![]() |
#2491 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
wczoraj rozpoczęłam staż
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2492 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, że się niczego nie nauczyłaś
![]() ![]() ![]()
#2493 |
Raczkowanie
|
ej koleżanki szanowne czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy jest możliwy staż po raz drugi.tzn.po zakończeniu jednego
|
![]() ![]() |
![]() |
#2494 |
Konto usunięte
|
z tego co wiem to tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2496 |
Przyczajenie
|
jest możliwy nawet po rocznym stażu pod warunkiem, że nie masz ukończonych o ile dobrze pamiętam 25 lat bo potem to już przygotowanie zawodowe tylko. Ja jestem po rocznym stażu i mogę iść na kolejny ale muszę troche odczekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2497 |
Raczkowanie
|
ile UP może spóźnić się z pieniążkami, jeśli dzień wypłaty przypadł w sobotę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2498 |
Zakorzenienie
|
chyba mnie zrobili w bambuko..
staz rozpoczelam w polowie kwietnia i pierwsza moja wypałata to byla 300 cos.... staz zostal mi przedluzony o poltorej miesiaca...i skonczylam go równo 30 listopada dzis odebralam ostania wyplate..bylo to 600 cos- sandardowa kwota... wydaje mi sie, ze powinnam otrzymac jeszcze 300 zlotych za pol miesiaca... oswieccie mnie czy dobrze mysle...bo juz nie wiem ??
#2499 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez aluzja Czas edycji: 2008-12-15 o 15:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2500 |
Wtajemniczenie
|
lotta_983
skoro od połowy zaczęłaś a kończysz równego miesiaca to nie ma dopłaty za pol kwietnia 300zl za maj 600 za czerwiec 600 za lipiec 600 za sierpien 600 za wrzesien 600 za pazdz 600 i za listopad (30 dni) 600 Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2008-12-15 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#2501 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli staż trwał 6 miesięcy powinnaś skończyć w połowie października. Został przedłużony o 1,5 miesiąca, czyli pracowałaś pół miesiąca października w ramach starego stażu i pół w ramach nowego. Za październik dostałaś te 600ileś zł? Za listopad kwota się zgadza, skoro pracowałaś cały miesiąc. Za jakie pół miesiąca miałabyś otrzymać te 300 ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2502 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
czyli gdybym skonczyla staz w polowie października..tak jak mialam w planie, to ostatnia suma jaka bym dostala to 300 zl??
![]() |
#2503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny, pomóżcie. Mogę starać się o staż w rejestracji medycznej, z tym, że ta przychodnia nazywa się: Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej xxx ? (czynny od 7 do 18 , więc mogłabym pracować 8h dziennie). Ale w tej przychodni wizyty są normalnie bezpłatne, więc pewnie mają jakąś umowę z Funduszem... Wiem, że mogę się starać o staż nawet u pracodawcy prywatnego, ale zależy mi tylko na tym pół roku, nie chcę tam później pracować (chcę iść na studia, a prywatny pracodawca musi zatrudnić później stażystę), a ta przychodnia jest blisko mojego domu. Dodam, że uczę się na kierunku rejestratorka medyczna w szkole policealnej.
![]() |
#2504 |
Raczkowanie
|
Czy Wy podbijacie legitymację ubezpieczeniową w urzędzie pracy ?
Ja już sama nie wiem. Raz babka w up powiedziała, że mi to nie przysługuje, bo uczę się zaocznie i mój tata pracuje, ale potem poszłam do szpitala i chcieli ode mnie legitymację ubezpieczeniową z up i grozili mi, że obciążą mnie kosztami, więc mój tata dowiadywał się w dyrekcji up i ponoć książeczke mają mi podbijać bez gadania, nawet jeśli tata pracuje, a ja się jeszcze uczę... Ale dziś znowu poszłam podbić książeczke i znowu odesłano mnie z kwitkiem, że przecież ja się uczę i to zakład pracy ojca powinien mnie ubezpieczać. Na nic zdały się moje argumenty :/ Wie ktoś jak to w końcu jest z tym ubezpieczeniem ?
#2505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
uczylam sie i tata pracowal ksiazeczki nie kazali mi wyrabiac,bo bylam u ojca ubezpieczona do poki sie ucze,bylam u nich zapisana ale ksiazeczki nie dali,doiero jak skaczylam sie uczyc to sobie wyrobilam
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2506 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Swoją drogą mam już dosyć stażu i UP. Nie wypłacają mi pieniędzy w terminie, a kiedy dokonają już przelewu na konto, to jest to w godzinach późno-popołudniowych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2507 |
Raczkowanie
|
Ja książeczkę już mam wyrobioną, bo wcześniej pracowałam w wakacje i tam mi wyrobili.
Chodzi po prostu o to, że mam teraz problemy zdrowotne i muszę chodzić do lekarzy, a oni chcą widzieć legitymację ubezpieczeniową. Mojemu tacie jest trudno co miesiąc ją podbijać, bo pracuje w trasie, a jego zakład jest na drugim końcu miasta. Skoro więc ja i tak chodzę do up co miesiąc, to dlaczego nie miałabym co miesiąc też podbijać sobie u nich książeczki skoro mi się to należy ? W dyrekcji up mówią tak, w pokojach mówią inaczej i nie wiadomo kto ma rację :/ a ja latam jak głupia i się tylko wkurzam.
#2508 |
Przyczajenie
|
Witam, wszystkich,
jestem początkująca na forum, i mam ważne i pilne pytanie dotyczące stażu. Otóż, właśnie się dowiedziałam, że jutro odbedzie się kontrola stazysty (czyli mnie) w moim miejscu pracy. czy miał ktoś taką kontrol? jak ona wygląda, jak długo trwa, o co pytają???? ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2509 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2510 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam taką kontrolę ale jakieś 3 lata temu
![]() ![]()
#2511 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy może zna ktoś odpowiedż na moje pytanie
![]() Jestem na stażu od 2 czerwca (czyli 7 miesięcy). Czy jak od nowego roku pójdę na zwolnienie lekarskie ( jestem w ciąży) to zaliczą mi staż? Czy nie będę miała żadnych problemów? Dodam, że umowę mam podpisaną na 12 miesięcy (czyli do 31 maja). Z góry dziękuję za odpowiedź.
![]() |
#2512 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam umowę podpisaną na pół roku, od połowy drugiego miesiąca stażu jestem na zwolnieniu i nie ma problemu. Z tymże jeśli nie masz ciąży zagrożonej lub innych dolegliwości przez ktore musisz byc na L4 to zwolnienie dłuższe niż 3 tyg może być sprawdzone przez komisję ZUSowską i mogą unieważnić i wtedy są problemy.
wiesz,ze nie przysluguje nam macierzynski ani inne swiadczenia? Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2008-12-19 o 13:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#2513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2515 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedż.
![]() Właśnie, chciałam zapytać o to samo co Maguszatka. Bo moja ciąża nie jest zagrożona ale w pracy są niezbyt dogodne warunki. Codziennie obsługuję masę interesantów, co drugi kaszle, zakatarzony. Okno otwarte, bo innym gorąco (wieje mi po plecach). ![]() O dziwo jeszcze nie złapałam jakiegos choróbska... Skoro lekarz da mi zwolnienie to kto będzie chciała podważać jego kompetencje i sprawdzać wiarygodność np. mojej ciąży ? Chyba nikt nie chce narazić sie na kłopoty. Zreszta z tego co wiem u nas nie żadko są takie komisje.
^^^Moje skarby^^^ Jakub 20 czerwca 2009 r. Blanka 15 września 2011 r. Edytowane przez Cassandra 23 Czas edycji: 2008-12-22 o 08:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2516 |
Wtajemniczenie
|
no u mnie jest podobnie, z tymze ja mam anemie,cukrzyce i mase innych dolegliwosci.
Na szczescie staz mi sie juz konczy. Zreszta nie wiem czy w przypadku stazu pieniadze za L4 wyplaca ZUS ??? chyba nie? Wiec nie moga wezwac komisji. Tak mi sie wydaje. Skoro figurujemy nadal jako bezrobotne to co ma ZUS do nas??? Z drugiej strony L4 to dokument zus zla wiec do nich jakby nalezy, gubie sie juz :P Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2008-12-22 o 11:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#2517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że mój kuzyn na stazu miał duże problemy ze zdrowiem. Praktycznie przez cały czas przebywał w szpitalu lub na zwolnieniu. I nikt sie nie przyczepił do niego. W przypadku stazu pieniądze za L4 wypłaca urząd pracy...tak mi sie wydaje. Fajnie by było gdyby wypowiedział sie ktoś zaznajomiony z tematem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2518 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na stażu L4 jest w 100% płatne, ze środków z jakich miałaś przyznane stypendium, czyli albo Fundusz Pracy albo ze środków UE. Edit: maugoszatka L4 to Twoja sprawa i nikt nie ma prawa się do Ciebie z tego powodu przyczepić ! I nieważne czy to ciąża czy grypa. Edytowane przez tess_d Czas edycji: 2008-12-22 o 11:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2520 |
Wtajemniczenie
|
No wlasnie, dzieki
![]() znalam jednak przypadki kiedy do mojego lekarza wkroczyla komisja i zarzadala dokumentacji ,bo wypisal zwolnienie na okres 4 tyg. I byla to dokumentacja kobiety w ciazy!!! Tak samo moi znajomi mieli pracownice,ktora miala zwolnienie na okres 4 tyg i komisja ZUS przyszla i wycofala jej zwolnienie, no i musiala zwracac pieniadze tzn nie wyplacili jej. A byla na prawde chora, tylko ze akurat wtedy kiedy byli juz z nia bylo lepiej i stwierdzili,ze nie ma przeciwwskazan do wykonywania pracy Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2008-12-22 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.