|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX
Cytat:
W kwestii zaproszeń - 1,50 zł. to dobra cena za kupione zaproszenia, jeśli do tego są w guście narzeczonych i będą w tej cenie spersonalizowane, to rzeczywiście opłaca się brać. Ja podliczyłam koszt moich, które sama będę wykonywać: wychodzi 0,93 zł./sztuka, przy czym to jest cena bez koperty (nasze będą tylko owinięte wstążką), ze wstawką (tzn. dodatkową kartką w środku, zawierającą informacje o tym, co chcemy zamiast kwiatów), oraz bez ceny tuszu do drukarki (mam bardzo tani tusz, nawet przy najlepszej jakości wydruku powinnam zapłacić za niego maksymalnie 21 zł.)... Po przeliczeniu daje to koszt zaproszenia 1,28 zł. za sztukę, przy czym policzyłam o 10 zaproszeń więcej, niż potrzeba, tak na wszelki wypadek...
http://www.weselinka.pl/suwaczek/16/2011-9-10.png http://s10.suwaczek.com/20110910580113.png http://www.suwaczek.pl/cache/0593c73754.png *** Aktualna lista PM 2011 i 2012 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3130 W kwestii aktualizacji wpisów, zapraszam na PW ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2462 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oj córuś, córuś...Lubelskie PMki 2010, 2011 i 2012 wychodzą za mąż! - cz.IX
Cytat:
![]() Można znaleźć fotografa, który ma takie usługi jakich potrzebujemy. Moja koleżanka wzięła full pakiet. Fotograf bez konsultacji z nią wybrał zdjęcia do albumu i sam go stworzył...efekt był taki, że większość zdjęć wybranych przez fotografa się jej nie podobała (ona wybrałaby całkiem inne), dlatego pytajcie (jeśli wybieracie opcję z albumem) czy możecie same wybierać do niego zdjęcia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2463 |
Raczkowanie
|
Telka10 zgadzam się z Tobą w zupełności, też mam złe doświadczenia z albumami nie dla wszystkich "wspaniały ręcznie robiony włoski album" to to czego potrzebują. Pisząc zapytania ofertowe do fotografów z góry zaznaczałam że nie jestem zainteresowana żadnymi albumami. Zdjęcia chcę rozdać rodzinie oprawić w ramki, a mam koleżanki którym np. taki album nie mieści się w półce regałowej lub ich zdjęcia zostały wklejone na stałe do albumu i dla rodziców musieli odbijać na własny koszt. Powtarzam trzeba NEGOCJOWAĆ i szukać tak jak pisała Telka. Jest naprawdę wielu fotografów na rynku. Ja płacę 1100 fotograf pracuje u nas od 17 do 02 w nocy + plener innego dnia. Otrzymuję 60 zdjęć na papierze formatu A4 lub dowolnego innego, sama wybieram zdjęcia (być może będzie tak że kilka takich samych dla bliskich) resztę zdjęć czyli ok 600-800 na płycie i do tego album na rok w internecie. Oczywiście były też tańsze i droższe oferty wiedziałam ile chcę wydać i tu już decydowała jakość i skłonność fotografa do negocjacji.
Nie podam konkretnych namiarów na Fotografa do momentu aż go nie sprawdzę, czyli do odbioru zdjęć. Swoją drogą ciężko wydaje się za 40 godzin pracy fotografa całą swoją miesięczną pensję wiedząc że on w miesiącu zgarnie takie cztery.
#2464 |
Rozeznanie
|
zgadzam się co do albumu, że nie koniecznie opłaca się go brać w pakiecie,
my dostaliśmy w prezentach zamiast kwiatów kilka albumów ![]() bardzo pięknych zresztą i w nich są nasze zdjecia ślubne ![]() Tak piszecie o ciastach i tortach to wspomnę sobie nasz ![]() wiśniowo śmietanowa pychota! ![]()
#2465 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Fotograf ma powiedzmy 1-4 wesel w miesiącu, zależnie od pory roku, ma firmę, więc ZUS płaci cały rok, bez względu na to, czy mu "idzie" interes, czy nie. Poza tym profesjonalne odbitki kosztują, tak jak utrzymanie profesjonalnego sprzętu foto i drukarskiego... A fotografa, który się nie rozwija i nie ulepsza sprzętu, staje w miejscu i przestaje być rozwojowy, takiego teraz nikt nie chce. Biorąc dodatkowo pod uwagę, że ten konkretny pracuje z asystentem, który dodatkowo robi zdjęcia drugim aparatem, a ja płacę za jednego fotografa, wybór przeze mnie osobiście sporej części zdjęć, które zostaną wydrukowane i posiadanie ich w jakości lepszej, niż oferują niektóre firmy komercyjne, to wszystko sprawia, że jego cena jest konkurencyjna. Przy czym, gdybym miała zapłacić za jego usługi więcej niż dwukrotność mojej pensji, to na pewno bym się 100 razy zastanowiła. Ale ponieważ zestaw zdjęć, który sobie wymyśliłam, będzie mnie kosztował pół mojej pensji, a gdybym chciała zaszaleć i wziąć pełny zestaw - wyszła by cała pensja, przy czym podkreślam, ze jest to wiele godzin pracy dwóch ludzi, to wg mnie nie jest tak źle. Ponadto biorąc pod uwagę, że większość Panien Młodych wyda więcej na suknię, którą założą tylko raz w życiu niż na zdjęcia, które będą oglądać przez całe życie - skóra warta jest wyprawki. Oczywiście jestem zwolenniczką szukania alternatywnych rozwiązań i tańszych wersji usług i towarów, ale trzeba sobie uświadomić, że niektóre z nich po prostu warte są swojej ceny. Są rzeczy, na których warto oszczędzać przy planowaniu wesela, ale są też takie, które o ile wysoką zdają się mieć cenę, przynoszą niewymierne korzyści poza finansowej natury. Jedna dziewczyna będzie wolała wydać 200 zł. na makijaż i 150 zł. na tipsy i sztuczne rzęsy, inna będzie wolała te pieniądze dołożyć do gaży fotografa, żeby po latach nie żałować, że zdjęcia są kiepskie, bo pożałowała kilku groszy (oczywiście przesadzam, może chodzić o sporą sumkę), których wydania na drobiazgi/głupoty/niepotrzebne rzeczy w ciągu 2-4 miesięcy, w normalnych okolicznościach, nawet by nie pamiętała... A ślub (zazwyczaj) bierze się raz w życiu...
http://www.weselinka.pl/suwaczek/16/2011-9-10.png http://s10.suwaczek.com/20110910580113.png http://www.suwaczek.pl/cache/0593c73754.png *** Aktualna lista PM 2011 i 2012 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3130 W kwestii aktualizacji wpisów, zapraszam na PW ![]() Edytowane przez iovaa Czas edycji: 2011-02-15 o 20:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Zakorzenienie
|
czy w salonach na kraśnickich trzeba wcześniej umawiać się na mierzenie sukien ? myśle, że powinnam zacząć czegoś szukać
![]() a tylko jedna moje sugestia co do makijazu - czasem warto wydac 200 zł żeby dobrze wyglądac na tych zdjęciach które będzie sie oglądac przez lata - jesli popłynie i będziemy źle wyglądać to photoshop używany przez fotografa i nawet jego największe umiejętności nie pomoga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że czekałaś na zdjęcia ponad 6 miesięcy wtedy odwołuję powyższe bo wtedy były obrobione ![]() Średni czas obróbki 200 zdjęć to ok. 2 tyg. a jak się ma 4-6 ślubów w miesiącu to tylko pierwsza para w sezonie dostaje w miarę szybko zdjęcia. Stąd właśnie takie długie terminy oczekiwania na zdjęcia(ok. 300 na płycie) - u większość fotografów jest to od 10 do 12 tygodni
![]() |
#2468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do albumu to ja też dostałam album na prezent (skórzany, duży) więc nie wydałam na niego kasy. A takie samodzielne robienie albumu sprawia dużo przyjemności - szczególnie jak mąż w tym pomaga i pojawiają się wspomnienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2469 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A nawet przy najgorszym rezultacie, czego absolutnie nikomu nie życzę, szczególnie w tym dniu, zawsze jest gimp/photoshop. On na prawdę czyni cuda i wcale nie potrzeba wtedy największych umiejętności fotografa...
http://www.weselinka.pl/suwaczek/16/2011-9-10.png http://s10.suwaczek.com/20110910580113.png http://www.suwaczek.pl/cache/0593c73754.png *** Aktualna lista PM 2011 i 2012 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3130 W kwestii aktualizacji wpisów, zapraszam na PW ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2470 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dałam się wpędzić w paranoję jakiś czas temu z kupowaniem wódki - gdzie tańsza itp. W końcu TŻ przytomnie stwierdził, że oszczędności rzędu 100-200 zł nie są warte biegania za "okazjami" i tego całego wariactwa. A jeśli chodzi o photoshop to owszem, czyni cuda, ale fajniej się wygląda, kiedy zdjęcia są jak najmniej "ruszone". Po co używać photoshopa, kiedy sam makijaż może czynić cuda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2471 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2472 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A za 200 zł to pomalowałabym się ja, moja mama i moja siostra i jeszcze zostałaby reszta. Co do zdania wytłuszczonego....myślę że żaden photoshop nie pomoże nam jeśli nie czujemy się piękną PMką w dniu ślubu. Zdjęcia mają nam pomóc pamiętać, ale najważniejsze jest to co zostało w naszej pamięci: uczucia, zadowolenie z wyglądu(lub nie), szczęście, radość, zabawa itd... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2474 |
Raczkowanie
|
Ja niestety będe miała makijaż za 200 zł, fryzurę za podobną cenę, a wszytsko przez to, że ślub jest w Wielkanoc, i wszyscy liczą sobie podwójne ceny
![]() Ale wydaje mi się, że w dniu ślubu i tak mamy tyle na głowie i tak dużo emocji w sobie, że warto żeby jak najwięcej rzeczy powierzyć do wykonania osobom, które są fachowcami. |
![]() ![]() |
![]() |
#2475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję Kochana za info ![]() ja w pierwszej fazie miałam miec ślub w nd 14 lutego i tez wiem ze np fryzjer w nd liczy sobie podwójną stawkę,,, |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2477 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście masz rację, że photoshop nie pomoże, jeśli nie czujemy się piękne. Po Waszych postach odniosłam wrażenie, że zostałam trochę mylnie odebrana: nie twierdzę, że w celu maksymalnej oszczędności, każda z nas powinna malować się sama w tym dniu. Chodziło mi tylko o wskazanie kontrastu, między usługą, a jej ceną. Oczywiście na pewno miłym uczuciem jest być przez kogoś pomalowanym, chociaż dla mnie to też będzie pierwszy raz w profesjonalnym salonie, ale kwestia stresu do mnie nie przemawia. Szczerze mówiąc mniej bym się stresowała, malując sama siebie, bo wiem, jaki będzie efekt i w ostateczności może być i taki. A kiedy powierzę moją twarz, czyli moją de facto wizytówkę, obcej osobie, o której tylko słyszałam opinie, nie mam z nią żadnych doświadczeń, to obawiam się bardziej, że po powrocie do domu z malowania, będę musiała (jak niektóre PM-ki opowiadały na podstawie swoich przeżyć) zmyć z siebie tapetę i nałożyć własną, bo będę wyglądała jak straszydło. Do tego straciwszy x złotych, ciężko zarobionych... Jeśli wizażystka jest profesjonalistką i macie do niej pełne zaufanie, jeśli jest sprawdzona przez Was osobiście, lub znacie kogoś, kto korzystał z jej usług i był bardzo zadowolony, to szczerze Wam powiem, że jesteście w komfortowej sytuacji i Wam zazdroszczę. Jeśli nie musiałabym oszczędzać, to byłabym przeszczęśliwa mogąc wybrać makijażystkę za jakąkolwiek cenę. Ale przy założeniu, że jeśli zrobię makijaż za 200 zł., automatycznie mogę zaprosić jedną bliską mi osobę mniej na wesele, zmienia się punkt widzenia. Dlatego pisałam o poszukiwaniach alternatywnych rozwiązań, porównywania cen w różnych salonach... Abstrahując od wyniku makijażu, to dziwi mnie, że uważa się 1500 zł. za kilkadziesiąt godzin pracy fotografa za wygórowaną cenę , a nikt nie podważa faktu, że makijażystka za godzinę pracy, bierze 150 zł... Dla niektórych jest to oczywiste, z jakiegoś dziwnego powodu. W każdym razie, ja nie wyobrażam sobie, z moim skromnym budżetem, wydać na makijaż więcej niż 80 zł., z tego co wiem, to makijażystka którą wybrałam, mieści się w tym przedziale cenowym (podkreślam, że poza Lublinem). Z moich doświadczeń z poprzednich wesel, na których byłam blisko z Pm-kami widziałam, że na 6 z nich, 4 same robiły makijaż, a pozostałym dwóm nawet profesjonalna makijażystka nie za dużo mogła pomóc... Poza tym a propos dobrego samopoczucia - nie wszystkie z nas czują się dobrze z tapetą na twarzy i wcale nie uznają się za piękne, peszy je ciągłe komplementowanie zrobionego makijażu i uwagi typu: "no wreszcie się pomalowałaś"... Sprawienie takiej osobie na siłę pełnej tapety w ten dzień, nie sprawi więc wcale, że będą zadowolone ze swojego wyglądu. Znam nawet dwie takie, które poszły do ślubu mając tylko tusz na rzęsach i błyszczyk na ustach, ale emanujące z nich piękno, szczęście i radość aż powalały na kolana... Wg mnie, za duża wagę przywiązujemy do usztucznionego wyglądu. Jako fotograf amator zaobserwowałam, że osoby zupełnie niepomalowane wyglądały i wychodziły na zdjęciach często lepiej niż inne, wytapetowane, ze względu na jakiś nie wiem jak to nazwać, rodzaj energii promieniującej ze środka. Oczywiście inną kwestią jest, że niektóre dziewczyny niepomalowane nie wyjdą z domu, bo czują się gołe, brzydkie. Zastanawia mnie tylko, jeśli takie osoby powiedzmy chodzą na randki z facetami, i Ci faceci zostają na noc, i rano się budzą widząc je bez makijażu, czy rozpoznają tę samą osobę? Czy też może jak na filmach, te dziewczyny niszczą sobie skórę śpiąc w makijażu, a rano zmywają stary i nakładają nowy, żeby aby luby nie dostrzegł ich bez tapety? Rozpisałam się znowu :/ Nie chciałabym, aby mój post został odczytany jako tyrada antytapetowa. Podkreślanie wdzięków kobiecych uważam za naturalne i zdrowe, w pewnych granicach oczywiście, i potrzebne. Przez to niedowartościowane kobiety mogą poczuć się piękne, a niektóre po prostu muszą się malować, żeby nie odstraszać przechodniów ![]() Ja sama nie będąc ideałem piękna marzę o gładkiej skórze, większych oczach i ustach, podziwiam zadbane kobiety i lubię na nie patrzeć, bo są miłe oku ![]() kffiatusheq w kwestii wódki - z moich obliczeń oszczędności wynosiły więcej, przy jednym z podsumowań okazało się, że moglibyśmy zaoszczędzić 500 zł. Poza tym, tak jak pisałam na początku, dla mnie nawet 200 zł to dużo, bo to jeden gość do zaproszenia więcej... Poza tym 50 zł. tu, 100 zł. tam i uzbiera się niezła sumka na tych wszystkich oszczędnościach... Ja na prawdę nie chciałabym musieć tak skrupulatnie szukać maksymalnych oszczędności, ale jeśli tego nie zrobię, to po prostu nie będę mogła sobie pozwolić na takie wesele, o jakim marzę... A szczerze mówiąc po zaciśnięciu pasa i wstępnych oględzinach muszę przyznać, że powinno się udać jak, jak bym najbardziej chciała... Czy to nie jest warte kilku wyrzeczeń i rozsądnego planowania wydatków?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2478 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez kffiatusheq Czas edycji: 2011-02-16 o 17:05 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2479 |
Rozeznanie
|
iovaa, zgadzam się z Tobą i co do fotografa, i makijażu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2480 |
Raczkowanie
|
byłam mierzyć dzisiaj suknie podobają mi sie trzy oto one :
http://www.salon-demi.pl/products.php?category=agora druga numer 11-11 trzecia numer 11-13 byłam jeszcze w giselle tez byla cudna suknia taka gorset na ukos a dol jakby z kwatów falbany moze jak któras pmka była to widziała zostało mi jeszcze 5 salonów na piątek ale chce się już zdecydować bo szczerze mam dość poszukiwać aż się zdziwiłam że spodobały mi się aż trzy hehe ale najbardzien agora 11-13 jest boska wyszywana kryształkami svarowskiego i ma ta bizuterie - tatuaz co ją pieknie uzupelnia co sądzicie ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2481 |
Wtajemniczenie
|
Byłam w salonie demi i tam zakochałam się w pewnej sukni, jak ją przymierzyłam to nei chciałam zdejmować ale niestety cena jak dla mnie nieosiągalna bo 6500... masakra jakaś ale jeśli którąś z was stać to szczerze polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2482 |
Raczkowanie
|
też mi sie bardzo podobała ale ta cena hehe :/ ale była podobna bardzo kurcze tylko nie pamietam jaki model , a inne Ci sie tam nie podobały ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2483 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Hehe my też nadal szukamy super-okazji ![]() cindi - ![]() A ja dzięki Wam, ppaauullaaa i karolkya, odkryłam, że moja suknia wreszcie jest do obejrzenia ![]() Na stronie DEMI, kolekcja Atelier Sposa, nazywa się DIRA. Ale na zdjęciu jest biała i wcale nie wygląda tak atrakcyjnie... Kiepskie zdjęcie... Moja jest ecru, ładniej się komponuje z szarfą, a z tyłu ma dodatkowe zdobienia, do tego cały dół jest z błyszczącego tiulu, co na zdjęciu jest prawie niewidoczne. Ale już niedługo ją odbiorę, to wkleję zdjęcie ![]() Chyba już mam biżuterię ślubną, przynajmniej część, bo naszyjnik kupiłam w Olimpie. Jest w starej części Olimpu taki sklepik z drobiazgami: naszyjniki, bransolety, chustki, torebki, tak na rogu niedaleko stoiska wojskowego... Może jutro jak znajdę chwilę, to wkleję fotkę... Teraz potrzebuję bransoletki do kompletu. Szukałam od razu w tym sklepie, ale jakoś nie spodobały mi się...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2484 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Boje się tylko, że z moim zdecydowaniem się, które słynie ze zmienności co 5 min, nie będę zawiedziona wyborem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2485 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2486 |
Raczkowanie
|
ja juz mam taki metlik chce cos wybrac i miec z glowy bo jezdze za tymi sukniami juz dlugo a tez jestem taka ze zmieniam decyzje co 5 min wiec jak juz cos wybiore to napewno nie bede ogladala ale co wogole myslicie o tej sukni ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2487 |
Wtajemniczenie
|
Ja jednak mimo wszystko jestem minimalistką i nie przepadam za dużą ilościa zdobień koronek i kryształków (ale to rzecz gustu) Fason ma mój ulubiony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2488 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2489 |
Raczkowanie
|
to pochwalcie sie swoimi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Rozeznanie
|
Tak czytam i czytam..i ja z sukienką jestem, że tak powiem z polu
![]() Paula...suknie które pokazałaś są na prawdę śliczne..ja tez mierzyłam jedną z Agory w tamtym roku i w sumie mi się spodobała..ale jeszcze miałam duuużo czasu na podjęcie decyzji więc dałam sobie spokój. Mam tylko nadzieję, że tak jak dużo dziewczyn mówi..że jak już się założy ta jedyną to się to poczuje ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.