![]() |
#2461 |
Raczkowanie
|
Dot.: Do posiadaczy glanów :)
Mnie Martensy obcierały prawie miesiąc. Miałam już ich szczerze dość, chodziłam z płatkami kosmetycznymi za piętą, mimo to skarpety we krwi... Odkąd przeszłam punkt zero są najwygodniejszymi butami świata!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2462 | |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Cytat:
![]() Mam Steele, 20 dziurkowe, jutro je zakładam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 |
Konto usunięte
|
Czy da się jakoś zmniejszyć glany? Bo rozmiar 40 jest za mały, kupiłam 41 - za duży
![]() ![]() Jakieś pomysły? Jak je trochę zmniejszyć? Myślałam o wklejeniu kawałka skóry od wewnątrz, ale da to coś? Pomocy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Schreck Czas edycji: 2014-04-07 o 08:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2465 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2466 |
Rozeznanie
|
Tekst, który mnie zauroczył. Nawiązuje do tematu, choć dość luźno, ale myślę, że może Wam się spodobać równie mocno jak mi. Chciałam się z Wami podzielić tym "światełkiem"
Oto próbka 1. "Chociaż nie robię tego często i nie dokonałam żadnych radykalnych aktów, jestem na nie gotowa i spokojnie planuję przyszłość mojego własnego kawałka mięsa, które jest jednocześnie doskonałe i niedoskonałe, moje i nie-moje, które opanowałam i naznaczyłam sobą. To jedna z tych rzeczy, których nie rozumiesz, rzeźbiąc swój idealny brzuch, nawet jeśli mamy takie same motywacje. Bo koniec końców wszystko sprowadza się do tego, żeby czuć się dobrze we własnym ciele. Nie wiń mnie za to, że mamy inne potrzeby, bo ja też milczę, kiedy kupujesz te dziwne buty i gdy zachwycasz się sylwetką Beyonce." 2. "Namawiasz mnie, żebym była bardziej kobieca, bardziej taka a nie inna, żebym była mniej sobą, a bardziej kimś, kogo chciałbyś we mnie widziesz, tak jakbyś chciał widzieć we wszystkich na ulicy, stworzyć armię klonów w dobrze skrojonych spodniach i kolorowych spódniczkach, żeby ludzie byli tacy ładni i różnili się tylko kolorem butów, no, może ewentualnie skóry, bo przecież ta czarna tak ładnie wygląda z białą koszulą." 3. "Podobno wszyscy jesteśmy z natury piękni, a jednak rzeźbimy swoje ciała na siłowni i w fitness clubie, ubieramy się starannie, dopasowując kroje do sylwetki, zmieniamy fryzury, używamy kosmetyków dobranych do rodzaju cery. [...] Okłamujemy się nawzajem, że chodzi o piękno duszy i godność człowieka, ale znamy też pojęcie dress code, wiemy jaka jest różnica między wypada i nie wypada, wiemy, jak wyglądać, żeby sprawiać wrażenie." 4. "Rzadko jest tak, że po prostu żyjemy z własnym ciałem, nie ingerując w jego wygląd, nie przywiązując wagi do wizerunku. Mówisz wtedy, że jesteśmy zaniedbani i nijacy, że moglibyśmy coś ze sobą zrobić, podkreślić naturalne piękno toną makijażu i pastelową sukienką czy dobrze dobranymi spodniami." 5. "Mówisz, że [...] moje ciało zmieni się nie do poznania i będe chciała cofnąć te decyzje, odwrócić czas. Tak jakby ciało samo w sobie było ideałem, tak jakby stare ciało stawało się z wiekiem coraz piękniejsze." http://tattwa.pl/2014/04/granica-mojego-ciala.html PS: nie, to nie jest mój blog. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2467 |
Przyczajenie
|
dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2468 |
Raczkowanie
|
Mój pierwszy post ;) Co tak już się już nikt tutaj nie udziela?
Ja w każdym razie mam zamiar w najbliższym czasie owe piękne buty, o których mowa w temacie zakupić. I mam dylemat jaki rozmiar wybrać (o wkładkę bardziej chodzi niż o rozmiar). Jak mierzyłam stopę to mi różnie wychodziła jej długość. Ciężko to jakoś dokładnie zmierzyć. W każdym razie było to od 23.9cm - 24.3cm. Ja kupię buty najprawdopodobniej na rockmetalshop. I upatrzyłam sobie te : http://rockmetalshop.pl/product-pol-...e-STE-10-.html Są ze STEADYS'a a tam najbliższe mi rozmiary mają długość wkładki 24cm i 25cm (nie ma nic pomiędzy). 24 sądzę, że na pewno będą małe, ale nie wiem czy te 25cm to nie będzie już za dużo. Kiedyś zakupowałam sztyblety na allegro i tam długość wkładki była CHYBA 24.5. Adidasy w których chodzę mają już na pewno długość 24.66 cm (właśnie sprawdziłam). I co sądzicie, będą te glany o wkładce 25cm dobre? Ja należę raczej do szczupłych osób (47kg 166cm wzrostu) i nóg też nie mam masywnych. Boję się że jak wezmę za duże to będą luźne (nie tylko w stopie, ale i w łydce), a zamierzam je do rurek nosić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2469 |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
^ ja też noszę do rurek
![]() ![]() Powiem tak, nie ma nic gorszego, niż za ciasne glany. Buty wyjątkowo twarde i jeszcze swoich nie zdążyłam rozchodzić, mam te: http://rockmetalshop.pl/product-pol-...-dziurek-.html Ogólnie to nie są jakieś wielkie różnice, czytałam różne opinie, że lepiej brać mniejsze, ale ja osobiście jestem przeciw. U siebie pasowałby mi rozmiar 39, a wzięłam 41, to tylko 1 cm różnicy. Na Twoim miejscu w ciemno brałabym te większe. Sztyblety, czy inne buty nawet jak są mniejsze, to się rozejdą, a z takimi nie jestem pewna. Przymierzałam odrobinę ciaśniejsze i po chwili to był koszmar. Zresztą, nawet jakby były za duże, to czub zawija się ku górze, więc nie powinno być problemów. Możesz też mocniej związać w kostce. Ja podczas ,,rozchadzania'' musiałam mieć dwie pary grubych skarpet, dlatego trochę miejsca mi się przydało. Bardzo mi w nich wygodnie, w moich większych czubki palców nie dotykają szwów z przodu. Jak mocno ściśniesz sznurówami, to będą ładnie przylegać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2470 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam steele 39, czyli wkładka ma 25 cm, a moja stopa 24,5cm. Oto przykład jak ma się długość wkładki do długości stopy: Rozmiary 40 41 43 44 45 Długość wkładki wewnątrz buta (cm) 26 26,5 27,5 28,5 29 Max. długość stopy kupującego (cm) 25,5 26 27 28 28,5 (wiem, że tu są numery za duże dla Ciebie, ale pokazuje to pewną regułę). Stopę najlepiej zmierzyć w następujący sposób: na kartce odrysowywujesz stopę (równo, prostopadle, by odrysowana nie wyszła ani mniejsza ani większa). Zaznaczasz najbardziej w dół wysunięty punkt na pięcie, najbardziej w górę przy palcach i mierzysz odległość między tymi punktami. PS: ta pseudo tabelka z relacją długość wkładki a długość stopy nie jest stworzona przeze nie, ale pochodzi ze strony jednego z producentów. Oczywiście teraz już nie podam źródła, bo zamknęłam zakładkę, a za chwilę ucieknie mi autobus ![]() Edytowane przez victorion Czas edycji: 2014-08-21 o 06:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2471 |
Raczkowanie
|
Przekonaliście mnie, wezmę te większe
![]() A czy ktoś w ogóle ma glany firmy STEADY's lub zna kogoś kto je posiada? Dobre są? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2472 |
Raczkowanie
|
Kurczę, jednak mam nadal wątpliwości z tym rozmiarem. Przymierzyłam jeszcze raz moje adidaski ;d. No i pomiędzy palcem i noskiem buta mają optymalną ilość luzu, nawet przy grubych skarpetach. Natomiast luzu brakuje już w tej części stopy pod wiązaniem buta, na grzbiecie stopy czy jakby to inaczej nazwać. Może przy glanach akurat to nie będzie problem? Nie mają one przypadkiem trochę więcej luzu w tej części stopy, nie wystarczy ich po prostu luźniej wiązać? Chcę żeby były wygodne, ale i ładnie leżały. Boję się, że jak wezmę większe to będą mi latać na nodze, albo, że będę im musiała tak ściskać sznurowadła, że będzie po prostu nieestetycznie to wyglądało ;p. Mam jednak zamiar je nosić też do sukienek. Znalazłam jeszcze taki model nad którym także się zastanawiam: http://rockmetalshop.pl/product-pol-...-RUB-OFF-.html
Na razie nie będę jeszcze glanów kupować. Myślę, że zakup będzie miał miejsce jakoś we wrześniu, więc zanim już je zakupię to chcę mieć dobre rozeznanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Glany muszą być luźniejsze, żeby blacha nie obcierała paznokci i palców, latać nie będą (ja noszę nawet nie wiązane). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2474 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wpadłam właśnie na pomysł jak najprecyzyjniej zmierzyć długość wkładki - położyłam na ziemi kartkę, na niej stopę i trzymaną pionowo igłą oznaczyłam najdalszy punkt na kciuku i na pięcie. Później połączyłam je ze sobą linią prostą i zmierzyłam. Wyszło równo 24cm. Także wychodzi, że mogłabym nosić zarówno wkładkę 24.6 jak i 25. Buty te chcę mieć na zimę, więc będzie w nich na pewno wkładka taka z folią ameliniową z jednej strony. No i pewnie czasem jakieś grubsze skarpetki. Ale to nie za często. Z reguły zimą nie chodzę zbyt dużo czasu po mrozie. Tyle co żeby przejść na przystanek i z przystanku - później siedzę albo w szkole albo u znajomych w domu. Nie lubię marznąć, więc zimą za dużo czasu na zewnątrz nie spędzam. Jeśli wezmę któreś z tych glanów, które wcześniej wymieniłam, to wkładka będzie liczyła 24.6 lub 25 cm (rozmiar wyżej będzie miała 5 cm więcej w pierwszym przypadku). Nadal myślicie, żeby mimo to brać większe? Już chyba o tym pisałam, ale jeszcze raz napiszę, że miałam w zeszłym roku zimą sztyblety o wkładce 24.5. Edytowane przez Infamia Czas edycji: 2014-08-24 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2475 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I w przypadku tych rozmiarów, co piszesz - raczej wzięłabym te 24,6 cm. Cały centymetr różnicy to już sporo, a nieco ponad pół centymetra powinno być okej nawet z grubszą skarpetą na zimę, czy na rozchadzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 |
Raczkowanie
|
Zakup glanów chyba się trochę przyspieszy. Nieważne.
A co sądzicie o tych glanach: http://rockmetalshop.pl/product-pol-...-RUB-OFF-.html Myślałam nad ich kupnem. Głównie chodzi mi o ich wygląd, ale przeczytałam, że mocowanie podeszwy do cholewki jest klejone a nie szyte. Czy to znaczy, że są gorsze? Gdzieś przeczytałam, że takie szybciej się rozwalają ;/. Co o tym sądzicie? Powinnam raczej szukać szytych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2477 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Teoretycznie szycie butów to takie dodatkowe wzmocnienie, co gwarantuje, że ci podeszwa od cholewki nie odpadnie, ale praktycznie to i tak zależy od jakości używanego kleju. Jak masz pecha i producent oszczędza na kleju albo trafisz na jakaś wadliwą partię, to odpadnie. Jak nie, to pochodzisz kilka lat. Więc ja bym się tym akurat nie kierowała, ale samej firmy akurat nie znam - ani ja, ani nikt z moich znajomych nie miał glanów z tej firmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2478 |
Raczkowanie
|
Kupiłam już Steele z burgundową przecierką. Jak będę mogła to dam zdjęcie. Pojechałam do tego sklepu, żeby przymierzyć i wkładka 25cm okazała się dobrą. No i kupiłam na rockmetalshopie takie same jak przymierzałam tylko inny kolor. Wolałam postawić na znaną firmę niż ryzykować. Wczoraj przyszły paczką ;D. Jeszcze tylko jakąś pastę do nich kupić i można śmigać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2479 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie glanomaniaczki
![]() Niebawem zakupię swoje pierwsze glany. Długo się do tego zabierałam, bo mam 24 lata, więc już jakieś 10 lat chodzą mi po głowie :P Niestety miotam się troszeczkę, więc postanowiłam poprosić Was o pomoc. Co do marki, chyba zdecyduję się na KMM. Przeczytałam cały wątek i tylko kilka razy ta marka się przewinęła. Ogólnie w internecie mało jest opinii na jej temat, jednak jeśli już jakieś opinie są, to raczej na plus. Wahałam się pomiędzy KMM a STEEL, jednak na temat steelów znalazłam sporo niekorzystnych opinii, a co mnie boli najbardziej, to to że ponoć bardzo szybko ściera się bieżnik (no i nie mają w ofercie 15 dziurkowych, czarnych glanów bez suwaka) Co do modelu i koloru. Najbardziej podobają mi się te : http://rockmetalshop.pl/product-pol-...or-042-S-.html oraz te: http://rockmetalshop.pl/product-pol-...or-042-S-.html Czerwone skradły moje serce, jednak póki co chyba będę musiała odpuścić, bo pasowałyby mi do prawie wszystkich ubrań (noszę głównie czerń), poza moim ohydnym, tegorocznym płaszczem na zimę... kolor musztardowy ![]() Więc kobietki co myślicie o marce, modelu i kolorze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2480 | |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Cytat:
![]() Osobiście mam czarne Steele, 20 dziurkowe, bez suwaka. Na temat bieżnika się nie wypowiem, bo mam je od marca jakoś ![]() Czerwone są świetne, ale brałabym czarne, bardziej uniwersalne właśnie ![]() ![]() Mnie się w przyszłości marzą jakieś z klamrami, ale też są problemy z obecnością suwaka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2481 |
Przyczajenie
|
no właśnie nie mają, 15 stek bez suwaka, przynajmniej ja nie widziałam, a ja jednak za suwakiem nie jestem, bo raz że jakoś mi to nie wygląda :P a dwa że mojej koleżance poszedł szew, właśnie na suwaku.
Ja chyba jednak zrobię, tak jak móiwsz, na razie kupię sobie te czarne, a potem kupię czerwone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2482 |
Przyczajenie
|
no właśnie nie mają, 15 stek bez suwaka, przynajmniej ja nie widziałam, a ja jednak za suwakiem nie jestem, bo raz że jakoś mi to nie wygląda :P a dwa że mojej koleżance poszedł szew, właśnie na suwaku.
Ja chyba jednak zrobię, tak jak móiwsz, na razie kupię sobie te czarne, a potem kupię czerwone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2483 | |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Cytat:
![]() No i super ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wcześniej miałam STEELE i po czterech latach noszenia bieżnik faktycznie był już trochę zjechany, ale i tak moim zdaniem buty służyły mi dość długo, więc do tej marki nic nie mam. Potem, jadąc kiedyś pociągiem, zobaczyłam jakiegoś kolesia w tych butach: http://rockmetalshop.pl/product-pol-...r-020-ML-.html No i się w NICH zakochałam ![]() Jak widać, nie są to typowe glany, bo mają podeszwę w stylu martensów, ale bardzo spodobał mi się ich delikatny wygląd. Właśnie tutaj muszę zaznaczyć, że buty są mniej wytrzymałe niż STEELE, ale to wynika właśnie z tej delikatności, są wykonane z zupełnie innego materiału. Zuużywają się o wiele szybciej niż STEELE, są widoczne zagięcia w niektórych miejscach, ale tak to już jest z butami, że się zuużywają ![]() Oczywiście glany, które sobie upatrzyłaś, na pewno są solidniejsze, więc pewnie po roku użytkowania nie zauważysz zbyt wielu oznak eksploatacji ![]() Także, markę szczerze polecam i napisz nam, na które się w końcu zdecydowałaś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2485 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedzi dziewczyny
![]() Na pewno się pochwalę i wrzucę zdjęcia, jak będą już u mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2486 |
Rozeznanie
|
Właśnie zdecydowałam się na zakup nowych (drugich) glanów.
Już kiedyś pisałam tu, że kupiłam pierwsze w swoim życiu glany i chyba jak większość zdecydowałam się na Steele... Kochałam je, nie obtarły mnie... to była prawdziwa miłość. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że w każdych butach bardzo szybko przecieram podeszwy ![]() ![]() ![]() Teraz mam zamiar kupić drugą parę z firmy Altercore (model 353) na wyjątkowo grubej podeszwie (jak wyglądają na ostatnim zdjęciu) - pewnie za jakiś czas napiszę jak się sprawują. Edytowane przez victorion Czas edycji: 2015-03-17 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2487 |
Raczkowanie
|
Po długim czasie wracam do wątku. Przyszła mi maila wiadomość o nowych postach i z ciekawości zajrzałam ^^. Moje Steele mają już... chyba jakieś 7 miesięcy ;p, Sprawują się dobrze, już nie obcierają (pierwszy miesiąc było trochę niewygodny i bolesny) ale w końcu się rozchodziły. Dla przypomnienia mowa o 10-tkach z bordową przecierką. Buty są jak nowe, nie przeciekają, nie są pozdzierane ani nic. Jedyne co to typowe dla glanów zagięcia z tyłu nad piętą i z przodu (widać trochę na zdjęciu).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2488 |
Raczkowanie
|
Ja mam tylko takie
![]() Kupiłem je z tej strony http://www.glany.com.pl/?23,pl_glany-steel-112-blk No innych na razie nie mogę się przekonać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2489 |
Przyczajenie
|
Allo allo, zdrastwujtie!
Na wstępie nadmienię, że jestem posiadaczką stóp rozmiaru 34/35. Cały problem polega na tym, że kiedy przeglądałam strony producentów, przy wyborze rozmiaru zawsze przekierowywało mnie na podstrony z butami dla dzieci... ![]() Mam wrażenie, że przy 40dziurkowcach (albo w ogóle jakichkolwiek nowych glanach), które mi się zamarzyły, chyba bym musiała szyć je ręcznie... Czy któraś z was, drogie panie, kojarzy kogoś, kto mógłby je uszyć gdzieś w Krakowie lub okolicach? Nie znalazłam w necie żadnych informacji na ten temat (oprócz starych artykułów na temat szefa firmy Cockney, ale to już chyba nieaktualne)... Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi! Sezon nadchodzi, tak jak deszcze niespokojne, a butów jak nie ma tak nie ma ![]() Edytowane przez Touma_Kouzaburou Czas edycji: 2015-08-17 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2490 |
Raczkowanie
|
Macie w glanach kolorowe sznurówki?
Ja w gimnazjum/liceum nosiłam namiętnie czerwone i fioletowe, teraz przeszłam na brązowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:37.