|
|
#2461 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamuśki Marcóweczki 2021 :)
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2462 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Ale was ciężko nadrobić
![]() My dzis byliśmy zobaczyć co się pozmieniało w naszym domku - mamy już wylewki i zamontowana bramę garażową. Także oficjalnie jest stan deweloperski yupi! Już nie pamięta ktora z was szuka projektu domu. To niestety trudna decyzja. Napewno warto robić pod siebie, u nas skończyło się na indywidualnym bo nic nam nie pasowało w 100%Jeśli chodzi o naukę dziecka - chodzenie, siadanie itp to jest to fascynujący proces któremu po prostu nie należy przeszkadzać - wystarczy mata na podłodze i pozostaje obserwować. Naprawdę niesamowite wrażenia - jednego dnia coś kombinuje, następnego cos zaczyna wychodzić 🥰 Karmienie piersią to byl dla mnie trudny temat przed porodem. Jakoś nie umiałam sobie tego wyobrazić i niezbyt chętnie do tego podchodziłam. Po porodzie wiadomo próbowałam, byłam po cc 5 dni w szpitalu i laktacja rozkręciła się na maxa. Na początku jedno karmienie trwalo jakieś 45min. Ból też był, popękane skutki itp.... na szczęście potem razem z małym wypracowaliśmy swoje techniki. Potem Karmienie trwalo z max 5 min. I nie wiem jakim cudem skończyliśmy jak miał 17 miesięcy. Ale to tak jakoś samo z siebie wyszło. Mi Karmienie poza domem nie sprawiało problemów ale robiłam to głównie w samochodzie albo na ustronnej ławce w parku. Ważne żeby mieć dobrze dobrane ciuchy plus dodatkowo jakas chuste czy pieluchę. Nie zawsze to oznacza 'cyca na wierzchu' mozna potrenować w domu przed lustrem laktatora szczerze nienawidziłam. Dziewczyny po prostu próbujcie ale w zgodzie ze sobą. A czy kp mm czy kpi to sprawa wasza i dziecka. Szukajcie rozwiązania najlepszego dla was ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2463 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na początku przez tydzień łatwo nie było, mało tego było okropnie. Ale byłyśmy w szpitalu i miałam super położne, w tym jedną doradcę laktacyjna i one mi pomogły. Miałam wklęsłe brodawki ale się udało bez żadnych nakładek. Karmienie nigdy mnie nie bolało, mocniej złapała może na palcach jednej ręki, ale nigdy nie ugryzła. Nawet jak już była "duża" i "zębata" a zęby miała szybko. Mleka też miałam dużo. I nie miałam problemu ze ściąganiem. 10 min z jednej piersi i butelką mleka była. Ale rozumiem jak jest ciężko, jak są problemy. Nie ma co się męczyć na siłę bo to nie jest dobre ani dla mamy ani dla dziecka. Ja nie czułam w otoczeniu presji na kp, w szpitalu też bez problemu dawały mm. Raz nawet mnie wkurzyły bo dały jej bez mojej wiedzy i zgody. Ale jeśli ktoś chciał to pomagały bardzo. Do mnie przychodziły chyba z milion razy i na tyle samo pytań odpowiedziały. Dzięki nim się udało ![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#2464 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No niestety zupełnie nie potrafię się z Tobą zgodzić, chociaż jak najbardziej akceptuje, że masz inne zdanie. Patrzę na to tak: jak mi się czyjaś twarz nie podoba, to też ma nie chodzić do restauracji, żeby MNIE nie narażać na złe doświadczenia estetyczne? No nie, wystarczy, że ja to zignoruje i dam innym żyć tak jak chcą Poza tym w obecnych czasach wszechobecnej seksualizacji, piersi na billboardach, w reklamach i teledyskach w dodatku w kontekście erotycznym, to naprawdę matka karmiąca swoje dziecko, a nie wisząca z cyckiem dla samego faktu obnażania się, w mojej opinii nie jest niczym złym. I szczerze mówiąc ja nie widziałam, żeby ktoś siedział z "wywalonym cycem". Wszystkie mamy karmiące, które akurat spotkałam na swojej drodze robiły to tak dyskretnie, że naprawdę trudno było się zorientować czy mama tuli czy karmi maluszka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2465 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ale mnie spanie złamało 🤦
nie pamiętam kiedy tak w dzień spałam... Widziałam gdzieś ostatnio na sklepie fajna sukienkę do karmienia, z luźna częścią przy biuście odpinania do góry, modelka miała na zdjęciu dzieciaczka i w ogóle nie było widać piersi, nawet TŻ pokazywałam że bede musiała kupić kilka takich ciuszków jak uda się karmić piersią. Wiecie ja ogólnie mam wyrobione zdanie co do karmienia piersią w porównaniu do mleka modyfikowanego i bardzo chciałabym karmić piersią ale też świetnie zdaje sobie sprawę z tego że sytuację są różne i blokady fizyczne czy psychiczne robią swoje... A co do zastojów, dietetyczka ze szpitala położniczego polecała kiedyś słód jęczmienny do kupienia w aptekach albo piwo bezalkoholowe lub alkoholowe ale podgrzewane i dzieciaczek odstawiony na dzień od cyca ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2466 |
|
Zakorzenienie
|
Też słyszałam o takim piwnym grzańcu
może nie wszystko, co dobre jest zakazane heheI też mam jednego wielkiego spacza od 2 dni. Wczoraj usnęłam kolo 20:30, o północy przeniosłam się do łóżka i zwloklam dopiero kolo 11. A po spacerze z psem, który intensywny byl w zasadzie tylko dla burka, który ganial za piłką, znów 3h drzema. Zaraz coś zjem i walnęłabym się na dalsze spanko 😁
|
|
#2467 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mogę sprzedać patent, że pyszny wychodzi na soku jabłkowym, ale może znacie jakieś fajne czerwone wino bezalkoholowe?Dołączam do śpiochów, dziś drzemka dwie godziny i obudziłam się strasznie zdezorientowana czy to noc, dzień, czy kolejny poranek Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2468 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
TŻ mi obiecał że jak już będę mogła to on zostaje z małą a ja mam wolne 3dni na zabawę ale wydaje mi się że nie będzie to potrzebne ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Cytat:
Ja się cieszę że zostawiłam żaluzje odsłonięte bo bym miała pewnie to samo ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja w ciąży z córką marzyłam o tatarze... Udało się na niego trafić jakoś pół roku po porodzie dopiero, teraz znów mam to obiecane i mam nadzieję, że uda się prędzej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jeszcze musi poczekać ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#2471 |
|
Wtajemniczenie
|
Zachowujemy się właśnie jak rasowe masochistki
Nie możemy ale i tak smaka sobie robimy 🤦![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za mną grzaniec już ze dwa lata co najmniej chodzi ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2473 |
|
Raczkowanie
|
O jej jutro spróbuję zrobić grzańca na piwie bezalkoholowym
akurat mam na stanie przyprawę zobaczymy co to wyjdzie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie to chyba Lech free był bardzo zbliżony w smaku do zwykłego piwa. Kurczaki może to jest i pomysł ![]() Tylko kurde piwa nie mam ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2475 |
|
Rozeznanie
|
A propos masochizmu :p
Ostatnio poszliśmy do znajomych a tam na stole tatar( kocham) sery z niebieska pleśnią i szynki surowe dojrzewające Został mi chlebek z masłem i tak spędziłam wieczor patrząc jak oni jedzą i piją wino :p Ja tez dziś mam śpiocha, u nas w Łodzi była wielka ulewa i burza Byliśmy dziś w dwóch sklepach z wózkami i się zmęczyłam, a potem zasnęłam z psem na kanapie Objerzelismy nowe wózki w sklepie, uznaliśmy ze spróbujemy poszukać używanego i jutro jedziemy oglądać znalazłam lepsza alternatywę dla tutisa uno, zakochałam się w x lander x-move, mała terenówka, prowadzi się jak marzenie ja mam 160 wzrostu i te wszystkie wózki jak testowałam to się czułam jakby wozek mnie prowadził a nie ja jego Jutro jedziemy oglądać pod Lodz, mam nadzieje ze nie urwiemy pokrywy silnika bo nasza honda z tych niskoskananalizowanych ![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Kaewso super ze na wizycie ok ja jeszcze 9 dni, stresuje się już :p Co do karmienia, chciałabym karmić 6 mcy a potem odstawić, co z tych planów wyjdzie zobaczymy, moj TZ ma jakieś parcie żebym kp jak wszystkie nasze znajome do bólu, niech sam karmi :p Co do publicznego kp, dziś na instagramie zobaczyłam zdjęcie dziewczyny której mąż zrobił zdjęcie na ławce w parku jak karmiła i niestety wolałabym tego zdjęcia nie zobaczyć, bo pierwszy raz widziałam taki wielki sutek, czy mam się psychicznie nastawiać ze ja tez będę takie mieć? Już są większe te obwódki niż przed ciaza ale potem są jak talerzyki od filiżanki? Czy wracają po ciąży do normy? U niej taki był i nie może mi ten obraz wyjść z głowy aaaaaaa |
|
|
|
#2476 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. BTW ja bym zabiła męża za takie zdjęcie... Mimo ze sama karmiłam kp to też nie rozumiem tej nagonki. Rozumiem wsparcie, rady itp ale na spokojnie, nie dajmy się zwariować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2477 |
|
Rozeznanie
|
Pani_smith co to za karuzela na która się czeka 3 mce? Pokaz
|
|
|
|
#2478 |
|
Zakorzenienie
|
Nic nie ogarniam, za duzo piszecie
![]() Ja mam traumę po 3 miesięcznym KP, dużo wygodniej mi było na mm i duzo lepiej psychicznie. Nie wiem czy zdecyduje się w ogóle próbować KP z drugim dzieckiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2479 |
|
Zakorzenienie
|
@Roma1987 - Felt&Love. Zakochałam się i przepadłam, musiałam taka mieć. Mam nadzieję, że dziecior pogapi się w to dłużej niż 2 tygodnie 😁
A moje 3 największe tęsknoty to tatar, sushi (jem te rolki z upieczona ryba od czasu do czasu) i grzane wino na jarmarku bożonarodzeniowym (wiele wskazuje, że jarmarki beda odwołane także może smutek będzie ciut mniejszy). A cincin free okazał się rozczarowaniem. Jak sok ze zdechłych winogron (lech free też nie ma dla mnie smaku piwa, wolę bavarie i heinekena 0%)
|
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
Tymczasem mam walkę z moim czwronogiem o trochę przesgrzeni w łóżku. Bezczelne futro się rozpycha, w rezultacie nie śpię od kwadransa
|
|
#2481 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2483 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dobrze że zostają te pieczone lub bez ryby ![]() A jarmarki bożonarodzeniowe są boskie - niestety ostatnio byliśmy jak byłam w ciąży... wiec została gorąca czekolada na pocieszenie. Może za rok ![]() Mam właśnie w domu Heineken 0% chyba najlepszy. Na szczęście często pojawia się w knajpach.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2484 |
|
Rozeznanie
|
Jestem poirytiwana
nie rozumiem jak ludzie,, jaraja,, się alkoholem. Czy winami piwem. No mi tak żaden gatunek nie wchodzi, bleee a jak czytam jak wy opisujecie że to pyszne to ja też bym chciała by mi smakowało ![]() ![]() Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2485 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też kocham Jarmarki, półtora roku mieszkałam w Niemczech i uwielbiałam to grudniowe zamieszanie. I w ogóle ja z tych, co odliczają do Świat (74 dni do Wigilii - zaraz zacznę kupować prezenty).
Fajnie, że i u mnie w mieście zwyczaj jarmarków się przyjął, mieszkam 10-15 min spacerem od placu, gdzie się odbywają ) Niestety tym razem covid stawia to pod duzym znakiem zapytania.---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- @Persefonia - ja winka i proseczko pijałam dużo, bardzo towarzystki tryb życia prowadzę i często wyskakiwaliśmy ze znajomymi na owego drineczka. Teraz mi tego brakuje - raz że zaproszenie na drinka chwilowo nie dotyczy, dwa, że z ograniczam trochę wyjścia do ludzi z wiadomych powodów, trzy - mam prikaz aby się nie forsować, więc tych spacerków z psem na jedno lampkę wina już nie uskuteczniam
|
|
#2486 |
|
pani.dietetyk
|
Łooo matkoooo, nadrobić Was po tych dwóch dniach to jak całe forum przeczytać, dziewczyny
![]() Po pierwsze gratuluję udanych połówkowych, kaewso; Fajnie też czytać o tych Waszych projektów mieszkań, domów, salonów! Romcia, mam to samo, wczoraj u znajomych byliśmy a tam właśnie taka moja wymarzona deska serów & wędlin, z której nic nie mogłąm zjeść... ehhhh ![]() Co do zdjęcia, które widziałaś na IG to chyba wiem, o którym mowisz - Joanny B? Też je widziałam. Mnie też ten sutek przeraził ogromnie!!!!!! On był dosłownie wielkości filiżanki. Ale no - każda z nas ma inny biust, każdy piękny i inny, jednak tego ja nie chciałam akurat widzieć.Osobiście nie mam tabu gdy widze kobiety karmiące piersią, jeżeli robią to starając się robić dyskretnie - tak jak ktoś tu wyżej pisał, czasem nie można odróżnić czy kobieta tuli dziecko czy karmi W sumie chyba tylko raz widziałam jak ktoś "wywalił cyca" i nie podobało mi się to strasznie... Co do samego KP, chciałabym straaaaasznie, szczególnie patrząc na to, jak to wpływa np. na mikroflorę jelitową dziecka; Jednak, chyba psychicznie nie dam rady, nie wiem, może KPI. Od zawsze mam tak wrażliwe brodawki, że neinawidzę ich dotyku, nie mogę też chodzić bez stanika (mimo malego biustu) bo boli mnie dotyk materialu np. Teraz to juz w ogole jest dramat, nie mogą mi ich dotknac wlosy jak się myję pod prysznicem ani nawet posmarować balsamem/maścią z lanoliną. Jest to dla mnie na tyle trauma, że mniej stresuję się porodu niż KP. :/ Szczególnie jak widzę co piszą aga_fe czy persefonia o bólu i popękanych sutkach :O Ogólnie uważam, że każda z nas ma prawo do swojej opinii, robienia tego co uważamy i każda z nas powinna być za to tak samo szanowana, czy za KP czy MM, karmienie publiczne czy unikanie tego. I myślę, że fajnie, że możemy powymieniać tu spostrzeżenia na zasadzie wyrażenia własnego zdania bez czytania zaraz że "moja racja jest najmojsza" Persefonia, a co do alkoholi - to może po prostu nie miałaś okazję próbować dobrych? Ja np. mówiłam zawsze, że nie wiem, jak można pić wino, uważałam za okropne - dopóki nie popracowałam trochę we włoskiej knajpie i miałam możliwość testowania na prawdę dobrych win - po tym totalnie zmieniłam zdanie
|
#2487 |
|
Wtajemniczenie
|
Oooo ja też nie mogę doczekać się jarmarków (ciekawe czy się odbędą...), szkoda mi tylko że tego grzanego wina nie będę mogła się napić
A co do alko to mi też trochę brakuje... W pl to praktycznie co weekend jakieś alko wpadało bo znajomi, imprezy... nigdy nie miałam w zwyczaju pić na umór no ale jednak dwa trzy drinki wpadały. My ogólnie z TŻ lubimy próbować nowych alkoholi więc często kupowaliśmy sobie coś do barku Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2488 | ||
|
pani.dietetyk
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#2489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2490 |
|
Rozeznanie
|
Whimx tak to była Joanna B na instagramie
Ja byłam na jarmarku świątecznym w Berlinie rok temu, było super Ja jestem od kilku lat fanka wina, nawet zrobiłam kurs pierwszego stopnia i chce iść na drugi, ale on jest połączony z próbowaniem wiec na razie odlozony w czasie, od kilku lat nasze urlopy to było zwiedzanie winnic i degustacje, teraz trzeba będzie zmienić trochę koncepcje U nas teraz piękna pogoda, byłam na długim spacerze z kumpela i psem w lesie, od razu lepiej na duszy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

yupi! Już nie pamięta ktora z was szuka projektu domu. To niestety trudna decyzja. Napewno warto robić pod siebie, u nas skończyło się na indywidualnym bo nic nam nie pasowało w 100%
laktatora szczerze nienawidziłam. 
to było dopiero więzienie. Po podaniu modyfikowanego zniknęła presja, ulga ogromna. Miałam głupie przekonanie że skoro pierwsze dziecko nie dostało piersi to drugie też nie
no i w sumie przez pierwszy miesiąc był kpi a nawet nie miesiąc 3 tygodnie a ostatni tydzień na modyfikowanym, bo dostałam zapalenia piersi i przez tydzień byłam prawie martwa. Akurat były święta byliśmy u teściowej, zabrakło mleka ja nie wzięłam laktatora więc przystawilam i tak zostało przez rok
plus taki że ja miałam na prawdę duzo, 10 min ściągania i 250 ml mleka, żeby nie marnować to dawałam jeszcze starszej
ona wtedy miała rok i 3/4 miesiące. Ja miałam ten plus że moje dziecko nie gardzilo butelka, więc nie byłam uwięziona, chciałam wyszłam, do pracy też wróciłam jak młody skończył 7 miesięcy i nie było problemu.
z tego co słyszałam to w PL jest bardzo słaba edukacja laktacyjna i pediatrzy szybciej zalecą mleko modyfikowane niż spróbują wyedukować kobietę albo może tylko moje znajome mają takie doświadczenia 
oby teraz już było z górki
nie pamiętam kiedy tak w dzień spałam...
TŻ mi obiecał że jak już będę mogła to on zostaje z małą a ja mam wolne 3dni na zabawę

w sumie to chyba Lech free był bardzo zbliżony w smaku do zwykłego piwa. Kurczaki może to jest i pomysł 
Wzięliśmy ślub 26-09-2015 

a jak czytam jak wy opisujecie że to pyszne to ja też bym chciała by mi smakowało
Też je widziałam. Mnie też ten sutek przeraził ogromnie!!!!!! On był dosłownie wielkości filiżanki. Ale no - każda z nas ma inny biust, każdy piękny i inny, jednak tego ja nie chciałam akurat widzieć.