A ja w końcu nie wiem co mam byłam w klinice onkologicznej u chirurga z moim wynikiem biopsji, i pan doktor powiedział, że niestety nie wiadomo co to jest. Obszar jest najbardziej zbliżony do gruczolako-włókniaka, ale nie koniecznie musi to być to. Trochę się wystraszyłam, ale potem okazało się, że wysyła mnie na ugs u nich w klinice, ale dopiero za trzy miesiące. (myśle, że gdyby to było coś poważnego to by tyle czasu mnie nie zwodzili) a co do usuwania gruczolako-włókniaków, to ja też chyba wolałabym usunąć, bo czytałam, że one mogą urosnać do dużych rozmiarów. (chociaż pan doktor doradził mi właśnie obserwację, jeżeli okaże sie że na pewno to mam) wkurza mnie takie życie w niepewności. Chciałabym już wiedzieć co mam, żeby sie nie denerwować i pamietajmy że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
synia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 15:09   #2470
kaabi
Przyczajenie

Witam
Tydzień temu wyczułam guzka a może i kilka w lewej piersi.
Dostałam skierowanie do poradni chorób sutka. Jestem zapisana za trzy tygodnie i w związku z tym mam pytanie czy lekarz od razu zrobi mi USG czy będę musiała czekać kolejne tygodnie na wizytę. Nie chcę dłużej czekać bo panicznie się denerwuję więc może zrobić prywatnie usg i do lekarza pójdę już z wynikiem. Poradźcie coś proszę

Edytowane przez kaabi
Czas edycji: 2009-07-09 o 15:10
kaabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 15:38   #2471
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaabi Pokaż wiadomość
Witam
Tydzień temu wyczułam guzka a może i kilka w lewej piersi.
Dostałam skierowanie do poradni chorób sutka. Jestem zapisana za trzy tygodnie i w związku z tym mam pytanie czy lekarz od razu zrobi mi USG czy będę musiała czekać kolejne tygodnie na wizytę. Nie chcę dłużej czekać bo panicznie się denerwuję więc może zrobić prywatnie usg i do lekarza pójdę już z wynikiem. Poradźcie coś proszę
od kogo dostalas to skierowanie? w takiej poradni na pewno maja USG bo sama do takiej chodze i lekarz na tej wizycie co pojdziesz odrazu ci zrobi USG.
Stary 2009-07-10, 00:54   #2472
kaabi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
od kogo dostalas to skierowanie? w takiej poradni na pewno maja USG bo sama do takiej chodze i lekarz na tej wizycie co pojdziesz odrazu ci zrobi USG.
dzięki Castia za odpowiedź. W takim razie poczekam z usg do wizyty w poradni, a skierowanie dostałam od internisty.
kaabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 20:58   #2473
201701091328
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201701091328
Czas edycji: 2009-08-27 o 23:55
201701091328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 21:59   #2474
Trah
Rozeznanie

Lajonek zadajesz pytania, na które odpowiedzi znajdziesz w tym wątku.
poczytaj trochę, to nie boli

biopsja jest ważnym badaniem, które większość z nas miała wykonane. Jeżeli wyniki biopsji będą dobre to na 99,9% wszystko jest ok. 100% gwarancji masz po usunięciu, podczas badania histopatologicznego.

moim zdaniem guzy powinno się usuwać, ale co lekarz to inna opinia. nie mogę Ci też powiedzieć czy 2 cm to dużo, czy nie. Dla jednych to mało, dla innych dużo. skoro lekarz Ci powiedział, że to nic złego, to staraj się w to wierzyć. nie myśl o odcinaniu.

kiedy masz biopsję? rozumiem, że badał Cie onkolog, a to jest dobry specjalista.

reasumując: polecam przeczytanie choćby kilku stron wątku i więcej wiary w siebie
Trah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 15:48   #2475
Castia
Wtajemniczenie

dziewczyny a ja mam takie pytanko czy wyniki biopsji dostane do reki czy musze sie umowic na wizyte do lekarza który mi ja wykonywał? pytam bo ponieważ koleżanka poszła po wynik i jej nie wydali i musiala sie zarejestrować do lekarza i dopiero na wizycie u niego wszystkiego sie dowiedziała, a ze ja mam wyniki w środę to jeżeli tak jest to w poniedziałek może bym sie umówiła do lekarza bo już dłużej czekać chyba nie wytrzymam i tak czekam juz 2 tyg na te wyniki

