Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-24, 14:23   #2551
asiulek221
Przyczajenie

Question Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Obojetnie, wszytskie tabletki maja taki sam skład. Dni tygodnia sa tylko dla ułatwienia.
ok. czyli zaczne od tej START to musze wziasc wszystkie 21 tak??i opozni mi sie po prostu okres???i normalnie przerwa 7 dni i dalej?
asiulek221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 15:55   #2552
Fantasmagori
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez perla_89 Pokaż wiadomość
A ja poprostu mialam farta miesiączki stały sie bezbolesne,nie przytyłam,ale... po 3 miesiacach ich stosowania zaszlam w ciaze! zaskoczyl ten fakt mojego ginekologa ale tak wlasnie bylo,a zadnej tabletki nie pominelam. Wiec ja mowie NOVYNETTE

Że tak zapytam...a nie wymiotowałaś ? nie brałaś jakiś leków? Itd? jeśli wszystko było ok i mimo to zaszłaś w ciąże to mam niezłego stracha Ale nie zrezygnuję z tych tabletek

Edytowane przez Fantasmagori
Czas edycji: 2009-11-24 o 15:56
Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 17:16   #2553
Julita26
Przyczajenie

Dziewczyny mam takie pytanie biorę novynette od 12 dni, oczywiście nie przeszło mi przez myśl zapytać mojego lekarza jak tabsy mają się do alkoholu. Szykuje mi się dziś zakrapiana imprezka i chciałabym się czegoś na ten temat dowiedzieć. Biorę już 12 tabletkę z 1 opakowania, ale nadal czuję obawy i zabezpieczam się dodatkowo, mimo iż zaczęłam brać w 1 dzień cyklu i biorę regularnie o stałej porze.Pozdrawiam.
Julita26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 17:39   #2554
slacha
Zadomowienie

GG do slacha Send a message via Skype™ to slacha

alkohol nie ma wplywu na ich działanie jezeli nie wywołasz wymiotów
Stary 2009-11-24, 23:35   #2555
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulek221 Pokaż wiadomość
ok. czyli zaczne od tej START to musze wziasc wszystkie 21 tak??i opozni mi sie po prostu okres???i normalnie przerwa 7 dni i dalej?
Tak. Pamietaj, że przez 7 dni musisz się dodatkowo zabezpieczać skoro zaczynasz opakowanie w 5 dniu cyklu.
Stary 2009-11-25, 10:25   #2556
asiulek221
Przyczajenie

Cytat:
Tak. Pamietaj, że przez 7 dni musisz się dodatkowo zabezpieczać skoro zaczynasz opakowanie w 5 dniu cyklu.
DZIEKUJE!pozdrawiam i dzis zaczynam "przzygodę" z novynette
Stary 2009-11-25, 21:41   #2557
FallenAnn
Rozeznanie

ej dziewczyny lapie mnie jakas schiza
ostatnio seks z TŻem byl w niedziele no i skonczyl we mnie. wczoraj po raz pierwszy mi sie zdarzylo zapomniec tabletki, ostatniej juz z opakowania. wzielam dopiero dzis rano, niestety po ponad 12h. nagle mi sie przypomnialo ze plemniki iles tam moga wytrwac w pochwie. chyba nie jest mozliwe zeby przez cos takiego pojawil sie dzidzius, prawda?

Edytowane przez FallenAnn
Czas edycji: 2009-11-25 o 21:51
FallenAnn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 22:49   #2558
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez FallenAnn Pokaż wiadomość
ostatnio seks z TŻem byl w niedziele no i skonczyl we mnie. wczoraj po raz pierwszy mi sie zdarzylo zapomniec tabletki, ostatniej juz z opakowania. wzielam dopiero dzis rano, niestety po ponad 12h. nagle mi sie przypomnialo ze plemniki iles tam moga wytrwac w pochwie. chyba nie jest mozliwe zeby przez cos takiego pojawil sie dzidzius, prawda?
jeżeli nie połączysz opakowań to może się pojawić

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 08:10   #2559
FallenAnn
Rozeznanie

szkoda ze mi neta wczoraj o tej porze wylaczyli i nie przeczytalam Twojej wiadomosci. mam przerwe, wiec zostala loteria chociaz jezeli stosowalam regularnie ponad pol roku, a to byla ostatnia tabletka, to przeciez w trakcie przerwy tez sie jest zabezpieczonym wiec moze oslabienie dzialania nie dziala na wczesniejsze plemniki, tylko te pozniejsze? znaczy zeby nie kochac sie w przerwie przed planowanym okresem i bedzie cacy? ej do sobty to ja chyba z nerwow umre. przeciez zajscie w ciaze nie moze byc takie proste
Stary 2009-11-26, 08:45   #2560
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
szkoda ze mi neta wczoraj o tej porze wylaczyli i nie przeczytalam Twojej wiadomosci. mam przerwe, wiec zostala loteria chociaz jezeli stosowalam regularnie ponad pol roku, a to byla ostatnia tabletka, to przeciez w trakcie przerwy tez sie jest zabezpieczonym wiec moze oslabienie dzialania nie dziala na wczesniejsze plemniki, tylko te pozniejsze? znaczy zeby nie kochac sie w przerwie przed planowanym okresem i bedzie cacy? ej do sobty to ja chyba z nerwow umre. przeciez zajscie w ciaze nie moze byc takie proste

po pierwsze, zabezpieczonym w przerwie jest się pod warunkiem prawidłowego brania i rozpoczęcia kolejnego opakowania, a nie tego ile ogólnie bierzesz tabletki
po drugie, przeczytaj co jest w ulotce na temat zapomnienia w 3 tygodniu.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 10:45   #2561
asiulek221
Przyczajenie

Cytat:
ja w takiej sytuacji nastepnego dnia jechalam do mojego gin. po antykoncepcje po stosunku))nie moglam wytrzymac tej niepwenosci i dostalam tabletke escapelle!!!i wszystko oktabletka kosztuje ok. 70 zł.podrawiam
Stary 2009-11-26, 22:02   #2562
FallenAnn
Rozeznanie

Jeżeli pominięcie tabletki nastąpi ło w ostatnim tygodniu ich przyjmowania opakowania można przyjąć zapomnianą tabletkę, następnie zrobić 7 dniową przerwę w której należy stosować dodatkowe zabezpieczenie, a w ósmym dniu rozpocząć kolejne, nowe opakowanie.

Jeżeli okres poprzedzający nie przyjęcie tabletki wynosi minimum 7 dni regularnego ich stosowania, wówczas ochrona antykoncepcyjna zostaje zachowana, w innym przypadku należy stosować dodatkowe zabezpieczenie.

wyczytalam cos takiego. co Wy na to?
Stary 2009-11-27, 20:30   #2563
Siska
Raczkowanie

perla_89

mi też napędziłaś stracha ;o
ponawiam pytanie czy przypomniałaś sobie może czy było coś co mogło wpłynąć na działanie? jakiś antybiotyk czy inny lek? wymioty itp?

Kupiłam 2 novynette w nowym opakowaniu, bardzo ładne swoją drogą a ulotka ma chyba z kilometr z obu stron ale przeczytałam i wam polecam dokładnie czytać ulotke

Siska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 11:51   #2564
dornie
Raczkowanie

hejka mam pytanie zmieniałam tebletki z yasminelle na navynette i nie zrobilam wtedy przerwy.teraz jest moja pierwsza przerwa z novynette i nie dostałam krwawienia..zawsze mialam w sobote o 10 nigdy mi sie nie spoznilo i teraz mnie to niepokoji....czy to narmalne?? co robic??
dornie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 12:44   #2565
CraazyLoop
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez perla_89 Pokaż wiadomość
A ja poprostu mialam farta miesiączki stały sie bezbolesne,nie przytyłam,ale... po 3 miesiacach ich stosowania zaszlam w ciaze! zaskoczyl ten fakt mojego ginekologa ale tak wlasnie bylo,a zadnej tabletki nie pominelam. Wiec ja mowie NOVYNETTE

eee...to ja teraz jest też zestrresowana...:confused : i też proszę o odpowiedź na pytanie zadane przez forumowiczki wcześniej. Jak to jest, żę przy regularnym stosowaniu zaszłaś w ciąże?? Może jednak brałaś jakieś antybiotyki, jakieś leki, które osłabiły działanie tabletek. Mimo tych obaw, jakie zasiała twoja wiadomość, wierze mojemu lekarzowi i będę stosować novynette.
CraazyLoop jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 23:17   #2566
Sol Magda
Rozeznanie

Ja biorę właśnie pierwsze opakowanie tych tabletek i wogule jakich kolwiek. wziełam już 14 tabletek. Po pierwszej zanikł mi okres i do połowy opakowania miałam plamienia, teraz już troszkę mniejsze. A tak poza tym nic, żadnych objawów. Jem jak zawsze. Czuję sie świetnie tak jak zanim zaczełam brać tabletki.
Sol Magda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 01:24   #2567
kt86
Przyczajenie

biore 4 miesiąc (pierwsze tabletki w zyciu) i mam nadzieje ze ulotkowe skutki uboczne ( plamienia!) jakie sie u mnie przez pierwsze 3 mce pojawily znikną, bo naprawde dobrze sie po nich czuje!

1) zauważalnie większe piersi!!! a mialam baaardzo przeciętny rozmiar;D

2) SPADEK wagi! żadnego tycia

3) libido bez zarzutu

problem to tylko suchość ( do ominięcia z durexem play i te plamienia. jak nie zanikną to niestety trzeba bedzie zmieniac. ale bardzo nie chce.

pozdrawiam
kt86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 21:23   #2568
Sol Magda
Rozeznanie

Dziasiaj byłampo następną receptę i powiedziałam że mam plamienie pani dr powiedziała że mogą się pojawiać do 3 cykli a potem zanikają. libido nie spadło ale odczuwam większą suchość ale dajemy radę
Sol Magda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 09:31   #2569
244
Zadomowienie

Dziewczyny mam pytanie Czy stosowanie reduktora tkanki tłuszczowej wpływa na działanie tabletek? Bardzo proszę o jakieś info
zdobią swe ciało tatuażami.

Grzeczne dziewczyny słuchają radia
kochają słodką muzykę,
złe wolą słuchać starych winyli
rock&roll zmarnował im życie
.
244 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 09:48   #2570
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 244 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie Czy stosowanie reduktora tkanki tłuszczowej wpływa na działanie tabletek? Bardzo proszę o jakieś info
A jaki ma skład ten reduktor? Przy braniu tabletek powinno sie unikac dziurawca i jego "przetworów" i innych ziół majacych działanie rpzeczyszczajace.
Stary 2009-12-02, 14:57   #2571
Makleja
Przyczajenie

Dot.: Novynette a powiększenie biustu

ja chciałabym zapytać czy tabletki antykoncepcyjne ma każda taki sam skład. ponieważ zgubiłam tabletkę 17 i nie wiem czy mogę wziąć 18 zamiast 17 i skończyć branie dzień wcześniej?
Makleja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 15:01   #2572
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Makleja Pokaż wiadomość
ja chciałabym zapytać czy tabletki antykoncepcyjne ma każda taki sam skład. ponieważ zgubiłam tabletkę 17 i nie wiem czy mogę wziąć 18 zamiast 17 i skończyć branie dzień wcześniej?
Tak, wszytskie maja taki sam sklad.
Stary 2009-12-02, 20:46   #2573
Nimell
Przyczajenie

Hej dziewczyny biorę już 3 opakowanie Novynette i w ciągu 3 miesięcy schudłam 4 kg, nie zmieniając trybu życia ani nie zmieniając przyzwyczajeń żywieniowych biust się nie zmienił ale minęły mi okropne bóle krzyża podczas okresu i nie mam uczucia wzdętego brzucha jestem zachwycoona

Edytowane przez Nimell
Czas edycji: 2009-12-02 o 20:48
Nimell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 08:27   #2574
saura
Raczkowanie

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

a ja własnie czekam na krwawienie wczoraj ostatnią tabletkę wzięłam.
zazwyczaj po poprzednich tabletkach dostawałam krwawienie 4 dnia, czyli w niedziele. ciekawe jak teraz będzie
ale ogólnie libido nawet wróciło śluz taki jak przy yasminelle czyli "poślizg" jest a nie to co przy sylvie20
jedyne co mi przeszkadza to delikatny ból piersi ale myślę, że po 3 opakowaniu to sięjakoś unormuje. teraz przed krwawieniem mocniej bolą czyli standard
saura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 13:20   #2575
nAyu
Raczkowanie

Cytat:
A jaki ma skład ten reduktor? Przy braniu tabletek powinno sie unikac dziurawca i jego "przetworów" i innych ziół majacych działanie rpzeczyszczajace.
a bratek? brałam całe opakowanie novynette razem z bratkiem w tabletkach, bo czytałam tylko o tym dziurawcu...
no ale okres z odstawienia dostałam, i to całkiem długi (w porównianiu do moich koleżanek które biorą tabsy), bo 5cio dniowy no i trochę bolesny w pierwszych dwóch dniach :<.
jak myślicie z tym bratkiem?

a moje wrażenia po pierwszym opakowaniu novynette:
- przez pierwsze dwa tyg brania przeraźliwe bóle głowy, mdłości, bóle podbrzusza, plamienie i wahania nastroju, ale potem wszystko cudownie ustąpiło
- pełniejsze piersi , co cieszy zwłaszcza mojego D.
- gładsza cera , ale możliwe, że to zasługa regularnego stosowania bratka
- zero zmian jeśli chodzi o wagę, ale szczerze, nawet jeśli przytyję 2-3 kg nie będę rozpaczać, bo przydałoby się
- libido jak u króliczka ! . zawsze byłam dość temperamentna, ale teraz przechodzę samą siebie; kochamy się z D. niemal codziennie po 2-3 razy i gdyby nie lekkie "zużycie" po tylu razach, byłoby więcej
- mogę narzekać jedynie na lekką suchoć, chociaż i tak nie jest źle, biorąc pod uwagę, że wcześniej to się ze mnie lało jak z wodospadu

ogólnie piguły służą i mam nadzieję, że to się nie zmieni bo naprawdę dobrze się po nich czuję
Stary 2009-12-06, 10:23   #2576
dittomg
Raczkowanie

hej dziewczyny! proszę o poradę

przez ostatnich parę cykli miałam przed okresem kilka dni plamienia, poszłam do ginekologa, wszystko ok. przepisał mi novynette i kazał zacząć I dnia miesiączki.
2 dni plamiłam, trzeciego dnia pojawiła się krew i wzięłam tabletkę, tylko tej krwi było pare godzin a później znów leciutkie plamienie i tak już trzeci dzień , ale tabletki nadal jem. No i co myślicie?

proszę o opinie i pozdrawiam
dittomg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 10:53   #2577
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dittomg Pokaż wiadomość
hej dziewczyny! proszę o poradę

przez ostatnich parę cykli miałam przed okresem kilka dni plamienia, poszłam do ginekologa, wszystko ok. przepisał mi novynette i kazał zacząć I dnia miesiączki.
2 dni plamiłam, trzeciego dnia pojawiła się krew i wzięłam tabletkę, tylko tej krwi było pare godzin a później znów leciutkie plamienie i tak już trzeci dzień , ale tabletki nadal jem. No i co myślicie?

proszę o opinie i pozdrawiam
często tabletka hamuje nieco okres, jest go mniej albo w ogóle zanika, to normalne
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 12:00   #2578
dittomg
Raczkowanie

dzięki za odpowiedź, ale żeby tak od razu po jednej tabletce?
dittomg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 13:56   #2579
_Emi_
Zakorzenienie

Może się tak zdarzyc.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 18:23   #2580
saura
Raczkowanie

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

dostałam krwawienie 3 dnia. mocne czyli takie jak zawsze.
ogólnie pierwsze opakowanie dobrze przyjęłam.
i o dziwo nie tyje
saura jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości