![]() |
#2461 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Syn jest wysoki . Mamy tornister Majewski w tym stylu https://strefaucznia.pl/tornistry/80...235205736.html
W przyszłym roku jeszcze mu posłuży a czy dłużej to się okaże
![]() |
#2462 |
Wtajemniczenie
|
Czy tylko mnie irytują udostępniane do znudzenia artykuły typu "miałem 3 na świadectwie i wyszedłem na ludzi"?
![]() Niedługo dzieci będą musiały przepraszać za to, że dostają 5, a rodzice będą się wstydzić sukcesów dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mojej starszej córce z łatwością przychodziło kaligrafowanie, ma ładne pismo, natomiast młodsza wiem, że nigdy tak ładnie pisac nie będzie, widzę jak się stara i to właśnie doceniam - te jej próby, chęci ![]() Nie mam parcia na oceny, ale przecież jak dziecko przychodzi szczęśliwe i zadowolone bo dostało dobrą ocenę/zajęło któreś tam miejsce w konkursie to co mam się nie cieszyć razem z nim? Jestem dumna jak dzieci robią to co kochają, jak cieszy je to co robią. Pocieszam kiedy poniosły porażkę. Ale jeśli własnym osiągnięciem dziecka jest nagroda/wyróżnienie i to im na tym zależy to mam im zabraniać dążyć do tego? Mam się wstydzić tego, ze moje dziecko zostało wyróżnione w konkursie czy za naukę? W takim samym stopniu chwalę/cieszę się jak mi córka powie, że komuś pomogła, jak zrobiła dla innego dziecka coś dobrego, że potrafi przyznac się do błędu i go naprawić. I z drugiej strony - tylko "trójkowe" dzieci są miłe/empatyczne/pomocne? Te "piątkowe" z wyróżnieniami nie mogą być dobrymi ludźmi? A już najbardziej rozwala mnie tekst, że dzieci te wyróżnienia zdobyły łzami i brakiem czasu dla rówieśników ![]() Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2019-06-16 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2465 |
Konto usunięte
|
Ja tam od mojej córki w 1-3 wymagam. Jest mądra, sprytna, ma dobrą pamięć - nie widzę powodów, by leciała na 3. Nie jest obciążona po lekcjach, nie siedzi do późna z nauką.
Dostała 2 czy 3 tróje i zebrała ochrzan, bo te trójki wynikały wyłącznie z jej nieuwagi. Pisze paskudnie ![]() Nie można dziecka chwalić za wszystko, nawet, gdy się nie stara - pochwała za wszystko przestaje mieć znaczenie. Dla dorosłego także. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2466 |
Wtajemniczenie
|
Szaja pewnie każdy rodzic zna doskonale swoje dziecko. Jakby 2 czy 3 wynikała z czystego lenistwa to też pewnie bym ochrzaniła. Natomiast jak widzę, że moja starsza z własnej woli poświęca czas na naukę ortografii, a z dyktanda i tak dostanie 3 to wtedy doceniam jej starania, poświęcony na to czas i mówię, żeby się nie przejmowała.
Młodsza z kolei bierze często udział w zawodach i tam często jej posunięcia/taktyka zasługują na wieeelką pochwałę chociaż w efekcie grę może przegrać. Czasami podejmuje decyzje zbyt nonszalancko i wtedy jej to też wprost mówimy. Natomiast jeśli sama zgłasza się do wszelkich konkursów to też każę się do tego przykładać, a nie na zasadzie co ma być to będzie. Niech uczy się odpowiedzialności. Nie chwalę za wszystko. Podobnie jak Ty - widzę że robi byle jak, a wiem właśnie, że potrafi lepiej to też zwracam uwagę. Za oceny/wyróżnienia/nagrody chwalę i cieszę się razem z nimi, ale za sam udział/chęci też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2467 |
Zakorzenienie
|
I nasze dzieci maja oficjalnie wakacje
![]() Przyznam, że tak szybko mi zleciał ten pierwszy rok szkoły, że masakra ![]() Moja dostała dyplom za 100% frekwencji ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2468 |
Wtajemniczenie
|
Groszek75 brawo
![]() Mi tez minął bardzo szybko ten rok. Jak tylko starsza była w szkole to jakoś wolniej leciał czas ![]() Moje obie wyróżnione za naukę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2469 |
Zakorzenienie
|
Mi też szybko minął. Mamy 2 dyplomy za konkursy. Potem był wielki puchar lodów i basen
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2470 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja w opisie ma,że zna zasady i normy obowiazujace w szkole,ale nie zawsze ich przestrzega oraz ,ze nie zawsze kulturalnie odnosi sie do innych to wzorowego zachowania by nie miała ![]() ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2471 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() u córki w klasie nie było żadnych wyróżnień. dzieci dostawały swoje dyplomy i nagrody za udział w różnych konkursach na bieżąco. moja córka przyniosła dyplom z biblioteki za ilość przeczytanych książek, ale kilka dni wcześniej, nie dzisiaj ![]() mała ma zachowanie wzorowe (cytując ocenę: może być wzorem dla innych), materiał opanowany bardzo dobrze jak na poziom wymagany w pierwszej klasie. ![]() ![]() po rozdaniu swiadectw byłyśmy na lodach, z dwo,a najlepszymi koleżankami. i ma teraz dziecko wakacje ![]() szybko zleciała ta pierwsza klasa, jestem zadowolona, że córka się świetnie odnalazła w szkole i bez pronlemów żadnych przetrwała te 10 miesięcy. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2472 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bardzo gratuluję Waszym Dzieciom wszystkich osiągnięć, nagród i sukcesów w nauce ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 |
Wtajemniczenie
|
Gratuluję wszystkim minionego roku i życzę udanych, słonecznych, radosnych wakacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2474 |
Konto usunięte
|
Dzięki
![]() U mojej córki również dobry rok i świadectwo- szczególnie dumni są dziadkowie ![]() ![]() ![]() zachowanie na świadectwie: doskonale wywiązuje się z obowiązków szkolnych, ma duże poczucie kultury osobistej, postawa godna naśladowania (wg pani nigdy nie wdaje się w żadne awantury ![]() Rzeczywiście bezkonfliktowy rok mojej K. w szkole, a co do awantur, to nadrabia w domu ![]() Jeszcze: I miejsce (i puchar) w konkursie przedmiotowym szkolnym, a w innym- udział w II etapie międzyszkolnego (nawet nie wiedzieliśmy, że bierze udział w jakichś konkursach, mąż podpisał zgodę na międzyszkolny i zapomniał ![]() Nauczyciele (pani od EW, angielskiego, szachów) bardzo zadowoleni z wyników uczniów, ale to taka klasa, że jak koleżanki się odwiedzają, to bawią się ... w szkołę ![]() ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2019-06-21 o 18:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2475 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;86925633]Dzięki
![]() U mojej córki również dobry rok i świadectwo- szczególnie dumni są dziadkowie ![]() ![]() ![]() zachowanie na świadectwie: doskonale wywiązuje się z obowiązków szkolnych, ma duże poczucie kultury osobistej, postawa godna naśladowania (wg pani nigdy nie wdaje się w żadne awantury ![]() Rzeczywiście bezkonfliktowy rok mojej K. w szkole, a co do awantur, to nadrabia w domu ![]() Jeszcze: I miejsce (i puchar) w konkursie przedmiotowym szkolnym, a w innym- udział w II etapie międzyszkolnego (nawet nie wiedzieliśmy, że bierze udział w jakichś konkursach, mąż podpisał zgodę na międzyszkolny i zapomniał ![]() Nauczyciele (pani od EW, angielskiego, szachów) bardzo zadowoleni z wyników uczniów, ale to taka klasa, że jak koleżanki się odwiedzają, to bawią się ... w szkołę ![]() ![]() No super dziecko ![]() Moja za to chyba nieraz odwrotnie z opisu wchodzi,że w domu grzeczniejsza była ![]() U nas niestety z matematyką gorzej, polski super, język obcy czy informatyka też. Ale troche rozkojarzona jest. Choć sama się zgłosiła do konkursu matematycznego i nawet jej poszło ![]() Ona mi tak przypomina moja siostrę jak nie wiem. Bawi się z chłopakami, lalkami sporadycznie, porządek gdzie tam . No tak bywa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2476 |
Konto usunięte
|
U nas też ładnie, wyróżnienie na koniec, zachowanie godne naśladowania (i jak to bywa - w domu gorzej
![]() A wczoraj szok - niedawno A. zajęła 3 miejsce w ogólnopolskim konkursie plastycznym (chodzi na zajęcia do DK, 4,5 roku już), i wczoraj - mamy na dworcu pkp oddział biblioteki miejskiej, a tam wystawa i jej praca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2477 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziękuję bardzo ![]() Szkołę rzeczywiście lubi, sama siada do lekcji ( w weekend to od razu po śniadaniu w sobotę), odrabia u siebie w pokoju, tylko przynosi do sprawdzenia. Lubi bardzo angielski i matematykę, za to pisze szybko i pomija kropki, ogonki w literach. Plastyka na topie, nadal dużo robi prac plastycznych w domu. Jak u Was, typowymi lalkami się nie bawi, raczej figurki zwierząt albo malutkie np. lol surprise. Sport też lubi, ale woli judo od akrobatyki czy tańców, na które chodzą jej koleżanki. W upały nie wychodzi pojeździć na ukochanym rowerze i zła o to bardzo ![]() Początek jej wakacji w mieście niestety, a my w pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2478 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;86925923]Dziękuję bardzo
![]() Szkołę rzeczywiście lubi, sama siada do lekcji ( w weekend to od razu po śniadaniu w sobotę), odrabia u siebie w pokoju, tylko przynosi do sprawdzenia. Lubi bardzo angielski i matematykę, za to pisze szybko i pomija kropki, ogonki w literach. Plastyka na topie, nadal dużo robi prac plastycznych w domu. Jak u Was, typowymi lalkami się nie bawi, raczej figurki zwierząt albo malutkie np. lol surprise. Sport też lubi, ale woli judo od akrobatyki czy tańców, na które chodzą jej koleżanki. W upały nie wychodzi pojeździć na ukochanym rowerze i zła o to bardzo ![]() Początek jej wakacji w mieście niestety, a my w pracy.[/QUOTE] Moja też lubi malować, czytać, pisać. Lekcje od razy odrabiala. Rower, hulajnoga,deskorolka, skakanka, wygibasy, tańce i piłka. I ciągle w ruchu ![]() ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Tu mam podsumowanie z I półrocza Uczennica zawsze szanuje rówieśników i dorosłych, w postępowaniu kieruje się dobrem, zawsze jest uczciwa, sprawiedliwa i prawdomówna. Odpowiedzialnie wywiązuje się ze swoich obowiązków; zgodnie współpracuje z zespołem, aktywnie i twórczo uczestniczy w życiu klasy; jest kulturalna, taktowna, koleżeńska, zawsze używa form grzecznościowych. Jest punktualna. Chętnie udziela pomocy słabszym koleżankom i kolegom. Jest ambitna i pracowita. Uczennica osiąga doskonałe wyniki, w pełni przyswoiła wiadomości i umiejętności objęte programem nauczania. Jej wiedza prawie w całości odpowiada wymaganiom zawartym w podstawie programowej na danym poziomie edukacyjnym. Korzysta ze zdobytych wiadomości w różnych sytuacjach. Uczennica posiada bardzo bogaty zasób słownictwa,rozumie sens krótkich opowiadań i dialogów,prawidłowo reaguje na polecenia i wykonuje śpiewanki w języku angielskim. Uczennica opanowała wiadomości i umiejętności zawarte w podstawie programowej z edukacji informatycznej zaplanowane na pierwszy semestr. Wykonuje ciekawe prace w edytorze grafiki Paint. A tu na koniec i tam było kultura, a tu już,że nie zawsze, zaklimatyzowala się i pokazuje rogi ![]() Uczennica potrafi nawiązywać pozytywne kontakty w grupie społecznej. Zna zasady i normy obowiązujące w szkole, ale czasem ich nie przestrzega. Nie zawsze kulturalnie odnosi się do innych , panuje nad negatywnymi emocjami. Umie też być koleżeńska, uczynna oraz zgodnie współpracować w zespole rówieśników. Aktywnie uczestniczy w zajęciach, przejawia pewne trudności w koncentracji uwagi. Pracuje samodzielnie w dobrym tempie. Wywiązuje się z powierzonych zadań, zawsze jest obowiązkowa i systematyczna. Angażuje się w życie klasy. Uczennica osiąga doskonałe wyniki, w pełni przyswoiła wiadomości i umiejętności objęte programem nauczania. Jej wiedza prawie w całości odpowiada wymaganiom zawartym w podstawie programowej na danym poziomie edukacyjnym. Korzysta ze zdobytych wiadomości w różnych sytuacjach. Uczennica posiada bardzo bogaty zasób słownictwa, rozumie sens krótkich opowiadań i historyjek ,prawidłowo reaguje na polecenia w języku angielskim. Opanowała materiał z zajęć komputerowych zaplanowany w klasie pierwszej.
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi Edytowane przez groszek75 Czas edycji: 2019-06-21 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2479 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;86925846]U nas też ładnie, wyróżnienie na koniec, zachowanie godne naśladowania (i jak to bywa - w domu gorzej
![]() ![]() ![]() U nas w szkole po południu świetna dodatkowa plastyka płatna, moja uwielbia (uczą się różnych technik malarskich), no i w szkole w ramach zajęć lekcyjnych 1 h zajęć w tygodniu w pracowni ceramiki. Ale w tym roku w szkolnych konkursach plastycznych K. nie chciała brać udziału. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2480 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;86925846]U nas też ładnie, wyróżnienie na koniec, zachowanie godne naśladowania (i jak to bywa - w domu gorzej
![]() A wczoraj szok - niedawno A. zajęła 3 miejsce w ogólnopolskim konkursie plastycznym (chodzi na zajęcia do DK, 4,5 roku już), i wczoraj - mamy na dworcu pkp oddział biblioteki miejskiej, a tam wystawa i jej praca ![]() Wow ![]() ![]() Gratulacje dla wszystkich dzieciaków z wątku ![]() A wiecie, że mój syn będzie już w 5 klasie? Jak to zleciało ![]() I mimo obaw, bo poszedł jako 6 latek do pierwszej klasy, super sobie poradził w 4 klasie i ogólnie dzieci z jego klasy też ![]()
![]() |
![]() |
#2481 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Doskonałe wyniki ![]() Zaaklimatyzowała się, czyli lubi swoją klasę, szkołę? Ja to już nie mogę doczekać się września ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
Świetne wieści ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2482 |
Wtajemniczenie
|
berry ja też lubię rytm dnia, jaki wyznacza szkoła
![]() ![]() u nas lipiec wstepnie rozplanowany, w niedzielę mała jedzie na tydzień do dziadków, potem wraca do nas - będzie chodzić na półkolonie ze swojej szkoły tenisa, potem ja urlop, potem mąż i zleci.. za to sierpień będzie u dziadków jednych i drugich na zmianę ![]() groszku, dobrze kojarzę, że też jesteś z Gorzowa tudzież bliskich okolic? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2483 | |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;86926099]Doskonałe wyniki
![]() Zaaklimatyzowała się, czyli lubi swoją klasę, szkołę? Ja to już nie mogę doczekać się września ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Świetne wieści ![]() Tak , lubi . Oj chyba każdy rodzic tak ma z tym wrzesniem ![]() Mi w końcu nie będzie tak lata szkoda,że się kończy, bo szkoła się będzie zaczynać ![]() U nas też jakoś zleci, w każdym miesiącu po tygodniu półkolonii, zapisałam na te tygodnie co mam najwięcej roboty. Mąż też w tygodniu ma często wolny dzień za godziny albo nockę zaczyna w piątek to też już lżej. Nieraz do dziadków, nieraz ze mną pójdzie do biura. I jakiś tam urlop, może z mężem wtedy pojedzie do szwagierki do Warszawy ![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2484 |
Konto usunięte
|
Podobnie, jak u Was- półkolonie w szkole przez 2 tygodnie (organizuje firma zewnętrzna, codziennie jakieś wyjścia, kilka posiłków-catering), córka była w poprzednim roku. Największa atrakcja dla niej- będzie sporo koleżanek z klasy
![]() Potem jedzie z mężem i kuzynem (ja już nie mam tyle urlopu, niestety częściowo zużywam na chorowanie - moje lub córki) na 2 tygodnie do sanatorium w Beskidach (kupujemy serię 10 zabiegów, mieszkanie w pensjonacie), później wszyscy jedziemy na 10 dni nad Bałtyk i- wracając do domu- do rodziny w Warszawie na kilka dni, może K. zostanie tam na tydzień i spędzi trochę czasu z kuzynem (w podobnym wieku), ale to zależy od ich zachowania podczas pobytu w uzdrowisku ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2019-06-29 o 10:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2485 |
Zadomowienie
|
U nas tez półkolonie 2 tygodnie. Potem ja mam urlop, potem wyjazd w góry (juz się nie mogę doczekać ). Końcówka wakacji u dziadków. Pomimo że wakacje są troszkę trudne do ogarnięcia to strasznie się cieszę bo pomimo że syn skończył z bardzo dobrymi wynikami to mam dość tej szkoły
![]() |
#2486 |
Zakorzenienie
|
Jak ja się cieszę w takich momentach, ze mam dzieci z tak dużą różnicą wieku - przynajmniej nie muszę kombinować co z młodą zrobić w ferie czy wakacje bo z siostrą zostaje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A starsza chętnie zostaje?
![]() |
![]() |
#2488 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2489 | |
Wtajemniczenie
|
Ja tam się cieszę, że są wakacje /i wszelkie wolne dni/, bo ja też wtedy odpoczywam
![]() ![]() Moje też mają wakacje rozplanowane - na 10 dni wyjeżdżają na kolonię, potem tydzień półkolonia, 2 tygodnie nad morzem z dziadkami, a potem ja 3 tygodnie urlopu. W międzyczasie jakieś 2 tygodnie będą same w domu. Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2490 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ten np. jest dodatkowo wodoszczelny, więc już teraz na wakacjach by się przydał. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.