test gimnazjalny - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-10, 12:13   #2461
201607111632
Konto usunięte

Dot.: test gimnazjalny

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Dziewczyny, uważajcie na fizyke w liceum - nigdy nie słyszałam o dobrych ocenach z tego przedmiotu, zawsze trzeba dużo pracować w domu, inaczej nie da rady. W gimnazjum sie nie uczyłam, umiałam wszystko z lekcji, ale teraz nad wszystkim muszę jeszcze troche posiedzieć Jestem na rozszerzonej. Jak sie już załapie o co chodzi w jakimś temacie to jest luz, dlatego najważniejsze to poświęcić na ten przedmiot więcej czasu.
Dobrze wiedzieć. Ja do fizyki zawsze się przykładam,bo mam baardzo surową nauczycielkę,której nikt nie chce podpaść. Mimo,że czasem pewnych rzeczy nie rozumiem to trzymam się na poziomie oceny dobrej,więc jest gucio
W tamtym roku nawet b.dobry było

Dziś drugi dzień powtarzam fizykę i rozwiązuję zadania. Myślę,że warto się do tego przyłożyć szczególnie teraz,przed testami,a nóż coś w głowie zostanie i się przyda?
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 12:17   #2462
Wenress
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Dobrze wiedzieć. Ja do fizyki zawsze się przykładam,bo mam baardzo surową nauczycielkę,której nikt nie chce podpaść. Mimo,że czasem pewnych rzeczy nie rozumiem to trzymam się na poziomie oceny dobrej,więc jest gucio
W tamtym roku nawet b.dobry było

Dziś drugi dzień powtarzam fizykę i rozwiązuję zadania. Myślę,że warto się do tego przyłożyć szczególnie teraz,przed testami,a nóż coś w głowie zostanie i się przyda?
Gratuluje podejścia
Mnie czasem leń łapał.... sprawdziany z zadań zawsze były ze zbioru, więc mogliśmy sobie cały dział wyliczyć przedtem, a i tak mi sie nie chciało. Najgorsze było ciśnienie hydrostatyczne, nadal tego nie rozumiem i tylko czekam aż będzie na lekcji

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 13:27   #2463
pAtiŚ
Zakorzenienie

Cytat:
Pisałam to samo
Human był łatwy, ale matma mi nie poszła :/ teraz jak na to patrzę to śmiać mi sie chce z samej siebie, bo nie było znowu takie trudne.... ile miałaś pkt?
no miałam tak samo ;D
hum - 43 , matma 26

pAtiŚ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 13:45   #2464
SerekFeta
Raczkowanie

GG do SerekFeta

Ja się obawiam fizyki na tym teście, do 2 klasy jeszcze rozumiem ale teraz już nie, bo nasza fizyca zaszła w ciążę i nie mieliśmy fizyki przez ponad miesiąć

Ale za to powtórzyłam sobie już biolę i geo, to co uznałam za najważniejsze
SerekFeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 13:48   #2465
mircia14
Zakorzenienie

SerekFeta - mogłabyś zdradzić, co powtarzałaś z geo i bio ??
Bo ja w sumie nie wiem co mam powtórzyć .. hormony ? tkanki ? enzymy ?
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 14:09   #2466
SerekFeta
Raczkowanie

GG do SerekFeta

Hmm, powtórzyłam:

budowę komórki nerwowej, oka i ucha (mniej więcej pamiętałam), budowę krwi (erytrocyty, trombocyty, leukocyty), budowę komórki roślinnej, stosunki (antagonistyczne i nie-). No i oczywiście równanie fotosyntezy, to się często trafia :p Co do tkanek to nie wiem czy powtarzać, mam takie powtórki z Victora z tkanek to może trochę sobie przypomnę.

A z geo- obliczanie czasu miejscowego, to, że na górze jest zwrotnik raka a na dole koziorożca , mniej więcej skały, ery i orogenezy.

No i nie wiem, co jeszcze?
Stary 2009-04-10, 14:15   #2467
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

Ja się trochę obawiam, bo podobno testy co roku są przeplatane jeśli chodzi o poziom trudności, jednego roku trudniejsze, następnego łatwiejsze... w tamtym roku przypadło na te łatwiejsze

A Victora rozwiązywałam humana ostatnio ale tylko zamknięte, miałam 17/20
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 14:16   #2468
mircia14
Zakorzenienie

Z bio układy może, krew muszę przypomnieć !
Z geo może jeszcze strefy klimatyczne, skala
Stary 2009-04-10, 15:00   #2469
natalka2
Zakorzenienie

podziwiam, ze tak powtarzacie
ja pamietam w tamtym roku to nauczylam sie wzorow z fizy, powtorzylam wzory z geo [np na gestosc zaludnienia itp i zad ze skali], z chemii najwazniejsze rzeczy, z biologii to moze przeczytalam artykuly z victorow, nic sie nie uczylam z niej [bo za duzo teorii tak samo ja z historii - nic]
matme lubilam, wiec tez przypomnialam sobie tylko wzory
to wszystko zrobilam w ostatni weekend przed testami. i dobrze na tym wyszlam
w tamtym roku mat-przyr byl banalny moim zdaniem, human taki sredni

studia

Edytowane przez natalka2
Czas edycji: 2009-04-10 o 15:01
natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 15:31   #2470
SerekFeta
Raczkowanie

GG do SerekFeta

natalka2, a ile miałaś punktów?

Ja mam nadzieję, że z historii nie będzie nic, bo u nas jest taka nauczycielka że lekcje wyglądają jak przerwy Albo coś łatwego
Stary 2009-04-10, 15:49   #2471
Sweet :)
Zakorzenienie

ja mam dziś w planie historię, ale nie mogę się zabrać

nie mam jakoś zapału...
Sweet :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 16:15   #2472
SerekFeta
Raczkowanie

GG do SerekFeta

Ehh, znam to. Miałam sobie zrobić pół godziny przerwy i się "trochę" przedłużyła
Stary 2009-04-10, 16:16   #2473
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

GG do serenavanderwoodsen

A ja dziś mam dzień z testami. Łatwiej mi się za te z mat-przyr zabrać :P. I został mi chyba tylko jeszcze jeden pusty, trzeba będzie z biblioteki pokserować albo coś skombinować . Poza tym mam taki zeszycik, w którym sobie niektóre zadania wypisuję. I właśnie jestem na etapie rozwiązywania tych wszystkich zadań. Jak starczy czasu dziś, to pewnie jeszcze fizyka dziś.
A we wtorek przed egzaminem mamy mega sprawdzian z geografii. Z czegoś, czego, mogę na 99% powiedzieć, nie będzie na egzaminie. Więc chyba zrobię sobie day-off - przynajmniej od szkoły, może jeszcze się troszkę pouczę. Niby wszyscy mówią, że dzień przed się nie nauczysz, ale ja się sprzeciwiam :P. Dla mnie coś takiego jak 'ostatnia chwila' jest najbardziej mobilizujące. I może nawet będę miała usprawiedliwiony ten wtorek, bo nawet mama twierdzi, że to głupota ta klasówka.
No i jeszcze w poniedziałek spora klasówka z historii - druga wojna światowa (część o Polsce)...ale na to chyba pójdę. W tym orku 60 rocznica wybuchu. Może coś się przyda.
Za dwa tygodnie już będzie po wszystkim. A ja będę się stukać w łeb - jak mogłam zrobić takie głupie błędy albo że mogłam to i to powtórzyć :P.
serenavanderwoodsen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 16:28   #2474
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez serenavanderwoodsen Pokaż wiadomość
A ja dziś mam dzień z testami. Łatwiej mi się za te z mat-przyr zabrać :P. I został mi chyba tylko jeszcze jeden pusty, trzeba będzie z biblioteki pokserować albo coś skombinować . Poza tym mam taki zeszycik, w którym sobie niektóre zadania wypisuję. I właśnie jestem na etapie rozwiązywania tych wszystkich zadań. Jak starczy czasu dziś, to pewnie jeszcze fizyka dziś.
A we wtorek przed egzaminem mamy mega sprawdzian z geografii. Z czegoś, czego, mogę na 99% powiedzieć, nie będzie na egzaminie. Więc chyba zrobię sobie day-off - przynajmniej od szkoły, może jeszcze się troszkę pouczę. Niby wszyscy mówią, że dzień przed się nie nauczysz, ale ja się sprzeciwiam :P. Dla mnie coś takiego jak 'ostatnia chwila' jest najbardziej mobilizujące. I może nawet będę miała usprawiedliwiony ten wtorek, bo nawet mama twierdzi, że to głupota ta klasówka.
No i jeszcze w poniedziałek spora klasówka z historii - druga wojna światowa (część o Polsce)...ale na to chyba pójdę. W tym orku 60 rocznica wybuchu. Może coś się przyda.
Za dwa tygodnie już będzie po wszystkim. A ja będę się stukać w łeb - jak mogłam zrobić takie głupie błędy albo że mogłam to i to powtórzyć :P.
Dobra myśl z tą wojną
A rocznica wybuchu - 70

Albo z komuny, bo 20 rocznica obalenia.
Stary 2009-04-10, 17:16   #2475
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluje podejścia
Mnie czasem leń łapał.... sprawdziany z zadań zawsze były ze zbioru, więc mogliśmy sobie cały dział wyliczyć przedtem, a i tak mi sie nie chciało. Najgorsze było ciśnienie hydrostatyczne, nadal tego nie rozumiem i tylko czekam aż będzie na lekcji
Ja z ciśnienia hydrostatycznego wiem jedynie tyle: gęstość*przyciąganie*wyso kość :P
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 19:06   #2476
roxana222
Zakorzenienie

Ja jeszcze nic nie zaczęłam powtarzać

Zebrałam najważniejsze formy wypowiedzi jakie najczęściej mogą wystąpić na egzaminie (mam nadzieję, że się przyda )

