|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
jola2243- Mam prośbę do ciebie. Czy mogła byś wrzucić fotkę tego storczyka co ma wełnowce. (chodzi mi głównie o kwiaty, liście i korzenie jak wyglądają. Czy maja jakieś ubytki. ) Jak by sie udało to razem z wełnowcem.
Dzięki. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Zadomowienie
|
dziewczyny usłyszałam ostatnio coś na temat podlewania naszych ulubienców... że falki, nie powinny się moczyć dłużej niż godzinę, a cambrie można całą noc moczyc, to prawda??? co o tym myslicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2463 |
Zakorzenienie
|
Mój kwiatów nie ma, bo ja wypuścił pęd to pąki mu opadły, pewnie przez wełnowce, oto fotki, na 1 zdjęciu widać jednego od spodu liścia
|
![]() ![]() |
![]() |
#2464 |
Zakorzenienie
|
Jola- jak robisz fotke wełnowca z bardzo bliska włącz w aparacie funkcję makro (taki kwiatek) ta funkcja jest w wiekszości cyfrówek.. dzieki temu fotki beda wyraźne
![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-06-20 o 15:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#2465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Raczkowanie
|
Hejka!
Ja również się wzbogaciłam ostanio w 2 storczyki w tesco ![]() ![]() ![]() Cambria wypuszcza mi pędzika ![]() A w jednym wyrasta mi COŚ, może wy mi powiecie to co jest, bo w takim miejscu, że ja nie mam pojęcia co to ![]() Miłego oglądania ![]() ![]()
#2468 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej dziewczyny byłam dzisiaj w Tesco i co tam zobaczyłam - oczywiście storczyki mówię Wam miód cud i orzeszki stałam tam godzinę ehh jaki wybór
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2469 |
Zakorzenienie
|
To coś co wyrasta to chyba keiki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2470 |
Raczkowanie
|
manekinka śliczne wszystkie bez wyjątku
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- jola2243 jaki ten wełnowiec fotogeniczny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2471 |
Zakorzenienie
|
manekinka- piekny zbiór.. i gratuluje keiki
![]() a wełnowce to masakra... tez mi sie przypałętały... roslina marniała w oczach... ale przemywałam storka, zbierałam paskudztwa jak tylko zauwazyłam i jakoś znikneły... a storczysław od razu odzył .. i teraz listka puszcza ![]()
#2472 |
Zakorzenienie
|
Ja z tymi wełnowcami walczę gdzies od 2 miesięcy na tym okazie. Jakieś 3 tyg temu wykąpałam go całego w roztworze ludwika z wodą, bo wełnowce nie lubią mydlin. Pomogło, ale na krótko, jakiś tydzień temu zauważyłam, że wełnowce nie dość że nie zniknęły zupełnie to jeszcze się rozmnożyły, a dziś rano zauważyłam po 1 robalu na każdym kwiatku innego storczyka stojącego od tamtego ok 50 cm, one chyba fruwają czy co??
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2473 |
Raczkowanie
|
No to miłą niespodziakę mi sprawił, a to mój kuracjusz, nie miał prawie wogóle korzonków, liści pare stracił, a z pędu wszystkie pąki obleciały a teraz taka niespodzianka
![]() Ale powiedzcie mi co ja mam z tym zrobic? On tak ma juz zostać, czy trzeba będzie jakoś to odsadzić? ![]()
#2474 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy któraś z was miała w storczasach skoczogonki? Kurcze mi coś pełza w podłożu. To jest takie maleńkie, że trudno było wypatrzeć no i wydaje mi się, że to to.Rośliny na razie ok, nie chorują i wyglądają zdrowo ale jak długo
![]() Z góry dziękuję ![]()
#2476 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, właśnie uczę się do egzaminu, już mam dość ;( Patrzę a moje falki leżą, zaczęłam podlewać i zobaczcie co na jednym się zrobiło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2477 |
Raczkowanie
|
To wygląda jak poparzenie słoneczne chyba że podlałaś nawozem to skutek przenawożenia nowy listek wyrasta powinno byś ok.Trzymam kciuki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2478 |
Zadomowienie
|
hmm...dlaczego mi doniczki zachodzą takim zielonym nalotem?? 2 tygodnie od umycia jej i przesadzenia falka a ona już zielona, a teraz wszystkie 3 mi się takie robia;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2479 |
Raczkowanie
|
Obciełam te chore liście i zasypałam cynamonem, na niektórych mam też jakiegoś grzyba, kombinowałam z topsinem i innymi srodkami, ale najlepiej chyba obciac i zasypac
![]() ![]() W ogole mam 1 okno w pokoju, 1 parapet i nic nie kupilam od miesiaca bo nie mam gdzie stawiac ![]() Malkok, zapomniałam o Twoich doniczkach. One zielenieją na skutrek glonów, słoneczka i ciepła. Ja bym wyjęła z doniczki rośline, porządnie wyszorowała mydłem najlepiej szarym, dobrze wypukała i wsadziła na nowo, jeśli nie to kupiłabym nowe doniczki i zaczęła podlewać z bioseptem. Mi też się tak czasem robi, choć jak umyje i zanim mam zieloną to jest zdecydowanie więcej czasu niż 3 dni ![]() Mówimy o szorowaniu doniczki, nie kwiatka oczywiście ![]() Edytowane przez mujerguapisima Czas edycji: 2009-06-21 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#2480 |
Zadomowienie
|
hmm byłam przed chwila w kwiaciarni ( zrobiłam kompozycje ze sztucznymi storczykami do łazienki:P ) spytałam się o te głony w doniczakach u storczysławów, pani powiedziała mi ze to u nich naturalne i żeby się tym nie przejmować...
te glony mogą mieć jakieś konsekwencje dla kwiatów czy miała racje? |
![]() ![]() |
![]() |
#2481 |
Raczkowanie
|
manekinka-Piękna kolekcja
![]() jola2243-Dzięki za fotki. Będę wiedziała przynajmniej jak to wygląda. |
![]() ![]() |
![]() |
#2482 |
Raczkowanie
|
U mojego storczasa po 3 tygodniach wyrósł pęd 20 cm
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- moje 2 różowiutkie wypuszczają pęd ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Zakorzenienie
|
W koncu dotarlam do konca watku
![]() ![]() Polowanie na falka zakonczylo sie kupieniem przecenionego ktory przekwita - ta przecena to duza nawet byla ale nadal byl w cenie zwyczajnej z supermarketu ![]() ![]() ![]() Ulamana galazka rozkwita w wazoniku - tyle ze teraz to kocur sie do niej dorwal ![]() ![]() Zdazylo wam sie kiedys tak ze jak kupilyscie falka z zaczatkiem bocznej galazki to w domu przestala ona rosnac? U mnie to sie zdaza nagminnie, jakby domowe warunki byly fee w porownaniu ze sklepowymi ![]() Welnowce, moj koszmar z marca i kwietnia. Mechaniczne usuwanie robali plus obmywanie pomagalo doraznie, przynajmniej dorosle osobniki nie gryzly i sie nie rozmnazaly. Jak kupilam te trujace kostki z Brosa to zniknely zupelnie. ALe one ciezko sie rozpuszczaja i ja polowe tablety rozpuszczalam w wodzie do podlewania a reszte kostki pokruszonej wciskalam w kore ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2484 |
Raczkowanie
|
norko-Piękne kwiaty ma twój storczyk, oby kwitł jak najdłużej. U mnie nie najlepiej. Już ok 3 egzemplarzy ma jakby pajęczynkę miedzy korzeniami , kwiatami tam gdzie pewnie to paskudztwo łazi. Co opryskam roślinę na drugi ,trzeci dzień znajduję na innym. Muszę chyba wszystkie opryskać pożądnie.
Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2485 |
Zakorzenienie
|
U mnie jakos sie nie rozprzestrzenily na inne kwiaty, zaatakowane byly 2 i teraz juz spokoj. Nie pokoi mnie natomisat ze ciagle cos lata przy doniczkach i zastanawiam sie ktory ma bakcyla
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2486 |
Raczkowanie
|
Na latające muszki gdzieś czytałam że dobre są żółte etykiety klejące. U siebie jednak wytępiłam je Brosem ale w sprayu. Nie poddam się gadziną dzisiaj idzie w ruch bros a za kilka dni potraktuję je karate[to też jest środek na paskudztwa] Damy radę.
Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#2487 |
Raczkowanie
|
Przedziorek, tylko uważaj z tym prostowaniem, bo ja tak wczoraj urwałam pęd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2488 |
Raczkowanie
|
Jeżeli mogę zapytać to o jakiej truciznie myślisz , że im zapodasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2489 |
Przyczajenie
|
Witam drogie panie, mam nadzieję, że jest tu na forum więcej osobników mej płci. tak czy inaczej bardzo podobają mi się storczyki i osobiście miałem kiedyś 3 te kwiaty. Jeden miał 2 lata, wypuścił pęd kwiatowy, keiki i zdechł, drugi zdechł po miesiącu a trzeci także po dwóch latach wypuścił pęd i wygląda zdrowo - będzie kwitł niedługo. Natomiast w TESCO przed wczoraj za 20 zł można było kupić OGROMNE PIĘKNE storczyki !! I kupiłem
![]() Storczyk z Tesco: http://img30.imageshack.us/img30/4807/zdjcie187.jpg Storczyk z pędem : http://img36.imageshack.us/i/zdjcie190.jpg/ Pozdrawiam ! |
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Raczkowanie
|
norka27 śliczny też mam takiego kupiłam go w styczniu kwitną do połowy maja, obecnie wypuścił odgałęzienie z pędu i 8 pączków
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.