![]() |
#2521 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
Wczoraj mój ukochany zapytał mnie, czy chciałabym, kiedy się już do niego przeprowadzę, zawrzeć z nim oficjalny związek partnerski, tzw.rejestrowany. Nie bardzo rozumialam co ma na mysli, bo nie spotkałam sie jeszcze z czymś takim. Niemniej jednak szybko wyjasnił mi o co chodzi , a i sama zasięgnełam informacji na ten temat. Wynika z tego kilka korzyści dla obojga, o tyle, o ile ludzie są zdecydowani być już ze sobą ... ale... Czytałam historię o pewnej parzę , która póżniej miała problemy z zawarciem związku małżeńskiego w Polsce, ponieważ w naszym kraju nie jest to restryktywne.
![]() |
#2522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2523 |
Zakorzenienie
|
Podrzućcie mi, proszę link do forum Polaków w Holandii. Gdzieś mi się paskudnie ukrył i nie mogę znaleźć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2525 |
Zakorzenienie
|
Kwestiami formalnymi . Chociażby tym, że nie jest respektowane w wielu krajach, czyli np. w Polsce nie jesteśmy w żaden sposób "parą oficjalną", tylko zwyczajnym nierejestrowanym związkiem. W niektórych krajach jest to respektowane w innych nie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rejestr...zek_partnerski http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_union
![]() |
#2526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2527 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2528 |
Raczkowanie
|
Nie wiem jak to się dzieje ze wy tutaj piszecie a ja nie dostaje powiadomień na meila i sie zastanawiam czemu długo nikt sie nie odzywa a tu prosze... jedna stronka wiecej
![]() Iskierka ale fajnie , ze juz wiesz ze bedziesz miała córcie, ja musze czekac jeszcze do wtorku ![]() Co do pracy przy sprzątaniu to ja sprzątam tylko na hotelu, ale juz tez mam dosyć, to wcale nie jest taka lekka praca jak sie niektorym niepracujacym wydaje " łeee co to sprzatanie, kazdy głupi potrafi".. ale jak sie w praktyce czesto okazuje to wcale nie potrafi ![]() Macierzyńki nie jest zależny od przepracowanych lat.... Jeśli jest sie zameldowanym to ma się prawo to takiego urlopu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2529 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2530 |
Zakorzenienie
|
A u mnie się wyjaśniło z ubezpieczeniem, bo przez przypadek miałam dwa. Holland Zorg mi odpisało, że mi je zatrzymują i oddadzą kaskę, więc zostaję przy Unive
![]() A tak przy okazji... wie któraś z Was jak wygląda poród w NL? Ja mam zaklepane miejsce w hotelu położniczym Sophia przy Erasmus MC, będą mi co prawda pisać, co mam brać itd., ale chciałabym poczytać opinie kogoś z wiedzą, że tak powiem, praktyczną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2531 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tz wytlumaczyl ze to normalna praktyka, jako ze tu ubezpieczalnia pokrywa koszty twojego leczenia i ponoc czesto delikatnie "naciskaja" na szpitale zeby - jesli pacjent jest ok - jak najszybciej wypuszczac. Bo mniej placa za szpital. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2532 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2533 |
Zakorzenienie
|
Z tego, co mi mówiły, to jest jeszcze opcja zostania w hotelu i wtedy to, co byłoby w ramach kraamzorg, jest na miejscu. W każdym razie, ja się na coś takiego z nimi umawiałam. Mi raczej chodziło o jakieś techniczne sprawy, typu nacinanie krocza, znieczulenie itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2534 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2535 |
Przyczajenie
|
agnieszka8103 - A'propos nauki i Twojej szkoly, mogłabyś mi powiedzieć, jak radziłaś sobie w początkowym etapie z holenderskim nauczycielem, skoro nie rozumiałaś ani slowa. Myślę ,że to duży dyskomfort.[/QUOTE]
Dokladnie pamietam moj 1 dzien. Zapytala sie mnie jak mam na imie ![]() ![]() Dali mi ksiazki, cwiczenia i bla bla z innymi kursantami. Pod koniec lekcji powiedziala mi po ang. co jest na zadanie domowe i w domu sie uczylam podstaw, czyli zwrotow"jak sie nazywasz, adres skad jestes ile masz lat etc" i tak z dnia na dzien po tygodniu wszystko szlo z gorki, ale nie bylo zle ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2537 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2538 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2540 |
Raczkowanie
|
Iskierka sama chetnie bym tez poczytałam na babyboom ale nie moge znalesc na forum zadnego wątku zwiazanego z Holandia, czy mogłabys podac jakiś link??
Juz znalazlam ![]() Edytowane przez madzia575 Czas edycji: 2012-03-11 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2541 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny!czy ktoras z was jest moze z okolic Medemblika?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2542 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokladnie pamietam moj 1 dzien. Zapytala sie mnie jak mam na imie ![]() ![]() Dali mi ksiazki, cwiczenia i bla bla z innymi kursantami. Pod koniec lekcji powiedziala mi po ang. co jest na zadanie domowe i w domu sie uczylam podstaw, czyli zwrotow"jak sie nazywasz, adres skad jestes ile masz lat etc" i tak z dnia na dzien po tygodniu wszystko szlo z gorki, ale nie bylo zle ![]() ![]() Ooo...dzięki za odpowiedz ![]() Już w maju chyba zamelduje się w NL. Zobaczymy jak to bedzie, trochę się obawiam, ale nie mam wyjscia. ![]()
![]() |
![]() |
#2543 |
Przyczajenie
|
Hej!to jeszcze raz ja.Od jakiegos czasu podgladam wasze forum i postanowilam w koncu napisac.Od 3 miesiecy mieszkam z moja rodzinka w Nl a dokladnie w Medembliku,czy jest tu moze jakas wizazanka z okolic????????????
o |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2544 |
Zakorzenienie
|
Malwinasz
Według mapy, z której skorzystałam wynika, że dzieli Nas 30 km (35 min drogi) ![]() Ja mieszkam w Heerhugowaard.
![]() |
#2545 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2546 |
Zakorzenienie
|
Wyślę Ci PW
![]() |
#2547 |
Raczkowanie
|
Witam niedzielnie.
Mnie powoli "rozkłada" choroba - już gardło mam zawalone i katar straszny. Do tego znów niepewność co z pracą, wrrrr No, ale nie będę wam nudzic - piszcie co u was bo jakos ucichłyście ostatlnimi czasy ![]()
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2548 |
Raczkowanie
|
Iskierko kochana , ja jestem na babyboom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2549 |
Raczkowanie
|
Wiem, wiem ale tu tez zaglądaj
![]() Poza tym sa tu jeszcze inne kobietki, takie co nie są w ciąży. Niech piszą co u nich ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2550 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() P.s a tak w ogóle to była tutaj kiedyś rozmowa o pracy w tnt.post, ja potrzebuje tymczasowej dodatkowej pracy na chociaz 2 miesiace, Znalazłam ogłoszenia na sortowanie lub przygotowywanie poczty, myślicie że nie byłoby problemu zeby mnie przyjac na taki okres??? Wiadomo ciąza.... Jeśli chodzi o język to z holenderskim nie ma problemu. Edytowane przez madzia575 Czas edycji: 2012-03-18 o 13:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.