|
|
#2521 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
Wczoraj mój ukochany zapytał mnie, czy chciałabym, kiedy się już do niego przeprowadzę, zawrzeć z nim oficjalny związek partnerski, tzw.rejestrowany. Nie bardzo rozumialam co ma na mysli, bo nie spotkałam sie jeszcze z czymś takim. Niemniej jednak szybko wyjasnił mi o co chodzi , a i sama zasięgnełam informacji na ten temat. Wynika z tego kilka korzyści dla obojga, o tyle, o ile ludzie są zdecydowani być już ze sobą ... ale... Czytałam historię o pewnej parzę , która póżniej miała problemy z zawarciem związku małżeńskiego w Polsce, ponieważ w naszym kraju nie jest to restryktywne.
|
|
#2522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2523 |
|
Zakorzenienie
|
Podrzućcie mi, proszę link do forum Polaków w Holandii. Gdzieś mi się paskudnie ukrył i nie mogę znaleźć
. Chcę się dowiedzieć czy może coś ku dobremu idzie z tzw. podwójnym opodatkowaniem .
|
|
|
|
|
#2524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2525 |
|
Zakorzenienie
|
Kwestiami formalnymi . Chociażby tym, że nie jest respektowane w wielu krajach, czyli np. w Polsce nie jesteśmy w żaden sposób "parą oficjalną", tylko zwyczajnym nierejestrowanym związkiem. W niektórych krajach jest to respektowane w innych nie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rejestr...zek_partnerski http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_union
|
|
#2526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2527 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2528 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak to się dzieje ze wy tutaj piszecie a ja nie dostaje powiadomień na meila i sie zastanawiam czemu długo nikt sie nie odzywa a tu prosze... jedna stronka wiecej
![]() Iskierka ale fajnie , ze juz wiesz ze bedziesz miała córcie, ja musze czekac jeszcze do wtorku ale juz tuz tuz......Co do pracy przy sprzątaniu to ja sprzątam tylko na hotelu, ale juz tez mam dosyć, to wcale nie jest taka lekka praca jak sie niektorym niepracujacym wydaje " łeee co to sprzatanie, kazdy głupi potrafi".. ale jak sie w praktyce czesto okazuje to wcale nie potrafi ![]() Macierzyńki nie jest zależny od przepracowanych lat.... Jeśli jest sie zameldowanym to ma się prawo to takiego urlopu. |
|
|
|
|
#2529 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2530 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie się wyjaśniło z ubezpieczeniem, bo przez przypadek miałam dwa. Holland Zorg mi odpisało, że mi je zatrzymują i oddadzą kaskę, więc zostaję przy Unive
. Czekam jeszcze na druk E 106, bo do PL jedziemy i muszę mieć, jakby Mała nagle chciała wyjść na świat.A tak przy okazji... wie któraś z Was jak wygląda poród w NL? Ja mam zaklepane miejsce w hotelu położniczym Sophia przy Erasmus MC, będą mi co prawda pisać, co mam brać itd., ale chciałabym poczytać opinie kogoś z wiedzą, że tak powiem, praktyczną .
|
|
|
|
|
#2531 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tz wytlumaczyl ze to normalna praktyka, jako ze tu ubezpieczalnia pokrywa koszty twojego leczenia i ponoc czesto delikatnie "naciskaja" na szpitale zeby - jesli pacjent jest ok - jak najszybciej wypuszczac. Bo mniej placa za szpital. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2532 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2533 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego, co mi mówiły, to jest jeszcze opcja zostania w hotelu i wtedy to, co byłoby w ramach kraamzorg, jest na miejscu. W każdym razie, ja się na coś takiego z nimi umawiałam. Mi raczej chodziło o jakieś techniczne sprawy, typu nacinanie krocza, znieczulenie itp.
|
|
|
|
|
#2534 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2535 |
|
Przyczajenie
|
agnieszka8103 - A'propos nauki i Twojej szkoly, mogłabyś mi powiedzieć, jak radziłaś sobie w początkowym etapie z holenderskim nauczycielem, skoro nie rozumiałaś ani slowa. Myślę ,że to duży dyskomfort.[/QUOTE]
Dokladnie pamietam moj 1 dzien. Zapytala sie mnie jak mam na imie a ja buzka na rybke i "sory but im not understand"![]() Dali mi ksiazki, cwiczenia i bla bla z innymi kursantami. Pod koniec lekcji powiedziala mi po ang. co jest na zadanie domowe i w domu sie uczylam podstaw, czyli zwrotow"jak sie nazywasz, adres skad jestes ile masz lat etc" i tak z dnia na dzien po tygodniu wszystko szlo z gorki, ale nie bylo zle Nawet nie wiem kiedy zaczelam rozumiec a mowienie przyszlo z czasem Pozdr.
|
|
|
|
|
#2536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2537 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2538 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
|
|
|
|
|
#2539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2540 |
|
Raczkowanie
|
Iskierka sama chetnie bym tez poczytałam na babyboom ale nie moge znalesc na forum zadnego wątku zwiazanego z Holandia, czy mogłabys podac jakiś link??
Juz znalazlam
Edytowane przez madzia575 Czas edycji: 2012-03-11 o 15:54 |
|
|
|
|
#2541 |
|
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny!czy ktoras z was jest moze z okolic Medemblika?
|
|
|
|
|
#2542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokladnie pamietam moj 1 dzien. Zapytala sie mnie jak mam na imie a ja buzka na rybke i "sory but im not understand"![]() Dali mi ksiazki, cwiczenia i bla bla z innymi kursantami. Pod koniec lekcji powiedziala mi po ang. co jest na zadanie domowe i w domu sie uczylam podstaw, czyli zwrotow"jak sie nazywasz, adres skad jestes ile masz lat etc" i tak z dnia na dzien po tygodniu wszystko szlo z gorki, ale nie bylo zle Nawet nie wiem kiedy zaczelam rozumiec a mowienie przyszlo z czasem Pozdr.[/QUOTE]Ooo...dzięki za odpowiedz Pomału szukamy jakies szkoły. Już w maju chyba zamelduje się w NL. Zobaczymy jak to bedzie, trochę się obawiam, ale nie mam wyjscia.
|
|
|
#2543 |
|
Przyczajenie
|
Hej!to jeszcze raz ja.Od jakiegos czasu podgladam wasze forum i postanowilam w koncu napisac.Od 3 miesiecy mieszkam z moja rodzinka w Nl a dokladnie w Medembliku,czy jest tu moze jakas wizazanka z okolic????????????
o |
|
|
|
|
#2544 |
|
Zakorzenienie
|
Malwinasz
Według mapy, z której skorzystałam wynika, że dzieli Nas 30 km (35 min drogi) ![]() Ja mieszkam w Heerhugowaard.
|
|
#2545 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#2546 |
|
Zakorzenienie
|
Wyślę Ci PW
|
|
#2547 |
|
Raczkowanie
|
Witam niedzielnie.
Mnie powoli "rozkłada" choroba - już gardło mam zawalone i katar straszny. Do tego znów niepewność co z pracą, wrrrr No, ale nie będę wam nudzic - piszcie co u was bo jakos ucichłyście ostatlnimi czasy
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
|
|
|
|
#2548 |
|
Raczkowanie
|
Iskierko kochana , ja jestem na babyboom
|
|
|
|
|
#2549 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, wiem ale tu tez zaglądaj
Poza tym sa tu jeszcze inne kobietki, takie co nie są w ciąży. Niech piszą co u nich
|
|
|
|
#2550 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() czyżby wszystkie zapracowane?? albo na urlopie w pl ![]() ![]() P.s a tak w ogóle to była tutaj kiedyś rozmowa o pracy w tnt.post, ja potrzebuje tymczasowej dodatkowej pracy na chociaz 2 miesiace, Znalazłam ogłoszenia na sortowanie lub przygotowywanie poczty, myślicie że nie byłoby problemu zeby mnie przyjac na taki okres??? Wiadomo ciąza.... Jeśli chodzi o język to z holenderskim nie ma problemu. Edytowane przez madzia575 Czas edycji: 2012-03-18 o 14:38 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.

. Chcę się dowiedzieć czy może coś ku dobremu idzie z tzw. podwójnym opodatkowaniem .
.