* Charakterystyka
* mit
* rozprawka
* sprawozdanie
* list
* życiorys
* plan
* przemówienie
* felieton
* recenzja
* opis
* opowiadanie
* zaproszenie
* ogłoszenie
* notatka
* dedykacja
* zawiadomienie
* streszczenie

A tutaj opisane jak pisać niektóre formy

Charakterystyka
Są dwa sposoby charakteryzowania bohatera: charakterystaka bezpośrednia oraz charakterystyka pośrednia.
Charakterystyka bezpośrednia to taka, w której narrator jasno, konkretnie mówi najważniejsze rzeczy o bohaterze. W charakterystyce pośredniej bohater przedstawiony jest poprzez swoje zachowanie oraz słowa, które wypowiada, albo też przez opinie innych bohaterów utworu, np. Jacek spieszył się, potrącił sąsiadkę wychodzącą z windy i pojechał na górę nie czekając na resztę rodziny - wtedy wnioskujemy, że Jacek jest niekulturalny, źle wychowany, możemy się również domyślać, że pewnie nie jest lubiany przez swoich znajomych.
W charakterystyce ważne jest:
* wygląd zewnętrzny
* usposobienie
* charakter
* intelekt i uzdolnienie
* osobowość
Charakter to nasze wnętrze, nasza "dusza". Usposobienie jest tym, co prezentujemy na zewnątrz, w stosunku do
innych ludzi. Osobowość to indywidualność człowieka: to, czym wyróżnia się z tłumu. O osobowości mówimy wtedy, kiedy opisujemy człowieka wyjątkowego nietypowego, nieprzeciętnego, różniącego się od innych.

Sprawozdanie
To wierna i bardzo dokładna relacja ze zdarzeń, w których uczestniczyłaś lub byłaś ich obserwatorem. Co możesz relacjonować? Piłkarski mecz, przedstawienie teatralne, szkolną akademię czy wycieczkę.
To nie jest trudna forma wypowiedzi, musisz jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach:
* sprawozdanie musi obfitować w szczegóły. Zapamiętaj metodę sześciu pytań:
co się wydarzyło, gdzie, kiedy, dlaczego, jak przebiegało dane wydarzenie, kto w nim uczestniczył.
Jeżeli spełnisz tę zasadą to sprawozdanie będzie pełne
* pamiętaj o przedstawieniu wydarzeń w porządku chronologicznym
* selekcjonuj wydarzenia - te mniej istotne lub ważne dla niektórych uczestników pomijaj.
Dlatego w części informacyjnej sprawozdania bardzo ważny jest obiektywizm!

Sprawozdanie z lektury:
1. Jaki jest tytuł utworu?
2. Kto jest autorem dzieła? Można przytoczyć wybrane informacje o autorze np. o jego innych pracach.
3. Jaka jest treść lektury? Można krótko opisać całą treść lektury, streszczając główne jej wątki.
4. Ocena przeczytanego tekstu.

Sprawozdanie z filmu:
1. Tytuł filmu.
2. Reżyser.
3. Kino w którym odbyła się projekcja.
4. Temat filmu.
5. Aktorzy, którzy grali w tym filmie. Kto odtwarzał główne role?
6. Ocena wartości filmu.

Streszczenie
Streszczenie to forma wypowiedzi, której celem jest przedstawienie treści utworu - przekształcenie tekstu, polegające na zmniejszeniu objętości utworu, ale przy zachowaniu najważniejszych elementów treści utworu. W wypadku utworów wielowątkowych (epopei lub powieści) streszczenie może dotyczyć losów tylko jednego wybranego bohatera.
Streszczenie musi być:
* zwięzłe
* konkretne
* skrótowe
* napisane prostym, jasnym językiem
* obiektywne - ma przekazywać informacje bez komentarzy
* przedstawiać wydarzenia utworu w kolejności chronologicznej
* wiernie oddawać treść utworu
Jeżeli w streszczanym utworze występuje zaburzona chronologia zdarzeń, wtedy przed przystąpieniem do streszczenia musicie uporządkować treść utworu - poczynając od najdawniejszych wydarzeń, a kończąc na tych, które nastąpiły jako ostatnie, i dopiero wtedy streścić całość utworu. Streszczenie pokazuje wydarzenia ze względu na ich przyczyny i ewentualne skutki ( jest to związek przyczynowo-skutkowy). Streszczenie nie powinno zawierać opisów, charakterystyki, dialogów, cytatów. Nie wyrażamy tu własnych sądów i
opinii ani o bohaterze, ani o całym utworze.

