|
|
#2491 | |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
|
|
|
|
#2492 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dla mnie rok w jednej firmie to rowniez malo. Choc ja tez mam takie doswiadczenia w CV i ubolewam... Cytat:
Cytat:
Materialistka Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
|
#2493 |
|
Zadomowienie
|
Pumas - bardzo dobrze , że ci się powodzi i cieszę się , że tak wiele osób dało Ci szansę pokazać na co cię stać . Również uważam , że trzeba walczyć o swoje . Nie uważam , że młoda osoba świeżo po studiach niczego nie potrafi i nie nadaje się na wyższe stanowiska . Stwierdziłam poprostu , że cięzko jest załapać się na taką pracę od razu po studiach . Ale nie twierdzę , że to niemożliwe .
Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt , że nie każdy się do wszystkiego nadaje . Są ludzi , którym w znalezieniu pracy , dobrej pracy przeszkadza charakter . Są zbyt bojaźliwi , niepewni swoich umiejętności . Inni poprostu nienadają się do swojego wyuczonego zawodu . Jeszcze inni nie chcą się rozwijać i osiadaja na laurach , bo mają wyższe i im się należy . Czasami mnie załamuje jak czytam , że mam wyzsze wykształcenie i powinnam zarabiać tyle i tyle , a nie wykazala się żadnym wysiłkiem żeby coś osiągnąć . Czasami trzeba zacisnąć zęby i pomęczyć się czy to za darmo czy za marną kasę , ale w końcu będzie się miało to doświadczenie i będzie się miało do zaoferowania coś więcej niż tylko dyplom . Teraz zbyt dużo osób ma wyższe wykształcenie , żeby tylko to wystarczyło . Inni zdobywają doświadczenie , podszkalają języki , kursy , szkolenia więc osoba , która nie robi nic i ciągle narzeka nie będzie miała szans na pracę . Owszem niektorzy nie mogą sobie pozwolić na prace za darmo , na wyjazd do innego miasta , bo nie mają pieniędzy . Ale wystarczy troche samozaparcia i pieniądze się znajdą . Jest bardzo wiele opcji , można coś odlożyc itp Co do średniej to daje ona czasami b.dużo . Pomijając stypendium na studiach ( można wyciągnąć nawet 2 tysiące - i wtedy można uczęszczać na bezpłatne praktyki ) , no i to , że przydaje się przy staraniu o staż czy praktykę - można dzieki temu znaleźć świetną pracę . Mam kilku znajomych , w tym mojego kuzyna , któremu zaproponowano pracę właśnie dlatego , że miał b.wysoką średnią . No i zawsze to jest jakiś tam malutki plusik , chwaląc się tym na rozmowie kwalifikacyjnej Ale podkreślam , że jest to plusem i warto o to zabiegać jeżeli nie jest to kosztem innych rzeczy . Z drugiej strony może ktoś lubi się uczyć i poświęcać tylko temu , a życie prywatne nie jest dla niego ważne . Różni są ludzie i rózne mają wartości. I nie ma porównania: doświadczenie czy srednia 5.0 - zawsze doświadczenie weźmie górę Można narzekać , że nie ma pracy , że pracodawcy wolą zatrudniać studentów , że nie da się pogodzić pracy i uczelni . Ale niczego to nie wniesie . Wiadomo , że jak ciągle coś nie wychodzi to z tej bezsilności człowiek traci chęci i nadzieję . Ale zawsze jest jakieś wyjście . Najgorsze co można zrobić to schować wykształcenie i ambicje w kieszeń . Jeśli zaczniesz pracę w branży , która niczego nie wymaga to zawsze będziesz w tym samym miejscu , bo ta prac niczego nie wniesie . Nie zdobywasz doświadczenia , więc jak stracisz pracę to będziesz w tym samym miejscu , w tej samej sytuacji . No chyba , że nie zalezy ci na pracy związanej ze studiami i chcesz robić coś byle zarabiać . Z drugiej strony jesli człowiek sam się utrzymuje to nie może sobie pozwolic na wybrzydzanie . Ale w takiej sytuacji trzeba robic cos poza pracą , doszkalac się , uczyc języka itp
|
|
|
#2494 |
|
Raczkowanie
|
Pumas wiesz co swoje obrazliwe uwagi możesz sobie zachować dla siebie.
Nie jestem materialistką tylko REALISTKA. Spoko jak nie masz na co wydawać kasy to Twoja sprawa. Proszę abyś więcej pod moim adresem nie wyciągała takich wniosków!!! Nic nie wiesz o mnie, nie wiesz jaką mam sytuację i niech tak zostanie. Pozdrawiam!!!!!! |
|
|
|
|
#2495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, jak napisala American Girl, jest wiele sposob. I nie chce mi sie ich przytaczac, bo nie jestem w takiej sytuacji, wiec mysle, ze jesli Tobie zalezy na zmianie i polepszeniu swego bytu, to tylko Ty powinnas sie o to zatroszczyc, a nie obarczac wina calego swiata, ze bidula pracy sobie znalezc nie moze. Podejrzewam, ze jest to meczace dla Twoich bliskich, nie umniejszajac Twojej rozpaczy z tego powodu. American, otworzylas ten sklep????? Aha, jeszcze jedno: ja nikogo do swych racji przekonywac nie bede. Kazdy zyje wlasnym zyciem. Ja staralam sie wam pokazac, ze sprawy trzeba brac w swoje rece, a nie bac sie i ciagle narzekac, a zarazem marzyc o lepszym zyciu. Mnie sie poki co udaje. A wy robcie jak chcecie
|
|
|
|
|
|
#2496 |
|
Zadomowienie
|
Po sesji zaczynam dopiero załatwiać wszelkie formalności i mam nadzieję , że rusze jakoś za 1,5-2 mc
Myśle , że nastawienie dużo daje . Jeżeli ktoś jest nastawiony negatywnie , wiecznie narzeka i ma czarne myśli , to one przekładają się też na nasze życie . Jeżeli podejdziemy z zapałem , zaangażowaniem i takim przeświadczeniem , że przecież niemoże się nie udać - to otoczenie rownież inaczej będzie nas odbierać ( w tym potencjalny pracodawca ) . Wiadomo , że szukając pracy w nieskończoność traci się ten zapał ale warto troche nad tym popracować i idąc na rozmowę nie myśleć , że i tak nic z tego nie będzie . Wcześniejsze porażki i niepowodzenia prędzej czy później zamienią się w sukcesik
|
|
|
#2497 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba wierzyc w siebie, probowac, starac sie, a nie tylko marzyc o lepszym zyciu.
Moj facet i wlasciwie przez to ja, jest na etapie poszukiwan, nie jest lekko, bo ma prace, ale wie, ze predzej czy pozniej musi sie zajac czyms lepszym... Ale niestety nic nie robi w kierunku zmiany swojego miejsca. Co mnie doprowadza do szalu, bo tylko umie narzekac... Dlatego ja bioresprawy w swoje rece i mam nadzieje, ze niebawem cos znajdziemy. Edytowane przez pumas Czas edycji: 2010-02-03 o 15:34 |
|
|
|
|
#2498 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ZOSTAWIE TO BEZ KOMENTARZA. |
|
|
|
|
|
#2499 |
|
BAN stały
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;16849748]Musisz się wyrejestrować, nieważne czy to umowa o pracę, o dzieło czy umowa-zlecenie.[/QUOTE]
i wtedy co tydzień czy tam 2 latać do urzędu i znów się rejestrować? trochę do dziwaczne :/ |
|
|
|
|
#2500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Chwilę mnie nie było i widzę że na wątku pojawiło się pełno złotych myśli
![]() Niestety, większość osób, które tu zaglądają i są bez pracy - mają już skończone studia i rady typu "trzeba było pracować na studiach" niczego w ich sytuacji już nie zmienią ![]() Trzeba walczyć o swoje, starać się - super, ale zupełnie inaczej się myśli, jeśli po studiach Twoja kariera zawodowa odrazu się układała, a inaczej jak szukasz pracy przez półtora roku i nic... Ja też byłam taka mądra, jak mi coś wychodziło, też dawałam wszystkim złote rady, ale nie brałam nigdy pod uwagę, że to że mi się udało znaleźć jakąś pracę dorywczą, coś zdać bez najmniejszego problemu itd, to wszystko często było kwestią szczęścia, przypadku, a nie jak ja myślałam czymś normalnym No i dam jeszcze taki przykładzik moich znajomych ze studiów: Ci którzy skończyli moją uczelnię 3 lata temu, ci bardzo szybko po studiach znaleźli pracę, czekali góra parę miesięcy i teraz wszyscy są zadowoleni z tego co robią, ci co skończyli szkołę 2 lata temu, to w większości też im się powiodło. Natomiast osoby, które broniły się ze mną, to prawie wszyscy skończyli albo za granicą, albo na stażach bez późniejszego ich przedłużenia, albo w sklepach i marketach... powiodło się dosłownie nielicznym... Wniosek: 3 lata temu i wcześniej była zupełnie inna sytuacja na rynku pracy, dlatego osoby które w tym czasie skończyły swoje uczelnie nie powinny zbyt negatywnie oceniać osoby, które broniły się w czasie kryzysu *** A teraz trochę o mnie: Niedawno byłam na rozmowie, jednej z nielicznych na których nie byłam poniżana i na której osobie z którą rozmawiałam zależało na mnie... niestety praca jako doradca finansowy. Wiąże się z tym założenie własnej działalności gospodarczej (czyli sama płacę zusy, tak ok 300zł/m-c) oraz wynagrodzenie będzie tylko i wyłącznie prowizyjne. Nie płacę za kursy, czy materiały szkoleniowe, jedynie za zaświadczenie o niekaralności. Do tej pory byłam już na wielu takich rozmowach i zawsze szybko je odrzucałam... Ale teraz jestem już w takiej desperacji, że chyba się na to zdecyduję Wiadomo, jak na poprzednich rozmowach obiecują niewiadomo jakie kokosy (nawet 4tys/m-c) ale wiecie jak to jest z samymi prowizjami - nie wiem czy mi chociaż na pokrycie kosztó starczy, bo klientów musiałabym pozyskiwać sama... Nie wiem czy dobrze zrobię pisząc się na to... ![]() *** No i patrzyłam na szkoły podyplomowe... znalazłam 1, która mnie interesuje i ma jeszcze nabór... niestety do 6.lutego trzeba złożyć papiery... że też ja wcześniej nie wpadłam na to, że studia mogą być finansowane z pupy... Sama się tam nie mogę zapisać, bo jestem materialistką i nie mam skąd wziąść na to kasy (brak jakiegokolwiek zatrudnienia robi swoje), ale zaraz przejdę się do pupy i spytam o to... ale wątpię, że cokolwiek zdążę zdziałać...
|
|
|
|
#2501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pumas, trochę za surowo oceniasz Nieznosna. Moim zdaniem trochę się nad nia wywyższasz. Po takich wpisach jakie jej zapodałaś może poczuć się jak skończona frajerka. Nie chodzi o to, żeby głaskać po główce i ubolewać na ciężki los, ale dawać rady bez takich osobistych podjazdów. Nieznosna, wysyłasz w miejsca, które aktualnie nie prowadzą rekrutacji. Ja tak robiłam i czasami nawet po 2 czy 3 miesiącach ktoś do mnie dzwonił. Może też tak spróbuj. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2502 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak, tak wysyłam meile nawet tam gdzie nie szukają. Do biur rachunkowych nawet. Mało kto odpisze, a jak już to że nie szukają nikogo. Wiesz co nie czuje się jak frajerka. Pumas mnie nie zna, wyciąga pochopne wnioski. Ja dziś nawet byłam na szkoleniu na monitoringu w ochronie, nie wiem czy brać to byle co??W końcu mam 2 fakultety, hmmmPowiem tak, mam ukochanego Tż, mamy gdzie mieszkać (tzn w jego domku), kwestia kupna paru rzeczy do kuchni i do łazienki. On ma prace ![]() Wiec, wiadomo że nie ma mowy abym się wyprawadzała do innego miasta, albo on razem ze mną, nie nie Przekonałam się też, że znalezienie wartościowego faceta jest trudnej niż robotę. Wiem, że kiedyś bede mieć prace i bede zadowolona A Pumas najwidzoczniej nie czytała wszystkiego co pisałam. Jakoś komentarze tej osoby były nie na poziomie. Pewnie jakieś problemy i tyle hehe Najlepiej nie reagować i tyle...
|
|
|
|
|
|
#2503 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z dofinansowaniem studiów to jest tak , że musisz już być na nie zapisana i musisz mieć pracodawcę , który cię po nich zatrudni. Ale warto się dopytać o szczególy bo w różnych urzedach mogą mieć różne wymagania.
|
|
|
|
#2504 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mozna nie miec pieniadzy, mozna o nich marzyc, snic itd. Kazdy kiedys byl w podobnym punkcie. Ale jesli sie nie jest w stanie poswiecic chocby tak jak Wampirkowa, biorac prace tak naprawde na wlasne ryzyko nie zarobienia ani grosza, to nie wroze kolorowej przyszlosci. Peace! |
||
|
|
|
|
#2505 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zresztą jak bym leciala na kase to nie zaczynałabym pracy za 6 zł za godzine na monitoringu na ochronie!!! Przypominam mam 2 fakultety.Dziś bylam na szkoleniu!!!!!Zastanow się nim zaczniesz bezpodstawnie osądzac innych!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wez zejdz juz ze mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- NIE BEDE JUZ REAGOWAC NA Pumas!!!!Never!!!!!! |
|
|
|
|
|
#2506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Tak na przyszłość nie feruj wyroków o innych ludziach tylko pilnuj swojej pozycji żeby taki "frajer" Cię kiedyś nie podkopał. |
|
|
|
|
|
#2507 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się w 100% ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#2508 |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
...a wracając do wątku...
![]() Ja i mój facet wynajmujemy mieszkanie. Płacimy haracz (znaczy część dla łepka, który nam wynajmuje) plus rachunki a gdzie internet, telefony i takie tam... Nieznośna , może skorzystaj z tego, że Wy nie musicie się w to bawić, może to dobry czas na poszukanie dobrej pracy a nie takiej pozwalającej opłacić czynsz... To duży plus i może trzeba go wykorzystać. Dużo bym dała za własne "M" i ułatwiłoby mi to cholernie życie
|
|
|
#2509 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
posłuchałam się mamusi... teraz to ja mogę "narzekać", widzę jaka jest różnica... obroniłam się niedawno i widzę jak to się odbiło...---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieznośna, a co dokładnie miałabyś tam robic?? I wysyłaj nadal tam gdzie nie rekrutują. Nigdy nie wiesz czy za jakis miesiac czy dwa się nie odezwą. Serio, mówię z własnego doświadczenia, ale też znajomych mi osób. |
|
|
|
|
|
#2511 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie częstym błędem popełnianym przez osoby studiujące jest nie szukanie sobie pracy na V roku studiów - byle się zaczepić chociaż na 2-3 dni w tygodniu. Słyszałam zdanie, że "wolą przysiąść do pracy magisterskiej". Dla mnie to kompletne nieporozumienie. Potem często sobie jeszcze urządzają wakacje, bo przecież trzeba odpocząc po obronie i wtedy wielki szok, bo miesiąc mija, a tu opracy nie ma/
Nie wiem, jak bywało z piszącymi w tym wątku, ale niestety zdarza się to nagminnie, z tego co widzę w realu
|
|
|
|
|
#2512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja rozumiem Pumas. Wchodzisz na wątek, widzisz marudzaca dziewczyne (nieznosna), ze nie ma pracy, a dwa fakultety i musi isc do monitoringu. Starasz sie dac kilka rozwiazan, ale wszystko na nie. Rozumiem, ze nieznosna np. nie chce sie przeprowadzic, bo tu maja gdzie mieszkac itd. Tylko w takim razie o czym byla cala dyskusja? Rozumiem, ze nieznosna chciala sie tylko wyzalic, ale zeby nikt nie wypowiadal swojego zdania na ten temat? Sorry, ale to jest forum. Mnie tez to irytuje - skoro Ci to odpowiada, ze majac dwa takie kierunki nie masz pracy i idziesz do monitoringu, nie robisz wiekszych krokow zeby to zmienic, boisz sie zaryzykowac, wyjechac nawet na niezbyt dlugi okres, zeby zdobyc doswiadczenie, to nie narzekaj, bo w zyciu nic samo nie przychodzi.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
|
#2513 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Praca na monitoringu ma polegać na tym, że albo patrze przez 12 godzin w 3 monitory, ale raczej częściej bede chodzić po sklepie. Cały czas mam wątpliwości, jeszcze umowy nie podpisałam ![]() Praca i tak dopiero od 13 lutego. |
|
|
|
|
|
#2514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2515 |
|
Zakorzenienie
|
Lepsza praca na monitoringu niż nic. Zawsze łatwiej pracę zmienic niż szukać pierwszej, a nikt jej nie zabrania szukać czegoś innego.
|
|
|
|
|
#2516 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przecież ciągle wysyłam buzki ![]() ![]() ![]() Jestem najszczęśliwszą osobą na świecie bo mam ukochanego Tż ![]() POZDRAWIAM ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
![]() Wcale nie narzekam na życie, jestem zadowolona ze wszystkiego Wątpliwości co do zaczęcia pracy na monitoringu chyba można mieć, co nie??? TO jest stwierdzenie tylko faktów![]() Forum służy do wyrażania opinii, doradzania komuś a nie wyzywania nie znając osoby i sytuacji do końcaaaaa!!!!! ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- i szczerze Wam powiem kobitki, że jak czytam niektóre wypowiedzi, to aż ręce załamuje odzywają się jakieś osoby nie wiadomo skąd, przeczytały może jeden post i wielce się wypowiadają buhahahaha bez komentarza!!!! |
||
|
|
|
|
#2517 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pumas być może zbyt ostro wyraziła swoje zdanie dt Twojej osoby , ale nie ma ona obowiązku być przemiła i poklepywać Cię po plecach. Nikt nie będzie żył za Ciebie , więc najważniejsze , żeby Tobie Twoje życie się podobało . Jednak forum jest dostępne dla wszystkich i każdy może wyrazić swoją opinię . Troszkę dystansu. ![]() Cytat:
Takie dyskusje na dłuższą metę nie mają sesnu . Każdy inaczej patrzy na życie , ma inne cele i inne usposobienie . Raczej cięzko będzie dojść do porozumienia
|
|
|
|
#2518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytalam wszystko, co pisze Pumas, bo jakbys nie zauwazyla, juz wczesniej poparlam to co pisala, czytalam cala wasza wymiane zdan. I szczerze, to nie zauwazylam, zeby Cie gdzies wyzwala.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
|
#2519 |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Przestańcie się już obrzucać różnościami...komentarze są tu już zbędne. Znamy spojrzenie na sytuację osób wypowiadających się i tyle. Nie ma co tego kręcić. Ta powiedziała to a ta tamto, jak w piaskownicy.
Pisząc o sobie na forum chcąc nie chcąc narażamy się na różne komentarze. Tak działa to miejsce. Ale nie ma co się za mocno unosić. Jakbyście nie miały większych problemów. ![]() Sorka za off.
|
|
|
#2520 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:10.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)