|
|
#2461 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Plotkowy dla dietetyczek :)
Cytat:
Hm... Ciekawy pomysł z tą modyfikacją tego przepisu Milus ![]() Chyba jutro upiekę ![]() 250 g twarogu 0% piątnicy 1 Activia naturalna (125 g ) 1 budyń 3 jajka (zastanawiam się nad kombinacją 3 białka 2 żółtka... ) 15 g rodzynek Aromat... ![]() Nefre -> Zatem życzę baaardzo udanej imprezy! |
|
|
|
|
#2462 | |
|
xxyy
|
Cytat:
dam 200 g sera bialego, wymieszam z zoltkiem i budyniem zrobionym w malej ilosci mleka - np 100 ml, dodam do tego cztery bialka ubite na piane mam nadzieje ze wyjdzie.chcialam zrobic go dla siebie i dla TZ-ta na sniadanie jak sie nie uda to zawsze pozostaja jakies kanapki Djana, u mnie pogoda tez taka dziwna.. myslalam ze bedzie caly wiczor padalo bo popoludniu sie rozpadalo i zrobilo szaro, ale teraz znow jest ladnie. jutro ma byc caly dzien slonecznie wlasnie, Orzeszku, jak po badaniach?
|
|
#2463 |
|
Zadomowienie
|
Tak czytam dziewczyny te wasze zmagania ze sernikami
i co do tego budyniu to do serniczka który zawsze robie u rodziców (bo z maminego przepisu) dodaje budyń ale ugotowany, zresztą zawsze gotujemy go same bo wtedy jest lepszy... wiec może ugotować ten budyń w malej ilości płynu (np jeśli jest na 0,5L to w 250 ml)Życzę powodzenia w dalszych eksperymentach
|
#2464 |
|
xxyy
|
dobranoc
|
#2465 |
|
Zakorzenienie
|
Dobranoc
|
#2466 |
|
Zadomowienie
|
Kolorowych snów
Do jutra
|
#2467 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2468 |
|
xxyy
|
siedzi juz w piekarniku
TŻ przychodzi o 8 wiec jak okaze sie ze sernik nie wyszedl to szybko do kosza i robie kanapki zrobilam go z budyniem waniliowym z kawalkami truskawek... brzmi apetycznie, tylko zeby sie udal
|
#2469 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2470 |
|
xxyy
|
|
#2471 |
|
Zakorzenienie
|
A ja póki co, jeszcze jestem w błogim stanie po tej babce majonezowej
![]() Nie pamiętam kiedy ostatni raz udało mi się upiec jakieś normalne ciasto =^^= a to tak cudnie urosło na dodatek. Nie użyłam w końcu tej fruktozy Ale postanowiłam zaryzykować z mąką żytnią ^^ po 50 g: pszennej, żytniej, ziemniaczanej ![]() Swoją drogą wyszło mi 400 g tej babeczki, co daje mi w 100 g 320 kcal (przy moich trochę zmodyfikowanych proporcjach) a przeciętny plaster tej babeczki to 15 g czyli... ok. 50 kcal na plaster ![]() Jestem totalnie szurnięta czasem, aż sama siebie przerażam. Ale ja już się przyzwyczaiłam do tego liczenia I nawet lubię to robić. Następnym razem dodam mak
|
|
|
|
#2472 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
ale się kwiatuszkowo w wątku zrobiło, wszystkie macie takie wiosenne avatarki
|
|
#2473 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mhmmmmmmm, mam nadzieje ze serniczek sie udał i smakowal
|
|
#2474 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
a tak wracacjac do badan i schodzac z tematu ciast
zrobilam wczoraj morfologię, żelazo i magnez. W poniedziałek wyniki
|
|
#2475 |
|
Zakorzenienie
|
Następny przepisik na serniczek
Tym razem znalazłam w gazecie Pani Bierzemy laskę wanili, przepoławiamy wzdłuż, wydrapujemy z niej nasionka, wszystko wkładamy do rondelka i zalewany 200 ml słodkiej smietany. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż śmietanka odparuje o połowę. Odcedzamy płyn do miseczki i studzimy, po czym dodajemy 100 ml kwasnej smietany. 3/4 kg zmielonego sera mieszamy z 5 żółtkami w robocie kuchennym przez kilka minut. Przekładamy do michy, dodajemy śmietanę z wanilią, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pięć białek ubijamy z 5 łyżkami cukru na sztywno i dodajemy do wcześniejszej masy ![]() Ciekawe czy można zastąpić smietanę jogurtem, a mąke ziemniaczaną budyniem ![]() Atram jak tam serniczek ![]() Ps. Fotka serniczka w gazetce
|
|
|
|
#2476 |
|
Zakorzenienie
|
Omg dziołszki
Impreza na 102 - o 4:30 wyszli ostatni goście Jeju spałam tylko 4 h, ale jestem taka wyspana, ze szok. Tylko boli dalej nerka No i głowa z tyłu mnie zaczęła boleć. Ale impreza była naprawdę udana
|
|
|
|
#2477 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ciesze sie ze sie dobrze bawilas i ze imprezka udana. dzis rodzinnie - to pewnie troszke odpoczniesz
|
|
#2478 |
|
Zadomowienie
|
Czesc dziewczynki
![]() Atram jak tam serniczek? wyszedl? Ja dzis jade gotowac do taty, bo tylko ze siostra w domu zostal bedzie filet zkurczaka z grila ze salatka zemniaczana z mlodych ziemniaczkow (slaata maslowa/lodowa, mlode ziemniaczki wielkosci "oczechow", pomidory, ogorki, cebulka, szczypior/ek, papryczka i sosik francuski i odrobina octu)i machne ta babke majonezowa.... a co mi tam - w koncu taka piekan niedziela siostra nie musi jesc (juz widze jakiego focha strzeli na haslo "placek" hahaha)milego dnia dziewuszki
|
#2479 |
|
xxyy
|
niestety nie na snaidanie musialy byc kanapki a serniczek wyszedl starsznie niewyrosniety, i jakis taki dziwny.. nawet dobry ale wyglad nie byl zachecajacy i wolalam nie ryzykowac
|
#2480 |
|
xxyy
|
Djana ta salatka brzmi pysznie, musze kiedys sprobowac
|
#2481 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2482 |
|
Wtajemniczenie
|
hmmm, no to trudno, na nastepny raz wyjdzie na pewno lepszy.
(chociaz jestem pewna ze twojemu TŻ'towi na pewno i tak by smakowal )ja dzis od rana, a wlasciwie od wczoraj wieczorka mialam traficzny humorek, poprostu rozpacz..ale uratowalam sie dzis herbatka z roznych ziolek (w tym meliska),bardzo mnie uspokoila, a teraz jeszcze zrobilam sobie maly trening silowy i od razu zycie jakies ladniejsze sie wydalo ![]() ufff, mam nadzieje ze ta cala "chandra" juz za mna... (jak sie pisze chandra? przepraszam jesli napisalam z bledem... )
|
#2483 | |
|
xxyy
|
Cytat:
![]() w smaku nawet dobre, ale wolalam nie starszyc TŻ-ta bo nie wygladal apetycznie ten sernik. .. tylko tak zwyczajnie.. bardziej omleta przypomnial z grubosci niz sernika
|
|
#2484 |
|
Wtajemniczenie
|
mhmmm... moj TŻ by chyba umarl ze szczescia jak bym mu jakiekolwiek ciacho podala, nawet jak by nie wyszlo
Obiecuje wyszperac moj przepis na to ciacho - jest z cyklu takich ktore zawse wychodza bo kilka razy pieklam i jest miodzio ![]() tylko nie pamietam przepisu tak dawno go nei robilam, moze mam gdzies na twardym dysku..
|
#2485 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pozatym sernik mzesz zostawic w otwartym piekarniku zeby doszedl do siebie po pieczeniu - wtedy sie tak bardzo nie zbije i nastepne spostrzezenie - mogl byc troche niedopieczony... ale to juz napewno sama najlepiej ocenilas Serniki opadaja - wszystkie bo sa za ciezkie po prostu Jesli sie nie boisz zgagi (po proszku do pieczenia) to mozesz smialo wszamac zreszta proszek i tak sie napewno wypiekl Co do sprawdzania "gotowosci" sernika to wbijaj w niego zapalki - jesli zapalka wychodzi "ubrudzona i taka mokra" serem to jeszcze sie ma piec, jesli czysta i sucha to juz gotowy (oczywiscie nie ta strona co siarka jest :-P)
|
|
#2486 |
|
Zadomowienie
|
gujana u mnei jest to samo
za to moj TŻ uwielbia tyramisu mojej mamy - dla niego potrafi nawet przyjechac specjalnie wbrew wczesniejszym zapowiedziom
|
#2487 | |
|
xxyy
|
Cytat:
a teraz ja tez troche sie podtuczam wiec moge zaszalec z serniczkami babkami itp a jak juz cos zrobie to lubie jak to ladnie i apetycznie wyglada ciasto marchewkowe... brzmi fajnie ale nie moge sobie tego wyobrazic ![]() uciekam sie pol h pouczyc a potem ide z kolezanka na spacerek i lody ![]() p.s. Orzeszku odezwij sie do nas jak po badaniach?
|
|
#2488 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja nie lubie za bardzo serników a juz najgorzej jak tam są rodzynki i skorka pomaranczowa... wiele razy probowalam sie przekonac, bo wszyscy tak ubostwiaja jak by bylo mniej sera a wiecej ciasta w takim typowym serniku to bm pewnie jadla... wogóle w święta czy rozne rodzinne imprezy imieninowe itd. zawsze serniki są oblegane i wszystkim było mnie zawsze szkoda, ze nie wiem co trace. od jakiegos czasu na wigilie i wielkanoc dla mnie jest specjalny sernik na zimno (bo taki lubie ale cala rodzinka krzywo na mnie patrzy ze profanuje sernik i wydziwiam ![]() ![]() Cytat:
|
|
#2489 |
|
Zakorzenienie
|
qujanko daj przepis
![]()
|
#2490 |
|
Zadomowienie
|
gujaa sernik po prostu ubustwaim - wszyscy moi znajomi to wiedza
jak gdzies wyszperam to dam ci przepis na sernik łaciaty z ciastem czekoladowym pycha i rodzina przestanie na Ciebie krzywo patrzec chociaz ja kocham te wiedenskie i obowiazkowo bez zadnego spodu A moze dasz nam przepis na to cudenko tyramisu prosimy
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.

A zamiast cukru rodzynki

i co do tego budyniu to do serniczka który zawsze robie u rodziców (bo z maminego przepisu) dodaje budyń ale ugotowany, zresztą zawsze gotujemy go same bo wtedy jest lepszy... wiec może ugotować ten budyń w malej ilości płynu (np jeśli jest na 0,5L to w 250 ml)
wszak kula to kształt doskonały 

No i głowa z tyłu mnie zaczęła boleć. Ale impreza była naprawdę udana
przepraszam jesli napisalam z bledem...
ale cala rodzinka krzywo na mnie patrzy ze profanuje sernik i wydziwiam