|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Co się w nas kryje? | |||
| chłopiec |
|
23 | 41,82% |
| dziewczynka |
|
11 | 20,00% |
| nie wiem |
|
21 | 38,18% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II
Cytat:
pytalam ostatnio mame ile mialam cm.......powiedziala ze nie pamieta ktore z nas mialo 52cm, a ktore 54cm
|
|
#2462 |
|
Wtajemniczenie
|
mam do Was jeszcze jedno pytanko, gdy poczułyście pierwsze ruchy maluszka to potem już codziennie czułyście??? Bo ja pierwsze smyrnięcie poczułam w niedzielę 15.02 i to napewno był dzidziol!!! A potem do piątku cisza.... potem znowu w niedzielę, poniedziałek.... środę, a dziś znowu nic. To tak ma być?? bo wydawało mi sie że jak juz cos czuć to codziennie po kilka razy powinno się czuć.
|
|
|
|
#2463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem w 18tc i narazie nic
|
|
#2464 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja sprawdziłam wagę urodzeniową swoją i mojego męża i wyszło że nasze maleństwo powinno ważyć ok 3400g czyli norma Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2009-02-26 o 12:00 |
|
|
|
|
#2465 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
spokojnie pierwsze ruchy moga byc nawet z kilkudniowa przerwa
dopiero potem dzidzia zacznie kopac regularnie ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- a to bzdura nie z tej ziemii
|
|
#2466 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2467 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć mamusie
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2468 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do wagi to nie wiem czy prawda czy bzdura, tak słyszałam tylko
|
|
|
|
|
#2469 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ja tez sie tak denerwowalam az w koncu sama nie bylam pewna czy to ruchy czy mi sie cos wydaje ale wkrotce zaczal kopac regularnie i teraz czuje ruchy kilka razy dziennie
a wieczorkiem w lozeczku to potrafi nawet z 10min sobie pokopac
|
|
#2470 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2471 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
jeszcze sie doczekasz
a ja juz we wtorek zobacze mojego dzidziusia
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2472 |
|
Zakorzenienie
|
a ja za tydzien w piatek
moze moj tż bedzie mial wolne to pojedzie ze mna i zobaczy! wlasnie jak to jest lekarz mowi zeby przyjsc z tz jak sie chce, czy tak sama od siebie moge zabrac tż?
Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-02-26 o 12:11 |
|
|
|
#2473 |
|
Ola-Unhola
|
No a ja już w poniedziałek, jupi
![]() Mnie może jeszcze tak typowo nie kopie, ale co jakis czas poczuję takie pyknięcie i wiem, że to nie jelita. Zazwyczaj jest to wtedy, gdy dłużej jestem w kiepskiej pozycji - np. zgięta, tak jakby było dzidzi nie wygodnie i chciała mnie o tym powiadomic
|
#2474 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
moj TZ tez idzie ze mna
![]() ja po prostu zabralam ze soba TZ, lekarka nie miala nic przeciwko w koncu jedyna osoba, ktora moze sie wstydzic to jestes Ty - a lekarzowi nic do tego kto Cie oglada na ostatniej wizycie byla ze mna tesciowa
|
|
#2475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może juz coś czułaś tylko nie wiesz że to to?? a ja w poniedziałek mam wizyte kontrolna a we wtorek usg |
|
|
|
|
#2476 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry Dziewczyny
![]() Coś mnie dzisiaj plecy bolą..miałam jechać się zameldować, ale jakoś nie mam siły przez te plecy...może czas na no-spe... ![]() Ja też we wtorek A moja Mała teraz już się rozszalała z kopaniem, zazwyczaj jak się położę na plecach to od razu zaczyna szaleć ![]() Ja u gina raz byłam z Mamą (Tż nie mógł a Mama ciekawa była jak to wyglada) a na reszcie wizyt zawsze był Tż.
NIE LUBIĘ TROLLI![]() coraz bardziej ![]() Edytowane przez Karolinak82 Czas edycji: 2009-02-26 o 12:18 |
|
|
|
#2477 |
|
Zakorzenienie
|
Ja może nawet dzis na chwile na niego zerknę, bo ide na wizyte do gina
A w środę idziemy na echokardiografię więc wtedy to już się na bank napatrzę
|
|
|
|
#2478 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2479 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2480 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2482 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie za oknem deszcz, brrr... Dobija mnie ta pogoda
.Fajne ciuchy tu pokazujecie, ta tunika z golfem i ta cienka marszczona pod biustem super czekoladka, ja też nadal nic nie czuję i zaczynam się poważnie martwić, od kilku dni chodzę zdołowana .tru gdzie Ty byłaś, jak Cię nie było? I co to za badanie ta echokardiografia? Ty chyba chodzisz na wszystkie badania, jakie istnieją .
|
|
#2483 | |
|
Wtajemniczenie
|
To w takim razie we mnie mieszka straaaszny leniuszek bo niechce mamusi kopać ani nawet smyrnąć, no czasem tylko, a chciałabym częściej ![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2484 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
niewielu lekarzy je wykonuje i w ogole posiada certyfikat na to u nas wykonuje tylko jeden jedyny, do ktorego udalo mi sie dostac
|
|
|
#2485 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc małe dzidzi będzie pierwsze w najbliższej rodzinie ![]() Cytat:
a ja w środę ![]() Ale na usg 4D zapisze się dopiero jak On będzie normalnie pracował! Cytat:
|
|||
|
|
|
#2486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poniżej info z przychodni, gdzie idę na to badanie ![]() "Najlepszym okresem do oceny budowy i funkcji serca oraz całego układu krążenia jest zdecydowanie czas między 18 a 22 tygodniem ciąży z naciskiem na 21-22 tydzień. Takie badanie nazywane jest echokardiografią płodową bądź w skrócie „ECHO”. Badanie w połowie ciąży jest najdokładniejsze ponieważ organy wewnętrzne osiągają już na tyle duże wymiary, że można je dobrze zobaczyć w USG a kości płodu nie są tak mocno uwapnione - jak np. pod koniec ciąży i nie "odbijają" większości ultradźwięków. Oceniając serce wypowiedzieć się można na temat jego struktury, wielkości, symetrii, połączeń z dużymi naczyniami krwionośnymi, innymi słowy rozpoznać bądź wykluczyć wadę serca. Echokardiografia płodu pozwala także ocenić funkcje czynnościowe serca i całego układu krążenia i odpowiedzieć na pytanie czy nienarodzone dziecko jest wydolne krążeniowo. W przypadkach nierównej pracy serca płodu ECHO pozwala sprecyzować rodzaj arytmii odpowiadając na pytanie czy jest ona groźna dla płodu czy nie. Na marginesie – często arytmia płodu uznawana jest nawet przez lekarzy za wadę serca co nie jest prawdą. Arytmii w pewnych przypadkach może towarzyszyć wada serca; nie są to synonimy. To tak jakby katar uznać za wadę nosa. Ocena serca płodu nie jest łatwa, jedynie kilkunastu lekarzy w Polsce ma do tego uprawnienia. Wymaga wieloletniego doświadczenia ultrasonograficznego zdobytego w ośrodkach referencyjnych, gdzie można zobaczyć wiele różnych anomalii, które w ocenie przesiewowej zdarzają się relatywnie rzadko. Potrzebny jest też nowoczesny, aparat ultrasonograficzny. W firmie "Sonomedika" pracuje pięcioro lekarzy uprawnionych do tego rodzaju badań. Jest też nowe USG - Voluson Expert. Aktualne zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego (Sekcji Ultrasonografii) odnośnie oceny serca płodu w czasie przesiewowego badania położniczego nakazują ocenę wielkości, położenia, rytmu oraz tzw. obrazu czterech jam serca (dwóch przedsionków i dwóch komór) – to dość dużo, pod warunkiem, że osoba która to wykonuje wie o co chodzi. W zaleceniach owych nie nakazuje się jednakże oceny odchodzących od serca naczyń, co powoduje, że wiele wad serca nie jest rozpoznawanych np. przełożenie wielkich naczyń, czy też złożona wada serca nazywana tetralogią Fallota. Wielu osobom urodziło się pewnie pytanie – czy ECHO ocenia tylko serce płodu? Otóż: NIE – jest to najpełniejsza ocena budowy całego płodu uwzględniająca: - ocenę położenia, ustawienia, liczby płodów, - ocenę lokalizacji i budowy łożyska oraz objętości płynu owodniowego, - ocenę standardowych i ponad standardowych wymiarów płodu oraz jego masy, - sprawdzenie funkcji wszystkich możliwych do ultrasonograficznej oceny narządów płodu w aspekcie ich struktury i czynności, - wykrycie potencjalnych anomalii sugerujących choroby genetycznie uwarunkowane (których naliczyć można ok. 50), - dla zainteresowanych – określenie płci, - wreszcie – ocenę serca płodu i jego układu krążenia. Badanie ECHO oprócz umiejętności i dobrego aparatu wymaga także czasu. Średni czas trwania badania to ok. 30 minut ale może się znacznie wydłużyć. " Edit - Miramej, Aniu, no co ja poradze, że czuję sie spokojniejsza jeśli zaliczę różne badania to ma akurat uzasadnienie w obciążeniu rodzinnym.
Edytowane przez truheart Czas edycji: 2009-02-26 o 12:35 |
|
|
|
|
#2487 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
brzuch mi pulsuje caly czas od poczatku ciazy do teraz
|
|
|
#2488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieje ze jak juz kopnie to wtedy bede czula roznice
|
|
#2489 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
co to znaczy pulsuje?? mi poprostu urósł i nic mi nie pulsuje tylko jelita daja o sobie znać
Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2009-02-26 o 12:45 |
||
|
|
|
#2490 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
to takie znienacka szybkie kopniecie czesto wczesniej w brzuchu sa rozne bulgotania i motylki i dziewczyny mysla, ze to ruchy bo nigdy wczesniej tego nie czuly a to nieprawda ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- a Wy nie bedziecie dziewczyny robic polowkowego i echa serca?? ja ide 19 marca
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.

NIE LUBIĘ TROLLI