|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
Witam się po naprawdę długim weekendzie
![]() ![]() Oczywiście nie jestem w stanie nadrobić - wyrywkowo trochę podczytywałam. Em ma i Dorotka gratulacje ![]() ![]() Iwantyou i Dominik trzymam mocno kciuki za upragnione 2 kilo ![]() Trzymam mocno kciuki za wszystkie potrzebujące ![]() W czwartek byłam u lekarki - Zuzka ma już 2400 gram (olaboga). Takie wielkie dziecię mi w brzuchu siedzi ![]() ![]() Pokój dziecięcy pomalowany, choć kolor jaki wybraliśmy okazał się strasznie nietrafiony i w niedzielę jechaliśmy po nową farbę żeby to przemalować bo do nerwicy nas to doprowadzało. Karnisz i wykładzina będą w tym tygodniu. A wczoraj wizyta w ikei zaowocowała zakupem regału na książki (niestety póki co tylko w pokoju dziecka będzie na nie miejsce) i komodą na malutkie ubranka ![]() Nie bylibyśmy sobą gdyby coś się nie wydarzyło - oczywiście w ikei okazało się, że nasze zakupy do auta się zmieszczą, ale ja już nie ![]() Na szczęście mamy blisko i TŻ zawiózł wszystko do domu i wrócił po mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Zakorzenienie
|
Gosia a Jak tam Eryk cieszy się , zę będzie miał braciszka czy jeszcze raczej nie rozumie za bardzo ? Ale super , że zabawkami się podzielił to dobry znak .
|
![]() ![]() |
![]() |
#2463 | |
Gang Iren
|
Cytat:
W ogóle dziewczyny które mają już starsze pociechy: kupujecie dla nich prezent od dzidziusia?
![]() |
#2464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo becikowe to: przysługuje:matce,ojcu lub opiekunowi prawnemu dziecka. Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka. Do wniosku dołączamy następujące dokumenty: dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka; pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców. zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży - zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu któy można ściągnąć np. ze strony http://www.becikowe.com/?sr=wzorypism.html ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Co należy zrobić aby skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego? 1. należy na 14 dni przed przewidywaną datą porodu złożyć pisemny wniosek o udzielenie bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a bezpośrednio po nim urlopu rodzicielskiego również w pełnym wymiarze, 2. w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem dodatkowego urlopu macierzyńskiego pisemnego wniosku o udzielenie takiego urlopu, a następnie w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu rodzicielskiego pisemnego wniosku o udzielenie takiego urlopu. czyli jeżeli jesteś zdecydowana na urlop roczny to opcja 1 jest najlepsza.
![]() |
#2465 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Zakorzenienie
|
a w ogóle to od rana (a właściwie od 3 w nocy) boli mnie głowa ... :/ właśnie zjadłam śniadanko, wzięłam witaminki i żelazo a do tego Apap i mam nadzieję że ból przejdzie bo jak nie to znaczy że będzie przez parę dni bolało ...
![]() a muszę jeszcze iść dzisiaj na rynek i kupić psu żarełko i chlebek świeży i popatrzę czy mają staniki do karmienia.
#2467 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witam z rana
![]() ![]() ![]() Lolita-- łóżeczko kupiliśmy te co mieliśmy kupić Klupsia a materac fiki- mioi gryczano kokospwy jakis modem lux czy coś w tym stylu. Justien--- super że macie już mieszkanko a deską sie nie przejmuj - takie tandety teraz robią ![]() Sadlaczyca--- ![]() Mezaga--- ![]()
#2468 |
Zakorzenienie
|
jeżeli chcecie to mogę przepisać co powinno być w torbie szpitalnej bo też dostałam na SR
![]()
#2469 | |
Zadomowienie
|
Witam się z rana
![]() Jedziemy dzisiaj po wózek ![]() ![]() Chcę jeszcze jechać do tesco po jakieś pajace i body w rozmiarze 56. Ciekawe czy dam radę wszystko ogarnąć ![]() Miłego dnia!! ![]() ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2470 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I tak jak Perfuzja mam 14 kg na plusie, planowałam się zmieścić w 15, więc od wczoraj się pilnuję ![]() Emma - my mamy łóżeczko Radek II białe z szufladą. Pięknie się prezentuje, jest b. solidne. Jedyny minus jest taki, że dykta, która przykryw szufladę jest jakieś 5 cm nad nią, więc rzeczy w szufladzie trzymam w pokrowcu, inaczej pewnie by się kurzyły. Edytowane przez krolowa_nilu Czas edycji: 2013-11-26 o 08:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2471 | ||
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Noc dziś bez komplikacji, trochę zrobił mi się brzuch twardy, ale byłam siusiu i wszystko do normy wróciło, spałam do 8:30 bez żadnych bóli, nawet spojenie dziś odpuściło ![]() Dziś chyba wstawie pieluchy do prania, prałyście flanelkę z tetrą czy wszystko osobno? Wypróbuje dziś to mleczko z Loveli co dostaliśmy w SR. W sobotę idziemy na imprezę andrzejkowo-parapetówkową a 7 grudnia my wyprawiamy imprezę, mam nadzieję że moja lekarka w czwartek powie mi że wszystko dobrze i nie wyląduje w szpitalu ![]() A wy co robicie w andrzejki? Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2472 | |
Zadomowienie
|
Trochę się naczytałam, a sumie jeden dzień nie zaglądałam.
jeszcze 4 tygodnie i będziesz mamą. Bardzo ładnie wyglądasz. Cytat:
Co do tematyki klapsów- ja parę dostałam jak byłam mała, ale to już gdy wybitnie się stawiałam. Nie powiem, żeby to wpłynęło jakoś na moją psychikę, pewność siebie itp. bardziej niż klapsem, można zaszkodzić złymi słowami i brakiem wsparcia. Nie mówię teraz sobie, że nigdy moje dziecko nie dostanie klapsa, bo to bez sensu. To tak jak z moim psem, bardzo rzadko, ale zdarza mi się sprowadzić go do poziomu, bo musi dostać jasny sygnał, że dana sytuacja ma się już nie powtórzyć, aczkolwiek nie uważam, żebym go maltretowała. U nas dom zawalony dzieciowymi rzeczami- w niedziele kupiliśmy na tablicy przewijak geuthera, a wczoraj przyszedł wózek i łóżeczko (czeka na złożenie). Jak będę miała wolną chwilę w pracy, to cyknę fotę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2473 |
Raczkowanie
|
Witam was
![]() Emma gratulacje dla waszej rodzinki i zdrówka wszystkim ![]() Wczoraj byłam na usg ale jestem bardzo nie zadowolona robił mi inny lekarz i jakiś dziwny nic się nie odzywał w ogóle ja nie wiedziałam ekranu tylko Tż a jak powiedział do lekarza co pan tam widzi żeby coś powiedział bo on nic nie widzi to lekarz mu odburczał dlatego ja robię badanie. Zapytałam ile już waży to odpowiedział że on nie będzie marnował na takie rzeczy czasu że woli spojrzeć na serduszko i mózg. Ale zapomniał sprawdzić łożyska i jeszcze raz musiał zrobić to powiedział że około 1800 ![]() Sama musiałam zapytać jak jest ułożona niestety podłużnie-miednicowo ciekawe czy znajdzie miejsce aby się odwrócić główką w dół bo mam malutki brzuch ma jeszcze miesiąc, później to już chyba umawiana jest cc. Tż jak zobaczył twarz na monitorze to krzyknął w gabinecie: o nos ma twój nos hehehe lekarz do niego to chyba dobrze a mój kochany odpowiedział no dobrze w końcu go kocham ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2474 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mamy nic w planach. zresztą ostatnio andrzejki to w podstawówce obchodziłam jak z tej okazji jakieś lanie woskiem robiono czy coś... ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- a dzisiaj na obiad fasolka po bretońsku ![]() już się gotuje i powoli fajne zapachy z kuchni dochodzą ![]()
![]() |
#2475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja dziś z racji tego że mąż zaraz wyjedzie odsmażę sobie ziemniaczki i zjem mięsko od wczoraj ![]()
![]() |
#2476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2477 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Eeeee.... co za lekarz ![]() Cytat:
![]() Uff ja posprzątałam całe mieszkanko ![]() ![]()
![]() |
#2478 |
Wtajemniczenie
|
Cześć przyszłe i obecne mamusie
![]() Podczytuje Was od jakiegoś czasu, w końcu udało mi sie doczytać do bierzących postów ![]() ![]() ![]() Emma gratuluje ![]() Jestem aktualnie w 30 tyg. ![]() ![]() Termin 6.02.2014 z USG 31.01.2014-Czekam na Borysa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2479 |
Zakorzenienie
|
#2480 |
Zakorzenienie
|
robie cały duży gar z kilograma fasoli więc myślę że starczy
![]()
#2481 |
