Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes > Służby mundurowe

Notka

Służby mundurowe Służby mundurowe to forum, na którym dyskutujemy o pracy, szkołach i możliwości zatrudnienia w policji, straży granicznej, wojsku. Podziel się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-27, 09:14   #2461
sandra888
Przyczajenie

Dot.: Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2

Witam, chcę składać dokumenty do SG. Tylko mam jedno pytanie. A mianowicie z tego co wyczytałam egzamin sprawnościowy to drugi etap. Czy może mi ktoś udzielić info jaki bywa czas oczekiwania między pierwszym a drugim etapem? Za pewne bywa to różnie ale chociaż tak mniej więcej chciałabym wiedzieć. Z góry dziękuję. Pozd
sandra888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 12:08   #2462
amozesg
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sandra888 Pokaż wiadomość
Witam, chcę składać dokumenty do SG. Tylko mam jedno pytanie. A mianowicie z tego co wyczytałam egzamin sprawnościowy to drugi etap. Czy może mi ktoś udzielić info jaki bywa czas oczekiwania między pierwszym a drugim etapem? Za pewne bywa to różnie ale chociaż tak mniej więcej chciałabym wiedzieć. Z góry dziękuję. Pozd
+- roczek
amozesg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 09:34   #2463
dlugi_86
Raczkowanie

A co to wszyscy się dostali że taka cisza?????????
Nie możliwe, chociaż powinienem ugryźć się w język bo u nich wszystko jest możliwe.
Stary 2011-07-05, 15:31   #2464
SzAkI
Raczkowanie

dlugi a co tam u Ciebie? Tak coś zaczyna o wrześniu i grudniu słychać w kuluarach.
SzAkI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 22:36   #2465
sandra888
Przyczajenie

Question Dot.: Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2

Witam, złożyłam już dokumenty do SG, ale mam mały problem o którym nie pomyślałam wcześniej. Chodzi mi o badania lekarskie. Mam lekkie haluxy (to jest delikatnie przekrzywiony duży palec u stopy), i zastanawiam czy to moze być przeszkodą. Bo nie chciałabym być odrzucona na samym końcu przez coś takiego. Przeczytałam znaczną część forum i wiem że badania lekarskie są bardzo szczegółowe i można odpaść za byle pierdołę. O haluxach znalazłam tylko jedną wypowiedź że się niby nie czepiają bo kogoś koleżanka miała i przeszła komisję bez problemu,ale czytałam również rozporządzenie MSWIA i tam jest jakaś wzmianka o tym ale tak nie jasno, ze niby jak nie utrudnia chodzenia to zdolny do służby. No mi nie utrudnia, w ogóle tego nie odczuwam, nawet nigdy nie myślałam żeby operować czy coś takiego. Nawet jak jestem cały dzień na nogach to mnie nic nie boli. Pomóżcie proszę, czy ktoś miał coś takiego, jak wygląda ta komisja lekarska, czy naprawdę tak szczegółowo badają, jakich lekarzy specjalistów się przechodzi?
Stary 2011-07-14, 07:45   #2466
iram
Przyczajenie

Mam wrażenie ,że za bardzo przeżywasz czymś do czego nawet nie doszłaś...a po drodze możesz odpaść na każdym etapie..będziesz myśleć o lekarzach jak zakończysz pomyślnie II etap z min. 18 pkt...
iram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 08:18   #2467
sandra888
Przyczajenie

No niby tak. Ale z drugiej strony po co mam to wszystko przechodzić, tracić czas, nerwy,pieniądze na dojazdy (bo mam 160 km do oddziału gdzie złożyłam), skoro gra nie warta tzw. ''przysłowiowej świeczki". A to forum przegląda tyle osób że być może ktoś już miał taką sytuację i mniej więcej będzie zorientowany. No chyba do tego właśnie celu miało służyć to forum - do wymiany informacji.
Stary 2011-07-14, 14:26   #2468
lycha
Raczkowanie

Dobrze robisz interesując się wszystkim wcześniej. Nie spotkałem się nigdy z takim przypadkiem na żadnym z forum ale tak na prawdę nawet jeśli ktoś ci napiszę , że przeszedł mimo tej ,,wady" to tak na naprawdę niczego nie możesz być pewna.Każdy jest indywidualnym przypadkiem i lekarz może się do wszystkiego przyczepić. Pozdrawiam
lycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 07:24   #2469
SzAkI
Raczkowanie

