|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Rozeznanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
no i koperta tez doszla
![]() New Rock-spiesz się z tymi przyprawami bo ogóraski niedługo zaczną kiełkować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Zadomowienie
|
MAMA
![]() tośka38 ![]() Seona ![]() Mikrejsza ![]() Wszystkim wielkie dzięki za to że jesteście ![]() Annee i Nutka czekamy z Wami ![]() MAMA super wieści od Siostry, zdjęcie twarzyczek naszych dzieci z bliska-tego mi brakowało ![]() A siostrze życzymy dużo zdrówka i siły ![]() Kochani ja idę zrobić nam coś do jedzenia, a zwłaszca mężowi ![]() Ale jeszcze tu wpadnę ![]() Co za wspaniały wieczór ![]()
#2463 |
Raczkowanie
|
Asienko, Morio ! Ciesze sie razem z Wami - moi wspolpracownicy mysla, ze mi odbilo, bo smieje sie sama do siebie.
Zycze wam, zeby Wasi Synkowie wyrosli na wspanialych, madrych Zambijczykow. Kocham Was wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
#2464 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2465 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I slowo, okreslajac kogos "black" krecisz na siebie bat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Raczkowanie
|
![]()
HUUUURRRRAAAAA!!!!!!!!!!! !!!! Mamy 8-letnią córeczkę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. Gratulacje dla wszystkich świeżo upieczonych Mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2467 |
Rozeznanie
|
annee gratulacje
![]() ![]() ![]() ![]() oj,ale wyjątkowy wieczór mamy ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2468 |
Raczkowanie
|
MORIA44 gratuluję tobie i pozostałym wizażankom. Moje bliżniaki też mają na nazwisko MWANZA.Ciekawe czy to pokrewieństwo czy przypadkowa zbieżność ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2469 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() P.S. Mam pytanie co do tych kopert, które Siostra otrzymała. Czy jest wśród Was jakaś Katarzyna S. ? Bo ja też jestem Katarzyna i też S. hihi ale nic jeszcze nie wysyłałam. A gdy zacznę, trzeba będzie nas jakoś rozróżniać ![]()
![]() |
#2470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() to 2 dziwczynki i 2 chłopców dobrze liczę ? a list moze być nie wcześniej niz za 2 tygodnie moria - ja znam nazwiska ale edytuję
![]() |
#2471 |
Zadomowienie
|
Gratulacje Mamuśki
![]() Dobrze, że Siostra reorganizuje pracę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2472 |
Wtajemniczenie
|
Nie zgadniecie co znalazłam..... http://www.artshost.org/rockston/GALLERY/sculpt.htm ( siódma nazwa od góry)
Mój chłopiec nazywa się Mabvuto Mwanza... i tak samo nazywa się rzeźba w Zambijskim parku. ![]() ![]() ![]()
#2473 |
Zadomowienie
|
Erietka
![]() Masz prawo się śmiać i cieszyć, w końcu mamy wielką imprezę na forum ![]() annee dziękuję i gratuluję Wam córeczki ![]() ![]() ![]() BIG dziękuję ![]() aisne dzięki ![]() moria tym się nie martw, najważniejsze że masz synka ![]() To mówisz MAMA, że przynajmniej 2 tygodnie sie czeka na list ![]() Ale z Wami czas tak szybko biegnie, więc będzie to miłe oczekiwanie ![]() A jutro zrobię zdjęcie plakatu to się pochwalę swoją pracą ![]() Nie odmówimy sobie też jutro przyjemności zrobienia paczuszki dla naszego maleństwa i jego rodziny ![]() ![]() Podpowiecie, bo tak bardzo chcemy coś kupić ![]()
#2474 |
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście nazwiska siepowtarzają.
Plakat koniecznie nam Asieńko pokaż. Co do ubranek to pamiętaj że niemowlęta szybko rosną, teraz potrzebuje głownie jedzonka, dobrze ze ma chociaż Mamusię twój niemowlak. Napewno ciepły kocyk też się przyda - jest taki w sklepiku. Z moich obliczeń wynika że jeszcze Nutka pozostała bez odpowiedzi bo toska okazało sie jeszcze nie zdążyła napisać e-maila do siostry. To Nutko musisz się siostrze przypomnieć, bo chyba Cię pominęła. Prosiła o tę 4-tą osobę. Chyba ze mnie sie pomieszało teraz z Nutką
#2475 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() W domu poczytam dokladniej, coscie tutaj nafiglowali |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2476 |
Raczkowanie
|
I ja dołączam się do gratulacji dla wszystkich świeżo upieczonych mam. Cieszę się razem z Wami i wyobrażam sobie jak szczęśliwe jesteście, a właściwie szczęśliwi całymi rodzinami. Najważniejsze, że kolejne dzieci będą miały dzięki Wam możliwość nauki i już zawsze będzie im towarzyszyć świadomość, że gdzieś daleko jest ktoś kto się o nie troszczy, martwi i komu na nich zależy.
A ja niestety nie dostałam dzisiaj odpowiedzi od siostry, ale może dlatego że ma dużo pracy. Ale nie omieszkam przypomnieć o sobie i w takim razie czekam wytrwale dalej. Skończyły się co prawda ogórki, ale mogę zagryźć marchewką i jakoś to chyba przetrzymam ![]() ![]()
![]() |
#2477 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a moze nie dotarl e-mail do ciebie? U mnie tak bylo z Fausti... napisz do siostry i podaj inny e-mail - u mnie po zmianie e-maila wszystko potoczylo sie szybciutko. Pozdrawiam cie i czekam razem z toba... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2478 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I kto wie, może z tym mailem faktycznie coś jest nie tak, ale z drugiej strony pierwszy doszedł...już wysłałam maila do Siostry drugi raz i poczekam, czy w piątek dostanę jakąś odpowiedź. I podałam w razie czego drugiego maila- to bardzo dobry pomysł- dziękuję za radę ![]() Dziękuję za wspólne oczekiwanie, to dużo dla mnie znaczy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2479 |
Zadomowienie
|
nutko jesteśmy i czekamy razem z Tobą
![]() ![]() MAMA dzięki za przypomnienie, bo ja zapomniałam że w sklepiku tez może byc kocyk ![]() ![]() A jeśli ten kocyk kupię to piszę e-maila do siostry, że proszę żeby ona z koleii kupiła go na miejscu i dostarczyła dziecku prawda? Muszę jakiś dowód wpłaty przesłać czy coś, bo zapomniałam jak to się odbywa? ![]() A plakacik wstawię popołudniu ![]()
![]() |
#2480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zrobisz ten przelew i napiszesz do siostry e-mail to może jeszcze na święta zrobic Twojemu maleństwu zakupy. Nutka zacytuje Ci dokładnie co siostra wczoraj mi napisała wyslalam juz informacje o dziecku do p.Kasi/moria z e'mailu /bo nazwisko S. te srodkowe litery moj komputer nie odczytal-postawil jakies znaczki....do p.P...yk i P.P...a tej czwartej ...prosze o pomoc-moglam przeoczyc- prosze o nazwisko,czekam Tak wiec myslę ze to nie sprawa złego e-maila tylko wogóle jakiegos przeoczenia i siostra nie miała Cie na liście do adopcji. O takie przeoczenie w sytuacji siostry nie trudno; malaria, praca w szpitalu, przyjęcie Wielkanocne.... Myślę ze w Piątek coś ci juz siostra odpowie. Moze jeszcze nie poda imienia dziecka, bo moze poprostu na to nie byc przygotowana, ale ja jeszcze wspomnę to nie przeoczy. Szkoda ze tak się stało, bo pewnie miałabyś juz wczoraj dziecko ![]() Wczoraj ktoś pytał czy teraz będzie komunikacja e-mailowa? Tego nie wiem, ale wydaje mi się że raczej jednak jeszcze na piśmie. Tak jak wklejałam listy od Kelvina. Pisane przez opiekuna, kiedy jeszcze adopcją zajmowała sie s.Franciszka. Ale kto wie .... ? Poza tym jak to maja być listy od dziecka to napewno nie e-mile. I bardzo dobrze, bo jak tu sobie zostawić na pamiątkę e-mail? A tak to wielka radość trzymać w ręku kawałek papieru z rysunkami, i wiadomo że tę samą kartkę miało dziecko w ręku i specjalnie dla nas starannie coś zrobiło. ![]() Zaraz postaram się uzupełnić listę mam i dzieci w pierwszym poście. edit: Jak piszecie e-maile do siostry to nie używajcie polskich znaków !!! To przykre że siostra tak często choruje na tę malarię ![]() ![]()
![]() |
#2481 |
Zadomowienie
|
Dzięki wielkie MAMA
![]() Tak o majteczkach też myślałam ![]() ![]() A jeszcze jedno pytanie ![]() Ja też uważam, że taki list tradycyjny od dziecka jest dużo większą radością i nic tego nie zastąpi ![]() ![]()
#2482 |
Zakorzenienie
|
nie trzeba juz wtedy pisać s.Józefa, bo to jest tylko jej konto i inne wpłaty raczej tam nie przychodzą. Imię i nazwisko dziecka z dopiskiem np. rata miesięczna czy kwartalna albo za 2007 rok. Takie wpłaty nierówne tez mogą byc ale wtedy trzeba siostrze napisać moze ile mniej więcej deklarujecie sie rocznie żeby wiedziałą na jak długo ma starczyc przesłanych pieniażków, czy przyjdzie cos jescze czy to juz wszystko.
Pamietacie te historie o jednorazowych wpłatach ![]()
#2483 |
Zadomowienie
|
Dziekuję MAMA, bardzo mi pomogłaś
![]() ![]() My już Siostrze napisaliśmy, że będziemy wpłacać pieniążki dla Stephenka w ratach, mam nadzieję że nie będzie to dla niej problem ![]() Z czasem, gdy skończę studia - znajdę pracę na pewno to się zmieni i od razu będziemy mieć możliwośc przelania całej kwoty-na pewno to jest lepsze rozwiązanie dla Siostry, dziecka, no ale na razie jest jak jest.
#2484 |
Zakorzenienie
|
to żaden problem, przecież siostra i tak wszystkiego na raz nie wydaj, jak będzie wiedziałą że co miesiac wpłacacie to nie stanowi to zadnego problemu
![]()
#2485 |
Zakorzenienie
|
Kochani, w biegu tylko zajrzałam i widze, ze jednak był wysyp dzieci.
![]() Wszystkim SERDECZNIE GRATULUJĘ!!! I juz teraz życze WESOŁYCH śWIąT!!! Naprawde dla nas wszystkich te Święta beda bardzo radosne. Ja juz zapakowałm do walizki zdjecia mojego Maxona, żeby je pokazac rodzinie, bo nikt jeszcze go nie wiedział i wszyscy na to czekaja. To troche tak, jakby on siedział z nami przy tym światecznym stole... MAMA, soczek nie przejdzie, raczej piwo bezalkoholowe ![]() ![]()
#2486 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Luba ![]()
![]() |
#2487 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Luba, zazdroszczę Ci tego malca "przy wielkanocnym stole". Ja raczej nie mam możliwości dzielenia sie moją radością z bliskimi a w każdym razie nie z całą rodziną .
Ciężko im zrozumieć czemu to robię, po co "wydaję" pieniądze skoro sama mam mało i że ogólnie to jest kiepski pomysł. Ale nie pozwalam na to, aby takie opinie gasiły mój zapał, poza tym są osoby, które mnie w pełni rozumieją i popierają a to jest już baaardzo miłe ![]() Co do wpłat... ja planuję pierwszej wpłaty dokonać ok 10 kwietnia i wpłacić pieniążki na pół roku. Czyli jeśli dobrze liczę... 240zł. Wtedy będzie mi łatwiej myśleć o jakichś zakupach w sklepiku, bo nie będę ciągle myślała w miesięcznej wpłacie. A wiecie jak Siostra pobiera później te pieniądze z polskiego konta. Ktoś jej przywozi? Jeśli tak, to jak często? Oczywiście kusi mnie aby się udać do H&M i kupić małemu jakieś ciuszki, buciki lekkie, zabawki.... ale te koszty przesyłki są porażające. Ciekawa jestem czy kiedyś to się zmieni i nasze państwo przynajmniej w 50% zasponsoruje takie przesyłki. I mam jeszcze taki pomysł... co myślicie o nagłośnieniu tych adopcji i misji Ś.Józefy? Ja znam pewnego dziennikarza, który prowadzi lokalną gazetę. Co prawda od bardzo dawna nie miałam z nim kontaktu ale zawsze mogę spróbować. Mam tez koleżanką, która jest na praktykach w TVN ale pewnie mogłaby udzielić mi jakichś informacji jak dotrzeć do kogoś i namówić na nakręcenie reportażu. Byłoby miło, gdyby ekipa tv pojechała do Mpanshy i przywiozła nam nagrania z Siostrą i dziećmi. W końcu takie dokumenty pojawiają się w TV. Ciekawe co na to Siostra. Myślę, że plus byłby taki, że bardzo wiele osób zdecydowałoby się na adopcję. Tak sobie myślę, że może np. i jakaś duża firma dokonałaby wpłaty należności dla jednego chociaż dziecka ale tak na 18 lat ![]() ![]() ![]()
#2488 | |
Zakorzenienie
|
Zwariowany wczorajszy wieczór
![]() ![]() ![]() Suuuper pomysł z włączeniem do pomocy tego chłopca ![]() A najlepiej by było żeby zdjecia przychodziły na meila ![]() ![]() Już myślałam nawet, aby zorganizować zbiórkę na jakiś szybki weekned dla New Rocka, co by pojechał i przeszkolił parę osób w obsłudze aparatu i wysyłaniu zdjęć ![]() Cytat:
![]() ![]() A z tym poparciem ludzi to się nie ma co przejmować. Na mnie też część rodziny i znajomych patrzy jak na ufo ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2489 |
Zakorzenienie
|
Luba to kiedy wyjeżdżasz i na ile przyjedziesz?
bo ja tez jadę na świeta i nie będzie mnie kilka dni. ale z Tobą zdążę się spotkać ![]() Okna juz w połowie wymyte ![]() moria pieniądze zabierze ze sobą pod koniec kwietnia s.Sabina, wraca z urlopu nie sądze żeby w sprawie przecyłek, cen, coś się zmieniło ![]() a taki reportaż juz był w Mpanshya nagrywany, ale nie mam dostępu do tego nagrania ani go nie widziałm ![]() Oczywiście to nie przeszkadza żeby znowu sprawę nagłośnić
#2490 |
Wtajemniczenie
|
http://www.malaria.com.pl/index.aspx?ID=18 Tu jest link do strony, gdzie opisywany jest lek przeciwmalaryczny i ogólnie działanie tego typu leków. Wyczytałam w internecie, że jest ich dużo, mają różne działanie, niektóre mają skutki uboczne, dużo jest tych uwarunkowań, więc może nam Doktorek pomoże lub Siostra Józefa. Pewnie już stosowała jakieś leki więc zapytamy co na nią dobrze działa
![]() Siostra prawie ciągle ma objawy malarii. Ja nie wiem jak ona może jeszcze pracować i to tak ciężko... Nigdy nie miałam tej choroby ale tyle ile się o niej naczytałam wystarczy aby przebiegał mnie dreszcz na samą myśl .... to takie objawy grypy+zatrucia pomnożone przez 50 ... Bardzo ważna jest tez dobra moskitiera, dobra, ponieważ komarom wystarczy mała dziurka, przetarcie aby sie dostać do swojej ofiary, więc może Siostra nie ma zbyt dobrej moskitierki. Trzeba tez wybadać, MAMO napisz może takiego maila do Siostry z zapytaniem o leki i moskitiery (chyba, że już to wszystko wiesz) i o ceny w Zambii, bo może się okazać, że te moskitiery będą dużo tańsze tam na miejscu, więc zrobimy zrzutkę, co Wy na to?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.