Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 61. - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-07-09, 13:03   #2461
Misia452
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 61.

Cytat:
Napisane przez rebeccaa Pokaż wiadomość
Dla mnie zmywarka 45 cm to porażka włoży się jeden duży garnek, drugi mniejszy i już cały dół zawalony... Jak widzę u znajomych w mieszkaniach takie zmywarki to naprawdę nie wyobrażam sobie mieć takiej w domu... Chyba, że dla singla, który w domu pije jedynie kawę czy herbatę i zje kanapkę. Ale to tylko moja opinia. My z TŻem mamy 60 cm na 2 osoby i jest idealna a czasami po gościach czy imprezie nawet za mała nastawiamy średnio co 2 dzień, zawsze zapełniona. Nie jest to męczące jak nastawianie codziennie. Obowiązkowo szuflada na sztućce. Nie gotujemy jakoś bardzo dużo,2 dniowe obiady czy coś nie wchodzą w grę, a zdąży się zjeść też coś na mieście. I nie mamy problemu z zapełnieniem jej. Jeśli jest możliwość wzięcia większej to taką bym brała. Naprawdę, teraz można nie potrzebować takiej a za parę lat jak rodzina się powiększy to człowiek będzie żałował, że nie wziął większej. No chyba, że kuchnia bardzo mała i nie ma takiej możliwości...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mieszczą się nawet 2-3 małe garnki i pół zmywarki jest jeszcze na talerze+ koszyka. Nie wiem jak trzeba układać żeby same gary weszły i już nie było miejsca

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 13:06   #2462
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nette Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się. Moim zdaniem kluczowy jest sposób użytkowania. Co mi po zmywarce, która chodziłaby co drugi dzień - ulubiony kubek do kawy musiałabym myć ręcznie. Naczyń trzymać więcej lub zmywać ręcznie - a nie widzę sensu w dwóch parowarach czy wolnowarach.

skoro mała zmywarka zużywa tyle samo wody/prądu (sprawdziłam bosche, niemal wszystkie mają takie samo zużycie) i nie jest tańsza w zakupie (i zużywa się tyle samo środków chemicznych) to tylko wielkość kuchni ma znaczenie
Stary 2021-07-09, 13:06   #2463
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Kalindaa Pokaż wiadomość
Gdzie, oprócz dechatlonu, kupię stacjonarnie cienki, szybkoschnacy ręcznik?
W Pepco widziałam, w sklepach sportowych no name też są.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 13:12   #2464
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
skoro mała zmywarka zużywa tyle samo wody/prądu (sprawdziłam bosche, niemal wszystkie mają takie samo zużycie) i nie jest tańsza w zakupie (i zużywa się tyle samo środków chemicznych) to tylko wielkość kuchni ma znaczenie
No i to że zeby zapełnić większą zmyarke trzeba więcej naczyń dla mnie puszczanie na pół pełnej zmywarki mija się z celem

Stary 2021-07-09, 13:14   #2465
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio były w gazetce Pepco, może coś jeszcze im zostało.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 13:18   #2466
Shevya
Skrzat leśny

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Punkty 2-5 sa dla mnie bardzo podejrzane. Jedynka bym sie nie przejmowala - moj szef jest Anglikiem, a wali takie bledy ze glowa mala. Cos jak Polacy piszacy "na prawde" czy "wogule".
Cytat:
Jak jeszcze literówkę jestem w stanie zrozumieć (zdarza się jak Outlook łapie zwiechę i nie podkreśla), rekrutację face to face też, jak się mail kończy na "z poważaniem" to mogło komuś przypadkiem stopkę uciąć. Rekrutacja nie zawsze jest profesjonalna, może to jakiś mała angielska wersja firmy typu "Januszpol sp.z o.o.", albo... Ciężko powiedzieć co. Brak informacji online o firmie jest trochę niepokojący. Słaba pensja akurat dodaje trochę wiarygodności. W Polsce fałszywe rekrutacje służą głównie wyciągnięciu danych, czyli ludzie kuszeni są atrakcjnymi warunkami, po czym żąda się od nich skanu dowodu, a następnie przelewu na 1pln "potwierdzającego dane" - nie trzeba chyba dodawać, że służy to po prostu zdalnemu zakładaniu konta bankowego, które potem jest wykorzystywane do przestępstw.
Companies House nie ma informacji o tej firmie? Sprawdź sobie, co tam widać.
Dzięki. Tak na dobrą sprawę to nie wiem nawet, czy nazwa firmy widoczna na stronie z ogłoszeniami jest ich nazwą, bo domena email jest inna - nazwa firmy to G[reszta wyrazu] HR, a domena email to hr@g[reszta wyrazu].pro. Wyszukiwanie maila/nazwy firmy/numeru z którego ona do mnie dzwoniła nie wyrzuca zupełnie nic.
Companies House ma firmę o takiej nazwie, ale z siedzibą w Szkocji - a nie mam jak sprawdzić, że to ta sama, bo nie mam absolutnie żadnych informacji o tej firmie, która skontaktowała się ze mną (ale w ogłoszeniu jest napisane 'based in moje-miasto').