Lajonek ja jestem w takiej samej sytuacji co Ty, mam rowniez dwa guzki, po jednym w piersi i ich sredniaca podobna a nawet większa troszke, tez sie obawiam zabiegu ale ja wole tego nie hodowac u siebie i pozbyc sie tych lokatorów z moich piersiatek. Dla mnie najgorsze w tym wszystkim jest to czekanie, na badanie potem na wyniki potem do lekarza, oszaleć moznaja w środę mam nadzieje ze juz sie dowiem co to jest, na biopsji lekarz sugerował ze byc może to włokniakogruczolak, tylko niepokoi mnie ta skala Birads bo ja dostalam 3, dla mnie to troszkę za wysoko no ale zobaczymy. nie panikuj,no a co do zabiegu to ja ci nic nie pomoge bo również mam to przed soba jeszcze ale radze wlansie poczytac watek. Dziewczyny opisywały swoje odczucia co do zabiegu, blizn i czasu gojenia się ran, ja jestem dobrej mysli

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2009-07-11 o 15:51
Stary 2009-07-11, 20:14   #2476
Trah
Rozeznanie

w każdej przychodni jest inaczej.
mi biopsji nie robiono, tylko od razu mnie cieli.
może zadzwoń do przychodni i się zapytaj, wtedy będziesz wiedziała, czy musisz się zapisywać do lekarza.
Stary 2009-07-11, 20:24   #2477
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
dziewczyny a ja mam takie pytanko czy wyniki biopsji dostane do reki czy musze sie umowic na wizyte do lekarza który mi ja wykonywał? pytam bo ponieważ koleżanka poszła po wynik i jej nie wydali i musiala sie zarejestrować do lekarza i dopiero na wizycie u niego wszystkiego sie dowiedziała, a ze ja mam wyniki w środę to jeżeli tak jest to w poniedziałek może bym sie umówiła do lekarza bo już dłużej czekać chyba nie wytrzymam i tak czekam juz 2 tyg na te wyniki
mi lekarz robiący biopsję od razu powiedział, że wynik odbieram w rejestracji, ale mam z nim do niego przyjść i on mi wtedy powie, co mam dalej robić opis napisał i po polsku i po łacinie
Stary 2009-07-12, 12:02   #2478
201701091328
Konto usunięte

.

Stary 2009-07-12, 13:54   #2479
Trah
Rozeznanie

Lajonku, nie czytałaś wątku prawda?
Widzisz, Listopadowa opisywała swój przypadek.
Ja też opisywałam. Obie jesteśmy po badaniach genetycznych, i obie jesteśmy zdrowe. A u nas rak jest dziedziczny.
Może warto co nieco przeczytać?
To, że ktoś w Twojej rodzinie miał raka złośliwego, NIE OZNACZA, że Ty też będziesz go miała.
więcej wiary.
Stary 2009-07-12, 16:26   #2480
201701091328
Konto usunięte

.

Stary 2009-07-12, 16:45   #2481
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

lajonekk, ja rozumiem, że sytuacja jest bardzo stresująca, ale postaraj się nie panikować, a już na pewno nie powinnaś wymyślać czarnych scenariuszy i panikować. Ponieważ każda z nas ma za sobą podobne przeżycia związane, więc tak jak radzi Trah poczytaj wątek i postaraj się znaleźć tam coś dla siebie, ale nie pożywkę dla czarnych myśli.
Stary 2009-07-12, 16:58   #2482
Trah
Rozeznanie

pierwsze słyszę, żeby od przeziębienia robiły się guzy w piersiach.
przeraża mnie, takie myślenie kobiet.
Stary 2009-07-12, 18:40   #2483
201701091328
Konto usunięte

.

Czas edycji: 2009-08-27 o 23:47
Stary 2009-07-13, 00:07   #2484
Angs
Przyczajenie

Dobry wieczór.
Powinnam przeczytać pierwsze wątek, ale tych stron trochę jest...
Mam 17 lat. Znalazłam w lewej piersi kilka małych guzków. Wiem, że powinnam iść z nimi do lekarza, ale się strasznie boję. Jakie jest prawdopodobieństwo, że to nie rak?
I jeszcze jedna sprawa, strasznie boję się powiedzieć o tym mamie :/ Choć pewnie żadna z Was nie miała takiego problemu...

Edytowane przez Angs
Czas edycji: 2009-07-13 o 00:10
Angs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 07:01   #2485
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Angs Pokaż wiadomość
Jakie jest prawdopodobieństwo, że to nie rak?
Musisz iść do lekarza, bo na forum żadna z nas Ci nie powie co to jest. Ale statystyki mówią, że ok. 90% guzków w piersiach ma charakter niezłośliwy. Co nie zmienia faktu, że należy to zbadać.

Cytat:
I jeszcze jedna sprawa, strasznie boję się powiedzieć o tym mamie
A czego się konkretnie boisz? Bo przecież mama pewnie nie nakrzyczy na Ciebie. Raczej będzie dla Ciebie wsparciem - od tego są matki
Stary 2009-07-13, 09:47   #2486
Trah
Rozeznanie

Cytat:
Dobry wieczór.
Powinnam przeczytać pierwsze wątek, ale tych stron trochę jest...
Mam 17 lat. Znalazłam w lewej piersi kilka małych guzków. Wiem, że powinnam iść z nimi do lekarza, ale się strasznie boję. Jakie jest prawdopodobieństwo, że to nie rak?
I jeszcze jedna sprawa, strasznie boję się powiedzieć o tym mamie :/ Choć pewnie żadna z Was nie miała takiego problemu...
powiedzenie o sprawie Mamie nie zaszkodzi Ci, jeżeli już, to tylko pomoże

Aferka ma 100% racji, MUSISZ iść jak najszybciej do lekarza!

każdy nowy twór w naszym ciele to rak- nowotwór.
kwestia tylko tego, czy jest złośliwy.
im szybciej pójdziesz do lekarza, tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo, że jest zły.

nie ma na co czekać!
na usg i do specjalisty!
Stary 2009-07-13, 12:24   #2487
Angs
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
A czego się konkretnie boisz? Bo przecież mama pewnie nie nakrzyczy na Ciebie. Raczej będzie dla Ciebie wsparciem - od tego są matki
Boję się jej reakcji. Że się wystraszy i w ogóle. No i te słowa mi po prostu nie przejdą przez gardło. Nie wiem JAK to powiedzieć
Angs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 12:53   #2488
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Boję się jej reakcji. Że się wystraszy i w ogóle. No i te słowa mi po prostu nie przejdą przez gardło. Nie wiem JAK to powiedzieć
Ale jakie słowa? Bo póki co nie wiesz co to jest więc to nie wyrok. Nie panikuj na zapas. Poza tym z mamą
będzie Ci łatwiej przez to przejść, bo będziesz miała wsparcie kogoś na kogo zawsze można liczyć. Wiem, że sie boisz - każda z nas się bała diagnozy - ale z mamą na pewno będzie Ci raźniej. Podzielicie ten strach na pół. A JAK - no najlepiej prosto z mostu. Zapytaj mamę, czy kiedyś miała jakieś problemy z piersiami - a potem już rozmowa sama się potoczy. Trzymam kciuki

Edytowane przez aferka
Czas edycji: 2009-07-13 o 12:55
Stary 2009-07-13, 18:08   #2489
Castia
Wtajemniczenie

czekam na wyniki biopsji juz prawie 2 tyg, dzwonie dzis i sie pytam czy juz sa a tam mi mowia ze lekarz wlasnie poszedl na urlop i oni nie wiedza kiedy beda te moje wyniki, no k***** mać!!!! jak sie idzie na urlop to nie na 2 dni tylko 14 to ja mam tyle jeszcze czekac wykoncza mnie nerwowo ci lekarze
Stary 2009-07-15, 11:46   #2490
swierszczyk11
Przyczajenie

Cześć! jestem tu po raz pierwszy, ale podzielę się moimi doświadczeniami. Odnośnie wycinania i nie wycinania.... Mój lekarz powiedział mi tak: jak nie wytniemy to sobie tam będzie i ie wiadmo czy nie będzie się przeradzał w coś złego, trzeba to będzie kontrolować itd. Co do biopsji to mój lekarz rownież był ostrożny ponieważ wynik biopsji czasem może być myln - tzn. tam wycinają tylko fragment, więc nie ma 100% pewności czy w innym fragmencie guzek nie ulega zezłośliwieniu. Dlatego gdy u mnie pojawił się guzek lekarz odrazu powiedział mi, żeby wycinać. Potem był w całości badany histopatologicznie. Rok po zabiegu miałam robiony drugi zabieg i narazie mam spokój. Co do mojego przypadku to mam obciążenie rodzinne, więc pewnie tez dlatego takie zdecydowane leczenie było - wycinanie. Co do samych zabiegów - jeden był robiony pod narkozą, drugi na moje wyraźne życzenie na znieczulenie miejscowe. Potem szybko dochodziłam do siebie, nawet nie brałam jakiś specjalnych śodków przeciwbólowych. Zaraz po zabiegu tylko kroplówka. Ale jednak w porównaniau po narkozie dochodziła dłużej do siebie. No i tyle. A ja mam 23 lata - zaczęło się jak miaąłm 21.
swierszczyk11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości