Vademecum antykoncepcji! - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-04, 19:49   #2521
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez cypisek72 Pokaż wiadomość
Frutti kochanie tabletki anty biorę od 15 lat od 3 nie robię żadnej przerwy za namową lekarza specjalisty w moim mieście ,ty lekko do tyłu jesteś dziecko
Kochana, a skoro bierzesz tabletki te 15 lat to chyba wiesz, że są takie, które działają w systemie 28 tabletek, bez przerwy, co? Bierzesz i bierzesz, a tak do końca chyba nie znasz działania skoro napisałaś, że 7 dniowa przerwa jest wystarczająca, żeby organizm odpoczął. Jasne, zgadza się, co 21 w najnormalniejszych tabletkach trzeba robić przerwę, macica musi się oczyścić z krwi itd. Skoro większość mówi, że nie masz racji, to powinnaś się przyznać do błędu czy niedoczytania, bo Twoja teoria nie trzyma się niczego, a kontekst był całkowicie inny... Biorąc hormony kilka lat na prawdę trzeba dać organizmowi trochę "pooddychać", bo można sobie krzywdę zrobić. Swoją drogą to dziwni specjaliści w tym Twoim mieście są.
Nie powiedziałabym ale skoro tak uważasz...
Stary 2012-03-05, 14:08   #2522
cypisek72
Raczkowanie

Jakie oczyszczenie, płodność zablokowana jest przez tabletki maccia nie przygotowuje się do ciązy nie musi się z niczego oczyszczać .Ja temat skończyłam .Wyrażam tylko swoją opinie ,a nie tak jak Frutti widzą że jest guru w tym temacie i leczy forumowiczki.Miłego leczenia
cypisek72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 14:12   #2523
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cypisek72 Pokaż wiadomość
Jakie oczyszczenie, płodność zablokowana jest przez tabletki maccia nie przygotowuje się do ciązy nie musi się z niczego oczyszczać .Ja temat skończyłam .Wyrażam tylko swoją opinie ,a nie tak jak Frutti widzą że jest guru w tym temacie i leczy forumowiczki.Miłego leczenia
Z krwi musi, skądś się ona w tej macicy bierze. Miłego dnia
Stary 2012-03-07, 17:21   #2524
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Z krwi musi, skądś się ona w tej macicy bierze. Miłego dnia
Frutti nie obraź się, ale teraz to ja się uśmiałam. Macica nie oczyszcza się z krwi tylko z nabłonka, a krew jest stąd, że złuszczony nabłonek odsłania mięśnie gładkie pozdrawiam
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 18:10   #2525
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
Frutti nie obraź się, ale teraz to ja się uśmiałam. Macica nie oczyszcza się z krwi tylko z nabłonka, a krew jest stąd, że złuszczony nabłonek odsłania mięśnie gładkie pozdrawiam
O to mi chodziło chodzi o sam fakt oczyszczenia
Stary 2012-03-30, 14:03   #2526
Steely
Raczkowanie

To ja przerwę lekki offtop pytaniem- jeśli ostatnią yasminelle wzięlam w sobotę, bodajże 24.03, to którego dnia rozpocząć kolejny blister? coś mi ciężko idzie policzenie a nie chcę się pomylić
Steely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-30, 14:06   #2527
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Steely Pokaż wiadomość
To ja przerwę lekki offtop pytaniem- jeśli ostatnią yasminelle wzięlam w sobotę, bodajże 24.03, to którego dnia rozpocząć kolejny blister? coś mi ciężko idzie policzenie a nie chcę się pomylić
Wychodzi że 1.04, ósmego dnia przerwy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-17, 22:05   #2528
Steely
Raczkowanie

Jakims niewyobrazalnym trafem pominelam 2 tabletki... jest to 3 tydzien blistra yasminelle, pierwsze pominiecie od miesiecy. Przede mna- i przed kolejnym stosunkiem jeszcze 4 tabletki z czego ostatnia "w dniu". Co teraz? Ochrona jest utrzymana, czy musze zastosowac takze metode mechaniczna?
Stary 2012-04-17, 22:09   #2529
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Steely Pokaż wiadomość
Jakims niewyobrazalnym trafem pominelam 2 tabletki... jest to 3 tydzien blistra yasminelle, pierwsze pominiecie od miesiecy. Przede mna- i przed kolejnym stosunkiem jeszcze 4 tabletki z czego ostatnia "w dniu". Co teraz? Ochrona jest utrzymana, czy musze zastosowac takze metode mechaniczna?
Prosta sprawa, znów odeślę do ulotki, którą trzeba znać na pamięć!
Policz 7 dniową przerwę od dnia w którym pominełaś tabletki, zacznij kolejny blister ósmego dnia przerwy i już możesz do niego dobrać te tabletki które Ci zostaną z tego blistra.
Stary 2012-04-17, 22:38   #2530
Steely
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Policz 7 dniową przerwę od dnia w którym pominełaś tabletki, zacznij kolejny blister ósmego dnia przerwy i już