Na bank nie zjawię się na tej rozmowie, za bardzo mi to śmierdzi. Chociaż teraz czytam, że szukają kogoś do tej roli nie dla własnej, ale dla zupełnie innej firmy i nie podają też jej nazwy. Nope.

˝ Słowa - więcej nic,
potrafimy pięknie gadać - nie umiemy żyć ˝

tumblr | last.fm
Shevya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 13:21   #2467
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shevya Pokaż wiadomość
Głupie pytanie, ale: czy dobrze myślę, że ta firma jest podejrzana?

Złożyłam wczoraj aplikację do firmy (angielskiej, jakby co to nie mieszkam w Polsce) na stanowisko administratorskie (z j. polskim), nie mając wcześniejszego doświadczenia w tej roli. Dziś zadzwoniła do mnie babka pytając tylko o to, żebym jej streściła co robilam w poprzedniej pracy (czytała nazwę z CV, więc trochę bez sensu skoro to naprawdę nijak się miało do roli na którą aplikowałam, ale może takie procedury). I od razu po tym umówiła mnie na rozmowę w biurze (wszystkie inne rozmowy były najpierw video, a jeśli przez telefon to zadawali naprawdę konkretne pytania, a nie tylko jedno, na które odpowiedź mają w CV). Cała rozmowa trwała nieco powyżej 4min, głównie dlatego że musiałam ją prosić o powtórzenie informacji, bo tak okropnie kiepsko ją było słychać przez hałas w tle/akcent.

I teraz tak:
1) babka wysłała mi maila potwierdzającego spotkanie z błędem w nazwie roli (taki błąd jak np. pisanie grate zamiast great, którego jednak rekruter nie powinien popełniać)
2) mail nie zawiera nazwy firmy lub info z kim będę rozmawiać
3) mail nie zawiera danych osoby, która do mnie pisała: jest 'z poważaniem' i na tym mail się kończy, brak nazwy firmy/nr kontaktowego/danych tej osoby
4) babka nie przedstawiła się przez telefon
5) firmy nie ma na glassdoor ani trustpilot, nie ma jej na mapach google, nie mają strony internetowej, a strona www o tej samej nazwie (po pisaniu w google) co nazwa tejże firmy jest przypisana do firmy w USA i ma inną domenę e-mail + 'moja' firma nie miała odnośnika na portalu z ogłoszeniami do ich zakładki na tymże portalu, a większość firm taki odnośnik ma
6) babka dzwoniła z prywatnego numeru a nie numeru firmowego, chociaż słyszałam w tle głosy innych ludzi siedzących na telefonie (ją słyszałam ledwo-ledwo, nie pomógł też jej zagraniczny [nie europejski] akcent) i podejrzewam, że to burner phone
7) budynek znajduje się w dość centralnej dzielnicy, ale w gąszczu bocznych ulic - nie wygląda jak biuro, ma bardzo dziwne wejście pomiędzy dwoma budynkami, zresztą pokażę wam zdjęcie

Płacą śmieszny hajs więc nie wybiorę się tak czy inaczej, ale nie wiem - mam paranoję, czy mam jakieś słuszne podejrzenia? Jeszcze firma, do której przypisany jest w mapach Google ten budynek w którym ma odbyć się rozmowa, ma 'Epstein' w nazwie, ale na to to już w ogóle miałam lekki facepalm.

