|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4614617 3]A ja mam gdzieś oddawanie pieniędzy na ZUS z którymi nie wiadomo co się stanie. Wg mnie umowa + reszta pod stołem to najzdrowszy układ, aby nie dać sie okradać złodziejskiemu państwu.[/QUOTE]
a jakbys miała do wyboru zarabianie tej samej kwoty netto jedna na umowę o pracę NORMALNĄ ze wszystkimi składkami, a drugą umowa na mniejszy etat+reszta pod stołem to co byś wybrała???
#2462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Doskonale Cię rozumiem też bym się nie zdecydowała na takie warunki pracy. Za takie pokrętne umowy to ja dziękuję, lepiej dla własnej pewności mieć wszystko na papierze różne sytuacje się zdarzają. Częściowo przez to, że ludzie godzą się na takie, a nie inne warunki pracy jest w tym kraju jak jest, zawsze się znajdzie ktoś kto będzie pracował na czarno lub za parę złotych.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-04-23 o 18:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2463 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2464 |
Raczkowanie
|
mój były TŻ 6 lat siedział w domu i nie pracował, bo żadna praca mu nie odpowiadała. I w sumie do tej pory jest na bezrobociu. Tu już 9 lat odkąd skończył studia i nie pracuje...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z czego on żyje, jakieś prace dorywcze, pieniądze od rodziców, wyjazdy na saksy co jakiś czas ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Raczkowanie
|
9 lat ?? Dla mnie to jest nie do pomyślenia !? Nie myślał, by obniżyć swoje oczekiwania i pójść do innej pracy, niekoniecznie związanej z wykształceniem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2467 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co z tego ze odprowadzą mi wieksze składki, skoro tego na starość nie zobacze. Do tego większe składki zdrowotne, a do lekarza i tak nie można się dostać państwowo. ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Ale praca z częściową wypłata pod stołem nie jest na czarno tylko na legalu. To jest przykład na to, że Polak umie sobie radzić w kraju, gdzie jest dojony na każdym kroku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2468 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4614728 6]Jeśli 3/4 etatu na umowę o pracę i taka sama kaska jak za cały etat to brałabym 3/4 etatu z wypłatą pod stołem. Pieniądze te same, pracuję krócej i nie daję się okradać państwu. Inaczej by było, gdby można było liczyć na jakąs emeryturę potem. Ale jak widzę co jest teraz to nie mam zamiaru utrzymywać pałaców z marmuru ZUSu.
Co z tego ze odprowadzą mi wieksze składki, skoro tego na starość nie zobacze. Do tego większe składki zdrowotne, a do lekarza i tak nie można się dostać państwowo. ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Ale praca z częściową wypłata pod stołem nie jest na czarno tylko na legalu. To jest przykład na to, że Polak umie sobie radzić w kraju, gdzie jest dojony na każdym kroku.[/QUOTE] Wiesz, dla mnie rzetelny i uczciwy pracodawca powinien zawierać normalną umowę. W większości przypadków potem stratny jest pracownik, jak jest dobrze to jest dobrze, a jak zaczynają się problemy to może być różnie z wypłatą wynagrodzenia, urlopem. Ja się przekonałam, że normalna umowa o pracę to podstawa i o wiele lepszy mimo różnych minusów komfort życia. W dodatku ja tam wolę mieć opłacą składkę zdrowotna, bo mam problemy ze zdrowiem, a tak to wiem, że mam opłaconą i dzięki temu mam święty spokój.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-04-23 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2469 |
Rozeznanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4614728 6]Jeśli 3/4 etatu na umowę o pracę i taka sama kaska jak za cały etat to brałabym 3/4 etatu z wypłatą pod stołem. Pieniądze te same, pracuję krócej i nie daję się okradać państwu. Inaczej by było, gdby można było liczyć na jakąs emeryturę potem. Ale jak widzę co jest teraz to nie mam zamiaru utrzymywać pałaców z marmuru ZUSu.
Co z tego ze odprowadzą mi wieksze składki, skoro tego na starość nie zobacze. Do tego większe składki zdrowotne, a do lekarza i tak nie można się dostać państwowo. ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Ale praca z częściową wypłata pod stołem nie jest na czarno tylko na legalu. To jest przykład na to, że Polak umie sobie radzić w kraju, gdzie jest dojony na każdym kroku.[/QUOTE] chodzi o tą samą kasę na cały etat, umowa na 3/4, ale masz chodzić tak jak na cały etat-czyli liczba przepracowanych godzin jak cały etat z tym że przy umowie na 3/4
#2470 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2471 |
Zakorzenienie
|
a co z urlopem, mówili coś na ten temat ?
![]() |
#2472 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W takim razie lepszy normalny etat na normalną umowę. Ale i tak brałabym ta robotę, bo na moje miejsce byłoby 100 innych osób. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2473 |
Konto usunięte
|
Ok, ale jak trafisz do szpitala to jednak ta składka się przydaje. Osobiście jestem przeciwniczką wszelkich zusów i rozdmuchanych przywilejów pracowniczych, ale z drugiej strony nie chciałabym się znaleźć w sytuacji, gdzie po tygodniowym pobycie w szpitalu, np po zawale, dostaję fakturę na parę tysi, no niefajnie. Bogaty może sobie pozwolić na poniesienie takich kosztów (inna sprawa, że jak ktoś rzeczywiście śpi na forsie, to będzie się leczył w prywatnym szpitalu), ale ktoś kto zarabia minimalną już niekoniecznie. Moim zdaniem jak zarabia się mało, to lepiej się chronić i jednak dążyć do umowy o pracę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2474 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ludzie pracujący całkowicie na czarno są najczęściej zarejestrowani w PUP jako bezrobotni i tez maja ubezpieczenie. A na czarno nie pracują bo takie mają widzimisię tylko czasami inaczej się nie da. Lepsza praca na czarno niż żadna. Nie znam osób nieubezpieczonych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 |
Rozeznanie
|
nie. ja nie wiem jak oni to rozliczają, przecież to z umowy o pracę liczy się urlop z 3/4 etatu. Aaaa. szkoda się zastanawiać, wiem że jest 100 innych na to miejsce, ale ja za takie szemrane układy dziękuję.
#2476 |
Konto usunięte
|
Ok, myślałam, że mówimy o braku jakiejkolwiek składki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2477 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4614770 6]Ale jak ktoś pracuje na umowie i tylko część wypłaty dostaje pod stołem to opłaca składki zdrowotne i może trafiać do szpitala bez obaw że tak powiem.....
Ludzie pracujący całkowicie na czarno są najczęściej zarejestrowani w PUP jako bezrobotni i tez maja ubezpieczenie. A na czarno nie pracują bo takie mają widzimisię tylko czasami inaczej się nie da. Lepsza praca na czarno niż żadna. Nie znam osób nieubezpieczonych.[/QUOTE] Dokładnie tak jest, ale coś się z tym powinno chyba zrobić. np. dlaczego ja mam opłacać wszystkie składki, a ktoś inny nie, bo pracuje na czarno, a ubezpieczony jest przez UP. Przez to tylko tracą normalni pracodawcy, a różne "przedsiębiorcy" od siedmiu boleści mają się całkiem dobrze. Ehhh... Ja często choruję, zaliczyłam kilka pobytów w szpitalu, więc wolę mieć ubezpieczanie. Kiedyś ludzie pracowali na normalne umowy o pracę i jakoś się dało rady, a teraz tylko kombinacje.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-04-23 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2478 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Wiesz, jeśli z bezrobocia stać się na dwupokojowe mieszkanie, rachunki, paliwo plus na przyjemności, to ja się nie dziwię,że pierwszej lepszej pracy nie chwytał.Ale może dlatego że jest Szkotem, a Szkoci są przyzwyczajeni do pewnych standardów.Jak nie ma pracy odpowiadającej ich zachciankom, to nie pójdą do pracy. Edytowane przez slavianka Czas edycji: 2014-04-23 o 20:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2479 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poz tym jaka różnica czy TŻ zaplaci Ci za samochód czy wczasy? Dla mnie niewielka i to i to jest po części przyjemnością i komfortem. Cytat:
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4614208 4]A ja bym chciała dostawać resztę kasy pod stołem. I tak nie będzie emerytur, a do lekarzy i tak trzeba chodzić prywatnie[/QUOTE] Ja tak pracowalam 4 miesiące miałam niezła kasę, w miarę fajną pracę. I wszystko bylo dobrze dopóki nie zachorowałam poważnie, wtedy zasiłek miałam z najniższej krajowej ![]() Cieszę się tylko, że w ciążę nie zaszłam ta takim układzie ![]() [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4614242 2]mam pary znajomych którzy pracują na umowę o pracę za najniższą stawkę, a resztę dostają pod stołem. I mają normalne urlopy itd. Też bym tak chciała.[/QUOTE] Urlop to nie wszystko.
![]() |
#2480 |
Zakorzenienie
|
Na takie rzeczy jak składki zdrowotne, emerytalne i inne tego typu rzeczy (wynikające z umowy o pracę i o to jaka tam kwota figuruje) się zwraca uwagę jak się jest starszym (z tego co zaobserwowałam a pewnie jeszcze zaobserwuję bo niedługo idę pracować do ZUSu :P)
#2481 |
Zakorzenienie
|
dzwoniłam do up zapytać czy nie zapomnieli o mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2482 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Zakorzenienie
|
tak jak zazwyczaj się człowiek dostaje do budżetówki
![]() ![]()
![]() |
#2484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2485 |
Zakorzenienie
|
Będę dopiero, od 12 :P na razie nadal mam staż w redakcji. Pochwalę się jak już będę miała papierek :P zdałam testy, rozmowę kwalifikacyjną przeszłam, mam badania (ale jestem dopiero po laryngologu, czeka mnie jeszcze okulista i jakieś tam wstępne badania) komplet dokumentów mam złożyć 6-7 zależy jak wyjdę od lekarza. Zatrudnić mają 3 osoby, jedna ma badania dopiero 8 a chcą zatrudnić nas razem więc dopiero 12, a już odliczam jak na szpilkach bo na stażu mam nieciekawie (jak mówiłam, wszyscy odeszli i robię za kilka osób, praca fajna ale mega dużo obowiązków).
#2486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A teraz już wiem co i jak, w takim razie czekam na wieści co u Ciebie w związku z pracą w ZUSie ![]()
![]() |
#2487 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
do ZUSu dostałam cynk od koleżanki, normalnie brałam udział w rozmowie kwalifikacyjnej na której miałam pytania dot ZUSu i pytania dot ogólnie mojej osoby (powiem szczerze, że pytania dostałam od koleżanki, która startowała tam pół roku przede mną), wszystkie osoby (20) było z polecenia, przyjęli 3kę (miejsc było 4) więc chyba nie do końca te znajomości przeważają (chociaż na pewno z nimi jest łatwiej).
![]() |
#2489 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Zadomowienie
|
Ogłoszenia są na BIPie, teoretycznie zawsze musi być konkurs, chyba że to praca na zastępstwo, wtedy wydaje mi się, że nie musi być ogłoszenia o naborze. Teraz często ogłoszenia są także wrzucane na portale z ofertami pracy.
![]() Oferty pracy w ZUSie http://www.zus.pl/default.asp?p=2&id=12
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi." ~Albert Einstein If you are good at something never do it for free. Edytowane przez Erite Czas edycji: 2014-04-24 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.