Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-26, 07:35   #2461
Olcia_1983
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7

Witam się po naprawdę długim weekendzie

Oczywiście nie jestem w stanie nadrobić - wyrywkowo trochę podczytywałam.

Em ma i Dorotka gratulacje Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej.

Iwantyou i Dominik trzymam mocno kciuki za upragnione 2 kilo

Trzymam mocno kciuki za wszystkie potrzebujące

W czwartek byłam u lekarki - Zuzka ma już 2400 gram (olaboga). Takie wielkie dziecię mi w brzuchu siedzi Póki co lekarka twierdzi, że wszystko ok. Choć nie wiem czy do końca jej ufać bo drugi raz z rzędu co u niej byłam to ona po dyżurze lekko nieprzytomna

Pokój dziecięcy pomalowany, choć kolor jaki wybraliśmy okazał się strasznie nietrafiony i w niedzielę jechaliśmy po nową farbę żeby to przemalować bo do nerwicy nas to doprowadzało. Karnisz i wykładzina będą w tym tygodniu. A wczoraj wizyta w ikei zaowocowała zakupem regału na książki (niestety póki co tylko w pokoju dziecka będzie na nie miejsce) i komodą na malutkie ubranka

Nie bylibyśmy sobą gdyby coś się nie wydarzyło - oczywiście w ikei okazało się, że nasze zakupy do auta się zmieszczą, ale ja już nie
Na szczęście mamy blisko i TŻ zawiózł wszystko do domu i wrócił po mnie.
Olcia_1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 07:44   #2462
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Gosia a Jak tam Eryk cieszy się , zę będzie miał braciszka czy jeszcze raczej nie rozumie za bardzo ? Ale super , że zabawkami się podzielił to dobry znak .
Stary 2013-11-26, 07:50   #2463
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Gosia a Jak tam Eryk cieszy się , zę będzie miał braciszka czy jeszcze raczej nie rozumie za bardzo ? Ale super , że zabawkami się podzielił to dobry znak .
Nie rozumie raczej. Pokazuję mu na brzuch,że tam jest dzidzia,ale zainteresowania nie przejawia.

W ogóle dziewczyny które mają już starsze pociechy: kupujecie dla nich prezent od dzidziusia?
Stary 2013-11-26, 08:10   #2464
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Dzień dobry.
Dziewczyny czy wiecie coś na temat macierzyńskiego jak się to załatwia? Chciałabym być rok na takim urlopie. Becikowe itp jest tu jakiś ekspert?
a o co dokładnie pytasz ?? o procedurę składania wniosków czy co ??

Bo becikowe to:
przysługuje:matce,ojcu lub opiekunowi prawnemu dziecka.
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka.

Do wniosku dołączamy następujące dokumenty:
dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców.
zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży - zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu któy można ściągnąć np. ze strony http://www.becikowe.com/?sr=wzorypism.html

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Co należy zrobić aby skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego?
1.
należy na 14 dni przed przewidywaną datą porodu złożyć pisemny wniosek o udzielenie bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a bezpośrednio po nim urlopu rodzicielskiego również w pełnym wymiarze,
2.
w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem dodatkowego urlopu macierzyńskiego pisemnego wniosku o udzielenie takiego urlopu, a następnie w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu rodzicielskiego pisemnego wniosku o udzielenie takiego urlopu.

czyli jeżeli jesteś zdecydowana na urlop roczny to opcja 1 jest najlepsza.
Stary 2013-11-26, 08:14   #2465
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Nie rozumie raczej. Pokazuję mu na brzuch,że tam jest dzidzia,ale zainteresowania nie przejawia.

W ogóle dziewczyny które mają już starsze pociechy: kupujecie dla nich prezent od dzidziusia?
Zastanawiam sie wlasnie .moze po jakiejś pierdółce
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 08:16   #2466
senira666
Zakorzenienie

a w ogóle to od rana (a właściwie od 3 w nocy) boli mnie głowa ... :/ właśnie zjadłam śniadanko, wzięłam witaminki i żelazo a do tego Apap i mam nadzieję że ból przejdzie bo jak nie to znaczy że będzie przez parę dni bolało ...
a muszę jeszcze iść dzisiaj na rynek i kupić psu żarełko i chlebek świeży i popatrzę czy mają staniki do karmienia.
Stary 2013-11-26, 08:18   #2467
magnusia
Zakorzenienie

Question Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7

Witam z rana wczoraj padłam o 21 obudziłam sie ok 2 w nocy bo synu stwierdził że się pokręci matce w brzuchu dzis ide do gina na kontrolę i pewnie wyjde ze skierowaniem na jakies badania- jak ja nie znosze tego pobierania krwi

Lolita-- łóżeczko kupiliśmy te co mieliśmy kupić Klupsia a materac fiki- mioi gryczano kokospwy jakis modem lux czy coś w tym stylu.

Justien--- super że macie już mieszkanko a deską sie nie przejmuj - takie tandety teraz robią

Sadlaczyca--- aby badanie wyszło o

Mezaga--- abyś była spakowana jak najdłużej
Stary 2013-11-26, 08:22   #2468
senira666
Zakorzenienie

jeżeli chcecie to mogę przepisać co powinno być w torbie szpitalnej bo też dostałam na SR
Stary 2013-11-26, 08:25   #2469
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Witam się z rana

Jedziemy dzisiaj po wózek Mąż jednak dał się przekonać, że jak go teraz nie kupimy razem, to później będzie sam po wszystko jeździł
Chcę jeszcze jechać do tesco po jakieś pajace i body w rozmiarze 56.
Ciekawe czy dam radę wszystko ogarnąć

Miłego dnia!!

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
a w ogóle to od rana (a właściwie od 3 w nocy) boli mnie głowa ... :/ właśnie zjadłam śniadanko, wzięłam witaminki i żelazo a do tego Apap i mam nadzieję że ból przejdzie bo jak nie to znaczy że będzie przez parę dni bolało ...
a muszę jeszcze iść dzisiaj na rynek i kupić psu żarełko i chlebek świeży i popatrzę czy mają staniki do karmienia.
ciekawe od czego boli Cię głowa... I to jeszcze o takiej porze

żeby przeszło!!

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 08:27   #2470
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Ja podobno zrobilam się pyzata :p
Ale tym się nie martwie, bo nawet kuzynka, która na nóżki i rączki jak patyczki i nigdy nie ważyła więcej niż 46kg ( a zjeść potrafi ) w ciąży buzię miala jak księżyc w pełni
To samo mi mówią. Mam pociągłą buzię, mocno zarysowane kości policzkowe a teraz jakaś taka okrągła się zrobiłam W lustrze tego nie widzę, dopiero na zdjęciach.
I tak jak Perfuzja mam 14 kg na plusie, planowałam się zmieścić w 15, więc od wczoraj się pilnuję

Emma
- my mamy łóżeczko Radek II białe z szufladą. Pięknie się prezentuje, jest b. solidne. Jedyny minus jest taki, że dykta, która przykryw szufladę jest jakieś 5 cm nad nią, więc rzeczy w szufladzie trzymam w pokrowcu, inaczej pewnie by się kurzyły.

Edytowane przez krolowa_nilu
Czas edycji: 2013-11-26 o 08:32
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 08:27   #2471
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Witam
Noc dziś bez komplikacji, trochę zrobił mi się brzuch twardy, ale byłam siusiu i wszystko do normy wróciło, spałam do 8:30 bez żadnych bóli, nawet spojenie dziś odpuściło
Dziś chyba wstawie pieluchy do prania, prałyście flanelkę z tetrą czy wszystko osobno?
Wypróbuje dziś to mleczko z Loveli co dostaliśmy w SR.
W sobotę idziemy na imprezę andrzejkowo-parapetówkową a 7 grudnia my wyprawiamy imprezę, mam nadzieję że moja lekarka w czwartek powie mi że wszystko dobrze i nie wyląduje w szpitalu
A wy co robicie w andrzejki?
Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
A próbowałaś kawy z takiej zwykłej najprostszej kawiarki? Jest o niebo lepsza niż z ekspresu, tradycyjna Chodzi mi o taką kawiarkę.
Taki sprzęcik nie jest drogi, myślę że najprostszy można za około 30 zł kupić.
My mamy ten http://www.delonghi.com/pl-PL/produk...bk-0132106034/ jest bardzo fajny bo można wszystko zaparzyć, nie trzeba saszetek z kawą, można wszystko do sitka wrzucić ale ostatnio jakoś tak mniej korzystam, jak jest mąż to mi zawsze pyszną kawusię z cynamonem zrobi a sama mam lenia
Cytat:
byłam wczoraj u lekarza i z Kacperkiem wszystko dobrze , szyjka się nie skraca więc pewnie z mężem jeszcze uda mi się na jakieś zakupy jechać Ciśnienie mam dobre , nie puchnę więc wizytę mam za 3,5 tyg jakby coś się działo mam dzwonić .
W ogóle po każdej wizycie cieszę się , że zmieniłam lekarza . Teraz już wiem , że w razie czego jak w życiu mi lekarz nie podpasuje od razu zmieniam .
U poprzedniego szłam zdenerwowana w stresie . Badanie na fotelu kilka pytań na których nie otrzymywałam odpowiedzi cała wizyta trwała 5-10 minut .
Super że z Kacperkiem wszystko dobrze no i że będziesz mogła jeszcze na zakupach poszaleć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-26, 08:28   #2472
forester
Zadomowienie

Trochę się naczytałam, a sumie jeden dzień nie zaglądałam.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
A w ogole, to witam się w 9 miesiącu
jeszcze 4 tygodnie i będziesz mamą. Bardzo ładnie wyglądasz.

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Jutro muszę się położyć do szpitala. Mam nadzieję, że tylko na 4 dni. Szyjka niby długa ale zmiękła i muszą mi podać sterydy na rozwój płuc - na wszelki wypadek jakby się małe pchały wcześniej na świat.

Poza tym wszystko ok. Może nie urodzę w tym tygodniu hehe. A najfajniejsze to to, że nadal mam kilogram na minusie A bandzioch ogromny, pociachany rozstępami okropnie.
Trzymaj się tam w tym szpitalu! no i nóżki razem, bo nie zaszkodzi maluchom jeszcze trochę w brzuchu posiedzieć.

Co do tematyki klapsów- ja parę dostałam jak byłam mała, ale to już gdy wybitnie się stawiałam. Nie powiem, żeby to wpłynęło jakoś na moją psychikę, pewność siebie itp. bardziej niż klapsem, można zaszkodzić złymi słowami i brakiem wsparcia. Nie mówię teraz sobie, że nigdy moje dziecko nie dostanie klapsa, bo to bez sensu. To tak jak z moim psem, bardzo rzadko, ale zdarza mi się sprowadzić go do poziomu, bo musi dostać jasny sygnał, że dana sytuacja ma się już nie powtórzyć, aczkolwiek nie uważam, żebym go maltretowała.

U nas dom zawalony dzieciowymi rzeczami- w niedziele kupiliśmy na tablicy przewijak geuthera, a wczoraj przyszedł wózek i łóżeczko (czeka na złożenie). Jak będę miała wolną chwilę w pracy, to cyknę fotę.
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 08:30   #2473
Lusso
Raczkowanie

Witam was
Emma gratulacje dla waszej rodzinki i zdrówka wszystkim

Wczoraj byłam na usg ale jestem bardzo nie zadowolona robił mi inny lekarz i jakiś dziwny nic się nie odzywał w ogóle ja nie wiedziałam ekranu tylko Tż a jak powiedział do lekarza co pan tam widzi żeby coś powiedział bo on nic nie widzi to lekarz mu odburczał dlatego ja robię badanie.
Zapytałam ile już waży to odpowiedział że on nie będzie marnował na takie rzeczy czasu że woli spojrzeć na serduszko i mózg.
Ale zapomniał sprawdzić łożyska i jeszcze raz musiał zrobić to powiedział że około 1800
Sama musiałam zapytać jak jest ułożona niestety podłużnie-miednicowo ciekawe czy znajdzie miejsce aby się odwrócić główką w dół bo mam malutki brzuch ma jeszcze miesiąc, później to już chyba umawiana jest cc.
Tż jak zobaczył twarz na monitorze to krzyknął w gabinecie: o nos ma twój nos hehehe lekarz do niego to chyba dobrze a mój kochany odpowiedział no dobrze w końcu go kocham Czasami mnie zaskakuje
Lusso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 08:37   #2474
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
ciekawe od czego boli Cię głowa... I to jeszcze o takiej porze

żeby przeszło!!
jestem migrenowcem w dodatkowo wrażliwa na zmiany ciśnienia a że w nocy ciśnienie skakało to mnie boli głowa... mam tylko nadzieję że się nie rozkręci bo jak już zacznie boleć to zazwyczaj boli parę dni ...

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
nie mamy nic w planach. zresztą ostatnio andrzejki to w podstawówce obchodziłam jak z tej okazji jakieś lanie woskiem robiono czy coś...

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
Wczoraj byłam na usg ale jestem bardzo nie zadowolona robił mi inny lekarz i jakiś dziwny nic się nie odzywał w ogóle ja nie wiedziałam ekranu tylko Tż a jak powiedział do lekarza co pan tam widzi żeby coś powiedział bo on nic nie widzi to lekarz mu odburczał dlatego ja robię badanie.
Zapytałam ile już waży to odpowiedział że on nie będzie marnował na takie rzeczy czasu że woli spojrzeć na serduszko i mózg.
Ale zapomniał sprawdzić łożyska i jeszcze raz musiał zrobić to powiedział że około 1800
Sama musiałam zapytać jak jest ułożona niestety podłużnie-miednicowo ciekawe czy znajdzie miejsce aby się odwrócić główką w dół bo mam malutki brzuch ma jeszcze miesiąc, później to już chyba umawiana jest cc.
Tż jak zobaczył twarz na monitorze to krzyknął w gabinecie: o nos ma twój nos hehehe lekarz do niego to chyba dobrze a mój kochany odpowiedział no dobrze w końcu go kocham Czasami mnie zaskakuje
szkoda że na takiego lekarza trafiłaś... moja lekarka co prawda też nie mówi za dużo ale wszystko co ważne mi powie i pokaże na ekranie a jak spytam o coś to zawsze odpowiada "najpierw wszystko sprawdzę i pomierzę a potem będziemy patrzeć i podziwiać "

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

a dzisiaj na obiad fasolka po bretońsku
już się gotuje i powoli fajne zapachy z kuchni dochodzą
Stary 2013-11-26, 08:58   #2475
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
ale bym sobie zjadła

Ja dziś z racji tego że mąż zaraz wyjedzie odsmażę sobie ziemniaczki i zjem mięsko od wczoraj
Stary 2013-11-26, 08:59   #2476
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
ale bym sobie zjadła

Ja dziś z racji tego że mąż zaraz wyjedzie odsmażę sobie ziemniaczki i zjem mięsko od wczoraj
zapraszam
Stary 2013-11-26, 09:02   #2477
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Biedna

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
Witam was
Emma gratulacje dla waszej rodzinki i zdrówka wszystkim

Eeeee.... co za lekarz , na pewno jeszcze się odwróci!!

Cytat:
jestem migrenowcem w dodatkowo wrażliwa na zmiany ciśnienia a że w nocy ciśnienie skakało to mnie boli głowa... mam tylko nadzieję że się nie rozkręci bo jak już zacznie boleć to zazwyczaj boli parę dni ...

nie mamy nic w planach. zresztą ostatnio andrzejki to w podstawówce obchodziłam jak z tej okazji jakieś lanie woskiem robiono czy coś...

szkoda że na takiego lekarza trafiłaś... moja lekarka co prawda też nie mówi za dużo ale wszystko co ważne mi powie i pokaże na ekranie a jak spytam o coś to zawsze odpowiada "najpierw wszystko sprawdzę i pomierzę a potem będziemy patrzeć i podziwiać "

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Oj wiem, co to migreny . Straszne przez duże S. Budzisz się i pierwsze co - ból, tępy silny zniechęcający do życia. U mnie się zdarzało, że 3 dni w tygodniu miałam wycięte z życiorysu kompletnie. Nie wiedziałam co się w okół mnie dzieje.

Uff ja posprzątałam całe mieszkanko Mam jakąś dziwną manię i do wszystkiego dodaję aromat waniliowy do ciast, mam jakąś fobię na ten zapach. Jest w odkurzaczu z proszkiem (pachnie całe mieszkanie pięknie) w wodzie do mycia mebli hehe i w ogóle gdzie się da dodaję kilka kropelek, żeby mi pachniało
Stary 2013-11-26, 09:02   #2478
poczatkujaca-dagmara
Wtajemniczenie

Cześć przyszłe i obecne mamusie

Podczytuje Was od jakiegoś czasu, w końcu udało mi sie doczytać do bierzących postów Chciałam sie przywitać i podziekowac wszystkim razem i każdej z osobna, dużo cennych wskazówek zaczerpnełam od Was, wiele razy nieświadomie mi pomagałyście!

