Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-27, 19:23   #2461
ajanna
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

kasia_mw: nie martw się ja od początku ciąży jestem na no-spie. magnez sama biorę, bo jest potrzebny, a poza tym przeciwdziała skurczom nie tylko macicy, ale również np. łydek, które miewam ostatnio. nie mówię, że branie no-spy jest fajne, ale da się przeżyć i co najważniejsze pomaga

kancia: niezły bajer to łóżeczko - "wibracje, muzyka, lampka świecąca kolorami tęczy" . dziecko spokojnie może na stałe spać w takim łóżeczku, jeżeli tylko ten materacyk jest ok - tzn. równy (nieskładany) i dość twardy, ale o tym nic nie piszą
ajanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-27, 19:39   #2462
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Dziewczyny dzięki za wsparcie. Baśka dziekuję za pocieszenie. Jak wróciłam od lekarza to coraz częściej zauważam jak mi ten brzuch twardnieje, poczekam do jutra i zobaczymy jak to będzie. Dzisiaj też miałam skurcz łydki więc może faktycznie ten magnez pomoże. Widzę, że ja już tak mam przed świętami, na Boże Narodzenie też miałam odpoczywać.
Stary 2007-03-27, 19:57   #2463
JOANNA16
Zakorzenienie

dziewczyny pytałyscie moze swoich lekarzy o choroby pneumokokowe???

czy można się zaszczepic i ile takie cos kosztuje?
Stary 2007-03-27, 20:45   #2464
ajanna
Wtajemniczenie

Joanna: ja w ogóle jestem przeciwniczką szczepień. ale abstrahując od tego, wydaje mi się, że w ciąży nie powinno się szczepić
Stary 2007-03-28, 00:07   #2465
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Z tego co wiem, to z tymi pneumokokami to sieja niezły terror. Ten spot w telewizji to jest po prostu tak kozmarny, ze sie tylko z niego smieję. Normalnie pneumokoki sa wszędzie, czyhaja na twoje dziecko, juz zbliżaja sie, są za rogiem! A z tego co wiem, to pneumokoki owszem są groźne, ale nie są wcale takie częste. Moim zdaniem to tylko kampania, któa ma na celu zarobienie jak najwiecej kasy na przerażonych rodzicach. To tak pięknie wygląda w tym spocie własnie. Matka opowiadająca o tym jak utraciła swoje szczęście. Dramat, koszmar i Bóg wie co jeszcze.

Ja też jestem przeciwna szczepieniom od Bóg wie czego. Wiadomo, standardowe szczepienia trzeba zrobić, ale takie to zbedny wydatek.

Podobnie jest z krwią pępowinową. Tak o niej trąbią, a tymczasem moja koleżanka, która robi doktorat z komórek macierzystych powiedziała, że jak na razie to nikt nic wielkiego nie odkrył w związku z tą krwią i jeszcze wiele czasu minie zanim cokolwiek konkretnego z tym bedzie mozna zrobic. Prawdopodobnie za życia naszych dzieci to sie nie stanie. No wiec po co wydawać grubą kasę bankom z krwia pępowinową jak mozliwe jest, ze nigdy dzieci jej nie wykorzystają? Bez sensu... znowu gra na ludzkiej naiwnosci i zarabianie kasy na tym.

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 06:20   #2466
Kancia
Zakorzenienie

ajanna z tego co wyczytałam to materacyk mozna złozyc. Jednak jest mozliwosc włozenia do łozeczka takiego gryczanego Mi najbardziej spodobał sie fakt kołyski, poziomów materaca, przewijaka (chociaz nie jest chyba najlepszy) i wejscia z boku i oczywiscie cena jest bardzo dobra bo za zwykłe standardowe łozeczko bez udziwnien zapłaciłabym mniej wiecej tyle samo . Druga rzecz, ze bedziemy sie przeprowadzac w trakcie wiec to tez ułatwi sprawę

cz.mamba ładny ma wzór to łozeczko ktore wkleiłas. Ja jednak chciałam bez budy i węzsze
Stary 2007-03-28, 07:02   #2467
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Ja też jestem przeciwniczką szczepień od wszystkiego. Uważam, że to naganianie kasy producentom szczepionek. Np na taką np grypę nie chorowałam, zresztą w ja ogóle nie choruję a nagonka była na nią taka jakby grypa była śmiertelna w przynajmniej połowie przypadków. Dlatego olewam te dodatkowe szczepienia.

W końcu wybraliśmy wózek Mutsy 4rider. Implast to nie jest niestety to, co chciałabym mieć przede wszystkim ze względu na to, że nie można w jego stelaż wpiąć fotelika samochodowego. A Mutsy kupimy stelaż + fotelik który będzie służył za gondolkę i spacerówkę. Mój dziadek zadeklarował dać na ten cel kasę i jego Królewna Prawnuczka ma mieć porządny wózek. Fotelik Mutsy ma regulowane oparcie i rozkłada się go do całkiem płaskiej gondolki. Poza tym bardzo łatwo sie go składa i jest bardzo wygodny. Jak zaczęłam nim jeździć w sklepie to od razu poczułam że "to jest to". W kwietniu mają dostać nowe kolory na 2007 rok i mi najbardziej (na zdjęciu) podoba się antracytowy.

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 08:26   #2468
minisia
Zakorzenienie

Ja też nie zamierzam panikować ze szczepionkami - bez przesady I całkowicie zgadzam się z Shem co do tej reklamy i wogóle

Szkoda, że moja propozycja z telefonami przeszła bez echa No trudno.
To bedziemy się domyślać kto może urodził, a kto nie

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 08:31   #2469
Kancia
Zakorzenienie

minisia don't stress ja moge wziać wszystkie tel bo jestem prawie na końcu a na necie siedze wiec zawsze moge naskrobac
Stary 2007-03-28, 08:52   #2470
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Minisia, uważam że pomysł z telefonami jest świetny i nawet mamy już chętną Kancię która będzie prowadziła bazę naszych numerów

Kancia daj znać czy dostałaś mój numer!

Stary 2007-03-28, 08:53   #2471
minisia
Zakorzenienie

Kancia ja też posłałam ci priva - daj znaka jakiegoś

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-28, 09:45   #2472
Patrilla
Zakorzenienie

Xantia ale implast ma adapter do fotelika to znaczy nie wiem czy 4 kołowy ale 3 kolowy na 100%, bo własnie taki kupiłam też mi na tym zależało bym móg służyć za "wczesną spacerówkę" dla maluszka
Patrilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 09:52   #2473
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Patrilla, no właśnie to "adoptowanie" to jak nam pokazywali w sklepie jak to wygląda to mi się odechciało tego wózka. Niby na początku byłam nim zachwycona, ale... No to nie było "to". A i my oglądaliśmy 4-kołowy implast. Mutsy jest na "moje oko" łatwiejszy w składaniu, montowaniu itp. A to dla mnie był priorytet przy zakupie wózka. Tylko Mutsy ma tą wadę, że ma mały kosz na zakupy.

Stary 2007-03-28, 12:26   #2474
Patrilla
Zakorzenienie

no jak nie urok to ... tez mi sie wydaje ze adapter na 3 kołowcu wyglada lepiej ... zobaczymy jak będzie u nas sie to sprawdzało + kupiłam używany z poprzedniej kolkcji bez obleśnych odblaskowych dużych pasków tylko z cienką lamówką kolory jeans
Stary 2007-03-28, 13:00   #2475
ajanna
Wtajemniczenie

shem: absolutnie się z Tobą zgadzam w tym co piszesz o szczepionkach . dlatego właśnie moje dzieci w ogóle nie będą szczepione. córkę niestety zaszczepili mi raz w szpitalu tuż po urodzeniu, ale tym razem mam zamiar wykazać się lepszym refleksem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-28, 13:56   #2476
Kancia
Zakorzenienie

Xantia, Minisia dostałam nr zapisałam. podam tutaj swoj kto chce moze zapisac i w razie jakichs nagłych sytuacji pisac smski

605146127

własnie wrociłam z TZ z rajdów po "hurtowniach" i jestem wciezkim szoku cenowym

kocyki posciel, reczniki to jest po prostu koszmar ja sie w tym momencie zastanawiam na co wydam to mega becikowe chyba na chosteczki do pupy

generalnie to najbardziej sie ciesze, ze obejrzałam sobie wózeczek z kazdej strony i jestem zadowolona na bank kupie focusa nowalexu

z łozeczkami lipa, chyba bede na allegro szukac
Stary 2007-03-28, 14:09   #2477
minisia
Zakorzenienie

Kancia zapisałam Użyje twojego numeru w odpowiednim czasie

Od paru dni odczuwam inne ruchy małej - wczoraj myślałam, że mi brzuch przebije Takie falowanie, że czytałam książke i miałam w tym miejscu położoną rękę to normalnie podskoczyła. Z prawej strony pępka zrobiła mi się taka okrągła buła i przypuszczam, że to była główka Wieczorem pod cyckiem było to samo tylko mniejsze to może kolano Ale to inne uczucie niż kopniaki tylko takie przeciąganie się wzdłuż skóry brzucha od jednej strony do drugiej i widać jak dana część ciała się przemieszcza I zauważyłam, że coraz częściej zaczyna kopać na górze brzucha - pod cyckami, a rzadziej na dole.

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2007-03-28, 14:17   #2478
ajanna
Wtajemniczenie

Kancia: ja też Ci wysłałam mój nr na priva, bo obawiam się, że będę pierwsza z naszego wątku
a co do zakupów - nie daj się zwariować - z tego co widzę w sklepach i mediach - wciskają biednym, niedoświadczonym rodzicom mnóstwo gadżetów np. dziecko nie musi mieć specjalnych ręczników - wystarczą zwykłe bawełniane. a problem z pościelą ja np. rozwiązuję w ten sposób, że na początek kupuję chłopakom tylko prześcieradła frotte z gumkami i po 2 rożki oraz po 1 kocyku na łebka - wszystko bawełniane i tanie bo z allegro . na początku będą spali w rożkach, a potem rożki będą kołderkami. poduszek nie powinno się niemowlętom w ogóle dawać, więc na jakiś czas to wystarczy
Stary 2007-03-28, 14:30   #2479
Patrilla
Zakorzenienie

Kancia ja właśnie spora paczkę na dniach z allegro dostanę
http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=4222926
Stary 2007-03-28, 14:38   #2480
minisia
Zakorzenienie

To jak wy tak gadu gadu o zakupach to ja napisze co nam jeszcze zostało do kupienia
- Linomag
- sól fizjologiczna
- gruszka
- Tantum Rosa
- butelka+smoczek
- smoczek uspokajający
- nożyczki
- szczoteczka do włosków
- oliwka
- mydełko
- krem
- wilgotne chusteczki
- Pampersy newborn
- wkładki laktacyjne
- majtki jednorazowe
- ceratka do łóżeczka
- komoda
- wózek - to będzie prezent od mojej mamy
To by było na tyle w sumie nie dużo tego zostało - jeden porządny wypad do sklepu i będzie załatwione

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2007-03-28, 16:00   #2481
ajanna
Wtajemniczenie

minisia: brawo! podoba mi się Twoja organizacja i szybkość . ja niestety z powodu braku gotówki (mam nadzieję chwilowego) wstrzymałam wszelkie zakupy. właściwie wszystko mam już upatrzone i wybrane . mam tylko nadzieję, że zdążę te rzeczy kupić i odebrać przesyłki .
Stary 2007-03-28, 16:10   #2482
cz.mamba
Raczkowanie

Ajanna - czyli twoje bliźniaki w ogóle nie będą szczepione? I nikt się tego nie bedzie czepiał?

Właśnie wróciłam z obiadu na mieście z przyjaciółką. Były pierogi z kurczakiem, szpinakiem i mozarellą. Nawet zjadłam bez większych trudności. A to dlatego, że śniadanie dziś zjadłam już o 8 rano. Miałam iść dziś na glukozę ale mi się nie chciało jak cholera.

Mój mały daje znać o sobie właśnie w dolnej części brzucha, wczoraj chyba ułożył się w poprzek bo miałam pępek po lewej stronie
Stary 2007-03-28, 16:33   #2483
Kancia
Zakorzenienie

minisia no to ładnie juz masz

ja w sumie mam ciuszki, sudocrem i smoczek
ale doszłam do wniosku, ze wiekszosci rzeczy nie bede teraz kupowac.
Mam zamiar jeszcze dokupić

* z 2 rożki
*prześcieradło
*jedna butelkę
*komplet z bambino (oliwka, krem, mydełko)
*2 kocyki
*monitor oddechu (wiem maniak ze mnie )
*lakator
*cycnik
*tetrówki z 10 sztuk
*Łózeczko
*wózek ( babcia)
*nosidełko (fotelik)
*jeden ręcznik

całe szczescie mam pieluch na poczatek wiec moze nie bedzie tak źle mam tylko nadzieję, ze mały bedzie dzielnie je znosił i nie bedzie grymasił

jeśli cos bedzie potrzebne to sie dokupi ewentualnie

ajanna nie mam nr na privie moze podejslij jeszcze raz

dziewuszki jeszcze jedno

czy mozecie mi polecic sprzedawce na alegro, który ma te wszystkie rzeczy i jest zaufany coby mi paczuszke ładnie zrobił z zamowionych

mam na mysli własnie te uzytkowe, reczniki, szczoteczki, ceratki posciel kocyki rozki
Stary 2007-03-28, 17:12   #2484
ajanna
Wtajemniczenie

cz.mamba: oczywiście, że i w szpitalu i w przychodni będą się czepiać, a nawet straszyć konsekwencjami nieszczepienia dzieci, ale ja się bardziej obawiam konsekwencji szczepienia . będziemy musieli podpisać takie oświadczenia, że to na naszą odpowiedzialność itp. itd. ale damy sobie z nimi wszystkimi radę - z jednym dzieckiem już to przecież przerabiałam

kancia: zaraz podeślę ten nr. a co do zakupów, to ja na razie upatrzyłam sprzedawców pieluch tetrowych oraz rożków i prześcieradeł, ale ich jeszcze nie kupiłam. jedyne moje zakupy z allegro dotychczas to: poduszka do karmienia bliźniaków (ale ona jest używana) i pieluchy flanelowe - z tym, że na to wszystko nadal czekam. wiesz, też chciałam znaleźć jednego sprzedawcę i wszystko u niego kupić, ale nie udało mi się, bo chyba zbyt dokładnie wiem, czego chcę i w ogóle jestem dość wybredna

kancia i minisia: a swoją drogą - strasznie zazdroszczę, że babcie kupią Waszym pociechom wózek - u nas nie ma takiej opcji
Stary 2007-03-28, 17:59   #2485
Kancia
Zakorzenienie

ajanna doszła wiadomosc
własnie siedze na tym allegro i tez jak tu mi pasuje to tam maja inne lepsze tansze kurde
Stary 2007-03-28, 18:15   #2486
ajanna
Wtajemniczenie

dostałam właśnie te pieluszki flanelowe - są ok
http://www.allegro.pl/item176225459_..._1_gratis.html

odebrałam dziś wyniki badań i cieszę się, bo są coraz lepsze . jutro idę do gina - zobaczymy co mi powie
Stary 2007-03-28, 18:56   #2487
minisia
Zakorzenienie

ajanna to powodzenia jutro u lekarza i zaraz prosze dac znać co i jak
I wiesz - ja wolę mieć wszystko gotowe wcześniej, bo wtedy ja będę spokojniejsza i mąż potem w razie czego nie będzie się stresował
Jutro z racji tego, że mąż ma wolne jedziemy na reszte zakupów dla Hani W pierwszej kolejności po komode do IKEA, a potem zobaczymy jak z czasem

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2007-03-28, 19:33   #2488
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

czesc.. troche mi zajelo zanim wszystko wyczytalam wlasnie dzis wrocilam od mamy.. oczywiscie trzeba bylo pojsc do urzedu pracy ale to bez problemu.. pani mi powiedziala ze po urodzeniu dziecka nie beda mnie wzywac co miesac na wizyty tylko dopiero po okresie jaki przypada na macierzynski

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 20:59   #2489
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Przed chwilą skończyłam oglądać film na jedynce, poryczałam się jak bóbr, gdy ten chłopiec powiedział, że tylko on wie jak bardzo kocha go jego biologiczna matka, bo tylko on czuł jej bicie serca od środka.
Nigdy nie zdobyłabym się na takie rozwiązanie (czyli oddanie dziecka) i myślę, że moi rodzice też by na to nie pozwolili.
Jaj staraliśmy się o dziecko i nie udawało się od razu to rozmawialiśmy o takiej opcji jak aborcja. Skoro ktoś nie może mieć dzieci to dlaczego nie może uszczęśliwić jakiejś małej osóbki, która już jest na tym świecie.
Stary 2007-03-28, 22:26   #2490
paslik
Rozeznanie

Minisia! Zamiast gruszki kup lepiej Nose Frida. Znacznie lepiej się sprawdza niż gruszka.

Kancia! ręczniczek i rożek licytowałyśmy z Xanti u Frotti. Bardzo ładnie i szybciutko wysłałi. No i jak Xanti już urodzi to mogę nawet zdjęcia wklejać (pod warunkiem, że urodzi w Ostródzie)
Co do poduszki to Ajanna ma rację. Dziecko powinno leżeć na płaskim. No i co do leków... Ja miałam ciążę zagrożoną od piątego miesiąca i brałam : No-spę, magnez, TArrdyferon (żelazo), luteinę i od czasu do czasu antybiotyki ze względu na moje chore nerki. Odpukać nic się nie stało dzidzi. Może casami lepiej brać te prochy, które zaleca ginek, niż nie daj Boże urodzić przedwcześnie

Ja nie wariuję z tymi dodatkowymi szczepieniami. Nas przecież nikt od wszystkiego nie szczepił i jeszcze żyjemy W związku z tym wydaje mi się, że moim dzieciom wystarczy ten standart obowiązkowy i bezpłatny z NFZ.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości