![]() |
#2521 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Głodomorku, byki "literówki" w matmie - w liczbach, działania których nie da się rozwiązać na tym etapie edukacji (nie jako podchwytliwe, tylko właśnie błędnie, np. 2-8 = ...), błędy logiczne w zadaniach tekstowych... Sporo tego było, w sumie jedyne wydawnictwo, gdzie aż tyle błędów z koleżankami wyłapałyśmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2522 | |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87129936]
Ja też tak w niedzielę ![]() A ja mam koło siebie bardzo ogarnięte panie w księgarni - mówię, które wydawnictwo i klasa, a one podają mi okładki ![]() Ale w tym roku sobie sprawdziłam w necie wymiar i udało mi się jakiś zestaw w Ch kupić, Auchan bodajże. Co do butów - 5h szukania zmiennych butów sportowych dla starszej. Szczupła stopa = seria butów, która pasuje - 32 na styk 33 za duże :/ ogromnie żałuję, że nie ma w numeracji teraz połówek! Wzięłyśmy JEDYNE, które pasowały.[/QUOTE] Weekend spędziliśmy aktywnie, żeby jeszcze wykorzystać ładną pogodę, więc nie miałam czasu w niedzielę ubolewać nad rozpoczęciem szkoły ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Zdecydowanie rano mam większy luz. [1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87131420]Córka się cieszy- bo koleżanki, a w szkole ciekawiej niż u dziadków. Nam rok szkolny bardzo porządkuje plan dnia, łatwiej łączymy szkołę z pracą- córka jest na świetlicy od g. 7-ej i potem po lekcjach najczęściej do g. 16-ej. Nie szykuję wyprawki, bo po powrocie do domu z wakacji, od 2 tyg. jestem obciążona innymi sprawami- zawodowymi i zdrowotnymi. Czekam na oficjalną listę od wychowawcy- po rozpoczęciu roku lub pierwszym zebraniu; portal librus na razie bez żadnych info. Mamy z poprzedniego roku to, co pozostało (szkoła wszystko oddaje)- to pudło z szufladami do szafki w klasie, jakieś przybory, poza tym w domu zawsze są jakieś nowe kredki, pisaki, zeszyty, więc luz. Nowych książek na razie nie mamy.[/QUOTE] Moja starsza też w takim trybie od 7 do 16 w świetlicy, młodsza ma fajniej bo starsza ją zgarnia o 13-14 ze świetlicy jak kończy lekcje ![]() U nas największe wariactwo jest po południu, żeby zajęcia dodatkowe dziewczyn ogarnąć. Wolne dni u nas nie są problemem, bo dziewczyny albo zostają same w domu albo jeżdżą na zorganizowane zajęcia typu kolonie/półkolonie. Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2019-09-02 o 21:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2523 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Córka ma pakiet "Gra w kolory", wg mnie ten w poprzednim roku był ok. Cytat:
Kupuję w papierniczym na zeszyty i podręczniki, standardowe, tego typu-przezroczyste z kolorowymi brzegami Cytat:
Super, plusy rodzeństwa ![]() Moja 8-latka chyba sama za 2 lata, kiedy dostanie telefon. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2524 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, szukam długopisu dla piątoklasisty, takiego z gumową nakładką w miejscu na trzymanie. Dobrej jakości, cienkopiszący i nie mażący. Cena ma znaczenie drugorzędne, choć za 50 zł bym nie chciała
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2525 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mamy taki https://www.pilotpen.pl/pl/kolekcje/...1-0-broad.html i taki https://www.pilotpen.pl/pl/kolekcje/...ll-medium.html Moje dziewczyny na stałe piszą piórem, ale te długopisy w zastępstwie super sie sprawdzają - lekko się nimi pisze, nie rozmazują się i są zmazywalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2527 |
Konto usunięte
|
U mojej K. w II klasie nadal piszą tylko ołówkiem.
Świetne zeszyty udało mi się kupić, serie ze zwierzątkami, polecam - Interdruk 16-kartkowe w kratkę ![]() -Oxford 16-kartkowe w 3 linie ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2019-09-14 o 07:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2528 |
Konto usunięte
|
To seria Black&blue, pisałam o nich tu kiedyś - rewelacyjne, jakość tak samo świetna jak Oxfordy, kupuję tylko te zwierzątkowe lub Oxfordy właśnie. Zwierzątkowe sporo tańsze.