Uwazam, ze slusznie odpuszczasz.
Powodzenia w dalszym szukaniu.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-07-09, 13:22   #2468
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
No właśnie z tym się nie zgodzę, dla mnie kluczowy jest sposób użytkowania zmywarki, a nie rozmiar kuchni. Ten mnie nie trzymał, choć 15 cm szuflad więcej zawsze się przyda.
Nie będę kupować i trzymać niepotrzebnych rzeczy w domu - jak dwie misy wolnowaru, dwa zestawy plastików do parowaru, dwa zestawy płytek do grilla czy choćby dwie głupie praski do czosnku, malaksery czy łyżki do lodów etc.etc., skoro przy codziennym gotowaniu dla dwojga (a nawet trójki dorosłych - przetestowane) spokojnie wystarcza mi 45, która nawet nie zawsze jest do końca wypełniona - czasami "muszę" układać naczynia nieergonomicznie (co mnie boli), żeby jednak puścić zmywarkę codziennie. Zmywać ręcznie nie lubię i nie zmywam tak absolutnie niczego.
Co innego, jak ktoś ma taki rozrzut naczyń przy gotowaniu, że zwyczajnie codziennie wypełnia 60tkę. Ja - i to właśnie przy gotowaniu codziennym - nie mam.
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 13:25   #2469
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Chyba widziałam w intersporcie.
Raczej we wszystkich sportowych będą.
+ sklepy harcerskie
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 13:40   #2470
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Chociaż teraz czytam, że szukają kogoś do tej roli nie dla własnej, ale dla zupełnie innej firmy i nie podają też jej nazwy. Nope.
Jak ci coś nie pasuje, to wiadomo, że lepiej nie iść - nie będziesz marnować czasu ani swojego, ani ich. W dobrym tonie byłoby odwołać.
Firma, prócz HQ w Szkocji, w teorii może mieć oddział w Londynie, to też samo w sobie nie jest podejrzane. Może też rekrutować poza siedzibą, do pracy zdalnej, dzięki czemu jest więcej kandydatów. Brak telefonu w wyszukiwaniu online również nie (moja firma ma na przykład parę numerów głównych, które są na stronie, a do tego tysiące numerów wirtualnych, które są przypisane do pracowników - jakbym się zdecydowała zadzwonić "na zewnątrz", to odbiorca zobaczy taki numer i może na niego oddzwonić, mimo że faktycznie nie mam telefonu).
Firma rekrutująca dla innej firmy też jest w obecnych czasach normą, takie rzeczy są często outsourcowane. Niektóre słabe firmy rekruterskie urządzają cyrki i nawet nie podają - z początku - nazwy firmy, dla której rekrutują, żeby przypadkiem kandydat nie rekrutował się bezpośrednio i prowizja nie przepadła. Zdarzyło mi się też, że rekruter unikał podawania firmy i próbował mnie namówić na udział w rekrutacji, bo... firma miała super słabą reputację.
A jaką masz teorię, że co to jest, skoro nie jest to rekrutacja?
Stary 2021-07-09, 13:40   #2471
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
będziemy kupować pierwszy raz zmywarkę.
jakie firmy polecacie? na co zwrócić uwagę.
dostałam już uwagę, ze najlepiej szeroką na 60 cm, nie wiele większa niz 45 a więcej naczyń wchodzi.
Bosch/siemens, szuflada na sztućce, stalowe dno - nie plastik! i krótki program

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Ja polecam Bosh. W domu rodzinnym mam Siemensa,ale lepiej dla mnie wypada Bosh.
Obowiązkowo szuflada na sztućce (mam porównanie z koszykiem i doprowadza mnie czasem do szalu). Fajnie jakby miała też opcje otwierania się sama po umyciu.
Wielkość to zależy. Na 2-3 osoby według mnie 45 cm wystarczy. Wolę włączyć codziennie niż czekać aż się uzbiera.

bosch i siemens to jeden pies.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-07-09, 13:45   #2472
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
Bosch/siemens, szuflada na sztućce, stalowe dno - nie plastik! i krótki program

bosch i siemens to jeden pies.
No ja widzę różnicę, choćby w domywaniu naczyń

Stary 2021-07-09, 14:14   #2473
NinaSimone
Zakorzenienie

Jak często robicie badania u ginekologa? Cytologię? Zakładając, ze nie leczycie się z jakiegoś problemu?

Czy po cytologi czujecie dyskomfort na kolejny dzień?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 14:24   #2474
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
Jak często robicie badania u ginekologa? Cytologię? Zakładając, ze nie leczycie się z jakiegoś problemu?

Mniej więcej co pół roku. Nie czuję żadnego dyskomfortu po cytologii, czasem tylko mam delikatne plamienie w dniu badania.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 14:29   #2475
j_fly
Zakorzenienie

Cytat:

Co pół roku i nie czuję dyskomfortu.

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-07-09, 14:30   #2476
Kalindaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
W Pepco widziałam, w sklepach sportowych no name też są.

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Ostatnio były w gazetce Pepco, może coś jeszcze im zostało.

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88799519]Chyba widziałam w intersporcie.
Raczej we wszystkich sportowych będą.
+ sklepy harcerskie[/QUOTE]
Dzięki! Akurat mam Pepco po drodze to spróbuje tam.
Kalindaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 14:33   #2477
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Można myć nawet jak zmywarka nie jest pełna

Ale prądu i wody zużywa tyle samo. A w blokowych małych kuchniach każdy centymetr jest ważny.

Stary 2021-07-09, 14:33   #2478
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Miał fioletową, ale to nie to co ten różowy płyn. Poza tym szybko się zabrudziła a po praniu już do kitu.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Moim rodzicom jest teraz 60 za duża. Często 3 dni zbierają naczynia, są sfrustrowani, że ulubionego kubka czy filizanki nie mają pod ręką.

Dlatego mam całą półkę ulubionych kubkow

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 14:34   #2479
Shevya
Skrzat leśny

Cytat:
Jak ci coś nie pasuje, to wiadomo, że lepiej nie iść - nie będziesz marnować czasu ani swojego, ani ich. W dobrym tonie byłoby odwołać.
Firma, prócz HQ w Szkocji, w teorii może mieć oddział w Londynie, to też samo w sobie nie jest podejrzane. Może też rekrutować poza siedzibą, do pracy zdalnej, dzięki czemu jest więcej kandydatów. Brak telefonu w wyszukiwaniu online również nie (moja firma ma na przykład parę numerów głównych, które są na stronie, a do tego tysiące numerów wirtualnych, które są przypisane do pracowników - jakbym się zdecydowała zadzwonić "na zewnątrz", to odbiorca zobaczy taki numer i może na niego oddzwonić, mimo że faktycznie nie mam telefonu).
Firma rekrutująca dla innej firmy też jest w obecnych czasach normą, takie rzeczy są często outsourcowane. Niektóre słabe firmy rekruterskie urządzają cyrki i nawet nie podają - z początku - nazwy firmy, dla której rekrutują, żeby przypadkiem kandydat nie rekrutował się bezpośrednio i prowizja nie przepadła. Zdarzyło mi się też, że rekruter unikał podawania firmy i próbował mnie namówić na udział w rekrutacji, bo... firma miała super słabą reputację.
A jaką masz teorię, że co to jest, skoro nie jest to rekrutacja?
Wiem, że agencje pracy czy rekruterskie działają i mają się dobrze, ale brak jakiegokolwiek dowodu istnienia danej firmy jednak niepokoi. Zwłaszcza biorąc pod uwagę chociażby to, ile tu jest konkurencji - brak śladu w internecie to strzał w stopę, jeszcze gorzej jeśli to jest startup (którym ta firma być może jest). Jak w takim razie ogłaszają innym firmom swoje usługi? Muszą przecież mieć jakiś punkt zaczepny, żeby ich potencjalni klienci chcieli robić z nimi biznes. Rozumiem niepodawanie nazwy tej innej firmy, aby nie stracić zysku, ale swojej? Widzę ogłoszenia innych firm rekruterskich, ale widzę też ich strony, opinie, ludzi na LinkedIn którzy tam pracują, jakiś artykuł, siedzibę, jakiekolwiek słowo opisujące co to za przybytek. A w przypadku G* wszystkie te małe, brakujące informacje zbiły mi się w sporą kulę podejrzliwości. Oczywiście, że w dobrym tonie odwołam.
Nie wiem co to jest - może nic, może firma krzak, może wyłudzanie pieniędzy, identity theft, może human trafficking? Na szczęście się nie dowiem.

˝ Słowa - więcej nic,

tumblr | last.fm

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-07-09, 14:38   #2480
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
No ja widzę różnicę, choćby w domywaniu naczyń

ta różnica może być także między jednym a drugim modelem zmywarki firmy bosch. to nie chodzi o to, że bosch domywa lepiej niż siemens, bo to jest z jednej fabryki.

Cytat:

raz w roku.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2021-07-09, 14:53   #2481
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem, że agencje pracy czy rekruterskie działają i mają się dobrze, ale brak jakiegokolwiek dowodu istnienia danej firmy jednak niepokoi. Zwłaszcza biorąc pod uwagę chociażby to, ile tu jest konkurencji - brak śladu w internecie to strzał w stopę, jeszcze gorzej jeśli to jest startup (którym ta firma być może jest). Jak w takim razie ogłaszają innym firmom swoje usługi? Muszą przecież mieć jakiś punkt zaczepny, żeby ich potencjalni klienci chcieli robić z nimi biznes. Rozumiem niepodawanie nazwy tej innej firmy, aby nie stracić zysku, ale swojej? Widzę ogłoszenia innych firm rekruterskich, ale widzę też ich strony, opinie, ludzi na LinkedIn którzy tam pracują, jakiś artykuł, siedzibę, jakiekolwiek słowo opisujące co to za przybytek. A w przypadku G* wszystkie te małe, brakujące informacje zbiły mi się w sporą kulę podejrzliwości. Oczywiście, że w dobrym tonie odwołam.

Nie wiem co to jest - może nic, może firma krzak, może wyłudzanie pieniędzy, identity theft, może human trafficking? Na szczęście się nie dowiem.
Ale czekaj, firma w Szkocji to firma docelowa czy firma rekruterska?
Brak firmy w Googlach niekoniecznie świadczy o złych zamiarach, za to na pewno świadczy o małej skali firmy. Kiedyś z ciekawości sprawdziłam adres mojego bloku. Pomijam firmy, które są fizycznie w lokalach usługowych, ale nie ma ich na Googlach (najwyraźniej biuro geodezyjne samo się nie dodało do map, klienci chyba też ich nie wrzucili), to odkryłam kilka firm zarejestrowanych pod adresem mieszkań. Podejrzewam, że niektóre nawet nie działają pod tym adresem (o jednej wiem, że wynajmuje mieszkanie na biuro parę ulic dalej). Także takiej grubej akcji, jak human trafficking, to bym nie przypisywała po tym fakcie, że ktoś nie ma stopki w mailu, robi literówki czy nie ma strony.

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Jak ci nie leży coś w rekrutacji, to nie idź, wiadomo. Ale wyciąganie tak daleko idących wniosków brzmi odrobinę paranoicznie.
Poza tym, sorry, scamerzy nie są idiotami, żeby scam był skuteczny, to musi być choć trochę wiarygodny, stąd takie proste rzeczy jak jakieś nazwisko w mailu (choćby zmyślone) czy nazwa firmy-klienta może paść. I po co scamer miałby ciągnąć jakąś losową osobę na rozmowę F2F, przecież to ryzyko, taka osoba może przyjść w towarzystwie, które błyskawicznie narobi rabanu i problemów.
Stary 2021-07-09, 15:03   #2482
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

Cytat:

Cytologię robię raz w roku. Nie czuję dyskomfortu

edyta508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 15:05   #2483
Shevya
Skrzat leśny

Cytat:
Ale czekaj, firma w Szkocji to firma docelowa czy firma rekruterska?
Brak firmy w Googlach niekoniecznie świadczy o złych zamiarach, za to na pewno świadczy o małej skali firmy. Kiedyś z ciekawości sprawdziłam adres mojego bloku. Pomijam firmy, które są fizycznie w lokalach usługowych, ale nie ma ich na Googlach (najwyraźniej biuro geodezyjne samo się nie dodało do map, klienci chyba też ich nie wrzucili), to odkryłam kilka firm zarejestrowanych pod adresem mieszkań. Podejrzewam, że niektóre nawet nie działają pod tym adresem (o jednej wiem, że wynajmuje mieszkanie na biuro parę ulic dalej). Także takiej grubej akcji, jak human trafficking, to bym nie przypisywała po tym fakcie, że ktoś nie ma stopki w mailu, robi literówki czy nie ma strony.

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Jak ci nie leży coś w rekrutacji, to nie idź, wiadomo. Ale wyciąganie tak daleko idących wniosków brzmi odrobinę paranoicznie.
Poza tym, sorry, scamerzy nie są idiotami, żeby scam był skuteczny, to musi być choć trochę wiarygodny, stąd takie proste rzeczy jak jakieś nazwisko w mailu (choćby zmyślone) czy nazwa firmy-klienta może paść. I po co scamer miałby ciągnąć jakąś losową osobę na rozmowę F2F, przecież to ryzyko, taka osoba może przyjść w towarzystwie, które błyskawicznie narobi rabanu i problemów.
Ależ ja pisałam, że to pytanie z serii głupich i czy mam paranoję, ja wiem jak to wszystko brzmi. I wiem też, że scamerzy to nie idioci, dlatego kwestionuję własną logikę. Chociaż wciąż nie napisałam, że oh na 100% to to, tylko że może to być cokolwiek, jak i również legitna firma którą bez sensu analizuję. Co nie zmienia faktu, że brak jakichkolwiek danych o firmie czy osobie będącej ze mną w kontakcie jest jednak podejrzany i... nieprofesjonalny? Dla mnie, osobiście, po wymianie setki maili z innymi firmami i agencjami, z których żadna nigdy nie 'zapomniała' umieścić info o tym, kim jest i z kim rozmawiam
Nie przyszłoby mi do głowy jechać na rozmowę o pracę w towarzystwie.
#ed: firma rek. = być może Szkocja, nie wiem nic o firmie docelowej

˝ Słowa - więcej nic,

tumblr | last.fm

Edytowane przez Shevya
Czas edycji: 2021-07-09 o 15:07
Stary 2021-07-09, 15:27   #2484
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Dlatego mam całą półkę ulubionych kubkow

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ja mam osobne kubki do kawy i osobne do herbaty, co najmniej po 3 z kazdego rodzaju
Zazwyczaj kupuje ten sam model w roznych wersjach kolorystycznych.
Stary 2021-07-09, 15:33   #2485
ojejuniu1974
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
ta różnica może być także między jednym a drugim modelem zmywarki firmy bosch. to nie chodzi o to, że bosch domywa lepiej niż siemens, bo to jest z jednej fabryki.
Ta sama fabryka moze produkowac częsci róznej jakości dla róznych firm.
Wiem bezposrednio od byłego pracownika fabryki obslugujacej rozne marki samochodow
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-09, 15:37   #2486
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojejuniu1974 Pokaż wiadomość
Ta sama fabryka moze produkowac częsci róznej jakości dla róznych firm.
Wiem bezposrednio od byłego pracownika fabryki obslugujacej rozne marki samochodow
Dokładnie, to nie takie proste jakby mogło sie wydawać

Stary 2021-07-09, 15:37   #2487
lavieenrose789
Rozeznanie

Żyła z boku łydki zrobiła mi się bardziej wypukła na odc. kilku cm. Czy to się schowa samo??
lavieenrose789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-07-09, 15:38   #2488
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lavieenrose789 Pokaż wiadomość
Żyła z boku łydki zrobiła mi się bardziej wypukła na odc. kilku cm. Czy to się schowa samo??
Może się schować a nie musi, ja teraz mam takie wystające żyły na nodze, wcześniej aż tak nie wystawały

Stary 2021-07-09, 15:45   #2489
Shevya
Skrzat leśny

Cytat:
Napisane przez lavieenrose789 Pokaż wiadomość
Na odległość chyba nikt nie zdiagnozuje, ale jeśli to początek kariery żylaków, to one nie znikną.

˝ Słowa - więcej nic,

tumblr | last.fm
Stary 2021-07-09, 15:48   #2490
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Ja mam osobne kubki do kawy i osobne do herbaty, co najmniej po 3 z kazdego rodzaju
Zazwyczaj kupuje ten sam model w roznych wersjach kolorystycznych.

Do kawy mam kubki z logiem Starbucks, by nawet w czasie lockdown czuc sie jak w ulubionej kawiarni

Ale jak ktos ma jeden ulubiony to sam kubek moze recznie sobie myc. Co innego stos garow, a co innego jedna rzecz.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości