|
|
#2461 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze książkowe grzechy - cz. IV
Cytat:
W gimnazjum wskazane są kategorie lektur z literatury młodzieżowej i popularnej do wyboru, na przykład powieść przygodowa, obyczajowa, detektywistyczna, utwór fantasy oraz arcydzieła literatury klasycznej Harry Potter z czasem stanie się lekturą obowiązkową. Zwłaszcza w krajach anglosaskich. Gdy nauczycielami będą w większości ludzie ,,wychowani'' na tej książce. Pytanie ile czasu zostało. Lektury się zmieniają więc to jest nieuchronne. Jest modne takie sformułowanie ,,Postawienie na literaturę popularną może rozbudzić w młodzieży zainteresowanie literaturą w ogóle'' Pedagodzy powinni się zastanowić.Kto wie może zdezaktualizowane wartości z Trylogii stworzą podstawę pod usunięcie jej z kanonu? |
|
|
|
|
#2462 |
|
Zakorzenienie
|
^ Jako lektura w podstawówce to ok, już się bałam ze ktoś niesłusznie przypisuje Pottera do gatunku fantasy.
Nie jestem pedagogiem ani nauczycielem więc nie wiem jakie są kryteria doboru książki jako lektury - Janko Muzykant z pewnością dla tej grupy wiekowej jest za ciężki. Niemniej nie uważam, żeby wartości z Trylogii kiedykolwiek się zdezaktualizowały. Mam nadzieję, że w szkole podstawowej nadal będzie się omawiać Anię z Zielonego Wzgórza - ja co prawda przeczytałam jak miałam 9 czy 10 lat, ale z przyjemnością wróciłam jeszcze raz w szkole. Jasne, że z biegiem czasu nowe tytuły powinno się dodawać jako lektura, niektóre usuwać, ale nie wszystko należy zmieniać. A tak szczerze to z biegiem czasu chyba się jednak z Pottera wyrasta - ma się sentyment pewnie, ale jako człowiek dorosły chyba się już inaczej na tą opowieść patrzy. Ja nie uległam magii tej powieści - próbowałam kiedyś czytać, jeszcze kiedy byłam na studiach, ale zbyt dziecięcy język dla mnie i dałam sobie spokój rozumiem zachwyt dzieciaków, ale jako dorosły to już chyba ma się trochę dystansu ![]() A zostawiając już lektury szkolne w spokoju zaczęłam Karaluchy Jo Nesbo i na razie mniej mi się podoba od 1 części. Szkoda, że zgodnie z tytułem umieścili te wstrętne robaki na okładce - aż ciężko mi się patrzy.
Edytowane przez PinkVanille Czas edycji: 2015-08-20 o 18:20 |
|
|
|
#2463 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
![]() Muszę kiedyś wrócić do tej serii i w ogóle zobaczyć Norwegię ![]() PS. Zawsze mi się wydało (nie wiem czemu), że jesteś młodsza ode mnie
|
|
|
#2464 |
|
Zakorzenienie
|
Dla czytających ebooki- tylko dziś na publio za 10 zł ciekawa książka "Język rzeczy".
Na fali fascynacji minimalizmem i zainteresowania współczesną kulturą konsumpcyjną skusiłam się na zakup. ![]() O widzę, że dyskusja o lekturach i kanonach. Dla mnie temat rzeka. Co do list typu "trzeba znać" to chyba najfajniej czytało mi się książki z listy ksiąg zakazanych. ![]() Moim zdaniem jest coś takiego jak klasyka, ale oczywiście kanon ewoluuje bo społeczeństwo cały czas się zmienia. Z grzeszków- podczytuję Zygmunta Baumana "Razem, osobno". Korzystałam z niej na licencjacie, ale tylko z części i nie miałam wtedy czasu na całość. Bardzo ciekawa lektura. Czytam przez kolegę, który wciągnął mnie w dyskusję na temat współczesnych związków. Powinnam czytać teraz tylko o korupcji w Polsce (magisterka) a grzeszę o zgrozo czytaniem dla przyjemności. Zboczenie zawodowe polega na tym, że mimo wszystko czytam książki branżowe o społeczeństwie.
|
#2465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja w duszy mam nadal ok. 20 lat Też chętnie wybrałabym się do Norwegii i Szwecji Szyc jako Harry, hmm...no może, chociaż gdyby ktoś kiedyś chciał to nakręcić to ja bym widziała w tej roli Alexadra Skarsgarda ![]()
|
|
#2466 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
Oj on by pasował, albo aktor, który gra Jaimiego w GoT ![]() Niedawno poznałam parę osób z obu tych krajów i chcę jeszcze bardziej się tam wybrać. Cóż, może kiedyś się uda
|
|
|
#2467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.imdb.com/title/tt1614989/...nm_flmg_act_10 ależ mnie ten film trzymał w napięciu - świetny thriller. Oglądałyście? Jeśli nie to polecem. Lukardis czytałaś Łowców głów?
Edytowane przez PinkVanille Czas edycji: 2015-08-20 o 11:55 |
|
|
|
|
#2468 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Zaczęłam czytać Pół życia Picoult. Oj to będzie dobra książka, już się wkręciłam! Emocje od pierwszych stron...
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/155072/pol-zycia ![]()
|
#2469 |
|
Gang Iren
|
Ja książkowo w czarnej d... Chyba po powrocie z wakacji dopiero się rozkręcę. Ta książja "Wakacje" nie porywa mnie, ale w sumie to dopiero początek.
|
#2470 |
|
...po prostu być.
|
Ja dziś idę do biblio i nic nie biorę. Poczytam co na półkach zalega.
|
|
|
|
#2471 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2472 | ||
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mam sporo książek juz do oddania i mam nadzieje, ze odda mi to mój znajomy... nie chce jechać teraz do tej super biblioteki
|
|
#2473 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Taki prezencik. Biblioteka już nie chciała, - to przygarnęłam
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2015-08-22 o 14:32 |
|
|
|
#2474 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2475 |
|
Zakorzenienie
|
fajne masz układy z tą biblioteką ![]() P.S. wciągnęłam się w Karaluchy Nesbo.
|
#2476 |
|
Rozeznanie
|
Co to za biblioteka? Z tego co wiem biblioteki rozdają nawet dyplomy za oddawanie książek. Ta zaś nie chciała. Bardzo dziwne
![]() Ja przygarniam książki id ludzi , sąsiadów znajomych.Wiele znalazłem na śmietnikach. Podręcznik do Geografii z 1938.Coś cudownego
Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-08-22 o 20:51 |
|
|
|
#2477 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]() Książka znajdzie u mnie powtórne życie ![]() A w ogóle czytaliście Rzeźnie numer pięć? Podobno świetna... bardzo jestem ciekawa
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2015-08-22 o 22:00 |
|
|
|
|
#2478 |
|
Gang Iren
|
Super
|
#2479 |
|
Zadomowienie
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2480 |
|
Wtajemniczenie
|
Polecicie mi coś Kinga na początek? Aż mi głupio, że nic nie czytałam, chcę to nadrobić, przynajmniej spróbować. Kiedyś czytałam "Lśnienie", "Carrie", ale mi nie podeszły. Myślałam nad "Bastionem". Czy akcja jest wartka, czy to raczej rozwleczona powieść? Będę wdzięczna za sugestie
|
|
|
|
#2481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2482 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Skończyłam wczoraj Pół życia - Picoult. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/155072/pol-zycia Jestem ZACHWYCONA!!!!!!!!!!!!!!! ! Wspaniała książka, cudowna. Znów mnóstwo emocji. Skomplikowane losy bohaterów, a w tle wilki ![]() Do tego chylę czoło przed autorami, którzy potrafią tak płynnie opisywać procesy sądowe. Tylko okładka... nijaka i płaska, kompletnie mi nie pasuje mi do fabuły
|
|
#2483 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/21226...pinia/17384762 niemniej to cegła ponad 1000 stron drobnym druczkiem więc może na początek lepiej zacząć od innego tytułu Kinga ![]() Ja polecam Misery (tu akcja od pierwszych stron i napięcie utrzymuje się do końca) Ręka mistrza Mnie akurat Lśnienie bardzo się podobało. ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
myślę, żeby wreszcie poznać tą autorkę, ale jakoś jej książki bardziej mi pasują na jesienną porę - nie wiem czemu, ale tak mi się nostalgicznie kojarzą więc zostawię sobie na długi jesienny wieczór.
|
|
#2484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2485 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
bo na prawdę warto
|
|
#2486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2487 |
|
Rozeznanie
|
Ja polecę książkę może trochę tematyczną i ciężką gatunkowo lecz będącą jednocześnie i książką przygodowa i przewodnikiem. Czymś w rodzaju narkotyku dla osoby lubiącej czytać o niesamowitych miejscach i przygodach jakie tam miały miejsce.Można potraktować ją zarówno jako przewodnik pełen inspirujących pomysłów na najdziwniejsze wyprawy pod słońcem (wyposażony we współrzędne geograficzne każdego z opisywanych miejsc), a także jako zaproszenie do filozoficznych rozmyślań o tym, dokąd zawędrowała nasza ludzka brać.
Ta książka to ,,Poza Mapą'' Alastaira Bonneta. Autor pokazuje,że każde, nawet z pozoru nieciekawe może mieć zajmującą historię i do tego potrafi o nich opowiadać w sposób wzbudzający natychmiastową potrzebę wyruszenia w podróż. Tak jak już wcześniej napisałem.Czytałem ją jak zwykle razem z innym książkami. Atlasem geograficznym i historycznym. Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-08-24 o 11:55 |
|
|
|
#2488 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Muszę to nadrobić, bo już od kilku osób słyszałam, że świetny.
|
|
#2489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam ją na dłuuuuuuuugiej liście zakupów, ale trzeba będzie w końcu trochę ją do przodu popchnąć
|
|
|
|
|
#2490 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj przyszły moje nowe książki z promocji 70% w znaku
)) Nie wiem od czego zacząć! ![]() A na liście do kupienia jeszcze 8 książek i więcej pewnie dojdzie niedługo
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

Klasykiem czego literatury dziecięco - młodzieżowej, bo chyba nie fantastyki
mam nadzieję.
rozumiem zachwyt dzieciaków, ale jako dorosły to już chyba ma się trochę dystansu 
zaczęłam Karaluchy Jo Nesbo i na razie mniej mi się podoba od 1 części. Szkoda, że zgodnie z tytułem umieścili te wstrętne robaki na okładce - aż ciężko mi się patrzy.

fajne masz układy z tą biblioteką