|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2521 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Witam storczykomaniaczki, dołączę się do waszego wątku jako właścicielka 5 phalenopsisów i 1 nabytego wczoraj oncidium
taki sam był mój pierwszy storczyk, ma już 4 lata, kolor jest raczej niespotykany, rzadko takie widuję lusia288 - moim zdaniem, trzeci storczyk jest ok - jeśli chodzi ci o te 2 małe plamki - mi się wydaje że to tzw korkowacenie, mają to 2 moje storczyki od paru lat i nie dzieje się nic złego co do pierwszych zdjęć nie wiem dlaczego ma jednocześnie tyle zgniłych korzeni a liście zwiędłe jakby był przesuszony - spróbuj wyjąć go z doniczki i zasadzic na keramzycie, podobno można tak uratować nawet takie w bardzo złym stanie najbardziej mnie martwi ten drugi storczyk, to wygląda poważnie radzę wyciąć ten liść, bo chyba tylko jeden ma tą plamę? ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- nimfetka - poza tym, twój storczyk ma keiko, możesz je później oddzielić i będziesz miała nowego stroczyka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2522 |
Raczkowanie
|
Dzieki wielkie, przedziorek
![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- A i widzialam wlasnie Twoje kwiatuszki - piekne. Jutro swoim zrobie zdjecia, tez wrzuce. Nie sa moze az tak imponujace, ale dopiero zaczynam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2523 |
Raczkowanie
|
hej
chce wam pokazać mojego bezkorzeniowego któremu rośnie listek ![]() ale mam pytanie.. mam go w szkle... i po pierwszym podlaniu i tygodniu przesuszania zauważyłam taką pajęczynkę na dnie ![]() ![]() ![]() co to może być???? zaznaczam że żadnych robali nie ma ;/ może to kurz ? nie wiem... |
![]() ![]() |
![]() |
#2524 |
Zakorzenienie
|
Esel a moze on ma przedziorki? Albo to jest nalot plesniowy - wiesz nie ma az takiej super wentylacji, poczekaj az niech to sie rozwinie a jak nie no to gitara. Jak masz jakis srodek w stylu Topsin to bym podlala go troche tym roztworem, tak na wszelki wypadek, u mnie to pomoglo - tez nowe podloze zareagowalo w ten sposob - taka niby plesn - grzyb.
Lusia ten pierwszy to taki zwiedly bo nie ma korzeni - wsadz go w porzadne podloze to z Substrala moze byc ok bo ma duzo torfu to zapewni mu wilgoc, albo w szklo i podlewaj kiedy bedzie podloze w miare suche - utrzymasz wilgoc. <mozesz go tez na noc po podlaniu wsadzic do worka - cala doniczka z roslinka w worek foliowy - zrywke przezroczysta - zawiazac na szczycie i zrobic kilka dziurek. Rano otwierasz goscia na wietrzonko by para uszla i mozesz go znowu zamknac. Powinno go usztywnic po kilku dniach (zapewnisz mu duza wilgotnosc przez ktora liscie beda pobierac wode)wazne by go wentylowac 1 raz dziennie. A i podlewasz dopiero jak podloze wyschnie - standardowo..Co do drugiego - ma jakiegos bakcyla - ten lisc z plama na uciecie, zasyp koncowke cynamonem, kup jakis srodek na zgnilizny, wirusy i grzyby - typu Topsin - uniwersalny - zrob mu oprysk i czekaj, mozesz go tez tym podlac. po tygodniu powtorzyc. Trzeci wyglada ok - dla pewnosci zajrzyj mu w podloze jak tam korzenie i czy podloze sie nie rozlozylo. Co do trzeciego - teraz dojrzalam - ta mala czarna plamka z zoltym obrzezem po srodku liscia - obserwuj, wyglada na to samo co u drugiego, jakies porazenie bakteryjne - jesli jestes zdolna to czyms ostrym wytnij to w kolko do okola zainfekowanej czesci by sie nie rozlazlo.Trzymam kciuki. A ja sie wylaczam na 2 tygodnie, jade na urlop do Polski ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-06-24 o 18:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#2525 |
Raczkowanie
|
norka27 a pomyślałaś o wstawieniu doniczek do wanny miseczki z wodą dookoła może tak przetrwają samotność
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2526 |
Raczkowanie
|
dzięki za porady dziewczyny.Wiedziałam ,że mogę na was liczyć
![]() Wielkie dzięki raz jeszcze. norka-miłego urlopowania. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2527 |
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze podwójne nabytki. W jednej doniczce są dwie roślinki
![]() Trochę mają pokiereszowane liście, ale chyba im nic nie będzie ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2528 |
Zadomowienie
|
POMOCY
![]() ![]() Storczas mojej babci zaczyna powoli tracić liście... błyskawicznie robią sie żółte i odpadają... ona twierdzi że go "przenawoziła"... co mam robić żeby go uratować??? Dodam że jeszcze kwitnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2529 |
Raczkowanie
|
hej Dziewczyny,mam problem z moim storczykiem. Liście od spodu zaczęły się hm czerwienić. Co to może być za choroba i jak to zwalczyć? A może po prostu ten typ tak ma,a ja jestem nieco przewrażliwiona? Załączam zdjęcia. Z góry dziękuje Wam za pomoc
![]() ![]() Przepraszam za marną jakość zdjęć,ale robiłam je teraz na szybko przy sztucznym świetle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2530 |
Zakorzenienie
|
Lusia ale okazy wytrzasnelas
![]() ![]() ![]() Migotka normalnie bym powiedziala ze takie czerwieniejace liscie od spodu to przenawozenie ale fota nr 1,2,3 - to nalot od wody czy on ma jakies zmiany, watke moze, taki jedwabny nalocik? Wiec oprocz tego ze jest moze przenawozony to moze miec jeszcze infekcje grzybowa lub robala - przedzioreczka, nie widze dokladnie co to za bialy nalot jest. Nastepnym razem podlej go zwykla woda a po godzinie przeplucz pod kranem by wymyc sole i daj mu z miesiac bez odzywek. Dla pewnosci radze mu prysnac liscie raz a po tygodniu drugi raz, jesli bedzie trzeba to i trzeci - Topsin, Biochicol i Bayer latwo dostepne i na wiekszosc chorobsk. No i mozesz te liscie przemyc woda z ludwikiem - dla przedzioraskow. Chcialam jeszcze dodac ze ja mam typa co tak ma - znaczy sie on juz ma takie cale liscie bordowe od spodu i baaardzo cimne zielone z bordem u gory od poczatku jak rosna i ciemna bordo obwodke - ale to taki podgatunek juz jest. Powodzenia. Ewka ty sie lepiej babci zapytaj czy go nie utopila lub nie zasuszyla ![]() Ok to ja sie ide urlopowac i zostawiam moim storczasa wolna chate ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-06-24 o 22:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#2531 |
Raczkowanie
|
norka-Dzięki.
![]() Najlepszą minę miał mój jak wparowałam do domu z trzema ![]() ![]() ![]() Dziewczynki wstawiajcie swoje kwiatuszki. Mogą być nawet te co już macie. ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2532 |
Raczkowanie
|
norka wcześniej żadnych zmian nie zauważyłam,ale teraz się przyjrzałam nieco i na korze (na samej górze,nie zaglądałam wgłąb doniczki) jest faktycznie jakiś biały nalot,jakby biała delikatna pleśń
![]() ![]() ![]() Aaaa zapomniałam jeszcze wczoraj napisać,że małe nierozkwitnięte pączki u tego storczyka zrobiły się żółte i takie uschnięte,a chyba powinny być zielone,tak? Niestety nie mam zdjęcia,bo jak tylko zauważyłyśmy to z mamą,to ona urwała i po sprawie ![]()
Edytowane przez mig0tka Czas edycji: 2009-06-25 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2533 |
Raczkowanie
|
Doznałam szoku w Praktikerze storczyki za 15,99.
Ale że nowa dostawa to był cud miód i orzeszki. Wybór spory ale za tą cene czego się spodziewać. Duże tylko białe a reszta takie z małymi kwuiatami ale za to ich z 20 na jednym pędzie a pędów p[otrafiło być 4. Ja grzecznie w szoku kolorów wybrałam sobie 4 miniaturki.... Jakie cuda a nawet jeden to tak bordowy że aż czarny... Piękności polecammmmm |
![]() ![]() |
![]() |
#2534 |
Przyczajenie
|
gratuluję xD ja moje storczyki zostawiam mamie na 2 tygodnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2535 |
Wtajemniczenie
|
Norko szerokiej drogi i wracaj wypoczęta co by zaległości forumowe nadrobić
![]() ![]()
#2536 |
Zadomowienie
|
A ja zjechałam pół miasta i nigdzie - NIGDZIE nie było storczyków!!! Ze łzami w oczach wsiadłam grzecznie do samochodu i postanowiłam że na najbliższych zakupach bez conajmniej 2 nie wyjde ze sklepu! O.
Jestem wściekła.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale zazdroszcze Ewelince.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2537 |
Raczkowanie
|
ewelinka2026-Super. To pokazuj te piękności.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2538 |
Przyczajenie
|
Bardzo proszę o odpowiedż na pytanie : jak długo trzeba czekać na pojawienie się kwiatów od momentu pojawienia się pędu kwiatowego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2539 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2540 |
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj w brico marche wpadłam na cały wózek ze storkami.. po 19,90... ale nie było zadnych "perełek"..kolory takie jak juz mam, takze nie kupiłam nic
#2541 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2542 |
Przyczajenie
|
Witam.
W Nomi metrowce po 29.90 pełna gama kolorów nawet ciapatego można dorwać (tylko trzeba być szybkim) mi się udało. A po 19 troszkę mniejsze jednopędowe, ale zato z bardzo dużą liczbą pąków. A kolory.... niektóre wyglądają jak sztuczne. Jak będę miał czas to wstawię foty. Trzy zakupiłem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2543 |
Raczkowanie
|
despi82- Z przyjemnością popatrzę na twoje cuda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2544 |
Raczkowanie
|
Czy któraś z Was zna dobry preparat na ziemiórki. Dziady mi się pałętaja po 2 storczykacz.... Chyba ziemia była felerna hmmmmmm. Zawsze można się naciąść mimo że sprawdzona kupowałam.........
|
![]() ![]() |
![]() |
#2545 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2546 |
Raczkowanie
|
Chciałam Wam pokazać storczyka mojej babci, którego podarowała jej moja mama 2 lata temu na imieniny. Jak tylko go zobaczyłam to moja mina była taka:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tylko niestety zobaczyłam, że z liścia sercowego wyrósł mu pęd kwiatostanowy, który był ucięty, uprzedziłam babcię, że teraz to on już będzie zamierał i może wypuścić nową roślinkę. |
![]() ![]() |
![]() |
#2547 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiem tak u siebie ziemiorki zwalczylam wymieniajac kilka razy ziemie na nowa, bo niestety w marketach i nie tylko potrafia sprzedawac ziemie z tymi paskudami!!! Tzn. przez dwa dni pozostawilam kwiatuszki w umytych doniczkach bez ziemi w lazience we wannie, no i zaczelam paskudy latajace wybijac, az do skutku!!! ![]() Jednak u mojej mamy 3x wymienialam podloze i nic ![]() ![]() ![]() ![]() Monis21- gratulacje dla babci, ze wychodowala taki okaz (zauwazylam ze im mniej sie czlowiek stara dbac o nie, tym piekniej rosna). A jesli chodzi o te pedy z liscia sercowego to wlasnie w Praktikerze widzialam duzo takich "wynalazkow" Edytowane przez luka3006 Czas edycji: 2009-06-26 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2548 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2549 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak wrócisz to daj znac bo zastanawiam co moim biedakom sie dzieje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2550 |
Zadomowienie
|
a ja dziś zakupiłam dwa dwupędowce w praktikerze... niestety tych z większą ilością pędów był wybór...ale jedynie białych... no ale cóż
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:13.