|
|
#2461 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część VI :-)
Byłam w smyku i kupilam corci sukienkę a jako prezent od siostrzyczki naszyjnik z pierścionkiem-wisiorek to mis cały w cyrkoniach ,do tego za pol ceny
będzie wiarygodne ze z brzuszka
|
#2462 |
|
Rozeznanie
|
o matko ![]() "Napisane przez gosiakk23 Pokaż wiadomość Dzień Dobry Kochaniutkie Moje Przepraszam ze nie udzielam się ale Dzidziol to toatalny pochłaniacz czasu Nawet gdy jest grzeczny i spi to wole po prostu przeleżeć obok niego Jest grzeczniutki, pod wieczór robi się marudny ale to chyba wina bóli brzuszkowych niestety jak u większości.. Chcę bardzo pogratulować mamusiom które sie rozpakowały od czasy kiedy mnie tu nie było czyli: kasiamagda olcia coffe daszna I trzymam mocno za mamusie które czekają na swoje dzidzioleczki!!!! Opiszę po krótce swój poród A więć o 9 rano wstawiłam sie do kliniki. Tam badanie ktg, później czekałam aż ktoś po mnie przyjdzie aby zaprowadzić mnie na oddział. Zaprowadzili mnie do pokoju 3 osobowego z łazienką, oprócz mnie były jeszcze 2 dziewczyny które miały wywoływany poród jak ja tyle że one oxytocyną a ja tym żelem. Poszłam do łazienki sie przebrać w piżamkę, przyszła młoda położna- dużo papierologii i podpisów- wszystko to trwało mw do ok 12 w południe. Przyszedł lekarz prowadzący i przy pomocy 2 położnych wpuścił mi ten żel. Zaczął on w sumie działać od razu po upływie około godziny czułam już skurcze ale takie do zniesienia; w międzyczasie dostałam jeszcze obiad Od godziny 14 skurcze były już bardzo silne średnio co 3-4 minuty, co chwilke chodziłam z mężem pod prysznic polewać sie gorącą wodą to jeszcze w miarę mi pomagało w dodatku plamiłam takimi skrzepami.. od 17 to już był hardcor!!!!!!!! Skurcze co minuta a czasem nawet nie zdążyłam odpocząć od jednego a przychodził następny.. Rozwarcie na opuszek palca... Modliłam się aby ono postąpiło bo póki nie dobiję do 4cm rozwarcie nie mogli mi podać ZZO.. Przyszła położna mnie zbadać za jakąś godzinę coś tam zaczęło się ruszać z tym rozarciem, powiedziłam że jest lepiej i że jeszcze chce mnie zbadać na skurczu- O Matko Jak To Dopiero Bolało!!!! Przynieśli mi papiery do wypełnienia w związku z ZZO, ból był taki że nie mogłam skupić się na tym co czytam , a ręcę z bólu trzęsły się tak że nie mogłam sie podpisać prawie.. Do 20 czekałam na anestezjologa, powinien przyjść wcześniej ale akurat był przy innym porodzie.. O 20 poszłam na sale porodową; tam ciężko było mi usiedzieć w miejscu przy wkłuwaniu się w kręgosłup bo aż mnie wyginało a tu siedz po turecku nieruchomo z wygiętymi plecami, a wkłuwał sie 2 razy bo okazło się że mam jakieś skrzywienie i musiał jeszcze raz... Po podaniu za jakieś 10 min miałam tak błogi stan że chciałam aby on sie nie kończył.. Tż poszedł zrobic mi herbatki a sama wysłałam go na miasto aby pojechał coś zjeść bo bidulek nie jadł nic od śniadania. I tu muszę go bardzo bardzo pochwalić bo spisał się na medal!!!!! Był przy mnie cały czas masował plecy (bo bóle były te krzyzowe) zmieniał podkłady na łóżku i moje podpaski, chodził że mna pod prysznic robił mi wiatr recznikiem aby było mi chłodniej, wycierał- KOCHAM GO!!! Po upływie 1,5h skurcze zaczęły wracać przyszła połozna mnie zbadać i okazało się że rozwarcie nie postąpiło.. dopuścili mi dawkę ZZO, za godzinę przyszedł lekarz mnie zbadać odkrywa kołdrę ja patrzę a ja ulana do kolan krwią ze skrzepami zbadał brak rozwarcie powiedział że nie podoba mu sie to, a z tyłu głowy słyszę jak połozna do mnie mówi czy godze się na cięcie cesarskie.. a ja SZOK!! cały czas byłam przygotowana na naturalny poród. Akcja pózniej postąpiła błyskawicznie,Tż mógł byc ze mna ale stwierdziliśmy żeby lepiej był w pokoju obok gdzie mierzą waża i tam będzie go kangurował. W trakcie Cc w zasadzie nie czułam nic prócz dotyku, bólu nie.. I kiedy usłyszałam ten pierwszy krzyk to zaczęłam ryczec jak głupia ze szczęścia położna dała mi do przeczytania opaskie na rączki i za chwilkę słyszę że płacz dziecka zbliża się w moja stronę.. przytkeli mi go do buzi zaczęłam całować rączki nóżki i mówię nie płacz synuś mamusia jest przy Tobie, tyle na Ciebie czekaliśmy.. a On słuchał mojego głosu jak zaczarowany.. I tyle go widziałam. Dopiero następnego dnia tak naprawdę mieliśmy okazję się zobaczyć w nocy z wrażanienia nie mogłam zasnąć... Ciąża poród to jest coś pięknego!!!! Jestem Przeszczęśliwa!!!! " ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- to pazdziernikowa mama ....
|
#2463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Martha u nas cztery mamusie juz rozpakowane agatus, aleaa, zanet i beata marcina
|
|
#2464 |
|
Zakorzenienie
|
Nameczyla się bidula ale koncowe słowa SA optymistyczne
|
#2465 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
w moim szpitalu np.kosztuje ta usluga 1000 pln Cytat:
dobrze gada, polać jej! Cytat:
raczej się powinno odbijać, zwłaszcza gdy dzieć ma tendencję do ulewania, choć przy karmieniu nocnym bywa różnię zwłaszcza jak i mamie i dziecku się przyśnie ;-)Cytat:
Ja zaczynam się zastanawiać nad kwestią ogarnięcia przedszkola M.jak już TŻ wróci do pracy. Jego mama deklarowała, że chce tydzień urlopu wziąć, no i super, ale ona mieszka od nas 50 km i nie wyobrażam sobie, żeby tu dziennie jeździła po to tylko, żeby M.odebrać z przedszkola, a na tydzień człowieka też w chacie nie potrzebuję. No i zaczynam się spinać na samą myśl o tym. Nie chcę dać jej odczuć, że jej nie potrzebujemy, bo i tak ma wystarczające wyrzuty, że za mało nam poświęca czasu (brat tż mieszka dwa bloki obok więc ona np.odprowadza do przedszkola kuzyna Marysi a teść go odbiera no i generalnie oni są tam ciągle razem, a przynajmniej tak to wygląda, zawłaszcza od kiedy urodziło im się drugie dziecko w czerwcu to już w ogóle, młody jest wciąż z dziadkami), ale logistyczne będzie to mega trudne i nie wiem, jak to ugryźć. Zawsze coś. Dobrej nocy moje miłe Panie |
|||||
|
|
|
#2466 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale masz tych pamperów ja mam tylko jedną paczkę 1 białych Cytat:
|
|
#2467 |
|
Zadomowienie
|
szybka aż mi się słabo zrobiło.... no to mi pomogłaś
teraz mam jeszcze pełniejsze majty---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Sweet nawet nie wiedziałm że tyle mam... jak trafiałm na jakąs promocję to fruuu do koszyka.... będzie na jakiś czas
|
#2468 |
|
Rozeznanie
|
To miała dziewczyna przewalone, bo armagedon i na brzuchu ii między nogami :-(
|
|
|
|
#2469 |
|
Rozeznanie
|
ja się rozbeczałam to czytając nie z strachu a z wzruszenia.. jak wielka mui byc ta miłość do dziecka,że po takim cięzkim porodzie ta mala istotka daje tyle szczęścia i ukojenia.
|
#2470 |
|
Zakorzenienie
|
No to jest słaby scenariusz jak człowiek sie meczy wiele godzin a potem kończy sie cc. Ja sie boje, ze przenoszę bo wizja oxy tez mało zachęcająca skoro boli bardziej. A jak sie dowiedziałam, ze nie zawsze działa i mogą tak kilka dni wywoływać to zdecydowanie wole wyganiać młoda żeby sie za długo nie zasiedziała
|
|
|
|
#2471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czytałam opis gosiakk, kiedyś nawet rozmawiałam z nia poprzez wizaz, bo tez z łodzi jest jak ja i pytałam, jaki szpital wybrala, ale inny niż ja
|
|
|
#2472 |
|
Rozeznanie
|
ja bym chciala urodzic zeby miec to juz za soba ....
![]() moj dziec od 2 dni chyba ma porzdnego lenia ... chyba ze to cisza przed burza
|
#2473 | |||||||
|
Rozeznanie
|
wróciłam niedawno z tż do domu... i paaaadaaaam..
ale wpierw musiałam przed snem zajrzeć co u Was... Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja też mam nadal szyjkę na 3-4 cm... ale dziś na godzinnej wizycie u mojej prywatnej gin.. "wizyta pt."przygotowanie do porodu"....usłyszałam... "rozwarcia, długość szyjki...nie ma znaczenia"... jak przyjdą skurcze...a mogą przyjść... np. 5 MINUT PO WIZYCIE U MNIE...to szyjka pod wpływem skurczy..zaczyna się skracać..."...tak więc serio...nie znamy dnia ani godziny.. kiedy to się zacznie... przyjdą skurcze i rozwarcie samo u każdego w innym tempie się zrobi... ogólnie pierworódki dłużej..ale to też nie ma reguły .. KAŻDEJ z nas może poród zacząć się choćby DZIŚ W NOCY !!!!!!!! wystarczy spojrzeć na nasze forumowe mamuśki... zaczynają sie skurcze.. lub odchodzą wody.. i GODZINA ZERO wybija.. nie musi być wielu oznak... a na tym etapie to nas boli już i tak wszystko Cytat:
![]() ![]() masz cudownego synka !!! dasz radę..wierzymy tu w Ciebie !![]() Cytat:
![]() ![]() i duuuużo pozytywnej energii Ci tu wysyłamy ![]() ![]() ![]() nie ryzykowałam... używałam kremu...tam gdzie kroski mi sie pojawiają.a niżej żyleta... tam gdzie nie mam podrażnień po maszynce... więc ja stosuję metodę 2 w 1... a jak wyszło ?? hmm nie wiem..nei widziałam... ![]() perfum kojarzy mi sie ze szczypaniem.. a teraz każdy stres..ból..to mi napięcia brzucha powoduje... wolę nie ryzykować ![]() Cytat:
![]() moja dzisiejsza wizyta...jak już mówiłam pt : przygotowanie do porodu" i trochę tematów z naszego forum na które gin mi odpowiadała... co do WR musi raz w ciąży być robione..to ma też inną nazwę VHRL.. jakąś taką czteroliterową..jutro sprawdzę dokładnie..bo mogłam te literki teraz źle skojarzyć.. tak więc kiłę miałam robioną-nawet nie wiedziałam...bo szukałam nazwy WR..a powtarza się to badanie w 3 trymestrze u kobiet podwyższonego ryzyka...takich wiecie... a że na porządną wyglądam - na każdą wizytę jednym facetem przychodzę ... to mi nie zaleciła drugi raz![]() w przypadku małych plamek krwi-szybko do szpitala.. a jak większe krwawienie - to KARETKA.. i kazała mi ruchy liczyć...powiedziała, ze ostatnie 2 tyg ciaży..to liczenie ruchów to najistotniejsze... ilości ruchów na godzine tak jak pisałyście.. i mówiła NIE BAĆ SIĘ JEŹDZIĆ nawet codziennie na IP jeżeli nie wyczuwamy ruchów....bo lepiej 10 razy jechać.. niż raz nie pojechać... tu chodzi o nasze maleństwa.... jak jest termin porodu... (mam niby jeszcze wizytę jeden dzień przed moim tp) ale powiedziała, ze pewnie się na neij nei spotkamy..ale jakby doszło do spotkania... to do szpitala idzie sie w skończonym 40 tc..czyli tak jak rozpoczynamy 41 tc.. ale ktg obowiązkowo w ciąży przenoszonej co 2 dni... wody jak odejdą to wiadomo.. skurcze regularne co 5 minut to też wiadomo..ja mogę ruszać jak regularnie będzie np co 10 minut... bo mówiłam jej że 1,5 h będę jechać.. ale że ja pierworódka..to to może potrwać..wiec spokojnie.. |
|||||||
|
|
|
#2474 |
|
Zadomowienie
|
Aleaa, sama wczoraj pisalas ze wszyscy Cie chwala, ze tak swietnie radzisz z Wojtusiem i ze wszystko robisz sama- a to swiadczy o tym, ze jestes dobra mama!
a z kp tak jak dziewczyny pisaly- walcz i sie nie poddawaj.Frau, Kasia... te porody to juz takie realistyczne sa. Aczkolwiek ja sobie nie wyobrazam siebie na porodowce A jak to jest z tymi wodami jak ktos ma CC? Jezeli wody nie odejda a ktos ma cc to co sie z nimi dzieje? Szybka, wzruszylam sie opisem tego porodu. ---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Tez jeszcze nie jestem spakowana. Musze jutro poprosic Tz zeby mi wyciagnal torbe spod lozka. Moze wtedy sie zmobilizuje.
|
#2475 |
|
Zakorzenienie
|
Obudzily mnie bole zeber/ pod zebrami / pod piersiami?!? Nie umiem okreslic, ale lezec ciezko
|
|
#2476 |
|
Rozeznanie
|
Moja tez mi sie pod zebra wcisnela i uciska az ledwo oddycham
|
|
|
|
#2477 |
|
Rozeznanie
|
A ja zasnęłam kilka minut przed północą i już się obudziłam
|
|
|
|
#2478 |
|
Zadomowienie
|
I ja spać nie mogę
mam jakiegoś stresa, boli mnie spojenie i na papierze zauważyłam plamke krwi... sprawdziłam w środku nic się nie dzieje ale się zestresowalam i nie mogę zasnąć :/
|
#2479 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie tez juz po spaniu... :/
Za duzo nocy juz spalam dobrze :/ Sweet moze gdzies na zewnatrz obtarlas i stad krew..
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
Strajkujemy dzisiaj i nie spimy...
|
|
#2481 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
"z plamką krwi jechać na IP !!!! chyba, że wiesz, ze to np hemoroid.. albo jakieś otarcie na zewnątrz masz... ale jak nie wiesz.. to IP ! a jak więcej krwi sie pojawi..to nie tż..tylko KARETKA...! i musiałam jej podpisać, ze mi to przekazała... wiec jest to bardzo ważny sygnał... NIE LEKCEWAŻ... ja: to pewnie codziennie z czymś będę do nich jeździć ginekolog: w 38 tc..jeśli trzeba..COKOLWIEK NIEPOKOI to trzeba nawet 2 razy dziennie.. ja: pewnie mnie za jakąś natrętną wariatkę będą mieli.. ginekolog: trudno..lepiej TEN jeden raz pojechać więcej ... lepiej zrobić "fall start" niż coś miałoby się stać.. więc ja od dziś z każdą dziwną dolegliwością będę jeździć.. najwyżej codziennie będą ktg robić.. trudno.. chodzi o bezpieczeństwo małego życia, za które w tym momencie tylko JA najbardziej odpowiadam..bo tylko ja na codzień (24h) jestem w stanie jakieś objawy dziwne zauważyć... wiec ja muszę zareagować .. Witam sie o 5 rano... dziewczyny... i ja spać nie mogę... ALE MI DUSZNO.. bóle @ coraz silniejsze się pojawiają.. ale tak to i do porodu będzie.. ---------- Dopisano o 05:27 ---------- Poprzedni post napisano o 05:20 ---------- TO CO DZIEWCZĘTA :gad uly:![]() |
||
|
|
|
#2482 |
|
Zakorzenienie
|
O tej godzinie mnie tu jeszcze nie było...od godziny leze i nie mogę zasnąć.
No nic może mi się uda...
|
#2483 |
|
Rozeznanie
|
przyszedł mail Poznań - za tydzień warsztaty Mamo to ja.. .. ale mi się nie chce.. któraś idzie ?
---------- Dopisano o 05:53 ---------- Poprzedni post napisano o 05:50 ---------- dziewczyny...wczoraj wieczorem mnie przewiało i zmokłam... teraz kaszleć zaczęłam, zaczyna mi się katar pojawiać.. mam dreszcze ..jest mi zimno i gorąco.. ![]() na razie herbatka z miodem i cytrynką... idę zrobić syropek z cebulki Edytowane przez AnetkaIzabell Czas edycji: 2014-10-21 o 06:20 |
|
|
|
#2484 |
|
Raczkowanie
|
Aleaa_ 60gr to jest bardzo mało, moje dziecko spadło w pierwsze dwa tygodnie z 3200 na 2700 i nikt nie robił problemów z tego powodu. Zanim zaczął powoli przybierać to minęło trochę czasu.Potem to niestety już był mega żarłok. Co do mm to ja karmiłam piersią i dokarmiałam mm i dziecko jadło i to i to.
U mnie żadnych oznak porodu nic mnie nie boli, nie kłuje.. szyjka długa tyle że tam jakieś rozwarcie widzieli tydzień temu, ale od tego czasu to się nic nie dzieje. Nie przejmowałabym się w ogóle gdyby nie to że za tydzień czeka mnie szpital i cc albo wywoływanie.
|
|
|
|
#2485 |
|
Zadomowienie
|
Was nadrobić to czasami z cudem graniczy laski!!!!!
Alea nie łam się bądź silna i pamiętaj że tutaj twoje nastawienie się liczy!!A babsztyla się nie słuchaj bo mi też położna mówiła że to norma że maluszek trochę spada z wagi na początku!!! Będzie dobrze...a Wojtuś taki słodziachny!!!! żanet śliczna ta Twoja córcia!!1jeszcze raz gratulacje!!! ![]() elato tak jak u mnie tylko że pampki mam bo w ross była promocja a tak poza tym to nic :/ ale za to wczoraj poskładaliśmy z małżem komodę i przewijak jak się ogarnę i zrobię tak jak być powinno to wstawie zdjęcia ![]() szybka co za opis!!!aż łeżka mi się zakręciła!!! A u mnie chyba ok...wszystko mnie boli od tego mojego klocuszka...miałam prać ciuszki a tu zonk i pralka mi się popsuła!!!! ku... a w sobotę tak się z tż porzarłam że aż ciśnienie prawie do 160/90 mi skoczyło ale nie będę was zanudzać ![]() A teraz lecę czytać dalej
|
#2486 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moja kumpela też karmiła piersią i mały nie przybierał i dawała mm raz dziennie wieczorem i dzięki temu mały jej przesypiał od 22 do 5 rano, a tak w dzień sobie jadł mniej więcej co 2 godz z cyca, więc może mm wcale nie takie złe, a wręcz więcej snu. Cytat:
![]() Cytat:
Fajnie tak znać datę.Cytat:
Kurcze, że większość wie kiedy to nastąpi a ja tak wyczekuję z nadzieja i ze strachem! Mała już nie taka mała. Jeszcze tydzień i się zobaczycie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kuruj się! I ja się dzisiaj witam w dwupaku ![]() Już mi się znudziła ta ciąża, a boję się porodu strasznie i też się tam nie wyobrażam, ale chyba wolałabym już, albo chociaż wiedzieć kiedy. Ale w czwartek będzie trzymania kciuków same wizyty
|
|
#2487 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Witam się w 38tc a tym samym w ciąży DONOSZONEJ Jestem od wczoraj cala w nerwach bo dzisiaj jade do gin do szpitala i nie wiem czy juz zostane.... mam tylko nadzieję ze mnie nie polozy na obserwacje ![]() Nie umiem zebrać mysli zeby tutaj cos więcej napisac... dla rozpoczynajacych nowe tygodnie
|
|
|
|
#2488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Eee wydaje mi się ze zrobi ktg i jak będzie ok to cie puści,ewentualnie wyznaczy ci datę cc
|
|
#2489 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez wtam sie w 38 tc
![]() Anetka pija herbatke z cytrynka, lez jak najwiecej. Ja polecam prenalen na gardlo i katar. A! I woda z sola na gardlo. Mi gardlo troszke odpuszcza, ale nos jeszcze zawalony. Co do niteczek krwi w sluzie to mi gin mowila, ze jak jest b.malo krwi to nic niepokojacego, bo szyjka sie skraca i pekaja naczynka krwionosne dlatego wydzielina sie zabarwia. Ze koniecznie do szpitala jak krwi jest b.duzo. No w czw bedzie dzien wizyt a mezowi zmienili wczoraj godziny pracy i nie pojedzie ze mna...auto wezmie, a ma byc zimno, bo 7 stopni chyba...i nie dosc ze musze jechac busem to jeszcze chora...na takse wydam majatek
|
#2490 |
|
Zakorzenienie
|
Manieczka
szkoda,ze maz nie oojedzie z toba ! Tez slyszalam o oziebieniu! I to nie byle jakim...U mnie noc generalnie przespana z podbudkami i mocno bolacymi zebrami, a od rana strasznie mocno kluje mnie tam na dole :-/ i ciagle wc...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:47.

będzie wiarygodne ze z brzuszka
o matko 

23.06.2011
01.06.2013

:gad uly:
[COLOR="Silver"]
dla rozpoczynajacych nowe tygodnie
szkoda,ze maz nie oojedzie z toba ! Tez slyszalam o oziebieniu! I to nie byle jakim...