|
|
#2461 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: test gimnazjalny
Cytat:
![]() W tamtym roku nawet b.dobry było ![]() Dziś drugi dzień powtarzam fizykę i rozwiązuję zadania. Myślę,że warto się do tego przyłożyć szczególnie teraz,przed testami,a nóż coś w głowie zostanie i się przyda?
|
|
|
|
|
|
#2462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie czasem leń łapał.... sprawdziany z zadań zawsze były ze zbioru, więc mogliśmy sobie cały dział wyliczyć przedtem, a i tak mi sie nie chciało. Najgorsze było ciśnienie hydrostatyczne, nadal tego nie rozumiem i tylko czekam aż będzie na lekcji ![]()
|
|
|
#2463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hum - 43 , matma 26
|
|
|
#2464 |
|
Raczkowanie
|
Ja się obawiam fizyki na tym teście, do 2 klasy jeszcze rozumiem ale teraz już nie, bo nasza fizyca zaszła w ciążę i nie mieliśmy fizyki przez ponad miesiąć
Ale za to powtórzyłam sobie już biolę i geo, to co uznałam za najważniejsze
|
|
|
|
|
#2465 |
|
Zakorzenienie
|
SerekFeta - mogłabyś zdradzić, co powtarzałaś z geo i bio ??
Bo ja w sumie nie wiem co mam powtórzyć .. hormony ? tkanki ? enzymy ? |
|
|
|
|
#2466 |
|
Raczkowanie
|
Hmm, powtórzyłam:
budowę komórki nerwowej, oka i ucha (mniej więcej pamiętałam), budowę krwi (erytrocyty, trombocyty, leukocyty), budowę komórki roślinnej, stosunki (antagonistyczne i nie-). No i oczywiście równanie fotosyntezy, to się często trafia :p Co do tkanek to nie wiem czy powtarzać, mam takie powtórki z Victora z tkanek to może trochę sobie przypomnę. A z geo- obliczanie czasu miejscowego, to, że na górze jest zwrotnik raka a na dole koziorożca , mniej więcej skały, ery i orogenezy.No i nie wiem, co jeszcze? |
|
|
|
|
#2467 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się trochę obawiam, bo podobno testy co roku są przeplatane jeśli chodzi o poziom trudności, jednego roku trudniejsze, następnego łatwiejsze... w tamtym roku przypadło na te łatwiejsze
![]() A Victora rozwiązywałam humana ostatnio ale tylko zamknięte, miałam 17/20
|
|
|
|
|
#2468 |
|
Zakorzenienie
|
Z bio układy może, krew muszę przypomnieć !
Z geo może jeszcze strefy klimatyczne, skala |
|
|
|
|
#2469 |
|
Zakorzenienie
|
podziwiam, ze tak powtarzacie
ja pamietam w tamtym roku to nauczylam sie wzorow z fizy, powtorzylam wzory z geo [np na gestosc zaludnienia itp i zad ze skali], z chemii najwazniejsze rzeczy, z biologii to moze przeczytalam artykuly z victorow, nic sie nie uczylam z niej [bo za duzo teorii tak samo ja z historii - nic]matme lubilam, wiec tez przypomnialam sobie tylko wzory to wszystko zrobilam w ostatni weekend przed testami. i dobrze na tym wyszlam ![]() w tamtym roku mat-przyr byl banalny moim zdaniem, human taki sredni
studia ![]() Edytowane przez natalka2 Czas edycji: 2009-04-10 o 15:01 |
|
|
|
|
#2470 |
|
Raczkowanie
|
natalka2, a ile miałaś punktów?
Ja mam nadzieję, że z historii nie będzie nic, bo u nas jest taka nauczycielka że lekcje wyglądają jak przerwy Albo coś łatwego
|
|
|
|
|
#2471 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam dziś w planie historię, ale nie mogę się zabrać
![]() nie mam jakoś zapału... |
|
|
|
|
#2472 |
|
Raczkowanie
|
Ehh, znam to. Miałam sobie zrobić pół godziny przerwy i się "trochę" przedłużyła
|
|
|
|
|
#2473 |
|
Zadomowienie
|
A ja dziś mam dzień z testami. Łatwiej mi się za te z mat-przyr zabrać :P. I został mi chyba tylko jeszcze jeden pusty, trzeba będzie z biblioteki pokserować albo coś skombinować
. Poza tym mam taki zeszycik, w którym sobie niektóre zadania wypisuję. I właśnie jestem na etapie rozwiązywania tych wszystkich zadań. Jak starczy czasu dziś, to pewnie jeszcze fizyka dziś.A we wtorek przed egzaminem mamy mega sprawdzian z geografii. Z czegoś, czego, mogę na 99% powiedzieć, nie będzie na egzaminie. Więc chyba zrobię sobie day-off - przynajmniej od szkoły, może jeszcze się troszkę pouczę. Niby wszyscy mówią, że dzień przed się nie nauczysz, ale ja się sprzeciwiam :P. Dla mnie coś takiego jak 'ostatnia chwila' jest najbardziej mobilizujące. I może nawet będę miała usprawiedliwiony ten wtorek, bo nawet mama twierdzi, że to głupota ta klasówka. No i jeszcze w poniedziałek spora klasówka z historii - druga wojna światowa (część o Polsce)...ale na to chyba pójdę. W tym orku 60 rocznica wybuchu. Może coś się przyda. Za dwa tygodnie już będzie po wszystkim. A ja będę się stukać w łeb - jak mogłam zrobić takie głupie błędy albo że mogłam to i to powtórzyć :P. |
|
|
|
|
#2474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A rocznica wybuchu - 70 ![]() ![]() Albo z komuny, bo 20 rocznica obalenia. |
|
|
|
|
|
#2475 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z ciśnienia hydrostatycznego wiem jedynie tyle: gęstość*przyciąganie*wyso kość :P
|
|
|
|
|
#2476 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nic nie zaczęłam powtarzać
![]() Zebrałam najważniejsze formy wypowiedzi jakie najczęściej mogą wystąpić na egzaminie (mam nadzieję, że się przyda )* Charakterystyka * mit * rozprawka * sprawozdanie * list * życiorys * plan * przemówienie * felieton * recenzja * opis * opowiadanie * zaproszenie * ogłoszenie * notatka * dedykacja * zawiadomienie * streszczenie A tutaj opisane jak pisać niektóre formy ![]() Charakterystyka Są dwa sposoby charakteryzowania bohatera: charakterystaka bezpośrednia oraz charakterystyka pośrednia. Charakterystyka bezpośrednia to taka, w której narrator jasno, konkretnie mówi najważniejsze rzeczy o bohaterze. W charakterystyce pośredniej bohater przedstawiony jest poprzez swoje zachowanie oraz słowa, które wypowiada, albo też przez opinie innych bohaterów utworu, np. Jacek spieszył się, potrącił sąsiadkę wychodzącą z windy i pojechał na górę nie czekając na resztę rodziny - wtedy wnioskujemy, że Jacek jest niekulturalny, źle wychowany, możemy się również domyślać, że pewnie nie jest lubiany przez swoich znajomych. W charakterystyce ważne jest: * wygląd zewnętrzny * usposobienie * charakter * intelekt i uzdolnienie * osobowość Charakter to nasze wnętrze, nasza "dusza". Usposobienie jest tym, co prezentujemy na zewnątrz, w stosunku do innych ludzi. Osobowość to indywidualność człowieka: to, czym wyróżnia się z tłumu. O osobowości mówimy wtedy, kiedy opisujemy człowieka wyjątkowego nietypowego, nieprzeciętnego, różniącego się od innych. Sprawozdanie To wierna i bardzo dokładna relacja ze zdarzeń, w których uczestniczyłaś lub byłaś ich obserwatorem. Co możesz relacjonować? Piłkarski mecz, przedstawienie teatralne, szkolną akademię czy wycieczkę. To nie jest trudna forma wypowiedzi, musisz jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach: * sprawozdanie musi obfitować w szczegóły. Zapamiętaj metodę sześciu pytań: co się wydarzyło, gdzie, kiedy, dlaczego, jak przebiegało dane wydarzenie, kto w nim uczestniczył. Jeżeli spełnisz tę zasadą to sprawozdanie będzie pełne * pamiętaj o przedstawieniu wydarzeń w porządku chronologicznym * selekcjonuj wydarzenia - te mniej istotne lub ważne dla niektórych uczestników pomijaj. Dlatego w części informacyjnej sprawozdania bardzo ważny jest obiektywizm! Sprawozdanie z lektury: 1. Jaki jest tytuł utworu? 2. Kto jest autorem dzieła? Można przytoczyć wybrane informacje o autorze np. o jego innych pracach. 3. Jaka jest treść lektury? Można krótko opisać całą treść lektury, streszczając główne jej wątki. 4. Ocena przeczytanego tekstu. Sprawozdanie z filmu: 1. Tytuł filmu. 2. Reżyser. 3. Kino w którym odbyła się projekcja. 4. Temat filmu. 5. Aktorzy, którzy grali w tym filmie. Kto odtwarzał główne role? 6. Ocena wartości filmu. Streszczenie Streszczenie to forma wypowiedzi, której celem jest przedstawienie treści utworu - przekształcenie tekstu, polegające na zmniejszeniu objętości utworu, ale przy zachowaniu najważniejszych elementów treści utworu. W wypadku utworów wielowątkowych (epopei lub powieści) streszczenie może dotyczyć losów tylko jednego wybranego bohatera. Streszczenie musi być: * zwięzłe * konkretne * skrótowe * napisane prostym, jasnym językiem * obiektywne - ma przekazywać informacje bez komentarzy * przedstawiać wydarzenia utworu w kolejności chronologicznej * wiernie oddawać treść utworu Jeżeli w streszczanym utworze występuje zaburzona chronologia zdarzeń, wtedy przed przystąpieniem do streszczenia musicie uporządkować treść utworu - poczynając od najdawniejszych wydarzeń, a kończąc na tych, które nastąpiły jako ostatnie, i dopiero wtedy streścić całość utworu. Streszczenie pokazuje wydarzenia ze względu na ich przyczyny i ewentualne skutki ( jest to związek przyczynowo-skutkowy). Streszczenie nie powinno zawierać opisów, charakterystyki, dialogów, cytatów. Nie wyrażamy tu własnych sądów i opinii ani o bohaterze, ani o całym utworze. Recenzja Recenzja to typ sprawozdania, w którym omawiacie konkretny utwór literacki, muzyczny, filmowy, plastyczny, itp. Recenzję można nazwać wypowiedzią sprawozdawczo-oceniającą. Sztukę jej pisania powinni opanować wszyscy ,którzy chcą być w przyszłości dziennikarzami, krytykami filmowymi lub teatralnymi. Recenzja może być wyrazem waszych uczuć, może pokazywać wasz gust artystyczny, wasze poczucie piękna, a także możecie się w niej wykazać wiedzą na temat literatury, teatru, filmu czy ogólnie sztuki. Recenzja zawiera dwa elementy: * sprawozdawczy, podajecie informacje o autorze, reżyserze, aktorach; przedstawiacie treść utworu, możecie też zasygnalizować, jakie są główne problemy lub wątki utworu * oceniający, przedstawiacie zalety lub wady utworu, oceniacie jego kompozycję, język, styl, grę aktorską. W tej części recenzji możecie także wyrazić wasze poglądy, zaprezentować się jako stali bywalcy kin lub teatrów. Ogłoszenie Forma bardzo krótka. Czego mogą dotoczyć ogłoszenia? Właściwie wszystkiego! Sprzedaży, kupna, zamiany, informacji o znalezieniu bądź zgubieniu czegoś. Ta forma nie powinna Tobie sprawiać trudności - zapamiętaj tylko kilka podstawowych zasad: * pisz konkretnie i na temat * zamieść w ogłoszeniu wszystkie potrzebne informacje (szczegóły, sposób kontaktu) Zaproszenie Zaproszenie można kierować do różnych osób - przyjaciół i rodziny (wtedy to zaproszenie nieoficjalne) lub do instytucji czy nieznanych osób (wtedy to zaproszenie oficjalne). Bez względu jednak, do kogo będziesz je kierować, musi zawierać pięć stałych elementów: kto zaprasza, kogo, na co, dokąd, kiedy. Plan W jakiej sytuacji spotkasz się z poleceniem napisania planu? Kiedy będziesz musiał zrobić spis najważniejszych wydarzeń - czy to z przytoczonego artykułu, czy z lektury, czy też z jakiegoś zdarzenia. Pamiętaj! Plan musi być napisany zgodnie z kolejnością występowania zdarzeń, czyli chronologicznie! Bądź konsekwentna! To bardzo ważne przy robieniu planu. Dlatego koniecznie zwróć uwagę na to, w jakiej formie piszesz punkty - czy są to zdania pojedyncze, same wyrazy, czy może równoważniki zdań. Niedopuszczalne jest mieszanie form! Popatrz też, w jaki sposób graficznie oznaczasz kolejne punkty planu. Czy są to cyfry (jeśli tak, to rzymskie czy arabskie), czy może litery (małe lub wielkie). Zwróć uwagę! O napisanie jakiego planu zostałaś poproszona - ramowego czy szczególnego? Ramowy przedstawia tylko najważniejsze wydarzenia, szczegółowy jest dużo dokładniejszy (co będzie się przejawiało np. w podpunktach). Dedykacja Czyli króciutka formułka, która napiszesz, chcąc komuś coś ofiarować. Pamiętaj - musi być dostosowana do okazji i obdarowywanej osoby - każda dedykacja jest bardzo osobista, indywidualna. Może zawierać króciutki cytat, informacje, czemu akurat ta książka lub fotografia zostało podarowana w prezencie. Notatka To inaczej skrócenie jakiejś dłuższej wypowiedzi. Jak więc powinna wyglądać taka notatka? * ma zawierać tylko najpotrzebniejsze rzeczy - zrezygnuj więc z podawania szczegółów * dostosuj formę notatki do tematu - inaczej będzie wyglądała notatka do encyklopedii, a inaczej notatka z informacją, co masz kupić w sklepie. Rozprawka Rozprawka jak każda wypowiedź pisemna powinna mieć trójdzielną kompozycję: * wstęp * rozwinięcie * zakończenie We wstępie należy postawić tezę. Teza może zawierać twierdzenie jednoznaczne (pewnik) lub przypuszczenie (hipotezę). W pierwszym wypadku redagujemy ją w formie zdania oznajmującego, w drugim - może mieć formę pytania. Rozwinięcie musi zawierać argumenty. Aby uzyskać jak najbardziej obiektywny ton wypowiedzi należy użyć argumentów przemawiających za i przeciwko tezie. Argumentami nie są: * własne sądy * opinie własne i cudze * stwierdzenia obiegowe i powszechne sądy Argumentami są: * konkretne sytuacje życiowe powtarzające się, powszechnie spotykane * udowodnione naukowo fakty, zjawiska * ogólnie przyjęte normy moralne i etyczne * zasady postępowania przyjęte i akceptowane w danej społeczności Zakończenie musi zawierać wnioski wynikające ze zgromadzonych argumentów. Nie wolno powtarzać ani tezy, ani argumentów. Zapamiętaj typowe dla rozprawki sformułowania! * zastanówmy się, czy; rozważmy, czy; postawmy pytanie; wypada rozważyć... * sądzę, że; uważam, że; myślę, iż; według mnie; moim zdaniem; pewne jest, iż; wydaje się, że * za twierdzeniem przemawia; z jednej strony; z drugiej strony; drugą stroną medalu * zwróćmy uwagę na; mimo iż, jednakże; choć niektórzy sądzą, że ... uważam iż ... * a zatem; więc; podsumowując; w świetle powyższych argumentów nie trudno zgodzić się z twierdzeniem; po przytoczeniu powyższych faktów trudno nadal podtrzymywać tezę ... ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- A tak wogóle mogłybyście napisać co powtarzacie z jakiego przedmiotu ?? ![]() Bo ja to tak Z polaka: - lektury - formy wypowiedzi - antyk, barok, renesans i tak dalej... - części mowy i zdania (właśnie nie wiem czy to powtzarzać ?!) - środki stylistyczne Z historii: - tylko najważniejsze daty - i jak zdąże to jakieś skróty (tak jak to było na próbnym teście) Z geografii: - skala - położenie geograficzne - wysokość względna i bez - - czas słoneczny i strefowy - ery i okresy - rodzaje skał - co można jeszcze z mapy powtórzyć ??!! Z chemii: - wzory - wzór kreskowy i sumaryczny - masa - liczba atomowa itp. - pojęcia ?! (ale jakie można?) Z fizyki: - to chyba tylko wzory, co nie ? ![]() Z matmy: - wzory skróconego mnożenia - twierdzenie talesa i pitagorasa - zamiana jednostek - wzory na ob i p figur geometrycznych - funkcja liniowa - coś o walcu, stożku, kuli Z bio: - fotosynteza - komórki i tkanki - budowa liścia, kwiata, człowieka, krwi, korzenia A Wy co tam jeszcze powtarzacie ?? ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Proszę, jeszcze to dam (może będzie pytanie na teście w jakim słowniku czegoś szukać Rodzaje słowników
|
|
|
|
|
#2477 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam kilka zadań, w których napotkałam trudności. Może ze względu na to, że jeszcze tak naprawdę materiału konkretnie nie powtarzałam, ale i tak wkleję je chyba jeszcze dziś tu .
|
|
|
|
|
|
#2478 |
|
Zakorzenienie
|
A macie może stronki chemiczne ? Gdzie będę te masy cząsteczkowe, kwasy, sole, zasady, itp. ?
|
|
|
|
|
#2479 |
|
Zakorzenienie
|
wow, roxana
ale nam dostarczyłaś materiału
|
|
|
|
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
Aż sobie to wydrukowałam, Roxana
![]() ![]() Dzięki !
|
|
|
|
|
#2481 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki za materiał
|
|
|
|
|
#2482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamietam
|
|
|
#2483 |
|
Zadomowienie
|
Chciałabym poprosić o pomoc w kilku zadaniach. Wszystkie zeskanowałam. Jest to rękopis, raczej mało staranny - dla mnie ważne, żebym się mogła doczytać, więc w razie problemów z odczytaniem, proszę pytać
.Zadania są zaznaczone kółkiem. I teraz po kolei powiem, co mnie gdzie gryzie .3. Ja bym tu dała I1=I2+I3=I4, ale takiej możliwości nie ma w odpowiedziach. Czy to jest błąd w zadaniu, czy mój błąd? I oczywiście proszę o wytłumaczenie .7. Tu pójdę na lenistwo, ale chyba najprościej będzie, jak mi to ktoś rozwiąże. Mogę podpowiedzieć, że odpowiedź, będzie - tylko minus pierwiastek z trzech ze zbioru A spełnia tę nierówność .9. Może niech ktoś to rozwiąże. Bo w odpowiedziach mam 484 omów, a mi nijak ten wynik nie wychodzi. 28. Prawidłowa jest odpowiedź B. Dlaczego? Można mi wytłumaczyć od A do Z .37. Tutaj prawidłowa odpowiedź, to C, ale nie rozumiem, czemu. Dlaczego tak właśnie wygląda ta zależność. 38. Tutaj kompletnie nie wiem, o co chodzi. 61. Jakim sposobem to zrobić? Jeśli na przykład chciałabym coś takiego policzyć, ale punkt byłby inny. 62. Pierwiastki się dodaje? A może coś tu trzeba zauważyć? Ma wyjść 0. I jeszcze jedno zadanie, którego nie skanowałam: 65. Pole prostokąta przedstawiającego ogródek w skali 1:10 000 jest mniejsze od pola ogródka w rzeczywistości A. 10(3)* razy B. 10(4)* razy C. 10(5)* razy D. 10(8)* razy (...)*-do potęgi I ma wyjść odp.D...Ja najpierw zaznaczyłam B. A ma wyjść D dlatego, że to 10 000 podnosimy do drugiej potęgi (i wtedy mamy osiem zer)? Właśnie się okazało, że nie mogę tu za bardzo skanów dodać, więc je wrzucę na imageshack .http://img512.imageshack.us/img512/4030/skanuj0002i.jpg http://img139.imageshack.us/img139/9...nuj0003ozo.jpg http://img139.imageshack.us/img139/7111/skanuj0004n.jpg http://img139.imageshack.us/img139/1210/skanuj0005.jpg http://img517.imageshack.us/img517/4301/skanuj0006n.jpg http://img517.imageshack.us/img517/474/skanuj0007.jpg http://img151.imageshack.us/img151/1696/skanuj0008.jpg http://img151.imageshack.us/img151/9018/skanuj0009.jpg Edytowane przez serenavanderwoodsen Czas edycji: 2009-04-10 o 21:23 |
|
|
|
|
#2484 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
Mam tu jeszcze coś. Epoki literackie ANTYK - IX w.p.n.e – V w.n.e - narodziny teatru, literatury, filozofii, demokracji, prawa - literatura: jasna, zwarta i dokładna, porusza uniwersalne sprawy; najpierw narodziła się epika, liryka i dramat - sztuka: prostota, jasne kolory, kolumny, budowle na planie kwadratu - antropocentryzm: kult ciała, rozumu i nauki - przedstawiciele: Platon, Tales, Pitagoras (filozofia), Homer, Sofokles (dramat) ŚREDNIOWIECZE - V – XV w. - nazwa wieki średnie oddaje negatywną ocenę tych czasów, które nastały po świetności epoki starożytnej; w Europie od V w., a w Polsce od X w. - filozofia: scholastyka (prawdy wiary niepodważalne) - literatura: do końca XIII w. dominowała łacina; tworzono anonimowo; literatura propagowała wartości chrześcijańskie i wzorce osobowe - literatura rycerska i chrześcijańska - sztuka: style romański i gotycki, masywne nurty, małe drzwi i okna, wieże - przedstawiciele: Św. Augustyn i Św. Franciszek z Asyzu (filozofia) RENESANS (ODRODZENIE) - XV w. – XVI w. - narodził się we Włoszech - powrót do antyku; humanistyczne otwarcie na świat i człowieka - wielkie odkrycia geograficzne; wynalezienie druku - reformacja (ruch religijny mający na celu reformowanie kościoła) - filozofia: nawiązywała do antyku - dominowała literatura świecka - przedstawiciele: Kolumb, Magellan (odkrycia geograficzne), Eraz z Noterdamu (filozofia) BAROK - XVI/XVII w. do końca I poł. XVIII w. - zamiłowanie do skrajności: obok realistycznego obrazowania pojawiły się abstrakcja i fantastyka - egzystencjalny niepokój, poczucie niepewności losu, przemijanie, śmierć - sarmatyzm - koncept (wyszukany pomysł kompozycyjny) - bogactwo środków wyrazów - kontrast, patos, dynamika, emocjonalność - celem sztuki barokowej jest silne oddziaływanie na odbiorcę, zaskoczenie go - odejście od prostoty i klasycznych norm - dominowały tematy metafizyczne i egzystencjalne - przedstawiciele: Jan Andrzej Morsztyn, Mikołaj Sępszarzyński OŚWIECENIE - koniec XVII w. – koniec XVIII w. - wiek rozumu - odrzuca kojarzone z XVII w. zły gust i zacofanie - wiara w rozum - rozwój szkolnictwa, publicystyki i prasy; szkoła rycerska - twórczość miała charakter dydaktyczny - głoszona hasła tolerancji i wolności - Konstytucja 3 maja - rzeczywistość przedstawiana w sposób realistyczny - dominował klasycyzm ROMANTYZM - koniec XVIII w. – XIX w. - odrzuca oświeceniową (materialistyczną i realistyczną) wizję świata - podkreśla wagę uczucia, emocji, świata duchowego - odrodzenie religijności - artysta pośredniczył między światem duchowym, a społeczeństwem - odrzucenie klasycznych norm - elementy fantastyki, snu - nawiązanie do wierzeń, podań i ludowości - tajemniczość i baśniowość - motywy: poezji, nieszczęśliwej miłości, cierpienia, buntu i szaleństwa POZYTYWIZM: - XIX w. - realizm - wierne, obiektywne przedstawienie świata - poznanie poprzez doświadczenie i naukę - fascynacja naukami przyrodniczymi - naturalizm - potoczny, prosty język - pisarz jako badacz, uczony, psycholog - praca organiczna, praca u podstaw - emancypacja kobiet - przedstawiciele: Eliza Orzeszkowa, Władysław Reymont, Henryk Sienkiewicz MŁODA POLSKA - 1891-1918 - sprzeciw wobec realizmu - odejście od kultu wiedzy - zanegowanie potęgi nauki - zwątpienie w system filozoficzny i program społeczny pozytywizmu - odrzucenie dydaktycznych, moralistycznych i społecznych funkcji literatury - najważniejszy był artyzm utworu (sztuka dla sztuki) - twórca jako wybitna jednostka, artysta ukazujący pozarealistyczną rzeczywistość - nawiązanie do romantyzmu - pesymistyczny nastrój - tematy egzystencjalne - miłość, śmierć, wizje, sny - przedstawiciele: Leopold Staff, Bolesław Leśmian, Stanisław Wyspiański 20- LECIE MIĘDZYWOJENNE - 1918-1939 - okres znaczących zmian w Europie i na świecie w sferze politycznej, obyczajowej i społecznej - rozwój techniki, nauk ścisłych, sztuki filmowej, fotografii, radia, nagrań dźwiękowych - literatura zróżnicowana pod względem treści i form - futuryzm (tworzenie nowego języka) - zerwanie z zasadami ortografii, interpunkcji, składni i logiki - nadrealizm (proces twórcy miał zbliżać się do snu i halucynacji) - rozwój literatury, faktu, publicystyki - przedstawiciele: Bolesław Leśmian, Leopold Staff, Jan Lechoń, Czesław Miłosz, Stefan Żeromski Jakbyście jeszcze chciały to mam dużo materiału z geografii i z matmetyki trochę, możecie na PW przesłać mi emaile swoje to jak się uda to Wam wyśle |
|
|
|
|
#2485 |
|
Konto usunięte
|
Kurcze a ja się zabieram za powtarzanie i się zabrać nie mogę.
Jak nie będzie dużo fizyki to zawsze coś napiszę. Mamy beznadziejną nauczycielkę każe uczyć się cały czas tych regułek, a zadań prawie nic. A jak je tłumaczy to i tak nikt nic nie rozumie. |
|
|
|
|
#2486 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wyciąga się trójkę: -/12 + /48 - /75 + /27= -2/3 + 4/3 - 5/3 + 3/3= -7/3 + 7/3= 0 No i wszystko się ładnie skraca . A tak w ogóle witam, mój pierwszy post. Ja też piszę egzamin w tym roku, jakoś humanistycznego się nie obawiam, może historii, ale zazwyczaj w ogóle jej nie ma, a jak już jest to banalna. Gorzej ze ścisłym, boję się że zrobię jakiś głupi błąd i dopiero po oddaniu kartki na to wpadnę, jak to zazwyczaj ze mną bywa . Do tego niektórzy nauczyciele naprawdę niepotrzebne mówią tyle o tym egzaminie, każdy się stresuje, a oni jeszcze to pogłębiają.Też zaczęłam w święta powtarzać, na razie biologię i geografię, ale niektórzy u mnie w klasie już od września się uczą i to chyba wszystkiego po kolei, więc moja pewność siebie jakoś spada . Dzięki roxana222 za te materiały, na pewno mi się przydadzą, szczególnie epoki,, ostatnio miałam sobie przypomnieć. A ma pytanie gdzie w z fizą jesteście w szkole z materiałem? Bo moja klasa "chyba" jest do tyłu, przerobiliśmy elektrostatykę, prąd elektryczny i połowę magnetyzmu w ciągu całego roku.
|
|
|
#2487 |
|
Raczkowanie
|
Oj
. Ja egzamin gimn. mam dawno za sobą, ale wiedzcie, że trzymam za was kciuki. Moja siostra też w tym roku pisze, a przejmuje się niesamowicie, szczególnie tym z języka. Aż mi się łezka w oku kręci, bo te egzaminy to było niesamowite przeżycie. I ten stres jak wróciłam do domu i cały czas odświeżałam stronę oke, czy aby przypadkiem wyników nie ma ;D.
|
|
|
#2488 |
|
Zakorzenienie
|
Wy naprawdę tyle powtarzacie do tych egzaminów? :O
Ja tam się nie zamierzam uczyć, nie chce mi się:P Z próbnych z humana, co pisaliśmy na lekcjach (samodzielnie;p) miałam za każdym razem pow. 40pkt, więc luzik. Gorzej z matematyczno-przyrodniczym, no ale z fizyki i chemii mamy w szkole powtórki, to wystarczy. Mój brat jak pisał te testy (3 lata temu ), to nic się nie uczył, a miał 75 pkt. Mnie by zadowoliło 80... Pytanie tylko, czy zadowoli to "moje" liceum - zamierzam iść do najlepszego w mieście;]
Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest Czas edycji: 2009-04-10 o 22:17 |
|
|
|
|
#2489 |
|
Raczkowanie
|
My mieliśmy jak na razie 2 próbne, z pierwszego miałam z humana 45 a ze ścisłego 36, a na drugim z humana i ze ścisłego po 40
Chciałabym mieć teraz 45 razem...Dzięki za materiały! ! |
|
|
|
|
#2490 |
|
Raczkowanie
|
Czy ja wiem czy to tak dużo? Przypomnienie sobie najważniejszych informacji? Dla mnie przesada, to wkuwanie wszystkiego jak leci od początku gimnazjum
- a zdarzają się tacy delikwenci. Wolę coś przeczytać niż później być na siebie złą, bo przecież "mogłam to powtórzyć". Też mi się nie chce, ale niedługo wakacje, a dzisiaj powtórzyłam gegrę i biolę w godzinę, więc nie wydaję mi się, to jakimś wysiłkiem. I ja chcę mieć z 84 punkty, więc wynik 75 raczej by mnie nie zadowolił. W tym roku byłam chora na próbnym, a w tamtym humana napisałam na 47, a ścisły na 26- ale naprawdę to był szczególny przypadek, nie wiem czemu aż tak źle mi poszedł ten drugi.
Edytowane przez Avelina Czas edycji: 2009-04-10 o 22:40 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.

Jestem na rozszerzonej. Jak sie już załapie o co chodzi w jakimś temacie to jest luz, dlatego najważniejsze to poświęcić na ten przedmiot więcej czasu.

tak samo ja z historii - nic]