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() aniolku bardzo dobrze, ze zmienilas lekarza. Najwazniejsze, zebys miala do niego zaufanie i byla zadowolona z wizyty. No i super, ze wszystko ok ![]() isia a umowe masz do dnia porodu, czy dluzej. Bo jeli dluzej to: - maksymalnie do 14 dni po porodzie musisz zlozyc do pracodawcy wniosek o urlop macierzynski (20 tyg) , dodatkowy urlop macierzynski (6tyg) i urlop rodzicielski (26tyg) i to na jednym druku, wtedy przez caly ten okres bedziesz miala wyplacane 80% dochodow, (tego co dostajesz teraz na L4) senira pisala, ze wniosek sie sklada przed porodem, ale z tego co mi mowila moja kolezanka kadrowa i moja kadrowa z pracy,sklada sie po porodzie, bo we wnioskach musisz wpisac dokladne daty, od kiedy do kiedy chcesz miec dany urlop, a przeciez nie wiesz na 100% kiedy dokladnie urodzisz. Do tego dolaczasz akt urodzenia dziecka i tyle. Musisz koniecznie to zrobic w ciagu 14 dni od porodu. A ja dzisiaj mam ambitny plan, sprzatanie calego mieszkania i ukladanie dalej rzeczy Aleksa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2484 | |||||
Zadomowienie
|
Nadrobiłam, uff
![]() Cytat:
Cytat:
My jeżdzimy mniej lub bardziej. Ja mniej. Mąż bardziej ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Flanele nie prałam z tetrami. Tetry miałam białe, flanele kolorowe. Teraz mam jedne i drugie kolorowe więc podejrzewam, że razem wypiorę. Jak już się za to zabiorę ![]() I uwaga, lecę do kosmetyczki. Wrócę nagusieńka - o ile nic się nie wydarzy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2485 |
Zakorzenienie
|
a ja lece na rynek bo potem to już tyłka nie będzie mi się chciało ruszyć
![]()
#2486 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wytłuszczonego podpisuje się pod tym rękami i nogami.Zdarzało mi sie dostać klapsa od mamy ale nie zostawiło to w mojej psychice jakiś trwałych śladów.Za to nienawidziłam jak nabroiłam i mama przestawała sie do mnie odzywać i chodziła zła i smutna. 100 razy bardziej wolała bym dostać klapsa. A juz w ogóle nie wyobrażam sobie jakie straty psychiczne wywołuje znecanie się psychiczne nad dzieckiem. ejani - znam wersje że jak brzuszek się opuszcza to poród tuz tuż ale spokojnie do tego podchodzę, bo w pierwszej ciąży w ogóle się nie opuścił, urodziłam 2 tyg po terminie, a przez miesiac chodziłam ze zgładzoną szyjką, wiec wiem że nie ma reguły ![]() gosia - zdecydowanie planuje kupić jakąś zabawke Alkowi od nowego braciszka.On też mimo że rok starszy od Eryka nie bardzo rozumie co się dzieje, mimo że tłumaczymy że w brzuszku dzidzia i że niedługo ją wyjmiemy i bedziemy sie nią opiekować itd itp...ale dla niego to chyba kompletna abstrakcja. Chcę żeby ich pierwsze spotkanie pozytywnie sie skojażyło starszakowi, dlatego braciszek przyniesie mu prezent i dla Antka też kupimy szmatke-przytulanke którą Alek będzie mógł podarować bratu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2487 |
Zakorzenienie
|
Aa rezerwowałam dużo wcześniej bo w moim szpitalu jest na takie usługi popyt a położne mają limity
![]() |
#2488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas też Borys ![]()
![]() |
#2489 |
Rozeznanie
|
Senira, a propo becikowego
![]() ![]()
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko ![]() Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Wtajemniczenie
|
Migotko mój TŻ wybrał to imie kilka lat temu i ja w tej kwestii nie mam nic do powiedzenia ![]() Chodź przyznam że zaraził mnie swoim swoim uwielbieniem do niego i nie wyobrażam sobie nawet żeby nazywał sie inaczej ![]() na początku ciązy mówiłam do małego Jasiek, ale TŻ podsłyszał i ... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.