![]() |
#2461 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam "prawko", a strasznie boję się jeździć! :(
Ja się boję, ale najczęściej mi gaśnie wtedy, kiedy - zestresowana górką - gdy zatrzymam się na niej, zapomnę zmienić biegu z np. czwórki na jedynkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 |
Przyczajenie
|
Nie jestem sama!
![]() ![]() ![]() ![]() No a z górki to na kursie wpadałam w spazmy, jak ktoś za mną stał, płakałam, że nie ruszę, że w niego stuknę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 |
Biała Dama
|
Trochę się boję ale nigdy mi się nie zdarzyło żebym się stoczyła, a teren mamy pagórkowaty, mało jest płaskich skrzyżowań. Więc chyba jednak to opanowałam w stopniu wystarczającym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2466 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2467 |
Przyczajenie
|
Ja miałam traumę po wypadku, co za tym idzie bałam się jeździć. Kilka wizyt u psychologa oraz co najważniejsze, spotkanie z kursantem który de facto ma odpowiednie podejście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2468 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2469 |
Zakorzenienie
|
Jechałam dziś czwarty raz rano do pracy autostradą i strach przed nią mi powoli opada. Warunki są nieciekawe, bo codziennie pada deszcz lub śnieg z deszczem, no i o 6 rano jest ciemno i wcale nie tak mało aut, jak myślałam, że o tej porze jeździ, ale jakoś sobie daję radę. Nie biorę się za wyprzedzanie ciężarówek, bo to na razie nie na moje nerwy i te 12 km, mogę jechać prawym pasem, te 5 minut szybciej mnie nie zbawi.
Gdybym nie została zmuszona przez dojazd do nowej pracy, to pewnie bym w życiu nie ruszyła się na autostradę. Więc zmuszanie się to jedyna słuszna taktyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2471 |
Raczkowanie
|
Wiecie co jest najlepsze? Że w sumie nie miałam jakoś specjalnie długiej przerwy od jeżdżenia, zdałam ogólnie za pierwszym razem. Ale jednak jakoś kilka miesięcy nie miałam styczności z prowadzeniem pojazdu w ogóle. Jak wsiadłam ponownie to jakoś się trochę nieswojo czułam. Na tyle, że poszłam do szkoły jazdy, w której robiłam kurs i wykupiłam sobie kilka godzin
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2472 |
Konto usunięte
|
A ja mam nowe auto i tak ciężko mi się rozstać ze starym. Do nowego się dopiero przyzwyczajam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 |
Przyczajenie
|
Ja się niedawno przesiadłam do nowego auta i trzeba trochę cierpliwości żeby się po prostu nauczyć nowego auta. Inaczej działa sprzęgło inaczej reaguje hamulec po prostu z biegiem czasu i przejechanych kilometrów czuje się coraz pewniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2474 |
Rozeznanie
|
Ja się będę bała kupować auto, bo tak dawno od zdania prawka nie siedziałam za kierownicą. A przecież trzeba jazdę testową zrobić.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2475 |
Konto usunięte
|
Ja sama nie jeździłam tylko brat i TŻ, ale przy ostatnim musiałam, bo chciałam je kupić, a tylko ja jeżdżę benzyną i to mi miało być w nim dobrze. Możesz przecież kogoś zabrać, a sama przejechać się na jakimś odcinku mało uczęszczanym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 |
Zakorzenienie
|
[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;80358696]A ja mam nowe auto i tak ciężko mi się rozstać ze starym. Do nowego się dopiero przyzwyczajam.[/QUOTE]
Ja ostatnio przesiadłam się do nowego auta, wracałam nim po zakupie, myślałam że zemdleje że strachu. A teraz po tygodniu czuje się pewnie. Nawet parkuje skośnie. Stary diesel mnie nauczył.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2477 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam tak samo jak kupowalam samochód. Zaraz po zdaniu prawka wiec stres ale ja robiłam tak ze szlam z mężem i najpierw on jeździł oceniając czy samochód w ogóle wart zachodu. Czasami ja w ogóle nie siadałam za kołkiem bo jego opinia była na nie. Jak on uważał ze spoko to wtedy ja siadałam i oceniałam. I muszę powiedzieć ze to dość ważne bo czasami samochód wcale mi się nie podobał a ostatni czyli ten który kupiłam był od razu super. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#2479 | |
Rozeznanie
|
[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;80370631]Ja sama nie jeździłam tylko brat i TŻ, ale przy ostatnim musiałam, bo chciałam je kupić, a tylko ja jeżdżę benzyną i to mi miało być w nim dobrze. Możesz przecież kogoś zabrać, a sama przejechać się na jakimś odcinku mało uczęszczanym
![]() Ja pewnie pojadę z chłopakiem, ale i tak boję się wsiadać za kierownicę, żeby nie musieć znosić jakichś spojrzeć dziwnych. Czuję się strasznie niepewnie za kierownicą, kiedy siedzi obok mnie ktoś, kto mnie może oceniać. ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2480 |
Konto usunięte
|
Ale Wam powiem, że jak pierwsze kupowałam (a byłam po tej długiej przerwie bez auta) to jechał nim tylko mój brat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2481 |
Wtajemniczenie
|
Moja mama zrobiła prawko ponad 20 lat temu i tylko RAZ wsiadła za kierownicę. Uderzyła w kogoś i już więcej nigdy nie wsiadła do auta.
A ja tak bardzo chciałam jeździć a nie mogłam zrobić prawka,przez długi czas nie szło mi na egzaminach. Los bywa przewrotny
mgr wychowania fizycznego instrukor fitness,boksu,tańca sędzia piłki nożnej Edytowane przez Agafitness Czas edycji: 2018-01-18 o 06:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2482 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2483 |
Wtajemniczenie
|
Tak,zdałam i jeżdżę. Jeszcze zanim zdałam na prawko,jeździłam mini carem ligier,co pozwoliło oswoić się z ruchem drogowym.Zdecydowanie wolę automaty od manualnej skrzyni biegów,ale nie zdecydowałam się na ponowny zakup automatu,gdyż jeśli takie auto się zepsuje,to nie można go holować,nikt w moim mieście nie naprawia automatycznych skrzyń biegów
![]() |
#2484 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ważna informacja o braku możliwości holowania automatów. Muszę poczytać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2486 |
Wtajemniczenie
|
Tu już nawet nie chodzi o samo holowanie.Jak mi się zepsuła skrzynia biegów,to dowiedziałam się,że muszę dostarczyć auto 75km od mojego miejsca zamieszkania. Najlepiej lawetą,bo jak inaczej? A to kłopot,ogromne wydatki i strata czasu. Koleżanka miała to samo. Rozklekotała się jej automatyczna skrzynia biegów i nikt nie podjął się naprawy. Każdy mechanik odradzał mi kupno automatu.
![]() |
#2487 |
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim
Czytam Was od chyba roku, co jakiś czas jak chcę się przełamać i zacząć jeździć samochodem ale niestety jeszcze się nie odważyłam. A sytuacja jest beznadziejna, bo będę musiała zacząć odbierać dziecko ze żłobka, już go przez jakiś czas zawoziłam autobusem... kiedy mąż nie mógł i miałąm z tego tytułu mega wyrzuty sumienia, bo auto stoi pod blokiem ;( ale ja się tak boję, że wolę tłuc się autobusami, tylko teraz dziecka mi szkoda, mimo, że to dla niego tylko 20 min w autobusie, w moim przypadku dłużej bo najpierw muszę z przesiadką po niego zajechać ![]() Nikt mnie nie rozumie i wszyscy po cichu krytykują, że nawet dla dziecka "nie chce mi się poświęcić" ![]() Rok temu przed powrotem do pracy wykupiłam nawet 3h jazd doszkalających z instruktorem, tym bardziej, że mieszkam w Katowicach a prawko zdawałam w Piotrkowie. ![]() No i właśnie ta myśl, że to Katowice też mi nie pomaga ![]() Jestem znowu na etapie szukania instruktora bo już chyba jakimś cudem musze się przełamać. Piszę tu do Was dlatego, że jak już wcześniej napisałam nikt mnie nie rozumie i miałam potrzebę się wygadać. Trochę chaotycznie, przepraszam ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2488 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z mojego doświadczenia: nie jeździłam samochodem prawie 10 lat, zdawałam prawko w moich rodzinnych stronach, w 45-tys miasteczku. W zeszłym roku postanowiłam, że koniec, przecież nie jestem glupsza niz większość ludzi a skoro oni mogą jeździć to ja też dam radę! Zaczęłam od przeczytania przepisów i książki dla kursantów, pytałam męża o to jak zachować się w danej sytuacji na dużym skrzyżowaniu. I powoli zaczęłam, nie brałam lekcji z instruktorem, zaczęłam od jeżdżenia z mężem naszym autem. Obecnie jeżdżę już sama, mam za sobą nawet 170km trasę, dojeżdżam też do pracy (a mieszkamy w Krakowie, także ruch tutaj jest duży). Nie jestem mistrzem kierownicy, nie lubię parkować ale jakoś to idzie! Teraz będziemy zmieniać samochód i też się tego boję ale wiem, że sobie poradzę! Uwierz w siebie i próbuj, nie ma innej drogi! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2489 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2490 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio się trochę zdenerwowałam i dostałam nauczkę. U mnie w mieście jest taka mała uliczka z której ciężko wyjechać kiedy jest ruch, zawsze staram się kogoś przepuścić, zwłaszcza jak widze jaki korek. Jak zawsze zatrzymałam się żeby kogoś przepuścić i starsi panowie przejechali zaczęłam ruszać za nimi a tu nagle wyjeżdża młody chlopak, na oko 19lat wpycha się i śmieje się prosto w twarz. Dobrze, że udało mu się zahamiwac i nic się nie stało. Gdybym jechała starym autem to byłoby mi wszystko jedno. Nie znoszę takiego cwaniactwa i chamstwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:07.