Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze mamy'' - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-15, 21:04   #2461
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze

Cytat:
Napisane przez Betameta Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie kilkudniowej u siostry ciotecznej i jej półtorarocznej córki. Trochę czuję się zmęczona po niej, a raczej "trochę" to niedopowiedzenie. Wiem i wiedziałam, że opieka nad dzieckiem to ciężki kawałek chleba i widziałam to nie raz, ale jednak ogarnięcie niemowlaka co śpi długo, a takiego rozrabiaki, co najwyżej ma krótką drzemkę w ciągu dnia to niebo a ziemia. Jasne pierwszy okres też jest ciężki, ale właśnie zawsze wydaje się najcięższy, ale teraz widzę to inaczej. Siostra wciąż karmi piersią, więc od prawie półtora roku nie miała jednej w pełni przespanej nocy. Córeczka biega po mieszkaniu, rozwala wszystko, absorbuje wciąż 100% uwagi. Płacze, krzyczy, piszczy. Przez 4 dni miałam bóle głowy od tego, a przecież byłam tylko gościem, który nic przy dziecku robić nie musiał. Jestem mega niewyspana chociaż to nie ja musiałam wstawać do małej. Siostra pociesza, że do własnego dziecka ma się morze cierpliwości, a ja z natury jestem baaaardzo niecierpliwa. Mam chwile zwątpienia, jak to będzie, wiadomo hormony ciążowe. Pocieszcie mamy kilkulatków i przyszłe mamy.
Córka nie przesypia jeszcze całej nocy?
Współczuję kuzynce

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:04   #2462
pstryczek84
Zakorzenienie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze

Beta-dla Ciebie to szok bo od razu dostalas 1,5 roczniaka ale ze swoim jest inaczej bo masz go na codzien I to wszystko niejako rozmywa sie w czasie. Damy rade!
Wy sie martwicie czy dacie rade z jednym a mi sie czasem zalacza zamartwianie sie jak ja dam rade z dwojka :-\
A co najlepsze w miedzyczasie mysle czy nie pyknac sobie trzeciego bobaska bo u mnie to w sumie wiekowo ostatni dzwonek
Mysli ktoras nad trojka dzieciaczkow?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:04   #2463
Gosiurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
U mnie było podobnie, ale nie widziałam sensu kupowania nowego wózka.
Kupiłam używkę za 500zł, gondola w użyciu była 4 miesiące, spacerówka ok rok. Drugie dziecię tez jeszcze obleci w tym wózku, choć nie jestem z niego do końca zadowolona.
Moi przyjaciele zrobili tak samo (kupili okazyjnie Jedo Fyn) i dwójka ich dzieci obskoczyła jeden wózek
Hosenko zastanawiałam się nad tymi mrożonymi marchewkami bo wkrótce też będę miała ten "problem". Jakby je zblendować przed mrożeniem? Odkąd tak robię z innymi warzywami (fasolka szparagowa, cukinia) to czuć znaczna różnicę na korzyść od tych nieblendowanych
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:05   #2464
Zingi
Raczkowanie

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;64180156]fiii, jakbys chciała się znaleźć w pierwszym poście to proszę o podanie Twojego imienia i terminu porodu (opcjonalnie możesz też podać swój wiek i imię Fasolki)[/QUOTE]

To ja też poproszę, jeśli można. Ela, 36, tp 18.11, Gerard
Zingi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:06   #2465
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Beta-dla Ciebie to szok bo od razu dostalas 1,5 roczniaka ale ze swoim jest inaczej bo masz go na codzien I to wszystko niejako rozmywa sie w czasie. Damy rade!
Wy sie martwicie czy dacie rade z jednym a mi sie czasem zalacza zamartwianie sie jak ja dam rade z dwojka :-\
A co najlepsze w miedzyczasie mysle czy nie pyknac sobie trzeciego bobaska bo u mnie to w sumie wiekowo ostatni dzwonek

Ja nad trójka bym się zastanowiła. Na razie mamy plany żeby iść za ciosem i po porodzie szybko starać się o następne
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:07   #2466
Gosiurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Myślałam dopóki nie pojawiły problemy z zajściem. Teraz będę wdzięczna Opatrzności za jednego zdrowego bobasa, a jak zdarzy się drugie to będę to rozpatrywać w kategorii cudu
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:07   #2467
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Ta czarna piękna, szkoda ze nie ma innego koloru 36. Ta druga tez tak na ale zawsze mi się wydawało, ze taki pudrowy roz źle wygląda na białej karnacji. Dzięki ci w ogóle za propozycję mam w końcu w czym wybierać 😀 jeszcze w mango znalazłam jedna maxi niebieska, jak wejde na kompa to wam pokaze. AAA i nie musi być maxi ale chciałabym bardzo

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Dokładnie
Też zależy w jakie tony kolorystyczne wpada Twoja skóra. Mnie zawsze wydawało się, że w pudrowym różu będę wyglądać mdło, a jednak pasuje. Jeszcze pozostaje kwestia jak człowiek się czuje w danym kolorze jeśli ktoś Ci powie że jest ok, a Tobie jest niekomfortowo, to bez sensu.

Czarna Ci się podoba? Gabarytowo jesteśmy podobne z tego co kojarzę, ja aktualnie wypadam między 36, a 38 w h&m mama, myślę że jakbyś już nic nie znalazła to można spróbować z 38 i ewentualnie zrobić ręcznie delikatne zaszewki pod pachami, żeby nic nie odstawało.
Stary 2016-08-15, 21:07   #2468
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Pokaż wiadomość
Moi przyjaciele zrobili tak samo (kupili okazyjnie Jedo Fyn) i dwójka ich dzieci obskoczyła jeden wózek
Hosenko zastanawiałam się nad tymi mrożonymi marchewkami bo wkrótce też będę miała ten "problem". Jakby je zblendować przed mrożeniem? Odkąd tak robię z innymi warzywami (fasolka szparagowa, cukinia) to czuć znaczna różnicę na korzyść od tych nieblendowanych
No właśnie też o tym myślałam, tylko że już nie mam miejsca w zamrażalce
Z owoców mam pomrożone truskawki, maliny, borówki, wiśnie, z warzyw groszek, fasolę - to mi już jedną szufladę zajmuje. W drugiej mam jeszcze natkę pietruszki, koperek, zawsze mamy zapasy mrożonego szpinaku i brokułów, awaryjnie jakąś mieszankę chińską, lody też się znajdą, chleb (kupujemy duży okrągły bochen i mrozimy w ćwiartkach), a trzecia to na mięsa. Więc nie ma już gdzie wcisnąć.
Już się obawiam jak będzie z mrożeniem mleka - gdzie ja będę go trzymać ... Przy Kacprze w szczytowym momencie (gdy jadł już mniej mlecznych posiłków, a ja więcej razy w ciągu dnia odciągałam) miałam ponad 10 litrów w woreczkach.

Znalazłam gdzieś info, że taką ugotowaną na parze i zblendowaną marchewkę śmiało można zapasteryzować, ale po przejściach z dynią mam jednak opory.

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2016-08-15 o 21:15
Stary 2016-08-15, 21:12   #2469
baletnica_natasza
Zakorzenienie

Ten weekend spedzilam miedzy innymi z kolezanka ktora ma blizniakow w wieku 3,5 roku :-D chlopaki sa terrorystami. A ona jeszcze pracuje w zlobku i ma pod opieka 5 dzieci w grupie. Wiec jestem pelna podziwu dla niej. Stwierdzila ze jeszcze jedno chcialaby miec. Niebawem

Ja sobie na ten moment nie wyobrazam opieki nad jednym. A co dopiero nad dwojka czy trojka.
baletnica_natasza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:15   #2470
bluesberry
Zakorzenienie

Cytat:
Córka nie przesypia jeszcze całej nocy?
Współczuję kuzynce
Moja do dziś nie przesypia
Cytat:

Wątpię by były jakieś szanse na trzecie
Zobaczymy jak dwójka da popalić
bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:17   #2471
Hosenka*
Zakorzenienie

Ja kiedyś myślałam o trójce, ale jednak dwójka to taka optymalna dla mnie liczba.

2 tygodnie temu byliśmy na weselu przyjaciela męża, który ma 11 rodzeństwa - gdy zobaczyłam najstarszego brata byłam przekonana, że to ojciec.

Instagram

Stary 2016-08-15, 21:19   #2472
Zingi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Też zależy w jakie tony kolorystyczne wpada Twoja skóra. Mnie zawsze wydawało się, że w pudrowym różu będę wyglądać mdło, a jednak pasuje. Jeszcze pozostaje kwestia jak człowiek się czuje w danym kolorze jeśli ktoś Ci powie że jest ok, a Tobie jest niekomfortowo, to bez sensu.

Czarna Ci się podoba? Gabarytowo jesteśmy podobne z tego co kojarzę, ja aktualnie wypadam między 36, a 38 w h&m mama, myślę że jakbyś już nic nie znalazła to można spróbować z 38 i ewentualnie zrobić ręcznie delikatne zaszewki pod pachami, żeby nic nie odstawało.
Warto zerknąć na Olx, jak wejdziesz w kategorię odzieży ciążowej i wpiszesz "sukienka na wesele" to naprawdę jest w czym wybierać
Zingi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:19   #2473
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość
Moja do dziś nie przesypia
O matko
Mam nadzieję, że Oskarek pójdzie w ślady starszego brata i jak skończy 3 miesiące będzie przesypiał całą noc.

Kacper przeważnie budzi się ok 7.30, ale jak obudzi się wcześniej i przyjdzie do nas, to da się odprowadzić do swojego pokoju i jeszcze zaśnie.

Instagram

Stary 2016-08-15, 21:19   #2474
ma_i
Zadomowienie

Cytat:

Ja zawsze myślałam że będę mieć 3 dzieci bo sama mam 2 siostry i to jest super 😄 teraz to już sama nie wiem. Jestem w tym samym wieku co Ty, a dopiero pierwsze dziecko w drodze. Starania zajęły dużo więcej czasu niż się spodziewałam. Mam tylko nadzieję że łatwiej nam pójdzie z drugim, a potem czas pokaże 😉

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ma_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:20   #2475
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zingi Pokaż wiadomość
To może się spotkamy, ja też w wojewódzkim termin na 18-tego
Ja mam na sam koniec listopada, a bardzo możliwe że zahaczę o pierwszy tydzień grudnia.

Cytat:
I w dodatku znacznie dłużej niż dziecko w wózku
I pewnie kolejne autko też kupimy używane, tyle że lepsiejsze

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Pokaż wiadomość
Myślałam dopóki nie pojawiły problemy z zajściem. Teraz będę wdzięczna Opatrzności za jednego zdrowego bobasa, a jak zdarzy się drugie to będę to rozpatrywać w kategorii cudu
Gosiurku, mnie już nic nie zdziwi po tym jak specjaliści sugerowali mi, żebym na ciążę się za bardzo nie nastawiała, a zaszłam raz jedyny nie zabezpieczając się, dosłownie z głupoty... I dziwowali się jak sobie od tak przyszłam z ciążą.
Różnie być może.
Stary 2016-08-15, 21:20   #2476
desire87
Zadomowienie

ja na razie dwójeczkę ale w małym odstępie czasu jak Bozia da tak do 2 lat różnicy wieku
trójke chyba nie bo auto trzebaby kupić jakieś w stylu wv turana a takie mi się nie podobają ;D )
desire87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:20   #2477
pstryczek84
Zakorzenienie

Ja sie caly czas bije z myslami czy zostac przy dwojce czy jednak miec trojke. na szczescie jeszcze troche czasu na zastanowienie jest

Stary 2016-08-15, 21:22   #2478
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Babcia się ucieszy

O noł, na papierosa

Karczek czyli ta górna część, nie umiem fachowo wyjaśnić, coś w ten deseń: (te sukienki mają przeważnie luźny krój i lekko rozszerzają się ku dołowi, w sam raz na brzuszek, a karczek rekompensuje prostotę kroju )

Ahh rozumiem, podobają mi się takie dekolty
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:23   #2479
baletnica_natasza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desire87 Pokaż wiadomość
ja na razie dwójeczkę ale w małym odstępie czasu jak Bozia da tak do 2 lat różnicy wieku
trójke chyba nie bo auto trzebaby kupić jakieś w stylu wv turana a takie mi się nie podobają ;D )
My rozgladamy sie za tiguanem, ewentualnie jakis kombiak nie widze siebie w vanie
baletnica_natasza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:24   #2480
geosmina
Wtajemniczenie

Cytat:

ale taka pomoc na wsi to niestety czesto w dalszym ciagu "normalka" tam kazda para rak do pracy sie liczy, nie wazne czy rece maja lat 5 czy 105
to jest wychowanie w takim wlasnie przeswiadczeniu - my w waszym wieku robilismy w polu/oborze za dzieciaka i nic nam nie bylo to i wasze/nasze dzieciaki moga
a wystarczy tylko troche uruchomic wyobraznie
Mnie teściowa zawsze szokuje opowieściami jak to np. zostawiała syna i córkę na jedną, dwie godziny samych w domu bo akurat ona wychodziła do pracy a jej mama jeszcze nie zdążyła wrócić. Syn (mój mąż) miał ok 2 lat, córka rok młodsza, brat się nią opiekował 😱 a dom piętrowy z wysokimi kamiennymi stromymi schodami bez barierki, ja do tej pory samej nie pozwalam córce po nich chodzić .

Melduję się po weselu. Poszłam "spać" po 23, mimo że dużo się nie bawiłam to ciało mam całe obolałe i zmęczone.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

"Zenek, co ty jakiś nie w sosie jesteś? Może zjadłbyś jakichś pierożków babcinych?"
geosmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:24   #2481
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

My myślimy o trójce chyba, że drugi będzie syn to poprzestaniemy na dwójce
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:25   #2482
bluesberry
Zakorzenienie

MIETOWKA poki co nie znalazlam zadnych wynikow testów. jedynie to poczytałam bloga mamuśki - testerki i w porównaniu do maxi cosi (nie wiem jaki model niestety) wypada lepiej. szukam dalej
Stary 2016-08-15, 21:25   #2483
pstryczek84
Zakorzenienie

Hosenko-3 miesiace!?! Wygralas internety! :-D ale to tak sam z siebie zaczal przesypiac czy jakos ,,uczylas" go tego?
Kuba mial 2 lata jak zaczal przesypiac nocki, po samoodstawieniu sie.
Teraz tez sie budzi I przechodzi do nas ale spi dalej. Czasem nawet nie wiem kiedy przychodzi

Stary 2016-08-15, 21:26   #2484
mietowka25
Zakorzenienie

My moglibyśmy jeździć Fordem s max albo VW transporterem więc trójka się zmieści :-D

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość
MIETOWKA poki co nie znalazlam zadnych wynikow testów. jedynie to poczytałam bloga mamuśki - testerki i w porównaniu do maxi cosi (nie wiem jaki model niestety) wypada lepiej. szukam dalej
No właśnie on chyba nie brał udziału w żadnych testach. Co mnie bardzo dziwi bo przecież foteliki britax zawsze są gdzieś w czołówce.
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:29   #2485
desire87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez baletnica_natasza Pokaż wiadomość
My rozgladamy sie za tiguanem, ewentualnie jakis kombiak nie widze siebie w vanie
my jutro kupujemy tiguana dziś oglądaliśmy ale nie dało się z banku piniędzy wypłacić bo święto
desire87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:31   #2486
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja sie caly czas bije z myslami czy zostac przy dwojce czy jednak miec trojke. na szczescie jeszcze troche czasu na zastanowienie jest

Znam z życia kilka przypadków, gdzie ładnie odchowała się dwójka, a trzecie wpadło jak rodzice myśleli że już im nic nie grozi i wszyscy zgodnie po latach potwierdzają, że to trzecie to taki promyczek na osłodę, chociaż czasem bywało ciężko
Stary 2016-08-15, 21:33   #2487
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Znam z życia kilka przypadków, gdzie ładnie odchowała się dwójka, a trzecie wpadło jak rodzice myśleli że już im nic nie grozi i wszyscy zgodnie po latach potwierdzają, że to trzecie to taki promyczek na osłodę, chociaż czasem bywało ciężko
Hehe, no I tak moze sie zdarzyc choc chyba wolalabym zeby roznica wiekowa nie byla jakas ogromna. A jeszcze jakby byla dziewczynka...

Stary 2016-08-15, 21:34   #2488
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez geosmina Pokaż wiadomość
Mnie teściowa zawsze szokuje opowieściami jak to np. zostawiała syna i córkę na jedną, dwie godziny samych w domu bo akurat ona wychodziła do pracy a jej mama jeszcze nie zdążyła wrócić. Syn (mój mąż) miał ok 2 lat, córka rok młodsza, brat się nią opiekował 😱 a dom piętrowy z wysokimi kamiennymi stromymi schodami bez barierki, ja do tej pory samej nie pozwalam córce po nich chodzić .

Melduję się po weselu. Poszłam "spać" po 23, mimo że dużo się nie bawiłam to ciało mam całe obolałe i zmęczone.

Ja pamiętam ze nas rodzice zostawiali juz w wieku ja 6 lat, brat 9. W wakacje na przykład. Albo po szkole to było normalne ze sami w wracaliśmy do domu, później te 3 godziny czekało się aż wrócą do domu. W sylwestra czy andrzejki to jeszcze ciotki podrzucali nam kuzynkę młodszą od nas i nas zostawiali a sami gdzieś szli na zabawę. Czasy były kiedyś inne, dzisiaj nikt by tak nie zrobił a jak by zrobił to zaraz sąsiedzi by podkablowali ze opieki dzieci nie maja. Czasy się zmieniły. No ale jako 2 latkow nas nie zostawiali jeszcze samych.
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:34   #2489
geosmina
Wtajemniczenie

Fotki z wesela 😉

"Zenek, co ty jakiś nie w sosie jesteś? Może zjadłbyś jakichś pierożków babcinych?"
geosmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-15, 21:36   #2490
bluesberry
Zakorzenienie

Cytat:
O matko
Mam nadzieję, że Oskarek pójdzie w ślady starszego brata i jak skończy 3 miesiące będzie przesypiał całą noc.

Kacper przeważnie budzi się ok 7.30, ale jak obudzi się wcześniej i przyjdzie do nas, to da się odprowadzić do swojego pokoju i jeszcze zaśnie.
codziennie się budzi w nocy i przychodzi do nas. Czasami po drodze zwinie z kuchni banana albo kabanosy, przyłazi do nas i mlaszcze nam to w łóżku
Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
My moglibyśmy jeździć Fordem s max albo VW transporterem więc trójka się zmieści :-D

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

No właśnie on chyba nie brał udziału w żadnych testach. Co mnie bardzo dziwi bo przecież foteliki britax zawsze są gdzieś w czołówce.
My mamy w miarę duże kombi a tż już się martwi jak się spakujemy z dwójką dzieci do pl

Nie znalazłam ich nawet w starszych testach. Gdzieś mi po drodze wpadł w oko britax ale inny model i miał kiepskie noty :/ to był chyba jakiś 0-13kg
A nie myślałam o BeSafe Izi Go ?

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Ja mam trójkę rodzeństwa i uważam, ze nie ma nic lepszego na świecie. Bywało różnie wiadomo ale jednak takie poczucie że choćby się paliło i waliło masz na kogo liczyć jest bezcenne
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości