|
|
#2461 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: dziewczyny z londynu...
cześć dziewczyny, można się dołączyć?
![]() planuję przeprowadzkę do Londynu... w środę, mam nadzieję, że wszystko wypali.. i że da radę po Świętach znaleść jakąś porządniejszą pracę ![]() jak tam pogoda u Was bo nie wiem jaką kurtkę mam zabrać ze sobą
|
|
|
|
#2462 |
|
Zadomowienie
|
Zimno! Zabierz kozuch jak masz! Ej mowie serio
A tak w ogole to to witaj :-* |
|
|
|
#2463 |
|
Raczkowanie
|
Heej
Witam wszystkie ![]() Co tam u Was ?? Ja zapracowana :/ tylko niedziele mam wolne :/ i w swieta pracuje ... no to po swietowaniu...
|
|
|
|
#2464 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2465 |
|
Zadomowienie
|
Ja ubieram choinke
ale najpierw musialam ja skleic, bo polamalam przy rozkladaniu
|
|
|
|
#2466 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja wątek póki co tylko podglądam pracuję po 11-12 godzin teraz (łącznie z kończącym się już weekendem) i ledwo żyję jeszcze tylko 12h jutro, wtorek, środa, czwartek i woooolne (w piątek nie pójdę choćby skały srały) a w sobotę rano wzziuuuu do Turcji
|
|
|
#2467 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też Was podglądam
ale coś nie mogę się zmobilizować do pisania bo co tu pisać? :p
|
#2468 |
|
Zadomowienie
|
Mozna pisac duzo. Np. ponarzekac na pogode
albo umowic sie na piwo. Ten temat sie nie nudzi. A ze przewaznie nic z tych spotkan nie wychodzi, to mozna umawiac sie jeszcze raz. No temat rzeka
|
|
|
|
#2469 |
|
Zakorzenienie
|
Niambie
hahahaha .. Pogoda jest tak kijowa!!!!! już nie wiadomo który raz wszyscy chorujemy... gorzej niż w tamtym roku przed świętami. Zawsze musi jakaś choroba się przypałętać w ten okres zimowy.
|
#2470 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny mam pytanie. Jestem w Anglii (okolice Londynu) od miesiaca i spedze tu tez swieta. Poniewaz odwiedzi mnie brat chce pokazac mu Londyn i tu moje pytanie. Wiem, ze 24-26 wszystkie muzea sa pozamykane, a sklepy otwieraja 26 (wyprzedaze), chcialabym jednak wiedziec jak to jest z pubami i kawiarniami. Troche sie boje, ze podczas chodzenia po miescie nie bedziemy mieli nawet gdzie sie ogrzac. Macie moze jakies pomysly co mozna robic w swieta w Londynie, co moge pokazac bratu?
|
|
|
|
#2471 |
|
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że 24 i 26 jakieś puby i kawiarenki będą pootwierane, pewnie większość, ale obawiam się czy znajdziesz coś 25. Nie jeżdżą wtedy autobusy, ani metro. Ani nic, więc pewnie Ci co nie muszą, nie pracują
Ja 25 kontynuuję staropolską tradycję, czyli siedzę i obżeram się, aż pęknę. ![]() I wiadomość z ostatniej chwili... Kupiłam bombki Bo miałam tylko choinkę i światełka
Edytowane przez Niambie Czas edycji: 2011-12-19 o 17:18 |
|
|
|
#2472 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ja nawet choinki nie mam moze jutro kupie mala i juz ozdobiona Co tam u Was?? |
|
|
|
|
#2473 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, założyłam wątek, ale patrzę, że jest specjalny dla Londyńczyków
chcę was ostrzec przed firmą kurierską z Londynu Kacper kurier... Jest okres przed świętami więc zapewne dużo z was wysyła paczki, ja również tak zrobiłam. Skusiła mnie cena, tylko 20 funtów za 30 kg, oraz usługa od drzwi do drzwi. Rzeczy ode mnie z domu odebrał właściciel wraz ze swoją hm kobietą. Za tydzień paczka miała być w Polsce. W tym czasie przyleciałam do Polski i nadszedł czas odbioru. Paczkę przywiózł mi kurier UPS ( firma kacper kuriers dowozi je do Polski i dalej żeby zaoszczędzić wysyła je UPS). Kiedy zobaczyłam to co przyniósł powiedziałam, że to nie moja paczka przyniósł coś w worku na śmieci, zaklejonego taśmą. Jednak dane się zgadzały, kurier powiedział, że muszę odebrać więc odebrałam. Kraciak w którym wysłałam był w tym worku, tyle, że przecięty nożem, reklamówki foliowe ze środka były rozerwane. Z 30 kg prezentów zrobiło się 5 kg... Zaginęły mi rzeczy na 500 funtów, kosmetyki, perfumy, ubrania, tabletki, czekoladki!, kawy, herbaty, biżuteria, dosłownie wszystko. Oczywiście zgłosiłam reklamację na co właściciel firmy odpowiedział mi, że torba rozwaliła się pod moim blokiem, kiedy zapytałam co z rzeczami zaczął zmieniać coraz bardziej wersję zdarzeń. Teraz kontaktuję się z nimi tylko meilowo, żeby mieć dowody... Jestem załamana całą tą sytuacją kontakt z firmą jest okropny. Mówią, że wyjaśniają sprawę i mogę się starać o odszkodowanie góra 350zł, a straciłam 3 500zł Dziewczyny nie ufajcie małym nie znanym firmom kurierskim! Bo możecie zostać tak oszukane jak ja... Dodaję zdjęcia tego co do mnie doszło... |
|
|
|
#2474 |
|
Rozeznanie
|
honey6678 wątek widziałam, bo sama niedawno podawałam paczkę do PL i na jedną z PL wciąż czekam, wiem że mają opóźnienie przez święta ale cierpliwość moja się kończy
szczególnie że miała być w niedziele a teraz czas wydłużył się do środy raptem!Przykro mi, że Ciebie to spotkało ale walcz o swoje, nie daj się!
|
|
#2475 |
|
Wtajemniczenie
|
honey współczuję, tak to jest jak człowiek chce zaoszczędzić parę groszy.. lepiej dopłacić i być pewnym, że prezenty dojdą całe i zdrowe. walcz
|
|
|
|
#2476 | ||
|
Raczkowanie
|
hej laskki
pozwolcie ze sie wtrace na chwilke Mam pytanko male. Jak jest z praxa dla osob ktore nie znaja angielskiego ?? W styczniu przyjezdza do mnie szwagierka i za bardzo nie wiem jak mam sie zabrac za szukanie pracy dla niej ( z nia). Wybrac sie do agencji? roznosic cv np po hotelach?? Pytalam u siebie w pracy ale powiedzieli ze nie chca nikogo nawet do sprzatania jezeli nie umie sie dogadac i ze w ogole nie widza szans zeby cos bylo dla takiej osoby ;/W ogole to planuje zabrac tu rodzicow ale boje sie ze nic nie bedzie dla ludzi starszych a nie chce zeby moja mam zapieprzala w hotelu bo wiem jak jest ciezko No sory ze tak dlugo mam nadzieje ze cos doradzicie i w ogole jak tam przygotowania do swiat ;>?---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Cytat:
Nie wiem jak z ta firma akurat ale moj znajomy mial wypadek, angielskiego tez za bardzo nie umie ale dostal 16 tys funtow...teraz zjechal do polski ale skontaktuje sie z nim w miare mopzliwosci i zapytam co i jak , a noz wlasnie z tej firmy skoorzystal ;>---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
tylko nie wiem czy woza w inne miejsc niz podkarpacie albo co sie tam po drodze nawinie takze trzeba pytac i ludz tez przewoza busikiem do polski bardzo dzybko
|
||
|
|
|
#2477 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2478 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2479 |
|
Zakorzenienie
|
ja również się zgadzam, że wyjeżdżając do obcego kraju warto znać chociaż podstawy danego języka. niech koleżanka się uczy dla siebie samej, bo to straszne uczucie nic nie rozumieć i nie potrafić nawet poprosić o pomoc czy podziękować za coś.
|
|
|
|
#2480 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzieki dziewczyny
|
|
|
|
|
#2481 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlatego polecam Kuzynce uczyć się trochę języka jeszcze przed przyjazdem
|
|
|
#2482 |
|
Zakorzenienie
|
ja przyjeżdżając do uk umiałam tylko tyle ile w szkole się nauczyłam, czyli takie podstawy. i mimo, że podstawowe rzeczy czytać umiałam to jak pierwszy raz ktoś po angielsku powiedział do mnie "how are you? what`s your name" to za cholerę nie umiałam zrozumieć o co chodzi. inny akcent, niż ten co polski nauczyciel w polskiej szkole.
moje początki z językiem tutaj były straszne. długo czułam się okropnie bo nic nie rozumiałam, ludzie gadali obok, śmiali się, żartowali, a ja jak ten osioł nic a nic. najgorsze były momenty kiedy chciałam coś powiedzieć, ale jakaś blokada we mnie nie pozwalała mi otworzyć gęby. dlatego radzę koleżance dla jej dobra, uczyć się, uczyć się i jeszcze raz uczyć. bo samo to że jest się emigrantem da jej w kość, nie potrzeba kolejnego zmartwienia w formie niezrozumiałego języka obcego. |
|
|
|
#2483 |
|
Rozeznanie
|
domciatko - prawda, prawda i jeszcze raz prawda! blokada zawsze się pojawia, u mnie też mimo że coś tam wiedziałam i sama byłam w stanie się odezwać (niekoniecznie zrozumieć ten ich bełkot pierwszy raz).
Dziewczynki jak tam przygotowania do świąt? Wszystko już ugotowane? Ja czuję zapach potraw wigilijnych w domu, bo współlokatorzy gotują
|
|
#2484 |
|
Zadomowienie
|
Ja w tym roku serwuje wszystko gotowe
i barszczyk z proszku. Dla samej siebie nie chce mi sie nawet do kuchni wchodzic, o gotowaniu nie wspominajac.Fiolunka, milego zwiedzania i wesolych zabytkow zycze
|
|
|
|
#2485 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak to dla samej siebie? A gdzie rodzinka?
|
|
|
#2486 |
|
Zadomowienie
|
W Polsce ;D a moj mezczyzna skubnie uszko, chlipnie barszczu i tyle z kolacji
on najchetniej to by zaserwowal koze z rusztu :-D
|
|
|
|
#2487 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
fuuuj!Zostańmy może przy uszkach i barszczu
|
|
|
#2488 |
|
Zadomowienie
|
Kozie mięsko jest dobre, polecam
|
|
|
|
#2489 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#2490 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w miłej atmosferze
oraz mnóstwa prezentów
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

Witam wszystkie

pracuję po 11-12 godzin teraz (łącznie z kończącym się już weekendem) i ledwo żyję
jeszcze tylko 12h jutro, wtorek, środa, czwartek i woooolne (w piątek nie pójdę choćby skały srały) a w sobotę rano wzziuuuu do Turcji 
bo co tu pisać? :p

moze jutro kupie mala i juz ozdobiona