Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-15, 15:07   #2461
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III

Ja nie piorę w proszku, bo mnie potem skóra swędzi i w ogóle mam wrażenie, że płyn/kapsułki lepiej dopierają.

Nie umiem nauczyć domowników odłączania ładowarek od kontaktu
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 15:30   #2462
Konkardia
Wtajemniczenie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III

U nas na szczęście i ja i mąż byliśmy tak nauczeni. Nie poganiamy się więc wzajemnie Ale wszystko da się zrobić!
2018: 29; 2019: 9; 2020: 20; 2021: 6
Konkardia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 15:37   #2463
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
- kupowanie dużych opakowań, do prania kapsułki zamiast proszku/żelu
Akurat z tego co się orientuję, to kapsułki wychodzą drożej, niż proszek czy płyn.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 15:43   #2464
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
Akurat z tego co się orientuję, to kapsułki wychodzą drożej, niż proszek czy płyn.

Nie bój nic, producenci proszków i płynów też dbają o swoje interesy dzięki funkcji którą posiada moją pralka, wiem już na pewno, że dawki podawane na opakowaniach proszków itp. są przeważnie mocno zawyżone - ja oczywiście korzystam z tej wiedzy i do pralki pakuję tylko tyle płynu czy proszku, ile naprawdę potrzeba. Często wychodzi to np. jedna trzecia dawki z opakowania. I dopiero wtedy, moim zdaniem, można mówić o prawdziwej oszczędności na środkach do prania

Edytowane przez lwia paszcza
Czas edycji: 2016-02-15 o 15:59
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 16:19   #2465
20160901857
Konto usunięte

ja jestem typowym Polakiem - zawsze mi się wydaje, że te zalecenia producenta to za mało i leję jak świr jakiś
Stary 2016-02-15, 16:29   #2466
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
ja jestem typowym Polakiem - zawsze mi się wydaje, że te zalecenia producenta to za mało i leję jak świr jakiś
Tak samo jak ja kiedyś ale ja nie lubię przepłacania za cokolwiek, a dodatkowo jeszcze nie podoba mi się, gdy ktoś chce mnie oskubać - a tak mi się kojarzy pisanie nie do końca prawdziwych informacji na opakowaniach

Czas edycji: 2016-02-15 o 16:30
Stary 2016-02-15, 16:33   #2467
nelyen
Zadomowienie

Cytat:

To idealny sposób na zmarnowanie pieniędzy 2 razy - na same środki piorące a potem na nową pralkę, bo sprzęty szybciej się psują jak muszą wypłukiwać tony piany robionej niepotrzebnie

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 16:52   #2468
CptCook
Zakorzenienie

Dzisiaj dowiedziałam się w pracy, że mogę rozliczać się w trybie 2tygodniowym i zastanawiam się czy to nie jest lepsza opcja dla mnie

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 17:29   #2469
20160901857
Konto usunięte

Na szczęście nie dorobiłam się jeszcze własnej pralki Ta w obecnym mieszkaniu zdychała już chyba kilka razy, ale oczywiście właściciel nie widzi potrzeby wymiany na nową

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Ta akurat średnio wymyślna, bo owsiana z certyfikatem gf - 13zł za 400g - 2 opakowania wzięłam, na mój gf chleb to jeszcze gryczana potrzebna i z tapioki/topinamburu - są jeszcze kokosowe, cieciorkowe, kasztanowe i jakieś gotowe mixy, ale do nich stosy dziwnych rzeczy są dodawane

wg mnie jest drogie i to bardzo, kwestia co jest rarytasem też jest dość dyskusyjna..... nas czekają przedszkolne wydatki (>1200/mc), fajnie by było zejść z kosztów żarcia nieco - dobrze, że lato idzie, to warzywa i owoce potanieją trochę. Czytam ten wątek o tanim jedzeniu (choć po 30 stronach mam nieco dosć już) i niestety się plasuję w top stawce jeśli chodzi o ilość przeżeranej gotówki, a też wydaje mi się, ze rarytasów nie jemy. Za to powalające jest to, co dziewczyny piszą, jeśli chodzi o ceny w poszczególnych rejonach kraju - nie wiedziałam, że mamy tutaj najdroższe warzywa i owoce, a dziewczyny nie mogły uwierzyć ile kg czegoś może u nas w sezonie kosztować, nie mówiąc już o kosmicznych cenach poza sezonem.

To faktycznie jesz niewiele, podwójna pierś z kurczaka to dla nas 1 obiad, warzyw na patelnię nie kupuję, bo sama wszystko ze świeżych robię. Pierogi to ostatnio moja słabość, bo znalazłam sklep z wszystko nie mającymi co nie mogę bezglutenowcami i wcinam - niewielkie, mrożone po 10 - zjadam na raz, pewnie z 14 to byłaby porcja w sam raz, bo mam pewien niedosyt - w zależności od rodzaju 14-17zł za 1o sztuk. Zwykłe to kiedyś robiłam, bezglutenowców nie, ponoć ciasto żeby się lepiło z tych bezglutenowych mąk to wyższa szkoła jazdy - pewnie byłby sens spróbować, ale obawiam się kosztownych błędów

dla mnie to potrafi być jedno wyjście do tesco po spożywkę niestety

no to ja podobnie
Jeszcze co do mąki - tak, bezglutenowe wymagają dodania albo większej ilości jajek albo po prostu skrobii ziemniaczanej. Ewentualnie, jeżeli ktoś nie unika glutenu, tylko ogranicza węgle to można zmieszać ze zwykłą mąką, żeby ciasto się skleiło.

Ja kupuję takie bez dodatków ((ale czyste, żadne miksy), one jednak są relatywnie drogie, w porównaniu z pszenną albo żytnią. Za to są o wiele zdrowsze, zwykła mąka to same bezwartościowe, zapychajace węgle i gluten. Chociaż ja akurat nie jestem anty glutenowa, nie zauważyłam żebym miała uczulenie.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2016-02-15 o 17:30
Stary 2016-02-15, 17:50   #2470
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Jeśli idzie o jedzenie słodyczy i przekąsek to pomogło mi stosowanie pojemników z IKEI. Wtedy odsypuję sobie troszkę do miseczki zamiast od razu zjeść opakowanie chipsów

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 18:41   #2471
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Na szczęście nie dorobiłam się jeszcze własnej pralki Ta w obecnym mieszkaniu zdychała już chyba kilka razy, ale oczywiście właściciel nie widzi potrzeby wymiany na nową

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Jeszcze co do mąki - tak, bezglutenowe wymagają dodania albo większej ilości jajek albo po prostu skrobii ziemniaczanej. Ewentualnie, jeżeli ktoś nie unika glutenu, tylko ogranicza węgle to można zmieszać ze zwykłą mąką, żeby ciasto się skleiło.

Ja kupuję takie bez dodatków ((ale czyste, żadne miksy), one jednak są relatywnie drogie, w porównaniu z pszenną albo żytnią. Za to są o wiele zdrowsze, zwykła mąka to same bezwartościowe, zapychajace węgle i gluten. Chociaż ja akurat nie jestem anty glutenowa, nie zauważyłam żebym miała uczulenie.
Glutenu nie jem w ogóle, nawet jak na przyprawach jest np. że może zawierać, to już takiej nie używam. Jajek też nie jem.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 21:12   #2472
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
Nie bój nic, producenci proszków i płynów też dbają o swoje interesy dzięki funkcji którą posiada moją pralka, wiem już na pewno, że dawki podawane na opakowaniach proszków itp. są przeważnie mocno zawyżone - ja oczywiście korzystam z tej wiedzy i do pralki pakuję tylko tyle płynu czy proszku, ile naprawdę potrzeba. Często wychodzi to np. jedna trzecia dawki z opakowania. I dopiero wtedy, moim zdaniem, można mówić o prawdziwej oszczędności na środkach do prania
Tylko, że w przypadku proszku czy płynu masz możliwość wybrać sobie odpowiednią ilość. W przypadku kapsułek nie da się chyba jej rozłupać i zrobić pranie z połowy . Moja pralka ma prania oszczędne, gdzie zużywa połowę wody albo prania na połowę wsadu i po co mam wtedy dawać całą tabletkę jak mogę dać odpowiednią ilość proszku, czy płynu. Powiem szczerze, że jakiś czas temu chciałam spróbować tych kapsułek, ale po przemyśleniu stwierdziłam, że to się kupy nie trzyma.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 21:31   #2473
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że w przypadku proszku czy płynu masz możliwość wybrać sobie odpowiednią ilość. W przypadku kapsułek nie da się chyba jej rozłupać i zrobić pranie z połowy . Moja pralka ma prania oszczędne, gdzie zużywa połowę wody albo prania na połowę wsadu i po co mam wtedy dawać całą tabletkę jak mogę dać odpowiednią ilość proszku, czy płynu. Powiem szczerze, że jakiś czas temu chciałam spróbować tych kapsułek, ale po przemyśleniu stwierdziłam, że to się kupy nie trzyma.
Mam podobne odczucia, jedyne co dla mnie przemawia za kapsułkami to fakt, że zajmują mniej miejsca, bo póki co w szafce nad pralką mam 4 wielkie pojemniki proszków.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2016-02-15, 22:40   #2474
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Mam podobne odczucia, jedyne co dla mnie przemawia za kapsułkami to fakt, że zajmują mniej miejsca, bo póki co w szafce nad pralką mam 4 wielkie pojemniki proszków.
Kup jeden uniwersalny płyn i już

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 00:08   #2475
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie między innymi dlatego ja też nie używam kapsułek
Ale duży karton to byłby dla mnie hardkor. Ciągle bym się irytowała, bo przez to, że używam detergentów tak mało, nie mogłabym się doczekać, kiedy sie wreszcie opakowanie skończy 5 kilo proszku starczyłoby mi na rok i byłabym wściekła, nużyłoby mnie to okropnie.

Czas edycji: 2016-02-16 o 12:58
Stary 2016-02-16, 07:34   #2476
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CptCook Pokaż wiadomość
Kup jeden uniwersalny płyn i już
Mam 2 proszki dla nas (Persil) i 2 dla dziecka (Jelp). Płyn miałam raz czy 2, ostatnio wywaliłam - ja wszystko prasuję, a nawet po 2 krotnym płukaniu w pralce jak prasowałam to na ciuchach pojawiały się takie połyskliwe ślady, jakby ślimak po nich przeszedł. Megawkurzające, musiałam to prać jeszcze raz. Dziwne, bo zapach płynu praktycznie nie był wyczuwalny, z proszkiem tak samo nigdy nie miałam, żeby pralka nie wypłukiwała go do końca.

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
Właśnie między innymi dlatego ja też używam kapsułek
Ale duży karton to byłby dla mnie hardkor. Ciągle bym się irytowała, bo przez to, że używam detergentów tak mało, nie mogłabym się doczekać, kiedy sie wreszcie opakowanie skończy 5 kilo proszku starczyłoby mi na rok i byłabym wściekła, nużyłoby mnie to okropnie.
Mam plastikowe pojemniki, do których przesypuję, wciąż używam tych samych proszków, nie mam ciśnienia, żeby wypróbowywać coś nowego - więc też nie rozumiem ciśnienia, żeby się skończyło - w sumie po co ma się kończyć, żebym musiała wydać kasę na kolejny?

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2016-02-16, 08:59   #2477
maaddzziiaa
Zakorzenienie

Dziewczyny, ostatnio się załamałam. Przyszedł mi rachunek za prąd. Pierwszy w obecnym mieszkaniu... 260zł- przy 2 osobach, mieszkanie 50m2, bez TV. Załamka Dobija mnie kuchnia elektryczna i czajnik
maaddzziiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 09:24   #2478
Maguda_
Kawaii strona mocy

Jest rozliczenie miesięczne? Jak rozumiem wynajmujecie? Pewnie właściciel pojechał z opłatami po taniości i dlatego tak stuka po kieszeni i za wszystko trzeba dopłacać. Chociaż szczerze jeśli to kwota za miesiąc to mnie dziwi, moi rodzice przy większym metrażu, tv, kuchence i piekarniku elektrycznym, czajniku, ekspresie do kawy, klimie i innym sprzęcie pożerającym dużo prądu mają mniejszy rachunek :/
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 09:42   #2479
Fufka
Zakorzenienie

Ja używam kapsułek bo zajmują mniej miejsca i nie martwię się, że daję za dużo proszku, a zawsze sypalam więcej, bałam się, że zawsze jest za mało.

A prąd byl zczytany z licznika, czy po poprzednim właścicielu? I czy to jest za 1 czy 2 miesiące?
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 10:09   #2480
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maaddzziiaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ostatnio się załamałam. Przyszedł mi rachunek za prąd. Pierwszy w obecnym mieszkaniu... 260zł- przy 2 osobach, mieszkanie 50m2, bez TV. Załamka Dobija mnie kuchnia elektryczna i czajnik
Uuuu dużo. Też bym się załamała. To chyba ta kuchenka, bo ja elektrycznego czajnika też sporo używam. Mnie też się wydaje, że coś dużo płacę. Mam prognozę zawsze na ponad 100 zł, też niecałe 50m 2 osoby. A moi rodzice metraż taki sam, 3 osoby, użycie sprzętów elektrycznych praktycznie takie samo i prognoza niecałe 70 zł. U mnie jedynie lodówka zużywa trochę więcej prądu (mam dużą, side by side, rodzice normalną) i piekarnika elektrycznego używam częściej (ja 1-2 x w tygodniu, rodzice może 2 razy w miesiącu), ale żeby różnica była aż taka znaczna...

Edit: przypomniałam sobie o zmywarce no to już teraz wiele się wyjaśnia

Edytowane przez iwona200
Czas edycji: 2016-02-16 o 10:47
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 10:13   #2481
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Wow, aż sprawdziłam i nam przychodzi w podobnym metrazu bez tv 1/2 (a myślałam że to jest dużo). Wyrzućcie czajnik i kupcie zwykły emaliowany
Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
Ja używam kapsułek bo zajmują mniej miejsca i nie martwię się, że daję za dużo proszku, a zawsze sypalam więcej, bałam się, że zawsze jest za mało.

A prąd byl zczytany z licznika, czy po poprzednim właścicielu? I czy to jest za 1 czy 2 miesiące?
Dokładnie, kapsułki pany

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 10:23   #2482
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Jest rozliczenie miesięczne? Jak rozumiem wynajmujecie? Pewnie właściciel pojechał z opłatami po taniości i dlatego tak stuka po kieszeni i za wszystko trzeba dopłacać. Chociaż szczerze jeśli to kwota za miesiąc to mnie dziwi, moi rodzice przy większym metrażu, tv, kuchence i piekarniku elektrycznym, czajniku, ekspresie do kawy, klimie i innym sprzęcie pożerającym dużo prądu mają mniejszy rachunek :/
Chyba za 2 miesiące - nie spotkałam się, żeby gdzieś prąd był rozliczany miesięcznie, no ale może jest.

My mamy ok 240zł/2 miesiące, we trójkę z małym dzieckiem - z 2 prania co drugi dzień, czajnik (sporo herbat), kuchenka indukcyjna (dużo gotujemy), piekarnik elektryczny (też co drugi dzień pewnie chodzi), tv (rzadko używany w sumie), komputer, ładowarek itp rzeczy jakoś specjalnie nie pilnuję. Myślę, że akurat metraż na prąd się słabo przekłada, bo lampy to niewielkie ilości prądu w porównaniu ze sprzętami, no chyba, że ogrzewanie jestelektryczne, to wtedy masakra. U moich rodziców akurat są masakryczne kwoty za prąd przez przepływowy ogrzewacz wody.

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

acha, no i jednym z największych prądopożeraczy w domu jest zmywarka oczywiście

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2016-02-16, 10:25   #2483
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
No rzeczywiście sporo, ja też płacę połowę tego za 2 miesiące, a sporo piekę, chleb, ciasta. Kuchenkę masz indukcyjną czy zwykłą elektryczną?

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 12:48   #2484
_zgryzota_
Zakorzenienie

😊 wróciłam dziewczyny z długiego weekendu w termach! Było świetnie 😊!!!!!
_zgryzota_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 15:08   #2485
nelyen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
Wow, aż sprawdziłam i nam przychodzi w podobnym metrazu bez tv 1/2 (a myślałam że to jest dużo). Wyrzućcie czajnik i kupcie zwykły emaliowany

Dokładnie, kapsułki pany

Rise, jak i czajnik i kuchenka na prąd to raczej tak się nie oszczędzi

Kurczę, ja to żyję w nieświadomości jakie konkretnie te opłaty mamy, TŻ trzyma monopol na rozliczenia :P aż go spytam wieczorem

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 15:50   #2486
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość
No rzeczywiście sporo, ja też płacę połowę tego za 2 miesiące, a sporo piekę, chleb, ciasta. Kuchenkę masz indukcyjną czy zwykłą elektryczną?
Kurczę, to ja tyle co miesiąc. I nie używam dużo piekarnika, raz w tygodniu chleb i czasem jakiegoś kurczaka czy schab, ale nie co tydzień. Ciast nie piekę. Mam zmywarkę i czajnik elektryczny, ale żeby aż taka różnica w rachunkach była...

Dzisiaj okazało się, że nia mamy już OC od dwóch dni i przeglądu :-/ Za obie rzeczy wyszło 600 zł więc spoko

Edytowane przez iwona200
Czas edycji: 2016-02-16 o 15:53
Stary 2016-02-16, 16:14   #2487
_Aneta
Zakorzenienie

U mnie za prąd 100zl/2 miesiące. A nie oszczędzamy za bardzo, tv włączony zawsze jak jesteśmy w domu, ciągle się coś ładuje, czasem zapominamy wyłączyć kompy i orientujemy się rano pranie co 2 dni minimum. Pralka i tv starego typu, bez super klas energetycznych, po poprzednich właścicielach - będziemy wymieniać dopiero przy remoncie żeby wszystko pasowało wymiarami i wizualnie. Spodziewałam się przez to niedopłaty (wcześniej płacilismy 110 zł), a tu niespodzianka - nadpłata i niższe rachunki od tego roku. Ale nie mamy czajnika, piekarnika na prąd. Zmywarki też nie mamy.
Stary 2016-02-16, 16:21   #2488
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Kurczę, to ja tyle co miesiąc. I nie używam dużo piekarnika, raz w tygodniu chleb i czasem jakiegoś kurczaka czy schab, ale nie co tydzień. Ciast nie piekę. Mam zmywarkę i czajnik elektryczny, ale żeby aż taka różnica w rachunkach była...

Dzisiaj okazało się, że nia mamy już OC od dwóch dni i przeglądu :-/ Za obie rzeczy wyszło 600 zł więc spoko
Ja też mam zmywarkę i zazwyczaj używam piekarnika który jest elektryczny. Ostatnio zwracamy uwagę np na gaszenie świateł i zobaczymy czy będzie lepiej w znaczeniu mniejszych rachunków.

201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 18:01   #2489
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
U mnie za prąd 100zl/2 miesiące. A nie oszczędzamy za bardzo, tv włączony zawsze jak jesteśmy w domu, ciągle się coś ładuje, czasem zapominamy wyłączyć kompy i orientujemy się rano pranie co 2 dni minimum. Pralka i tv starego typu, bez super klas energetycznych, po poprzednich właścicielach - będziemy wymieniać dopiero przy remoncie żeby wszystko pasowało wymiarami i wizualnie. Spodziewałam się przez to niedopłaty (wcześniej płacilismy 110 zł), a tu niespodzianka - nadpłata i niższe rachunki od tego roku. Ale nie mamy czajnika, piekarnika na prąd. Zmywarki też nie mamy.
To teraz wydaje mi się, że to jest niemożliwe, że płacę ponad 100 zł co miesiąc. Czajnika uzywam raz dziennie jak pracuję, jak mam wolne to może z dwa. TŻ nie pije kawy więc on nie używa. Pralka raz w tygodniu, zmywarka co drugi dzień, no i suszarka do włosów co drugi dzień. Sprzęty raczej oszczędne, nie stare i patrzyłam właśnie na klasę oszczędnościową bardziej niż na "bajery".
Stary 2016-02-16, 18:13   #2490
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Dobra, dorzucę moje ostatnie sposoby na oszczędzanie. Tylko od razu mówię, że jestem zwolenniczką teorii, że lepiej zapłacić za coś na początku drożej a później mieć na lata albo coś, co jest bardziej skuteczne.

- odkąd myję się gąbką zużywam zdecydowanie mniej żelu pod prysznic, bo faktycznie nie potrzeba takiej samej ilości, żeby się porządnie spieniło (lubię pianę ) i umyć, a do tego mam przyjemny masaż
- zainwestowałam w porządną tarkę do pięt, chyba jedną z najdroższych jakie były w sklepie, ale: ma porządną rączkę, więc nie pęknie mi zaraz jak sporo plastikowych; dobrze dobrana część pilnikowa o 2 faktycznie różnych strukturach i tych rodzai ziarenek; odpowiedni kształt jej samej jak i powierzchni do ścierania i ... piękny turkusowy kolor A najważniejsze jest to, że nie muszę z niej korzystać co kilka dni, tylko wystarczy raz na tydzień albo i rzadziej (mimo iż naskórek dość szybko mi odrasta) ... i nie muszę stosować kremu do pięt, bo mam stópki gładkie jak u niemowlaka
- kupiłam peeling do twarzy, mały słoiczek, więc myślałam, że na długo mi nie wystarczy. Błąd W słoiczku jest proszek, który wyrabia się samodzielnie przy użyciu wody lub ciepłego mleka i już niewielka jego ilość (mniej niż łyżeczka) sprawia, że uzyskamy odpowiednią konsystencję Pachnie obłędnie i czuję się jak ciasteczko , również bardzo dobrze działa i skóra jest po nim mięciutka. Niby jest też bio, ale kupiłam go głównie ze względu na migdały w składzie
- w końcu dorwałam w Tesco 4-litrowy Perwoll w promocji
- herbatę kupuję w herbaciarniach. U mnie hurtem wychodzi woda, więc herbata nie jest moim głównym napojem, ale widzę, że taka sypana starcza mi zdecydowanie na dłużej niż torebkowe, ; jest to prawdziwa herbata a nie odpady z pokładu statku (bo herbata w torebkach to zazwyczaj po prostu zbiór śmieci i resztek z transportu), a przy tym mam większy wybór, bo ze względów zdrowotnych i smakowych nie piję czarnej, czyli u nas najbardziej popularnej, herbaty
- dzięki owsianko-smoothie na śniadanie lepiej rozporządzam owocami i warzywami, mniej ich wyrzucam i wykorzystuję nawet te, które na pierwszy rzut oka nie wyglądają zbyt ładnie. Tzn, żeby było jasne, nie jem popsutych owoców, mówię o takich, których skórka nie zachęca do jedzenia (np. ciemne banany), ale po obraniu ich miąższ nadal jest dobry i nienaruszony
Jak robisz owsianko-smoothie?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości