![]() |
#2461 |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Dziewczyny a myslicie, ze jesli bym miala juz mieć usuniętą tą piatke, to trzeba by było też usunąć piątkę z drugiej strony zeby bylo symetrycznie? Ząbki w łuku mi się ładnie mieszczą
|
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Zakorzenienie
|
Niestety ale wszelkiego typu diagnozy przez internet są niemożliwe. A jeśli ktoś Cię próbuje diagnozować przez internet, to mu nie wierz. Idź do ortodonty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2463 |
Rozeznanie
|
Nie można tego stwierdzić przez sieć.. w każym bądź razie jeśli się wyrywa to po obu stronach bo będzie zaburzona oś symetrii. Mowisz, że zęby mieszczą Ci się w łuku to moze obejdzie się bez wyrywania?? Nie może być aż za dużo miejsca bo wtedy porobią Ci się szpary przecież.
#2464 |
Zakorzenienie
|
no, i juz jestem po drugiej wizycie kontrolnej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2465 |
Zadomowienie
|
metalowe czyli co?? kolor taki stalowy?? czy poprostu drut a nie gumki??
|
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Zakorzenienie
|
agii, drut. drut, a nie gumki. sorki, ze nie wyrazilam sie zbyt jasno, heh
![]() w ogole, powiedziala mi ze na nastep wizycie bedzie zmieniac drut, (po raz pierwszy). i ze wizyta ta bedzie kosztowac 70 zl. bo tak to zawsze placiclam jej 30 zl. ech, ech... ci orto i dentysci to naprawde niezly biznes robia! |
![]() ![]() |
![]() |
#2467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak. dentysta za 30min roboty zgarnia stóweczkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2468 |
Wtajemniczenie
|
A ile musiał się uczyć i nacierpieć
![]() ![]()
#2469 |
Rozeznanie
|
przejechałam sie dzis do ortodonty specjalnie (76 km w jedna strone....) z tym czyms metalowym co mi sie urwało (taka pętelka która łączy mi trojke z czwórka)...przyleciałam do orto i mowie jednej pani ze nie zapisana byłam ale ze rana dzownilam i mowilam jaka sytuacja( a ludzi w poczekalni ponad 15-wszyscy z aparatami !!!!) no i taka pani mi mowi prosze poczekac bo nie mamay narazie wolnego fotela (w sumie orto lata miedzy 4 fotelami:P) poczekałam z 15 minut....i pani nagle mnie woła...ludzie patrza na mnie krzywym wzrokiem...:P no ale wkoncu ja tylko na chwile
![]() Ło rany boskie ile orto sie nameczyła!!!!musiała mi te metalowe druciki zamiast gumek zdjąc z 3 i 4 ,zdjac ta petelke metalowa (podczas inaktywacji czegos tam w piatek w zeszłym tygodniu za mocno cos zrobiła i poprostu mi pękło)i załozyc nowa (a mowi ze trudno to załozyc jak sie już ma łuk włozony:P) wysiedziałam sie z 15 minut na fotelu...ale wszystko zrobione i myk juz mnie nie było ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2470 |
Rozeznanie
|
hehe no miny mieli na pewno nieziemskie
![]() ![]() ![]() ![]()
#2471 |
Zakorzenienie
|
A ja zauważyłam minimalne szparki między jedynkami i dwójkami. Chyba ponoszę aparat dłużej.. A chciałam się go pozbyć przed wakacjami.
![]()
#2472 |
Zadomowienie
|
Hej!
![]() ![]() Narazie mam mały problem bo orto zakłada mi łuk na podniebienie (żeby zlikwidować zgryz krzyzowy) i załozyła mi na poczatek gumki na szosteczki (wczoraj) i dziś w nocy obudził mnie ból który utrzymuje się od dzisiaj ...jest strasznie rozpraszający jutro mam koło i nie mgoe sie skupić ...brałyście jakieś leki żeby ból ustąpił ?????(bo domyślam się że jest to taki ból jak na początku gdy ma się aparat na stałe.?... bede wdzieczna jesli pomozecie mi bo niewytrzymuje już ![]()
#2473 |
Wtajemniczenie
|
A czy któraś z Was zmieniała orto w trakcie?
ja zkładałam górę w LIM'ie w Wawce i okazało się, że w mojej miejscowości jest nowa klinika i zakładają tam aparaty stałe - chciałabym założyć tam na dół. Po I-e: na miejscu, po II-ie na pewno taniej...no i obecna orto jest taka małomówna, zmienia mi tylko gumki i bierze 200zł ![]() ![]()
#2474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dzieki bardzo za odp. ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, jakich używacie płynów do płukania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2477 |
Zakorzenienie
|
jucha - ja uwazam ze powinnas sie pojsc zapytac do tej kliniki ... jezeli orto w niej jest dobra to napewno sie zgodzi ... jak by mi nie pasowala to odrazu bym zmienila ale ja na mila pania trafilam widac ze zna sie na rzeczy ... powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wszyscy ortodonci zarabiają na nas wielkie sumy. Moja żaliła się po walentynkach że syn kupił sympatii kolczyki u jubilera trzy razy drożej, bardzo podobne do moich srebrnych. ![]()
![]() |
#2479 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2480 |
Zadomowienie
|
mi wczoraj orto "przepisała" płukanie rumiankiem i lawendą (wywar) oczywiście
![]() ![]()
#2481 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2482 |
Rozeznanie
|
Płyn kupiony u mojej orto.
Do płukania dla osob noszacych aparaty, przeciw próchnicy, stanom zapalnym dziaseł i chorobom przyzebia oraz przeciw tworzeniu sie płytki bakteryjnej. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Zakorzenienie
|
moja orto powiedziała żebym nie kupowała żadnego płynu ale kupiłam bo nie chcę próchnicy, narazie kupiłam płyn elmeks jest na nim napisane że jest dla osób które nosza aparaty także chyba mi krzywdy nie wyrządzi, z ciekawości zapytałam moją dentystke o płyny do płukania bo sama nosi aparat , powiedziała mi że nie powinno się używać płynów do płukania bo przy aparatach nie jest on wskazany ponieważ zawiera fluor ale pasty też go mają w składzie więc kilka razy w tygodniu można, ja używam płynu po każdym myciu czyli około pięć razy dziennie, chyba nie zaszkodzi mi, co o tym myślicie???
|
![]() ![]() |
![]() |
#2484 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mi dla odmiany higienistka kazała używać płynów, np żeby zapobiegać odkładaniu się płytki nazębnej. ponoć nadmiar fluoru może zaszkodzić, ale nie wiem czy ten cały Colgate ma go aż tak dużo, żeby miał negatywny wpływ. ząbki płuczę kilka razy dziennie od pół roku, moje zęby wyglądają bardzo ładnie (choć osad nadal się odkłada bardzo szybko...). nie ma na nich białych plam (ponoć jedno z powikłań zbyt dużej ilości fluoru). wczoraj byłam na wizycie kontrolnej u dentystki i moje ząbki sa w idealnym stanie, żadnych ubytków ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2485 |
Raczkowanie
|
ja tez uzywalam ortho kin, do nabycia w niektorych aptekach i sklepach stomatologicznych. Jest na nim napisane, ze jest do aparatow i ze nie powoduje przebarwien. W aptece mgr powiedzial, ze to, ze plyn jest przezroczysty to tez nie znaczy ze nie zabarwi aparatu, a ja mam szafir i chce, aby pozostal przezroczysty....moja orto zalecala mi uzywanie plynu
|
![]() ![]() |
![]() |
#2486 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2487 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2488 |
Rozeznanie
|
rutka_86 moja kolezanka zdecydowała sie na kryształ (czeka na załozenie)
wade ma taka ze jej jedynki wchodza do srodka- wewnętrzny brzeg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2489 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak wczesniej pisalam na forum mam aparat od 3 tygodni. Zdecydowalam sie na szafir, bo jest najmniej widoczny - jest przezroczysty, jedynie gumki (tez przezroczyste) moga sie zabarwic, jednak gumki wymienia sie co wizyta, wiec tragedii by nie bylo, ale oczywiscie lepiej nie miec przebarwionych. Aparat porcelanowy jest poprostu w kolorze zebowym i moze tez sie przebarwiac. Szafir jest delikatniejszy i pewno jakby cos sie popsulo naprawa jest drozsza, chociaz moja orto twierdzi, ze doroslym raczej nic sie nie psuje, po prostu trzeba uwazac na twarde rzeczy. zdjecia w aparacie zamieszczalam jakies 2-2,5tyg temu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Zakorzenienie
|
Porcelanowy jest biały a kryształowy przezroczysty, więc mniej widoczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.