W 1 linię też są. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2529 |
Zakorzenienie
|
Ładne są, a moja uważa je za brzydkie i nie zgodziła się na nie.
U nas piszą ołówkiem i zaczynają piórem. Pierwsze pióro rozwaliła po kilku użyciach, stalówka zbyt mocno była dociskana. Polecacie jakieś tanie pióra? Na droższe przyjdzie jeszcze czas, jak się nauczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2530 |
Konto usunięte
|
Głodomorku no właśnie nie do końca - na taniutkich źle się będzie uczyć, bo one mają kiepskie stalówki.
I z reguły bardzo ostro piszą. Sprawdźcie sobie miękkie pióro - Cresco, takie, koszt w stacjonarnym kilkanaście złotych: https://www.papierniczy-bielsko.pl/c...o-wieczne.html ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2531 |
Zakorzenienie
|
Kilkanaście złotych to cena ok, ale 50 nie zapłaciłabym.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2532 |
Konto usunięte
|
No między totalnymi zwyklakami za 5zł a lepszymi za 50 jest kilka innych fajnych opcji
![]() BTW, lata temu kupowałam za 20parę złociszy pióro My Pen od Herlitza. Bardzo, bardzo fajne, dobrze się nim pisało. No to wzięłam córce, gdy szła do 1 klasy - matko... zmiana tak negatywna, że szok. Zmienili stalówkę na bardzo twardą, nie byłam w stanie nią pisać ani ja, ani córka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2533 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87169533]U mojej K. w II klasie nadal piszą tylko ołówkiem. Świetne zeszyty udało mi się kupić, serie ze zwierzątkami, polecam - Interdruk 16-kartkowe w kratkę ![]() -Oxford 16-kartkowe w 3 linie ![]() Starsza od II semestru 1 klasy już pisała piórem, młodsza teraz od początku 2 klasy i całe szczęście, bo o wiele łatwiej i ładniej pisze piórem ![]() W domu pisała piórem już w wieku 5 lat . Też ostatnio przypadkowo kupiłyśmy te zeszyty Interdruk, bo zabrakło Oxford w naszym papierniczym i rzeczywiście niczym się od siebie nie różnią. Cytat:
i są zdecydowanie lepsze od herlitza ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2534 |
Zakorzenienie
|
A takie się nadaje?
https://cdn.bonito.pl/zdjecie/42262451 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2535 |
Zadomowienie
|
Moja córka używa takiego i jest bardzo fajne. Łatwo się nim pisze.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2536 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, bo mam łatwo dostępne na miejscu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2537 |
Konto usunięte
|
Przecież to chyba jest dokładnie to, co pokazałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2538 |
Konto usunięte
|
U mojej córki w II klasie nauka pełną parą- ponad 20 ocen (czyli znów w ciągu całego roku uzbiera ze 200), pierwsza lektura omówiona i opisana w różnych zadaniach z j. polskiego, pierwsze sprawdziany zaliczone.
I dodatkowe ćwiczeniówki kupujemy, ale tylko do pracy na lekcji. Jeszcze zaczęła chodzić na zbiórki zuchów, zobaczymy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2539 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ostatnio córka zobaczyła u koleżanki różowy dwupoziomowy (z wyjmowanymi elementami) pojemnik i bardzo chciała taki mieć- przeszukałam internet i okazuje się, że chodzi o ten sistema bento 5w1, zamówiłam go (i jeszcze 2 inne), BPA free i bez ftalanu ![]() W szkole fajnie- już był pierwszy kiermasz z występami, wyjście do kina, teatru. Plan lekcji: 19 h EW (w tym 1x wf, 1x ceramika), 4x 1h angielskiego, 1h informatyki, 2h religii, 2h szachy/tańce; nieobowiązkowe: 1h gimnastyki korekcyjnej w ramach świetlicy (z nauczycielem wf starszych klas), 1x basen. Chyba więcej tego niż w szkole państwowej. Córka tak lubi szkołę, że chodzi na zbiórki zuchów w soboty. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2019-10-09 o 01:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2540 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87235150]Ostatnio córka zobaczyła u koleżanki różowy dwupoziomowy (z wyjmowanymi elementami) pojemnik i bardzo chciała taki mieć- przeszukałam internet i okazuje się, że chodzi o ten sistema bento 5w1, zamówiłam go (i jeszcze 2 inne), BPA free i bez ftalanu
![]() W szkole fajnie- już był pierwszy kiermasz z występami, wyjście do kina, teatru. Plan lekcji: 19 h EW (w tym 1x wf, 1x ceramika), 4x 1h angielskiego, 1h informatyki, 2h religii, 2h szachy/tańce; nieobowiązkowe: 1h gimnastyki korekcyjnej w ramach świetlicy (z nauczycielem wf starszych klas), 1x basen. Chyba więcej tego niż w szkole państwowej. Córka tak lubi szkołę, że chodzi na zbiórki zuchów w soboty.[/QUOTE] Świetny pojemnik, chyba też zamówię ![]() U nas jest 13xEW, 1xmuzyka 1xinformatyka 3xwf 2xangielski, Razem 20h. Religia 2h ale nie chodzi, więc nie liczę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2541 |
Wtajemniczenie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87235150]Ostatnio córka zobaczyła u koleżanki różowy dwupoziomowy (z wyjmowanymi elementami) pojemnik i bardzo chciała taki mieć- przeszukałam internet i okazuje się, że chodzi o ten sistema bento 5w1, zamówiłam go (i jeszcze 2 inne), BPA free i bez ftalanu
![]() W szkole fajnie- już był pierwszy kiermasz z występami, wyjście do kina, teatru. Plan lekcji: 19 h EW (w tym 1x wf, 1x ceramika), 4x 1h angielskiego, 1h informatyki, 2h religii, 2h szachy/tańce; nieobowiązkowe: 1h gimnastyki korekcyjnej w ramach świetlicy (z nauczycielem wf starszych klas), 1x basen. Chyba więcej tego niż w szkole państwowej. Córka tak lubi szkołę, że chodzi na zbiórki zuchów w soboty.[/QUOTE] U mojej 2-klasistki w sumie 20 godzin edukacji - w tym 3 x wf, 2x angielski, 1 x informatyka. Dodatkowo - szachy, kółko matematyczne, kółko przyrodnicze, piłka ręczna, tańce, basen, korekcyjna, chór. Wycieczka całodniowa lub wyjście do kina średnio raz w miesiącu ![]() Poza tym atrakcje w szkole typu zespoły muzyczne, nauka gry na instrumencie, goście ze zwierzakami papugami, alpakami itp. Starszej od 4 klasy doszły jeszcze koszykówka, lekkoatletyka, kółko przyrodniczo-fizyczne. Mamy świetnie wyposażoną salę gimnastyczną i rehabilitacyjną + boisko sportowe na zewnątrz i plac zabaw ![]() Dwa razy w roku mamy festyny sportowe, kiermasz wielkanocny i bożonarodzeniowy, zabawa karnawałowa, poza tym zbiórki charytatywne i przedstawienia na różne okazje w ciągu roku. Nie możemy narzekać na naszą państwową. Mamy jeszcze porównanie bo z rodziny dziecko akurat chodzi do prywatnej katolickiej i szkoła nie oferuje nic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2542 |
Janek Kovalsky
|
Cześć wszystkim! dziewczęta, moja opinia jest taka że kaligrafia nie jest najważniejsza. najważniejsze żeby dziecko poprawnie i sensownie pisało. Polecam https://buki.org.pl/korepetycje/matematyka/krakow jest bardzo wygodna w obsłudze i przejrzysta strona. Wszystkie lekcje odbywają się online. Mam nadzieję że też wam się przyda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2543 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Córka ma w 26 h lekcji (szachy i tańce w ich ramach), bo jeszcze 1x EW zajęcia wyrównawcze i 1x EW ceramika w planie lekcji+ 2h religii= 28 h tygodniowo. Basen (będzie obowiązkowy za rok) i gimnastyka korekcyjna dla chętnych (K. też chodzi). Wszystkie pozostałe atrakcje ![]() Filharmonia (przyjeżdżają muzycy)- zajęcia w sali szkolnej teatralnej co 3-4 tyg. Przedstawienia/występy (w tym takie na luzie, np. konkurs talentów), kiermasze tematyczne-np. dotyczące zdrowego jedzenia oraz charytatywne, imprezy świąteczne i inne (np. Dzień Chłopaka), sportowe, festyn trwający pół dnia (sobota) na Dzień Dziecka. Też świetne zaplecze sportowe, aula, sala teatralna (i na wf do ćwiczeń), 2 duże sale gimnastyczne, w tym jedna lustrzana ![]() Nasza rejonowa szkoła nie ma niczego takiego- 1 stara sala gimnastyczna, a dzieci ćwiczą na wąskich korytarzach (stary budynek w centrum miasta). W naszym mieście szkoły społeczne i katolickie oferują znacznie więcej niż państwowe, włącznie z poziomem nauki (jest nawet liceum w pierwszej 20-tce w kraju). W przyszłym tygodniu córka będzie czytać drugą lekturę szkolną, a pierwszą samodzielnie przeczytaną do pisemnego sprawdzianu z jej znajomości. A w ogóle to obowiązuje karta czytelnicza do wpisywania- 30 min/dz pon-pt. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2019-10-12 o 11:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2544 |
Wtajemniczenie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87243877]Pojemniki sistema bento już przysłane, córka zachwycona, bardzo polecam
![]() Córka ma w 26 h lekcji (szachy i tańce w ich ramach), bo jeszcze 1x EW zajęcia wyrównawcze i 1x EW ceramika w planie lekcji+ 2h religii= 28 h tygodniowo. Basen (będzie obowiązkowy za rok) i gimnastyka korekcyjna dla chętnych (K. też chodzi). Wszystkie pozostałe atrakcje ![]() Filharmonia (przyjeżdżają muzycy)- zajęcia w sali szkolnej teatralnej co 3-4 tyg. Przedstawienia/występy (w tym takie na luzie, np. konkurs talentów), kiermasze tematyczne-np. dotyczące zdrowego jedzenia oraz charytatywne, imprezy świąteczne i inne (np. Dzień Chłopaka), sportowe, festyn trwający pół dnia (sobota) na Dzień Dziecka. Też świetne zaplecze sportowe, aula, sala teatralna (i na wf do ćwiczeń), 2 duże sale gimnastyczne, w tym jedna lustrzana ![]() Nasza rejonowa szkoła nie ma niczego takiego- 1 stara sala gimnastyczna, a dzieci ćwiczą na wąskich korytarzach (stary budynek w centrum miasta). W naszym mieście szkoły społeczne i katolickie oferują znacznie więcej niż państwowe, włącznie z poziomem nauki (jest nawet liceum w pierwszej 20-tce w kraju). W przyszłym tygodniu córka będzie czytać drugą lekturę szkolną, a pierwszą samodzielnie przeczytaną do pisemnego sprawdzianu z jej znajomości. A w ogóle to obowiązuje karta czytelnicza do wpisywania- 30 min/dz pon-pt.[/QUOTE] Młodsza z dodatkowymi (wybranymi samodzielnie przez nią) ma 24 godziny, myślę że wystarczająco, a starszej nawet nie liczę bo zapisała się na wszystkie możliwe dodatkowe ![]() To u nas odwrotnie - prywatna nie oferuje nic, państwowa nas bardzo miło zaskoczyła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2545 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Córka jest w szkole kilka minut po g. 7-ej i o 16-ej nie chce wychodzić, często mąż czeka na nią (ja nie mam cierpliwości ![]() Teraz mamy do szkoły 1,5 km, ale przez ruchliwe centrum- szukamy czegoś (raczej domu) trochę bliżej i w innej części miasta, żeby niedługo K. mogła chodzić sama/z koleżankami 10-15 min i nie przez bardzo ruchliwe skrzyżowania trzypasmowych ulic. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2019-10-12 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2546 |
BAN stały
|
Jutro znowu wolne w szkole
![]() Jak to jest u was zorganizowane? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2547 |
Zakorzenienie
|
U mnie w sumie tak,że ktoś z rodziców musi mieć wolne albo wziąć ze sobą dziecko. Całe szczęście mąż ma dziś jedna nockę to jakoś damy radę. Bo córka autobus dopiero ma o 8.45, a wraca już o 11.30 i świetlica też tylko tak czynna.
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2548 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
BTW, to nie jest wymysł nauczycieli, prawo oświatowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2549 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To nie jest chinszczyzna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2550 |
Wtajemniczenie
|
U nas w szkole nie ma lekcji, ale są zajęcia opiekuńcze i akademia. Zajęcia dodatkowe odbywają się normalnie.
Szaja czy już oficjalnie wiadomo coś o strajku? Bo mamy jakieś rozbieżne informacje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.