Emma gratuluje

Jestem aktualnie w 30 tyg. spodziewam sie synka
Termin 6.02.2014 z USG 31.01.2014-Czekam na Borysa
poczatkujaca-dagmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 09:04   #2479
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
zapraszam
Zrób dwie albo trzy porcje więcej zaraz będę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-26, 09:08   #2480
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Zrób dwie albo trzy porcje więcej zaraz będę
robie cały duży gar z kilograma fasoli więc myślę że starczy
Stary 2013-11-26, 09:08   #2481
Le La
Zadomowienie

Dzien dobry

aniolku bardzo dobrze, ze zmienilas lekarza. Najwazniejsze, zebys miala do niego zaufanie i byla zadowolona z wizyty. No i super, ze wszystko ok

isia a umowe masz do dnia porodu, czy dluzej. Bo jeli dluzej to:
- maksymalnie do 14 dni po porodzie musisz zlozyc do pracodawcy wniosek o urlop macierzynski (20 tyg) , dodatkowy urlop macierzynski (6tyg) i urlop rodzicielski (26tyg) i to na jednym druku, wtedy przez caly ten okres bedziesz miala wyplacane 80% dochodow, (tego co dostajesz teraz na L4) senira pisala, ze wniosek sie sklada przed porodem, ale z tego co mi mowila moja kolezanka kadrowa i moja kadrowa z pracy,sklada sie po porodzie, bo we wnioskach musisz wpisac dokladne daty, od kiedy do kiedy chcesz miec dany urlop, a przeciez nie wiesz na 100% kiedy dokladnie urodzisz. Do tego dolaczasz akt urodzenia dziecka i tyle.
Musisz koniecznie to zrobic w ciagu 14 dni od porodu.

A ja dzisiaj mam ambitny plan, sprzatanie calego mieszkania i ukladanie dalej rzeczy Aleksa
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 09:13   #2482
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Dziewczyny a ja mam jeszcze pytanie do tych które wybierają sobie położne ile przed porodem trzeba sobie "zarezerwować " położna ?
Stary 2013-11-26, 09:16   #2483
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny a ja mam jeszcze pytanie do tych które wybierają sobie położne ile przed porodem trzeba sobie "zarezerwować " położna ?
u mnie tak ok. miesiąc przed porodem

Lusso co za gbur z tego lekarza może się jeszcze Twój dzieć odwróci
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 09:16   #2484
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Nadrobiłam, uff
Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
No, takie coś, czego oczekujesz od szpitala i personelu jak przyjedziesz rodzić, teraz takie coś włącza się w dokumentację ciąży i teoretycznie personel ma obowiązek się do tego stosować.
Przy pierwszym cc nic takiego nie było. Wpadłam, rozcięli, wyjęli, zaszyli i już Nawet teraz nic o czymś takim nie słyszałam. Może nie w każdym szpitalu praktykuje się to?
Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Co tydzien? Nie wiem czy moja lekarka jest zbyt mało opiekuncza czy Twój nadgorliwy, ale ja mam cały czas co 3 tygodnie
Ja też z pierwszą ciążą pod koniec co tydzień miałam wizyty. A ciąża była książkowa, w ogóle nie zagrożona.
Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Dziewczyny 'nartujące' będziecie uczyły jeździć swoje dzieci?
My jeżdzimy mniej lub bardziej. Ja mniej. Mąż bardziej W zeszłym roku, starszak miał pełne 3 lata, byliśmy z nim przez 1,5 tygodnia w polskich górach. Mąż szusował, młody nie chciał. W ogóle nie udało nam się nałożyć mu nart. Bał się. Zrezygnowałam z tego, z nadzieją, że w tym roku zmądrzeje i będzie chciał jak tata. A w tym roku chyba nie pojedziemy na tyle :/ Wychodzę z założenia, że nic na siłę. Bo jak się zrazi to już nigdy nie będzie chciał stanąć.
Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
Perfuzja, bardzo ładny brzuszek u mnie 31 tydzień a brzuch mam taki sam jak nie większy....
Ja mam zdecydowanie większy.
Cytat:
Napisane przez Olcia_1983 Pokaż wiadomość
Nie bylibyśmy sobą gdyby coś się nie wydarzyło - oczywiście w ikei okazało się, że nasze zakupy do auta się zmieszczą, ale ja już nie
O, znam to uczucie. Ja kiedyś zostałam w sklepie pod zastaw bo tż zapomniał pieniędzy wziąć
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja jestem pewna, że tak. Podpytujemy teraz co mocno by chciał dostać tak o. trochę przeraża mnie wizja, że najpierw 6.12, później 24.12 i coś dostanie z zabawek. Fajnie by brat przyniósł mu to, o czym marzy. Choc na tym etapie sam brat to juz prezent
Cytat:
Flanele nie prałam z tetrami. Tetry miałam białe, flanele kolorowe. Teraz mam jedne i drugie kolorowe więc podejrzewam, że razem wypiorę. Jak już się za to zabiorę

I uwaga, lecę do kosmetyczki. Wrócę nagusieńka - o ile nic się nie wydarzy
Stary 2013-11-26, 09:18   #2485
senira666
Zakorzenienie

a ja lece na rynek bo potem to już tyłka nie będzie mi się chciało ruszyć
Stary 2013-11-26, 09:19   #2486
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Co do tematyki klapsów- ja parę dostałam jak byłam mała, ale to już gdy wybitnie się stawiałam. Nie powiem, żeby to wpłynęło jakoś na moją psychikę, pewność siebie itp. bardziej niż klapsem, można zaszkodzić złymi słowami i brakiem wsparcia. Nie mówię teraz sobie, że nigdy moje dziecko nie dostanie klapsa, bo to bez sensu. To tak jak z moim psem, bardzo rzadko, ale zdarza mi się sprowadzić go do poziomu, bo musi dostać jasny sygnał, że dana sytuacja ma się już nie powtórzyć, aczkolwiek nie uważam, żebym go maltretowała.

.
Witam się i ja.
Co do wytłuszczonego podpisuje się pod tym rękami i nogami.Zdarzało mi sie dostać klapsa od mamy ale nie zostawiło to w mojej psychice jakiś trwałych śladów.Za to nienawidziłam jak nabroiłam i mama przestawała sie do mnie odzywać i chodziła zła i smutna. 100 razy bardziej wolała bym dostać klapsa. A juz w ogóle nie wyobrażam sobie jakie straty psychiczne wywołuje znecanie się psychiczne nad dzieckiem.

ejani - znam wersje że jak brzuszek się opuszcza to poród tuz tuż ale spokojnie do tego podchodzę, bo w pierwszej ciąży w ogóle się nie opuścił, urodziłam 2 tyg po terminie, a przez miesiac chodziłam ze zgładzoną szyjką, wiec wiem że nie ma reguły

gosia - zdecydowanie planuje kupić jakąś zabawke Alkowi od nowego braciszka.On też mimo że rok starszy od Eryka nie bardzo rozumie co się dzieje, mimo że tłumaczymy że w brzuszku dzidzia i że niedługo ją wyjmiemy i bedziemy sie nią opiekować itd itp...ale dla niego to chyba kompletna abstrakcja. Chcę żeby ich pierwsze spotkanie pozytywnie sie skojażyło starszakowi, dlatego braciszek przyniesie mu prezent i dla Antka też kupimy szmatke-przytulanke którą Alek będzie mógł podarować bratu.
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 09:21   #2487
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Aa rezerwowałam dużo wcześniej bo w moim szpitalu jest na takie usługi popyt a położne mają limity

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-26, 09:22   #2488
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poczatkujaca-dagmara Pokaż wiadomość
Cześć przyszłe i obecne mamusie

Podczytuje Was od jakiegoś czasu, w końcu udało mi sie doczytać do bierzących postów Chciałam sie przywitać i podziekowac wszystkim razem i każdej z osobna, dużo cennych wskazówek zaczerpnełam od Was, wiele razy nieświadomie mi pomagałyście!

Emma gratuluje

Jestem aktualnie w 30 tyg. spodziewam sie synka
Termin 6.02.2014 z USG 31.01.2014-Czekam na Borysa
Witaj!

U nas też Borys
Stary 2013-11-26, 09:26   #2489
katarzyniak
Rozeznanie

Senira, a propo becikowego - napisałaś ż trzeba miec zaswiadczenie wypisane od lekarza ze bylo sie pod opieka lekarska od 10tyg co najmniej itp....a orientujesz sie moze czy takie zaswiadczenie moze wydac lekarz jeszcze PRZED porodem? W sensie ze faktycznie juz jestem w tym 3 trymestrze i faktycznie bylam tyle razu u lekarza ile trzeba.... Czy raczej takie zaswiadczenie moze lekarz wypisac dopiero po porodzie bo inaczej nie bedzie wazne? Bardzo zalezy mi na tej informacji
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 09:32   #2490
poczatkujaca-dagmara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Witaj!

U nas też Borys

Migotko mój TŻ wybrał to imie kilka lat temu i ja w tej kwestii nie mam nic do powiedzenia
Chodź przyznam że zaraził mnie swoim swoim uwielbieniem do niego i nie wyobrażam sobie nawet żeby nazywał sie inaczej , to
na początku ciązy mówiłam do małego Jasiek, ale TŻ podsłyszał i ...
poczatkujaca-dagmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości