|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2491 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39118949]ja wam powiem, że poznałam mojego męża w internecie i spotkaliśmy się po jakimś czasie i generalnie wsiadłam do niego, do auta, jakby nigdy nic. a teraz tak sobie myślę, że mógł mnie przywiązać do drzewa....
![]() Fajnie, zazdroszczę odwagi. Ostatnio często czytam o parach, które poznały się przez internet, ale ja zwyczajnie nie mam odwagi się spotkać z kimś poznanym w sieci. Teraz macie fajne wspomnienia ![]()
#2492 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mówię o jakiś magicznych formułkach, czarach czy zabobonach ale po prostu o wierze w siebie i w swoje możliwości, których Ty nie masz. Moje życie nie było fantastyczne, przeszłam trochę też, ale teraz patrzę na świat z uśmiechem i zakładam kolejne małe cele. Co osiagnęłam? Skończyłam studia, robię kursy, mam swój kąt, marzenia o rozpoczęciu magistra, wspaniałego męża i plany na przyszłość, co jeszcze parę lat temu było dla mnie jedynie marzeniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2493 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2494 |
Konto usunięte
|
jakiś czas temu to dziwiło, ale teraz takie związki są na początku dziennym. oczywiście trzeba mieć otwarte oczy, bo można się łatwo wpakować w jakieś bagno.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2495 |
BAN stały
|
U mnie do ochrony chcą rencistów ze stopniami i grupami. Próbuje ojca zmusić do pójścia do takiej pracy, ale bezskutecznie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2496 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
bez komentarza. drażnią mnie tacy ludzie. a potem wielkie halo, że "biedny, bo on pracy nie ma" |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2497 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przecież on w domu i tak nic nie robi także jakby posiedział w pracy i przy okazji trochę zaroił korona z głowy by mu nie spadła... ale cóż ....
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39119286]Nic się od razu nie dzieje. Chodzi o nastawienie! Wiarę w siebie i swoje możliwości a nie "wiem, że nie znajdę", "wiem, że nie będzie mnie stać". Sama się wykańczasz. Poczytaj trochę książek psychologicznych to zobaczysz jak wiele rzeczy, które od ciebie wychodzą, wracają w innej postaci. Nie miałam żadnego doświadczenia w pracy biurowej a poszłam na jedną z pierwszych rozmów, uśmiechnięta, ubrana w koszulę, spódnicę, szpilki, na wesoło. Potem się dowiedziałam, że emanowała ode mnie radość i energia stąd zostałam przyjęta. Co więcej ojciec mi powiedział "jak bardzo będziesz chciała to zdobędziesz tę pracę, zobaczysz" i ja w to uwierzyłam i tak się stało. Nie mówię o jakiś magicznych formułkach, czarach czy zabobonach ale po prostu o wierze w siebie i w swoje możliwości, których Ty nie masz. Moje życie nie było fantastyczne, przeszłam trochę też, ale teraz patrzę na świat z uśmiechem i zakładam kolejne małe cele. Co osiagnęłam? Skończyłam studia, robię kursy, mam swój kąt, marzenia o rozpoczęciu magistra, wspaniałego męża i plany na przyszłość, co jeszcze parę lat temu było dla mnie jedynie marzeniem.[/QUOTE] Właśnie, nie mam. Nue mam żadnych możliwości, co śmieszniejsze rodzinka jak im powiedziałam że mam zerowe niemal doświadczenie,to odparli" Kiedyś będziesz pracowała", "Zawsze nie będziesz bezrobotna". Taaa, jasne. Ale nic poza tym, co roku jak mantra "kiedyś". Ja nie mam już w sobie szczęścia, uśmiechu. Tylko sztuczne wszystko u mnie, nic mnie nie cieszy. Moje życie mnie męczy. Pisałam ci,że miałam plany, marzenia. Dziś nawet ten pan, który mnie podwoził, pytał o szkołę i powiedziałam, że chciałabym się uczyć. Jak podałam kierunek, powiedział że "lubi ambitne osoby". Ale co komu po ambicji, jak i tak nie może spełnić, zrealizować celów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2499 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a mogę wiedzieć, czemu Ci się nie udało dostać na te studia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2500 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jednak wylądowałam na rachunkowości nie żałuję -jak zdam finanse będzie cool. Jeszcze żyję nadzieją, że znajdę jakąś pracę, która mi umożliwi pójście na kurs językowy, poprawę matury i dostanie się na wymarzony kierunek. Ja z reguły marzę o nauce języków obcych ale nie stać mnie na to. Trochę żałuję , że nie prosiłam rodziców , żeby dali mi na szkołę ang u mojego nauczyciela z technikum (on dla swoich uczniów miał jakieś zniżki) ale nie chciałam ich prosić o pieniądze, nie umiem prosić o pieniądze. Po prostu nie można się łamać chociaż wiem jakie to trudne ... ![]()
![]() |
#2501 | |
BAN stały
|
Chyba zapiszę sie na szkolenie pozyskiwanie funduszy UE w parp ciekawszego kursu jak dla mnie tam nie widzę .
![]() ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Zapisałam się jednak na to szkolenie pozyskiwanie funduszy UE |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2502 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Cytat:
po prostu trzeba w siebie wierzyć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2503 |
Rozeznanie
|
Czy mogłybyście mi trochę przybliżyć na czym polegają te szkolenia PARP. Weszłam na tę stronę i tam jest info, że te szkolenia są skierowane do małych i średnich firm oraz do osób planujących założenie własnej dg.
#2504 |
Zadomowienie
|
Szakal, powtórzę się
![]() Wspomniałaś o pracy na recepcji, co wiązałoby się z przygotowaniem pokoi dla gości. Taka praca to nie jest żaden miód, bo czasem lepiej sprzątać klatki schodowe (tak demonizowane przez Ciebie) niż pokoje po gościach. Naprawdę niektóre rodzaje pracy niewiele się różnią poza nazwą. Tajkuna, byłaś w mopsie? Poszukałaś pomocy dla siebie i swojej mamy? Pulinaj, jak będziesz się rejestrować zaznacz, że chcesz założyć działalność ![]()
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi." ~Albert Einstein If you are good at something never do it for free. Edytowane przez Erite Czas edycji: 2013-02-08 o 15:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2505 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2506 | |
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39119976]O matko, ja też nie lubię prosić o pieniądze... Mieliśmy krytyczną sytuację jak ja straciłam pracę no a mieszkanie trzeba spłacać. Źle się z tym czułam, ale kurde, każdemu może się powinąć noga! Ja tylko żałuję, że nie poszłam na kurs języka jakieś 10 lat temu, tylko się obudziłam przez trzydziestką :/
---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- przygaś swoją ambicję i złap jakaś pracę, jak zarobisz, to wróć na studia. po prostu trzeba w siebie wierzyć.[/QUOTE] Nigdzie mnie nie chcą. ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39119647]nie patrz na rodziców i na to, co Ci mówią. a mogę wiedzieć, czemu Ci się nie udało dostać na te studia?[/QUOTE] Ale ja się dostałam na studia. Skąd pomysł, że nie? ![]() ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2507 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-02-08 o 15:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2508 |
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39119286]Nic się od razu nie dzieje. Chodzi o nastawienie! Wiarę w siebie i swoje możliwości a nie "wiem, że nie znajdę", "wiem, że nie będzie mnie stać". Sama się wykańczasz. Poczytaj trochę książek psychologicznych to zobaczysz jak wiele rzeczy, które od ciebie wychodzą, wracają w innej postaci. Nie miałam żadnego doświadczenia w pracy biurowej a poszłam na jedną z pierwszych rozmów, uśmiechnięta, ubrana w koszulę, spódnicę, szpilki, na wesoło. Potem się dowiedziałam, że emanowała ode mnie radość i energia stąd zostałam przyjęta. Co więcej ojciec mi powiedział "jak bardzo będziesz chciała to zdobędziesz tę pracę, zobaczysz" i ja w to uwierzyłam i tak się stało.
Nie mówię o jakiś magicznych formułkach, czarach czy zabobonach ale po prostu o wierze w siebie i w swoje możliwości, których Ty nie masz. Moje życie nie było fantastyczne, przeszłam trochę też, ale teraz patrzę na świat z uśmiechem i zakładam kolejne małe cele. Co osiagnęłam? Skończyłam studia, robię kursy, mam swój kąt, marzenia o rozpoczęciu magistra, wspaniałego męża i plany na przyszłość, co jeszcze parę lat temu było dla mnie jedynie marzeniem.[/QUOTE] Lubię to podejście ![]() ![]() ![]() Tajkuna ja nie brałam kredytów, bo wiedziałam, ze nie będę miała ochoty ich spłacać. Jak zdobyłam oszczędności? No kobieto ogarnij się - PRACOWAŁAM, będąc na studiach dziennych na państwowej uczelni. Zarobiłam na prawko, na aparat ortodontyczny, zagraniczne wyjazdy i wiele wiele innych. Jak ktoś nie potrafi zdobyć pieniędzy i zaoszczędzić pewnych sum, to jest nieprzystosowany do życia. Tylko wegetacja zostaje. Szakal uszanuj prośbę Tusiamar i dorośnij, bo rzeczywiście nie masz pojęcia o pracy. Zachowujesz się, jak księżniczka... nie dziwię się, że nigdzie miejsca nie zagrzałaś. Edytowane przez Auksencja Czas edycji: 2013-02-08 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2509 |
Zakorzenienie
|
Błagam, nie rozumiem na wątku rozkminy "A dlaczego nie chcesz być sprzątaczką" A może jednak, popracuj tak, itp. I namawianie kogoś, nie wiem w jakim celu? Czy ktoś sądzi, że jednak nagle doznam olśnienia i zechcę tak zarabiać? Jak mówię nie, to proszę to uszanować. (Podałam tylko jako przykład, nie żebym znalazła takie ogłoszenie) Wkurza mnie taki pogląd, że muszę brać jak leci. Nie uważam się za jakąś ułomną czy mniej rozgarniętą niż inni, IMO na innych stanowiskach sobie poradzę. Skąd więc pogląd, że jak nie chcę takiej pracy, to jestem niedojrzała/głupia/wpisz co chcesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2510 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2511 |
Zadomowienie
|
Przecież nie o to chodzi w ogóle. Chodzi o to, że jak się nie ma pracy dłuższy czas a luka w CV rośnie, to trzeba coś zmienić w życiu, by było lepiej. W związku z tym, trzeba (moim zdaniem trzeba) chwytać się jakiejkolwiek pracy, by mieć pieniądze i móc zmienić coś w życiu na lepsze. Wtedy ma się pieniądze na studia/szkolenia/ wyjazd do większego miasta i wynajem pokoju. Czasem trzeba zagryźć zęby i zrobić coś w szerszej perspektywie dla rozwoju osobistego.
#2512 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Staramy się Ci tu doradzić, tak, abyś wyszła na prostą i abyś mogła zacząć normalne życie. Ale masz to w dupie! To Twoja sprawa. Twoje życie. Przeżyjesz je tak, jak chcesz i Ty potem będziesz płakać. Z twoim CV wiele nie zwojujesz i nie dziwię się, że nikt Cie nie chce zatrudnić, bo ja też bym tego nie zrobiła. Jeszcze jesteś zadufana w sobie i masz ambicje jakbyś co najmniej miała doktorat. Pomijam fakt, że nawet nie umiałaś wymienić swoich zainteresowań abym wpisała Ci w CV - i jak masz zachęcić pracodawcę na spotkanie z Tobą? Życie Cie jeszcze nauczy pokory i doceniania pracy. Dziewczyny się tu cieszą ze stażów, pracy za pół etatu, nawet nie w zawodzie, tylko po prostu z pracy. Tylko proszę nie płacz, że się wyżywamy. My po prostu widzimy coś, czego Ty nie widzisz. A szkoda. Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, ale na prawdę nie rozumiem, jak można tak postępować! Więcej się nie wypowiem, bo szkoda nerwów. Amen. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2513 | |
BAN stały
|
Cytat:
Chcesz pokazać , że ty masz szczęście do tak dobrych pracy, stać cie na wszystko, że na to wszystko zarabiasz a inne nie potrafią mieć tego szczęścia. Przypomniało mi się nie dawno Domina( o ile nie pomyliłam nicku, jak pomyliłam to przepraszam ) mieszkająca w Katowicach też pisała , że kredyt na studia brała, pomimo zamieszkania w dużym mieście. Pracy również nie może znaleźć. Czyli co też źle postąpiła biorąc kredyt ? Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-02-08 o 15:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2514 |
Zadomowienie
|
Tajkuna widziałaś mój post o pracy z zamieszkaniem?
Dziewczyny a mogę zapytać jak dokładniej poznałyście swoich facetów? Chodzi mi o to czy z portalu czy może z czata?
#2515 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi też nie odpowiada moja obecna praca, nie po to studiowałam, zeby robić, to co robię, ale mam z tego chociaż jakieś minimum dochodu i mogę choć kilka zł na mca zaoszczedzić np. na jakiś kurs. Akurat teraz oszczedzamy na wyjazd mojego męża, dlatego nie mam kasy na żadne kursy, ale się nie poddaję i wierzę, że będzie lepiej. Moim zdaniem próby przekonania szakal165 nic nie dadzą, bo jest do wszystkiego i wszystkich nastawiona na nie, a skoro dana osoba sama nie chce nic zmienić, to my juz na pewno jej do tego nie nakłonimy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2516 |
Zakorzenienie
|
Chyba zartujesz? Mam ambicję, bo nie chcę być sprzątaczką?
![]() Pokory to ja się nie muszę uczyć a już na pewno nie od Ciebie. Przeżyłam ciężkie chwile w szpitalu, nie wiedziałam czy z tego wyjdę. Wyszłam, zachorowałam na depresję. Moja matka choruje od lat na schizofrenię, a ja siedzę z nią w domu i nie wpływa to na moją psychikę za dobrze... pomijając fakt, że już jako dziecko widziałam odchyły jej na tle religijnym i nie byłam pewna normalności jako takiej. Teraz sądzę, że wychowywałam się nie do końca zdrowo. Skąd ty w ogóle wiesz, jaki mam bagaż za sobą? Myślisz, że jestem wychuchaną i wymuskaną laleczką, która nie zhańbi się pracą by jej tipsy nie odpadły?? Wybacz, ale jak przeczytałam twój post, to mi się przykro zrobiło! Ja np. bym sie ze stażu cieszyła, z pracy, w której bym psychicznie w miarę wytrzymała. Więc dlaczego porównujesz mnie do dziewczyn z forum? |
![]() ![]() |
![]() |
#2517 |
Zadomowienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39120804]mój też ścisły umysł
![]() ![]() Ju widzę, że z czata ![]()
![]() |
#2518 |
BAN stały
|
Po ostatnim incydencie jedna osoba z rodziny obiecała myśleć o pracy dla mnie. Jak gdzies usłyszy o jakieś przyjęciach do pracy ma mi dać znać? Choć tyle.
![]() Jeden moduł zrobiony, dość ciekawe to szkolenie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2519 |
Zadomowienie
|
Ale zamierzasz coś zrobić z sytuacją w domu? Jest bardzo niezdrowa.
#2520 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39117813]BŁAGAM CIĘ, ZMIEŃ MYŚLENIE!!!! Dla mnie własne mieszkanie było kosmosem i byłam pewna, że będę siedzieć na dupie u rodziców do śmierci i co? Mieszkam na swoim 5 lat. Bo wzięłam się za siebie, zmieniłam myślenie i po woli zdobywałam swoje małe cele. Nie tylko zawodowe. Nie chodzi o to, że się chwalę bo jestem na swoim, ale o to, że jak coś się chce to można. Zwłaszcza, że się na wszystko pracuje latami. Co wiesz co będzie za 2,5 czy 8 lat? Jeśli sądzisz, że wtedy też będziesz na bezrobociu, to sorry. Sama się ograniczasz, tyle Ci powiem. Samospełniająca się przepowiednia...[/QUOTE] Mnie też kiedyś wydawało się to nierealne - praca, własne pieniądze, możliwość kupienia sobie czegoś dla przyjemności albo opłacenia kursu. Teraz nawet zaczęłam marzyć o wakacjach za granicą ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale wiem, że MOPS pomaga w różnych przypadkach. Cytat:
![]() Wbrew pozorom nie jest tak łatwo dostać pracę sprzątaczki. Znam osobę, która bardzo chętnie zamieniłaby swoją pracę (sklep z "zestawem" wyjątkowo upierdliwych klientów) na sprzątanie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.