Recenzja
Recenzja to typ sprawozdania, w którym omawiacie konkretny utwór literacki, muzyczny, filmowy, plastyczny, itp.
Recenzję można nazwać wypowiedzią sprawozdawczo-oceniającą. Sztukę jej pisania powinni opanować wszyscy ,którzy chcą być w przyszłości dziennikarzami, krytykami filmowymi lub teatralnymi. Recenzja może być wyrazem waszych uczuć, może pokazywać wasz gust artystyczny, wasze poczucie piękna, a także możecie się w niej wykazać wiedzą na temat literatury, teatru, filmu czy ogólnie sztuki. Recenzja zawiera dwa elementy:
* sprawozdawczy, podajecie informacje o autorze, reżyserze, aktorach; przedstawiacie treść utworu, możecie też
zasygnalizować, jakie są główne problemy lub wątki utworu

* oceniający, przedstawiacie zalety lub wady utworu, oceniacie jego kompozycję, język, styl, grę aktorską. W tej części recenzji możecie także wyrazić wasze poglądy, zaprezentować się jako stali bywalcy kin lub teatrów.

Ogłoszenie
Forma bardzo krótka. Czego mogą dotoczyć ogłoszenia? Właściwie wszystkiego! Sprzedaży, kupna, zamiany, informacji o znalezieniu bądź zgubieniu czegoś.
Ta forma nie powinna Tobie sprawiać trudności - zapamiętaj tylko kilka podstawowych zasad:
* pisz konkretnie i na temat
* zamieść w ogłoszeniu wszystkie potrzebne informacje (szczegóły, sposób kontaktu)

Zaproszenie

Zaproszenie można kierować do różnych osób - przyjaciół i rodziny (wtedy to zaproszenie nieoficjalne) lub do instytucji czy nieznanych osób (wtedy to zaproszenie oficjalne). Bez względu jednak, do kogo będziesz je kierować, musi zawierać pięć stałych elementów: kto zaprasza, kogo, na co, dokąd, kiedy.

Plan
W jakiej sytuacji spotkasz się z poleceniem napisania planu? Kiedy będziesz musiał zrobić spis najważniejszych wydarzeń - czy to z przytoczonego artykułu, czy z lektury, czy też z jakiegoś zdarzenia. Pamiętaj!
Plan musi być napisany zgodnie z kolejnością występowania zdarzeń, czyli chronologicznie!
Bądź konsekwentna!
To bardzo ważne przy robieniu planu. Dlatego koniecznie zwróć uwagę na to, w jakiej formie piszesz punkty - czy są to zdania pojedyncze, same wyrazy, czy może równoważniki zdań.
Niedopuszczalne jest mieszanie form!
Popatrz też, w jaki sposób graficznie oznaczasz kolejne punkty planu. Czy są to cyfry (jeśli tak, to rzymskie czy arabskie), czy może litery (małe lub wielkie).
Zwróć uwagę! O napisanie jakiego planu zostałaś poproszona - ramowego czy szczególnego? Ramowy przedstawia tylko najważniejsze wydarzenia, szczegółowy jest dużo dokładniejszy (co będzie się przejawiało np. w podpunktach).

Dedykacja
Czyli króciutka formułka, która napiszesz, chcąc komuś coś ofiarować. Pamiętaj - musi być dostosowana do okazji i obdarowywanej osoby - każda dedykacja jest bardzo osobista, indywidualna. Może zawierać króciutki cytat, informacje, czemu akurat ta książka lub fotografia zostało podarowana w prezencie.

Notatka
To inaczej skrócenie jakiejś dłuższej wypowiedzi.
Jak więc powinna wyglądać taka notatka?
* ma zawierać tylko najpotrzebniejsze rzeczy - zrezygnuj więc z podawania szczegółów
* dostosuj formę notatki do tematu - inaczej będzie wyglądała notatka do encyklopedii, a inaczej notatka z informacją, co masz kupić w sklepie.

Rozprawka
Rozprawka jak każda wypowiedź pisemna powinna mieć trójdzielną kompozycję:
* wstęp
* rozwinięcie
* zakończenie
We wstępie należy postawić tezę. Teza może zawierać twierdzenie jednoznaczne (pewnik) lub przypuszczenie (hipotezę). W pierwszym wypadku redagujemy ją w formie zdania oznajmującego, w drugim - może mieć formę pytania.
Rozwinięcie musi zawierać argumenty. Aby uzyskać jak najbardziej obiektywny ton wypowiedzi należy użyć argumentów przemawiających za i przeciwko tezie.
Argumentami nie są:
* własne sądy
* opinie własne i cudze
* stwierdzenia obiegowe i powszechne sądy
Argumentami są:

* konkretne sytuacje życiowe powtarzające się, powszechnie spotykane
* udowodnione naukowo fakty, zjawiska
* ogólnie przyjęte normy moralne i etyczne
* zasady postępowania przyjęte i akceptowane w danej społeczności
Zakończenie musi zawierać wnioski wynikające ze zgromadzonych argumentów. Nie wolno powtarzać ani tezy, ani argumentów.
Zapamiętaj typowe dla rozprawki sformułowania!
* zastanówmy się, czy; rozważmy, czy; postawmy pytanie; wypada rozważyć...
* sądzę, że; uważam, że; myślę, iż; według mnie; moim zdaniem; pewne jest, iż; wydaje się, że
* za twierdzeniem przemawia; z jednej strony; z drugiej strony; drugą stroną medalu
* zwróćmy uwagę na; mimo iż, jednakże; choć niektórzy sądzą, że ... uważam iż ...
* a zatem; więc; podsumowując; w świetle powyższych argumentów nie trudno zgodzić się z twierdzeniem; po przytoczeniu powyższych faktów trudno nadal podtrzymywać tezę ...

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

A tak wogóle mogłybyście napisać co powtarzacie z jakiego przedmiotu ??

Bo ja to tak

Z polaka:
- lektury
- formy wypowiedzi
- antyk, barok, renesans i tak dalej...
- części mowy i zdania (właśnie nie wiem czy to powtzarzać ?!)
- środki stylistyczne

Z historii:
- tylko najważniejsze daty
- i jak zdąże to jakieś skróty (tak jak to było na próbnym teście)

Z geografii:
- skala
- położenie geograficzne
- wysokość względna i bez -
- czas słoneczny i strefowy
- ery i okresy
- rodzaje skał
- co można jeszcze z mapy powtórzyć ??!!

Z chemii:
- wzory
- wzór kreskowy i sumaryczny
- masa
- liczba atomowa itp.
- pojęcia ?! (ale jakie można?)

Z fizyki:
- to chyba tylko wzory, co nie ?

Z matmy:
- wzory skróconego mnożenia
- twierdzenie talesa i pitagorasa
- zamiana jednostek
- wzory na ob i p figur geometrycznych
- funkcja liniowa
- coś o walcu, stożku, kuli

Z bio:
- fotosynteza
- komórki i tkanki
- budowa liścia, kwiata, człowieka, krwi, korzenia

A Wy co tam jeszcze powtarzacie ??

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Proszę, jeszcze to dam (może będzie pytanie na teście w jakim słowniku czegoś szukać )

Rodzaje słowników
  • języka np. polskiego (lub jednojęzyczny) – zbiór słów (haseł) wraz z opisem ich znaczenia lub znaczeń, zawiera odmianę słowa (formę fleksyjną) dla języków fleksyjnych, etymologię i przykłady użycia słowa dla każdego ze znaczeń
  • ortograficzny języka – zbiór słów (haseł) bez opisu znaczeń, zawiera jedynie odmianę i pisownię wyrazu
  • dwujęzyczny (np. francusko-polski) – zbiór słów jednego języka wraz z odpowiednikami w drugim języku, zawiera opis gramatyczny, odmianę i często przykłady użycia w drugim (na który się tłumaczy) języku
  • frazeologiczny dwujęzyczny – zbiór specyficznych i bezpośrednio nieprzetłumaczalnych wyrażeń jednego języka i ich tłumaczeniem na drugi wraz z przykładami użycia w języku tłumaczonym (pierwszym);
  • terminologiczny (np. prawniczy) – zbiór wyrażeń charakterystycznych dla jakieś dziedziny wiedzy wraz z opisem ich znaczenia
  • wyrazów obcych – zbiór słów jakiegoś języka pochodzących (przyjętych) z innych języków
  • biograficzny – zbiór życiorysów;
  • tematyczny – zbiór pojęć, wyrażeń i rozwiązań z jakiejś dziedziny wiedzy, np. "poradnik spawacza"
  • encyklopedyczny (encyklopedia powszechna) - zbiór haseł (artykułów hasłowych) uporządkowanych alfabetycznie lub rzeczowo
  • etymologiczny - zbiór haseł wraz z opisem ich etymologii, jednocześnie z reguły duże słowniki językowe również zawierają pewne wyjaśnienia etymologiczne
  • częstotliwościowy (frekwencyjny) - zbiór wyrazów lub związków frazeologicznych uszeregowanych zgodnie z częstością ich występowania, np. w mowie pisanej, mówionej, itd., zwykle uszeregowanie rozpoczyna się od słowa/wyrażenia najczęściej spotykanego
  • a tergo - zbiór słów uszeregowanych w kolejności alfabetycznej, ale według liter od końca wyrazów
Podział ze względu na objętość:
  • mały słownik – zawiera niewiele haseł i są one skromniej opracowane
  • wielki słownik – zawiera dużą ilość haseł i są one bardzo starannie opracowane
  • słownik kieszonkowy - zawiera mało haseł, krótko opracowanych
Podział ze względu na sposób wydania:
  • słownik wydany w formie książkowej
  • słownik w formie elektronicznej
roxana222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 19:17   #2477
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
Dobra myśl z tą wojną
A rocznica wybuchu - 70

Albo z komuny, bo 20 rocznica obalenia.
Racja, że 70. Szczerze to chyba nawet specjalnie nie liczyłam...nie potrafię teraz tego wyjaśnić, czemu napisałam 60.
Mam kilka zadań, w których napotkałam trudności. Może ze względu na to, że jeszcze tak naprawdę materiału konkretnie nie powtarzałam, ale i tak wkleję je chyba jeszcze dziś tu .
Stary 2009-04-10, 19:34   #2478
roxana222
Zakorzenienie

A macie może stronki chemiczne ? Gdzie będę te masy cząsteczkowe, kwasy, sole, zasady, itp. ?
Stary 2009-04-10, 20:00   #2479
Sweet :)
Zakorzenienie

wow, roxana ale nam dostarczyłaś materiału
Sweet :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 20:04   #2480
mircia14
Zakorzenienie

Aż sobie to wydrukowałam, Roxana
Dzięki !
Stary 2009-04-10, 20:30   #2481
201607111632
Konto usunięte

Dzięki za materiał
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:18   #2482
pAtiŚ
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalka2 Pokaż wiadomość
podziwiam, ze tak powtarzacie
ja pamietam w tamtym roku to nauczylam sie wzorow z fizy, powtorzylam wzory z geo [np na gestosc zaludnienia itp i zad ze skali], z chemii najwazniejsze rzeczy, z biologii to moze przeczytalam artykuly z victorow, nic sie nie uczylam z niej [bo za duzo teorii tak samo ja z historii - nic]
matme lubilam, wiec tez przypomnialam sobie tylko wzory
to wszystko zrobilam w ostatni weekend przed testami. i dobrze na tym wyszlam
w tamtym roku mat-przyr byl banalny moim zdaniem, human taki sredni
ta... bo ty zawsze na wszystko umiałaś przecież a więc powtarzać nie musiałaś pamietam

pAtiŚ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:21   #2483
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

Chciałabym poprosić o pomoc w kilku zadaniach. Wszystkie zeskanowałam. Jest to rękopis, raczej mało staranny - dla mnie ważne, żebym się mogła doczytać, więc w razie problemów z odczytaniem, proszę pytać .
Zadania są zaznaczone kółkiem. I teraz po kolei powiem, co mnie gdzie gryzie .
3. Ja bym tu dała I1=I2+I3=I4, ale takiej możliwości nie ma w odpowiedziach. Czy to jest błąd w zadaniu, czy mój błąd? I oczywiście proszę o wytłumaczenie .
7. Tu pójdę na lenistwo, ale chyba najprościej będzie, jak mi to ktoś rozwiąże. Mogę podpowiedzieć, że odpowiedź, będzie - tylko minus pierwiastek z trzech ze zbioru A spełnia tę nierówność .
9. Może niech ktoś to rozwiąże. Bo w odpowiedziach mam 484 omów, a mi nijak ten wynik nie wychodzi.
28. Prawidłowa jest odpowiedź B. Dlaczego? Można mi wytłumaczyć od A do Z .
37. Tutaj prawidłowa odpowiedź, to C, ale nie rozumiem, czemu. Dlaczego tak właśnie wygląda ta zależność.
38. Tutaj kompletnie nie wiem, o co chodzi.
61. Jakim sposobem to zrobić? Jeśli na przykład chciałabym coś takiego policzyć, ale punkt byłby inny.
62. Pierwiastki się dodaje? A może coś tu trzeba zauważyć? Ma wyjść 0.
I jeszcze jedno zadanie, którego nie skanowałam:
65. Pole prostokąta przedstawiającego ogródek w skali 1:10 000 jest mniejsze od pola ogródka w rzeczywistości
A. 10(3)* razy
B. 10(4)* razy
C. 10(5)* razy
D. 10(8)* razy
(...)*-do potęgi
I ma wyjść odp.D...Ja najpierw zaznaczyłam B. A ma wyjść D dlatego, że to 10 000 podnosimy do drugiej potęgi (i wtedy mamy osiem zer)?
Właśnie się okazało, że nie mogę tu za bardzo skanów dodać, więc je wrzucę na imageshack .
http://img512.imageshack.us/img512/4030/skanuj0002i.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/9...nuj0003ozo.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/7111/skanuj0004n.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/1210/skanuj0005.jpg
http://img517.imageshack.us/img517/4301/skanuj0006n.jpg
http://img517.imageshack.us/img517/474/skanuj0007.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/1696/skanuj0008.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/9018/skanuj0009.jpg

Edytowane przez serenavanderwoodsen
Czas edycji: 2009-04-10 o 21:23
Stary 2009-04-10, 21:25   #2484
roxana222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sweet :) Pokaż wiadomość
wow, roxana ale nam dostarczyłaś materiału
Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
Aż sobie to wydrukowałam, Roxana
Dzięki !
Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Dzięki za materiał
Nie ma za co

Mam tu jeszcze coś.

Epoki literackie

ANTYK
- IX w.p.n.e – V w.n.e
- narodziny teatru, literatury, filozofii, demokracji, prawa
- literatura: jasna, zwarta i dokładna, porusza uniwersalne sprawy; najpierw narodziła się epika, liryka i dramat
- sztuka: prostota, jasne kolory, kolumny, budowle na planie kwadratu
- antropocentryzm: kult ciała, rozumu i nauki
- przedstawiciele: Platon, Tales, Pitagoras (filozofia), Homer, Sofokles (dramat)

ŚREDNIOWIECZE
- V – XV w.
- nazwa wieki średnie oddaje negatywną ocenę tych czasów, które nastały po świetności epoki starożytnej; w Europie od V w., a w Polsce od X w.
- filozofia: scholastyka (prawdy wiary niepodważalne)
- literatura: do końca XIII w. dominowała łacina; tworzono anonimowo; literatura propagowała wartości chrześcijańskie i wzorce osobowe
- literatura rycerska i chrześcijańska
- sztuka: style romański i gotycki, masywne nurty, małe drzwi i okna, wieże
- przedstawiciele: Św. Augustyn i Św. Franciszek z Asyzu (filozofia)

RENESANS (ODRODZENIE)
- XV w. – XVI w.
- narodził się we Włoszech
- powrót do antyku; humanistyczne otwarcie na świat i człowieka
- wielkie odkrycia geograficzne; wynalezienie druku
- reformacja (ruch religijny mający na celu reformowanie kościoła)
- filozofia: nawiązywała do antyku
- dominowała literatura świecka
- przedstawiciele: Kolumb, Magellan (odkrycia geograficzne), Eraz z Noterdamu (filozofia)

BAROK
- XVI/XVII w. do końca I poł. XVIII w.
- zamiłowanie do skrajności: obok realistycznego obrazowania pojawiły się abstrakcja i fantastyka
- egzystencjalny niepokój, poczucie niepewności losu, przemijanie, śmierć
- sarmatyzm
- koncept (wyszukany pomysł kompozycyjny)
- bogactwo środków wyrazów
- kontrast, patos, dynamika, emocjonalność
- celem sztuki barokowej jest silne oddziaływanie na odbiorcę, zaskoczenie go
- odejście od prostoty i klasycznych norm
- dominowały tematy metafizyczne i egzystencjalne
- przedstawiciele: Jan Andrzej Morsztyn, Mikołaj Sępszarzyński

OŚWIECENIE
- koniec XVII w. – koniec XVIII w.
- wiek rozumu
- odrzuca kojarzone z XVII w. zły gust i zacofanie
- wiara w rozum
- rozwój szkolnictwa, publicystyki i prasy; szkoła rycerska
- twórczość miała charakter dydaktyczny
- głoszona hasła tolerancji i wolności
- Konstytucja 3 maja
- rzeczywistość przedstawiana w sposób realistyczny
- dominował klasycyzm

ROMANTYZM
- koniec XVIII w. – XIX w.
- odrzuca oświeceniową (materialistyczną i realistyczną) wizję świata
- podkreśla wagę uczucia, emocji, świata duchowego
- odrodzenie religijności
- artysta pośredniczył między światem duchowym, a społeczeństwem
- odrzucenie klasycznych norm
- elementy fantastyki, snu
- nawiązanie do wierzeń, podań i ludowości
- tajemniczość i baśniowość
- motywy: poezji, nieszczęśliwej miłości, cierpienia, buntu i szaleństwa

POZYTYWIZM:
- XIX w.
- realizm
- wierne, obiektywne przedstawienie świata
- poznanie poprzez doświadczenie i naukę
- fascynacja naukami przyrodniczymi
- naturalizm
- potoczny, prosty język
- pisarz jako badacz, uczony, psycholog
- praca organiczna, praca u podstaw
- emancypacja kobiet
- przedstawiciele: Eliza Orzeszkowa, Władysław Reymont, Henryk Sienkiewicz

MŁODA POLSKA
- 1891-1918
- sprzeciw wobec realizmu
- odejście od kultu wiedzy
- zanegowanie potęgi nauki
- zwątpienie w system filozoficzny i program społeczny pozytywizmu
- odrzucenie dydaktycznych, moralistycznych i społecznych funkcji literatury
- najważniejszy był artyzm utworu (sztuka dla sztuki)
- twórca jako wybitna jednostka, artysta ukazujący pozarealistyczną rzeczywistość
- nawiązanie do romantyzmu
- pesymistyczny nastrój
- tematy egzystencjalne
- miłość, śmierć, wizje, sny
- przedstawiciele: Leopold Staff, Bolesław Leśmian, Stanisław Wyspiański

20- LECIE MIĘDZYWOJENNE
- 1918-1939
- okres znaczących zmian w Europie i na świecie w sferze politycznej, obyczajowej i społecznej
- rozwój techniki, nauk ścisłych, sztuki filmowej, fotografii, radia, nagrań dźwiękowych
- literatura zróżnicowana pod względem treści i form
- futuryzm (tworzenie nowego języka)
- zerwanie z zasadami ortografii, interpunkcji, składni i logiki
- nadrealizm (proces twórcy miał zbliżać się do snu i halucynacji)
- rozwój literatury, faktu, publicystyki
- przedstawiciele: Bolesław Leśmian, Leopold Staff, Jan Lechoń, Czesław Miłosz, Stefan Żeromski

Jakbyście jeszcze chciały to mam dużo materiału z geografii i z matmetyki trochę, możecie na PW przesłać mi emaile swoje to jak się uda to Wam wyśle
Stary 2009-04-10, 21:38   #2485
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198
Konto usunięte

Kurcze a ja się zabieram za powtarzanie i się zabrać nie mogę.
Jak nie będzie dużo fizyki to zawsze coś napiszę.
Mamy beznadziejną nauczycielkę każe uczyć się cały czas tych regułek, a zadań prawie nic. A jak je tłumaczy to i tak nikt nic nie rozumie.
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:45   #2486
Avelina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez serenavanderwoodsen Pokaż wiadomość
62. Pierwiastki się dodaje? A może coś tu trzeba zauważyć? Ma wyjść 0.
I jeszcze jedno zadanie, którego nie skanowałam:
Do innych zadań mam wątpliwości, tzn nie przeglądałam ich uważnie ale tutaj bd działanie: /- oznaczenie pierwiastka
wyciąga się trójkę:
-/12 + /48 - /75 + /27= -2/3 + 4/3 - 5/3 + 3/3= -7/3 + 7/3= 0
No i wszystko się ładnie skraca .

A tak w ogóle witam, mój pierwszy post. Ja też piszę egzamin w tym roku, jakoś humanistycznego się nie obawiam, może historii, ale zazwyczaj w ogóle jej nie ma, a jak już jest to banalna.
Gorzej ze ścisłym, boję się że zrobię jakiś głupi błąd i dopiero po oddaniu kartki na to wpadnę, jak to zazwyczaj ze mną bywa . Do tego niektórzy nauczyciele naprawdę niepotrzebne mówią tyle o tym egzaminie, każdy się stresuje, a oni jeszcze to pogłębiają.
Też zaczęłam w święta powtarzać, na razie biologię i geografię, ale niektórzy u mnie w klasie już od września się uczą i to chyba wszystkiego po kolei, więc moja pewność siebie jakoś spada .
Dzięki roxana222 za te materiały, na pewno mi się przydadzą, szczególnie epoki,, ostatnio miałam sobie przypomnieć.
A ma pytanie gdzie w z fizą jesteście w szkole z materiałem? Bo moja klasa "chyba" jest do tyłu, przerobiliśmy elektrostatykę, prąd elektryczny i połowę magnetyzmu w ciągu całego roku.

Avelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:49   #2487
pastelka
Raczkowanie

Oj . Ja egzamin gimn. mam dawno za sobą, ale wiedzcie, że trzymam za was kciuki. Moja siostra też w tym roku pisze, a przejmuje się niesamowicie, szczególnie tym z języka.

Aż mi się łezka w oku kręci, bo te egzaminy to było niesamowite przeżycie. I ten stres jak wróciłam do domu i cały czas odświeżałam stronę oke, czy aby przypadkiem wyników nie ma ;D.
Stary 2009-04-10, 22:14   #2488
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Wy naprawdę tyle powtarzacie do tych egzaminów? :O
Ja tam się nie zamierzam uczyć, nie chce mi się:P Z próbnych z humana, co pisaliśmy na lekcjach (samodzielnie;p) miałam za każdym razem pow. 40pkt, więc luzik. Gorzej z matematyczno-przyrodniczym, no ale z fizyki i chemii mamy w szkole powtórki, to wystarczy. Mój brat jak pisał te testy (3 lata temu), to nic się nie uczył, a miał 75 pkt. Mnie by zadowoliło 80... Pytanie tylko, czy zadowoli to "moje" liceum - zamierzam iść do najlepszego w mieście;]

Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest
Czas edycji: 2009-04-10 o 22:17
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 22:31   #2489
SerekFeta
Raczkowanie

GG do SerekFeta

My mieliśmy jak na razie 2 próbne, z pierwszego miałam z humana 45 a ze ścisłego 36, a na drugim z humana i ze ścisłego po 40 Chciałabym mieć teraz 45 razem...

Dzięki za materiały! !
Stary 2009-04-10, 22:39   #2490
Avelina
Raczkowanie

Czy ja wiem czy to tak dużo? Przypomnienie sobie najważniejszych informacji? Dla mnie przesada, to wkuwanie wszystkiego jak leci od początku gimnazjum - a zdarzają się tacy delikwenci. Wolę coś przeczytać niż później być na siebie złą, bo przecież "mogłam to powtórzyć". Też mi się nie chce, ale niedługo wakacje, a dzisiaj powtórzyłam gegrę i biolę w godzinę, więc nie wydaję mi się, to jakimś wysiłkiem.
I ja chcę mieć z 84 punkty, więc wynik 75 raczej by mnie nie zadowolił. W tym roku byłam chora na próbnym, a w tamtym humana napisałam na 47, a ścisły na 26- ale naprawdę to był szczególny przypadek, nie wiem czemu aż tak źle mi poszedł ten drugi.

Edytowane przez Avelina
Czas edycji: 2009-04-10 o 22:40
Avelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości