|
|
#2521 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane
Cytat:
angielskie, nie angielskie, wszystkie tak mają, irytujące to jest! ale to chyba względy estetyczne coby z przodu śliczniusio ramiączka wyglądały...
|
|
|
#2522 |
|
Zakorzenienie
|
wszystkie staniki ktore mam z polski maja je z przodu
ok kupila prezent urodzinowy dla mojego malenstwa. niby zycie sie nei konczy z narodzinami dziecka ale niech korzysta z wolnosci poki moze
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2011-06-08 o 15:13 |
|
|
|
#2523 | ||
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy kiedykolwiek takie widziałam....moje wszystkie są regulowane z tyłu ![]() Cytat:
![]() niestety moja Offie Manager dostaje ostatnimi czasy niezły wycisk od szefowej i zaczęła się wyżywać na mnie na szczęście przeżyłam ![]() Cytat:
to był pierwszy raz ( ), kiedy moja Office Manager była za to odpowiedzialna i się bardzo przejęła, nie mogła spać od 5 i już o 7 byław pracy jeszcze tylko jutro ![]() a dziś Apprentice
|
|
#2524 |
|
Zadomowienie
|
dobry
![]() u mnie dieta truskawkowa ![]() ryż z truskawkami, ciasto truskawkowe, same truskawki i tak cały dzień - znajomym obrodziły krzaczki
|
|
#2525 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#2526 |
|
Zakorzenienie
|
no i wciagnelam sie w apprentice. a tyle czasu udawalo mi sie opierac.
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
#2527 |
|
Zakorzenienie
|
Hehehe ten sezon wyjątkowo mi się podoba.
Czasami śmiesznie jest Edziu tak fajnie zaczął![]() Swoją drogą zastanawiałam się, czy kiedyś jakiś nasz rodak pojawi się w programie
|
|
#2528 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
moze lepiej nie ....... * padam na pyszczek ale sie wyskakalam
|
|
#2529 |
|
Wtajemniczenie
|
a zeszloroczny zly byl? Stuart The Brand?
|
|
|
|
#2530 |
|
Zadomowienie
|
a ja nie lubię aprentice
|
|
#2531 |
|
Wtajemniczenie
|
to jednak takie osoby istnieja
![]() moj Tz to oglada i czasami obejze z nim kawalek, do szalu mnie doprowadzaja Ci ludzie swinie caly czas sobie podkladania i sie g*wnem obrzucaja normalnie taka klasa zero etyki czy szacunku, w zyciu bym nie chciala z nimi robic zadnych interesow po obejzeniu tego programu -------------------------------------------- czy ktoras z Was ma brytyjski paszport?
I'm so glamorous, I piss glitter! Edytowane przez szien Czas edycji: 2011-06-10 o 12:18 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2532 |
|
Zadomowienie
|
Szien ja jeszcze nie ale sie powoli przykladam do tego bo w sierpniu moge zaczac wyrabia. Nie mam zreszta wyjscia, bo moj sie konczy w czerwcu przyszlego roku i inaczej zostane bez. Przerazaja mnie jedynie koszta
|
#2533 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2534 |
|
Zakorzenienie
|
Kasieńka - poważnie pytasz?
http://www.bbc.co.uk/apprentice/
|
#2535 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Czy mogę się dołączyć ?? Formalnie emigrantką będę za 55 dni ale już staram się wdrażać w nowe życie
|
|
|
|
#2536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2537 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2538 | |
|
Zadomowienie
|
Ja nie lubie Apprentice i nie ogladam
![]() Lezy przede mna pudelko czekoladek Lindta i chyba nie potrafie sie im oprzec ![]() Cytat:
A w jakie regiony UK zamierzasz wyemigrowac?
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
|
|
|
#2539 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2540 |
|
Raczkowanie
|
Malenska witaj
|
|
|
|
#2541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() bo mnie wyrabianie wiz zaczyna dzialac na nerwy i brytyjski paszport ulatwilby nam zycie
|
|
#2542 |
|
Zadomowienie
|
Malenska witaj.
Szien, jest egzamin z wiedzy o UK, jesli mozna to tak nazwac. Mozna sciagnac materialy ze strony Home office'u. Do tego trzeba zdac egzamin jezykowy, albo miec certyfikat, ze np ze szkoly. Nie pamietam teraz na jamim poziomie. Aplikacja kosztuje prawie 800 funtow. Egzamin 40. Polecaja rowniez agencje, ktora sprawdza aplikacje, bo jak sie zle wypelni albo czegos nie dolaczy to trzeba przy ponownym skladaniu znowu placic te 800 funtow. Sprawdzenie aplikacji to tez okolo 40 funtow. No i oczywiscie trzeba miec albo rezydenta przez 5 lat albo mieszkac tu 3 i byc po slubie z Brytyjczykiem rok. Mi sie obie sytuacje lacza w sierpniu. Znalazlam kiedys fajny link gdzie wszystko bylo opisane w latwy do zrozumienia sposob.
|
#2543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym, jak są tacy wspaniali, przedsiębiorczy i mają takie fantastyczne pomysły (jak wszyscy zgodnie o sobie twierdzą) to czemu nie założą własnych biznesów i nie zarabiają tych milionów, skoro twierdzą że potrafią? ehh irytuje mnie ten program straszliwie ![]() ja też bym chciała brytyjski paszport, ale narazie szkoda mi na niego kasy ale jak już kupimy dom, to wtedy wyrabiam paszporty.dziewczyny orientujecie się jak teraz wygląda sprawa z rezydenturą po zniesieniu WRS? malenska hello ![]() vedma ah ah ah Lindt
|
|
|
#2544 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale szok Cytat:
|
|
#2545 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry dziewczynki
![]() Ja mam takie pytanko wytłumaczy mi ktoś jak krowie na rowie jak teraz wygląda kwestia rezydentury itd po tym jak zniesiono Home Office ?? Tzn jak mam udowodnić że tyle i tyle przebywam na terenie UK itp.. No i czy orientuje się któraś z Was jak wygląda w UK kwestia dodatkowe ubezpieczenia zdrowotnego ( wiem, że też to istnieje tylko nikt nie umie mi wyjaśnić jak to funkcjonuje). Z góry dziękuje |
|
|
|
#2546 |
|
Wtajemniczenie
|
peorth - zasady sa takie same jak dla innych czlonkow unii (i tyle wiem
)my na sam poczatek bedziemy probowac zalatwiac brytyjski paszport dla malucha (trzeba udowodnic 5 lat legalnego pobytu tu) witamy malenska... ![]() dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne - masz na mysli prywatne? wybierasz i placisz... wytlumacz o co ci dokladnie chodzi? czasami firmy oferuja jako dodatkowy benefit z pracy, czasami subsyduja i placisz czesc... zalezne wszystko od okolicznosci ![]() rezydentura - lista wyborcza, praca, konta bankowe, rachunki itp nie potrzebujesz teraz zadnego papierka z home office - dopiero za te kilka lat jak bedziesz sie starac o rezydenture... ![]() kiedy planujesz przyjazd i co bedziesz robic? (wscibska jestem a co )
Edytowane przez Bakteryika Czas edycji: 2011-06-11 o 13:45 |
|
|
|
#2547 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ok ale jak wygląda staranie się o rezydenturę, jakich dokumentów mogę potrzebować etc wyjaśnisz ?? bo w tym temacie to ja ciemna materia jestem aż wstyd przyznać ![]() Co do ubezpieczenia czy możesz jakąś firmę polecić, na jakiej zasadzie to funkcjonuje tzn tak jak w Polsce że dzwonię i umawiam się do dowolnego specjalisty którego mam w pakiecie, pokazuję kartę i już, czy płacę i przedstawiam fakturę ubezpieczycielowi i on mi zwraca koszt wizyty ?? A będę Kierownikiem HelpDesku dla księgowych w dużej korporacji tyle mogę zdradzić
Edytowane przez Malenska Czas edycji: 2011-06-11 o 13:52 |
||
|
|
|
#2548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie dokładnie, po co na co i dlaczego ![]() Z rezydenturą wszyscy mnie straszyli że to takie skomplikowane i tak długo trwa..... Nie ma problemu żadnego jak się u pierwszego pracodawcy przepracowało caly rok, mają mniej do sprawdzenia. APlikacje najlepiej niech wypełnia ta połówka która ma najdłuższy staż pracy a druga niech się pod nią podepnie ( o ile oczywisćie są to współmałżonkowie) Listy wyborcze niekonieczne, ja nie miałam wtedy jeszcze. Całość zajęła 3 tygodnie ( a straszyli 9 miesiącami) Dokumenty masz wypisane bezpośrednio na aplikacji http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/settlement/ Poszukaj sobie gdzieś na stronie formularza. Malenska a po co ty chcesz od razu prywatne leczenie wykupować?
Edytowane przez olka_222 Czas edycji: 2011-06-11 o 14:13 |
|
|
|
|
#2549 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
East Yorkshire do pracy i do TŻ Prywatne leczenie ze względu na kilka chorób przewlekłych które chcę leczyć a nie chcę ich leczyć u GP wolę specjalistę a nie chcę się gibać nie wiadomo jak długo prosząc o skierowanie a nie są one na tyle błahe bym sobie mogła co kilka miesięcy latać do Polski na badania i wizyty |
|
|
|
|
#2550 |
|
Wtajemniczenie
|
malenska - gratuluje pracy i zycze samych sukcesow (dziekuje za zaspokojenie mojej ciekawosci
)tutaj masz wytczne apropos rezydentury: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/si.../guide-eea.pdf jesli chodzi o zdrowotne, to bardzo roznie, najlepiej sprawdzic z kazda firma z osobna, BUPA jest znana, PRU, AXA - i wiekszosc firm robi (BUPA ma swoje szpitale np) najlepiej jak przyjedziesz juz tu, zorientujesz sie co ci dokladnie potrzeba i na tej podstawie zaczniesz szukac - bo opcji jest mnostwo ![]() http://www.moneysupermarket.com/health-insurance/ |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.

nie wiem czy kiedykolwiek takie widziałam....
nie daj się!
), kiedy moja Office Manager była za to odpowiedzialna i się bardzo przejęła, nie mogła spać od 5 i już o 7 była

moze lepiej nie .......

ale jak już kupimy dom, to wtedy wyrabiam paszporty.