![]() |
#2461 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
ryba to nie "mięso", to zwierzę, dla mnie nie ma "mięsa", są zwierzęta
![]() też spotkałam się z semi, uważam, że to głupota. za to szanuję wegan, kocham ich i podziwiam i zazdroszczę jak cholera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2462 |
Raczkowanie
|
Oj z rybami i owocami morza to jest odwieczny problem. Nie wiem czemu ludziom wydaje sie, ze to nie sa zwierzeta. Byc moze dlatego, ze w religii katolickiej rybe uznaje sie za postna potrawe? A juz jakies tam owoce morza? Kto by sobie nimi glowe zaprzatal, przeciez to OWOCE
![]() Mnie osobiscie nie przeszkadza, jak ktos przestaje jesc 'mieso'* i podjada 'owoce morza' czy ryby. Ale nie powinien wtedy mowic ze jest wege. Bo wprowadza w blad innych ludzi. Wegetarianizm polega na nie jedzeniu miesa (cial) zwierzat (i produktow uzyskiwanych poprzez zabicie zwierzecia). Dopuszcza mleko, jaja, miod i te produkty, ktore nie przyczyniaja sie bezposrednio do smierci zwierzat. Czyli np. welna owcza teoretycznie jest wege, ale korzuch juz nie. Jesli ktos jest wege, bo nie lubi miesa lub ze wzgledow zdrowotnych, to ok. Nie przeszkadza mi to jaka ma 'ideologie', bo zawsze to kolejne ocalone (niezjedzone) zwierzeta. Ale jesli w weekendy podjada krewetki, to dla mnie to juz nie jest wege. Bo to tak jakby weganin podjadal zolty ser. No i tak jak pisalam, to wprowadzanie w blad innych ludzi. Bycie wege jest moze tez jakas moda i jak ktos nie ma odpowiedniej motywacji, to jest mu bardzo ciezko. Stad moze tacy 'wegetarianie' podjadajacy ryby? Nie wiem. Ja w kazdym razie uswiadamiam ludzi, ze jesli ktos je ryby to nie jest wege. Mnie wiele razy pytano czy kurczaka tez nie jem ![]() ![]() *Celowo wzielam ten wyraz 'mieso' w cudzyslow. Ja wiem, ze ryby to zwierzeta i dla mnie tak naprawde rybie mieso to mieso takie samo jak z innych zwierzat. Chcialam napisac tak jak mysli wiele osob, ktore rozgraniczaja na ryby i mieso. Jako ciekawostke napisze, ze w sredniowieczu mnisi w dzien postu mogli jest tylko zwierzeta wodne. I za takie zwierzeta uznano krolicze plody, bo zyja w srodowisku wodnym(!?!). Czyli potrafili naginac sobie ideologie dla swojej wygody. Nie ma potrzeby, zeby dla wegetarianizmu rowniez pojawialy sie takie 'wyjatki'. Bo wege jestesmy z wlasnej woli. To nie religia, w ktorej przestrzegamy narzuconych przykazan. To przeciez wychodzi z nas samych, z naszego sumienia, ze wzgledow etycznych.
Edytowane przez Babushka Czas edycji: 2010-10-03 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z wypowiedzią poprzedniczki, nawet nie wetknę nigdzie przecinka!
A co do takich ciekawostek - nie gorsz ludzi, zwłaszcza tutaj, ja dopiero co kolację zjadłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 |
Konto usunięte
|
bo jeszcze kilka(dziesiąt?) lat temu nawet naukowcy mysleli, ze ryby nie odczuwaja bolu, bo maja slabo rozwiniety uklad nerwowy, nie?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2465 |
Zadomowienie
|
Moja ciocia na wakacjach bardzo się zdziwiła dlaczego nie chcę jeść gołąbków z ziemniakami i pasztetem. 'Jak to ona nie je pasztetu?! Przecież to nie mięso'. Chodziło jej o to, że skoro coś jest zmielone to ja uznam to za 'jadalne'
![]() Dla mnie nie ma podziału na zwierzęta, które można jeść, a które nie. Kura, świnia, krowa czy ryba każde z nich jest żywym stworzeniem, które ma prawo żyć i człowiek nie może dla swojej zachcianki mu go zabierać. Moja koleżanka w piątek stwierdziła, że kocha zwierzęta i spokojnie je tylko kurczaka, ale świnię czy królika to szkoda(ale też je jada). 'Bo co tam taki kurczak...' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2466 |
Rozeznanie
|
kurczaki to mają chyba najbardziej przechlapane :/ no i karpie na święta
![]() |
#2467 |
Konto usunięte
|
Tak, coś takiego potrafi działać na nerwy. Mimo wszystko staram się pozostać spokojną, nie psuć sobie humoru, i zamiast się unosić pytam się o niektóre prawy, rozmawiam.
Chociaż zależy jeszcze z kim rozmawiam. Są takie osoby, z którymi na każdy temat dyskutuję zacięcie, niemal się wykłócając.. Mniejsza o to, po prostu nie potrzebuję, aby ludzie myśleli o mnie jako o osobie przeczuloną na punkcie wegetarianizmu. Bo że normalnym szaraczkiem nie jestem, to wiadoma sprawa, ale po co wyrabiać u ludzi błędne stereotypy (choć w przypadkach niektórych osób pewno nie są tak mocno błędne...)? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2468 |
Zadomowienie
|
a kawior jest wegetarianski?:d
moj kumpel jezeli ktos wyjedzie cos 'madrego' o rybach reaguje mniej wiecej tak: ' jak to ryba to nie jest mieso?! to przeciez zwierze, jak to nie?! a co to ku*wa jest?! to je, spi, sra, rucha, wiec to kur*a jest zwierze i mieso!" (pewnie ban sie posypie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2469 |
Rozeznanie
|
ja dyskutuję tylko z ludźmi na poziomie, którzy chcą się dowiedzieć dlaczego przeszłam na wege itp. rozmów zaczynających się od: 'ryba to nie zwierzę' i tym podbnych w ogóle nie podejmuję, dla swojego zdrowia psychicznego, ponieważ musiałabym się bardzo zdenerwować, szybko się z resztą denerwuję (głupota ludzka denerwuje mnie chyba najbardziej na świecie) i staram się omijać stresowe sytuacje...
![]() |
#2470 |
Raczkowanie
|
Ech, mnie za to najbardziej wkurza taka antropocentryczna postawa - jestem człowiekiem, mam pierwszeństwo przed wszystkimi innymi istotami, jestem prawie że bogiem na ziemi... stąd właśnie postawa nadrzędna wobec zwierząt:/ A najgorsze jest to, że wiele religii świata utwierdza w tym przekonaniu. Bo przecież chrześcijański (i żydowski) Jahwe ze Starego Testamentu nadał człowiekowi moc panowania nad zwierzętami - mamy uczynić je sobie poddanymi. Ale jeśli tak to widział - że mamy je beztrosko zabijać, prześladować i przyczyniać się do ich cierpienia - to ja dziękuję za takiego boga.
Ja się zawsze pytam - kto do cholerki dał nam prawo do decydowania o życiu czy śmierci innych, nie tylko ludzi? Według kogo jesteśmy najwspanialszą i najbardziej godną szacunku rasą na ziemi? Ktoś pytał geparda, jaszczurkę albo myszołowa o zdanie? Nie. Jesteśmy cudowni i najważniejsi tylko według samych siebie. Im dłużej nad tym myślę, tym częściej dochodzę do smutnego wniosku - że człowiek jest rakiem toczącym tę planetę. Było pięknie, a później pojawili się ludzie.
![]() |
#2471 |
Rozeznanie
|
O! Nie wiedzialam ze jest taki watek na wizazu
![]() Mnie tez denerwuja ludzie ktore biadola nad faktem ze jestem wege i tacy ktorzy szukaja zaczepki - bo to ogolnie rzecz biorac to nie ich sprawa co jem. Wyniki badan mam dobre, gdybym naprawde 'robila sobie krzywde' juz by cos wyszlo w badaniach po tych 5 latach.
![]() |
#2472 |
Konto usunięte
|
witaj!!! ja tez mam niezle wyniki, lepsze nawet niz wtedy, gdy jadlam mieso, tylko kosci mi jakos slabsze sie zrobily i poziom zelaza w dolnych granicach rozsadku
![]() o, co do kawioru - jak to jest? bo skoro ktos je jaja, to jak z kawiorem? bo nie ogarniam tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 |
Raczkowanie
|
W życiu nie jadłam kawioru i nawet nie mam specjalnej ochoty żeby go próbować
![]()
![]() |
#2474 |
Konto usunięte
|
o cholera, dobrze,ze nie lubie kawioru
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2475 |
Zakorzenienie
|
poza tym kawior to ohyda ... miałam nieprzyjemność jeść go dawno temu i był naprawdę paskudny
![]() ![]() nie dziwię się że wszyscy smakosze zapijają go wódką lub szampanem, na trzeźwo chyba byłoby ciężko ![]() także nie ma czego żałować ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 |
Zadomowienie
|
o jaaaa... nie wiedziałam, że to się tak 'zdobywa'
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2477 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Taki trochę offtop, ale sprowadza się to do jednego: człowiek jest jak Paris Hilton - trochę go 'poniosło' i myśli, że jest najwspanialszy i wszystko mu wolno. ps. co do kawioru, nigdy nie jadlam, i bardzo się cieszę, nie wiedzialam kiedys nawet, co to jest, ale wyglądało to dla mnie zawsze obrzydliwie. przypuszczam, że ludzie jedzą to na siłę, bo wydaje im się, że są wtedy luksusowi.
WW Start - 16.03.2016r. - 61,3kg Ważenie 1 - 23.03.2016r. - 60,4kg Edytowane przez dragon_she Czas edycji: 2010-10-05 o 23:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2478 |
Konto usunięte
|
Ja osobiście mam nieco odmienne poglądy. Ale do jednego wniosku z Waszymi się sprowadzają
![]() Ogólnie, moje rozważania krążą wokół natury oraz kultury. Człowiek wedle mnie także jest zwierzęciem. Nie lubię, wręcz nie cierpię tradycyjnego podziału organizmów: rośliny-zwierzęta-człowiek. Ale mniejsza o same określanie przeze mnie człowieka zwierzęciem. Chodzi mi o to, że natura pozostaje naturą tylko do pewnych granic. Zwierzęta mięsożerne zdobywają pożywienie w sposób.. godny ocenzurowania na tym wątku ![]() Człowiek poniekąd także przynależał do zwierząt z natury mięsożernych (choć wg mnie - i nie tylko! - nie było tak zawsze). Tylko że między zwierzęciem żyjącym w sposób bardziej prymitywnym niźli ludzie, a samymi ludźmi jest różnica spora. Bóg dał człowiekowi rozum, jak twierdzą osoby bardziej religijne, czy też wedle mnie ludzie wykształcili przez tysiące lat kulturę, nauczyli się hodować rośliny, wykształcili u siebie jakieś wartości etyczne - więc winni żyć zgodnie z etyką, a nie z pierwotnymi instynktami (czy już teraz może jest to tylko wygoda..?). Właśnie wegetarianizm daje mi możliwość połączenia w moim życiu kwestii etycznych i natury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2479 |
Konto usunięte
|
a ja lubie taki podzial
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co do zwierzat miesozernych, to przeciez to normalne, nie upoluja - zgina. czlowiek zas moze przezyc bez miesa. wolny wybor. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2480 |
Rozeznanie
|
właśnie, zwierzęta muszą jeść inne zwierzęta, taka natura
a poza tym mój wegetarianizm wziął się nie z tego, że ludzie jedzą zwierzęta, tylko w jaki sposób je zabijają.... bo to co się dzieje w rzeźniach to są tortury. zadać śmierć można szybko i prawie bezboleśnie, ale na to nie ma czasu w rzeźniach nastawionych na zysk... zastanawiam się tylko, jacy ludzie tam pracują? chyba tylko degeneraci :/
![]() |
#2481 |
Konto usunięte
|
nie wyobrazam sobie tego
![]() a tak w ogóle, to jak juz bede chciala wyjsc za mąż, to chcę męża wege ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2482 |
Raczkowanie
|
kaguya, najwięcej facetów vege jest chyba wśród hardcore'owców
![]()
![]() |
#2483 |
Konto usunięte
|
ciekawe,czy znajdzie sie got-milosnik anime-wegetarianin
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2484 |
Konto usunięte
|
Znam tylko kilku wege gości... Faceci chyba po prostu mniej się z tym obnoszą.
I raczej do harcore'wców nie należą, prędzej takie wolne duchy, indywidualiści, artyści. W sumie w takich środowiskach ja sama się obracam. I prawie każdy z moich wege-znajomych ma długie włosy, jeden nawet dredy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2485 |
Zadomowienie
|
ja znam kilku wege facetow
![]() jeden z klasy - dredy ('naturalne';p) i rasta drugi rok starszy ze szkoly - dredy i rasta ![]() kumpel z innej szkoly - ma krasta wiec mozna powiedziec ze dredy ;p i punk ![]() moj byly - dredy i punk o kurde, wszyscy dredy?;d nawet sie nad tym nie zastanawailam ![]() wsrod rasta i punkow zebralo sie troche takich ludzi. w sumie to ladnie sie to rozpowszechnia - ostatnio jak byl oncert na urodziny skłotu był nawet wege bar ![]()
![]() |
![]() |
#2486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2487 |
Konto usunięte
|
Widzicie, jak to pięknie się składa?
Ja też sama miałam mieć dredy, ale znajomy, który miał mi je zrobić, wyjechał na jakiś miesiąc z miasta i nie doszło do skutku. A byłoby z czego dredy robić ![]() Ale teraz nawet się cieszę z tego powodu, bo z drugiej strony szkoda mi takich długich włosów, postanowiłam, że hoduję na jeszcze dłuższe. Jak na razie stanęło mi na ponad 0,5 metra długości, ale ja poczekam, nigdzie mi się nie spieszy... Kaguya, mieszkasz może na Litwie? Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2010-10-07 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2488 |
Konto usunięte
|
Mój TŻ- wegetarianin też ma długie włosy
![]() ![]() ![]() ![]() Chociaż tak z drugiej strony, to jak przechodził na wegetarianizm te 6-7 lat temu był łysy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2489 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() macie szczęście, ja nie znam ani jednego faceta wege, i tylko jedną wege-dziewczynę w ogóle się nie obracam ' w kręgach ' ![]()
WW Start - 16.03.2016r. - 61,3kg Ważenie 1 - 23.03.2016r. - 60,4kg Edytowane przez dragon_she Czas edycji: 2010-10-07 o 22:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2490 |
Konto usunięte
|
Ja w samym moim liceum mogę wymienić kilkanaście albo i z dwudziestu wege-znajomych
![]() A na wege faceta to już podświadomie się naparłam. Jeśli nie znajdę.. hm, "gotowego", to nie zawaham się użyć wszystkich moich wpływów, aby namówić i przekonać faceta do wegetarianizmu. To akurat jest bardzo ważne w moim życiu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.