No faktycznie chciało by się powiedzieć żebyś próbowała ale faktycznie jeśli chodzi o lekarza to sprawa patowa trochę. Po pierwsze but typu wojskowy (desanty) różnią się troszeczkę o butów które pewnie nosisz na co dzień. Faceci przed rozchodzeniem potrafią zdrową stopę otrzeć do kości nie mówiąc już o stopach w których zaszły jakieś zmiany chorobowe jak u Ciebie koleżanko. Praca może wiązać się z 8 godzinnym marszem w pełnym ekwipunku i to w terenie a wiem że wtedy dobry but okazuję się najlepszym przyjacielem i po prostu niby błacha sprawa a może urosnąć do rangi problemu naprawdę poważnego.

Po drugie zawalić lekarza to jest naprawdę niezły kopniak, jesteś przed samym wcieleniem, mordujesz się z ankietą, psychologiem, na rozmowie, na poligrafie spowiedź, czekasz rok, II etap, 2 miesiące przed trenujesz, uczysz się języka, jedziesz ileś set kilometrów żeby po 2 latach usłyszeć stupki nie takie jak trzeba... ufff....... ja bym się zapienił.
Ale teraz o konkretach. JA bym to załatwił tak... Część badań robi poliklinika MSWiA ale to akurat badanie lekarz w oddziale który normalnie przyjmuje pacjentów. Poszedł bym na izbę chorych, zarejestrował, pokazał stupki i zadał pytanie czy nadaję się do służby. Takich zwyrodnień nie opisują przepisy z tego co wiem i wszystko zależy od podejścia lekarza. Napisz na forum jaki oddział a ktoś pewnie odpiszę który lekarz a nawet piętro i nr pokoju podadzą. Po reakcji lekarza będziesz wiedzieć prawie wszystko. Machnie ręką i po problemie lub powie że koleżanka nie ma co szukać w służbach mundurowych i też po problemie.
Stary 2011-07-17, 17:04   #2470
sandra888
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź, to co radzisz może być rzeczywiście dobrym rozwiązaniem. Muszę jak najszybciej wybrać się do lekarza i zweryfikować czy będzie problem z tą przypadłością.
Ja złożyłam dokumenty do Nadodrzańskiego oddziału, więc jeśli ktoś się orientuje z tym lekarzem tzn. do którego szpitala się udać czy coś to piszcie. Pozdrawiam
Stary 2011-07-18, 19:53   #2471
dlugi_86
Raczkowanie

nie wiadomo nic na temat sierpniowego II etapu- nigdzie ptaszki nie ćwierkają??
Stary 2011-07-19, 16:37   #2472
Gorky
Raczkowanie

Cisza. Pewnie gdy ktoś tylko dostanie tel. to napisze na forum. Sadze ze drugi etap dopiero we wrzesniu bedzie. Bo skoro nawet w kadrach powiedziano mi ze sierpień-wrzesien to przeciez SG nie bylaby SG gdyby te egzaminy zrobila jednak wczesniej niz pozniej....
Gorky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 20:10   #2473
pure_angel
Przyczajenie

Witam

ja tez miałam 17 czerwca II etap w Kętrzynie wie ktoś może kiedy zacznie się szkolenie? Wrzesień ?
Jak tam badania lekarskie Wam idą?

Pozdrawiam
pure_angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 17:39   #2474
dzasi
Przyczajenie

II etap prawdopodobnie w październiku, tak mówia w kadrach w NOSG
dzasi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 15:01   #2475
karlootka
Przyczajenie

Witam, otrzymałam w zeszłym tygodniu telefon z SG w sprawie rozmowy. Telefon był we wtorek a rozmowa w czwartek rano, a ja mam do oddziału 200 km.Niestety pracuję i w żaden sposób nie udało mi się załatwić wolnego w tak krótkim czasie. Tym bardziej że teraz sezon urlopowy i głównie dla tego. Pan powiedział że następnym razem zadzwonią dopiero we wrześniu. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją. Bo jestem ciekawa czy w ogóle zadzwonią skoro teraz nie mogłam. Dziwi mnie troszkę że tak z dnia na dzień to się odbywa, miesiąc od złożenia dokumentów cisza a tu nagle telefon że zaraz. No widocznie taką mają politykę) Pytałam czy mogą podać termin we wrześniu już teraz ale nie mogą. No trudno będę czekać.
karlootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 21:32   #2476
Guinea
Przyczajenie

Dzisiaj dostałam telefon, 24 lub 25 sierpień II etap Koszalin.
Ktoś już ma podobne wieści??
Guinea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 06:15   #2477
SzAkI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karlootka Pokaż wiadomość
Dziwi mnie troszkę że tak z dnia na dzień to się odbywa, miesiąc od złożenia dokumentów cisza a tu nagle telefon że zaraz.
Tak to jest całkiem normalne... Też nie mogę tego pojąć, podobnie jak z wcieleniem, miesiąc przed informują że zostajesz zatrudniona i tyle, mimo że obowiązuje Ciebie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Formacja stojąca na straży prawa, państwowa a nie mogą zrozumieć że my też chcemy wywiązać się z umowy w sposób normalny i spokojny. Coś tam ustalałem swojego czasu to twierdzą że nie interesuje ich opinia z zakładu pracy, ale może nas interesuje, bo 6 lat na stanowisku informatyka jednak coś w CV znaczy i szkoda zafajdać to opinią z wpisem "porzucenie stanowiska pracy".

Moim skromnym zdaniem możesz czekać i się doczekasz. Jak słyszę II etap już za 3 tygodnie więc Ty dopiero na następny się załapiesz więc pewnie masz minimum do grudnia czas albo "do za rok".

Cytat:
II etap prawdopodobnie w październiku, tak mówia w kadrach w NOSG
Cytat:
Jak ja to lubię

Edytowane przez SzAkI
Czas edycji: 2011-08-03 o 06:22
Stary 2011-08-04, 17:41   #2478
Maskarlo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Guinea Pokaż wiadomość
Ktoś już ma podobne wieści??
Gratulacje, U mnie rok minął od testów psycho i dalej nic nie słychac o wario. W kadrach powiedzieli mi tydzień temu ze trzeba czekac. W takim tempie to zapomnę o tej całej rekrutacji
Maskarlo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-04, 20:47   #2479
shandrani
Przyczajenie

Znowu się coś ruszyło w NOSG...na drugi etap zapraszają 24 lub 25 sierpnia do KętrzynaMoże jeszcze do kogoś dzwonili?
shandrani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-04, 23:44   #2480
lycha
Raczkowanie

co z nadwiślańskim?
Stary 2011-08-05, 09:34   #2481
dlugi_86
Raczkowanie

Witam
Również potwierdzam jakiś czas temu tel z kadr WMOSG z zaproszeniem na II etap do Kętrzyna w wyżej wymienionym terminie

Edytowane przez dlugi_86
Czas edycji: 2011-08-05 o 12:32
dlugi_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 16:34   #2482
Gorky
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lycha Pokaż wiadomość
co z nadwiślańskim?
Podbijam. Również czekam na 2 etap i jak narazie obdzwaniają wszystkie oddziały poza Nadwislanskim. Czy Ktoś dostał tel. albo cos wiecej wie ??
Gorky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 18:24   #2483
MISIEKsad
Przyczajenie

Bodajże dzwoniłem pierwszego sierpnia do kadr Nadwiślanki, i dostałem informację że do tej pory nie otrzymali żadnego pisma z komendy głównej na temat II etapu, więc na razie nic nie planują w nadwuślance. Można by jeszcze raz do nich zadzwonić.
MISIEKsad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-07, 20:59   #2484
Guinea
Przyczajenie

Długi do Kętrzyna??
Może ja byłam w takim szoku, że nie dosłyszałam albo się dzwoniący pomylił bo ja usłyszałam Koszalin
Mam nadzieję, że jednak się przesłyszałam i będzie Kętrzyn.
Pozdrawiam i do zobaczenia
Stary 2011-08-09, 12:42   #2485
karlootka
Przyczajenie

Wiatm, ja już po rozmowie kwalifikacujnej. Na 12 września mam psychotesty. Nurtuja mnie dwa zagadnienia. Może i źle zrobiłam ale nie wpisałam w kwestionariuszu że kiedyś tam zapaliłam trawkę, było to z dwa razy moze z 5 lat temu, sama nawet nie pamiętam. Na rozmowie tez mnie o to pytali i powiedziałam że nie, ale teraz tak myślę że chyba raczej to się zalicza do zazywania jakichś środków. I nie wiem jak to teraz odkręcić ? czy psycholog o to pyta ?
A druga sprawa dotyczy pytania z kwestionariusza, czy utrzymujesz kontakty z osobami przebywającymi za granicą. Napisałam że nie, bo w zasadzie nie utrzymuję, byłam 2 razy na wymianie studenckiej za granicą i mam stamtąd znajomych ale na portalu społecznościowym i czamami ktoś napisze: how are you, ale czy to jest kontakt ?
No i ostatnia sprawa to w między czasie wysłałam elektronicznie dokumenty do innych służb, w kwestionariuszu nie mam tego bo to było później , a wysłałam droga elektroniczną bo można było, ale nie mam na razie żadnej odpowiedzi, więc czy to podlega pod ubieganie się o zatrudnienie w innych służbach ?
No ale się rozpisałam, ale jest to dla mnie ważne żeby potem nie wyjść na jakąś kłamczuchę )
Pozdrawiam
Stary 2011-08-09, 17:38   #2486
dlugi_86
Raczkowanie

już sam nie wiem mówili że jeszcze będą się kontaktować więc sprecyzuję to, a jeżeli chodzi o Koszalin to będę musiał dwa dni wolnego w robocie brać a to może być już kłopot
Właśnie jak ktoś ma jakieś testy z angola i wiedzy ogólnej to proszę łaskawie o podzielenie się, na prv podam meila, z góry dzieki (oczywiście te poza tymi ze strony ośrodka szkolenia)

Edytowane przez dlugi_86
Czas edycji: 2011-08-09 o 17:41
dlugi_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 22:24   #2487
lycha
Raczkowanie

karlootka ciężko mi Ci coś doradzić, ale powinnaś wszystko wpisać na początku. Kwestionariusz jest dokumentem na którym będą bazować. Jak przejdziesz do wariografu to i tak będziesz musiała się przyznać bo to wyjdzie , więc przy rozmowie z psychologiem JA na twoim miejscu bym się zapytał czy możesz dopisać pewne fakty , co do których nie byłaś pewna , a tę pewność zdobyłaś. Ale co ty zrobisz to już twoja decyzja. Pozdrawiam
Stary 2011-08-10, 09:00   #2488
dzobda
Raczkowanie

Helooo

Czy ktos z Nadbuzanskiego Oddzialu wybiera sie na II etap 24 sierpnia do Ketrzyna ?

Wreszcie zadzwonili do mnie i jade
dzobda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 09:11   #2489
Guinea
Przyczajenie

Witamprzed chwilą miałam ponowny telefon ze straży ,II etap 25 sierpień Kętrzyn. Mam czekać jeszcze na oficjalne pismo.
Stary 2011-08-10, 09:46   #2490
karlootka
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2

Cytat:
Napisane przez lycha Pokaż wiadomość
karlootka ciężko mi Ci coś doradzić, ale powinnaś wszystko wpisać na początku. Kwestionariusz jest dokumentem na którym będą bazować. Jak przejdziesz do wariografu to i tak będziesz musiała się przyznać bo to wyjdzie , więc przy rozmowie z psychologiem JA na twoim miejscu bym się zapytał czy możesz dopisać pewne fakty , co do których nie byłaś pewna , a tę pewność zdobyłaś. Ale co ty zrobisz to już twoja decyzja. Pozdrawiam
Dziękuję za rade lycha No teraz też myślę że powinnam na początku wpisać, ale dopiero jak prawie całe forum przeczytałam to zdałam sobie sprawę że trzeba nawet o tak mało istotnych (dla mnie) kwestiach pisać. No nic spróbuję to jakoś sprostować. Czy ktoś był w takiej sytuacji, że napisał inaczej w kwestionariuszu a potem coś zmieniał czy coś ? Jak tak to proszę piszcie. Pzdr.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Służby mundurowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości