![]() |
#2521 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ból jednej piersi
Sorki, ze tak długo to trwało
![]()
![]() |
#2522 |
Przyczajenie
|
Dot.: Guzek na piersi
.
Edytowane przez asiorek789 Czas edycji: 2009-07-27 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2523 |
Przyczajenie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
cześć dziewczyny.
Mam włókniaka w prawej piersi o wielkości ok.3,5cm. 7 sierpnia mam wyznaczony termin na jego usunięcie tylko, że dopiero tera pomyślałam o tym,że lekarz nie zalecił mi wykonania szczepionki przeciw żółtaczce . Powiedzcie mi czy jak to było u Was? Czy przed zabiegiem dostałyście zalecenie wykonania szczepionki?
![]() |
#2524 |
Rozeznanie
|
o szczepionce nikt nie musi cię informować, również nie masz obowiązku jej zrobić.
Ja zrobiłam na własną rękę, zdążyłam przyjąć dwie dawki. o trzeciej zapomniałam. Teraz już nie zdążysz jej zrobić, ale poinformuj o tym lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2525 |
Zadomowienie
|
moze jeszcze zdazysz zrobic szczepionke. sa rozne rodzaje szczepionek ekspresowych. zapytaj w zabiegowym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2526 |
Wtajemniczenie
|
Mnie lekarz sam powiedzial, zeby zrobic szczepionke i po drugiej dawce zglosic sie dopiero na ustalenie terminu zabiegu. Jestem wtedy bezpieczniejsza.Wiem ze sa jakies ekspresowe ale tez trwaja okolo 3 tyg wiec w Twoim wypadku za mało czasu, lepiej poinformuj o tym lekarza przed zabiegiem ze nie jestes szczepiona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2527 |
Zadomowienie
|
akurat ze szczepionkami jestem "na czasie", wiec moge sie wypowiedziec
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2528 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!
Kilka dni temu, znalazłam w piersi guzek. Spanikowana natychmiast pobiegłam do ginekolog, która potwierdziła, że faktycznie w piersi coś jest. Dostałam skierowanie do onkologa. Zrobiono mi USG. Jutro jadę do szpitala na biopsję MMT. Mniej więcej wiem, jak ten zabieg wygląda (znieczulenie miejscowe, potrwa ok. 20-30 minut), ale nie mam pojęcia, jak długo czeka się na wynik badania histopatologicznego i czy możliwe jest, że jednak nie usuną mi całej zmiany (onkolog powiedziała, że "usuniemy ją bez żadnej szkody dla pani"). Boję się, bo nie wiem, czego się spodziewać, nie wiem, czy jednak nie każą mi tam zostać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2529 |
Raczkowanie
|
Witam. CHcialabym sie poradzic na jeden dreczacy mnie temat
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2530 |
Raczkowanie
|
Kochana, nie panikuj, tylko zapisz się na wizytę do ginekologa (jeśli masz jakieś opory, to idź do babki) i poproś o zbadanie piersi. To przecież nic nie boli i trwa zaledwie kilka minut. Najlepiej jednak by było, gdybyś się przełamała i sama zaczęła się badać. W necie znajdziesz mnóstwo zdjęć i informacji, jak to zrobić. Ja guzek wykryłam sobie sama, bo lekarz niczego nie znalazł (!!!) Gdybym to zlekceważyła i udawała, że problemu nie ma, nie wiem jakby się to skończyło. Na szczęście jestem zdrowa, zmiana okazała się w 100% łagodna, a moja pierś jest cała (choć nadal widać małego siniaka). Pamiętaj, że nie każdy guzek to rak, który doprowadza do śmierci. Nie wolno tak myśleć! Jeśli nie będziesz zadowolona z tego, co powie Ci ginekolog, to poproś o skierowanie na USG piersi (albo idź do onkologa). Tam widać wszystko, jak na dłoni, nawet maleńką zmianę. Trzymaj się i nie dołuj. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2531 |
Raczkowanie
|
Dragonfly dziekuje za mile słowo i za wsparcie..tylko ze moj problem polega tez na tym ze mam nerwice, ktora sie wlasnie ostatnio ukatywnila;/Ciagle wyszukuje sobie choróbska, a badac to i bym sie jasne ze badala..bo wiadomo ze im wczensiej tym lepije ale to siedzi w mojej glowie, ze boje sie ze jak pojde do lekarza to mi cos wykryja za kare ze przez ostatni czas sie sama nie badalam i ze wtedy sie zalame;/ najgorsze jest to ze ciagle siedze teraz na necie i wiekszosc pisze ze guzki w tak mlodym wieku sa zazwyczaj niezlisliwe bo sa to albo torbiele albo włokniaki a nagle jakas jedna na forum napisze ze jakas tam dziewczyna miala zlisliwego i cala moja radosc pryska. Wiem ja mam problem z glowa, ale muze sie przelamac. Jak mi cos wykryja to trudno ale musze sie w koncu odwazyc isc bo dluzej tak nie wytrzymam;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2532 |
Przyczajenie
|
Witam was...
Szkoda, że tu nikt nie zagląda. Ja wyczułam guzek w prawej piersi. Poszłam na USG okazało się ,że mam hyperechogeniczną zmianę wielkośći 7 x 9 mm ![]() Jutro jadę na biopsję - boję się. Widzę jak moja mama się mną przejmuje. :-( K# skąd bierze się takie dziadostwo ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2534 |
Przyczajenie
|
na wyniku napsane FA susp. czyli Podejrzenie Fibroadenomy co mówi samo przez się Włókniakogruczolaka
![]() Dziękuję za słowa otuchy. Kurde...jestem taka młoda a już mam taki badziew.No nie pozostaje mi nic innego jak zrobić biopsję jutro i czekać na wynik histopatologiczny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2535 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie mile panie
![]() Troszke mnie tu nie bylo, ale mam nadzieje ze jeszcze ktos mnie pamieta ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2536 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Castia Czas edycji: 2009-08-25 o 15:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2537 |
Przyczajenie
|
Hej... Mam 15 lat i też wyskoczył mi guzek na piersi (prawej) dziś rano się obudziłam i już był. Mama mówi, że jak nie zniknie przez kilka dni to pójdziemy do lekarza. Boje się co to może być? (Jestem po okresie, skończył się kilka dni temu)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2538 |
Przyczajenie
|
Witajcie Wizażanki
![]() Byłam dzisiaj-miałam mieć biopsję ale onkolog (inny lekarz-bo tamten to radiodiagnosta) zrobil mi USG i powiedzial ze to nie FA tylko tłuszcz i mam przyjsc za 6 miesiecy na kontrole- powiedzial ze nie trzeba biopsji i ze jestem zdrowa ![]() ![]() Tak sie ciesze-a innym dziewczynom mowie-nie dajcie sie nawet jesli macie FA jest to nowotwór łagodny,a zmiany wcześnie wykryte są całkowicie uleczalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2539 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Iselin najpierw idz do lekarza i sie dowiesz co to jest, gdybanie nie ma sensu, moze to tez tluszczyk jakis a moze rozrosniety gruczol, niekoniecznie odrazu musi to byc guz, najlepiej odrazu popros o USG bo badanie palpacyjne jest niedokładne. powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2540 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie.
Jakiś czas temu pisałam, że wyczułam guzka w piersi byłam z tym u onkologa i już przy badaniu palpacyjnym stwierdził, że to tylko moja pierś. Uparłam się jednak na USG bo dodatkowo mam jeszcze wyciek z piersi. Po kolejnym tygodniu poszłam na wizytę na szczęście lekarz miał rację. Wyszło mi, że mam dużo tkanki gruczołowej i powiększone przewody mlekowe ale nie ma zmian ogniskowych. Co do tych powiększonych przewodów to zalecił tylko wizytę u endokrynologa bo to wina hormonów. Także z lekarzami jeszcze się nie rozstaje ale cieszę się, że to nie guz. Życzę wam samych dobrych wiadomości. Edytowane przez kaabi Czas edycji: 2009-08-26 o 08:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2541 |
Raczkowanie
|
Ola, nie myśl od razu o najgorszym, bo się zamęczysz. U młodych kobiet przytłaczająca większość zmian ma charakter łagodny, co oznacza, że są niegroźne dla zdrowia i życia. Jeśli nikt w Twojej rodzinie poważnie nie chorował, to prawdopodobieństwo, że zdarzy się guz złośliwy jest naprawdę niewielkie. Nie przyjmuj bezkrytycznie wszystkiego, co przeczytasz. Ile kobiet, tyle historii. Co zdarzyło się jednej, nie znaczy, że zdarzy się i to w ten sam sposób Tobie. Podkreślam raz jeszcze, co napisałam poprzednio - nie wszystkie guzki to rak! Nie mniej, wszystkie zmiany trzeba obserwować, a najlepiej natychmiast iść z nimi do lekarza. Mój "intruz" okazał się gruczolakowłókniakiem, ale ile strachu się najadłam i co przeżyłam, to moje. Teraz jestem mądrzejsza i wiem, że nie wolno panikować! I apeluję, żebyście nie musiały przechodzić tego, co ja - badajcie się, dziewczyny. Badajcie, bo naprawdę nie ma żartów. Uwierzcie mi, że lepiej dmuchać na zimne. Nie róbie tego dla mamy, faceta, przyjaciółki, czy dlatego, że tak mówią w tv (zbliża się październik i marsz różowej wstążeczki), ale dla siebie. Zdrowie macie tylko jedno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2542 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, mam pytanie, czy odstawiałyście tabletki przed zabiegiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2543 |
Raczkowanie
|
Dragonfly zmienilas calkiem moje myslenie na pozytywne
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2544 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2545 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2546 |
Wtajemniczenie
|
Przede mną zabieg usunięcia dwóch guzkow z piersi,dokladnie za 3tyg, po jednym w obu, bojem się troszke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2547 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Będę trzymać kciuki. Wszystko będzie dobrze! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2548 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2549 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2550 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:51.