|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Problemy ze skórą twarzy
Cytat:
Edytowane przez sheva17 Czas edycji: 2018-04-01 o 14:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Zakorzenienie
|
tak płytko unaczynniona i naczynkowa to to samo.
Powinieneś sięgnąć po kremy z filtrem UV co najmniej 30 spf. Ja mam cerę naczynkową i używam obecnie tego: http://www.dobrykrem.pl/product_info...roducts_id/405 Czym myjesz twarz? Ja musiałam odstawić wszelkie toniki bo drażniły mi naczynka i myję twarz płynem micelarnym Garnier. I czasem żelem do mycia twarzy z Yves Rocher Nutri Vegetal. Jeśli masz trądzik to polecam taki sam produkt z serii Sebo Vegetal- reguluje wydzielanie sebum a jest bardzo delikatny. Między goleniami powinieneś wzmacniać cerę jakimś kremem albo balsamem. Mój TŻ używa wersji sensitive z serii dla mężczyzn z Yves Rocher i sobie chwali a też ma tendencję do podrażnień. Oboje używamy pianki do golenia i balsamu po goleniu z tej serii.
#2463 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do golenia używam pianki do skóry wrażliwej, po goleniu nakładam balsam NIVEA ten biały i tak mimo to mam podrażnienia. Do tego ten problem ze skórą zaczerwienioną po kąpieli.. Jeśli masz cerę naczyńkową to też masz taki problem, że po kąpieli masz skórę zaczerwienioną? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2464 |
Raczkowanie
|
Z opisu wynika dokładnie, że cera jest bardzo wrażliwa i naczyniowa. Trądzik może być wynikiem stosowania zbyt wysuszających preparatów, przez co wydzielina z gruczołów łojowych nie może sie wydostać na powierzchnię skóry i tworzą się zaskórniki lub stany zapalne. Warto żebyś stosował bardzo delikatne preparaty dla cery naczyniowej, które jej nie podrażnią. Dużo aptecznych firm ma linie przeznaczone dla takiej cery, np z Pharmaceris czy La Roche Posay. Cetaphil, którego używasz jest ok. Po tym stosuj tonik do cery wrażliwej, łagodzący np. z allantoiną albo D-pantenolem w składzie, moze też mieć wyciągi roślinne np z kasztanowca, ruty, albo z wit C które wpłyną na uszczelnienie naczynek (faktycznie wada serce może być tu przyczyną bo naczynia w skórze są mocno wypełnione i nie wytrzymują wysokiego ciśnienia krwi przez co jest widoczny rumień lub też pojedyncze rozszerzone naczynka).
Na noc staraj się używać kremów nawilżających, a nawet półtłustych żeby odżywić i nawilżyć skórę. Lepiej szukać takich rzeczy w aptece bo przy takiej cerze drogeryjne kosmetyki mogą się mimo wszystko nie sprawdzić lub zaszkodzić. Na dzień koniecznie trzeba nakładać filtr przeciwsłoneczny, w lecie minimum SPF 30. Raz na dwa tygodnie można zrobić piling, ale nie mechaniczny a enzymatyczny, który jest łagodniejszy bo nie trze się skóry, a pomoże usunąc zrogowaciały naskórek. Być moż kiedy dobrze nawilżysz skórę zmniejszy sie też trądzik bo skóra dobrze nawilżona, bez nadmiernie pogrubionego, suchego naskórka nie blokuje porów --> nie tworzą się zaskórniki/ krostki. (ew. na zmiany możesz stosować na noc pastę cynkową (miejscowo) która ładnie przysusza takie rzeczy i działa delikatnie antybakteryjnie. Ogólnie musisz skupić się na rumieniu i starac się go łagodzić ponieważ moze się to przerodzić w trądzik różowaty, którego kosmetykami się już nie złagodzi i będzie to wyglądało bardzo nieestetycznie. Z ogólnych zaleceń najważniejsze to: - unikanie słońca i stosowanie kremów z filtrem - unikanie alkoholu, gorących napojów - unikanie sauny - w zimie stosowanie kosmetyków ochronnych na skórę - nie stosowanie żadnych drażniących preparatów na bazie alkoholu, po goleniu lepiej użyć balsamu niż wód - gdybyś zechciał udać się do gabinetu kosmetycznego, możesz spróbować mezoterapii bezigłowej lub kwasu azelainowego który poprawia stan cery naczyniowej a przy okazji łagodzi objawy trądziku Pozdrawiam ![]()
#2465 |
Raczkowanie
|
Ja na wszelakie zmiany skórne stosuję curiosin i zawsze pomaga ale każda skóra jest inna więc wizyta u dermatologa jak najbardziej polecana.
#2466 | |
Asystent Administratora
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2467 |
Raczkowanie
|
niestety mam identyczne problemy a także nadcisnienie
|
![]() ![]() |
![]() |
#2468 |
Asystent Administratora
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2469 |
Raczkowanie
|
Dot.: bolące pryszcze
moge polecic krem na przebarwienia noscar oraz tonik z kwasami owocowymi , jak chcecie pozbyc sie tradziku to nie uzywajcie zadnych drogeryjnych kosmetykow bo ona tylko szkoda , moze masz tradzik kosmetyczny? ile masz lat bo moze to hormony?
#2470 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuje za post ![]() p.s. wiesz może skąd się brać taka reakcja mojej skóry po umyciu ? też mnie to zastanawia... Edytowane przez sheva17 Czas edycji: 2014-07-30 o 13:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2471 |
Przyczajenie
|
Jak pokonałam trądzik (prawie)
Dziś spojrzawszy w lustro i oceniwszy stan mojej skóry, postanowiłam podzielić się z Wami moją historią walki z trądzikiem. Zapewne nie na każdym się to sprawdzi, ale jeśli pomoże choć jednej osobie, to będę się bardzo cieszyć, gdyż wiem, jak to potrafi zatruć życie.
Największy problem zaczął się ponad rok temu . Moja skóra usiana była bolącymi grudami, praktycznie nie miałam miejsca wolnego od tej "zarazy". Cała twarz, pojedyncze zmiany na szyi i dekolcie. Aby jednak w pełni zarysować problem, zacznę od początku. Pierwsze problemy z cerą pojawiły się u mnie w gimnazjum, jednak były to raczej pojedyncze krostki i wągry. W 1 liceum było już gorzej, jednak to tylko wysypy drobnych krostek, na które pomagał chociażby spirytus. Wyleczyłam do tormentiolem i benzacne, pomógł też zapewne czas - pewnie samo przeszło z wiekiem. W 2 liceum miałam jeszcze pojedyncze problemy. W 3 klasie cera gładka, z mieszanej zmieniła się na normalną. I tak aż do 3 roku studiów, czyli zeszłego roku. W czerwcu 2013, w sesji, najpierw na czole, a potem na całej twarzy i szyi pojawił się wysyp bolesnych grud. Myślałam, że to stres i minie razem z egzaminami. Na początku lipca pojechałam do Grecji, i znowuż - myślałam, że na takim słońcu problem minie, że to się wysuszy i wypali. Nic bardziej mylnego. Było niewiele lepiej. Po powrocie termin do dermatologa dostałam dopiero na koniec sierpnia. Całe wakacje męczyłam się z okropną cerą. Co dzień nowe pryszcze. Co prawda nie aż takie jak w pierwszym wysypie, ale na pewno nie był to trądzik umiarkowany. Kiedy już zawitałam do dermatologa, dostałam receptę na Duac. Nie pomógł. Po 2 tygodniach Zineryt na zmiany i Differin na miejsca pomiędzy (choć wiele to ich nie było). Zineryt działał dobrze, ale głównie jedynie doraźnie. Wypryski schodziły szybciej, ale nowe powstawały tak samo. To stosowałam bodajże miesiąc. Cera nieznacznie się poprawiła, ale dalej wyglądałam bardzo nieciekawie. Stwierdziłam zatem, że winne muszą być hormony (zwłaszcza, że problemu nie było kilka lat i tak nagle się pojawił, bardzo rozregulowała mi się też miesiączka, cykle 19-35 dni). W listopadzie kolejny raz zawitałam do pani dermatolog, która rozłożyła ręce i zaproponowała doustny antybiotyk, a w razie niepowodzenia późniejsze leczenie witaminą A. Na moją sugestię, że to może coś nie tak z hormonami odparła: słuszna uwaga (że sama na to nie wpadła, świadczy o jej kompetencjach). Odesłała mnie do ginekologa. Jeden stwierdził, że jest wszystko z moim cyklem jest ok (!?) i dał mi tylko skierowanie na testosteron, który wyszedł poprawnie. Drugi złapał się za głowę i powiedział, że z tak rozregulowanym cyklem muszę iść do endokrynologa. Termin mam dopiero na wrzesień tego roku... Postanowiłam więc, że w oczekiwaniu na diagnostykę hormonów nie wrócę już do tej pani dermatolog i będę kombinować na własną rękę. Pod koniec grudnia zaczęłam stosować Effaclar Duo, bardzo mi pomógł, moje pryszcze stały się bardziej "normalne" -już nie były takimi bolącymi grudami i mniej liczne. Jednak miał efekt uboczny - wyciągał mi zanieczyszczenia tak, że miałam sporo takich malutkich krostek, wielkości porów. Po dwóch miesiącach, na początku marca rozstałam się z Effaclarem, który na stałe poprawił stan mojej skóry. Dalej jednak było nieciekawie. Równocześnie zniszczyły mi się włosy, natrafiłam na olejowanie, a przy okazji usłyszałam też o olejowaniu twarzy. Postawiłam na olejek z pachnotki i stał się cud! Przez miesiąc moja skóra była prawie czysta. Jednak w końcu przestał działać. ![]() Później (ciągle używając Aleppo) spróbowałam pić skrzyp i pokrzywę. Piłam 3 tygodnie. Zadziałały niestety tylko na porost włosów (komuś jednak może pomóc na skórę - moja koleżanka wyleczyła trądzik myciem i piciem ![]() Niebawem (było to w maju) trafiłam na jakimś blogu na siemię lniane. Włosomaniaczki piją go na porost, gdzieś w komentarzach wyczaiłam jednak, że jest dobre również na skórę i trądzik. I to było to! Najpierw piłam siemię przez 2 tygodnie. Moja skóra bardzo się poprawiła, praktycznie nie wychodziły nowe pryszcze, a stare goiło Aleppo. Kiedy siemię mi się skończyło i nie miałam czasu kupić kolejnego, jakieś półtora tygodnia, zrobiło się gorzej. Szybko pobiegłam do sklepu po następne. Zaczęłam też buszować w internecie, cóż takiego ono zawiera, że pomaga. Są to fitoestrogeny, hormony roślinne, działające na podobieństwo estrogenów. Widocznie to ich musi mi brakować. Na specjalistyczną diagnozę muszę jednak niestety poczekać 2 miesiące. Jednak tymi roślinnymi hormonami na szczęście nie da się zrobić sobie krzywdy, stosując na własną rękę. Od dwóch miesięcy piję codziennie 2 kubki, rano i wieczór (jedną łyżkę stołową zalewam ciepłą wodą i piję po pół godziny mniej więcej). Do tego jem jeszcze łyżeczkę prażonego siemienia na sucho. Efekty? Nie mam pryszczy na dekolcie, ani szyi. Twarz prawie czysta, czasem coś drobnego wyskoczy na skroniach, żuchwie, po bokach czoła i jednym policzku (mam takie stałe miejsca). NIE MA MOWY O BOLĄCYCH GRUDACH!!! ![]() Oczywiście ciągle myję twarz Aleppo - rano i wieczorem. Na strupki Zinalfat, a na krostki zaczęłam niedawno używać Brevoxyl, z takimi drobnymi niedoskonałościami radzi sobie bez problemu. Czasem coś wycisnę, jak się już prosi, a wtedy przykładam wacik nasączony wodą utlenioną, to też bardzo pomaga, by się zagoiło, a nie jątrzyło dalej. Ostatnia rzecz, o jakiej chcę napisać, to spadek poczucia własnej wartości. Mnie czasem nawet zdarzało się nie iść na zajęcia, czy spotkanie ze znajomymi, bo nie mogłam na siebie patrzeć. Na szczęście niezbyt często. Poza tym w sierpniu, czyli okresie już po największym wysypie, ale jednak dalej totalnej kiszki, zakochało się (nie zważając na moje może dość skutecznie ukryte pod makijażem pryszcze) we mnie dwóch świetnych facetów (wcale nie pryszczatych i bynajmniej nie brzydkich), z jednym tworzę szczęśliwy związek, drugi znalazł nowy obiekt westchnień i przyjaźnimy się do dziś. Głowy do góry! Mam nadzieję, że komuś pomogę pozbyć się tego świństwa. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2472 | |
Asystent Administratora
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2473 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2474 | |
Asystent Administratora
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2477 |
Asystent Administratora
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2478 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2479 | |
Asystent Administratora
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2480 |
Raczkowanie
|
moja siostra uzywala okolo 2 miesiecy
#2481 |
Przyczajenie
|
Dot.: trądzik,baardzo sucha skóra,swędzeniee... help me
Ostatnio na rynku pojawil sie bardzo ciekawy produkt Acnicare sun Włoskiej marki Synchroline.Mało znany na rynku a szkoda. Moj mąż ma skóre tradzikową cięzką w pielęgnacji i pani w aptece polecila mu wlasnie ten krem i jest zadowolonym z tego co przeczytałam na ulotce w swoim skladzie posiada skladniki aktywne takie jak linolan etylu ,cytrynian trietylu i GTpeptyde 10, które dzialają bakteriobójczo i przeciw łojotokowo. Kosmetyk nie podrażnia i niweluje zaczerwieniania i co jest bardzo ważne ma filtry przeciwsłoneczne ,które chronia skorę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2482 |
Przyczajenie
|
Dot.: trądzik,baardzo sucha skóra,swędzeniee... help me
Mam 26 lat i z trądzikiem walczyłem długo, co mi pomogło :
1. Kuracja lekiem doustnym Izotek 2. Przebarwienia i blizny po - Peeling ziołowy Jadwiga, wiem że brzmi jak jakiś szajs z rossmanna ale jest to jedyna rzecz która mi pomogła od lat walki z bliznami i przebarwieniami(miałem robione lasery co2,fraxel itp) , ja ten peeling robię sam, choć wszyscy mówią że to poważny zabieg, poczytaj sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Przyczajenie
|
Nie masz brzydkiej skóry, co do golenia używaj tylko maszynki elektrycznej i dezynfekuj osłonkę po każdym użyciu, co do krost to może być spowodowane dietą, dodaj do swojej codziennej diety 2 ząbki czosnku na noc, poczytaj sobie na necie, mi to pomogło.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2484 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
link do zdjęcia: http://s1.fotowrzut.pl/DNO7F0TBC0/1.jpg p.s. Odnośnie kremu ochronnemu. Znalazłem taki: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...a-ochrona.html Myślisz, że byłby dobry? Cytat:
![]() Edytowane przez sheva17 Czas edycji: 2014-07-30 o 18:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2485 | |
Asystent Administratora
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2486 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2487 | |
Raczkowanie
|
oj stary tylko ci się tak wydaje ;] wystarczyło by ci kilka dni w mojej skórze twarzy byś zmienił zdanie ;-)
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2488 |
Przyczajenie
|
Dot.: Trądzik- wątek ogólny, porady, pielęgnacja
Dziewczyny,polećcie mi jakiś żel do mycia twarzy do skóry wyjątkowo wrażliwej. Dodam, że po goleniu wyskakują mi lekkie podrażnienia.
Stosowałem żel Fitomedu oraz Ziaja, Kuracja antybakteryjna. Co do swojego trądziku, mam kilka tylko wyprysków, ale mnie już bardzo irytują ![]() Od kilku lat trzymam zdrową dietę z racji uprawiania sportu, a pomimo to trądzik cały czas się utrzymywał, mam nadzieję, że po tych badaniach wszystko się wyjaśni. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2489 | |
Asystent Administratora
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Przyczajenie
|
Tak jestem alergikiem, nawet teraz mam lekki katar.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:38.