|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kiedy zrobić test ciążowy? - wątek zbiorczy
Jutro z rana robie test 3mac mocno kciuki prosze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2462 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 |
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny
Pisałam na forum kilka miesięcy temu, staramy się z mężem o dziecko, od około 6m-cy z tym, że nie zbyt często ![]() ![]() Ale przychodził okres. Wszystko to było jakby za bardzo mechaniczne, na pamięć znałam wyliczenia, dzień okresu i to mnie chyba blokowało, być może współżyliśmy troszkę za późno, bo jak na moje 27dniowe cykle to po 11,12 dc. W tym cyklu postanowiłam, że nie będę nic obliczać, kiedy okres itd. Współżyliśmy 2x i 1x w odstępie 1-2dni, 2x przypadło na 11dzień cyklu(to zapisałam ![]() ![]() Na nic się nie nastawiałam ![]() Jak dziś byliśmy u lekarza to jest 2 dzień spóźniającego się okresu, przy moich cyklach to się raczej nigdy nie zdażyło, 1 dzień żadko,ale 2... Od 2 dni czuję się tak jakbym miała dostać okres, dziwne uczucie w dole brzucha itd. Pani doktor chciała mi robić betę, ale stwierdziłam, że poczekam jeszcze, powiedziała też, żeby się jeszcze wstrzymać z domowym testem, bo może być za wcześnie. Ale, że miałam takie tanie testy z allegro w domu to zrobiłam, pierwsze owulacyjnym(miałam dużo ![]() 2 kreska nie tak wyraźna jak 1, ale bardzo widoczna ![]() Nie wiem, poczekam dalej ![]() Kiedy powinnam się umówić do ginekologa i jakie badanie może potwierdzić ciążę, oprócz badania krwi? Jest to 20dzień od współżycia. Czy przed świętami można zrobić usg? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 |
Raczkowanie
|
Kamel normalnie rewelacyjna wiadomosc,3mam kciuki!!!
![]() jeannet88 rowniez 3mam mocno,powodzenia i daj znac ![]() moonia1992 ,ja wcale tak nie mysle,ale byl taki moment,ze myslalam o najgorszym,ale teraz wiem ze wszystko gra ![]() Za wszystkie Was 3mam mocno kciuki i zycze powodzenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2465 |
Wtajemniczenie
|
Toska28-uwazaj na siebie,nie przesilaj sie w ogole!!Niestety poczatki ciazy sa ciezkie,plod jest malenki.Ale na pewno bedzie dobrze
![]() Kamel-Wyglada na to,ze sie w koncu udalo ![]() Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze testy,oby byly II krechy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2466 |
Raczkowanie
|
ja chyba nie bede czekac z testem i pojde odrazu do ginekologa....najwyzej sie dowiem co mi dolega jesli w ciazy nie jestem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2467 |
Zadomowienie
|
Toska, dbaj o siebie i maleństwo, myśl pozytywnie i nie zamartwiaj się, będzie dobrze
![]() Kamel to wgląda na to, ze się wam udało, narazie po cichutku, ale gratuluję ![]() ![]() ![]() Ja @ powinnam miec 2 dni temu, jak się nie pojawi jeszcze przez 5 dni to idę do gin na USG. Wiecie co dziewczyny, jakoś nie czuje sie że mogę być w ciąży,nie mam w sobie takiego przeczucia, instynktu, nie wiem jak to nazwać... ![]()
![]() |
#2468 |
Raczkowanie
|
no a ja mam to przeczucie... ale juz czytalam o ciazach urojonych itp... wiec sama juz nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2469 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za miłe słowa
![]() ![]() Ja dziś zrobiłam 2 testy, jeden z allegro taki tani i jeden z apteki, obydwa wyszły pozytywnie, 2 kreska mniej wyraźna ale bez wątpliwości. Dziś już 3 dzień spóźniającego się okresu, a to sie nigdy nie zdarzyło ![]() Okres ostatni miałam 11listopada, 21 współżycie, chciałabym zrobić usg zaraz przed świętami, chciałabym pokazać rodzicom pod choinkę, bo jeszcze nikt nie wie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2470 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie sadze zeby u Ciebie po tak krotkim czasie bylo cokolwiek widac,ale mozesz sie zapytac ginekologa. GRATULUJE ![]() ![]() Edytowane przez Toska28 Czas edycji: 2010-12-11 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2471 |
Raczkowanie
|
niestety tez wyszedł negatywny do tego mocniej plamiłam
![]() chyba jednak tym razem sie nie udalo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2472 |
Rozeznanie
|
Hejka
![]() ![]() ale mam takie dziwne przeczucie....sama nie wiem.....myślicie że mogę być w ciąży pomimo negatywnego wyniku testu??a może mam paranoję......? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z testami roznie bywa,nie sa do konca wiarygodne. Poczekaj jeszcze ok tygodnia,jak @ nie przyjdzie,powtorz test. Zycze powodzenia ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
Szkoda,ze tym razen nic z tego nie wyszlo,ale nie martw sie i glowa do gory! Moze uda sie nastepnym razem.Nie ma to jak pozytywne nastawienie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2474 |
Zadomowienie
|
Zrobiłam dzisiaj test i wyszedł negatywny
![]() No nic, tym razem się nie udało.
![]() |
#2475 |
Raczkowanie
|
ja mam nadzieje jutro zalatwie wizyte u lekrza...boje sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2476 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat Tosiaczek: "Mam nadzieję, że u Ciebie 2 nie nadejdzie i będziecie mieli ten piękny prezencik na Święta ![]() ![]() Justyna - dacie radę! mam nadzieję że już TYM razem ![]() U mnie wtedy to jeszcze były czasy gdy regularnie jeździłam na monitorowanie cyklu (jak widać - nic nie dało ![]() ![]() a powiedzcie mi jakie badania może zlecić lekarz - zarówno mnie jak i M. (do tej pory ja byłam tylko na "standardowych" + monitorowanie cyklu przez kilka m-cy, a M. miał tylko badane nasienie) - coraz częściej zaczynam myśleć żeby może hormony zbadać...albo sama już nie wiem co... relanium dla M. żeby się odstresował trochę, wyluzował...może to nas blokuje ![]() Tosiaczku, może rzeczywiście zbadaj się wzdłuż i wszerz? Rzeczywiście, starania są bardzo stresujące, dla mnie na szczęście tylko w ost. tygodniu przed @. kiedy już zaczynam sobie robić testy ![]() U mnie mąż wrócił w pt, ale w nocy, a po drodze miał kraksę, zderzak odpadł prawie, ale przymocował go ekspanderem i przyjechał- na szczęście nic się nie stało (znaczy, w drodze, bo w nocy owszem). Wydaje mi się, że to jednak było za późno, ale co zrobić??? Mimo wszystko mam nadzieję i to niemałą.... Dziękuję za wszystkie życzenia!!! ![]() Cytat:
Ja też, jak odstawiam niezdrowe rzeczy, to całkiem- nie potrafię "trochę"- trzymaj się!!! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Nie jestem przesądna. To przynosi nieszczęście. BRULION MALARSKI. Justyna Neyman. http://justynaneyman.blogspot.com/ Edytowane przez justynaneyman Czas edycji: 2010-12-12 o 20:10 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2477 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mąż (partner) to nie kobieta przecież, a kobieta kobiete zrozumie najlepiej ![]() ![]() No to życzę powodzenia po tych nocnych starankach ![]() @ jeszcze nie przyszła to 3 dzień opóżnienia ![]() Dzisiaj złapałam sie na tym że zjadłam kawałek ciasta, po czym gdy przełknęłam ostatni kes naszła mnie straszliwa ochota na ogórka mocno kiszonego i zjadłam 2 na raz ![]() w ogóle ostatnio non stop chodzą za mna kiszone ogórki, jem je codziennie do obiadu, na kanapkę jako dodatek, lub sam jako przekaska, a najlepsza jest ta mega kwaśna woda ogórkowa ![]() Dziwne ![]() Ech, moze to sobie wszytsko sama juz urajam, taka autosugestia... ![]()
10.06.2009 ![]() 24.12.2009 ![]() 21.08.2010 ![]() Edytowane przez Atila Czas edycji: 2010-12-12 o 21:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2478 |
Zakorzenienie
|
A może...kwaśny ogór lepszy od testu??? Czego serdecznie Ci życzę
![]()
![]() |
#2479 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny !
Wcześniej pisałam, że brzuch mnie pobolewał, testu jeszcze nie robiłam. A teraz cisza ani na okres mnie niebbierze ani na nic !!!! Toska28 uwarzaj na siebie napewno będzie dobrze !
![]() |
#2480 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Powiem Wam teraz o co chodzi. W ostatni weekend(poprzedni,nie liczac tego) poprosilam meza,by pomyl naczynia po obiedzie(uwielbiam gotowac i zawsze jest mnustwo naczyn).Biedak myl je ponad godzine. W tygodniu po pracy byl zamowic zmywarke(ja nic o tym nie wiedzialam,dopiero w sobote mi przywiezli ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Justyna ,jak narazie woda i soczki o dziwo wystarczaja.To chyba przez ostatnie zdarzenie juz mnie nie ciagnie do innych.... Kochana,a kto wie czy tym razem sie nie udalo.Ja Ciebie podziwiam,bo nie umialaby tak sobie mierzyc dni plodnych.Chyba bym osiwiala z nerwow. Ja za Ciebie zawsze 3mam kciuki! ![]() Edytowane przez Toska28 Czas edycji: 2010-12-13 o 09:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2481 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do dni płodnych i pomiarów, no cóż. Nie ja jedna sobie staram radzić- ale muszę się farbować ![]()
![]() |
![]() |
#2482 |
Zakorzenienie
|
Tośka to nieźle masz
![]() A ja mam test w torebce ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2483 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do przebic pradu,to niestety nic nie da rady zrobic,bo to stare budownictwo ponoc i sasiedzi tez tak maja.Maz w calym mieszkaniu wymienial instalacje,bo jak sie wprowadzilismy,to w jednym pokoju cos sie zarzylo w gniazdku,ale nowa instalacja nic nie da,skoro uziemienia w budynku brak ![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
![]() Wiem jak to jest,gdy sie pragnie ciazy.Poprostu nie mozna sie powstrzymac by nie zrobic testu.Powodzenia i jakby co,to daj nam znac co wyszlo ![]() Edytowane przez Toska28 Czas edycji: 2010-12-13 o 10:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() to już 5 m-cy minęło? ![]() ![]() cieszę się że czujesz się dobrze i że nie ma żadnych sensacji ![]() 3maj się cieplutko i dbaj o siebie i Maleństwo ![]() ![]() Tośka - uważaj na siebie!! ![]() ![]() ![]() Kamel - GRATULUJĘ! ![]() ![]() Justyna, lilitnn, Dotka81, Atila, Niepokorna i reszta których nie wymieniłam, a które tez czekają z niecierpliwością na 2 kreseczki - 3mam mocno kciuki i czekam na dobre wieści ![]() ![]() ![]() ech, ja w grudniu mam też urodziny...więc jak nie na Święta (choć te są później) to na choć na ten dzień baaaardzo baaardzo chciałabym otrzymać taki wspaniały prezent... ![]() ![]() jak pisałam wcześniej - nie liczę, nie badam, nie mierzę... (choć jak znam mojego męża - on przypuszczalnie "próbuje coś poobliczać ![]() ostatnio pobolewa mnie wieczorem brzuch - i to mnie trochę martwi, bo nie wiem czy od stresu czy od czego?!?? dziś tez biegam do toalety co chwila - ale to na pewno nie TO, bo nie zdążyliśmy się jeszcze "starać" w tym cyklu (delegacje, delegacje...a potem jeszcze choroba mojej drugiej połówki... ![]() jak niektóre z Was, ja też mam dostać @ w okolicach Świąt - ale biorąc pod uwagę fakt, że moje cykle ostatnio maja tendencję do "wydłużania sie", może sie to przesunąć (i jak znam życie - pewnie zacznie sie w Sylwester ![]() ![]() qrcze! jak to zrobić, żeby faktycznie "wrzucić na luz"?? macie jakaś sprawdzoną metodę?? ![]() ![]() ![]() ![]() ostatnio mam tak, że łapię się na tym, że co pomyślę o Dziecku, to w ryk ![]() ![]() czy to może już jakiś "zalążek niby-depresji" wynikającej z bezsilności?? ![]() PS - a jakie badania może zlecić lekarz?? (np. hormony?) - jak wyglądają takie badania? Któraś z Was miała już takowe przeprowadzane?? z góry dzięki za odp. ![]() pozdrawiam Was wszystkie cieplutko - i jeszcze raz powtarzam, że 3mam baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo moooooocno kciuki za dobre wieści u wszystkich ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pa pa ![]()
![]() |
![]() |
#2485 |
Zakorzenienie
|
Mnie coś zaczyna pobolewać to i tamto jak przed @
![]() ![]()
![]() |
#2486 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Podobno wiek ciąży liczy się od 1 dnia ostatniej@ czyli u mnie 11listopad. Czyli według tego: 17 listopad- 1 tydzień 24listopad- 2 tydzień 8 grudzień- 4 tydzień 15 grudzień- 5 tydzień (dziś mamy 13 grudnia) 22 grudnia -6 tydzień A na 23 grudnia przed Wigilią umówiłam sie na wizytę u ginekologa więc byłby to 6tydzień, nie wiem czy nie nagmatwałam za bardzo ![]() Czyli na wizycie byłabym ewentualnie w końcu 6 tygodnia? i byłoby coś widać na USG? ![]() ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Ja przez 3 dni w okolicach spodziewanej @ czułam się dokładnie jak przed@, a teraz jest 6 dzień spóźnienia ![]() ![]() Ale jak teraz mąż o mnie dba ![]() Dowiem się wszystkiego 23 grudnia na wizycie, rodzice jeszcze nic nie wiedzą ma to być prezent pod choinkę ![]() Tosiaczek_1 PS - a jakie badania może zlecić lekarz?? (np. hormony?) - jak wyglądają takie badania? Któraś z Was miała już takowe przeprowadzane?? Ja zrobiłam sobie badanie na prolaktynę, podobno jest ważna w ciąży, ale jak mam dodatkowo guza na tarczycy, nie pamietam czy to mia tylko z tym związek, w każdym razie wyszło ok. Jakieś pół roku temu porobiłam sobie sama badania prywatnie, różne-krwi, moczu, prolaktynę, hormony tarczycy, toksoplazmozę-koty, mąż miał badania nasienia w sumie 2 razy, bo 2 raz posiew ![]() Nie ukrywam, że chciałam rozpocząc starania tak aby termin porodu wypadł w chłodne miesiące, więc mieliśmy jeszcze z miesiące "odpoczynku", ale, że akurat wyszło przytulanko i stwierdiłam wtedy, ze mi się teraz aż tak nie spieszy, że moze byc za 2 miesiące, no poprostu nie miałam takiego parcia, i na luzie chyba się udało ![]() Ogromny wpływ ma głowa ![]() ![]() I jeżeli ktoś ma takie cykle jak ja 27dniowe, to zaczynać już od 10-11dc ![]() ![]() Ps. A jutro lub pojutrze pójdę na badanie krwi ![]() Edytowane przez Kamel Czas edycji: 2010-12-13 o 14:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2487 |
Raczkowanie
|
Kamel.Jezeli pokazala sie 2ga kreseczka,to gratulacje! Z obliczen wychodzi ze Jestes w 2tygodniu+4dni.Porod wychodzi na 18 sierpien
![]() Ja ostatnia @ mialam 20go pazdziernika,takze jestem w 5tyg+5dni ![]() Pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- 23go,Bylabys rowno w 4tym tygodniu. Mysle,ze jakies szanse na zobaczenie plodu przez usg istnieja,ale to zalezy duzo od sprzetu i od lekarza,bo niektorzy nie chca tak szybko badac. Edytowane przez Toska28 Czas edycji: 2010-12-13 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego od Nowego Roku zrobię to samo. ![]() Tosiaczku, trzymaj się, życzę Ci z całego serca, staranie się o dziecko, jeśli nie ma rezultatów jest potwornie stresujące, wyczerpujące. Przynajmniej my tutaj musimy się wspierać i dodawać sił, bo mężczyźni lepiej chyba, żeby nie wiedzieli, że to nas, kobiety, tak wiele kosztuje...przynajmniej MÓJ mówi, że to ma być radosne i szczęśliwe (staranie o dziecko) a ja mam ochotę zasadzić mu kopa w tyłek!
Nie jestem przesądna. To przynosi nieszczęście. BRULION MALARSKI. Justyna Neyman. http://justynaneyman.blogspot.com/ Edytowane przez justynaneyman Czas edycji: 2010-12-13 o 14:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2489 |
Raczkowanie
|
Termin porodu obliczany od dnia ostatniej miesiączkiPierwsza metoda wyliczania terminu porodu, zwana regułą Nawegelego, polega na obliczeniach od ostatniej miesiączki. Żeby skorzystać z tej metody oczywiście musisz znać dokładną datę rozpoczęcia się ostatniej miesiączki, a także długość swojego cyklu miesiączkowego.
Jeśli masz już te dane możesz przystapić do obliczeń według poniższego wzoru: pierwszy dzień ostatniej miesiączki + 7dni - 3mce + 1rok +/- x1 dni = przewidywany termin porodu gdzie x oznacza różnicę dni cyklu kobiety od cyklu wzorcowego 28 dniowego II. Termin porodu obliczany od daty poczęcia Jest to bardziej skomplikowana i mniej wiarygodna metoda, ze względu na trudność dokładnego określenia dnia, w którym doszło do zapłodnienia. Jeżeli jednak dysponujesz taką informacją należy skorzystać z podanego poniżej wzoru: data poczęcia - 7 dni - 3 miesiące + 1 rok= przewidywany termin porodu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2490 |
Przyczajenie
|
witam
mam miesiączkę ale nie jestem pewna czy nie jestem w ciąży kiedy można zrobić test i czy jak mam miesiączkę a jestem w ciąży czy test pokaże prawidłowy wynik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:27.