Tyle, ze nie opozniajac dalej zdazylam juz w panice zezrec dzisiejsza tabletke...
Stary 2012-04-18, 10:09   #2531
Terrorystka77
Raczkowanie

Cool Dot.: Vademecum antykoncepcji!

ja to się wgl boję tych tabletek i innych stworów
może to śmieszne, ale ja tego nie łapie.. tych dni, kiedy brać a kiedy nie.. masakraaaa

Hans Urs von Balthasar

3077
Terrorystka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 10:19   #2532
magda170325
Wtajemniczenie

Dziewczyny, mam problem
Biorę tabletki Artizia, wzięłam już jedno opakowanie. Ostatnią tabletkę przyjęłam w poniedziałek, zrobiłam 7dniową przerwę i wczoraj powinnam zacząć brać nowe opakowanie, ale zapomniałam
Co teraz?
Mam wziąć dwie tabletki dzisiaj a jutro jedną już normalnie?
magda170325 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 11:55   #2533
Karolajnaxx
Przyczajenie

Witam, wiem, że to może błahy problem, ale jestem straszną panikarą i już sama nie wiem...
Przyjmuję tabletki Naraya już od ponad pół roku. Wczoraj rano wynikła dziwna sytuacja... Mieszkam z osobą, która pije dziurawiec i wczoraj rano zamiast wziąć kubek z zaparzoną herbatą, wzięłam z dziurawcem... Wzięłam łyka i od razu poczułam, że to dziurawiec, więc wyplułam i jeszcze przepłukałam usta, było to jakieś 20 minut po zażyciu tabletki. Możliwe, że taka minimalna ilość jaka mogła zostać połknięta coś zmieni i obniży skuteczność tabletek?
Z góry przepraszam, bo wiem, że niektórzy mogą uznać te pytanie za durne, ale taki już mam charakter, że się wszystkim martwię.
Stary 2012-04-18, 12:09   #2534
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Karolajnaxx Pokaż wiadomość
Witam, wiem, że to może błahy problem, ale jestem straszną panikarą i już sama nie wiem...
Przyjmuję tabletki Naraya już od ponad pół roku. Wczoraj rano wynikła dziwna sytuacja... Mieszkam z osobą, która pije dziurawiec i wczoraj rano zamiast wziąć kubek z zaparzoną herbatą, wzięłam z dziurawcem... Wzięłam łyka i od razu poczułam, że to dziurawiec, więc wyplułam i jeszcze przepłukałam usta, było to jakieś 20 minut po zażyciu tabletki. Możliwe, że taka minimalna ilość jaka mogła zostać połknięta coś zmieni i obniży skuteczność tabletek?
Z góry przepraszam, bo wiem, że niektórzy mogą uznać te pytanie za durne, ale taki już mam charakter, że się wszystkim martwię.
skoro wiesz, że takie jest to chyba wiesz jaka jest odpowiedź. wystarczy trochę pomyśleć, a nie szukac problemu tam gdzie go nie ma. nawet jakbyś wypiła pół kubka to jednorazowo nic się nie stanie.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 13:23   #2535
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No to teraz ja, nie chcę znów schizować i zawracać wam głowę, ulotkę przeczytałam i chcę się upewnić
Dzisiaj wystąpiło krwawienie z odstawienia. Dzisiaj dostałam też nowe tabletki - microgynon 21 (przedtem sindi-35) I teraz, czy mam brać tabletkę dzisiaj, w pierwszym dniu miesiączki, czy za 3 dni kiedy zakończy się 7-dniowa przerwa, czy może czekać miesiąc do "naturalnej" miesiączki i dopiero wtedy brać? Proszę o szybkie odpowiedzi?

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2012-04-19 o 13:25
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 14:06   #2536
Terrorystka77
Raczkowanie

proszę o głosy baner poniżej

Hans Urs von Balthasar

3077
Terrorystka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 21:21   #2537
magda170325
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
No to teraz ja, nie chcę znów schizować i zawracać wam głowę, ulotkę przeczytałam i chcę się upewnić
Dzisiaj wystąpiło krwawienie z odstawienia. Dzisiaj dostałam też nowe tabletki - microgynon 21 (przedtem sindi-35) I teraz, czy mam brać tabletkę dzisiaj, w pierwszym dniu miesiączki, czy za 3 dni kiedy zakończy się 7-dniowa przerwa, czy może czekać miesiąc do "naturalnej" miesiączki i dopiero wtedy brać? Proszę o szybkie odpowiedzi?
wtedy
Stary 2012-04-20, 13:46   #2538
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Terrorystka77 Pokaż wiadomość
proszę o głosy baner poniżej
Proszę o niespamowanie. To nie jest wątek od tego.
Stary 2012-04-20, 22:26   #2539
Karolajnaxx
Przyczajenie

Witam, mam jeszcze jedno pytanie.
Czy przy braniu tabletek może wystąpić kłucie jajnika jak przy owulacji? Bo właśnie takie mam, a wiem, że nic mi nie jest, bo tydzień temu ginekolog robił mi badania kontrolne i stwierdził, że wszystko jest w porządku.
Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-21, 06:49   #2540
Maladive
Zadomowienie

Pewnie, że tak.
Maladive jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 10:58   #2541
gal23
Raczkowanie

hej kochane, mam pytanko. robiłam miesięczna przerwe w braniu tabletek, bo mialam operacje na kolano. I teraz zaczelam nowe opakowanie czy ja po takiej krotkiej przerwie przez czas tego pierwszego opakowania powinnam dodatkowo zabezpieczac sie gumkami? czy tabletki regularnie biorac wystarcza?
Stary 2012-04-21, 13:07   #2542
Maladive
Zadomowienie

wydaje mi się, że jeżeli wzięłaś pierwszą tabletkę prawidłowo to nie musisz
Stary 2012-04-21, 13:34   #2543
gal23
Raczkowanie

No wzielam prawidlowo w pierwszy dzien okresu
Stary 2012-04-21, 16:06   #2544
Maladive
Zadomowienie

To nie musisz się zabezpieczać
Stary 2012-04-23, 15:06   #2545
Frutti
Zakorzenienie

ulotka... nauczcie się jej.
Stary 2012-05-01, 05:04   #2546
michalina11
BAN stały

Jeżeli nie planujesz więcej dzieci, lub nie planujesz ich w ciągu 3-5 lat, najlepszą antykoncepcją jest wkładka domaciczna
michalina11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 12:39   #2547
kasiencja
Pani Buka

nawet jeżeli wyniki badań wszelakich (mówię tu zarówno o USG, cytologii, jak i na przykład badaniach krwi czy wątroby) są dobre, to po jakim czasie brania tabletek dobrze jest zrobić sobie przerwę w ich braniu? i ta przerwa to ma być 2 miesiące, pół roku, rok? czy to w ogóle ma jakiś sens?

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-07, 14:31   #2548
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
nawet jeżeli wyniki badań wszelakich (mówię tu zarówno o USG, cytologii, jak i na przykład badaniach krwi czy wątroby) są dobre, to po jakim czasie brania tabletek dobrze jest zrobić sobie przerwę w ich braniu? i ta przerwa to ma być 2 miesiące, pół roku, rok? czy to w ogóle ma jakiś sens?
po 2-3 latach brania, na gdzieś pół roku, żeby jajniki mogły znów działać normalnie i popracować w tym czasie bardzo łatwo jest o ciąże ogólnie, bo jajniki się zachowują jak psy spuszczone z łańcucha
Stary 2012-05-07, 22:51   #2549
magda170325
Wtajemniczenie

Ja mam takie pytanie, bo za tydzień (poniedziałek) mam wizytę u ginekologa (umówioną już miesiąc temu, jest to dość pilna sprawa) ale biorę tabletki i mam mały problem. Dziś wzięłam ostatnią z opakowania i za pewne w środę/czwartek wystąpi krwawienie i obawiam się, że do tego poniedziałku to krwawienie nie ustąpi, bo zazwyczaj trwa u mnie razem z plamieniem jakieś 6-7 dni..

Czytałam, że można zrobić tak, żeby to krwawienie wcale nie wystąpiło. A więc: czy jutro powinnam od razu wziąć pierwszą tabletkę z kolejnego opakowania bez robienia żadnej przerwy 7-dniowej?
Czy jeśli tak zrobię to to krwawienie NA PEWNO nie wystąpi?
I muszę wtedy już do końca wziąć całe kolejne opakowanie ?
Stary 2012-05-07, 22:54   #2550
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda170325 Pokaż wiadomość
Ja mam takie pytanie, bo za tydzień (poniedziałek) mam wizytę u ginekologa (umówioną już miesiąc temu, jest to dość pilna sprawa) ale biorę tabletki i mam mały problem. Dziś wzięłam ostatnią z opakowania i za pewne w środę/czwartek wystąpi krwawienie i obawiam się, że do tego poniedziałku to krwawienie nie ustąpi, bo zazwyczaj trwa u mnie razem z plamieniem jakieś 6-7 dni..

Czytałam, że można zrobić tak, żeby to krwawienie wcale nie wystąpiło. A więc: czy jutro powinnam od razu wziąć pierwszą tabletkę z kolejnego opakowania bez robienia żadnej przerwy 7-dniowej?
Czy jeśli tak zrobię to to krwawienie NA PEWNO nie wystąpi?
I muszę wtedy już do końca wziąć całe kolejne opakowanie ?
Możesz wziąć opakowanie kolejne, bez 7 dniowej przerwy i krwawienia nie będzie (jednak mogą pojawić się lekko brązowe-czerwone plamienia, to normalne). Nie musisz brać całego opakowania, możesz dobrać kilka tabletek, max. 6! i po tych szesciu zrobic normalna przerwe. Po przerwie weźmiesz po prostu 6 tabletek mniej i znów 7 dniowa przerwa (jest to jak najbardziej dozwolone). A jak nie, to wez po prostu 2 opakowania na raz, bez kombinowania i już

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości