![]() |
#2521 |
BAN stały
|
Dot.: Koty część II
anetkadg jak coś to daj nam znać co z Twoim szkrabem
![]() Dziewczyny mam pytanie, jak czyścicie uszy swoim kociakom? A może w ogóle tego nie robicie? Ja dla swojej próbowałam ale nie wyszło, pies za to lubi kiedy czyszczę mu uszy ![]() Może polecacie jakieś sposoby albo preparaty do czyszczenia uszu u kota? |
![]() ![]() |
![]() |
#2522 | |
Zadomowienie
|
Śliczna puchata kuleczka
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2523 |
Konto usunięte
|
dziewczyny pomocy!
![]() Powiedzcie mi, jak złapać kota, żeby mi nie uciekał podczas obcinania paznokci? |
![]() ![]() |
![]() |
#2524 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2525 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Najpierw moczyłam patyczki do uszu w Otifree i czyściłam. Później stosowałam po wyczyszczeniu maść do uszu Oridermyl- 2 psom i 2 kotom. Oba preparaty zakupione u weta. Teraz czyszczę uszy rzadziej, np. raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie.
![]() |
#2526 |
Raczkowanie
|
Mój kociak miał wczoraj kastrację, niestety mamy jakiegoś pecha, i nie obyło się bez problemów. Kociak miał obrzęk płuc, wypełniły się płynem i ledwo udało się go uratować.
Jak długo Wasze kotki po kastracji dostawały przeciwbólowy? Nasz dostał jakiś co ma działać 48h i tyle. Zastanawiam się czy to nie za krótko? |
![]() ![]() |
![]() |
#2527 |
Zakorzenienie
|
obrzęk płuc
![]() kastracja jest mało inwazyjnym zabiegiem, to tylko dwa małe cięcia, 48h środek przeciwbólowy spokojnie wystarczy, po 48h kot już nie będzie pamiętał, że miał jakiś zabieg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2528 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio zastanawiałam się nad obrożą dla kotów i było napisane, żeby nie stosować u kociąt poniżej 3 m-ca życia, więc napisałam tak dla ostrzeżenia. Mój zdrowy kot też ma taką wydzielinę czasem. Ja np. przy odpchleniu kupuję środek dla 2 psów i 2 kotów, bo odpchlenie jednego czy 2 zwierząt nie ma sensu ![]() Czekam na fotki ![]()
![]() |
#2529 |
Raczkowanie
|
ja również i psince i kotkowi czyszczę uszka, tylko pazurków nie będę obcinała bo boję się że coś zrobię źle i będzie kłopot. Myślę , że drapak wystarczy i obcinanie u weta w czasie wizyty. Kotka od małego przyzwyczajam również do czesania, na razie miękką szczoteczką dla niemowląt, piesia też jest czesana i innej opcji nie widzę. Przy zwierzakach z długą sierścią pielęgnacja jest podstawą , wycinam włosy spod ogona u pieska , włosy koło oczu gdy podrażniają, włosy na łapkach przycinam, i czeszę 2 razy na dzień bo inaczej będą się robiły kołtuny i włosy się będą filcowały, tak samo z kotkiem długowłosym. Do tego odpowiednie szampony i odżywki przeznaczone dla danego typu okrywy.
Chyba kotek nie da rady podnieść tej pokrywy od rybek ale w razie czego poproszę męża i zrobi dodatkowo jakieś zabezpieczenie. Papuga tak samo ma swoje miejsce na ścianie gdzie nie ma w pobliżu regałów szafek itp więc raczej się nie dostanie do niej kot, tak samo chomiczki. Po za tym u mnie w domu zawsze ktoś jest , ja lub mąż , gdy wychodzimy np na zakupy razem mam możliwość towarzystwo rozdzielić, kot może być w salonie piesio w sypialni papużka z chomikami w pokoju syna . Na pewnie nie oddam żadnego zwierza :-P Prędzej przeprowadzę się do łazienki i odstąpię swój pokój ![]() Ja polecam taki spray do uszu dla niemowląt , Otomer baby. tylko nie można psikać do uszka a na płatek kosmetyczny, trzeba uważać z patyczkami higienicznymi bo często one wciskają woskowinę głębiej dlatego ja wymywam wacikiem. Tańszym sposobem są ampułki soli fizjologicznej dostępne w aptece, kosztują grosze i tym również w podobny sposób jak wyżej. Można również czystym gazikiem i wodą przegotowaną, najlepiej cieplejszą (nie gorącą) ale nic nie wolno robić na siłę bo się zwierzak zrazi, powoli , delikatnie, ja nawet na początku daję smakołyki za pozwolenia na umycie każdego ucha ![]() Ps. Kiedyś wzięłam kotkę z fundacji , mówiono mi że zdrowa , kontaktowa, przyjacielska. Ledwo ją odratowaliśmy bo była tak zarobaczona! Była taka dzika że nocy polowała na nas i rzucała się na każdego , wysterylizowałam ją , zaszczepiłam, wyleczyłam (całe szczęście się udało) ale oddałam koleżance która ma dom o ogrodem , bo kotka miauczała pod drzwiami całymi godzinami, ma się dobrze ale jest wychodząca, u nas chyba by się zapłakała pod drzwiami. Niestety zdarzyło mi się trafić na Panią która niby działa w fundacji a daje chore zarobaczone kotki które ledwo żyją , w dodatku na prawdę nie nadają się do adopcji bez chociaż wstępnej próby oswojenia na DT :-( Pani nam dała dzikiego chorego kociaka mimo ze wiedziała że mamy malutkie dziecko ![]()
Edytowane przez anetkadg Czas edycji: 2011-04-10 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#2530 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2531 | |
|
Cytat:
![]() Nie mam klapki ( co wrzuca się pokarm) w akwarium. Mój kot zawsze spał na pokrywie i ogon wpadał mu do dziury. W końcu znalazł inne miejsce do spania, bo nie mógł zasnąć podskubywany przez wiecznie wygłodniałe skalary ![]() Bardzo też lubił kłaść się na akwarium i obserwować chomika. Lubił też go wąchać, ale chomik nie zapałał do niego sympatią i w końcu ugryzł go w nos ![]() ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-04-10 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2532 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Też sądziłam, że kastracja to mało inwazyjny zabieg, a tu obrzęk płuc, dostał sterydy, ma wygoloną łapkę, bo wbijali się dożylnie. Wet jest chyba w porządku, mówi, że czasem mogą zdarzyć się takie powikłania. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2533 |
|
A tak z ciekawości : po ilu postach zakłada się nową część ? Bo wyczytałam na którymś wątku, że po 2000
![]()
#2534 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najgorsza jest narkoza. Nigdy nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak zareaguje nasz kot. U mnie jeden bez problemów się wybudził, a drugi nie umiał się wybudzić. Bardzo źle zniósł narkozę, długo dochodził do siebie. Wszystko zależy od organizmu. ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2535 |
Raczkowanie
|
Hehe jaka wygłodniała mina :-P
Cieszę się ze nie jestem sama ![]() Każdy się śmieje że mamy zwierzyniec w domu. Kot śpi na mojej poduszce, pies na naszym łóżku w nogach , reszta towarzystwa na szczęście na swoich miejscach ![]() ![]()
#2536 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
![]() Można się przyłączyć? Dziś zamieszkała u mnie malutka kocia, ma 8 tygodni. Wiem, mało, ale cóż... Długa historia. W związku z tym chcę jej stworzyć jak najlepsze warunki i mam parę pytań ![]() Jak ją najlepiej karmić? Czym? Kupiłam jej RC dla kociąt, mleko Klara (specjalne dla kociąt) i saszetkę Purina Junior. Oczywiście dostęp do wody ma cały czas. Kocia jest nauczona czystości, z kuwatą od razu wiedziała o co kaman. Z niecierpliwością czekałam na qpę, no i udało się, cieszyłam się jak głupia ![]() Jest ruchliwa i wesoła, ciekawie rozglądała się po mieszkaniu i zajrzała w każdy kąt. Bawi się, wariuje, sama słodycz. Martwi mnie, że ucina sobie dość długie drzemki. Teraz znowu śpi na fotelu (jakoś tak sobie upodobała ![]() No i mam wrażenie, że lewe oczko jej ropieje. Przemywam jej herbatą, zobaczymy. W tym tygodniu wybieramy się do weterynarza, czeka ją szczepienie i ogólne oględziny. Trzymajcie kciuki ![]() Sorry, że tak chaotycznie, ale jestem tak pozytywnie nakręcona tą moją kicią, że masakra ![]() Wrzucę fotki później.
#2537 |
Konto usunięte
|
Jeciak, wrzucaj foty!
![]() albo dawaj na skype! |
![]() ![]() |
![]() |
#2538 |
Wtajemniczenie
|
W piątek z nią przyjadę, to zrobimy wieczorek zapoznawczy mojej Comy z Twoim Księciem
![]()
#2539 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() O oku koniecznie powiedz wetowi ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2540 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2541 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lubię Comę i Zarę, ale z tą drugą na jakiś czas się pożegnam ![]() Póki mała nie będzie miała skompletowanej wyprawki ![]()
![]() |
#2542 |
Raczkowanie
|
hehe dziewczyny gratulacje dla nowych kocich mam
![]() Ja wrzucam zdjęcia moich przyjaciol ![]() Papuga - Majeczka Sunia - Baffy Kociak - Borys Rybki to rybki ![]() Chomisie to Kitka i Pompon ![]() i konik Kumpel na którym Filipek się uczy "jeździć"
Edytowane przez anetkadg Czas edycji: 2011-04-10 o 21:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#2543 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, zapytam jeszcze raz- czym i jak karmić małą? Nie chcę jej niechcący krzywdy zrobić, a jak tak przekopuję neta to na każdej stronie co innego piszą ![]()
![]() |
#2544 |
Zakorzenienie
|
To ja pokaze mojego kochanego Manuela,ma niecale 1,5 i roku,jest przekochana przytulasnia przylepa moja,spi ze mna pod koldra,ciagle pcha mi sie na rece,albo przychodzi na kolana,zeby sie poprzytulac,zaglada mi wtedy w oczy i daje buziaczki
![]() ![]() a oto on,jak byl malutki i teraz :
#2545 | ||
|
Acha. Więc bierzmy się do roboty
![]() ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
![]() Ja obecnie mam 2 psy, 2 koty, 2 akwaria z rybkami i 6 papug nimf ![]() ![]() Z tym, że papugi mieszkają w ogródku ![]() ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
![]() Musisz brać pod uwagę: - czy kot jest wychodzący czy nie - stopień aktywności ( kociak raczej ma większą aktywność fizyczną niż kot senior ) - że jest to kociak, więc nie powinien dostawać karmy dla kotów dorosłych - sucha karma jest lepsza dla kota, bo nie tworzy się po niej kamień nazębny jak w przypadku mokrej ( ale równie dobrze może to być spowodowane nadmierną ilością mokrej karmy ) - musisz wziąć pod uwagę gust Twojego kociaka: nie każda karma może mu smakować - dobrze jest przyzwyczajać kota do różnych karm, mięsa gotowanego itd, żeby później nie był wybredny ( np. jak mój ![]() Co ważne : problemy zdrowotne. Sąsiadka ma kota ze schroniska i miał problemy z żołądkiem, więc je specjalną karmę, nie podrażniającą.
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-04-11 o 08:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2546 |
|
Robione wczoraj podczas wyczesywania
![]() ![]()
#2547 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2548 |
Wtajemniczenie
|
Wczorajszy spacer nad morze
#2549 | ||
Zadomowienie
|
Fajne fotki, piękne kociaki i czarne i białe i tygryski
![]() Cytat:
Cytat:
Z gotowych podaję np puszki Animondy dla kociaków (Carny Kitten) - stosunkowo niedrogie, o dobrym składzie i dość wydajne. Kici smakują ![]() Zresztą nie będę się rozpisywać, bo jest osobny wątek o karmieniu kota. Tak, zdecydowanie ![]() A tak w ogóle, ile nowych kocich mam! ![]()
![]() |
#2550 |
Wtajemniczenie
|
No jak to się mówi, pierwsze koty za płoty
![]() Pierwsza noc za nami. Kocia szalała w nocy po parapecie, tż dwa razy ją ściągał, a i tak bestyjka wchodziła, hehe. Nie mam serca ściągać ją za każdym razem z łóżka. Jak tż poszedł do pracy to przyszła do mnie i spała wtulona, a późnie zjadłyśmy razem śniadanko. Teraz też siedzi obok mnie. Jak jej zniknę z zasięgu wzroku to zaczyna pomiaukiwać i mnie szukać ![]() ![]() Normalnie oszalałam na jej punkcie ![]() No ale co ja wam będę mówić, same macie kochane ślicznoty w domkach. Co do jedzenia, bardzo wam dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Będę się starała urozmaicić jej jedzonko, póki co nieśmiało chrupie Royal Canin, a z mokrego przypasiła jej Perfecta Fit. Poprzednia właścicielka zapakowała dla niej puszkę łiskasa, ale chyba jej tego nie dam. A czarne koty- cudo. Moja jest buro łaciata, ale i tak cudna ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.